Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 07:38:50

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: [1] 2 3 4 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: czyste sumienie  (Przeczytany 35377 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
east
Go¶æ
« : Grudzieñ 16, 2010, 15:34:58 »

Do zalo¿enia tego w±tku sklonily mnie takie sobie, pozytywne my¶li koliberka .

Oto dwa cytaty
U¶miech Wolno¶æ, to czyste sumienie.

Nie wystarczy czytaæ z³otych my¶li i siê z nimi zgadzaæ. To w niczym nikomu nie pomo¿e. Dopiero zastosowanie tych m±dro¶ci w ¿yciu mo¿e co¶ zmieniæ i przynie¶æ kiedy¶ owoce.
Mrugniêcie

Chcia³bym , aby¶my w tym w±tku porozmawiali o  czystym sumieniu.
Kiedy tylko uwa¿amy , ze mamy czyste sumienie, a kiedy na prawdê mamy je czyste ?

Czasami jest tak, ¿e my¶limy o sobie jak o kim¶ z czystym sumieniem, ale inni ludzie, skrzywdzeni przez nas, przypominaj± nam ,nawet sam± swoj± obecno¶ci±, ¿e co¶ jednak z tym sumieniem niezbyt czysto.
Moim zdaniem mo¿liwe s± wtedy dwa scenariusze.:

A. Bronimy siê.  Przecie¿ mamy czyste sumienie, nie ¿ywimy do nikogo win zadawnionych. Je¶li kto¶ ma pretensje to on ma nieczyste sumienie - nigdy my .Wypieramy siê w³asnych b³êdów w ¿ywe oczy, gotowi jeste¶my powo³aæ na ¶wiadków grupê przychylnych nam osób, które to potwierdz±, albo sami wyszukujemy takie argumenty, które wyka¿± nasze czyste sumienie, a jednocze¶nie "pogr±¿±" adwersarza . Uciekamy od sumienia wmawiaj±c sobie,¿e jeste¶my wolni. Czasami zas³aniamy siê piêknymi has³ami , wciskamy gdzie siê da s³owa o mi³o¶ci, nawet tej bezwarunkowej.

B. Wobec czyich¶ pretensji przegl±damy siê we w³asnym sumieniu. I znajdujemy tam co¶ , czego by¶my sobie nie ¿yczyli, ale niestety - to tam jest. Staramy siê uwolniæ ten brud z sumienia dochodz±c do sedna problemu. Okazuje siê, ¿e to nasza wina, nawet choæby i czê¶ciowa. Uznajemy brud sumienia. Zwracamy siê do osoby przez nas pokrzywdzonej, by jako¶ spróbowaæ sprawê rozwi±zaæ.

W przypadku B)  Mo¿e siê okazaæ, ¿e ta osoba wcale urazy nie czuje, albo, ¿e czu³a, rozumie , lecz  wybaczy³a nam ju¿ dawno. Wtedy uwolnione od winy sumienie wyczyszcza siê daj±c nam poczucie wolno¶ci.
Lecz mo¿e byæ te¿ inaczej.  Kiedy zwracamy siê do osoby która nam le¿y na sumieniu , ta ma do nas jeszcze wiêksze pretensje, ¿e j± drêczymy.Ta osoba wcale nie chce przej¶æ procesu wybaczenia, ona ¶wietnie siê czuje w roli ofiary. W najlepszym wypadku taki cz³owiek oczekuje, ¿e zostawimy go w spokoju z jego cierpieniem, a w najgorszym za¿±da "krwi" czy innego zado¶æuczynienia. Nie do¶æ, ¿e tego za¿±da to i tak, nawet po spe³nieniu zado¶æuczynienia nie odpu¶ci nam win. Ot tak, za karê. Ile¿ to razy s³yszeli¶my "nigdy Ci tego nie zapomnê" .
Czy w takim wypadku mo¿liwe jest oczyszczenie sumienia ?
Zrobili¶my ju¿ wszystko, co mo¿liwe, co wydaje siê mo¿liwe. Jest tylko jeszcze jedna rzecz do zrobienia. Wybaczyæ sobie.
Nie wiem czy to oczy¶ci sumienie, ale na pewno pozwoli na wyj¶cie z syndromu ofiary.
Ciekaw jestem Waszych my¶li i spostrze¿eñ w tym temacie.

Pozdrawiam
East
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 4934

KIN 213

« Odpowiedz #1 : Grudzieñ 16, 2010, 15:38:20 »

mówi się, że człowiek z czystym sumieniem- dobrze sypia,-
ja lubię dobrze sypiać! Mrugniêcie
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 16, 2010, 15:38:47 wys³ane przez songo1970 » Zapisane

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #2 : Grudzieñ 16, 2010, 16:12:12 »

Czyste sumienie jest objawem sklerozy.  Du¿y u¶miech

A tak powa¿nie, to zale¿y gdzie kto umiejscawia sumienie, w g³owie, czy w sercu. Bo je¶li w g³owie, to ona zawsze potrafi co¶ wymy¶leæ, co nas oczy¶ci, zneutralizuje zasz³o¶ci. Niektórzy tak siê oczyszczaj±.
Je¶li za¶ za sumienie uznaje siê czucie serca, to ju¿ zale¿y tylko od tego na ile potrafi ono kochaæ i wybaczaæ. Tak¿e sobie. Serca nie da siê oszukaæ. Ono wie swoj± m±dro¶ci±. I je¶li jest czyste, bije miarowo. Je¶li zabrudzone krzywdami, cierpi na arytmiê i inne sercowe choroby.
Nawet mi³o¶æ niektórzy uznaj± za chorobê, gdy nie spe³nia okre¶lonych parametrów. Ale to g³owa tak kategoryzuje. A serce, które nie kocha jest martwe i obci±¿a organizm. Mimo, ¿e pompuje krew w ciele nieboszczyka.

« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 16, 2010, 16:46:12 wys³ane przez ptak » Zapisane
koliberek33
Go¶æ
« Odpowiedz #3 : Grudzieñ 16, 2010, 16:50:07 »

East, a TY je masz? Kiedy¶ by³e¶ tak mi³ym, statecznym cz³owiekiem, a teraz wyszukujesz w ludziach s³abo¶ci i coraz czê¶ciej kipisz z³o¶ci±, a nawet nienawi¶ci± ( do Kiary zw³aszcza.) Znasz takie przys³owie: kto z kim przystaje, takim siê staje? Czy wiesz, ¿e lubisz wzniecaæ konflikty, które umar³yby naturaln± ¶mierci±, albo przerodzi³yby siê w co¶ tym lepszego i bardziej jeszcze twórczego? Nie s±dzi³em, ¿e tutejszy monopol dotycz±cy  tej dziedziny, zmieni siê  w kartel.  Z³y

W imiê czego tak, albo kim tak naprawdê jeste
¶ Co¶. Cz³owiekiem o kilku twarzach, czy siê tak kosztem innych przepotwarzasz? Na Twoim miejscu wejrza³bym g³êboko, ale najpierw w swoje w³asne sumienie. Sam intelekt to o wiele za ma³o. Teraz jako¶ tak polubi³e¶ wa¶nie i czepiaæ siê. A co z Twoim m±drym obiektywizmem? Wiesz, te¿ by³em w takiej orbicie i strasznie mi siê to udzieli³o, ale sumienie mam czyste, gdy¿ jednak ca³y czas mia³em swoje w³asne zdanie. I znam swoje intencje i uczucia rzeczywiste do innych, mimo ¿e mo¿e to tak na zewn±trz straszliwie wygl±daæ. Nie zawsze z mi³o¶ci trzeba g³askaæ, ale o tym tak¿e pisa³em. 

A poza tym; wiem kim jestem i kim nie jestem bez wzglêdu na to, co kto o mnie nasmaruje, czy mo¿e sobie wyobra¿aæ..., ale to ju¿  jego bajka i jego  pajacyki!

A moja chor±giewka, mimo ¿e siê troszkê przybarwi³a, to nie zmieni³a, ani kierunku, ani ca³kiem swojej podstawowej barwy. A jak jest z Twoj±? Pozwól siê, jak dawniej szanowaæ siê i lubiæ. Osobi¶cie bardzo bym tego chcia³! U¶miech

Ptaku, TY ostatnio w ka¿dym w±tku do mnie pijesz! A wyniki mam znakomite, je¶li chodzi o serce, ale¶ TY siê skar¿y³ ostatnio...Nawet mogê je Ci, oraz wszystkim zainteresowanym zeskanowaæ. A propos wybaczania, to o ma³o nie umar³em przez Ciebie na serce w³a¶nie (a to wskutek tej nieodwzajemnionej przyja¼ni pewnie Chichot), i jako¶ tak siê samo wziê³o i wybaczy³o. Albo to cud! Cud neutralizacji siê w³a¶nie dokona³.  Bo, ¿em ozdrowia³ i jeszczem szczê¶liwy jaki¶ taki bardzo, ( co nie, Ptaku?). Inne wyniki te¿ bardzo dobre! Ale TY diable, dobrze o tym wiesz.!!!

I jak co¶ masz do koliberka, to proszê wprost, bo teraz siê mnie taki Szlachetny w koñcu bardzo Ea¶cik czepia, gdy¿ nie skuma³, ¿e jest wiele takich postów jak ten, zw³aszcza w ostatnio modnym temacie, które kierujesz tak naprawdê do koliberka, którego ma to zaboleæ, a oni i tak nie z³api±, a koliberek je¶li zareaguje, to i tak wyjdzie na idiotê, gdy¿ inni nie bêd± wiedzieli, o co mu do licha ciê¿kiego chodzi!. Takie ciosiki poni¿ej pasa, a koliberek taki malutki, to mo¿e go zabij± te ciosiki, za to, ¿e ma  swoje zdanie i nie pog³aska³ po g³ówce tam, gdzie nie ma za co g³askaæ! I jeszcze ¶mia³ zrobiæ pa! pa! No i wcze¶nie nie umar³a ta ma³a cholera, to mo¿e teraz siê uda, co?

I TY wielka bociania bestio, mo¿esz w ogóle zabieraæ g³os w takim temacie! Chichot Chichot Chichot Na tupeciku Ci nigdy nie zbywa³o. I my¶lisz, ¿em  ma³y koliberek, to siê dam Wielkiemu Ptakowi tak, bez pardonu, zje¶æ? To ju¿ wola³bym rekina, bo on jaki¶ taki uczciwszy, i wszyscy dobrze wiedz±, ¿e zjada, bo zjada i tyle. I taki gro¼ny wprost i naprawdê!.  Chichot

Je¶li¶ taki  Sercowy naprawdê i Szlachetny, to poka¿ to wielkie serce i zadzwoñ wreszcie raz pierwszy do koliberka nieinteresownie i obdarz go mi³osnym sercem Swoim i zobacz, czy Ci wybaczy, a mo¿e nic nie musi wybaczaæ, mo¿e wiêcej rozumie i widzi, ni¿ siê Ptakowi i we ¶nie na jawie przy¶ni!!! I mo¿e kocha tego nicponia o wiele bardziej, ani¿eli ten sobie zas³u¿y³...(ha!ha! Mrugniêcie)

I pamiêtaj Wielki Ptaku, je¶li Ty tu tak i zdania bodaj w tym tonie dwa, to koliberk co najmniej dwadzie¶cia, lub dwie¶cie dwadzie¶cia dwa!

KONIEC Twojej Wizji Wszech¶wiata, teraz czas na moj± Wizjê i mnie podobnym!!! AMEN!

Tak¿e od teraz proszê wprost. Prywatnie te¿ istnieje taka mo¿liwo¶æ, ale szlachetnie Ptaku, byleby by³o szlachetnie, bo z nieszlachetnymi, to koliberek specjalnie zadawaæ siê nie lubi!

Tak¿e mówiê Ci  East, jaki¶ ty naiwny; durny, inaczej mówi±c,  ale zawsze Ciê o to malutki koliberek podejrzewa³ i gada³: chwa³a naiwnym, gdy¿ wcze¶niej, czy pó¼niej...!!!)_ Mrugniêcie

No, teraz to mi siê dopiero dostanie. To ju¿ wolê jednak neutralizowaæ!!! Du¿y u¶miech

koliberek33
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 17, 2010, 00:33:51 wys³ane przez koliberek33 » Zapisane
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #4 : Grudzieñ 16, 2010, 18:20:21 »

O, teraz przysz³a kolej na easta, jednego z najbardziej pokojowych forumowiczów.  I czym¿e siê to tak east koliberkowi narazi³? ¯e temat ciekawy za³o¿y³?
Rêce opadaj±!  Smutny

A Ty koliberku, nie widzisz, ¿e to Ty wzniecasz kolejny konflikt? I wci±¿ rzutujesz siebie na innych.
Obci±¿asz te¿ innych odpowiedzialno¶ci± za swoje niepowodzenia i choroby, to ju¿ szczyt wszystkiego. Nie widzisz, ¿e to jest chore? Nawet pisanie na forum bierzesz do siebie, jakby ¶wiat krêci³ siê tylko wokó³ Twojej osoby.

Zarzucasz mi obgadywanie Ciebie, a tymczasem to, Ty zarzuci³a¶ easta oczerniaj±cymi mnie mailami (wybacz east, ale tylko tak mo¿na ukazaæ jaka to koliberkowa szlachetno¶æ). I teraz w¶ciekasz siê, ¿e Ci nie uwierzy³? Ilu jeszcze ludzi by³a¶ ³askawa u¶wiadomiæ swoj± „prawd±” na mój temat?
Manipulujesz, a potem nie mo¿esz ¶cierpieæ, jak kto¶ Ci to wypomni?
Naprawdê, zastanów siê nad sob±, bo ¿ycia nie starczy na oczyszczanie.

east
Go¶æ
« Odpowiedz #5 : Grudzieñ 16, 2010, 18:47:55 »

Witaj koliberek U¶miech

East, a TY je masz? Kiedy¶ by³e¶ tak mi³ym, statecznym cz³owiekiem, a teraz wyszukujesz w ludziach s³abo¶ci i coraz czê¶ciej kipisz z³o¶ci±, a nawet nienawi¶ci± ( do Kiary zw³aszcza.)

Ka¿dy ma sumienie, wiêc czemu ja mia³bym nie mieæ go ?Có¿ za pytanie. Nie czujê do Kiary nienawi¶ci, sk±d takie wnioski ? Uwa¿am , ¿e mo¿na by to raczej nazwaæ : wewnêtrzn± negatywn±  weryfikacj±. Nie wszystko musi mi odpowiadaæ co Kiara pisze. I to moja sprawa.

Znasz takie przys³owie: kto z kim przystaje, takim siê staje?

Masz na my¶li Kiarê ? Z ni± przestajê i taki sie stajê ? Mrugniêcie Chyba nie, to jeszcze nie mój poziom U¶miech

Czy wiesz, ¿e lubisz wzniecaæ konflikty, które umar³yby naturaln± ¶mierci±, albo przerodzi³yby siê w co¶ tym lepszego i bardziej jeszcze twórczego? Nie s±dzi³em, ¿e tutejszy monopol dotycz±cy  tej dziedziny, zmieni siê  w kartel. 

Wow, ale¿ ja nic takiego nie mia³em na my¶li zak³adaj±c ten temat U¶miech Uderz w stó³.. jak pisa³a Kiara, a no¿yce siê odezw± ? No to faktycznie, za du¿o czytam Kiary U¶miech))

Zauwa¿, ¿e to Ty oceniasz, nie ja. Ja tylko podj±³em temat pt  "sumienie". To wszystko. Tu ka¿demu wolno zak³adaæ dowolne tematy, a to jak z kim i co rezonuje to ju¿ nie moja sprawa.
Kwestia sumienia wydaje mi siê wa¿na, by o niej rozmawiaæ. Bez nienawi¶ci i wycieczek osobistych. Kartele ? To co¶ nowego u Ciebie koliberku. Zmierz siê z tym U¶miech))
W imiê czego tak, albo kim tak naprawdê jeste¶ Co¶. Cz³owiekiem o kilku twarzach, czy siê tak kosztem innych przepotwarzasz? Na Twoim miejscu wejrza³bym g³êboko, ale najpierw w swoje w³asne sumienie. Sam intelekt to o wiele za ma³o.

Hmm wiesz, nie mam zamiaru wdawaæ siê w takie pyskówki. Czego Ty chcesz, co chcesz osi±gn±æ ? Ludzi poobra¿aæ ? Nie uda Ci siê to. Dyskutujmy merytorycznie, a zarzuty i wycieczki osobiste, je¶li ju¿ co¶ do mnie masz to na PW poproszê : ) Dziêkujê

A co z Twoim m±drym obiektywizmem?

Obiektywnie podejmijmy wiêc temat. Za ma³o obiektywny ten mój pierwszy post jak dla Ciebie ?

Wiesz, te¿ by³em w takiej orbicie i strasznie mi siê to udzieli³o, ale sumienie mam czyste, gdy¿ jednak ca³y czas mia³em swoje w³asne zdanie.

No jak masz sumienie czyste to ok, o co chodzi ?
A poza tym; wiem kim jestem i kim nie jestem bez wzglêdu na to, co kto o mnie nasmaruje, czy mo¿e sobie wyobra¿aæ..., ale to ju¿  jego bajka i jego  pajacyki!

No dok³adnie.Wiesz kim jeste¶ to co siê oburzasz ? Czy ja Ciebie obsmarowujê ? Zainspirowa³e¶ mnie do za³o¿enia nowego tematu za co Ci dziêkujê. Ka¿dy tu mo¿e napisaæ o swoich pajacykach, byle w temacie.
A moja chor±giewka, mimo ¿e siê troszkê przybarwi³a, to nie zmieni³a, ani kierunku, ani ca³kiem swojej podstawowej barwy.

Skoro tak uwa¿asz ..

A jak jest z Twoj±?

A dziêkujê, powiewa U¶miech
Pozwól siê, jak dawniej szanowaæ siê i lubiæ.
Ale ¿e co ? Mam Ci potakiwaæ ? Rozmawiajmy merytorycznie, bez tej chorobliwej podejrzliwo¶ci o niecne zamiary ok ?
Ptaku, TY w ka¿dym w±tku do mnie pijesz!  (..) a koliberek je¶li zareaguje to i tak wyjdzie na idiotê, gdy¿ inni nie bêd± wiedzieli, o co mu do licha ciê¿kiego chodzi!.

No wiêc skoro inni nie bêd± wiedzieæ, albo po prostu ich to nie interesuje, to daruj sobie ju¿ koliberku ten ekshibicjonizm, bo to nie licuje z tak ¦wiadom± istot± . Nie wiem kogo interesuje jeszcze tu na forum wojna ptasia Mrugniêcie

I TY wielka bociania bestio, mo¿esz w ogóle zabieraæ g³os w takim temacie!

To jest forum dyskusyjne ludzi, wiêc mog± zabieraæ g³os w temacie. Oczekujê tego w³a¶nie zak³adaj±c ten temat.

I proszê o kulturê wypowiedzi bez wycieczek typu "Na tupeciku Ci nigdy nie zbywa³o." Po co takie wstawki ? Kogo chcesz przekonaæ do swoich wizji koliberku ? Sumienie forumowe ? ( o ile takowe istnieje, to te¿ ciekawa kwestia )
je¶li Ty tu tak i zdania bodaj w tym tonie dwa, to koliberk co najmniej dwadzie¶cia, lub dwie¶cie dwadzie¶cia dwa! KONIEC Twojej Wizji Wszech¶wiata, teraz czas na moj± Wizjê i mnie podobnym!!! AMEN!

No to nam siê zrobi dluuuuga¶ny w±tek, co¶ czuje .. 222 posty zamierzasz koliberku ?
A je¶li chodzi o Twoj± Wizjê to za³ó¿ mo¿e w³asny blog, albo lepiej forum. Tam bêdziesz guru. Tutaj zdaje siê nie o dyktaturê Tobie podobnych chodzi Administracji.

Tak¿e mówiê Ci  East, jaki¶ ty naiwny; durny, inaczej mówi±c,  ale zawsze Ciê o to malutki koliberek podejrzewa³ i gada³: chwa³a naiwnym, gdy¿ wcze¶niej, czy pó¼niej...!!!)

I tu pokazujesz swoje prawdziwe oblicze równie¿ koliberku. Nie pierwszy zreszt± raz. O mojej naiwno¶ci wielu siê wypowiada³o ju¿ i mnie to ani grzeje , ani ziêbi. Trzymam siê swojego stylu i swoich sposobów tworzenia rzeczywisto¶ci. Mo¿e i durne to, ale moje w³asne i na takiej ocenie skoñczmy koliberku.

Jak widzisz nigdzie Ciê nie atakujê,ani nie obra¿am w przeciwieñstwie do tego co robisz Ty. Twoja karma ->  Twoje sumienie. Mnie to obchodzi tyle co zesz³oroczny ¶nieg.
To ju¿ wolê jednak neutralizowaæ!!!
Neutralizuj bo ca³kiem sporo siê tego nazbiera³o U¶miech
Ale to tylko moje zdanie Mrugniêcie

koliberek33
Go¶æ
« Odpowiedz #6 : Grudzieñ 16, 2010, 19:12:35 »

Ciebie Ptaku mo¿na w ogóle jeszcze oczerniæ?. East,! O szlachetna lojalno¶ci! Mam i Twoje bardzo d³ugie ostatnio listy dotycz±ce tej kwestii i inne na temat Jejmo¶ci Wielkiej Lojalno¶ci, ale jeszcze wiêkszy szacunek do ludzi, którzy obdarzyli mnie zaufaniem!  Jeste¶ Wielki Ptaku zdziwiony, wszak prosi³em go publicznie, ¿eby¶my prywatnie pogadali o naszej rzeczywistej relacji, w tym jedynie szkopu³, i¿ nie mia³em czasu skoñczyæ mu opowie¶ci. A szkoda!! 

Jednak, co siê odwlecze, to nie uciecze. Zdarza mi siê, ¿e mam przed sob± wielkiego idiotê, to wiesz co mu mówiê? Je¶li nie wierzysz, w to co mówiê, to spokojnie; po ¶mierci i tak siê prawdy dowiesz. Dlatego te¿ spokojnie sobie ¶piê i ¿adne byty mnie nie odwiedzaj± i ³ó¿kiem nie trzês±. Pracujê wy³±cznie na w³asny rachunek!!! A nie cudzy!

Poza tym wielki Ptaku zmieni³e¶ swój poprzedni post i to co Ci niewygodne. Teraz skopiujê Twój post, a potem bêdê siê odnosi³. Wojowniku Ty jeden NieZaBardzoSzlachetny, czy znalaz³e¶ w moim buntowniczym po¶cie co¶ dobrego dla siebie? Powiedz, czy tak wci±¿ bêdziesz szed³ w zaparte? A East? Wci±¿ go lubiê, choæ siê znowu  nie¼le zamota³, ale przynajmniej chce dobrze i u podstaw ma czyste intencje, chyba, ¿em wybitny kiep!!!. Lecz, to zupe³nie nie ten East, który tu by³. Wiem, wszyscy siê zmieniamy i ja te¿, ale ¿eby a¿ tak diamentralnie? Ci co go pamiêtaj± jeszcze ze starego forum ( choæ jego koñcówki, ale...), dobrze wiedz± o czym mówiê.

Nie ja za³o¿y³em ów temat i nie ja zacz±³em tu komukolwiek przypiekaæ! Was to widaæ bawi, odci±ganie innych, od naprawdê interesuj±cych tematów, tak to do mnie teraz dotar³o. To zastanawiaj±ce.

East, w³a¶nie rzecz w tym, ¿e pokazujê prawdziwe oblicze, a TY ostatnio udajesz coraz czê¶ciej idiotê . To takie ptakowe . Takie bardzo ptakowe. A Twoje z³osliwo¶ci w stosunku do Kiary s± zbyt jednoznaczne. Teraz, podobnie jak Ptaka, nagle przerzuci³o Ciê na mnie ? Houk. Cool

Wiêcej nie mam przyjemno¶ci, poczekam Braciszku, a¿ siê obudzisz, tak jak siê przebudzi³e¶ z My¶licieli. Ptak mia³ zdaje siê podobn± drogê, to mo¿e i on siê przebudzi....Ale Ci, to Ori  siê nazywaj±...S± du¿o "lepsi" od My¶licieli zapewniam! I dziêkujê Ci za piêkny list z Twoim snem. I tego w naszej relacji trzyma³ siê  bêdê! Tak¿e, nie gniewaj siê, ¿e przeczyta³em Twoje tylko dwa zdania, gdy¿ ¶wiadomie nie chcê sobie psuæ Twojego wizerunku! Wolê Ciê pamiêtaæ Tamtego!!! My¶liciele Ci o wiele mniej szkodzili!

¯yczê powodzenia!

koliberek bardziej ni¿ 33! U¶miech

« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 17, 2010, 00:37:27 wys³ane przez koliberek33 » Zapisane
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #7 : Grudzieñ 16, 2010, 19:31:13 »

Wszystkiego dobrego ¿yczê Ci  koliberku i zakoñczmy na tym tê dyskusjê.
Ptak (wcale nie wielki)

Ps. Post o sumieniu edytowa³am, by dopisaæ do pierwszego, ¿artobliwego zdania moje my¶li o sumieniu. Niczego nie zmienia³am, wiêc nie wiem o co Ci chodzi.
koliberek33
Go¶æ
« Odpowiedz #8 : Grudzieñ 16, 2010, 19:33:57 »

O, takiego Ciê o tysi±c razy wolê i episto³ mi siê pisaæ nawet ju¿ nie chce.

Ca³useczki zatem!!!

niebo szczyk! U¶miech
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 18, 2010, 16:22:50 wys³ane przez koliberek33 » Zapisane
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #9 : Grudzieñ 16, 2010, 21:52:51 »

Mówi Serce do Rozumu;
- Rozum, czy ty masz sumienie?
- tak mam, przecie¿ t³umaczy³em ci to ju¿ wiele razy, czy ty nic nie rozumiesz?
- jako¶ nie poczu³em... Smutny

Pozdrawiam - Thotal U¶miech
koliberek33
Go¶æ
« Odpowiedz #10 : Grudzieñ 16, 2010, 22:06:14 »

Mówi Rozum do Serca:
czy TY mnie s³yszysz jeszcze?

siê wci±¿ kochasz i kochasz
i innych doko³a namiêtnie

a na Mnie ¿e¶ wci±¿ g³uchy -
i sumienie Ciê jako¶ nie ³echce?

Mrugniêcie ;
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #11 : Grudzieñ 16, 2010, 22:36:54 »

I tak siê bez koñca droczyli,
A¿ sumienie nieszczêsne – zatracili!

The End

Co¶
koliberek33
Go¶æ
« Odpowiedz #12 : Grudzieñ 16, 2010, 22:43:20 »

sumienie sobie tylko ¶pi
je¶li kto¶ z istnienia jego kpi Buzia na k³ódkê

i tak sobie marzy i tak sobie czeka,
a nu¿ jakie inne, poruszy biednego cz³eka!

Mrugniêcie

« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 16, 2010, 23:12:55 wys³ane przez koliberek33 » Zapisane
east
Go¶æ
« Odpowiedz #13 : Grudzieñ 16, 2010, 23:58:59 »

witaj koliberku
Zdarza mi siê, ¿e mam przed sob± wielkiego idiotê, to wiesz co mu mówiê? Je¶li nie wierzysz, w to co mówiê, to spokojnie; po ¶mierci i tak siê prawdy dowiesz (..)
East, w³a¶nie rzecz w tym, ¿e pokazujê prawdziwe oblicze, a TY ostatnio udajesz coraz czê¶ciej idiotê . To takie ptakowe . Takie bardzo ptakowe
Po ¶mierci idiota dowie siê U¶miech Tylko czego , tak na prawdê ? I kto siê dowie bole¶niej? Lecz to ju¿ nie bêdzie kwestia sumienia, bo czy  po ¶mierci istnieje sumienie ?

Koliberku mniemam, ¿e nawet po tych wypowiedziach sumienie masz dalej czyste .
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #14 : Grudzieñ 17, 2010, 12:57:09 »

Cz³owiek o czystym sumieniu nie cierpi na syndrom „no¿yc” i ¿adne uderzenie w stó³
nie wywo³uje w nim odzewu. Jedynie brud na sumieniu ka¿e reagowaæ na zasadzie rezonansu.

Cz³owiek o czystym sumieniu nie ma potrzeby czegokolwiek udowadniaæ, a szczególnie
obci±¿aæ innego cz³owieka brudami z w³asnej g³owy.
Gdy sumienie jest czyste, cz³owiek jest w harmonii ze ¶wiatem i nie toczy nieczystych gierek
ani walk podjazdowych. 
koliberek33
Go¶æ
« Odpowiedz #15 : Grudzieñ 17, 2010, 14:40:14 »

Ludzie! ten Ptak to mnie jednak kocha, o wiele bardziej ni¿ my¶la³em Mrugniêcie

Chichot Chichot Chichot

ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #16 : Grudzieñ 17, 2010, 14:50:45 »

Moje spostrze¿enia opieram na wnikliwej obserwacji wielu ludzkich zachowañ.
Je¶li kto¶ w uogólnionych wnioskach odnajduje jak±¶ cz±stkê siebie, znaczy tylko,
i¿ ma to jeszcze do przepracowania.

W ¿adnym wypadku nie upowa¿nia go to do ataku na przedstawiaj±cego swoje przemy¶lenia.
Nie panowanie nad emocjami i niskimi uczuciami jedynie pog³êbia rozd¼wiêk
miêdzy w³asnym wyobra¿eniem siebie a rzeczywistym obrazem.   
koliberek33
Go¶æ
« Odpowiedz #17 : Grudzieñ 17, 2010, 14:59:05 »

...jeszcze bardziej nawet, ni¿ my¶la³em i do tego jeszcze jaki m±dry Mrugniêcie, tylko straszliwie powa¿ny i zasadniczy. I chyba siê nudzi piekielnie! Mrugniêcie

U¶miech

niebo- ¿czyk  - z no¿yczkami w rêku!

oj, zdziwi, siê zdziwi  Piotr ¦wiêty
a i sama, Najczystsza Panienka! Chichot

« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 17, 2010, 14:59:41 wys³ane przez koliberek33 » Zapisane
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #18 : Grudzieñ 17, 2010, 15:09:16 »

Ironizowanie jest form± samoobrony przed przyjêciem prawdy o sobie.
Uniemo¿liwia to g³êbsze poznanie siebie.   

U¶miech
koliberek33
Go¶æ
« Odpowiedz #19 : Grudzieñ 17, 2010, 15:19:15 »

A jednak, to nie by³y ogólne dywagacje, jeno objaw mi³o¶ci coraz to wiêkszej do mnie.!!! Chichot Brawo, takiej jeszczem nigdy  nie zazna³ i  do tego za darmo takie zwiêz³e i moralizuj±ce opinie. U¶miech

Szkoda, ¿e ¶wiêta za pasem i nie mogê podsycaæ siê jeszcze, ale pierogi powoli lepiæ trzeba, kapustkê gotowaæ, wielkiego ptaka przyrz±dziæ z migda³kami, figami, jab³uszkami....i takie inne jeszcze frykasy i ¶wi±teczne zawijasy poczyniæ...

Z lekkim sumieniem odfruwam do s³odkich i ulubionych obowi±zków. U¶miech

Z Najlepszymi ¯yczeniami oczywi¶cie,
dla bardzo kochaj±cych i niekochaj±cych wcale, te¿! U¶miech

koliberek 33 co najmniej!
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 17, 2010, 15:22:44 wys³ane przez koliberek33 » Zapisane
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #20 : Grudzieñ 17, 2010, 15:23:47 »

Lepiej zwiê¼le i ogólnie, ni¿ k±¶liwie i szczególnie…

U¶miech
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #21 : Grudzieñ 17, 2010, 17:08:56 »

Wracaj±c do tematu w±tku.

Obserwowa³em, ¿e niektórzy maj± czyste sumienie bo...
... go nie u¿ywaj±.
wiki
Go¶æ
« Odpowiedz #22 : Grudzieñ 17, 2010, 17:31:30 »

Obserwowa³em, ¿e niektórzy maj± czyste sumienie bo...
... go nie u¿ywaj±.

a czy tak siê da?

pstryk w³±cz/ wy³±cz

Pozdrawiam:)
soook
Go¶æ
« Odpowiedz #23 : Grudzieñ 17, 2010, 17:55:47 »

Co to jest , Sumienie ?

wiki
Go¶æ
« Odpowiedz #24 : Grudzieñ 17, 2010, 18:26:36 »

Co to jest , Sumienie ?

Dobre pytanie

wg mnie osobniczy rozró¿niacz dobra i z³a

ka¿dy ma inn± wra¿liwo¶æ na te zjawiska, co dla jednego jest dobrem dla innego ju¿ nie i odwrotnie...

Równie dobrze mo¿na zapytaæ co to jest dobro? co to jest z³o? co jest cz³owieczeñstwem? a co ju¿ nie?

U¶miech

Strony: [1] 2 3 4 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: