Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Kwiecień 07, 2025, 21:45:50

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Co czyni nas CzÂłowiekiem?  (Przeczytany 8311 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Sventer
Gość
« : Styczeń 29, 2011, 23:32:52 »

To jak to z tym jest? ; )
Thotal
Gość
« Odpowiedz #1 : Styczeń 29, 2011, 23:43:11 »

NiektĂłrym ludziom wydaje siĂŞ, Âże jak stojÂą twardo na ziemi, potrafiÂą myÂśleĂŚ, kalkulowaĂŚ i dysponowaĂŚ dostĂŞpnÂą materiÂą, to sÂą HOMO SAPIENS.
MyÂślĂŞ, Âże czÂłowieczeĂąstwo zaczyna siĂŞ wraz ze wzrostem pojmowania wyÂższych uczuĂŚ.
CzÂłowiek zaczyna byĂŚ CZÂŁOWIEKIEM w momencie uruchomienia w sobie uczucia MIÂŁOÂŚCI.

Pozdrawiam - Thotal UÂśmiech
krzysiek
Gość
« Odpowiedz #2 : Styczeń 29, 2011, 23:45:00 »

To jak to z tym jest? ; )

Ró¿nie. Ale tylko cz³owiek potrafi zachowywaÌ siê nieracjonalnie. Tylko cz³owiek potrafi pope³niÌ samobójstwo, choÌ znane s¹ przypadki psów, które z nara¿eniem w³asnego ¿ycia ratowa³y ¿ycie swoich "panów". Ale przecie¿ pies jest najlepszym przyjacielem cz³owieka, wiêc wszystko jest jasne. Wszak przyjació³ poznaje siê w potrzebie.

MĂłj przyjaciel nie Âżyje juÂż od dwĂłch lat i do dziÂś nie potrafiĂŞ siĂŞ z tym pogodziĂŚ  Smutny
« Ostatnia zmiana: Styczeń 29, 2011, 23:45:53 wysłane przez krzysiek » Zapisane
Thotal
Gość
« Odpowiedz #3 : Styczeń 30, 2011, 00:07:59 »

TeÂż tak miaÂłem, myÂślaÂłem Âże nigdy juÂż nie bĂŞdĂŞ miaÂł TAKIEGO przyjaciela.
Ale to nie prawda UÂśmiech, Nowy przyjaciel jest tak kochajÂący i kochany, Âże nie warto porĂłwnywaĂŚ ich, bo nie ma po co.
KaÂżdy z nich to indywidualnoÂści same w sobie, IDEAÂŁY... UÂśmiech

Mam pewien pogl¹d na temat charakterów naszych przyjació³, im wiêcej uczuÌ w³o¿ysz w wychowanie, tym wiêcej odbierzesz.
Ludziom z problemami emocjonalnymi trudno jest wychowaĂŚ czworonoga(kogokolwiek), zawsze bĂŞdÂą zaniÂżali poziom relacji.

krzysiek
Gość
« Odpowiedz #4 : Styczeń 30, 2011, 00:35:56 »

Masz ca³kowit¹ racjê Thotal. Stanowiliœmy ze œ.p. Kosmykiem (ma³y, czarny pudelek) absolutn¹ jednoœÌ. Od trzeciego miesi¹ca ¿ycia sam sobie wybra³ mnie na przyjaciela i nie odstêpowa³ na krok. Kiedy przywioz³em go do domu i pozwoli³em wgramoliÌ siê do ³ó¿ka, natychmiast przytuli³ siê do mojego boku i tak zosta³o na prawie 15 lat. Kiedy to piszê, oczy robi¹ mi siê wilgotne i serce pêka z ¿alu. Czasem sam zastanawiam siê, sk¹d siê bierze a¿ tak emocjonalna wiêŸ... A tacy n.p. Arabowie gardz¹ psami, jako zwierzêtami "nieczystymi" (ponoÌ któryœ dziabn¹³ Mahometa w kostkê).

Coraz czĂŞÂściej rozglÂądam siĂŞ za nowym przyjacielem-merdaczkiem  UÂśmiech To jest tylko kwestia czasu...
« Ostatnia zmiana: Styczeń 30, 2011, 00:36:54 wysłane przez krzysiek » Zapisane
Thotal
Gość
« Odpowiedz #5 : Styczeń 30, 2011, 00:47:39 »

Im szybciej tym lepiej, pustka w sercu musi byĂŚ wypeÂłniona jak najszybciej... UÂśmiech

krzysiek
Gość
« Odpowiedz #6 : Styczeń 30, 2011, 01:00:25 »

Tak zrobiê! A teraz ju¿ siê po³o¿ê... Znowu bez Kosmyczka u boku. Ech...! Smutny

Pozdrawiam!
Sventer
Gość
« Odpowiedz #7 : Styczeń 30, 2011, 02:11:42 »

Mam kotkê która jest moj¹ przyjació³k¹ Mrugniêcie Ciekawym jest to jak nie które zwierzêta potrafi¹ obdarzyÌ cz³owieka bez warunkow¹ przyjaŸni¹ i byÌ mo¿e pies to najlepszy przyjaciel cz³owieka, to to samo móg³bym o kotach powiedzieÌ.

Ale nie o tym temat. MyÂślĂŞ Âże czÂłowiekiem jest siĂŞ gdy w drugim widzi siĂŞ swoje odbicie(interpretujcie MrugniĂŞcie )
krzysiek
Gość
« Odpowiedz #8 : Styczeń 30, 2011, 10:23:25 »

Podobno tylko cz³owiek posiada tzw. "duszê", czyli ów ezoteryczny pierwiastek w³aœciwy tylko dla danej jednostki osobowej. Ten pierwiastek decyduje o naszym zachowaniu i przeznaczeniu, a na koniec nas, tzn. nasze cia³o, opuszcza i wêdruje dalej by znaleŸÌ kolejne "lokum".

Ciekawe, kto teraz "siedzi" we mnie... I dokÂąd pĂłjdzie dalej...?
Kiara
Gość
« Odpowiedz #9 : Styczeń 30, 2011, 12:05:58 »

Podobno tylko cz³owiek posiada tzw. "duszê", czyli ów ezoteryczny pierwiastek w³aœciwy tylko dla danej jednostki osobowej. Ten pierwiastek decyduje o naszym zachowaniu i przeznaczeniu, a na koniec nas, tzn. nasze cia³o, opuszcza i wêdruje dalej by znaleŸÌ kolejne "lokum".

Duch ca³ych grup zwierz¹t wydziela w kolejnym etapie swojego rozwoju ju¿ pojedyncze bardziej œwiadome dusze. One bêd¹c jeszcze po³¹czone z duchem zaczynaj¹"wstêpn¹ drogê" swojego rozwoju do mo¿liwoœci ewolucyjnej dorównuj¹cej duszy ludzkiej.

Takim przedwstêpnym etapem wejœcia w te progi s¹ ¿ywoty zwierz¹t domowych , to one nasze ukochane pieski i kotki , ich dusze osi¹gn¹ w niedalekiej przysz³oœci mo¿liwoœÌ wejœcia w progi dusz ludzkich.

Kolejny etap ewolucyjny, warto obdarowywaĂŚ je wielkÂą miÂłoÂściÂą by z takim piĂŞknym bagaÂżem mogÂły rozpoczynaĂŚ ta trudnÂą drogĂŞ rozwojowÂą.

KaÂżda dusza ludzka po skoĂączonym Ludzkim Âżywocie  wraca do swojego Ducha winna siĂŞ z nim po³¹czyĂŚ przekazaĂŚ mu ziemskÂą wiedzĂŞ i energiĂŞ zgromadzonÂą w trakcie tego doÂświadczenia.

Ale niestety  bardzo rzadko to siĂŞ zdarza  , bowiem blokuje nas w przejÂściu sieĂŚ energetyczna naÂłoÂżona na  astral ( ciaÂło astralne) i tam wszyscy lÂądujÂą miast wrĂłciĂŚ do swojego Ducha.
Trwa ci¹gle oddzielenie i niemo¿liwoœÌ pozbierania tkwi¹cych w ro¿nych fokusach minionych dusz bior¹cych udzia³ w dawnych wcieleniach.

IstniejÂą grupy ludzi oraz Istot duchowych wchodzÂących w tÂą przestrzeĂą i przeprowadzajÂących te dusze do ich astralnej matrycy by utworzyĂŚ jednie , ktĂłra uwroci do Ducha.

To bardzo trudna praca , bowiem te dusze ÂżyjÂą pozornym Âżyciem czĂŞsto nie wiedzÂąc o swojej ziemskiej Âśmierci.

Nie mniej jednak Âżadna  Iskra - Dusza ktĂłra raz byÂła na ziemi nigdy wiĂŞcej na niÂą nie chodzi jeÂżeli umarÂła jako CzÂłowiek. Duch wysyÂła kolejnÂą swojÂą IskrĂŞ - Dusze z nadziejÂą iÂż jej uda siĂŞ przejœÌ Âżycie ziemskie doskonale , zgromadziĂŚ tyle energii Âżeby zebraĂŚ wszystkie poprzednie uwiĂŞzione w astralu i wrĂłciĂŚ z caÂłym bagaÂżem  do niego.

Jednak Âżycie ziemskie , jego prawa i wzorce zachowaĂą ta sÂą zorganizowane iÂż CzÂłowiek nie moÂże przeÂżyĂŚ Âżycia tak , by szedÂł drogom prawoÂści i nie byÂł "rozÂładowywany ze swojej energii.
Mo¿e jest to mo¿liwe ale musi siê przeciwstawiÌ wszystkim prawie ziemskim prawom i zwyczajom i przyj¹Ì jako wyznacznik drogi Stwórczy system wartoœci.
Co jest trudne bo opiera swoje decyzje na odczuciach wÂłasnych ale emocjonalnych dobra i zÂła i chociaÂż duÂżo mĂłwi o niekrzywdzeniu. To idÂąc drogom ego , caÂły czas krzywdzi innych a tak naprawdĂŞ to tylko siebie i tymi niskimi wibracjami coraz bardziej lokuje siĂŞ w niskich przestrzeniach astralnych po Âśmierci fizycznego ciaÂła.

Ta prymitywna gra trwa od wielu tysiÂącleci , tworzy coraz bardziej wyrafinowane ograniczenia.

SposĂłb wyjÂścia z niej jest tylko jeden. Nie krzywdzenie innych , bo ta krzywda zasila nasze konto niskÂą wibracjÂą , czyli rozÂładowuje je na rzecz naszych wÂładcĂłw.

Gdy nast¹pi po³¹czenie duszy z Duchem odzyskamy ca³¹ samoœwiadomoœÌ i nic nas ju¿ nie bêdzie wiêziÌ.

W ten tylko sposĂłb moÂżna przerwaĂŚ kolo karmy ,kaÂżde kolejne wcielenie ( bo bĂŞdÂą one nadal , bowiem materia nasza ma okreÂślony czas Âżycia. Tylko Âżycie jej wydÂłuÂży siĂŞ znacznie.)  bĂŞdzie caÂłkowicie Âświadome z prawem korzystania z caÂłej osobistej wiedzy , oraz moÂżliwoÂści duchowych uzyskanych dziĂŞki osobistemu rozwojowi , oraz poziomowi energetycznemu.

Kiara UÂśmiech UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Styczeń 30, 2011, 12:07:03 wysłane przez Kiara » Zapisane
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #10 : Styczeń 30, 2011, 13:25:58 »

Cytat: Sventer
Ale nie o tym temat. MyÂślĂŞ Âże czÂłowiekiem jest siĂŞ gdy w drugim widzi siĂŞ swoje odbicie(interpretujcie

Tema dotyczy nie karmy, nie duszy i nie zwierzÂąt - o tych istniejÂą juÂż odpowiednie wÂątki - nauczmy siĂŞ wreszcie porzÂądku.
Niemal kaÂżdy nowy watek rozpoczyna siĂŞ ofem.

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
zigrin
Gość
« Odpowiedz #11 : Styczeń 30, 2011, 13:29:22 »

Moim zdaniem, czÂłowiek jest wÂłaÂśnie owÂą duszÂą. Dusza ta nie tylko moÂże utoÂżsamiaĂŚ siĂŞ z danym ciaÂłem, ale nawet (wskazane jest...) z wieloma innymi rzeczami. WÂłaÂściwie, to utoÂżsamienie siĂŞ z jednym konkretnym ciaÂłem moÂże byĂŚ najwiĂŞkszÂą prĂłbÂą uwiĂŞzienia duszy - nie liczÂąc  kompletnego zanegowania jej istnienia. Wykazano juÂż, Âże nawet auryczne pole oddziaÂływania ciaÂła czÂłowieka wybiega poza widocznÂą materialnÂą powÂłokĂŞ (jest nawet fotograficzny tego dowĂłd - zdjĂŞcia kirianowskie). PowinniÂśmy jeszcze uwzglĂŞdniĂŚ, iÂż zÂłudzenie podziaÂłu JA/NIE-JA jest tylko funkcjÂą podrzĂŞdnego umysÂłu. W rzeczywistoÂści, nawet wszystkie nasze NIE-JA sÂą… nasze…

Prawdziwe czÂłowieczeĂąstwo powinno wiĂŞc opieraĂŚ siĂŞ na akceptacji (miÂłoÂści), gdyÂż to miÂłoœÌ wÂłaÂśnie jest ³¹cznikiem i najwyÂższÂą ÂświadomoÂściÂą tego co JEST…

Pozdrawiam
Sventer
Gość
« Odpowiedz #12 : Styczeń 31, 2011, 20:05:26 »

KrĂłtki filmik zrobiony przez mnie nawiÂązujÂący do tematu. W sumie byÂłby lepszy gdyby nie to iÂż Youtube ocenzurowaÂło muzykĂŞ... Eh...
http://www.youtube.com/watch?v=lsa4Gi-25Mg

EDIT:
Alternatywne ÂźrĂłdÂło peÂłna wersja z muzykÂą tylko trzeba trochĂŞ pogÂłoÂśniĂŚ.
http://patrz.pl/filmy/co-czyni-nas-ludzmi
« Ostatnia zmiana: Styczeń 31, 2011, 20:14:09 wysłane przez Sventer » Zapisane
koliberek33
Gość
« Odpowiedz #13 : Luty 02, 2011, 19:13:51 »

Gratuluje filmu. Z przyjemnoÂściÂą wielkÂą go obejrzaÂłem. Jest tego naprawdĂŞ wart!!!
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: