Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Styczeń 12, 2025, 03:58:53

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 2 3 4 [5] |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: ZASTRASZANIE KATAKLIZMAMI.  (Przeczytany 63397 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
PrzebiÂśnieg
Gość
« Odpowiedz #100 : Grudzień 12, 2012, 20:49:33 »

Dodam do tego co piszecie szacowni, Âże moim skromnym zdaniem caÂłe te zastraszanie dziaÂła na tych co utoÂżsamiajÂą siĂŞ ze swoja formÂą (ciaÂłem fizycznym) DuÂży uÂśmiech
Jestem cierpliwy wiêc cierpliwie powtórzê do tej pory wiêkszoœÌ z nas kilka lub kilkanaœcie razy zmienia³a swoja formê i co jakoœ dalej Jesteœmy tylko w innej formie Du¿y uœmiech
OsobiÂście twierdze ze moja poprzednia forma byÂła troszkĂŞ lepiej zbudowana niÂż ta ktĂłra posiadam obecnie, choĂŚ uparty nie jestem wiĂŞc upieraÂł siĂŞ o tÂą teorie nie bĂŞdĂŞ DuÂży uÂśmiech
Poniewa¿ podzieliœmy œwiadomoœÌ tak jak mózg naszej formy (cia³a) wiêc ca³y dorobek ca³a nasza wiedza jest zapisana w jednej z po³ówek naszej œwiadomoœci, któr¹ ja i nie tylko nazywam wewnêtrzn¹ Uœmiech
Dodam teÂż, Âże wÂłaÂśnie dlatego brak ³¹cznoÂści miĂŞdzy ÂświadomoÂściÂą wewnĂŞtrznÂą i zewnĂŞtrznÂą skutkuje brakiem pamiĂŞci naszych doÂświadczeĂą w poprzedniej formie przez ktĂłrÂą siĂŞ przejawialiÂśmy ÂświadomoÂściÂą zewnĂŞtrznÂą DuÂży uÂśmiech 
OÂśmielĂŞ siĂŞ stwierdziĂŚ, Âże jest to wiedza, Âże tak siĂŞ wyra¿ê podstawowa  UÂśmiech
Skutkuje brakiem lĂŞku przed zmianÂą formy DuÂży uÂśmiech
Cierpliwy jestem wiĂŞc cierpliwie przypomnĂŞ CzÂłowiek ma formĂŞ (ciaÂło), a nie jest formÂą (ciaÂłem) DuÂży uÂśmiech
PozwolĂŞ sobie teÂż zadeklarowaĂŚ, Âże CzÂłowiek wiedzÂąc to raczej zastraszyĂŚ siĂŞ nie daje DuÂży uÂśmiech
to pa DuÂży uÂśmiech
arteq
Gość
« Odpowiedz #101 : Grudzień 12, 2012, 21:08:17 »

A propos maÂłych kataklizmĂłw. Mam takie refleksje ostatnimi czasy. WÂśrĂłd moich znajomych obserwujĂŞ i od ludzi w pracy sÂłyszĂŞ Âże nastĂŞpuje  gwaÂłtowny wzrost rozstaĂą w zwiÂązkach (ma³¿eĂąskich i nieformalnych). A dzieje siĂŞ to takÂże u par postrzeganych do ostatniej chwili jako wzorowe.
Na tym forum dowiedzia³em siê, ¿e to dowód na prawdziw¹ mi³oœÌ, dojrza³oœÌ i oœwiecenie...
hiacynt
Gość
« Odpowiedz #102 : Grudzień 12, 2012, 21:12:33 »

