Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 12:37:38

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: 1 2 [3] 4 5 6 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Nowa strona Projektu.  (Przeczytany 72902 razy)
0 u¿ytkowników i 3 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Rutko¶
Go¶æ
« Odpowiedz #50 : Grudzieñ 13, 2008, 11:03:17 »

Hello JohnyVodka U¶miech

Kilka uwag - trochê flirtujê z technologi± .NET i webmasteringiem w oparciu o technologie Microsoft:

1. Darmowy CMS pod .NET - bardzo elastyczny w konfiguracji i otwarty - DotNetNuke - prowadzê aktualizacje portalu du¿ej firmy w tej technologii i to jest naprawdê super

2. Co do layoutu - strona ma nie¶æ informacje, przes³anie, nie mo¿e t³o "dawaæ po oczach" bo to mêczy i ludzie w po³owie przestan± czytaæ, te projekty odrzucone s± o wiele bardziej friendly ( zw³aszcza 1 i 3 ) - piszê to pomijaj±c kwestie estetyczne , to indywidualna sprawa ka¿dego - chcia³em jedynie zwróciæ uwagê na charakter strony i "przyjazno¶æ" w jej odbiorze.

pozdrawiam i trzymam kciuki za powodzenie przedsiêwziêcia U¶miech
Mora
Go¶æ
« Odpowiedz #51 : Luty 06, 2009, 19:35:35 »

No i ju¿ jest.
Tenebrael
Go¶æ
« Odpowiedz #52 : Luty 06, 2009, 19:51:05 »

Powiem szczerze - nowa strona (abstrahuj±c od jej zawarto¶ci) niezbyt mi siê podoba. Zbyt daje po oczach, wygl±da o wiele mniej profesjonalnie ni¿ poprzednia. O ile do poprzedniej, po pierwszym wej¶ciu na ni±, przyku³ mnie bij±cy od niej profesjonalizm wykonania, spójno¶æ, w dodatku sam klimat, który tworzy³a szata graficzna - takiej mistycznej, spokojnej tajemniczo¶ci, o tyle ta strona wygl±da raczej jak zaliczeniowy projekt licealisty. I to nie jest opinia podyktowana byciem sceptykiem PCh, ale po prostu ocena samej strony jako takiej.
Mora
Go¶æ
« Odpowiedz #53 : Luty 06, 2009, 19:59:14 »

Fakt strona wygl±da tak "cukierkowo". Ale có¿ zrobiæ. Chcieli to maj±.
PHIRIOORI
Go¶æ
« Odpowiedz #54 : Luty 06, 2009, 20:14:46 »

Wizualnie Poprzednia (tj. aktualna) sprawia wra¿enie spójniejszej.
Choæ sam Sfinks i piramidy mo¿e fajniejsze, to jednak ca³o¶æ kompozycji nie jest tak dopracowana. Detale fajne.

Tenebrael
Go¶æ
« Odpowiedz #55 : Luty 06, 2009, 20:15:12 »

Có¿, z³ota zasada: "Nie zmieniaj tego, co ju¿ jest bardzo dobre" ;] A ich poprzednia strona (w przeciwieñstwie do samego projektu, ale to ju¿ moja opinia jedynie) by³a naprawdê dobra. Jedyne, co bym w niej zmieni³, to uk³ad zak³adek i zawarto¶æ niektórych podstron, ale sam layout by³ ¶wietny.
PHIRIOORI
Go¶æ
« Odpowiedz #56 : Luty 08, 2009, 18:53:45 »

Sk±d-ind±d colorystyka:

Z³oto (piramid i sfinksa)
+
Grant (Nieba)

..idealnie wstrzelona w SYNERGIE.

« Ostatnia zmiana: Luty 08, 2009, 18:54:37 wys³ane przez PHIRIOORI » Zapisane
trêbacz
Go¶æ
« Odpowiedz #57 : Luty 10, 2009, 22:59:45 »

To i ja dodam od siebie parê groszy bo po tym co zobaczy³em po wej¶ciu po d³u¿szej przerwie mnie po prostu zdruzgota³o. I przyznam szczerze nie bêdê owija³ w bawe³nê i zapewne zaboli to kilka osób ale moim celem nie jest dowalenie komu¶ lecz wyra¿enie opinii.

A wiêc:

Grafika jest paskudna po prostu paskudna, brak proporcji brak tonacji brak wyczucia. Poprzednia wersja mia³a klimat, mia³a potencja³ do rozbudowy, a nie z czego¶ z potencja³em zrobienie tandety.

Grafikê uwa¿am za nieporozumienie, po prostu disco polo potworek to nie jest rozwój lecz uwstecznienie. Mówcie co chcecie moje poczucie estetyki nie pozwala mi s³odziæ gdy naprawdê dokonali¶cie profanacji, samo "logo", dodanie outer glow to ¿art po prostu... wiêc na temat samej grafiki nawet nie ma co dyskutowaæ. Dobór kolorów do poszczególnych elementów siê gryzie i nijak nie pasuje. Standardowo u¿ywam rozdzielczo¶ci 1280x1024 i jest to wszystko za du¿e, przyt³aczaj±ce i uci±¿liwe w przegl±daniu.

Czcionki za du¿e (wiêkszych siê nie da³o?) brak proporcji, przyciski okropne, po kiego w menu zastosowano javascript skoro to menu nie ma ¿adnych zaawansowanych cech. Gdy wybierasz sesje to nie ma podlinkowania by nie wraca³o na sam± górê lecz strona otwar³a siê na okre¶lonej wysoko¶ci skoro zasadzili¶cie motyw graficzny na ca³y ekran i zmuszacie ludzi do ci±g³ego przewijania przy ka¿dorazowej zmianie podstrony.
Strona niezgodna z W3C...
¯a³ujê, ¿e nie zrobi³em zrzutu poprzedniej wersji witryny.

Mo¿ecie siê oburzaæ, mo¿ecie t³umaczyæ w ten czy inny sposób ale od strony wizualnej zniszczyli¶cie t± stronê, która swoj± form± przyt³acza tre¶æ, która w tym momencie zesz³a na plan drugi.

Wybaczcie te¿ ¿e ostro, ale nie rozumiem takiego postêpowania gdy kto¶ maj±c dobry projekt, który zosta³ zapamiêtany przez ludzi, który mia³ w zasadzie cechy wyró¿niaj±ce siê poprzez kolor, uk³ad elementów (jedynie menu flashowe by³o problemem w wersji poprzedniej) które do siebie dosyæ dobrze pasowa³y, i nagle kasuje ten b±d¼ co b±d¼ atut na który wiele witryn d³ugo pracuje by byæ rozpoznawalnymi i kojarzonymi, i robicie co¶ takiego.
Mi siê to osobi¶cie w g³owie nie mie¶ci, porównaæ to mogê tylko z tym gdy ludzie w danym kraju oponuj± przed jakimi¶ rozwi±zaniami, które chce rz±d wprowadziæ, a rz±d i tak robi swoje maj±c gdzie¶ g³osy ludu, bo tak...

astro
Go¶æ
« Odpowiedz #58 : Luty 10, 2009, 23:21:58 »

I cud, ¿e jeszcze jako¶ to dzia³a bez wiêkszych awarii i przerw, bo kto dzi¶ stawia powa¿ne forum na takim serwerze?
Bo jak ju¿ komu¶ na czym¶ zale¿y to wykupuje za 100- 200 z³ hosting na porz±dnym serwerze, gdzie istnieje gwarancja, ¿e nawet piêæ sekund przerwy nie ma prawa siê zdarzyæ.
A  czêsto bywa tak, ¿e nie mo¿na wej¶æ na stronê, albo nie mo¿na siê zalogowaæ, bo pojawia siê komunikat ¿e u¿ytkownik lub has³o jest nieprawid³owe.
« Ostatnia zmiana: Luty 10, 2009, 23:25:53 wys³ane przez astro » Zapisane
Lucyna D.
Go¶æ
« Odpowiedz #59 : Luty 10, 2009, 23:46:33 »

Nie mylcie tego forum z witryn± PCH bo to zupe³nie dwie ró¿ne bajki. Forum jest ok, ja tu nie napotykam ¿adnych problemów.
Mora
Go¶æ
« Odpowiedz #60 : Luty 11, 2009, 03:41:27 »

Mo¿e jakby zmienili t³o to co¶ by pomog³o Z politowaniem
Tenebrael
Go¶æ
« Odpowiedz #61 : Luty 11, 2009, 07:35:22 »

Mo¿e jakby zmienili t³o to co¶ by pomog³o Z politowaniem

Moim zdaniem najrozs±dniej by³oby wróciæ do starej strony, nieco tylko zmieniaj±c pewne drobnostki (np menu po prawej, a nie na górze, i w jakim¶ w miarê logicznym porz±dku pouk³adane). Bo ca³a nowa strona to raczej jeden wielki niewypa³, tu nawet niespecjalnie jest co usprawniaæ, bo i po co, skoro wcze¶niej by³o ¶wietne?
trójk±t
Go¶æ
« Odpowiedz #62 : Luty 11, 2009, 15:52:10 »

Nie bardzo rozumiem dlaczego najwa¿niejszy na ziemi projekt jej ratowania nie mo¿e przeznaczyæ 100z³ na hosting i zrobienie czytelnej estetycznej strony w najwa¿niejszym medium informacyjnym na naszej planecie jakim jest internet! Taka nieprofesjonalna strona (jak ju¿ zauwa¿y³o wielu u¿ytkowników powy¿ej) przypominaj±ca blogi nastolatek z onetu i kompletny brak podstawowej wiedzy na temat HTML-a (i ogólnie budowy stron) stawia wiarygodno¶æ ca³ego projektu pod olbrzymim znakiem zapytania. Nie mówi±c ju¿ o podstawach komunikacji typu kana³ RSS to nawet nie wszystkie linki na stronie dzia³aj±. Na stronie najwa¿niejszego projektu na ziemi! Nawet wyszukiwarki nie ma!

Profesjonaln± stronê mo¿na stworzyæ w 1 dzieñ pod warunkiem, ¿e ma siê do dyspozycji serwer z PHP i MySQL. Wystarczy wzi±æ WordPressa i zainstalowaæ do niego plugin do obs³ugi wielu jêzyków.
Mora
Go¶æ
« Odpowiedz #63 : Luty 11, 2009, 15:59:25 »

Mo¿e napiszemy do nich? ¯eby co¶ zrobili z tym layoutem bo to naprawdê chyba NIKOMU siê nie podoba. Nie widzê ani jednego za dla layoutu. Po za tym tak jak mówi mój przedmówca 100 z³ dla takiej ekipy jak± jest PCh to chyba nie problem?

No powiedzmy ¿e zamówili by u profesjonalisty grafikê za 500 z³ to te¿ my¶lê dla nich nie jest wielka kwota a za³o¿ê siê ¿e efekt by³ by o wiele lepszy.

« Ostatnia zmiana: Luty 11, 2009, 15:59:47 wys³ane przez Mora » Zapisane
Tenebrael
Go¶æ
« Odpowiedz #64 : Luty 11, 2009, 16:00:26 »

Nie bardzo rozumiem dlaczego najwa¿niejszy na ziemi projekt jej ratowania nie mo¿e przeznaczyæ 100z³ na hosting i zrobienie czytelnej estetycznej strony w najwa¿niejszym medium informacyjnym na naszej planecie jakim jest internet! Taka nieprofesjonalna strona (jak ju¿ zauwa¿y³o wielu u¿ytkowników powy¿ej) przypominaj±ca blogi nastolatek z onetu i kompletny brak podstawowej wiedzy na temat HTML-a (i ogólnie budowy stron) stawia wiarygodno¶æ ca³ego projektu pod olbrzymim znakiem zapytania. Nie mówi±c ju¿ o podstawach komunikacji typu kana³ RSS to nawet nie wszystkie linki na stronie dzia³aj±. Na stronie najwa¿niejszego projektu na ziemi! Nawet wyszukiwarki nie ma!

Profesjonaln± stronê mo¿na stworzyæ w 1 dzieñ pod warunkiem, ¿e ma siê do dyspozycji serwer z PHP i MySQL. Wystarczy wzi±æ WordPressa i zainstalowaæ do niego plugin do obs³ugi wielu jêzyków.

Co naj¶mieszniejsze, taka dobra, sensowna strona ju¿ BY£A (no, mo¿naby kilka drobnostek usprawniæ, ale to raczej detale). Tyle, ¿e PCh zrobi³o now±, nie wiadomo po co, i to o wieeeele gorsz± (jak zauwa¿y³e¶, wygl±daj±c± bardziej jak blogi nastolatków)

Mora - laæ na now± stronê, niech wróc± po prostu do starej, tylko troszeczkê uporz±dkuj± menu (albo najlepiej waln± je po lewej stronie, jak na wiêkszo¶ci stron www) i bêdzie super. Stara strona by³a ekstra, tylko siê na niej straszny pieprznik zrobi³ (chaotyczny uk³ad linków, wiele zak³±dek niepotrzebnych). Co ciekawe... na nowej po prostu skopiowali to! To, co na starej by³o najgorsze... No ale co tam, ich strona, ich rzecz...
« Ostatnia zmiana: Luty 11, 2009, 16:02:17 wys³ane przez Tenebrael » Zapisane
trójk±t
Go¶æ
« Odpowiedz #65 : Luty 11, 2009, 16:27:38 »

Grafika nie jest a¿ taka wa¿na. Najwa¿niejsza jest dostêp do informacji, estetyka, wyszukiwarka, RSS i przyjazno¶æ dla wyszukiwarek.

http://www.mehtanirav.com/ - czytelna strona bez grafiki
http://www.wordpresstemplates.com/demo/?theme=Fauna - czytelna strona z prostym banerem
http://archeowiesci.wordpress.com/ - czytelna i pouk³adana strona
Tenebrael
Go¶æ
« Odpowiedz #66 : Luty 11, 2009, 16:34:27 »

Grafika nie jest a¿ taka wa¿na. Najwa¿niejsza jest dostêp do informacji, estetyka, wyszukiwarka, RSS i przyjazno¶æ dla wyszukiwarek.

http://www.mehtanirav.com/ - czytelna strona bez grafiki
http://www.wordpresstemplates.com/demo/?theme=Fauna - czytelna strona z prostym banerem
http://archeowiesci.wordpress.com/ - czytelna i pouk³adana strona

Wiesz, grafika nie jest wa¿na do momentu, gdy zaczyna biæ po oczach i byæ przesadzona. Co do estetyki i informacji - zgadzam siê. poprzednia strona w³a¶nie taka by³a - estetyczna, a przy tym mi³a dla oka. Z informacjami nieco mo¿naby zmieniæ, ale to by by³a robota na, bo ja wiem, pó³ godziny?

Co do RSS to nie wiem, czy jest a¿ tak potrzebny.

Pozdrawiam

Tene
Mora
Go¶æ
« Odpowiedz #67 : Luty 11, 2009, 16:38:59 »

No tak du¿o jest takich stron. W prostocie tkwi si³a.

Zreszt± w PCh panuje dyktatura nie ma co polemizowaæ nad stron± oni i tak nie pos³uchaj± g³osu ludu.
Blad
Go¶æ
« Odpowiedz #68 : Luty 11, 2009, 17:41:11 »

proponowa³bym przejrzeæ wersie innojêzyczne U¶miech s± totalnie ró¿ne i oczywi¶cie s± inne informacje, dla ka¿dego co¶ dobrego, pod dany naród U¶miech
kot
Go¶æ
« Odpowiedz #69 : Luty 11, 2009, 19:48:09 »

W rzeczywisto¶ci za Sfinksem stoi piramida Chefrena(to ta z widocznymi resztkami ok³adziny wapiennej na szczycie) a nie Cheopsa,jak j± tu pokazano.
Przy takim ujêciu Sfinksa piramida Cheopsa wylecia³aby w prawo poza kadr.
kot
Go¶æ
« Odpowiedz #70 : Luty 11, 2009, 20:01:47 »

Podejrzewam nawet,¿e piramida za sfinksem nie jest piramid± Cheopsa.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #71 : Luty 13, 2010, 20:09:09 »

Zauwa¿y³ kto¶ mo¿e, ¿e g³ówna strona PCH uleg³a zmianie?
Moim zdanie bardzo korzystnie to wypad³o:

http://www.projekt-cheops.com/plain.aspx?languageId=1&menuId=1&sectionId=1&cmd=
« Ostatnia zmiana: Luty 13, 2010, 20:17:52 wys³ane przez Dariusz » Zapisane

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
kot
Go¶æ
« Odpowiedz #72 : Luty 13, 2010, 21:04:42 »

Dzi¶ ze cztery godziny temu wchodzi³em na stronê i zmiany jeszcze nie by³o.

To chyba z okazji zdobytego przed chwil± srebrnego medalu przez Ma³ysza na olimpiadzie zimowej. U¶miech Mrugniêcie
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 3453

« Odpowiedz #73 : Luty 13, 2010, 23:57:22 »

Zauwa¿y³ kto¶ mo¿e, ¿e g³ówna strona PCH uleg³a zmianie?
Moim zdanie bardzo korzystnie to wypad³o:

http://www.projekt-cheops.com/plain.aspx?languageId=1&menuId=1&sectionId=1&cmd=

Jeszcze wczoraj by³a stara ,ale ta faktycznie korzystniej wygl±da:)

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

Ksiêga Koheleta 3,1
Piotr
Go¶æ
« Odpowiedz #74 : Luty 14, 2010, 04:52:17 »

Strona jest dobrze zrobiona i menu jest tym razem o wiele lepiej usytuowane. Widzę też tam współpracę tych dwóch uniwersytetów, co może korzystniej wpłynąć na rozwój wydarzeń w tym roku. Szukałem tego "Logo" na uniwersytecie w Kairze ale nie znalazłem.

Można by było także wstawićdo menu "video" lub "Filmy" to nic trudnego dzisiaj. przy każdym filmie na Youtube jest link i html do skopiowania i wstawienia na swojej stronie.
Ponieważ istnieje tyle tych filmów można by troszeczkę je uporządkować. Oprócz tego co chciałem tu zaznaczyć jeżeli się opuszcza tą stronę to automatycznie człowiek wpada w wiry YOUTUBE i tak szybko nie wraca. A my chcemy przecież żeby ludzie jak najwięcej, najdłużej na stronie zostali.

Ach jeszcze chciałem zapytać czy jest już strona FUNDACJI „TZEC–MOAN” W MEKSYKU?

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Luty 14, 2010, 04:54:56 wys³ane przez Piotr » Zapisane
Strony: 1 2 [3] 4 5 6 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: