GorÂący teraz temat, ale zacznijmy go na wspak

Ekologiczno - ekonomiczny absurd
Proekologiczna komediaAutor: Trollins 2011-01-28 10:56:55
Zaczyna siê moda na wyliczanie ile to mogê i powinienem rocznie zaoszczêdziÌ pieniêdzy i przy okazji zadbaÌ o œrodowisko. ¯yj¹c ekologicznie. Ktoœ nawet wyliczy³, ¿e jak wyjmê z kontaktu ³adowarkê do telefonu komórkowego po jej na³adowaniu, to zaoszczêdzê 98 groszy. Rocznie.Kuuusz¹caaaa propozycja. Warta rozwa¿enia. Pó³ wafelka mogê za to kupiÌ. Ale o tym potem.
Ja chcĂŞ tak ÂżyĂŚ. A nawet muszĂŞ. AnalizujĂŞ i liczĂŞ, jak to ja do tej pory ÂżyjĂŞ.
Telewizja i w niej reklamyOgl¹dam TV jak ka¿dy, bo chcê byÌ na bie¿¹co. Ze wszystkim. A tam reklamy. Przecie¿ gdyby nie te reklamy w TV, to ja bym móg³ ze 3 godzinny dziennie wczeœniej wy³¹czyÌ telewizor.
Tyle razem zajmuje czas emisji, ciÂągle tych samych reklam. To sÂą moje pieniÂądze, to jest mĂłj wkÂład w emisjĂŞ CO2 do atmosfery. I zuÂżycie energii.
Liczymy? 365 dni razy 3 godziny, to 1095 godzin krĂłcej TV gra.
1 godzina ogl¹dania TV to 5 gr. 1095 godzin po 5 gr. to 5475 gr., czyli 54 z³ i 75 groszy. Ale co tam pieni¹dze. To jest prawie 46 dób, znaczy dni i nocy. Szczególnie nocy. A to tylko reklamy. Pó³tora miesi¹ca ci¹g³ego gapienia siê na te same reklamy tylko w ci¹gu jednego roku! To ja mam urlop krótszy!
DÂłuÂżej gapiĂŞ siĂŞ na reklamy niÂż jestem na urlopie!
W ciÂągu 20 lat oglÂądania TV, aÂż 30 miesiĂŞcy gapiĂŞ siĂŞ na reklamy. Bez przerwy.
Ciurkiem, jak leci. 30 miesiĂŞcy wyrwane z Âżycia. Mojego ekologicznego Âżycia.
O tych tasiemcowych telenowelach nawet nie wspomnĂŞ. OglÂądamy, oglÂądamy, na CO2 i Âśrodowisko uwagi nie zwracamy. Co tam 5 groszy za godzinĂŞ. Co tam moje Âżycie. Carringtonowie sÂą waÂżni.
Czy ktoÂś z eko-oszoÂłomĂłw policzyÂł, ile to CO2 wiĂŞcej, ile energii zuÂżytej wiĂŞcej?
...
http://interia360.pl/moim-zdaniem/artykul/proekologiczna-komedia,42749