Dodam do tego co piszecie szacowni, Âże moim skromnym zdaniem caÂłe te zastraszanie dziaÂła na tych co utoÂżsamiajÂą siĂŞ ze swoja formÂą (ciaÂłem fizycznym) DuÂży uÂśmiech
Jestem cierpliwy wiêc cierpliwie powtórzê do tej pory wiêkszoœÌ z nas kilka lub kilkanaœcie razy zmienia³a swoja formê i co jakoœ dalej Jesteœmy tylko w innej formie Du¿y uœmiech
OsobiÂście twierdze ze moja poprzednia forma byÂła troszkĂŞ lepiej zbudowana niÂż ta ktĂłra posiadam obecnie, choĂŚ uparty nie jestem wiĂŞc upieraÂł siĂŞ o tÂą teorie nie bĂŞdĂŞ DuÂży uÂśmiech
Poniewa¿ podzieliœmy œwiadomoœÌ tak jak mózg naszej formy (cia³a) wiêc ca³y dorobek ca³a nasza wiedza jest zapisana w jednej z po³ówek naszej œwiadomoœci, któr¹ ja i nie tylko nazywam wewnêtrzn¹ Uœmiech
Dodam teÂż, Âże wÂłaÂśnie dlatego brak ³¹cznoÂści miĂŞdzy ÂświadomoÂściÂą wewnĂŞtrznÂą i zewnĂŞtrznÂą skutkuje brakiem pamiĂŞci naszych doÂświadczeĂą w poprzedniej formie przez ktĂłrÂą siĂŞ przejawialiÂśmy ÂświadomoÂściÂą zewnĂŞtrznÂą DuÂży uÂśmiech 
OÂśmielĂŞ siĂŞ stwierdziĂŚ, Âże jest to wiedza, Âże tak siĂŞ wyra¿ê podstawowa  UÂśmiech
Skutkuje brakiem lĂŞku przed zmianÂą formy DuÂży uÂśmiech
Cierpliwy jestem wiĂŞc cierpliwie przypomnĂŞ CzÂłowiek ma formĂŞ (ciaÂło), a nie jest formÂą (ciaÂłem) DuÂży uÂśmiech
PozwolĂŞ sobie teÂż zadeklarowaĂŚ, Âże CzÂłowiek wiedzÂąc to raczej zastraszyĂŚ siĂŞ nie daje DuÂży uÂśmiech
to pa DuÂży uÂśmiech
Nie do koĂąca zgodzĂŞ siĂŞ ze stwierdzeniem iÂż "ma ciaÂło" bo jak sÂłusznie niektĂłrzy zauwaÂżajÂą "dysponujemy" zaledwie pewnÂą zmaterializowanÂą koncentracjÂą ,przyjmujemy albo raczej przybieramy pewnÂą postaĂŚ, dla potrzeb gry w ktĂłrej aktualnie bierzemy udziaÂł. Wybieramy sobie taki avatar...
A jeÂśli chodzi o rozdziaÂł par spowodowany odmiennÂą wibracjÂą lub  zrozumiaÂłym szerzej  okreÂśleniem faktem "nienadawania na tych samych falach" to oczywiÂście wzrost ÂświadomoÂści moÂże przyczyniĂŚ siĂŞ do zrozumienia iÂż takie bycie razem za wszelkÂą cenĂŞ jest gwaÂłtem na samym sobie i nikomu nie przynosi korzyÂści. ByĂŚ moÂże jeszcze bardziej ludzie bĂŞdÂą dobieraĂŚ siĂŞ wbrew przyjĂŞtym zwÂłaszcza w starszych pokoleniach "reguÂłom"- zbliÂżonego wieku,statusu,wyksztaÂłcenia,rasy,narodowoÂści itp. MoÂże Âłatwiej bĂŞdzie odnaleŸÌ w tÂłumie podobnie "wibrujÂącÂą" istotĂŞ z ktĂłrÂą uda siĂŞ osiÂągn¹Ì trwa³¹ harmoniĂŞ poprzez harmonijny rezonans. Otwarcie ,rozszerzenie ÂświadomoÂści i wyostrzenie dotÂąd niedocenianych zmys³ów albo w³¹czenie nowych mechanizmĂłw postrzegania jest prawdopodobnym scenariuszem przyszÂłoÂści...
hiacynt
Gość
« Odpowiedz #103 : Grudzień 12, 2012, 21:16:53 »

A propos maÂłych kataklizmĂłw. Mam takie refleksje ostatnimi czasy. WÂśrĂłd moich znajomych obserwujĂŞ i od ludzi w pracy sÂłyszĂŞ Âże nastĂŞpuje  gwaÂłtowny wzrost rozstaĂą w zwiÂązkach (ma³¿eĂąskich i nieformalnych). A dzieje siĂŞ to takÂże u par postrzeganych do ostatniej chwili jako wzorowe.
Na tym forum dowiedzia³em siê, ¿e to dowód na prawdziw¹ mi³oœÌ, dojrza³oœÌ i oœwiecenie...
Jeœli bêd¹c z kimœ w zwi¹zku czujemy ¿e tê osobê unieszczêœliwamy i nie mamy doœÌ woli aby siê zmieniÌ (lub nasza zmiana by³aby z³amaniem naszej osobowoœci,gwa³tem na sobie) to zgoda.
Mo¿na okazaÌ prawdziw¹ mi³oœÌ odchodz¹c... ale tego nie nale¿y generalizowaÌ.
blueray21

Skryba, jakich maÂło

Punkty Forum (pf): 32

« Odpowiedz #104 : Grudzień 12, 2012, 21:21:16 »

PrzebiÂśniegu, Absolutnie siĂŞ z tobÂą zgadzam, tylko Âże 99,9% populacji nie wie, Âże mieli poprzednie wcielenia, a Âżeby do tego nie doszli, to religie skutecznie zamieszaÂły im w gÂłowach, nie wiem ktĂłra najbardziej.
Co dziwne nawet wspĂłlnoty plemienne, takie jak Indianie, czy Aborygeni, ktĂłrzy bardzo szanujÂą duchy swoich przodkĂłw, nie wiedzÂą o reinkarnacji.
Dlatego jest Âłatwo zastraszyĂŚ ciaÂło, nawet jeÂśli nie na bazie religii, to kaÂżdy ma tzw sumienie i uwaÂża Âże nie jest to czas na porzucenie Âżycia, bo jeszcze ma tu coÂś do zrobienia, zaopatrzenia dzieci itd.
Dlatego kaÂżda zastraszajÂąca manipulacja jest tak skuteczna, niezaleÂżnie, gdzie pada, choĂŚ jest najmniej skuteczna w tych plemiennych kulturach, ktĂłre wymieniÂłem, no i moÂże daleki wschĂłd. Ale nie do koĂąca, wystarczy spojrzeĂŚ na szaÂł koĂąca Âświata w Chinach.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 12, 2012, 21:21:42 wysłane przez blueray21 » Zapisane

Wiedza ochrania, ignorancja zagraÂża.
arteq
Gość
« Odpowiedz #105 : Grudzień 12, 2012, 21:21:22 »

Hiacynt, zapewniam Ciê, ¿e aktualnie dysponujemy odpowiednimi "narzêdziami" aby wybraÌ w³aœciw¹ osobê i stworzyÌ udany zwi¹zek. Problem tkwi w tym, ¿e wiele osób wyœmiewa pewne zalecenia, wytyczne maksymalizuj¹ce szansê powodzenia, ostatnimi czasy w coraz wiêkszym stopniu, wiêc wzrost rozpadów zwi¹zków jest tego prosta i ³atw¹ do przewidzenia konsekwencj¹. Dlatego nie daj¹ w³aœciwego pod³o¿a aby uczucie przekszta³ci³o siê w prawdziw¹ mi³oœÌ albo te¿ górnolotnie nazywaj¹ zwyk³e zauroczenie czy fascynacjê (czêsto g³ównie fizyczn¹) mianem mi³oœci.

UnieszczêœliwiaÌ... ale¿ tak mo¿e powiedzieÌ i t³umaczyÌ siê zwyk³y egoista - gdy drug¹ stronê zaczynaj¹ mêczyÌ zachcianki, zamiast próbowaÌ nad sob¹ popracowaÌ daje "wspania³omyœlnie" wolnoœÌ, bo m¹¿/¿ona cierpi...

I istnieje prosty sposĂłb, proste wytyczne jak... nie wchodziĂŚ w zwiÂązek ktĂłry unieszczĂŞÂśliwia, moÂżna mÂądrze siĂŞ poznawaĂŚ i gdy okaÂże siĂŞ, Âże nie pasujemy do siebie - rozstaĂŚ siĂŞ, wynoszÂąc doÂświadczenia i wzrastajÂąc na nich. Problem w tym aby mÂądrze siĂŞ poznawaĂŚ, wiedzieĂŚ Âże na wszystko jest odpowiedni czas, a nie jak coraz czĂŞÂściej ma to miejsce - zaczynaĂŚ od sprintu bieg dÂługodystansowy... to musi skoĂączyĂŚ siĂŞ niepowodzeniem lub mocnÂą zadyszkÂą. Obrazowo przedstawiajÂąc to jakby pierwszy czÂłowiek z ulicy nagle wystartowaÂł do maratonu...
« Ostatnia zmiana: Grudzień 12, 2012, 21:26:28 wysłane przez arteq » Zapisane
hiacynt
Gość
« Odpowiedz #106 : Grudzień 12, 2012, 21:28:13 »

"UnieszczêœliwiaÌ... ale¿ tak mo¿e powiedzieÌ i t³umaczyÌ siê zwyk³y egoista - gdy drug¹ stronê zaczynaj¹ mêczyÌ zachcianki, zamiast próbowaÌ nad sob¹ popracowaÌ daje "wspania³omyœlnie" wolnoœÌ, bo m¹¿/¿ona cierpi..."

Tak, moÂże skorzystaĂŚ z takiego "narzĂŞdzia". KaÂżdy moÂże. Liczy siĂŞ szczera  intencja...szczera zwÂłaszcza przed samym sobÂą!
« Ostatnia zmiana: Grudzień 12, 2012, 21:31:11 wysłane przez hiacynt » Zapisane
arteq
Gość
« Odpowiedz #107 : Grudzień 12, 2012, 21:30:39 »

Zgadza siĂŞ, jednak wiele osĂłb zamist pracowaĂŚ nad swoimi wadami woli... kreowaĂŚ siĂŞ na kogoÂś kim nie jest, tworzyĂŚ wspaniaÂły miraÂż siebie. Tego stanu nie da sie utrzymaĂŚ na dÂłuÂższÂą metĂŞ/przebywajÂąc z kimÂś przez dÂługi czas. Kotara opada... i lament, nieszczĂŞÂście gotowe.
hiacynt
Gość
« Odpowiedz #108 : Grudzień 12, 2012, 21:34:39 »

BÂądÂź sobÂą!  Ale to oznacza ; wygraj ze swoim ego! ÂŚwiadomoœÌ i pokora w tym pomagajÂą lecz Âłatwe to nie jest...
PrzebiÂśnieg
Gość
« Odpowiedz #109 : Grudzień 13, 2012, 05:21:31 »

Dodam do tego co piszecie szacowni, Âże jeÂżeli sÂłyszĂŞ o tzw rozpadach zwiÂązkĂłw ma³¿eĂąskich to proces procesem, ale ja osobiÂście kojarzĂŞ go z ,,dziwna modÂą", ktĂłrÂą Polacy na si³ê przejmujÂą od ,,lepszych krajĂłw zachodu i USA" tak jak kiedyÂś wszyscy chodzili w wycieruchach  DuÂży uÂśmiech
Normalnie caÂła ulica na niebiesko jak jakiÂś kolor to znaczy Âże nie modny DuÂży uÂśmiech
Co do zwiÂązku dwojga ludzi to przecieÂż i w prasie i w tv trÂąbiÂą Âże spoiwem udanego zwiÂązku jest udany seks - DuÂży uÂśmiech
O czym najwiĂŞcej rozmawia siĂŞ w pracy? DuÂży uÂśmiech - o seksie DuÂży uÂśmiech
No wiêc zafundowano cz³owiekowi jeszcze jeden scalak ma³¿eùski - seks - i jak on siê koùczy lub zaczyna kuleÌ to hm czêsto zdarza siê tak ¿e para szuka partnera by ,,zwi¹zek" znowu by³ ,,udany"
Z wÂłasnego doÂświadczenia wiem, Âże trudniej siĂŞ umĂłwiĂŚ z 30 - paro latka na przysÂłowiowÂą kawĂŞ w restauracji by powspominaĂŚ dawne czasy by siĂŞ poÂśmiaĂŚ itd niÂż z dwudziestolatkÂą na szeroko rozumianego drinka Cool
OczywiÂście mam grubÂą formĂŞ przejawu wiĂŞc moÂże Ci lepiej zbudowani majÂą inne doÂświadczenia DuÂży uÂśmiech

arteq

Szacowny z caÂłym szacunkiem i z za przeproszeniem chyba zauwaÂżyÂłeÂś  Âże ludzie na forum zaczynajÂą uÂżywaĂŚ s³ów w/g mnie, moim zdaniem...
PoniewaÂż kaÂżdy jest inny i dla kaÂżdego co innego to np ja gruby by siĂŞ lepiej czuĂŚ muszĂŞ rano pobiegaĂŚ Ty szacowny poniewaÂż ÂżeÂś przystojniak to nie koniecznie wiĂŞc jak pisze, Âże biegam i dlatego dobrze siĂŞ czuje to przecieÂż Ty szacowny nie musisz tego robiĂŚ a teÂż siĂŞ bĂŞdziesz dobrze czuÂł
Tylko nie obraÂź siĂŞ szacowny artequ, ale ja tak zauwaÂżyÂłem, Âże Ty twierdzisz, Âże z Âżadnej informacji tego forum nie skorzystaÂłeÂś, a wrĂŞcz przeciwnie DuÂży uÂśmiech
Podziwiam CiĂŞ wiĂŞc Âże tak cierpliwym jesteÂś uczestnikiem i mimo, Âże tu same dziwne i niepotrzebne informacje to jednak zaszczycasz nas swoja obecnoÂściÂą DuÂży uÂśmiech
to pa DuÂży uÂśmiech
east
Gość
« Odpowiedz #110 : Grudzień 13, 2012, 13:14:13 »

Zgadza siĂŞ, jednak wiele osĂłb zamist pracowaĂŚ nad swoimi wadami woli... kreowaĂŚ siĂŞ na kogoÂś kim nie jest, tworzyĂŚ wspaniaÂły miraÂż siebie. Tego stanu nie da sie utrzymaĂŚ na dÂłuÂższÂą metĂŞ/przebywajÂąc z kimÂś przez dÂługi czas. Kotara opada... i lament, nieszczĂŞÂście gotowe.
Piszesz jakbyÂś wyczekiwaÂł na "opadniĂŞcie kotary" aby zakrzyczeĂŚ triumfalnie  - krĂłl jest nagi, a nie mĂłwiÂłem ?

Ty juÂż oceniÂłeÂś, zawyrokowaÂłeÂś i tylko oczekujesz potwierdzenia. JuÂż "wiesz" ,Âże lament i nieszczĂŞÂście gotowe, ale dla kogo lament i dla kogo nieszczĂŞÂście ?

Tylko dla postrzegajÂącego w ten sposĂłb. Dlatego, Âże i tak to nic nie zmieni w ogĂłlnym obrazie .A Ciebie to tylko bardziej poirytuje. Im  gÂłoÂśniej bĂŞdziesz krzyczaÂł Âże "krĂłl jest nagi" tym bardziej pog³êbisz frustracjĂŞ, a "krĂłlowi" od nagoÂści tej nic nie ubĂŞdzie.
PrzebiÂśnieg
Gość
« Odpowiedz #111 : Grudzień 16, 2012, 17:02:39 »

JakieÂś czas temu, czĂŞsto do mnie powracaÂł temat koĂąca Âświata
OczywiÂście obejrzaÂłem sobie film jak wybrani (bogaci) zaokrĂŞtowani zostali na specjalnych niezatapialnych statkach...... DuÂży uÂśmiech
No to sobie w jednej z chwil wyciszenia umysÂłu zadaÂłem pytanie: Jak bĂŞdzie wyglÂądaÂł czas koĂąca starego procesu oraz czy jakaÂś tzw zagÂłada siĂŞ szykuje?
OdpowiedziÂą na to byÂła Cisza, kompletna pustka.
Do tego stopnia zrobiÂło siĂŞ cicho, Âże mimo mojego przyzwyczajenia zrobiÂło mi siĂŞ nieswojo
DoszÂło do tego uczucie podobne do wyjÂścia z ciaÂła tylko gwaÂłtowne i jakby tu opisaĂŚ bez asekuracji
No zwyczajnie nie wiedziaÂłem czy do tego ciaÂła wrĂłcĂŞ czy je zwyczajnie zostawiam
Po chwili poczuÂłem, Âże nie jestem sam choĂŚ nikogo i nic niczego nie widziaÂłem.
Jak bym siĂŞ w tÂą pustkĂŞ wtopiÂł UÂśmiech
Przyznam uczciwie, Âże naprawdĂŞ mimo wielu doÂświadczeĂą i treningĂłw byÂło mi nieswojo UÂśmiech
Otuchy dodawaÂło mi to, Âże mimo Âże mnie nie ma to jednak czujĂŞ Âże jestem, Âże myÂślĂŞ i mogĂŞ zadawaĂŚ pytania UÂśmiech
No wiĂŞc powtĂłrzyÂłem pytanie o ten katastroficzny koniec Âświata DuÂży uÂśmiech
SkÂąd przyszÂła odpowiedÂź nie mam pojĂŞcia (nie bĂŞdĂŞ siĂŞ wymÂądrzaÂł zwyczajnie nie mam pojĂŞcia)
 ”KoĂąca Âświata nie bĂŞdzie, ale pojawiÂą siĂŞ stany podobne do tego ktĂłry doÂświadczasz by moÂżna byÂło oddzieliĂŚ potrzebne od zbĂŞdnego, a tylko w takich warunkach moÂżna to bĂŞdzie wykonaĂŚ skutecznie"

CzĂŞsto siĂŞ zastanawiam komu to siĂŞ spodoba  DuÂży uÂśmiech
Jaki procent ludzi nie stwierdzi, Âże cisza nie jest jedynie bezmyÂślnoÂściÂą  DuÂży uÂśmiech
ToÌ trwa wyœcig szczurów na szczyt piramidy, a tu wyciszyÌ siê, osi¹gn¹Ì ciszê Du¿y uœmiech
Hm dalej to chyba kaÂżdy sam sobie dopowie DuÂży uÂśmiech
Ja napije siĂŞ pifka DuÂży uÂśmiech
to pa DuÂży uÂśmiech
komandos040
Gość
« Odpowiedz #112 : Grudzień 16, 2012, 17:51:16 »

DziÂś o godzinie 20 na TV Puls bĂŞdzie film "Nadchodzi Koniec ÂŚwiata".
A na National Geographic wyÂświetlÂą film pt. "Ewakuacja Ziemi" -poszaleli do reszty.UÂśmiech)
WidaÌ archontom wci¹¿ siê marzy o takich sceneriach, skoro w tym czasie ostatnich dni starego œwiata, marzy siê przewrót na Ziemi.
Ich niedoczekanie !!! UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Grudzień 16, 2012, 18:16:41 wysłane przez komandos040 » Zapisane
Kiara
Gość
« Odpowiedz #113 : Grudzień 16, 2012, 20:55:06 »

Skomercjalizowana panika przed koĂącem Âświata

PrzeczekaĂŚ koniec Âświata
    69 zÂłotych za ostatniÂą noc na tym Âświecie
    PrzyjedÂźcie zabawiĂŚ siĂŞ przed koĂącem Âświata

Podró¿ do piek³a lub nieba z biurem turystycznym, miejsce w kajucie na arce albo wyprawa z kosmitami na bezpieczn¹ planetê - ludzi ogarn¹³ sza³ przed "koùcem œwiata"

WedÂług siewcĂłw paniki razem z koĂącem kalendarza MajĂłw miaÂłby skoĂączyĂŚ siĂŞ Âświat. W Chinach od poczÂątku grudnia na Sina Weibo (chiĂąski Twitter) sÂłowo Majowie staÂło siĂŞ popularnym tagiem. ChiĂąski pragmatyzm znalazÂł teÂż ujÂście w stwierdzeniu: jeÂśli Majowie nie mylÂą siĂŞ co do koĂąca Âświata, to po co pÂłaciĂŚ rachunki.

Wiara w koniec œwiata ³¹czy siê tak¿e z wiar¹ w niezidentyfikowane obiekty lataj¹ce, które maj¹ na Ziemi coœ w rodzaju gara¿u w okolicach góry Bugarach w po³udniowo-zachodniej Francji. Mer wsi o tej samej nazwie, zamieszkanej przez niespe³na 180 ludzi, usi³uje zapobiec pandemonium: Bugarach szturmuj¹ ci, którzy licz¹ na ratunek ze strony pozaziemskich inteligencji. "Obcy" jakoby zabior¹ do UFO tych szczêœciarzy, który dotr¹ na p³aski wierzcho³ek góry. Drogi na szczyt zablokowano.

ChoĂŚ nie bardzo wiadomo jak miaÂłby skoĂączyĂŚ siĂŞ Âświat - zderzeniem z planetÂą Nibiru czy burzÂą sÂłonecznÂą, NASA rozprasza obawy: Âżadnych dowodĂłw na istnienie planety Nibiru nie ma, to bezpodstawne pogÂłoski.

Wœród lêków kwitnie w Rosji handel. W Omutniùsku w obwodzie kirowskim ludzie rzucili siê kupowaÌ naftê, œwiece i zapasy ¿ywnoœci po artykule napisanym jakoby przez tybetaùskiego mnicha, potwierdzaj¹cym, ¿e wnet œwiat siê skoùczy. W NowokuŸniecku niemal zabrak³o soli, a w Barnaule w Kraju A³tajskim wykupiono do cna latarki i termosy. Wœród rozmaitych zestawów na przetrwanie koùca œwiata niektóre zawieraj¹ instrukcje z opisami ró¿nych gier. Na wypadek, gdyby okaza³ siê on bardzo nudny.

Interes chcÂą zrobiĂŚ teÂż biura turystyczne. Jedno z ukraiĂąskich zaczĂŞÂło oferowaĂŚ wycieczki na 21 grudnia do... piekÂła i nieba za 15 - 18 dolarĂłw. Do piekÂła droÂżej, bo tam podobno ciekawiej. A jeÂśli siĂŞ nie uda dotrzeĂŚ - biuro obiecuje zwrot kasy. DroÂższa oferta pojawiÂła siĂŞ w internecie w NiÂżnym Nowogrodzie: za 2,6 tys. - 5 tys. dolarĂłw nabyĂŚ moÂżna kajutĂŞ w arce.

Jednak w Rosji tysi¹ce ludzi gromadz¹ zapasy ¿ywnoœci i innych artyku³ów, wypakowuj¹c nimi piwnice i balkony. A ta czêœÌ, która mo¿e, wyje¿d¿a z miast na wieœ, bo tam koniec œwiata ³atwiej bêdzie... no w³aœnie, przeczekaÌ?

By rozproszyÌ spekulacje o apokaliptycznym 21 grudnia, g³ówny lekarz Rosji Giennadij Oniszczenko ostrzeg³, ¿e strasz¹cych powinno siê podaÌ do s¹du. Deputowani Dumy w liœcie otwartym wezwali zaœ, by media zaprzesta³y siaÌ panikê. W koùcu sam premier Dmitrij Miedwiediew zapewni³, ¿e w koniec œwiata nie wierzy. Doda³, ¿e "przynajmniej nie w tym roku".

Histeria dotarÂła takÂże do Chin, ktĂłre w swojej historii nie zaznaÂły lĂŞkĂłw przed zniszczeniem Âświata. NajsÂłynniejsza chiĂąska ksiĂŞga proroctw z VII wieku, odpowiednik przepowiedni Nostradamusa, nie wspomina wprost o czymÂś takim.

Tymczasem w Syczuanie zaczĂŞto wykupywaĂŚ caÂłymi setkami Âświece, aÂż do wyczerpywania siĂŞ zapasĂłw. PoczÂątkowo nie byÂło wiadomo, dlaczego. "AÂż dowiedzieliÂśmy siĂŞ o pogÂłoskach o zbliÂżajÂących siĂŞ ciemnoÂściach" - powiedziaÂł wÂłaÂściciel sklepu w Chengdu. ÂŹrĂłdÂło paniki wyÂśledzono na Weibo; autor postu zapowiada, Âże trzydniowe ciemnoÂści spowijÂą ziemiĂŞ.

Falê paranoicznych obaw w Chinach powi¹zaÌ mo¿na z oddzia³ywaniem filmu katastroficznego z 2009 roku "2012". Odniós³ on niebywa³y sukces dziêki w¹tkowi o budowie przez chiùskie wojsko arek, które mia³y ocaliÌ ludzkoœÌ. Lu Zhenghai z Sinciangu swoj¹ zacz¹³ budowaÌ w rok potem, wydaj¹c wszystkie niebagatelne oszczêdnoœci. Mówi, ¿e jeœli koùca œwiata nie bêdzie, wykorzysta arkê jako stateczek wycieczkowy na 20 osób.

W Nankinie ¿ona profesora uniwersyteckiego zastawi³a dom pod hipotekê, by przekazaÌ znaczn¹ kwotê na biedne dzieci, by "jeszcze zd¹¿yÌ zrobiÌ coœ dobrego przed koùcem œwiata". W Szanghaju podobn¹ motywacjê próbuj¹ wykorzystaÌ oszuœci, by wy³udziÌ od staruszków oszczêdnoœci na rzekomo charytatywny cel. Policja apeluje tam: "Nie wierzcie w to i nie dajcie siê oszukaÌ".

Profesor Lu Jiehua z wydziaÂłu socjologii Uniwersytetu PekiĂąskiego w wywiadzie dla gazety "Global Times" powiedziaÂł, Âże obecna panika odzwierciedla ogĂłlny niepokĂłj w chiĂąskim spoÂłeczeĂąstwie. "Te paniczne zakupy nie tylko pokazujÂą ludzki lĂŞk przed nadchodzÂąca apokalipsÂą, odzwierciedlajÂą rĂłwnieÂż poczucie niepewnoÂści wobec Âżycia i spoÂłeczeĂąstwa" - powiedziaÂł.
Przeczytaj wiĂŞcej o:  koniec Âświata

http://www.rp.pl/artykul/11,961719-Skomercjalizowana-panika-przed-koncem-swiata.html

Kiara UÂśmiech UÂśmiech

arteq
Gość
« Odpowiedz #114 : Grudzień 16, 2012, 23:29:04 »

Proste: nie dawaĂŚ wiary bredniom, uwaÂżnie obserwowaĂŚ zachowania "prorokĂłw"...

Ciekawe czy forumowi "prorocy" juÂż siĂŞ spakowali?  :]
PrzebiÂśnieg
Gość
« Odpowiedz #115 : Grudzień 17, 2012, 18:31:07 »

Oczywiœcie s¹ fa³szywi prorocy, s¹ fa³szywi ezoterycy tak ma³o orygina³ów Du¿y uœmiech
to pa DuÂży uÂśmiech
Strony: 1 2 3 4 [5] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: