Gor±cy teraz temat, ale zacznijmy go na wspak
Ekologiczno - ekonomiczny absurd
Proekologiczna komediaAutor: Trollins 2011-01-28 10:56:55
Zaczyna siê moda na wyliczanie ile to mogê i powinienem rocznie zaoszczêdziæ pieniêdzy i przy okazji zadbaæ o ¶rodowisko. ¯yj±c ekologicznie. Kto¶ nawet wyliczy³, ¿e jak wyjmê z kontaktu ³adowarkê do telefonu komórkowego po jej na³adowaniu, to zaoszczêdzê 98 groszy. Rocznie.Kuuusz±caaaa propozycja. Warta rozwa¿enia. Pó³ wafelka mogê za to kupiæ. Ale o tym potem.
Ja chcê tak ¿yæ. A nawet muszê. Analizujê i liczê, jak to ja do tej pory ¿yjê.
Telewizja i w niej reklamyOgl±dam TV jak ka¿dy, bo chcê byæ na bie¿±co. Ze wszystkim. A tam reklamy. Przecie¿ gdyby nie te reklamy w TV, to ja bym móg³ ze 3 godzinny dziennie wcze¶niej wy³±czyæ telewizor.
Tyle razem zajmuje czas emisji, ci±gle tych samych reklam. To s± moje pieni±dze, to jest mój wk³ad w emisjê CO2 do atmosfery. I zu¿ycie energii.
Liczymy? 365 dni razy 3 godziny, to 1095 godzin krócej TV gra.
1 godzina ogl±dania TV to 5 gr. 1095 godzin po 5 gr. to 5475 gr., czyli 54 z³ i 75 groszy. Ale co tam pieni±dze. To jest prawie 46 dób, znaczy dni i nocy. Szczególnie nocy. A to tylko reklamy. Pó³tora miesi±ca ci±g³ego gapienia siê na te same reklamy tylko w ci±gu jednego roku! To ja mam urlop krótszy!
D³u¿ej gapiê siê na reklamy ni¿ jestem na urlopie!
W ci±gu 20 lat ogl±dania TV, a¿ 30 miesiêcy gapiê siê na reklamy. Bez przerwy.
Ciurkiem, jak leci. 30 miesiêcy wyrwane z ¿ycia. Mojego ekologicznego ¿ycia.
O tych tasiemcowych telenowelach nawet nie wspomnê. Ogl±damy, ogl±damy, na CO2 i ¶rodowisko uwagi nie zwracamy. Co tam 5 groszy za godzinê. Co tam moje ¿ycie. Carringtonowie s± wa¿ni.
Czy kto¶ z eko-oszo³omów policzy³, ile to CO2 wiêcej, ile energii zu¿ytej wiêcej?
...
http://interia360.pl/moim-zdaniem/artykul/proekologiczna-komedia,42749