Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 07:15:15

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: 1 2 [3] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: To¿samo¶æ etniczna - narodowa  (Przeczytany 44070 razy)
0 u¿ytkowników i 2 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #50 : Luty 06, 2011, 21:57:04 »

Kontynuacja postu 47, jednak teraz o niepolakach, którzy czuj± siê Polakami:

10 s³awnych Polaków, o których nie wiedzieli¶cie, ¿e s± Polakami

(fot. Thinkstock)

W dobie globalizacji, której sprzyjaj± nowe technologie, otwarcie granic i ³atwo¶æ podró¿owania, coraz trudniej spotkaæ ludzi, którzy uto¿samiaj± siê ze swoj± ojczyzn±. Os³abieniu tradycji patriotycznej, któr± rzekomo trudniej kultywowaæ w czasie pokoju towarzyszy na ogó³ rozlu¼nienie wiêzi z ziemi± ojczyst± i bratnim narodem. O tym ostatnim mo¿e ¶wiadczyæ fakt, ¿e wielu rodaków wyje¿d¿aj±cych z Polski w poszukiwaniu lepszej pracy szybko gubi potrzebê utrzymywania kontaktów z krajanami, nie odczuwa przemo¿nego pragnienia powrotu do macierzy i zatraca ochotê na prowadzenie konwersacji w ojczystym jêzyku.

Ma³o tego - wielu emigrantów po zaczerpniêciu obcego powietrza, szybko zaczyna siê te¿ wstydziæ swojej narodowo¶ci uwa¿aj±c, ¿e epatowanie flag± bia³o-czerwon± stanie siê przeszkod± w rozwoju kariery. Polsko¶æ staje siê dla nich balastem, którego nale¿y czym prêdzej siê pozbyæ. Niektórzy w trakcie tego programowego wynaradawiania siê, które ma pomóc w zyskaniu poklasku na obczy¼nie, staj± siê nagle bardziej papiescy od papie¿a - vide: graj±cy w barwach Niemiec napastnik, który urodzi³ siê w Polsce i którego rodzice s± Polakami, a który dzi¶ na ka¿dym kroku manifestuje swoj± niemiecko¶æ.

Tradycja narodowo¶ciowa zanika tak¿e w¶ród Polaków mieszkaj±cych w Polsce. Nie bez winy s± tutaj media, które znajduj± siê czêsto w rêkach obcego kapita³u, a które na ka¿dym kroku niszcz± idea³y, opluwaj± autorytety, a s³owo "polsko¶æ" uto¿samiaj± z za¶ciankowo¶ci±. W telewizji lansowane s± postawy ¿enuj±cych gwiazdek, które demonstruj± swój kosmopolityzm i udaj±, ¿e zapomnia³y jak siê mówi po polsku (spopularyzowany przez jedn± z telewizji program o modelkach).

1/12

...

http://niewiarygodne.pl/gid,13091732,img,13091823,kat,1017185,title,10-slawnych-Polakow-o-ktorych-nie-wiedzieliscie-ze-sa-Polakami,galeriazdjecie.html

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #51 : Sierpieñ 08, 2011, 11:38:47 »

Jedna starsza kobieta znalaz³a sposób na wyegzekwowanie od bezdusznych banków prawa poszanowania swojej osobowo¶ci Ludzkiej.
Bowiem traktowanie Cz³owieka bez osobowo¶ciowo przez ro¿ne instytucje jest plagom naszych czasów.
Osobowo¶æ Cz³owieka z uszanowaniem Cz³owieczeñstwa jest szczególnie wa¿na w naszych czasach.

Poradnik bankowy

98-letnia kobieta nie chcia³a uratowaæ ¶wiata, ani nawet przej±æ nad nim kontroli, ale i tak jest warta uwagi - napisa³a list, w którym skrytykowa³a to czego naprawdê nie lubimy w bankach. Dyrektor placówki, nie mog±c uwierzyæ w tre¶æ wiadomo¶ci, opublikowa³ j± w The Times.

Szanowni Pañstwo,
Piszê, aby podziêkowaæ za niezrealizowanie mojego czeku, którym zamierza³am zap³aciæ mojemu hydraulikowiw zesz³ym miesi±cu. Z moich kalkulacji wynika, ¿e 3 nanosekundy musia³y dzieliæ moment otrzymania przez was mojego czeku do momentu wp³yniêcia pieniêdzy na moje konto, które mia³y go pokryæ. Odwo³ujê siê tutaj do zlecenia automatycznego przelewu, który otrzymujê - przyznam szczerze - od 38 lat. Jestem pe³na uznania dla was, za stworzenie debetu na moim koncie w wysoko¶ci 30 funtów jako kary za k³opoty spowodowane przez wasz bank.
Moja wdziêczno¶æ sprawi³a, ¿e jeszcze raz przemy¶la³am sobie sposób zarz±dzania moimi finansami. Zauwa¿y³am, ¿e muszê osobi¶cie odbieraæ wszystkie listy i telefony od was, ale ilekroæ ja próbujê siê skontaktowaæ z wami, czeka mnie ¿mudna konfrontacja z bezosobow±, automatyczn±, pozbawion± emocji jednostk±, któr± sta³ siê wasz bank.

Od teraz to ja, podobnie jak wy, chcê wspó³pracowaæ wy³±cznie z osobami z krwi i ko¶ci. Raty za moj± hipotekê i po¿yczki nie bêd± ju¿ d³u¿ej p³acone z automatycznego przelewu - bêdê przynosiæ je do waszego banku w formie czeku, zaadresowane imiennie z zachowaniem poufno¶ci do pracownika banku, którego wy wybierzecie. Musicie to zrobiæ, gdy¿ zgodnie z prawem pocztowym otworzenie koperty przez osobê nieautoryzowan± jest przestêpstwem. Do niniejszej wiadomo¶ci za³±czam aplikacjê do kontaktu ze mn±, któr± musi wype³niæ wasz pracownik chc±cy do mnie zadzwoniæ. Przykro mi, ¿e zawiera ona a¿ 8 stron, ale muszê wiedzieæ o nim przynajmniej tyle, ile bank wie o mnie.
Koniecznie zwróæcie uwagê, ¿e wszystkie kopie jego historii medycznej musz± byæ podpisane przez adwokata. Tak samo informacje o jego sytuacji finansowej musz± byæ (przychody, wydatki, aktywa, pasywa) odpowiednio udokumentowane. Wasz pracownik bêdzie zobligowany do posiadania numeru PIN, który bêdzie musia³ podawaæ podczas rozmów ze mn±. Naprawdê ¿a³ujê, ¿e nie mo¿e mieæ mniej ni¿ 28 cyfr, ale ponownie, wzorujê siê tutaj na liczbie naci¶niêæ przycisków wymaganej do dostêpu do moich us³ug bankowych przez telefon.

Jak mówi±, na¶ladownictwo jest najszczersz± form± pochlebstwa. Pozwólcie mi jednak wyrównaæ szanse jeszcze bardziej. Kiedy bêdziecie do mnie dzwoniæ, musicie wybraæ odpowiedni numer:
1. Umówienie siê na spotkanie
2. Zaleg³e p³atno¶ci
3. Przekierowanie po³±czenia do mojego salonu, je¿eli akurat tam bêdê
4. Przekierowanie po³±czenia do mojej sypialni, je¿eli akurat bêdê spa³a
5. Przekierowanie po³±czenia do WC, gdybym akurat oddawa³a siê naturze
6. Przekierowanie po³±czenia na mój telefon komórkowy, gdyby nie by³o mnie w domu
7. Pozostawienie wiadomo¶ci na moim komputerze (wymaga has³a dostêpu, które przeka¿ê podczas autoryzacji kontaktu)
8. Powrót do menu g³ównego i ponowne ods³uchanie opcji 1-8.
Ogólne skargi i pytania, które zostan± nagrane na pocztê g³osow±. Przy okazji mo¿ecie sobie pos³uchaæ relaksuj±cej muzyki, która bêdzie gra³a podczas trwania po³±czenia. Niestety, ale - ponownie was na¶laduj±c - muszê pobieraæ od was op³aty, zwi±zane z pokryciem nowej funkcjonalno¶ci zintegrowanej w moim telefonie.

¯yczê Szczê¶liwego, nawet je¿eli z mniejszymi zyskami, Nowego Roku.
Wasz Klient.

(Joe Monster)

Kiara U¶miech U¶miech
« Ostatnia zmiana: Sierpieñ 08, 2011, 11:40:34 wys³ane przez Kiara » Zapisane
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

Wiadomo¶ci: 4934

KIN 213

« Odpowiedz #52 : Sierpieñ 08, 2011, 11:54:18 »

..automaty po³±czeniowe- to zmora naszych czasów, i wiêcej elektroniczny naci±gacz,-
zawsze gdy chcesz zadzwoniæ w wa¿nej sprawie do jakiej¶ instytucji, musisz ods³uchaæ automat z kretyñskimi niekiedy wskazówkami/nagraniami, a min. lec±,-
rzecz w tym, ¿e pretensje- to tylko chyba do pana B., bo tych instytucji nasze problemy nie wiele obchodz±.

pozdr. i zwalczaj system! Mrugniêcie
« Ostatnia zmiana: Sierpieñ 08, 2011, 11:54:58 wys³ane przez songo1970 » Zapisane

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #53 : Sierpieñ 08, 2011, 12:30:42 »

Cytat: songo1970
…rzecz w tym, ¿e pretensje- to tylko chyba do pana B.

Nie my¶l, ¿e z panem B. uzyskasz po³±czenie bez przekierowywuj±cych Ciê automatów.
Po drodze wielu musi siê nachapaæ. Oczywi¶cie Twojej ciê¿ko wypracowywanej energii.
Najlepiej nauczyæ siê hakerstwa. A to w ramach zwalczania systemu.   Du¿y u¶miech

Pozdr.  U¶miech
east
Go¶æ
« Odpowiedz #54 : Sierpieñ 08, 2011, 13:02:02 »

Faktycznie, przez centralkê bez co ³aska siê nie obejdzie Mrugniêcie
Ale mo¿na próbowaæ bez centralki, od razu  przez prywatn± sieæ. Do tego dostaniesz energiê gratis U¶miech Bo tak na prawdê to cz³owiek jest tu najcenniejszy. Powinno, wg mnie, byæ, tak, ¿e  to cz³owiek  wybiera to¿samo¶ci, a nie one jego.
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #55 : Sierpieñ 08, 2011, 13:14:16 »

Faktycznie, przez centralkê bez co ³aska siê nie obejdzie Mrugniêcie
Ale mo¿na próbowaæ bez centralki, od razu  przez prywatn± sieæ. Do tego dostaniesz energiê gratis U¶miech Bo tak na prawdê to cz³owiek jest tu najcenniejszy. Powinno, wg mnie, byæ, tak, ¿e  to cz³owiek  wybiera to¿samo¶ci, a nie one jego.

A je¶li pan B. to czysta fikcja? Mentalny twór, pod który podpinaj± siê wszelkie manipulanty i mutanty?   
Wierzê w kosmiczn± inteligencjê, we wszechogarniaj±c± i penetruj±c± ¦wiadomo¶æ, ale w pana B. ju¿ niekoniecznie.
S± jednak ró¿ni wymy¶liciele dumaj±cy jakby tu nam usprawniæ wszystko, z Wszechrzecz± w³±cznie.

Tylko, ¿e Wszechrzecz, to równie¿ Ja i Ty i jeszcze parê innych etnicznych to¿samo¶ci.   Du¿y u¶miech

Pozdrówka  U¶miech
east
Go¶æ
« Odpowiedz #56 : Sierpieñ 08, 2011, 13:39:22 »

Ha , dok³adnie tak jak piszesz ! Ale obawiam siê Ptaku, ¿e jaka¶ to¿samo¶æ - poprzez czyje¶ ego - siê zaraz odezwie wymy¶laj±c. Wszak "Stwórca" nie znosi konkurencji. Podczas ,gdy tak na prawdê on JEST NI¡ , mn±, Tob±, sieci± widoczn± poza wêz³ami  oczek (to¿samo¶ciami ).
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #57 : Sierpieñ 08, 2011, 13:47:11 »

Ha , dok³adnie tak jak piszesz ! Ale obawiam siê Ptaku, ¿e jaka¶ to¿samo¶æ - poprzez czyje¶ ego - siê zaraz odezwie wymy¶laj±c. Wszak "Stwórca" nie znosi konkurencji. Podczas ,gdy tak na prawdê on JEST NI¡ , mn±, Tob±, sieci± widoczn± poza wêz³ami  oczek (to¿samo¶ciami ).

To mo¿e zagramy w oczko?  Mrugniêcie
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #58 : Sierpieñ 08, 2011, 13:53:59 »

"..Poniek±d tym, co ta metafora przedstawia jest sposób istnienia ka¿dej rzeczy we wszech¶wiecie, która mie¶ci w sobie ka¿d± inn± rzecz wszech¶wiata w ca³ym przebiegu czasu.

Diamentowa Sieæ Indry nie jest postulatem filozoficznym, lecz opisem realizuj±cej siê, faktycznej rzeczywisto¶ci. Do wieku XX wszak¿e nikt nie traktowa³ tej nauki nazbyt serio, co jednak¿e z gruntu zmieni³o siê wraz z odkryciem wyj±tkowego zastosowania ¶wiat³a laseru, które unaoczni³o trafno¶æ dawnego ujêcia. Stosuj±c laser mo¿emy na kliszy osi±gn±æ fotograficzne ujêcie obrazu; gdy ¶wiat³o lasera przenika kliszê projektowany jest obraz trójwymiarowy. To, ¿e otrzymujemy holograficzny obraz, który pozwala nam zanurzyæ siê w ¶wiat przedmiotu obrazu jest ju¿ samo w sobie znacz±ce.

Jeszcze bardziej znacz±cy (i radykalnie zmieniaj±cy nasz zwyk³y sposób widzenia rzeczy) jest fakt wynikaj±cy z obserwacji: gdy obetniemy kliszê na pó³ i przepu¶cimy ¶wiat³o lasera przez pó³ kliszy - wytworzy ono przecie¿ znów ca³y obraz. Gdy po³owê przetniemy na pó³ i ponowimy proces, znów powtórzy siê obraz ca³o¶ci. To samo bêdzie zachodziæ przy jeszcze mniejszych podzia³ach, a¿ do najmniejszej czê¶ci. Niczego nie bêdzie brakowaæ. A ten fakt mo¿e wskazywaæ tylko na jedn± rzecz: ka¿da czê¶æ kliszy zawiera wszystkie informacje ca³o¶ci, tak jak zawieraj± je diamenty w "Diamentowej Sieci". Owo holograficzne uniwersum chcia³bym nazwaæ "Umys³em 21-wieku", gdy¿ jedynie przez zrozumienie natury uniwersum jako ca³o¶ci wytwarza siê mo¿liwo¶æ rozwi±zywania problemów, przed którymi stoimy.

Umys³ 21-wieku, jest Umys³em Dawnych Buddów. Jest to Umys³ Buddy, umys³ wszystkich ¿yj±cych istot. Wszyscy go posiadamy, ale zaniechali¶my go wskutek towarzysz±cej naszemu ¿yciu kondycji uwarunkowywania - poprzez rodziców, nauczycieli, wp³ywy kultury, narodu, wykszta³cenia itd.

Gdy realizujemy wszech¶wiat holograficzny odpowiedzialno¶æ jest rzecz± naturaln±, poniewa¿ ponad wszelk± w±tpliwo¶æ staje siê jasne, ¿e to co czynimy i to co siê nam zdarza jest t± sam± rzecz±. Gdy g³êboko to urzeczywistnimy nie jest ju¿ mo¿liwa negacja, oskar¿enie czy bycie ofiar±. Sami tworzymy nasze uniwersum - to, czego do¶wiadczamy ¿yj±c. Wielka ta mo¿liwo¶æ wyp³ywa z urzeczywistnienia tego, co ju¿ u¶wiadamiamy sobie. "

John Daido Loori Sensei
 "Ten Directions" No 1 1990

ZB nr 11(29)/91, listopad '91
http://zb.eco.pl/zb/29/dharma.htm
« Ostatnia zmiana: Sierpieñ 08, 2011, 13:58:58 wys³ane przez songo1970 » Zapisane

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #59 : Sierpieñ 08, 2011, 14:01:30 »

Czyli jest tak, jak pisa³am wcze¶niej w innym w±tku.
Kszta³t (obraz) Wszech¶wiata zale¿y od naszej wiedzy o nim.  U¶miech
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #60 : Sierpieñ 08, 2011, 14:14:47 »

przyczyna jest skutkiem,
skutek przyczyn±,-
taki "stan spl±tany" na codzieñ Du¿y u¶miech

pozdr. Mrugniêcie

east
Go¶æ
« Odpowiedz #61 : Sierpieñ 08, 2011, 14:15:27 »

I w tym duchu to¿samo¶æ - jakakolwiek - sprowadza siê do roli "wêz³a fali stoj±cej" sieci oczek U¶miech Jest tylko i a¿ fragmentem wiêkszej ca³o¶ci.
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #62 : Sierpieñ 08, 2011, 14:17:04 »

fragment jest ca³o¶ci±,
i fragment fragmentu te¿ jest ca³o¶ci±(hologram;)

east
Go¶æ
« Odpowiedz #63 : Sierpieñ 08, 2011, 14:35:22 »

W³a¶ciwie to¿samo¶æ jest parametrem rozk³adu ca³o¶ci po tej sieci. W sieci Indry diamenty s± roz³o¿one geometrycznie w taki sposób, ¿e w ka¿dym diamencie widaæ wszystkie pozosta³e. Mimo to, poszczególne diamenty nie s± to¿same. O ich indywidualno¶ci decyduj± wspó³rzêdne po³o¿enia w sieci. S± to parametry ,które siê ró¿ni±. To¿samo¶æ by³aby tu czym¶ w rodzaju wspó³rzêdnych. Nie zmienia ona jednak natury diamentu.
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #64 : Sierpieñ 08, 2011, 14:53:29 »

..nikt nigdy nie widzia³ Sieci Indry Mrugniêcie
dzi¶ mamy hologramy które mo¿emy zobaczyæ i ³atwiej zrozumieæ U¶miech

pozdrawiam

ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #65 : Sierpieñ 08, 2011, 15:14:02 »

Cytat: east
To¿samo¶æ by³aby tu czym¶ w rodzaju wspó³rzêdnych. Nie zmienia ona jednak natury diamentu.

Ech… to¿samo¶æ, to taka piêkna bajka. Im g³êbiej w ni± wchodzisz, tym bardziej nie chcesz z niej wyj¶æ.
Mimo ziej±cych ogniem smoków. Ale od czego s± niezawodni rycerze? Wprawdzie sam te¿ mo¿esz siê ocaliæ,
ale o ile¿ przyjemniej, jak to zrobi rycerz w zbroi na swym bia³ym rumaku. U¶miech W dodatku z ró¿± w zêbach.  Du¿y u¶miech

Kocham bajki. One zmieniaj± tward± naturê diamentu.  Mrugniêcie
east
Go¶æ
« Odpowiedz #66 : Sierpieñ 08, 2011, 15:16:41 »

songo, mam na my¶li to, ¿e my -ludzie - jeste¶my tymi diamentami o okre¶lonych parametrach Mrugniêcie
Taka analogia.
A co do to¿samo¶ci ..
dzi¶ rz±dzi Julian
http://www.youtube.com/watch?v=iLUQGIZXwkE&feature=related
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #67 : Sierpieñ 08, 2011, 15:28:41 »

dziêki east, jeszcze nie czytam w my¶lach Mrugniêcie
-widzê pewn± niespójno¶æ w postrzeganiu Indry i hologramu,
a mo¿e to w³a¶nie- to dzia³anie w praktyce..
?
« Ostatnia zmiana: Sierpieñ 08, 2011, 15:28:50 wys³ane przez songo1970 » Zapisane

Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #68 : Sierpieñ 09, 2011, 15:55:50 »

Ca³y czas powtarza siê ta sama informacja , jedna nawet najmniejsza iskierka posiada identyczn± wiedzê jak wielki ogieñ bowiem jest jego czê¶ci±.
Ale ¿eby osi±gn±æ wielko¶æ ognia i móc wydzielaæ mnogo¶æ iskier potrzeba jej wiele pracy na wzniecenie z siebie tego wielkiego ognia.

To¿samo¶æ jest identyczna wiedza jej na ten temat mo¿e byæ blokowana , lub odkrywana , albo mo¿e byæ ona inspirowana do w³asnych odkryæ.

Kiara U¶miech U¶miech
Strony: 1 2 [3] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: