Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Kwiecień 07, 2025, 12:16:19

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 2 [3] |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: ToÂżsamoœÌ etniczna - narodowa  (Przeczytany 46111 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #50 : Luty 06, 2011, 21:57:04 »

Kontynuacja postu 47, jednak teraz o niepolakach, ktĂłrzy czujÂą siĂŞ Polakami:

10 sÂławnych PolakĂłw, o ktĂłrych nie wiedzieliÂście, Âże sÂą Polakami

(fot. Thinkstock)

W dobie globalizacji, której sprzyjaj¹ nowe technologie, otwarcie granic i ³atwoœÌ podró¿owania, coraz trudniej spotkaÌ ludzi, którzy uto¿samiaj¹ siê ze swoj¹ ojczyzn¹. Os³abieniu tradycji patriotycznej, któr¹ rzekomo trudniej kultywowaÌ w czasie pokoju towarzyszy na ogó³ rozluŸnienie wiêzi z ziemi¹ ojczyst¹ i bratnim narodem. O tym ostatnim mo¿e œwiadczyÌ fakt, ¿e wielu rodaków wyje¿d¿aj¹cych z Polski w poszukiwaniu lepszej pracy szybko gubi potrzebê utrzymywania kontaktów z krajanami, nie odczuwa przemo¿nego pragnienia powrotu do macierzy i zatraca ochotê na prowadzenie konwersacji w ojczystym jêzyku.

Ma³o tego - wielu emigrantów po zaczerpniêciu obcego powietrza, szybko zaczyna siê te¿ wstydziÌ swojej narodowoœci uwa¿aj¹c, ¿e epatowanie flag¹ bia³o-czerwon¹ stanie siê przeszkod¹ w rozwoju kariery. PolskoœÌ staje siê dla nich balastem, którego nale¿y czym prêdzej siê pozbyÌ. Niektórzy w trakcie tego programowego wynaradawiania siê, które ma pomóc w zyskaniu poklasku na obczyŸnie, staj¹ siê nagle bardziej papiescy od papie¿a - vide: graj¹cy w barwach Niemiec napastnik, który urodzi³ siê w Polsce i którego rodzice s¹ Polakami, a który dziœ na ka¿dym kroku manifestuje swoj¹ niemieckoœÌ.

Tradycja narodowoœciowa zanika tak¿e wœród Polaków mieszkaj¹cych w Polsce. Nie bez winy s¹ tutaj media, które znajduj¹ siê czêsto w rêkach obcego kapita³u, a które na ka¿dym kroku niszcz¹ idea³y, opluwaj¹ autorytety, a s³owo "polskoœÌ" uto¿samiaj¹ z zaœciankowoœci¹. W telewizji lansowane s¹ postawy ¿enuj¹cych gwiazdek, które demonstruj¹ swój kosmopolityzm i udaj¹, ¿e zapomnia³y jak siê mówi po polsku (spopularyzowany przez jedn¹ z telewizji program o modelkach).

1/12

...

http://niewiarygodne.pl/gid,13091732,img,13091823,kat,1017185,title,10-slawnych-Polakow-o-ktorych-nie-wiedzieliscie-ze-sa-Polakami,galeriazdjecie.html

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
Kiara
Gość
« Odpowiedz #51 : Sierpień 08, 2011, 11:38:47 »

Jedna starsza kobieta znalazÂła sposĂłb na wyegzekwowanie od bezdusznych bankĂłw prawa poszanowania swojej osobowoÂści Ludzkiej.
Bowiem traktowanie CzÂłowieka bez osobowoÂściowo przez roÂżne instytucje jest plagom naszych czasĂłw.
OsobowoœÌ Cz³owieka z uszanowaniem Cz³owieczeùstwa jest szczególnie wa¿na w naszych czasach.

Poradnik bankowy

98-letnia kobieta nie chcia³a uratowaÌ œwiata, ani nawet przej¹Ì nad nim kontroli, ale i tak jest warta uwagi - napisa³a list, w którym skrytykowa³a to czego naprawdê nie lubimy w bankach. Dyrektor placówki, nie mog¹c uwierzyÌ w treœÌ wiadomoœci, opublikowa³ j¹ w The Times.

Szanowni PaĂąstwo,
PiszĂŞ, aby podziĂŞkowaĂŚ za niezrealizowanie mojego czeku, ktĂłrym zamierzaÂłam zapÂłaciĂŚ mojemu hydraulikowiw zeszÂłym miesiÂącu. Z moich kalkulacji wynika, Âże 3 nanosekundy musiaÂły dzieliĂŚ moment otrzymania przez was mojego czeku do momentu wpÂłyniĂŞcia pieniĂŞdzy na moje konto, ktĂłre miaÂły go pokryĂŚ. OdwoÂłujĂŞ siĂŞ tutaj do zlecenia automatycznego przelewu, ktĂłry otrzymujĂŞ - przyznam szczerze - od 38 lat. Jestem peÂłna uznania dla was, za stworzenie debetu na moim koncie w wysokoÂści 30 funtĂłw jako kary za kÂłopoty spowodowane przez wasz bank.
Moja wdziêcznoœÌ sprawi³a, ¿e jeszcze raz przemyœla³am sobie sposób zarz¹dzania moimi finansami. Zauwa¿y³am, ¿e muszê osobiœcie odbieraÌ wszystkie listy i telefony od was, ale ilekroÌ ja próbujê siê skontaktowaÌ z wami, czeka mnie ¿mudna konfrontacja z bezosobow¹, automatyczn¹, pozbawion¹ emocji jednostk¹, któr¹ sta³ siê wasz bank.

Od teraz to ja, podobnie jak wy, chcê wspó³pracowaÌ wy³¹cznie z osobami z krwi i koœci. Raty za moj¹ hipotekê i po¿yczki nie bêd¹ ju¿ d³u¿ej p³acone z automatycznego przelewu - bêdê przynosiÌ je do waszego banku w formie czeku, zaadresowane imiennie z zachowaniem poufnoœci do pracownika banku, którego wy wybierzecie. Musicie to zrobiÌ, gdy¿ zgodnie z prawem pocztowym otworzenie koperty przez osobê nieautoryzowan¹ jest przestêpstwem. Do niniejszej wiadomoœci za³¹czam aplikacjê do kontaktu ze mn¹, któr¹ musi wype³niÌ wasz pracownik chc¹cy do mnie zadzwoniÌ. Przykro mi, ¿e zawiera ona a¿ 8 stron, ale muszê wiedzieÌ o nim przynajmniej tyle, ile bank wie o mnie.
Koniecznie zwróÌcie uwagê, ¿e wszystkie kopie jego historii medycznej musz¹ byÌ podpisane przez adwokata. Tak samo informacje o jego sytuacji finansowej musz¹ byÌ (przychody, wydatki, aktywa, pasywa) odpowiednio udokumentowane. Wasz pracownik bêdzie zobligowany do posiadania numeru PIN, który bêdzie musia³ podawaÌ podczas rozmów ze mn¹. Naprawdê ¿a³ujê, ¿e nie mo¿e mieÌ mniej ni¿ 28 cyfr, ale ponownie, wzorujê siê tutaj na liczbie naciœniêÌ przycisków wymaganej do dostêpu do moich us³ug bankowych przez telefon.

Jak mĂłwiÂą, naÂśladownictwo jest najszczerszÂą formÂą pochlebstwa. PozwĂłlcie mi jednak wyrĂłwnaĂŚ szanse jeszcze bardziej. Kiedy bĂŞdziecie do mnie dzwoniĂŚ, musicie wybraĂŚ odpowiedni numer:
1. UmĂłwienie siĂŞ na spotkanie
2. ZalegÂłe pÂłatnoÂści
3. Przekierowanie po³¹czenia do mojego salonu, je¿eli akurat tam bêdê
4. Przekierowanie po³¹czenia do mojej sypialni, je¿eli akurat bêdê spa³a
5. Przekierowanie po³¹czenia do WC, gdybym akurat oddawa³a siê naturze
6. Przekierowanie po³¹czenia na mój telefon komórkowy, gdyby nie by³o mnie w domu
7. Pozostawienie wiadomoœci na moim komputerze (wymaga has³a dostêpu, które przeka¿ê podczas autoryzacji kontaktu)
8. Powrót do menu g³ównego i ponowne ods³uchanie opcji 1-8.
Ogólne skargi i pytania, które zostan¹ nagrane na pocztê g³osow¹. Przy okazji mo¿ecie sobie pos³uchaÌ relaksuj¹cej muzyki, która bêdzie gra³a podczas trwania po³¹czenia. Niestety, ale - ponownie was naœladuj¹c - muszê pobieraÌ od was op³aty, zwi¹zane z pokryciem nowej funkcjonalnoœci zintegrowanej w moim telefonie.

ÂŻyczĂŞ SzczĂŞÂśliwego, nawet jeÂżeli z mniejszymi zyskami, Nowego Roku.
Wasz Klient.

(Joe Monster)

Kiara UÂśmiech UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Sierpień 08, 2011, 11:40:34 wysłane przez Kiara » Zapisane
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

KIN 213

« Odpowiedz #52 : Sierpień 08, 2011, 11:54:18 »

..automaty po³¹czeniowe- to zmora naszych czasów, i wiêcej elektroniczny naci¹gacz,-
zawsze gdy chcesz zadzwoniĂŚ w waÂżnej sprawie do jakiejÂś instytucji, musisz odsÂłuchaĂŚ automat z kretyĂąskimi niekiedy wskazĂłwkami/nagraniami, a min. lecÂą,-
rzecz w tym, Âże pretensje- to tylko chyba do pana B., bo tych instytucji nasze problemy nie wiele obchodzÂą.

pozdr. i zwalczaj system! MrugniĂŞcie
« Ostatnia zmiana: Sierpień 08, 2011, 11:54:58 wysłane przez songo1970 » Zapisane

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
ptak
Gość
« Odpowiedz #53 : Sierpień 08, 2011, 12:30:42 »

Cytat: songo1970
…rzecz w tym, Âże pretensje- to tylko chyba do pana B.

Nie myœl, ¿e z panem B. uzyskasz po³¹czenie bez przekierowywuj¹cych Ciê automatów.
Po drodze wielu musi siĂŞ nachapaĂŚ. OczywiÂście Twojej ciĂŞÂżko wypracowywanej energii.
Najlepiej nauczyĂŚ siĂŞ hakerstwa. A to w ramach zwalczania systemu.   DuÂży uÂśmiech

Pozdr.  UÂśmiech
east
Gość
« Odpowiedz #54 : Sierpień 08, 2011, 13:02:02 »

Faktycznie, przez centralkĂŞ bez co Âłaska siĂŞ nie obejdzie MrugniĂŞcie
Ale moÂżna prĂłbowaĂŚ bez centralki, od razu  przez prywatnÂą sieĂŚ. Do tego dostaniesz energiĂŞ gratis UÂśmiech Bo tak na prawdĂŞ to czÂłowiek jest tu najcenniejszy. Powinno, wg mnie, byĂŚ, tak, Âże  to czÂłowiek  wybiera toÂżsamoÂści, a nie one jego.
ptak
Gość
« Odpowiedz #55 : Sierpień 08, 2011, 13:14:16 »

Faktycznie, przez centralkĂŞ bez co Âłaska siĂŞ nie obejdzie MrugniĂŞcie
Ale moÂżna prĂłbowaĂŚ bez centralki, od razu  przez prywatnÂą sieĂŚ. Do tego dostaniesz energiĂŞ gratis UÂśmiech Bo tak na prawdĂŞ to czÂłowiek jest tu najcenniejszy. Powinno, wg mnie, byĂŚ, tak, Âże  to czÂłowiek  wybiera toÂżsamoÂści, a nie one jego.

A jeÂśli pan B. to czysta fikcja? Mentalny twĂłr, pod ktĂłry podpinajÂą siĂŞ wszelkie manipulanty i mutanty?   
Wierzê w kosmiczn¹ inteligencjê, we wszechogarniaj¹c¹ i penetruj¹c¹ ŒwiadomoœÌ, ale w pana B. ju¿ niekoniecznie.
S¹ jednak ró¿ni wymyœliciele dumaj¹cy jakby tu nam usprawniÌ wszystko, z Wszechrzecz¹ w³¹cznie.

Tylko, Âże Wszechrzecz, to rĂłwnieÂż Ja i Ty i jeszcze parĂŞ innych etnicznych toÂżsamoÂści.   DuÂży uÂśmiech

PozdrĂłwka  UÂśmiech
east
Gość
« Odpowiedz #56 : Sierpień 08, 2011, 13:39:22 »

Ha , dokÂładnie tak jak piszesz ! Ale obawiam siĂŞ Ptaku, Âże jakaÂś toÂżsamoœÌ - poprzez czyjeÂś ego - siĂŞ zaraz odezwie wymyÂślajÂąc. Wszak "StwĂłrca" nie znosi konkurencji. Podczas ,gdy tak na prawdĂŞ on JEST NIÂĄ , mnÂą, TobÂą, sieciÂą widocznÂą poza wĂŞzÂłami  oczek (toÂżsamoÂściami ).
ptak
Gość
« Odpowiedz #57 : Sierpień 08, 2011, 13:47:11 »

Ha , dokÂładnie tak jak piszesz ! Ale obawiam siĂŞ Ptaku, Âże jakaÂś toÂżsamoœÌ - poprzez czyjeÂś ego - siĂŞ zaraz odezwie wymyÂślajÂąc. Wszak "StwĂłrca" nie znosi konkurencji. Podczas ,gdy tak na prawdĂŞ on JEST NIÂĄ , mnÂą, TobÂą, sieciÂą widocznÂą poza wĂŞzÂłami  oczek (toÂżsamoÂściami ).

To moÂże zagramy w oczko?  MrugniĂŞcie
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #58 : Sierpień 08, 2011, 13:53:59 »

"..PoniekÂąd tym, co ta metafora przedstawia jest sposĂłb istnienia kaÂżdej rzeczy we wszechÂświecie, ktĂłra mieÂści w sobie kaÂżdÂą innÂą rzecz wszechÂświata w caÂłym przebiegu czasu.

Diamentowa SieÌ Indry nie jest postulatem filozoficznym, lecz opisem realizuj¹cej siê, faktycznej rzeczywistoœci. Do wieku XX wszak¿e nikt nie traktowa³ tej nauki nazbyt serio, co jednak¿e z gruntu zmieni³o siê wraz z odkryciem wyj¹tkowego zastosowania œwiat³a laseru, które unaoczni³o trafnoœÌ dawnego ujêcia. Stosuj¹c laser mo¿emy na kliszy osi¹gn¹Ì fotograficzne ujêcie obrazu; gdy œwiat³o lasera przenika kliszê projektowany jest obraz trójwymiarowy. To, ¿e otrzymujemy holograficzny obraz, który pozwala nam zanurzyÌ siê w œwiat przedmiotu obrazu jest ju¿ samo w sobie znacz¹ce.

Jeszcze bardziej znacz¹cy (i radykalnie zmieniaj¹cy nasz zwyk³y sposób widzenia rzeczy) jest fakt wynikaj¹cy z obserwacji: gdy obetniemy kliszê na pó³ i przepuœcimy œwiat³o lasera przez pó³ kliszy - wytworzy ono przecie¿ znów ca³y obraz. Gdy po³owê przetniemy na pó³ i ponowimy proces, znów powtórzy siê obraz ca³oœci. To samo bêdzie zachodziÌ przy jeszcze mniejszych podzia³ach, a¿ do najmniejszej czêœci. Niczego nie bêdzie brakowaÌ. A ten fakt mo¿e wskazywaÌ tylko na jedn¹ rzecz: ka¿da czêœÌ kliszy zawiera wszystkie informacje ca³oœci, tak jak zawieraj¹ je diamenty w "Diamentowej Sieci". Owo holograficzne uniwersum chcia³bym nazwaÌ "Umys³em 21-wieku", gdy¿ jedynie przez zrozumienie natury uniwersum jako ca³oœci wytwarza siê mo¿liwoœÌ rozwi¹zywania problemów, przed którymi stoimy.

UmysÂł 21-wieku, jest UmysÂłem Dawnych BuddĂłw. Jest to UmysÂł Buddy, umysÂł wszystkich ÂżyjÂących istot. Wszyscy go posiadamy, ale zaniechaliÂśmy go wskutek towarzyszÂącej naszemu Âżyciu kondycji uwarunkowywania - poprzez rodzicĂłw, nauczycieli, wpÂływy kultury, narodu, wyksztaÂłcenia itd.

Gdy realizujemy wszechœwiat holograficzny odpowiedzialnoœÌ jest rzecz¹ naturaln¹, poniewa¿ ponad wszelk¹ w¹tpliwoœÌ staje siê jasne, ¿e to co czynimy i to co siê nam zdarza jest t¹ sam¹ rzecz¹. Gdy g³êboko to urzeczywistnimy nie jest ju¿ mo¿liwa negacja, oskar¿enie czy bycie ofiar¹. Sami tworzymy nasze uniwersum - to, czego doœwiadczamy ¿yj¹c. Wielka ta mo¿liwoœÌ wyp³ywa z urzeczywistnienia tego, co ju¿ uœwiadamiamy sobie. "

John Daido Loori Sensei
 "Ten Directions" No 1 1990

ZB nr 11(29)/91, listopad '91
http://zb.eco.pl/zb/29/dharma.htm
« Ostatnia zmiana: Sierpień 08, 2011, 13:58:58 wysłane przez songo1970 » Zapisane

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
ptak
Gość
« Odpowiedz #59 : Sierpień 08, 2011, 14:01:30 »

Czyli jest tak, jak pisaÂłam wczeÂśniej w innym wÂątku.
KsztaÂłt (obraz) WszechÂświata zaleÂży od naszej wiedzy o nim.  UÂśmiech
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #60 : Sierpień 08, 2011, 14:14:47 »

przyczyna jest skutkiem,
skutek przyczynÂą,-
taki "stan splÂątany" na codzieĂą DuÂży uÂśmiech

pozdr. MrugniĂŞcie

east
Gość
« Odpowiedz #61 : Sierpień 08, 2011, 14:15:27 »

I w tym duchu to¿samoœÌ - jakakolwiek - sprowadza siê do roli "wêz³a fali stoj¹cej" sieci oczek Uœmiech Jest tylko i a¿ fragmentem wiêkszej ca³oœci.
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #62 : Sierpień 08, 2011, 14:17:04 »

fragment jest caÂłoÂściÂą,
i fragment fragmentu teÂż jest caÂłoÂściÂą(hologram;)

east
Gość
« Odpowiedz #63 : Sierpień 08, 2011, 14:35:22 »

W³aœciwie to¿samoœÌ jest parametrem rozk³adu ca³oœci po tej sieci. W sieci Indry diamenty s¹ roz³o¿one geometrycznie w taki sposób, ¿e w ka¿dym diamencie widaÌ wszystkie pozosta³e. Mimo to, poszczególne diamenty nie s¹ to¿same. O ich indywidualnoœci decyduj¹ wspó³rzêdne po³o¿enia w sieci. S¹ to parametry ,które siê ró¿ni¹. To¿samoœÌ by³aby tu czymœ w rodzaju wspó³rzêdnych. Nie zmienia ona jednak natury diamentu.
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #64 : Sierpień 08, 2011, 14:53:29 »

..nikt nigdy nie widziaÂł Sieci Indry MrugniĂŞcie
dziÂś mamy hologramy ktĂłre moÂżemy zobaczyĂŚ i Âłatwiej zrozumieĂŚ UÂśmiech

pozdrawiam

ptak
Gość
« Odpowiedz #65 : Sierpień 08, 2011, 15:14:02 »

Cytat: east
To¿samoœÌ by³aby tu czymœ w rodzaju wspó³rzêdnych. Nie zmienia ona jednak natury diamentu.

Ech… toÂżsamoœÌ, to taka piĂŞkna bajka. Im g³êbiej w niÂą wchodzisz, tym bardziej nie chcesz z niej wyjœÌ.
Mimo ziejÂących ogniem smokĂłw. Ale od czego sÂą niezawodni rycerze? Wprawdzie sam teÂż moÂżesz siĂŞ ocaliĂŚ,
ale o ileÂż przyjemniej, jak to zrobi rycerz w zbroi na swym biaÂłym rumaku. UÂśmiech W dodatku z ró¿¹ w zĂŞbach.  DuÂży uÂśmiech

Kocham bajki. One zmieniajÂą twardÂą naturĂŞ diamentu.  MrugniĂŞcie
east
Gość
« Odpowiedz #66 : Sierpień 08, 2011, 15:16:41 »

songo, mam na myÂśli to, Âże my -ludzie - jesteÂśmy tymi diamentami o okreÂślonych parametrach MrugniĂŞcie
Taka analogia.
A co do toÂżsamoÂści ..
dziÂś rzÂądzi Julian
http://www.youtube.com/watch?v=iLUQGIZXwkE&feature=related
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #67 : Sierpień 08, 2011, 15:28:41 »

dziĂŞki east, jeszcze nie czytam w myÂślach MrugniĂŞcie
-widzê pewn¹ niespójnoœÌ w postrzeganiu Indry i hologramu,
a moÂże to wÂłaÂśnie- to dziaÂłanie w praktyce..
?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 08, 2011, 15:28:50 wysłane przez songo1970 » Zapisane

Kiara
Gość
« Odpowiedz #68 : Sierpień 09, 2011, 15:55:50 »

CaÂły czas powtarza siĂŞ ta sama informacja , jedna nawet najmniejsza iskierka posiada identycznÂą wiedzĂŞ jak wielki ogieĂą bowiem jest jego czĂŞÂściÂą.
Ale ¿eby osi¹gn¹Ì wielkoœÌ ognia i móc wydzielaÌ mnogoœÌ iskier potrzeba jej wiele pracy na wzniecenie z siebie tego wielkiego ognia.

To¿samoœÌ jest identyczna wiedza jej na ten temat mo¿e byÌ blokowana , lub odkrywana , albo mo¿e byÌ ona inspirowana do w³asnych odkryÌ.

Kiara UÂśmiech UÂśmiech
Strony: 1 2 [3] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: