Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Kwiecień 06, 2025, 09:22:45

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 [2] 3 4 5 6 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Nowa strona Projektu.  (Przeczytany 76410 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
tom1ek

GaduÂła

Punkty Forum (pf): 47

yeah! ;)

« Odpowiedz #25 : Wrzesień 22, 2008, 10:51:36 »

ta strona to Âżaden kicz

znam HTML, PHP i podstawy JavaScript (Âże o innych rzeczach nie wspomnĂŞ, jak np. trochĂŞ MySQL czasem siĂŞ przyda itp.) - i jak dla mnie technologia uÂżyta na tej stronie jest bardzo dobra.

PomagaÂłem przy robieniu podobnych stron. I powiem z doÂświadczenia... nie godziny i nie tygodnie - parĂŞ miesiĂŞcy potrzeba na ukoĂączenie stronki w 100%, pod warunkiem Âże ma siĂŞ masĂŞ wolnego czasu i dobrych specjalistĂłw (albo siĂŞ ich nie ma, ale ma siĂŞ kasĂŞ).

Jeœli któryœ z tych warunków nie jest spe³niony - mo¿e zaj¹Ì to faktycznie nawet i z rok.

Gdybym wiedziaÂł, Âże powstaje strona - zaangaÂżowaÂłbym siĂŞ i pomĂłgÂł. JuÂż pewnie byÂłaby gotowa. Teraz jednak nie mam juÂż zbyt wiele czasu, Âżeby pomĂłc - ale ÂżyczĂŞ powodzenia, oby szybko prace byÂły skoĂączone.

Konto na cheops4.org.pl o tym samym nicku i awatarze naleÂży do mnie. Pozdrawiam starych znajomych UÂśmiech
JohnyVodka
Gość
« Odpowiedz #26 : Wrzesień 22, 2008, 11:08:41 »

Cytat: feniks
Grafik? MoÂżna poznaĂŚ jego doÂświadczenie? OczywiÂście niezmyÂślone...
Przygotowanie bogatego w efekty layouta zajmuje 1-2 dni.
Przygotowanie tak prostego layouta zajmuje mniej niÂż 3 godz...

moze i masz racje, gdyby grafik siadl rano o 9tej do pracy i skonczyl o 17:30, to moze by mu to zajelo dwa dni... Osoby pracujace na stronka pracuja nad nia w wolnym czasie i jak chcesz dalej ze mna dyskutowac, to proponuje ci troszeczke pokory...

Zabawê z grafik¹ zacz¹³em kilka lat temu, ale przez ostatni rok zaj¹³em siê ni¹ bardziej powa¿nie. Nie uwa¿am siê za specjalistê, ale robi³em ju¿ nie jeden layout, widzia³em równie¿ wiele gotowych layutów przez osoby naprawdê w ró¿nym stopniu zaawansowania.

No to skoro z ciebie grafik, to dlaczego nie zg³osi³eœ siê do fundacji i nie zaproponowa³eœ im wspó³pracy..?

Ja potrafiĂŞ byĂŚ obiektywny, nawet do swoich prac i oceniaĂŚ stan rzeczy ...... a nie taki, aby komuÂś rzuciĂŚ komplement, czy kogoÂś obraziĂŚ krytykÂą bezpodstawnÂą.

hmm.. skoro tak trwierdzisz, to musi byÌ to twoja g³ówna cecha charakteru

MuszĂŞ jednak wykazaĂŚ przykrÂą prawdĂŞ jaka siĂŞ nasuwa. WidaĂŚ, jest to robione przez osoby, ktĂłre chcÂą to zrobiĂŚ, ale nie powiedziaÂłbym, Âże ze sporym zapaÂłem i tutaj koĂączÂą siĂŞ pochwaÂły. Wszystkie te osoby posiadajÂą niestety BARDZO niskie doÂświadczenie w tym co robiÂą, Âżeby nie powiedzieĂŚ MARNE.

i tu ci napisze tak jakby ci napisaÂł JaĂącio Wodnik: "gĂłwno masz dziadu w zĂŞbach..." (koniec cytatu). JeÂżeli ty na podstawie jednego JoTPega potrafisz oceniĂŚ nie tylko layout, ale HTML, kod C#, zawartÂą w sajcie logikĂŞ, jak rĂłwnieÂż wszystkie osoby zaangaÂżowane w projekt, to ja tylko potrafiĂŞ jedno stwierdziĂŚ: brak ci POKORY...

Apelujê o to, aby nowy layout nie by³ wdr¹¿any. Jeœli zostanie to ¿egnam siê z t¹ stron¹...

layout bêdzie wdr¹¿any, bo tak postanowi³ zarz¹d i twój apel nic to nie zmieni... no chyba ze zbierzesz 10000 podpisów i z³o¿ysz je na rêce prezesa..
Mam osobistÂą nadzieje, ze jak siĂŞ poÂżegnasz ze strona - to rĂłwnieÂż poÂżegnasz siĂŞ z tym forum i nigdy nikt wiĂŞcej o tobie nie usÂłyszy...

Tu nie chodzi o t³o, tu chodzi o ca³oœÌ. WidaÌ, ¿e zosta³ wykonana BARDZO s³abo, wrêcz nagannie, a¿ dziw, ¿e ochota na zmiany tak niektórym przyÌmi³a oczy, ¿e jesteœcie gotów na wszystko i tak bardzo obojêtni.

...............

OtwĂłrzcie oczy!

blebleble, kaznodziejÂą mĂłgÂłbyÂś zostaĂŚ, masz podobny "bajer"

i tak tutaj mĂłglbym cie dalej cytowaĂŚ i dalej ripostowaĂŚ, ale nie zrobie tego..

WolĂŞ cos ci udowodniĂŚ!!! PoniÂżej przedstawiam ci fragment mojej korespondencji z hateemelowcem:

Cytat: hateemelowiec
- Sekcja komentarze i forum (po prawej stronie) Czy te bloki tekstu maja byc klikalne? czy ich dlugosc bedzie sie bardzo zmieniac?
- Nag³ówek komentarze po prawej stronie pojawia sie dwukrotnie - po co?
- Jak maja wygladac podswietlenia pod pozycjami submenu (no chyba ze na designie wszystko jest podswietlone to nie ma problemu)
- O ile sie orientuje nie wszystkie przeglÂądarki dadzÂą sobie radĂŞ z pionowym tekstem ktĂłry pojawia sie po lewej stronie (pomysÂł dziwny i niekoniecznie potrzebny; osobiscie uwazam ze wystarczy podswietlenie aktywnej strony w menu i ewentualnie tytul strony ale w normalnej orientacji horyzontalnej). JeÂśli te tytuly podstron nie beda zmieniane zrobie to na obrazkach i bedzie gitara.

On podszedÂł do sprawy rzeczowo. NapisaÂł: to, to, to i to jest do poprawy, co z tym, tym i tym..? Konkretnie na temat, a ty?

Przecie¿ masz do¶wiadczenie w grafice, a ani razu NAWET CHOÆBY NIE SPRÓBOWA£E¦ przedstawiæ konkretnej rzeczy w layoucie, która by³aby ¼le zrobiona, albo nadawa³ sie do poprawki...

I ty chcesz mi dalej wmawiaĂŚ, ze ty masz jakiekolwiek pojĂŞcie zwiÂązane z robieniem stron internetowych??? Ja jestem otwarty na krytyke, ale krytykĂŞ osĂłb, ktĂłre chociaz troszeczke znajÂą sie...

A tobie to tylko mogĂŞ jeszcze raz zacytowaĂŚ JaĂącia Wodnika.

DziĂŞkujĂŞ caÂłej reszcie forumowiczĂłw za te pozytywne jak rĂłwnieÂż negatywne komentarze!!!! Afro Afro Afro
Trzymajcie kciuki i nie dajcie siê zwieœÌ fa³szywym kaznodziejom Uœmiech 2
Septerra
Gość
« Odpowiedz #27 : Wrzesień 22, 2008, 12:11:59 »

Jako reżyser doradzam ci jedno Johny, dzieło powinno bronić się samo. Innymi słowy, co do pokory - przyganiał kocioł garnkowi.
Tak samo z efektami: nikogo nie będzie obchodziło, czy siedzieliście nad tą stroną 5 minut rok czy dziesięć lat. Liczy się tylko wynik, niestety.

Za to jako grafik, powiem tak: Logo powstało tak - bierzemy jedno zdjęcie piramid i drugie, gumkę, wycinamy ząbki. Robimy wokół nich tandetny glow, bo wydaje nam się, że wygląda to cool. Obok walniemy napisik fajną czcionką i też zrobimy glow, będzie super! W tło damy jaskrawoniebieskie gwiazdki, żeby było kolorowo i słitaśnie. Kolor menu wybierzemy totalnie przypadkowo, najlepiej kilkukolorowy gradient, wszystkie laski na to lecą. kto się tam będzie przejmował, że kompozycja wali po oczach tak, że jak to przez kraj przejdzie fala zbiorowych samookaleczeń. I nie mów mi, że nie mam racji, bo to krytyk ma zawsze racje. A my, artyści, możemy tylko spuścić głowę UÂśmiech

Porównajcie sobie sami, zresztą...
http://www.projekt-cheops.com/start/index.html

Tutaj jest wszystko lepsze, dosłownie, o wiele bardziej profesjonalne; po co zmieniać na gorsze? Smutny
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 22, 2008, 12:14:07 wysłane przez Septerra » Zapisane
JohnyVodka
Gość
« Odpowiedz #28 : Wrzesień 22, 2008, 13:10:24 »

Jako reÂżyser doradzam ci jedno Johny, dzieÂło powinno broniĂŚ siĂŞ samo. Innymi sÂłowy, co do pokory - przyganiaÂł kocioÂł garnkowi.

Owszem masz racje, ze dzieÂło powinno broniĂŚ siĂŞ samo. Tyle, ze dzieÂło jeszcze nie powstaÂło i w tym  tkwi paradox - bo gdyby strona hulaÂła to by mogÂła sie sama obroniĂŚ.

Sorry, ale nie pozwolĂŞ obraÂżaĂŚ osĂłb pracujÂących przy projekcie tylko dlatego, ze feniks jest chorobliwie uprzedzony do caÂłego projektu, wszystkich ludzi z nim zwiÂązanych i wszystkich rzeczy, ktĂłre jego dotyczÂą. ZauwaÂż, ze podziĂŞkowaÂłem caÂłej reszcie za sÂłowa negatywne jak i pozytywne, ktĂłre spÂłynĂŞÂły z waszych ust UÂśmiech

Co do tego garnka i kocioÂła:
Cytat: wikipedia
Pokora – cnota moralna, ktĂłra w ogĂłlnym rozumieniu polega na uznaniu wÂłasnej ograniczonoÂści, nie wywyÂższaniu siĂŞ ponad innych i unikaniu chwalenia siĂŞ swoimi dokonaniami.

to zaczeliÂśmy od definicji, a nastepnie:

Zabawê z grafik¹ zacz¹³em kilka lat temu, ale przez ostatni rok zaj¹³em siê ni¹ bardziej powa¿nie. Nie uwa¿am siê za specjalistê, ale robi³em ju¿ nie jeden layout, widzia³em równie¿ wiele gotowych layutów przez osoby naprawdê w ró¿nym stopniu zaawansowania....

Ja potrafiĂŞ byĂŚ obiektywny, nawet do swoich prac i oceniaĂŚ stan rzeczy...

WidaĂŚ, Âże zostaÂł wykonana BARDZO sÂłabo, wrĂŞcz nagannie, aÂż dziw, Âże ochota na zmiany tak niektĂłrym przyĂŚmiÂła oczy....

i teraz mi powiedz, jak ktos kto ma powiedzmy wprost: Âśrednie doÂświadczenie(bo jako grafik profesjonalista nie pracuje) w grafice moze oceniaĂŚ kod html'a, ktorego na oczy nie widziaÂł - jak rĂłwnieÂż kod C#.CoÂś MaÂło tego, na podstawie grafiki moÂże oceniĂŚ, czy programista jest dobry, Âśredni, czy cieĂąki...

Mi sie to po prostu "w pale" nie miesci...

Za to jako grafik, powiem tak: Logo powsta³o tak - bierzemy jedno zdjêcie piramid i drugie, gumkê, wycinamy z¹bki. Robimy wokó³ nich tandetny glow, bo wydaje nam siê, ¿e wygl¹da to cool. Obok walniemy napisik fajn¹ czcionk¹ i te¿ zrobimy glow, bêdzie super! W t³o damy jaskrawoniebieskie gwiazdki, ¿eby by³o kolorowo i s³itaœnie. Kolor menu wybierzemy totalnie przypadkowo, najlepiej kilkukolorowy gradient, wszystkie laski na to lec¹. kto siê tam bêdzie przejmowa³, ¿e kompozycja wali po oczach tak, ¿e jak to przez kraj przejdzie fala zbiorowych samookaleczeù. I nie mów mi, ¿e nie mam racji, bo to krytyk ma zawsze racje. A my, artyœci, mo¿emy tylko spuœciÌ g³owê Uœmiech

teraz moja kolej - dom sie buduje tak:
wylewa sie fundament, potem bierze sie zaprawe, kladzie pierwsza cegÂłem a potem kolejne. Dalej trzeba zrobic dach, wstawic okna, drzwi i mamy stan surowy UÂśmiech

I wiesz co jest najlepsze: wcale nie musze byc budowlaĂącem i budowaĂŚ domy, zeby o tym wiedzieĂŚ MrugniĂŞcie

Tutaj jest wszystko lepsze, dosÂłownie, o wiele bardziej profesjonalne; po co zmieniaĂŚ na gorsze? Smutny

A ja prosze tylko o chwile cierpliwoÂści i wyrozumiaÂłoÂści. Niebawem powstanie wersja testowa i kaÂżdy bĂŞdzie mĂłgÂł sie przekonaĂŚ jak to dziaÂła.

CieszĂŞ siĂŞ, Âże sama dyskusja na temat nowo powstajÂącej strony jest taka Âżywa i wzbudza tak wiele emocji. Tak trzymac chÂłopaki  Afro Afro Afro
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 22, 2008, 13:14:33 wysłane przez JohnyVodka » Zapisane
Septerra
Gość
« Odpowiedz #29 : Wrzesień 22, 2008, 17:55:06 »

teraz moja kolej - dom sie buduje tak:
wylewa sie fundament, potem bierze sie zaprawe, kladzie pierwsza cegÂłem a potem kolejne. Dalej trzeba zrobic dach, wstawic okna, drzwi i mamy stan surowy UÂśmiech

I wiesz co jest najlepsze: wcale nie musze byc budowlaĂącem i budowaĂŚ domy, zeby o tym wiedzieĂŚ MrugniĂŞcie

No to miejmy nadzieje, Âże autor strony nigdy domu nie bĂŞdzie budowaÂł JĂŞzyk Analogicznie. "sufit pomaluje na pomaraĂączowo, bo pasuje mi do butĂłw, a Âściany na jaskrawo-niebiesko bo dziÂś jest czyste niebo. A dywan walniemy kolorowy w gwiazdki, w sumie nie wiem czemu."

Teraz widzisz co miaÂłem na myÂśli? MrugniĂŞcie
feniks
Gość
« Odpowiedz #30 : Wrzesień 22, 2008, 19:43:18 »

Septerra, brawo. W koĂącu osoba, ktĂłra nazywa rzeczy po imieniu.

Za to jako grafik, powiem tak: Logo powsta³o tak - bierzemy jedno zdjêcie piramid i drugie, gumkê, wycinamy z¹bki. Robimy wokó³ nich tandetny glow, bo wydaje nam siê, ¿e wygl¹da to cool. Obok walniemy napisik fajn¹ czcionk¹ i te¿ zrobimy glow, bêdzie super! W t³o damy jaskrawoniebieskie gwiazdki, ¿eby by³o kolorowo i s³itaœnie. Kolor menu wybierzemy totalnie przypadkowo, najlepiej kilkukolorowy gradient, wszystkie laski na to lec¹. kto siê tam bêdzie przejmowa³, ¿e kompozycja wali po oczach tak, ¿e jak to przez kraj przejdzie fala zbiorowych samookaleczeù.
Chcia³em wypisaÌ to co do poprawy, albo raczej wymiany, ale Septerra mnie wyprzedzi³. Mimo, ¿e ja bym to trochê inaczej uj¹³ i wymieni³ w podpunktach to na jedno wychodzi.

Pomys³ z bocznym panelem mo¿e byÌ w porz¹dku. Menu chodŸ nie przeczê, ¿e z takim nie mo¿e byÌ czytelniej to jest ono po prostu straszne, a ta kursywa w Artyku³y/Komentarze, chodŸ jest do usuniêcia w kilka sekund to tylko "dopieszcza" ca³oœÌ. Mimo wszystko menu aktualne jest wystarczaj¹co czytelne.
PozostaÂłe rzeczy opisaÂł sprawnie mĂłj przedmĂłwca. SÂą wykonane naprawdĂŞ szczerze mĂłwiÂąc sÂłabo i z brakiem kreatywnoÂści.

Ogólnie mówi¹c tu nie ma nic do poprawy. Tu jest ca³oœÌ do wymiany... G³ównie chodzi o grafikê i jej wykonanie.

JohnyVodka, wydaje mi siê, ¿e za bardzo przygnêbiasz siê opiniami i nie potrafisz przyznaÌ siê do negatywnych stron tego co siê dzieje. Profesjonalista potrafi przyj¹Ì krytykê i siê do niej podporz¹dkowaÌ.

Nie wiem czy wiesz, ale kaÂżdy dobry biznesman powie Ci, Âże niezadowolony klient to najlepszy klient.
B³êdy i niew³aœciwe dzia³anie to nie pora¿ka, ale nowe doœwiadczenie.

Do tego mieszasz tematy i bronisz siĂŞ przekrĂŞcajÂąc moje sÂłowa. To jest dopiero paradoks...
Mi sie to po prostu "w pale" nie miesci...
Skoro sam siebie nie rozumiesz to ja ci nie pomogĂŞ. Czytaj z uwagÂą i nie okÂłamuj samego siebie.

Nikt nie mĂłwiÂł tutaj o html, czy innym tworzeniu strony od czĂŞÂści kodu, ale o WYGLÂĄDZIE.
Nie mam nic przeciwko strony wygodniejszej, czy bardziej zaawansowanej dla administracji, ale layout, a skrypt to dwie odrĂŞbne czĂŞÂści strony www.

Nie moÂżna wprowadzaĂŚ czegoÂś kosztem drugiego bo to jest wÂłaÂśnie amatorskie podejÂście.

Sorry, ale nie pozwolĂŞ obraÂżaĂŚ osĂłb pracujÂących przy projekcie tylko dlatego, ze feniks jest chorobliwie uprzedzony do caÂłego projektu, wszystkich ludzi z nim zwiÂązanych i wszystkich rzeczy, ktĂłre jego dotyczÂą. ZauwaÂż, ze podziĂŞkowaÂłem caÂłej reszcie za sÂłowa negatywne jak i pozytywne, ktĂłre spÂłynĂŞÂły z waszych ust
Po 1. Bez takich haseÂł w mojÂą stronĂŞ.
Po 2. OsĂłb pracujÂących przy projekty? Skoro Ty myÂślisz tylko o sobie... a poza tym ja nikogo nie obraÂżam, w przeciwieĂąstwie do tego co Ty jednak robisz.
Po 3. JeÂśli Ty widzisz, Âże ja jestem uprzedzony do projektu to jesteÂś niepowaÂżny. Nie wiem, czy mnie z kimÂś nie mylisz, ale chyba daÂłem jasno do zrozumienia z jakÂą powagÂą do tego podchodzĂŞ, oraz, Âże jestem tu, aby pomĂłc, a nie obraÂżaĂŚ.
Po 4. Jeœli dziêkujesz to nie obra¿aj. Takie podejœcie nie wspó³gra ze sob¹. Jeœli chcesz byÌ powa¿nie odbierany to powa¿nie traktuj innych i samego siebie.

CieszĂŞ siĂŞ, Âże sama dyskusja na temat nowo powstajÂącej strony jest taka Âżywa i wzbudza tak wiele emocji. Tak trzymac chÂłopaki
Brak mi s³ów... Gdyby to jeszcze by³o emocje pozytywne to rozumia³bym zadowolenie.
Dobra puent na podsumowanie caÂłoÂści i pokazaniu tego jaki z Ciebie czÂłowiek.

Wzbudzanie w sobie samozadowolenie nawet, gdy ku temu nie ma podstaw? To jest w³aœnie usilne blokowanie przed samym sob¹ negatywnych aspektów ca³ej sprawy. Na si³ê próbujesz samemu sobie wmówiÌ, ¿e wszystko jest w porz¹dku, mimo, ¿e to nieprawda... ALE ok, spoko - rozumiem.

Rozumiem, ¿e ciê¿ko Ci teraz zacz¹Ì coœ od nowa, ale to nie œwiadczy o nale¿ytym podejœciu do tej sprawy.
Zawsze staraj siĂŞ spojrzeĂŚ na sprawy obiektywnie bo tylko obiektywizm doprowadza do sukcesu.

Jeszcze nie wszystko stracone. WyglÂąd moÂżna zmieniĂŚ. PoÂświĂŞĂŚ chwile i zastanĂłw siĂŞ nad tym.

Pozdrawiam,
Feniks
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 22, 2008, 20:26:31 wysłane przez feniks » Zapisane
arteq
Gość
« Odpowiedz #31 : Wrzesień 22, 2008, 20:38:20 »

Myœlê, ¿e ca³oœÌ mo¿na podsumowaÌ tak:
JeÂżeli projekt tworzyli amatorzy - wyszÂło im caÂłkiem caÂłkiem, jeÂżeli podpisuje siĂŞ pod tym profesjonalista - niestety nie skorzystaÂłbym z jego usÂług.
JeÂżeli jest to praca charytatywna naleÂży doceniĂŚ poÂświĂŞcony czas i chĂŞci, jeÂżeli jest to zlecenie komercyjne - to ktoÂś tutaj kogoÂś naciÂąga korzystajÂąc z jego niewiedzy.

JohnyVodka
Gość
« Odpowiedz #32 : Wrzesień 23, 2008, 00:08:35 »

ta dyskusja posz³a w z³¹ stronê, niew¹tpliwie jest to moja wina, ¿e da³em siê sprowokowaÌ. Zaraz wam przedstawiê krótk¹ historiê layout'ów, jednak wpierw chcia³bym coœ sprostowaÌ:

Po 2. ...  ja nikogo nie obraÂżam.......
Wszystkie te osoby posiadajÂą niestety BARDZO niskie doÂświadczenie w tym co robiÂą, Âżeby nie powiedzieĂŚ MARNE.

Twoje feniks sÂłowa... Teraz rozumiesz dlaczego nie pozwolĂŞ obraÂżaĂŚ ludzi pracujÂących przy stronie??? Ta strona nie jest mojego autorstwa, pracuje przy niej troje informatykĂłw, na co dzieĂą pracujÂących w branÂży IT. Ja pomagam przy tym wszystkim i doglÂądam jak idÂą prace.

Profesjonalista potrafi przyj¹Ì krytykê i siê do niej podporz¹dkowaÌ.
WSTRZYMAJCIE SIÊ, póki jeszcze nie zosta³o to wdr±¿ono i pozostawcie wszystko tak jak jest teraz, albo je¶li chcecie pozostaæ przy od¶wie¿aniu to za³atwcie do tego kogo¶ z wiêkszym do¶wiadczeniem bo zniszczycie wszystko...

Ja wiem, ze mi zaraz odpiszesz, Âże znowu wyrywam twoje sÂłowa z kontekstu i je przekrĂŞcam, ale czy o takie podporzÂądkowanie ci chodzi???
Musisz zauwaÂżyĂŚ, Âże ani razu nie odniosÂłem siĂŞ pozytywnie bÂądÂź negatywnie co do obecnego layout'a i nie zrobiĂŞ tego. A wiesz dlaczego feniks? Bo ceniĂŞ w sobie profesjonalizm, a krytykĂŞ zostawiam krytykom.

JohnyVodka, wydaje mi siĂŞ, Âże za bardzo przygnĂŞbiasz siĂŞ opiniami i nie potrafisz przyznaĂŚ siĂŞ do negatywnych stron tego co siĂŞ dzieje.

Problem jak widzisz powyÂżej nie polega na tym, co siĂŞ krytykuje, jak siĂŞ krytykuje,ale czy sÂą pewne granice krytyki..

Ale do rzeczy:

Taki byÂł poczÂątkowy projekt. Autorem layout'a jest mĂłj dobry przyjaciel, ktĂłry w trakcie prac musiaÂł zrezygnowaĂŚ z powodĂłw osobistych. Nawet nie starajcie siĂŞ dochodziĂŚ o co chodziÂło, bo to smutny temat..

NastĂŞpnie przy projekcie sajtu pojawiÂł siĂŞ Piotrek grafik, kolega Bartka HTML'owca. PrzygotowaÂł nastĂŞpujÂące projekty do wyboru:

z czego zarz¹d wybra³ jeden, ale z poprawkami. G³ównym celem poprawek by³o upodobnienie t³a do stronki missionpharaon.

WÂśrĂłd wszystkich opinii nt. lay'a jednym siĂŞ podoba innym nie..

Abyb sprawiedliwoœci sta³a siê zadoœÌ, to pogadam z grafikiem aby przygotowa³ dodatkowe propozycje t³a.
Wy ocenicie - mo¿e oka¿¹ siê lepsze.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 23, 2008, 00:09:46 wysłane przez JohnyVodka » Zapisane
Mora
Gość
« Odpowiedz #33 : Wrzesień 23, 2008, 00:13:36 »

Mi siĂŞ bardziej podobajÂą te dwa ostatnie layouty ktĂłrych zarzÂąd nie wybraÂł...
JohnyVodka
Gość
« Odpowiedz #34 : Wrzesień 23, 2008, 00:58:56 »

mo¿na zobaczyÌ jak wygl¹da strona g³ówna, w³aœnie dosta³em maila

Nie piszcie, Âże nie dziaÂła to, czy tamto, bo na razie jeszcze nic nie dziaÂła. Nie dlatego podaje linka.
Ale moÂżecie za to zobaczyĂŚ grafikĂŞ po poprawkach, o ktĂłrych wczeÂśniej wspominaÂłem.

LINK

Mora
Gość
« Odpowiedz #35 : Wrzesień 23, 2008, 01:32:04 »

Nie jest tak Âźle ;]
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

« Odpowiedz #36 : Wrzesień 23, 2008, 08:26:04 »

Mi siĂŞ bardziej podobajÂą te dwa ostatnie layouty ktĂłrych zarzÂąd nie wybraÂł...
Zdecydowanie najlepsze !! UÂśmiech  LINK  oglÂądaÂłam jest lepszy,ale dalej jest bÂłekitna wstawka.Pozdrawiam

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

KsiĂŞga Koheleta 3,1
Enigma
Gość
« Odpowiedz #37 : Wrzesień 23, 2008, 12:42:35 »

A mi sie bardziej podoba tÂło z gawiazdkami, przynajmniej ma jakiÂś odnoÂśnik do kosmosu - ufo, uklad piramid sprzezony z konstelacjÂą Oriona. A ten czerwony martwy piach to na myÂśl przywodzi mi tylko mumie i grzebanie w koÂściach. Moze i jestem laikiem, napisaÂłam tylko jednÂą strone w html w miesiÂąc, bo dopiero sie uczyÂłam. NapracowaÂłam sie sporo i jakby mi jakiÂś spec krytykowaÂł, tez by nie byÂło mi miÂło.

Wiec ze skromnego doÂświadczenia wiem ze po drodze oprĂłcz kolorystyki napotyka sie mnĂłstwo innych problemĂłw: na jakiej rozdzielczosci monitora najlepiej strona wypada, logo  foty- nie mozna zrobiĂŚ plagiatu, starsze sytemy inaczj wyswietlajÂą niektĂłre elementy, nie mĂłwiÂąc juz o przegladarkach - ktĂłre rĂłwnieÂż nie interpretuja wszystkich poleceĂą tak samo.
Ale nie mozna zapomnieÌ o najwa¿niejszym, na stronke bedzie wchodzic masa osób, które o php nie bêd¹ mia³y bladego pojecia wiec bedzie sie liczy³o pierwsze wra¿enie, czytelnoœc czcionki, ³atwoœc odnalezienia odnoœników do podstron, ³agodna acz nieprzybijaj¹ca kolorystyka. I nie zapominajmy o t³umaczeniach, jeœli strona ma byc w kilku jezykach - to musia³o zaj¹Ì kilka miesiecy. Zmienia sie technika, wchodz¹ nowe monitory do biur (rozdz 1280/1024) wszystkie stony pisane na 1024/768 lub 800/600 wygladaj¹ jak kiszka na kie³base - literki miniatury i to trzeba zmienic dla czytelnoœci wygladu, ale nie wymagajcie cudów na kiju. peace
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

« Odpowiedz #38 : Wrzesień 23, 2008, 13:06:22 »

Rozumiem Âże jest to ogrom pracy,niekoniecznie Âłatwej,ale zostaÂło zadane pytanie i wyraziÂłam swojÂą opiniĂŞ UÂśmiech
Serdecznie pozdrawiam autora i proszĂŞ o wybaczenie jeÂżeli czujĂŞ siĂŞ uraÂżony mojÂą opiniÂą.
chanell

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

KsiĂŞga Koheleta 3,1
Septerra
Gość
« Odpowiedz #39 : Wrzesień 23, 2008, 14:56:07 »

Milion razy lepiej! Każdy z nich.
Co do gwiazd, faktycznie nie byłyby złe, ale nie tak nasycone jak te w pierwszym poście. Sugestia: kolor czarny pasuje do każdego innego koloru...

Pierwszy i ostatni ze screenów bardzo mi się podobają.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 23, 2008, 15:08:49 wysłane przez Septerra » Zapisane
feniks
Gość
« Odpowiedz #40 : Wrzesień 23, 2008, 17:15:03 »

ta dyskusja posz³a w z³¹ stronê, niew¹tpliwie jest to moja wina, ¿e da³em siê sprowokowaÌ.
A wiĂŞc trzymaj nerwy na wodzy, bo tu nikt nie ma zamiaru nikogo obraÂżaĂŚ.

Wszystkie te osoby posiadajÂą niestety BARDZO niskie doÂświadczenie w tym co robiÂą, Âżeby nie powiedzieĂŚ MARNE.

Twoje feniks sÂłowa... Teraz rozumiesz dlaczego nie pozwolĂŞ obraÂżaĂŚ ludzi pracujÂących przy stronie???
Obra¿aÌ tak. KrytykowaÌ nie... Potrafisz rozró¿niÌ krytykê konstruktywn¹ od przezwisk jakimi Ty do mnie rzuca³eœ, wliczaj¹c to obraŸliwe cytaty? Chyba jasno opiera³em wszystkie moje s³owa.
Nie mówiê, ¿e doœwiadczenia Twoje lub Twoich znajomych w programowaniu s¹ marne. ByÌ mo¿e s¹ i bardzo wysokie, mo¿e znasz siê na tym tak doskonale jak ma³o kto, ale sêk w tym, ¿e ja nie o tym mówiê. G³ównie chodzi mi o brak doœwiadczenia w dokonywaniu wyborów, obiektywizmu i grafice. O TYM PISA£EM.

Ja wiem, ze mi zaraz odpiszesz, Âże znowu wyrywam twoje sÂłowa z kontekstu i je przekrĂŞcam, ale czy o takie podporzÂądkowanie ci chodzi???
Musisz zauwaÂżyĂŚ, Âże ani razu nie odniosÂłem siĂŞ pozytywnie bÂądÂź negatywnie co do obecnego layout'a i nie zrobiĂŞ tego. A wiesz dlaczego feniks? Bo ceniĂŞ w sobie profesjonalizm, a krytykĂŞ zostawiam krytykom.
Co masz na myÂśli? Chodzi mi o DEMOKRACJE i o to, Âże jej tu nie ma.

z czego zarzÂąd wybraÂł jeden
ZarzÂąd, zarzÂąd, zarzÂąd, wszĂŞdzie sÂłyszĂŞ zawsze zarzÂąd, a gdzie zdanie innych ludzi?

Powiedz szczerze. Robicie to dla siebie, czy dla wszystkich?
Skoro widzĂŞ, Âże brak tu demokracji to niech dalej jest wszystko w 2 osoby ustalane. Co tam, Âże 90% osĂłb doradziÂłoby coÂś innego, przecieÂż liczy siĂŞ tylko Wasze zdanie... Tylko napiszcie o tym, Âże juÂż z gĂłry zakÂładacie sobie, Âże caÂła reszta siĂŞ nie zna i nie jest godna pisania swojego zdania. Z gĂłry nic nie powinno byĂŚ zakÂładane.

Takie rzeczy powinno ustalaĂŚ siĂŞ z wszystkimi - piszÂąc wszystkimi mam namyÂśli uÂżytkownikami, ktĂłrzy korzystajÂą ze strony.
JeÂśli jakieÂś projekty zostaÂły przygotowane, powinny one zostaĂŚ wystawione na forum poddane pod opiniĂŞ wszystkich i nie piszĂŞ tego od tak, bo mi to teraz wpadÂło do gÂłowy, ale wyciÂągam te wiedzĂŞ z mojego osobistego doÂświadczenia.

Co do cenienia sobie profesjonalizmu... Najpierw musisz zrozumieÌ to pojêcie, a dopiero póŸniej z niego korzystaÌ. Nie chodzi o to, aby Ciê pouczaÌ bo nie mam ochoty na k³ótnie, ale o to, aby coœ tu sobie wyjaœniÌ.
Pozostaj¹c obojêtnym do tego co siê dzieje, nie œwiadczy o dobrym podejœciu. Skoro mówisz, ¿e dogl¹dasz prac i przy nich pomagasz to nie mo¿esz pozwalaÌ sobie na obojêtnoœÌ. Powinieneœ umieÌ wyraziÌ swoje zdanie, umieÌ patrzeÌ na to co jest, byÌ obiektywnym i jeœli trzeba to doradziÌ i szukaÌ w³aœciwych rozwi¹zaù.

Problem jak widzisz powyÂżej nie polega na tym, co siĂŞ krytykuje, jak siĂŞ krytykuje,ale czy sÂą pewne granice krytyki..
Pod krytyka bezpodstawnÂą nawet nie powinno ustalaĂŚ siĂŞ granic, bo takich nie ma. Taka krytyka czĂŞsto jest nazywana pisaniem czegoÂś wyssanego z palca, obraÂżaniem lub wyzywaniem.

W krytyce konstruktywnej, która jest zawsze podpierana wczeœniejszym objaœnieniem, czyli napisaniem krótszego, czy d³u¿szego zdania na temat tego dlaczego siê tak uwa¿a - nie ma granic, s¹ jedynie irytuj¹cy siê ich odbiorcy lub przedstawiciele, którzy nie potrafi¹ jej znieœÌ.

Odpowiednia krytyka ma pomĂłc, a nie niszczyĂŚ.

Abyb sprawiedliwoœci sta³a siê zadoœÌ, to pogadam z grafikiem aby przygotowa³ dodatkowe propozycje t³a.
Wy ocenicie - mo¿e oka¿¹ siê lepsze.
Cieszê siê, ¿e coœ ruszy³o, tylko szkoda, ¿e tak póŸno... Moim zdaniem samo t³o to za ma³o, ale widzê, ¿e ju¿ masz swoje zdanie.

Na koniec zapytam o coÂś co mnie intryguje od samego poczÂątku.
Prace mówisz trwaj¹ rok. Jeœli siê nie mylê to z tego co uda³o mi siê zrozumieÌ, g³ównie nad kodem strony.

Na dzieĂą dzisiejszy korzystanie z CMS ma tyle zalet, Âże nie widzĂŞ sensu w pisaniu czegoÂś samemu.
Szybkie, a wrĂŞcz bÂłyskawiczne, Âłatwe w obsÂłudze i czĂŞsto bezproblemowe. Instalacja zaÂś trwa kilka minut.

Czy Waszym zdaniem darmowe CMS'y nie s¹ warte uwagi? Sam korzysta³em z kilku, g³ównie tych owianych dobrymi opiniami. Stworzy³em nie jeden layout, fora oraz strony, a nawet sam kiedyœ bawi³em siê HTML'em i na nim postawi³em moje 3 pierwsze strony.

Tak, wiĂŞc dlaczego wÂłasny skrypt, a nie CMS?

Pozdrawiam,
Feniks
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 23, 2008, 17:34:35 wysłane przez feniks » Zapisane
JohnyVodka
Gość
« Odpowiedz #41 : Wrzesień 23, 2008, 18:30:07 »

G³ównie chodzi mi o brak doœwiadczenia w dokonywaniu wyborów, obiektywizmu i grafice. O TYM PISA£EM.
... bo tu nikt nie ma zamiaru nikogo obraÂżaĂŚ.

powyÂższÂą formĂŞ cytowania, nazwaÂłbym wynikowÂą.pozostawiam to bez komentarza, niech bĂŞdzie twoja wersja.

ZarzÂąd, zarzÂąd, zarzÂąd, wszĂŞdzie sÂłyszĂŞ zawsze zarzÂąd, a gdzie zdanie innych ludzi?
Znasz takie hasÂło: ja pÂłacĂŞ ja wymagam?? To fundacja ponosi koszty zwiÂązane ze stronÂą, a nie ty. WiĂŞc, gdy kiedyÂś za coÂś zapÂłacisz z wÂłasnej kieszeni, to dokÂładnie zrozumiesz co mam namyÂśli.

Skoro widzĂŞ, Âże brak tu demokracji to niech dalej jest wszystko w 2 osoby ustalane. Co tam, Âże 90% osĂłb doradziÂłoby coÂś innego, przecieÂż liczy siĂŞ tylko Wasze zdanie...
Takie rzeczy powinno ustalaĂŚ siĂŞ z wszystkimi - piszÂąc wszystkimi mam namyÂśli uÂżytkownikami, ktĂłrzy korzystajÂą ze strony.
Hmm.. Z tego co pamiĂŞtam na Naszej Klasie wprowadziÂły wiele zmian. Kiedy zostaÂły one wdroÂżone, to przy zalogowaniu wyÂświetlaÂł siĂŞ komunikat z nowym regulaminem i proÂściutki "kwadracik" aby zaznaczyĂŚ czy siĂŞ zgadzasz czy nie.
JeÂśli nie zaakceptowaÂłeÂś nowego regulaminu, to do widzenia i  konto zostaÂło usuniĂŞte.

czy ktoÂś siĂŞ pytaÂł tych 11 000 000 uÂżytkownikĂłw o zdanie??? Jak ma byĂŚ zrobione to czy tamto??? Staaary, na jakim ty Âświecie Âżyjesz???

TwĂłj problem polega na tym, Âże szukasz demokracji nie tam, gdzie powinieneÂś. Ale nie chce mi siĂŞ o tym dyskutowaĂŚ

Co do cenienia sobie profesjonalizmu... Najpierw musisz zrozumieÌ to pojêcie, a dopiero póŸniej z niego korzystaÌ.
Pozostaj¹c obojêtnym do tego co siê dzieje, nie œwiadczy o dobrym podejœciu. .... to nie mo¿esz pozwalaÌ sobie na obojêtnoœÌ.
....ale widzĂŞ, Âże juÂż masz swoje zdanie.
Zawsze je mia³em. tylko pozostawiam je dla samego siebie... Mo¿esz mnie odbieraÌ, ze podchodzê obojêtnie to niektórych spraw, ale jestes w b³êdzie.

Na koniec zapytam o coÂś co mnie intryguje od samego poczÂątku.
Prace mĂłwisz trwajÂą rok.
Nie dokoùca prawda. Od prawie roku istnieje idea stworzenia nowego sajtu. Prace zaÌ¿ê³y sie od kwietnia od przygotowania pierwsego layout;u

Czy Waszym zdaniem darmowe CMS'y nie s¹ warte uwagi? Sam korzysta³em z kilku, g³ównie tych owianych dobrymi opiniami.
Tak, wiĂŞc dlaczego wÂłasny skrypt, a nie CMS?
Sprubuj znaleŸÌ darmowy CMS dla technologi .NET ¯yczê powodzenia Mrugniêcie
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 23, 2008, 22:01:51 wysłane przez JohnyVodka » Zapisane
tom1ek

GaduÂła

Punkty Forum (pf): 47

yeah! ;)

« Odpowiedz #42 : Wrzesień 23, 2008, 20:50:05 »

Myœlê, ¿e ca³oœÌ mo¿na podsumowaÌ tak:
JeÂżeli projekt tworzyli amatorzy - wyszÂło im caÂłkiem caÂłkiem, jeÂżeli podpisuje siĂŞ pod tym profesjonalista - niestety nie skorzystaÂłbym z jego usÂług.
JeÂżeli jest to praca charytatywna naleÂży doceniĂŚ poÂświĂŞcony czas i chĂŞci, jeÂżeli jest to zlecenie komercyjne - to ktoÂś tutaj kogoÂś naciÂąga korzystajÂąc z jego niewiedzy.

Dobre podsumowanie. Brawo!

TeÂż tak uwaÂżam.

Konto na cheops4.org.pl o tym samym nicku i awatarze naleÂży do mnie. Pozdrawiam starych znajomych UÂśmiech
MichaÂł
Gość
« Odpowiedz #43 : Wrzesień 23, 2008, 23:50:30 »

mi podoba siĂŞ ten widok nieba i hieroglify po bokach - wyglÂąda nieÂźle (choĂŚ tej strony nie przeglÂądaÂłem juÂż od ho ho ho)
Joel
Gość
« Odpowiedz #44 : Październik 06, 2008, 19:10:42 »

Temat otwieram ponownie na prosbe Johny,
Pozdrawiam,
Joel.
teofil
Gość
« Odpowiedz #45 : Październik 12, 2008, 21:02:35 »

Moim zdaniem:
1) niebieskie tÂło - jest nadal zdbyt jaskrawe (ale duÂżo lepsze niÂż w pierwszej wersji), uwaÂżam Âże powinno byĂŚ odzwierciedleniem kolorystycznym choĂŚ poczĂŞÂści tego co kaÂżdy widzi jak siĂŞ popatrzy w nocy w niebo. W jedej z wczeÂśniejszych odpowiedzi byl podany link do zdjĂŞĂŚ z mgÂławic, myÂślĂŞ Âże sÂą one dobrym punktem wyjÂścia do zrobienia tÂła.
2)wyszukiwarka na stronie - dobrym pomys³em mo¿e byÌ gdy¿ iloœÌ seji i zawartych w nich informacji jest coraz to wiêksza. I ka¿dy kto chcia³by odnaleŸÌ coœ co by³o wczeœniej powiedziane obecnie jest skazany na przeczytanie na powrót wszystkich sesji co napewno jest czasoch³onne. A tak wystarczy wpisaÌ has³o i wyœwietl¹ siê wyniki.
3) hieroglify po bokach - fajny pomys³ ale wed³ug mnie t³o tych hieroglifów jest nieodpowiednie, i bardziej "mi³e dla oka" s¹ te na obecnej stronie. A tak¿e kolumny z hieroglifami koùcz¹ siê u góry i mam wra¿enie ¿e czegoœ tam jeszcze brakuje. Mo¿na by je np umieœcic tak ¿eby koùczy³y siê pod g³ównym obrazkiem na stronie i nie sprawia³y niedokoùczonych (tzn. rozci¹gnoÌ obrazek na boki tak ¿eby tekst z bocznymi kolumnammi z hieroglifami nie by³ szerszy ni¿ sam obrazek)
4) migaj¹ce gwiazdy - mo¿na by umieœciÌ na wierzcho³kach piramid migaj¹ce gwiazdy odzwierciedlaj¹ce pas trzech gwiazd z Oriona wed³óg których zosta³y rozmieszczone piramidy w Gizie.

Pozdrawiam
KapÂłan 718
Gość
« Odpowiedz #46 : Grudzień 12, 2008, 18:36:55 »

odœwie¿am temat - jako, ¿e równie¿ jestem webmasterem, to siê wypowiem na temat nowego layoutu, jest w porz¹dku poniewa¿ kolor niebieski dla egipcjan by³ bardzo wa¿ny jaki i z³oty co piêknie obrazuje nowy layout! co do robienia strony to rok to nie d³ugo, mój znajomy robil stronê dla Solarium ATON w czystym flashu, zajê³o mu to 2 lata i dosta³ za zlecenie 25 tys. z³., jego strona zajmowa³a przez kilka lat I miejsce w rankingu polskich stron pod wzglêdem wykonania! (szuka³em ale coœ nie mogê znaleŸÌ tego teraz)

podsumowuj¹c technologie flash, xml, php, cms to przysz³oœÌ a html to przesz³oœÌ, w starej wersji strony we flashu jest piêkne intro i menu wraz z gwiazdami Oriona a reszta strony pozostawia wiele do ¿yczenia - pamiêtam jak admin kln¹³ jak musia³ wklepywaÌ mój artyku³ na stronê rêcznie do htmla!

pozdrawiam,
KapÂłan 718
Dariusz
Gość
« Odpowiedz #47 : Grudzień 12, 2008, 19:16:22 »

Moim zdaniem:

3) hieroglify po bokach - fajny pomys³ ale wed³ug mnie t³o tych hieroglifów jest nieodpowiednie, i bardziej "mi³e dla oka" s¹ te na obecnej stronie. A tak¿e kolumny z hieroglifami koùcz¹ siê u góry i mam wra¿enie ¿e czegoœ tam jeszcze brakuje. Mo¿na by je np umieœcic tak ¿eby koùczy³y siê pod g³ównym obrazkiem na stronie i nie sprawia³y niedokoùczonych (tzn. rozci¹gnoÌ obrazek na boki tak ¿eby tekst z bocznymi kolumnammi z hieroglifami nie by³ szerszy ni¿ sam obrazek)
Pozdrawiam

A moim zdaniem, czy nie mozna byÂłoby z tych hieroglifĂłw uÂłozyĂŚ jakiegoÂś rozsÂądnego hasÂła, czy tekstu?
Po co wklejaĂŚ jakies fragmenty nic nie znaczÂące, bo stanowiÂące jakiÂś wyrywek dawnego tekstu.
Pewnie, Âże dla takich laikĂłw jak ja, nawet uÂłozone hasÂło z tych znakĂłw nic nie powie, bo nie umiĂŞ ich czytaĂŚ, ale za to jakie bedzie zdziwienie jakiegoÂś znawcy, jak to rozszyfruje. Na pewno nie powie, Âże to jakÂś amatorszczyzna.
KapÂłan 718
Gość
« Odpowiedz #48 : Grudzień 12, 2008, 19:25:34 »

Dariusz ale z grubej rury przywaliÂłeÂś teraz! Âżeby uÂłoÂżyĂŚ coÂś z tych hieroglifĂłw - jak to nazwaÂłeÂś - to trzeba by nie tylko egiptologa ale egipcjanina - nie wiem, czy nasz archeolog po stronie egipskiej by chciaÂł siĂŞ w to bawiĂŚ a wiedz Dariusz, Âże pismo egipskie dzieli siĂŞ na kilka rodzaji - czasem jeden hierogilif oznacza literĂŞ, czasem sÂłowo, czasem caÂłe zdanie a inny razem skomplikowanÂą koncepcjĂŞ - myÂślĂŞ wiĂŞc, Âże nie ma osoby ktĂłra by siĂŞ tego podjĂŞÂła bo to zajĂŞcie na dÂługo, a w sÂłownikach sÂą tylko podstawowe sÂłowa, nie wiem czy te odnoÂśnie projektu by siĂŞ znalazÂły o tyle, ze CHUFU by byÂł na pewno, to nie wiem jak z resztÂą...

EDIT: znalazÂłem linka - www.athon.pl/  - ta strona byÂła budowana prawie DWA LATA, zwrĂłccie uwagĂŞ na zaginanie kartek podczas przewracania stron! - uwaga aby przeglÂądaĂŚ tÂą stronĂŞ pÂłynnie potrzeba ³¹cza minimum 1-2 MBit i szybkiego kompa...

718!
« Ostatnia zmiana: Grudzień 12, 2008, 19:47:03 wysłane przez KapÂłan 718 » Zapisane
Dariusz
Gość
« Odpowiedz #49 : Grudzień 12, 2008, 22:17:18 »

Nie miaÂłem zielonego pojĂŞcia, Âże to takie trudne.
Ale moÂże jednak znalazÂłby siĂŞ ktoÂś na tyle wyuczony w tym znaczkach, Âże skleciÂłby coÂś prostego.
Strony: 1 [2] 3 4 5 6 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: