Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 12:12:55

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: 1 [2] 3 4 5 6 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Nowa strona Projektu.  (Przeczytany 72892 razy)
0 u¿ytkowników i 3 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
tom1ek

Gadu³a

Punkty Forum (pf): 47

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 946

yeah! ;)

« Odpowiedz #25 : Wrzesieñ 22, 2008, 10:51:36 »

ta strona to ¿aden kicz

znam HTML, PHP i podstawy JavaScript (¿e o innych rzeczach nie wspomnê, jak np. trochê MySQL czasem siê przyda itp.) - i jak dla mnie technologia u¿yta na tej stronie jest bardzo dobra.

Pomaga³em przy robieniu podobnych stron. I powiem z do¶wiadczenia... nie godziny i nie tygodnie - parê miesiêcy potrzeba na ukoñczenie stronki w 100%, pod warunkiem ¿e ma siê masê wolnego czasu i dobrych specjalistów (albo siê ich nie ma, ale ma siê kasê).

Je¶li który¶ z tych warunków nie jest spe³niony - mo¿e zaj±æ to faktycznie nawet i z rok.

Gdybym wiedzia³, ¿e powstaje strona - zaanga¿owa³bym siê i pomóg³. Ju¿ pewnie by³aby gotowa. Teraz jednak nie mam ju¿ zbyt wiele czasu, ¿eby pomóc - ale ¿yczê powodzenia, oby szybko prace by³y skoñczone.

Konto na cheops4.org.pl o tym samym nicku i awatarze nale¿y do mnie. Pozdrawiam starych znajomych U¶miech
JohnyVodka
Go¶æ
« Odpowiedz #26 : Wrzesieñ 22, 2008, 11:08:41 »

Cytat: feniks
Grafik? Mo¿na poznaæ jego do¶wiadczenie? Oczywi¶cie niezmy¶lone...
Przygotowanie bogatego w efekty layouta zajmuje 1-2 dni.
Przygotowanie tak prostego layouta zajmuje mniej ni¿ 3 godz...

moze i masz racje, gdyby grafik siadl rano o 9tej do pracy i skonczyl o 17:30, to moze by mu to zajelo dwa dni... Osoby pracujace na stronka pracuja nad nia w wolnym czasie i jak chcesz dalej ze mna dyskutowac, to proponuje ci troszeczke pokory...

Zabawê z grafik± zacz±³em kilka lat temu, ale przez ostatni rok zaj±³em siê ni± bardziej powa¿nie. Nie uwa¿am siê za specjalistê, ale robi³em ju¿ nie jeden layout, widzia³em równie¿ wiele gotowych layutów przez osoby naprawdê w ró¿nym stopniu zaawansowania.

No to skoro z ciebie grafik, to dlaczego nie zg³osi³e¶ siê do fundacji i nie zaproponowa³e¶ im wspó³pracy..?

Ja potrafiê byæ obiektywny, nawet do swoich prac i oceniaæ stan rzeczy ...... a nie taki, aby komu¶ rzuciæ komplement, czy kogo¶ obraziæ krytyk± bezpodstawn±.

hmm.. skoro tak trwierdzisz, to musi byæ to twoja g³ówna cecha charakteru

Muszê jednak wykazaæ przykr± prawdê jaka siê nasuwa. Widaæ, jest to robione przez osoby, które chc± to zrobiæ, ale nie powiedzia³bym, ¿e ze sporym zapa³em i tutaj koñcz± siê pochwa³y. Wszystkie te osoby posiadaj± niestety BARDZO niskie do¶wiadczenie w tym co robi±, ¿eby nie powiedzieæ MARNE.

i tu ci napisze tak jakby ci napisa³ Jañcio Wodnik: "gówno masz dziadu w zêbach..." (koniec cytatu). Je¿eli ty na podstawie jednego JoTPega potrafisz oceniæ nie tylko layout, ale HTML, kod C#, zawart± w sajcie logikê, jak równie¿ wszystkie osoby zaanga¿owane w projekt, to ja tylko potrafiê jedno stwierdziæ: brak ci POKORY...

Apelujê o to, aby nowy layout nie by³ wdr±¿any. Je¶li zostanie to ¿egnam siê z t± stron±...

layout bêdzie wdr±¿any, bo tak postanowi³ zarz±d i twój apel nic to nie zmieni... no chyba ze zbierzesz 10000 podpisów i z³o¿ysz je na rêce prezesa..
Mam osobist± nadzieje, ze jak siê po¿egnasz ze strona - to równie¿ po¿egnasz siê z tym forum i nigdy nikt wiêcej o tobie nie us³yszy...

Tu nie chodzi o t³o, tu chodzi o ca³o¶æ. Widaæ, ¿e zosta³ wykonana BARDZO s³abo, wrêcz nagannie, a¿ dziw, ¿e ochota na zmiany tak niektórym przyæmi³a oczy, ¿e jeste¶cie gotów na wszystko i tak bardzo obojêtni.

...............

Otwórzcie oczy!

blebleble, kaznodziej± móg³by¶ zostaæ, masz podobny "bajer"

i tak tutaj móglbym cie dalej cytowaæ i dalej ripostowaæ, ale nie zrobie tego..

Wolê cos ci udowodniæ!!! Poni¿ej przedstawiam ci fragment mojej korespondencji z hateemelowcem:

Cytat: hateemelowiec
- Sekcja komentarze i forum (po prawej stronie) Czy te bloki tekstu maja byc klikalne? czy ich dlugosc bedzie sie bardzo zmieniac?
- Nag³ówek komentarze po prawej stronie pojawia sie dwukrotnie - po co?
- Jak maja wygladac podswietlenia pod pozycjami submenu (no chyba ze na designie wszystko jest podswietlone to nie ma problemu)
- O ile sie orientuje nie wszystkie przegl±darki dadz± sobie radê z pionowym tekstem który pojawia sie po lewej stronie (pomys³ dziwny i niekoniecznie potrzebny; osobiscie uwazam ze wystarczy podswietlenie aktywnej strony w menu i ewentualnie tytul strony ale w normalnej orientacji horyzontalnej). Je¶li te tytuly podstron nie beda zmieniane zrobie to na obrazkach i bedzie gitara.

On podszed³ do sprawy rzeczowo. Napisa³: to, to, to i to jest do poprawy, co z tym, tym i tym..? Konkretnie na temat, a ty?

Przecie¿ masz do¶wiadczenie w grafice, a ani razu NAWET CHOÆBY NIE SPRÓBOWA£E¦ przedstawiæ konkretnej rzeczy w layoucie, która by³aby ¼le zrobiona, albo nadawa³ sie do poprawki...

I ty chcesz mi dalej wmawiaæ, ze ty masz jakiekolwiek pojêcie zwi±zane z robieniem stron internetowych??? Ja jestem otwarty na krytyke, ale krytykê osób, które chociaz troszeczke znaj± sie...

A tobie to tylko mogê jeszcze raz zacytowaæ Jañcia Wodnika.

Dziêkujê ca³ej reszcie forumowiczów za te pozytywne jak równie¿ negatywne komentarze!!!! Afro Afro Afro
Trzymajcie kciuki i nie dajcie siê zwie¶æ fa³szywym kaznodziejom U¶miech 2
Septerra
Go¶æ
« Odpowiedz #27 : Wrzesieñ 22, 2008, 12:11:59 »

Jako reżyser doradzam ci jedno Johny, dzieło powinno bronić się samo. Innymi słowy, co do pokory - przyganiał kocioł garnkowi.
Tak samo z efektami: nikogo nie będzie obchodziło, czy siedzieliście nad tą stroną 5 minut rok czy dziesięć lat. Liczy się tylko wynik, niestety.

Za to jako grafik, powiem tak: Logo powstało tak - bierzemy jedno zdjęcie piramid i drugie, gumkę, wycinamy ząbki. Robimy wokół nich tandetny glow, bo wydaje nam się, że wygląda to cool. Obok walniemy napisik fajną czcionką i też zrobimy glow, będzie super! W tło damy jaskrawoniebieskie gwiazdki, żeby było kolorowo i słitaśnie. Kolor menu wybierzemy totalnie przypadkowo, najlepiej kilkukolorowy gradient, wszystkie laski na to lecą. kto się tam będzie przejmował, że kompozycja wali po oczach tak, że jak to przez kraj przejdzie fala zbiorowych samookaleczeń. I nie mów mi, że nie mam racji, bo to krytyk ma zawsze racje. A my, artyści, możemy tylko spuścić głowę U¶miech

Porównajcie sobie sami, zresztą...
http://www.projekt-cheops.com/start/index.html

Tutaj jest wszystko lepsze, dosłownie, o wiele bardziej profesjonalne; po co zmieniać na gorsze? Smutny
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 22, 2008, 12:14:07 wys³ane przez Septerra » Zapisane
JohnyVodka
Go¶æ
« Odpowiedz #28 : Wrzesieñ 22, 2008, 13:10:24 »

Jako re¿yser doradzam ci jedno Johny, dzie³o powinno broniæ siê samo. Innymi s³owy, co do pokory - przygania³ kocio³ garnkowi.

Owszem masz racje, ze dzie³o powinno broniæ siê samo. Tyle, ze dzie³o jeszcze nie powsta³o i w tym  tkwi paradox - bo gdyby strona hula³a to by mog³a sie sama obroniæ.

Sorry, ale nie pozwolê obra¿aæ osób pracuj±cych przy projekcie tylko dlatego, ze feniks jest chorobliwie uprzedzony do ca³ego projektu, wszystkich ludzi z nim zwi±zanych i wszystkich rzeczy, które jego dotycz±. Zauwa¿, ze podziêkowa³em ca³ej reszcie za s³owa negatywne jak i pozytywne, które sp³ynê³y z waszych ust U¶miech

Co do tego garnka i kocio³a:
Cytat: wikipedia
Pokora – cnota moralna, która w ogólnym rozumieniu polega na uznaniu w³asnej ograniczono¶ci, nie wywy¿szaniu siê ponad innych i unikaniu chwalenia siê swoimi dokonaniami.

to zaczeli¶my od definicji, a nastepnie:

Zabawê z grafik± zacz±³em kilka lat temu, ale przez ostatni rok zaj±³em siê ni± bardziej powa¿nie. Nie uwa¿am siê za specjalistê, ale robi³em ju¿ nie jeden layout, widzia³em równie¿ wiele gotowych layutów przez osoby naprawdê w ró¿nym stopniu zaawansowania....

Ja potrafiê byæ obiektywny, nawet do swoich prac i oceniaæ stan rzeczy...

Widaæ, ¿e zosta³ wykonana BARDZO s³abo, wrêcz nagannie, a¿ dziw, ¿e ochota na zmiany tak niektórym przyæmi³a oczy....

i teraz mi powiedz, jak ktos kto ma powiedzmy wprost: ¶rednie do¶wiadczenie(bo jako grafik profesjonalista nie pracuje) w grafice moze oceniaæ kod html'a, ktorego na oczy nie widzia³ - jak równie¿ kod C#.Co¶ Ma³o tego, na podstawie grafiki mo¿e oceniæ, czy programista jest dobry, ¶redni, czy cieñki...

Mi sie to po prostu "w pale" nie miesci...

Za to jako grafik, powiem tak: Logo powsta³o tak - bierzemy jedno zdjêcie piramid i drugie, gumkê, wycinamy z±bki. Robimy wokó³ nich tandetny glow, bo wydaje nam siê, ¿e wygl±da to cool. Obok walniemy napisik fajn± czcionk± i te¿ zrobimy glow, bêdzie super! W t³o damy jaskrawoniebieskie gwiazdki, ¿eby by³o kolorowo i s³ita¶nie. Kolor menu wybierzemy totalnie przypadkowo, najlepiej kilkukolorowy gradient, wszystkie laski na to lec±. kto siê tam bêdzie przejmowa³, ¿e kompozycja wali po oczach tak, ¿e jak to przez kraj przejdzie fala zbiorowych samookaleczeñ. I nie mów mi, ¿e nie mam racji, bo to krytyk ma zawsze racje. A my, arty¶ci, mo¿emy tylko spu¶ciæ g³owê U¶miech

teraz moja kolej - dom sie buduje tak:
wylewa sie fundament, potem bierze sie zaprawe, kladzie pierwsza ceg³em a potem kolejne. Dalej trzeba zrobic dach, wstawic okna, drzwi i mamy stan surowy U¶miech

I wiesz co jest najlepsze: wcale nie musze byc budowlañcem i budowaæ domy, zeby o tym wiedzieæ Mrugniêcie

Tutaj jest wszystko lepsze, dos³ownie, o wiele bardziej profesjonalne; po co zmieniaæ na gorsze? Smutny

A ja prosze tylko o chwile cierpliwo¶ci i wyrozumia³o¶ci. Niebawem powstanie wersja testowa i ka¿dy bêdzie móg³ sie przekonaæ jak to dzia³a.

Cieszê siê, ¿e sama dyskusja na temat nowo powstaj±cej strony jest taka ¿ywa i wzbudza tak wiele emocji. Tak trzymac ch³opaki  Afro Afro Afro
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 22, 2008, 13:14:33 wys³ane przez JohnyVodka » Zapisane
Septerra
Go¶æ
« Odpowiedz #29 : Wrzesieñ 22, 2008, 17:55:06 »

teraz moja kolej - dom sie buduje tak:
wylewa sie fundament, potem bierze sie zaprawe, kladzie pierwsza ceg³em a potem kolejne. Dalej trzeba zrobic dach, wstawic okna, drzwi i mamy stan surowy U¶miech

I wiesz co jest najlepsze: wcale nie musze byc budowlañcem i budowaæ domy, zeby o tym wiedzieæ Mrugniêcie

No to miejmy nadzieje, ¿e autor strony nigdy domu nie bêdzie budowa³ Jêzyk Analogicznie. "sufit pomaluje na pomarañczowo, bo pasuje mi do butów, a ¶ciany na jaskrawo-niebiesko bo dzi¶ jest czyste niebo. A dywan walniemy kolorowy w gwiazdki, w sumie nie wiem czemu."

Teraz widzisz co mia³em na my¶li? Mrugniêcie
feniks
Go¶æ
« Odpowiedz #30 : Wrzesieñ 22, 2008, 19:43:18 »

Septerra, brawo. W koñcu osoba, która nazywa rzeczy po imieniu.

Za to jako grafik, powiem tak: Logo powsta³o tak - bierzemy jedno zdjêcie piramid i drugie, gumkê, wycinamy z±bki. Robimy wokó³ nich tandetny glow, bo wydaje nam siê, ¿e wygl±da to cool. Obok walniemy napisik fajn± czcionk± i te¿ zrobimy glow, bêdzie super! W t³o damy jaskrawoniebieskie gwiazdki, ¿eby by³o kolorowo i s³ita¶nie. Kolor menu wybierzemy totalnie przypadkowo, najlepiej kilkukolorowy gradient, wszystkie laski na to lec±. kto siê tam bêdzie przejmowa³, ¿e kompozycja wali po oczach tak, ¿e jak to przez kraj przejdzie fala zbiorowych samookaleczeñ.
Chcia³em wypisaæ to co do poprawy, albo raczej wymiany, ale Septerra mnie wyprzedzi³. Mimo, ¿e ja bym to trochê inaczej uj±³ i wymieni³ w podpunktach to na jedno wychodzi.

Pomys³ z bocznym panelem mo¿e byæ w porz±dku. Menu chod¼ nie przeczê, ¿e z takim nie mo¿e byæ czytelniej to jest ono po prostu straszne, a ta kursywa w Artyku³y/Komentarze, chod¼ jest do usuniêcia w kilka sekund to tylko "dopieszcza" ca³o¶æ. Mimo wszystko menu aktualne jest wystarczaj±co czytelne.
Pozosta³e rzeczy opisa³ sprawnie mój przedmówca. S± wykonane naprawdê szczerze mówi±c s³abo i z brakiem kreatywno¶ci.

Ogólnie mówi±c tu nie ma nic do poprawy. Tu jest ca³o¶æ do wymiany... G³ównie chodzi o grafikê i jej wykonanie.

JohnyVodka, wydaje mi siê, ¿e za bardzo przygnêbiasz siê opiniami i nie potrafisz przyznaæ siê do negatywnych stron tego co siê dzieje. Profesjonalista potrafi przyj±æ krytykê i siê do niej podporz±dkowaæ.

Nie wiem czy wiesz, ale ka¿dy dobry biznesman powie Ci, ¿e niezadowolony klient to najlepszy klient.
B³êdy i niew³a¶ciwe dzia³anie to nie pora¿ka, ale nowe do¶wiadczenie.

Do tego mieszasz tematy i bronisz siê przekrêcaj±c moje s³owa. To jest dopiero paradoks...
Mi sie to po prostu "w pale" nie miesci...
Skoro sam siebie nie rozumiesz to ja ci nie pomogê. Czytaj z uwag± i nie ok³amuj samego siebie.

Nikt nie mówi³ tutaj o html, czy innym tworzeniu strony od czê¶ci kodu, ale o WYGL¡DZIE.
Nie mam nic przeciwko strony wygodniejszej, czy bardziej zaawansowanej dla administracji, ale layout, a skrypt to dwie odrêbne czê¶ci strony www.

Nie mo¿na wprowadzaæ czego¶ kosztem drugiego bo to jest w³a¶nie amatorskie podej¶cie.

Sorry, ale nie pozwolê obra¿aæ osób pracuj±cych przy projekcie tylko dlatego, ze feniks jest chorobliwie uprzedzony do ca³ego projektu, wszystkich ludzi z nim zwi±zanych i wszystkich rzeczy, które jego dotycz±. Zauwa¿, ze podziêkowa³em ca³ej reszcie za s³owa negatywne jak i pozytywne, które sp³ynê³y z waszych ust
Po 1. Bez takich hase³ w moj± stronê.
Po 2. Osób pracuj±cych przy projekty? Skoro Ty my¶lisz tylko o sobie... a poza tym ja nikogo nie obra¿am, w przeciwieñstwie do tego co Ty jednak robisz.
Po 3. Je¶li Ty widzisz, ¿e ja jestem uprzedzony do projektu to jeste¶ niepowa¿ny. Nie wiem, czy mnie z kim¶ nie mylisz, ale chyba da³em jasno do zrozumienia z jak± powag± do tego podchodzê, oraz, ¿e jestem tu, aby pomóc, a nie obra¿aæ.
Po 4. Je¶li dziêkujesz to nie obra¿aj. Takie podej¶cie nie wspó³gra ze sob±. Je¶li chcesz byæ powa¿nie odbierany to powa¿nie traktuj innych i samego siebie.

Cieszê siê, ¿e sama dyskusja na temat nowo powstaj±cej strony jest taka ¿ywa i wzbudza tak wiele emocji. Tak trzymac ch³opaki
Brak mi s³ów... Gdyby to jeszcze by³o emocje pozytywne to rozumia³bym zadowolenie.
Dobra puent na podsumowanie ca³o¶ci i pokazaniu tego jaki z Ciebie cz³owiek.

Wzbudzanie w sobie samozadowolenie nawet, gdy ku temu nie ma podstaw? To jest w³a¶nie usilne blokowanie przed samym sob± negatywnych aspektów ca³ej sprawy. Na si³ê próbujesz samemu sobie wmówiæ, ¿e wszystko jest w porz±dku, mimo, ¿e to nieprawda... ALE ok, spoko - rozumiem.

Rozumiem, ¿e ciê¿ko Ci teraz zacz±æ co¶ od nowa, ale to nie ¶wiadczy o nale¿ytym podej¶ciu do tej sprawy.
Zawsze staraj siê spojrzeæ na sprawy obiektywnie bo tylko obiektywizm doprowadza do sukcesu.

Jeszcze nie wszystko stracone. Wygl±d mo¿na zmieniæ. Po¶wiêæ chwile i zastanów siê nad tym.

Pozdrawiam,
Feniks
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 22, 2008, 20:26:31 wys³ane przez feniks » Zapisane
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #31 : Wrzesieñ 22, 2008, 20:38:20 »

My¶lê, ¿e ca³o¶æ mo¿na podsumowaæ tak:
Je¿eli projekt tworzyli amatorzy - wysz³o im ca³kiem ca³kiem, je¿eli podpisuje siê pod tym profesjonalista - niestety nie skorzysta³bym z jego us³ug.
Je¿eli jest to praca charytatywna nale¿y doceniæ po¶wiêcony czas i chêci, je¿eli jest to zlecenie komercyjne - to kto¶ tutaj kogo¶ naci±ga korzystaj±c z jego niewiedzy.

JohnyVodka
Go¶æ
« Odpowiedz #32 : Wrzesieñ 23, 2008, 00:08:35 »

ta dyskusja posz³a w z³± stronê, niew±tpliwie jest to moja wina, ¿e da³em siê sprowokowaæ. Zaraz wam przedstawiê krótk± historiê layout'ów, jednak wpierw chcia³bym co¶ sprostowaæ:

Po 2. ...  ja nikogo nie obra¿am.......
Wszystkie te osoby posiadaj± niestety BARDZO niskie do¶wiadczenie w tym co robi±, ¿eby nie powiedzieæ MARNE.

Twoje feniks s³owa... Teraz rozumiesz dlaczego nie pozwolê obra¿aæ ludzi pracuj±cych przy stronie??? Ta strona nie jest mojego autorstwa, pracuje przy niej troje informatyków, na co dzieñ pracuj±cych w bran¿y IT. Ja pomagam przy tym wszystkim i dogl±dam jak id± prace.

Profesjonalista potrafi przyj±æ krytykê i siê do niej podporz±dkowaæ.
WSTRZYMAJCIE SIÊ, póki jeszcze nie zosta³o to wdr±¿ono i pozostawcie wszystko tak jak jest teraz, albo je¶li chcecie pozostaæ przy od¶wie¿aniu to za³atwcie do tego kogo¶ z wiêkszym do¶wiadczeniem bo zniszczycie wszystko...

Ja wiem, ze mi zaraz odpiszesz, ¿e znowu wyrywam twoje s³owa z kontekstu i je przekrêcam, ale czy o takie podporz±dkowanie ci chodzi???
Musisz zauwa¿yæ, ¿e ani razu nie odnios³em siê pozytywnie b±d¼ negatywnie co do obecnego layout'a i nie zrobiê tego. A wiesz dlaczego feniks? Bo ceniê w sobie profesjonalizm, a krytykê zostawiam krytykom.

JohnyVodka, wydaje mi siê, ¿e za bardzo przygnêbiasz siê opiniami i nie potrafisz przyznaæ siê do negatywnych stron tego co siê dzieje.

Problem jak widzisz powy¿ej nie polega na tym, co siê krytykuje, jak siê krytykuje,ale czy s± pewne granice krytyki..

Ale do rzeczy:

Taki by³ pocz±tkowy projekt. Autorem layout'a jest mój dobry przyjaciel, który w trakcie prac musia³ zrezygnowaæ z powodów osobistych. Nawet nie starajcie siê dochodziæ o co chodzi³o, bo to smutny temat..

Nastêpnie przy projekcie sajtu pojawi³ siê Piotrek grafik, kolega Bartka HTML'owca. Przygotowa³ nastêpuj±ce projekty do wyboru:

z czego zarz±d wybra³ jeden, ale z poprawkami. G³ównym celem poprawek by³o upodobnienie t³a do stronki missionpharaon.

W¶ród wszystkich opinii nt. lay'a jednym siê podoba innym nie..

Abyb sprawiedliwo¶ci sta³a siê zado¶æ, to pogadam z grafikiem aby przygotowa³ dodatkowe propozycje t³a.
Wy ocenicie - mo¿e oka¿± siê lepsze.
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 23, 2008, 00:09:46 wys³ane przez JohnyVodka » Zapisane
Mora
Go¶æ
« Odpowiedz #33 : Wrzesieñ 23, 2008, 00:13:36 »

Mi siê bardziej podobaj± te dwa ostatnie layouty których zarz±d nie wybra³...
JohnyVodka
Go¶æ
« Odpowiedz #34 : Wrzesieñ 23, 2008, 00:58:56 »

mo¿na zobaczyæ jak wygl±da strona g³ówna, w³a¶nie dosta³em maila

Nie piszcie, ¿e nie dzia³a to, czy tamto, bo na razie jeszcze nic nie dzia³a. Nie dlatego podaje linka.
Ale mo¿ecie za to zobaczyæ grafikê po poprawkach, o których wcze¶niej wspomina³em.

LINK

Mora
Go¶æ
« Odpowiedz #35 : Wrzesieñ 23, 2008, 01:32:04 »

Nie jest tak ¼le ;]
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 3453

« Odpowiedz #36 : Wrzesieñ 23, 2008, 08:26:04 »

Mi siê bardziej podobaj± te dwa ostatnie layouty których zarz±d nie wybra³...
Zdecydowanie najlepsze !! U¶miech  LINK  ogl±da³am jest lepszy,ale dalej jest b³ekitna wstawka.Pozdrawiam

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

Ksiêga Koheleta 3,1
Enigma
Go¶æ
« Odpowiedz #37 : Wrzesieñ 23, 2008, 12:42:35 »

A mi sie bardziej podoba t³o z gawiazdkami, przynajmniej ma jaki¶ odno¶nik do kosmosu - ufo, uklad piramid sprzezony z konstelacj± Oriona. A ten czerwony martwy piach to na my¶l przywodzi mi tylko mumie i grzebanie w ko¶ciach. Moze i jestem laikiem, napisa³am tylko jedn± strone w html w miesi±c, bo dopiero sie uczy³am. Napracowa³am sie sporo i jakby mi jaki¶ spec krytykowa³, tez by nie by³o mi mi³o.

Wiec ze skromnego do¶wiadczenia wiem ze po drodze oprócz kolorystyki napotyka sie mnóstwo innych problemów: na jakiej rozdzielczosci monitora najlepiej strona wypada, logo  foty- nie mozna zrobiæ plagiatu, starsze sytemy inaczj wyswietlaj± niektóre elementy, nie mówi±c juz o przegladarkach - które równie¿ nie interpretuja wszystkich poleceñ tak samo.
Ale nie mozna zapomnieæ o najwa¿niejszym, na stronke bedzie wchodzic masa osób, które o php nie bêd± mia³y bladego pojecia wiec bedzie sie liczy³o pierwsze wra¿enie, czytelno¶c czcionki, ³atwo¶c odnalezienia odno¶ników do podstron, ³agodna acz nieprzybijaj±ca kolorystyka. I nie zapominajmy o t³umaczeniach, je¶li strona ma byc w kilku jezykach - to musia³o zaj±æ kilka miesiecy. Zmienia sie technika, wchodz± nowe monitory do biur (rozdz 1280/1024) wszystkie stony pisane na 1024/768 lub 800/600 wygladaj± jak kiszka na kie³base - literki miniatury i to trzeba zmienic dla czytelno¶ci wygladu, ale nie wymagajcie cudów na kiju. peace
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 3453

« Odpowiedz #38 : Wrzesieñ 23, 2008, 13:06:22 »

Rozumiem ¿e jest to ogrom pracy,niekoniecznie ³atwej,ale zosta³o zadane pytanie i wyrazi³am swoj± opiniê U¶miech
Serdecznie pozdrawiam autora i proszê o wybaczenie je¿eli czujê siê ura¿ony moj± opini±.
chanell

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

Ksiêga Koheleta 3,1
Septerra
Go¶æ
« Odpowiedz #39 : Wrzesieñ 23, 2008, 14:56:07 »

Milion razy lepiej! Każdy z nich.
Co do gwiazd, faktycznie nie byłyby złe, ale nie tak nasycone jak te w pierwszym poście. Sugestia: kolor czarny pasuje do każdego innego koloru...

Pierwszy i ostatni ze screenów bardzo mi się podobają.
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 23, 2008, 15:08:49 wys³ane przez Septerra » Zapisane
feniks
Go¶æ
« Odpowiedz #40 : Wrzesieñ 23, 2008, 17:15:03 »

ta dyskusja posz³a w z³± stronê, niew±tpliwie jest to moja wina, ¿e da³em siê sprowokowaæ.
A wiêc trzymaj nerwy na wodzy, bo tu nikt nie ma zamiaru nikogo obra¿aæ.

Wszystkie te osoby posiadaj± niestety BARDZO niskie do¶wiadczenie w tym co robi±, ¿eby nie powiedzieæ MARNE.

Twoje feniks s³owa... Teraz rozumiesz dlaczego nie pozwolê obra¿aæ ludzi pracuj±cych przy stronie???
Obra¿aæ tak. Krytykowaæ nie... Potrafisz rozró¿niæ krytykê konstruktywn± od przezwisk jakimi Ty do mnie rzuca³e¶, wliczaj±c to obra¼liwe cytaty? Chyba jasno opiera³em wszystkie moje s³owa.
Nie mówiê, ¿e do¶wiadczenia Twoje lub Twoich znajomych w programowaniu s± marne. Byæ mo¿e s± i bardzo wysokie, mo¿e znasz siê na tym tak doskonale jak ma³o kto, ale sêk w tym, ¿e ja nie o tym mówiê. G³ównie chodzi mi o brak do¶wiadczenia w dokonywaniu wyborów, obiektywizmu i grafice. O TYM PISA£EM.

Ja wiem, ze mi zaraz odpiszesz, ¿e znowu wyrywam twoje s³owa z kontekstu i je przekrêcam, ale czy o takie podporz±dkowanie ci chodzi???
Musisz zauwa¿yæ, ¿e ani razu nie odnios³em siê pozytywnie b±d¼ negatywnie co do obecnego layout'a i nie zrobiê tego. A wiesz dlaczego feniks? Bo ceniê w sobie profesjonalizm, a krytykê zostawiam krytykom.
Co masz na my¶li? Chodzi mi o DEMOKRACJE i o to, ¿e jej tu nie ma.

z czego zarz±d wybra³ jeden
Zarz±d, zarz±d, zarz±d, wszêdzie s³yszê zawsze zarz±d, a gdzie zdanie innych ludzi?

Powiedz szczerze. Robicie to dla siebie, czy dla wszystkich?
Skoro widzê, ¿e brak tu demokracji to niech dalej jest wszystko w 2 osoby ustalane. Co tam, ¿e 90% osób doradzi³oby co¶ innego, przecie¿ liczy siê tylko Wasze zdanie... Tylko napiszcie o tym, ¿e ju¿ z góry zak³adacie sobie, ¿e ca³a reszta siê nie zna i nie jest godna pisania swojego zdania. Z góry nic nie powinno byæ zak³adane.

Takie rzeczy powinno ustalaæ siê z wszystkimi - pisz±c wszystkimi mam namy¶li u¿ytkownikami, którzy korzystaj± ze strony.
Je¶li jakie¶ projekty zosta³y przygotowane, powinny one zostaæ wystawione na forum poddane pod opiniê wszystkich i nie piszê tego od tak, bo mi to teraz wpad³o do g³owy, ale wyci±gam te wiedzê z mojego osobistego do¶wiadczenia.

Co do cenienia sobie profesjonalizmu... Najpierw musisz zrozumieæ to pojêcie, a dopiero pó¼niej z niego korzystaæ. Nie chodzi o to, aby Ciê pouczaæ bo nie mam ochoty na k³ótnie, ale o to, aby co¶ tu sobie wyja¶niæ.
Pozostaj±c obojêtnym do tego co siê dzieje, nie ¶wiadczy o dobrym podej¶ciu. Skoro mówisz, ¿e dogl±dasz prac i przy nich pomagasz to nie mo¿esz pozwalaæ sobie na obojêtno¶æ. Powiniene¶ umieæ wyraziæ swoje zdanie, umieæ patrzeæ na to co jest, byæ obiektywnym i je¶li trzeba to doradziæ i szukaæ w³a¶ciwych rozwi±zañ.

Problem jak widzisz powy¿ej nie polega na tym, co siê krytykuje, jak siê krytykuje,ale czy s± pewne granice krytyki..
Pod krytyka bezpodstawn± nawet nie powinno ustalaæ siê granic, bo takich nie ma. Taka krytyka czêsto jest nazywana pisaniem czego¶ wyssanego z palca, obra¿aniem lub wyzywaniem.

W krytyce konstruktywnej, która jest zawsze podpierana wcze¶niejszym obja¶nieniem, czyli napisaniem krótszego, czy d³u¿szego zdania na temat tego dlaczego siê tak uwa¿a - nie ma granic, s± jedynie irytuj±cy siê ich odbiorcy lub przedstawiciele, którzy nie potrafi± jej znie¶æ.

Odpowiednia krytyka ma pomóc, a nie niszczyæ.

Abyb sprawiedliwo¶ci sta³a siê zado¶æ, to pogadam z grafikiem aby przygotowa³ dodatkowe propozycje t³a.
Wy ocenicie - mo¿e oka¿± siê lepsze.
Cieszê siê, ¿e co¶ ruszy³o, tylko szkoda, ¿e tak pó¼no... Moim zdaniem samo t³o to za ma³o, ale widzê, ¿e ju¿ masz swoje zdanie.

Na koniec zapytam o co¶ co mnie intryguje od samego pocz±tku.
Prace mówisz trwaj± rok. Je¶li siê nie mylê to z tego co uda³o mi siê zrozumieæ, g³ównie nad kodem strony.

Na dzieñ dzisiejszy korzystanie z CMS ma tyle zalet, ¿e nie widzê sensu w pisaniu czego¶ samemu.
Szybkie, a wrêcz b³yskawiczne, ³atwe w obs³udze i czêsto bezproblemowe. Instalacja za¶ trwa kilka minut.

Czy Waszym zdaniem darmowe CMS'y nie s± warte uwagi? Sam korzysta³em z kilku, g³ównie tych owianych dobrymi opiniami. Stworzy³em nie jeden layout, fora oraz strony, a nawet sam kiedy¶ bawi³em siê HTML'em i na nim postawi³em moje 3 pierwsze strony.

Tak, wiêc dlaczego w³asny skrypt, a nie CMS?

Pozdrawiam,
Feniks
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 23, 2008, 17:34:35 wys³ane przez feniks » Zapisane
JohnyVodka
Go¶æ
« Odpowiedz #41 : Wrzesieñ 23, 2008, 18:30:07 »

G³ównie chodzi mi o brak do¶wiadczenia w dokonywaniu wyborów, obiektywizmu i grafice. O TYM PISA£EM.
... bo tu nikt nie ma zamiaru nikogo obra¿aæ.

powy¿sz± formê cytowania, nazwa³bym wynikow±.pozostawiam to bez komentarza, niech bêdzie twoja wersja.

Zarz±d, zarz±d, zarz±d, wszêdzie s³yszê zawsze zarz±d, a gdzie zdanie innych ludzi?
Znasz takie has³o: ja p³acê ja wymagam?? To fundacja ponosi koszty zwi±zane ze stron±, a nie ty. Wiêc, gdy kiedy¶ za co¶ zap³acisz z w³asnej kieszeni, to dok³adnie zrozumiesz co mam namy¶li.

Skoro widzê, ¿e brak tu demokracji to niech dalej jest wszystko w 2 osoby ustalane. Co tam, ¿e 90% osób doradzi³oby co¶ innego, przecie¿ liczy siê tylko Wasze zdanie...
Takie rzeczy powinno ustalaæ siê z wszystkimi - pisz±c wszystkimi mam namy¶li u¿ytkownikami, którzy korzystaj± ze strony.
Hmm.. Z tego co pamiêtam na Naszej Klasie wprowadzi³y wiele zmian. Kiedy zosta³y one wdro¿one, to przy zalogowaniu wy¶wietla³ siê komunikat z nowym regulaminem i pro¶ciutki "kwadracik" aby zaznaczyæ czy siê zgadzasz czy nie.
Je¶li nie zaakceptowa³e¶ nowego regulaminu, to do widzenia i  konto zosta³o usuniête.

czy kto¶ siê pyta³ tych 11 000 000 u¿ytkowników o zdanie??? Jak ma byæ zrobione to czy tamto??? Staaary, na jakim ty ¶wiecie ¿yjesz???

Twój problem polega na tym, ¿e szukasz demokracji nie tam, gdzie powiniene¶. Ale nie chce mi siê o tym dyskutowaæ

Co do cenienia sobie profesjonalizmu... Najpierw musisz zrozumieæ to pojêcie, a dopiero pó¼niej z niego korzystaæ.
Pozostaj±c obojêtnym do tego co siê dzieje, nie ¶wiadczy o dobrym podej¶ciu. .... to nie mo¿esz pozwalaæ sobie na obojêtno¶æ.
....ale widzê, ¿e ju¿ masz swoje zdanie.
Zawsze je mia³em. tylko pozostawiam je dla samego siebie... Mo¿esz mnie odbieraæ, ze podchodzê obojêtnie to niektórych spraw, ale jestes w b³êdzie.

Na koniec zapytam o co¶ co mnie intryguje od samego pocz±tku.
Prace mówisz trwaj± rok.
Nie dokoñca prawda. Od prawie roku istnieje idea stworzenia nowego sajtu. Prace zaæ¿ê³y sie od kwietnia od przygotowania pierwsego layout;u

Czy Waszym zdaniem darmowe CMS'y nie s± warte uwagi? Sam korzysta³em z kilku, g³ównie tych owianych dobrymi opiniami.
Tak, wiêc dlaczego w³asny skrypt, a nie CMS?
Sprubuj znale¼æ darmowy CMS dla technologi .NET ¯yczê powodzenia Mrugniêcie
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 23, 2008, 22:01:51 wys³ane przez JohnyVodka » Zapisane
tom1ek

Gadu³a

Punkty Forum (pf): 47

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 946

yeah! ;)

« Odpowiedz #42 : Wrzesieñ 23, 2008, 20:50:05 »

My¶lê, ¿e ca³o¶æ mo¿na podsumowaæ tak:
Je¿eli projekt tworzyli amatorzy - wysz³o im ca³kiem ca³kiem, je¿eli podpisuje siê pod tym profesjonalista - niestety nie skorzysta³bym z jego us³ug.
Je¿eli jest to praca charytatywna nale¿y doceniæ po¶wiêcony czas i chêci, je¿eli jest to zlecenie komercyjne - to kto¶ tutaj kogo¶ naci±ga korzystaj±c z jego niewiedzy.

Dobre podsumowanie. Brawo!

Te¿ tak uwa¿am.

Konto na cheops4.org.pl o tym samym nicku i awatarze nale¿y do mnie. Pozdrawiam starych znajomych U¶miech
Micha³
Go¶æ
« Odpowiedz #43 : Wrzesieñ 23, 2008, 23:50:30 »

mi podoba siê ten widok nieba i hieroglify po bokach - wygl±da nie¼le (choæ tej strony nie przegl±da³em ju¿ od ho ho ho)
Joel
Go¶æ
« Odpowiedz #44 : Pa¼dziernik 06, 2008, 19:10:42 »

Temat otwieram ponownie na prosbe Johny,
Pozdrawiam,
Joel.
teofil
Go¶æ
« Odpowiedz #45 : Pa¼dziernik 12, 2008, 21:02:35 »

Moim zdaniem:
1) niebieskie t³o - jest nadal zdbyt jaskrawe (ale du¿o lepsze ni¿ w pierwszej wersji), uwa¿am ¿e powinno byæ odzwierciedleniem kolorystycznym choæ poczê¶ci tego co ka¿dy widzi jak siê popatrzy w nocy w niebo. W jedej z wcze¶niejszych odpowiedzi byl podany link do zdjêæ z mg³awic, my¶lê ¿e s± one dobrym punktem wyj¶cia do zrobienia t³a.
2)wyszukiwarka na stronie - dobrym pomys³em mo¿e byæ gdy¿ ilo¶æ seji i zawartych w nich informacji jest coraz to wiêksza. I ka¿dy kto chcia³by odnale¼æ co¶ co by³o wcze¶niej powiedziane obecnie jest skazany na przeczytanie na powrót wszystkich sesji co napewno jest czasoch³onne. A tak wystarczy wpisaæ has³o i wy¶wietl± siê wyniki.
3) hieroglify po bokach - fajny pomys³ ale wed³ug mnie t³o tych hieroglifów jest nieodpowiednie, i bardziej "mi³e dla oka" s± te na obecnej stronie. A tak¿e kolumny z hieroglifami koñcz± siê u góry i mam wra¿enie ¿e czego¶ tam jeszcze brakuje. Mo¿na by je np umie¶cic tak ¿eby koñczy³y siê pod g³ównym obrazkiem na stronie i nie sprawia³y niedokoñczonych (tzn. rozci±gnoæ obrazek na boki tak ¿eby tekst z bocznymi kolumnammi z hieroglifami nie by³ szerszy ni¿ sam obrazek)
4) migaj±ce gwiazdy - mo¿na by umie¶ciæ na wierzcho³kach piramid migaj±ce gwiazdy odzwierciedlaj±ce pas trzech gwiazd z Oriona wed³óg których zosta³y rozmieszczone piramidy w Gizie.

Pozdrawiam
Kap³an 718
Go¶æ
« Odpowiedz #46 : Grudzieñ 12, 2008, 18:36:55 »

od¶wie¿am temat - jako, ¿e równie¿ jestem webmasterem, to siê wypowiem na temat nowego layoutu, jest w porz±dku poniewa¿ kolor niebieski dla egipcjan by³ bardzo wa¿ny jaki i z³oty co piêknie obrazuje nowy layout! co do robienia strony to rok to nie d³ugo, mój znajomy robil stronê dla Solarium ATON w czystym flashu, zajê³o mu to 2 lata i dosta³ za zlecenie 25 tys. z³., jego strona zajmowa³a przez kilka lat I miejsce w rankingu polskich stron pod wzglêdem wykonania! (szuka³em ale co¶ nie mogê znale¼æ tego teraz)

podsumowuj±c technologie flash, xml, php, cms to przysz³o¶æ a html to przesz³o¶æ, w starej wersji strony we flashu jest piêkne intro i menu wraz z gwiazdami Oriona a reszta strony pozostawia wiele do ¿yczenia - pamiêtam jak admin kln±³ jak musia³ wklepywaæ mój artyku³ na stronê rêcznie do htmla!

pozdrawiam,
Kap³an 718
Dariusz
Go¶æ
« Odpowiedz #47 : Grudzieñ 12, 2008, 19:16:22 »

Moim zdaniem:

3) hieroglify po bokach - fajny pomys³ ale wed³ug mnie t³o tych hieroglifów jest nieodpowiednie, i bardziej "mi³e dla oka" s± te na obecnej stronie. A tak¿e kolumny z hieroglifami koñcz± siê u góry i mam wra¿enie ¿e czego¶ tam jeszcze brakuje. Mo¿na by je np umie¶cic tak ¿eby koñczy³y siê pod g³ównym obrazkiem na stronie i nie sprawia³y niedokoñczonych (tzn. rozci±gnoæ obrazek na boki tak ¿eby tekst z bocznymi kolumnammi z hieroglifami nie by³ szerszy ni¿ sam obrazek)
Pozdrawiam

A moim zdaniem, czy nie mozna by³oby z tych hieroglifów u³ozyæ jakiego¶ rozs±dnego has³a, czy tekstu?
Po co wklejaæ jakies fragmenty nic nie znacz±ce, bo stanowi±ce jaki¶ wyrywek dawnego tekstu.
Pewnie, ¿e dla takich laików jak ja, nawet u³ozone has³o z tych znaków nic nie powie, bo nie umiê ich czytaæ, ale za to jakie bedzie zdziwienie jakiego¶ znawcy, jak to rozszyfruje. Na pewno nie powie, ¿e to jak¶ amatorszczyzna.
Kap³an 718
Go¶æ
« Odpowiedz #48 : Grudzieñ 12, 2008, 19:25:34 »

Dariusz ale z grubej rury przywali³e¶ teraz! ¿eby u³o¿yæ co¶ z tych hieroglifów - jak to nazwa³e¶ - to trzeba by nie tylko egiptologa ale egipcjanina - nie wiem, czy nasz archeolog po stronie egipskiej by chcia³ siê w to bawiæ a wiedz Dariusz, ¿e pismo egipskie dzieli siê na kilka rodzaji - czasem jeden hierogilif oznacza literê, czasem s³owo, czasem ca³e zdanie a inny razem skomplikowan± koncepcjê - my¶lê wiêc, ¿e nie ma osoby która by siê tego podjê³a bo to zajêcie na d³ugo, a w s³ownikach s± tylko podstawowe s³owa, nie wiem czy te odno¶nie projektu by siê znalaz³y o tyle, ze CHUFU by by³ na pewno, to nie wiem jak z reszt±...

EDIT: znalaz³em linka - www.athon.pl/  - ta strona by³a budowana prawie DWA LATA, zwróccie uwagê na zaginanie kartek podczas przewracania stron! - uwaga aby przegl±daæ t± stronê p³ynnie potrzeba ³±cza minimum 1-2 MBit i szybkiego kompa...

718!
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 12, 2008, 19:47:03 wys³ane przez Kap³an 718 » Zapisane
Dariusz
Go¶æ
« Odpowiedz #49 : Grudzieñ 12, 2008, 22:17:18 »

Nie mia³em zielonego pojêcia, ¿e to takie trudne.
Ale mo¿e jednak znalaz³by siê kto¶ na tyle wyuczony w tym znaczkach, ¿e skleci³by co¶ prostego.
Strony: 1 [2] 3 4 5 6 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: