Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 12:33:24

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: [1] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: rozdzielenie czy pol±czenie - co jest Ci bli¿sze  (Przeczytany 3432 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
east
Go¶æ
« : Luty 06, 2011, 13:08:20 »

Witajcie. Do zalo¿enia tego tematu sklonila mnie obserwacja wypowiedzi z tematu
http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=5916.msg73495;topicseen#msg73495

JACK piszesz

Zaklêcia w stylu "To ju¿ definitywny koniec!" raczej nie bêd± skuteczne.
Pojedyncza mrówka ludzka nie ma w tym wzglêdzie zbyt wiele do gadania.

To klasyczne podej¶cie na którym w³a¶nie Systemowi najbardziej zale¿y. Na tym, aby¶ wierzy³ w to, i¿ nie masz szans zmieniaæ rzeczywisto¶ci, bo nic nie znaczysz. Taki sposób patrzenia na rzeczywisto¶æ jest podtrzymywany przez logikê my¶lenia jak± przejêli¶my w toku bycia urabianym od dziecka przez szkole, spo³eczeñstwo, religiê, tradycjê. W imiê tej nabytej to¿samo¶ci oraz przekonañ pójdziemy na wojnê z ka¿dym, kto o¶mieli siê uwa¿aæ inaczej, a "bóg" nas usprawiedliwi bo mamy ¶wiêt± racjê.
Nie piszê tu konkretnie do Ciebie , Jack, a tylko na podstawie fragmentu Twojej wypowiedzi rozwin±³em pewien koncept w jaki sposób ludzie podtrzymuj± iluzje.
I wtedy rzeczywi¶cie niczego nie zmienisz bo sam siebie pozbawiasz tej mocy.

Ale mo¿na spróbowaæ odrzuciæ taki sposób rozumowania, a zastosowaæ inny:

Mam wp³yw na otaczaj±c± mnie rzeczywisto¶æ. Ona jest dok³adnie taka jak± j± projektujê. Je¶li co¶ ma definitywny koniec we mnie to tak to dla mnie wygl±da i nie zasilam tego wiêcej.

Generalnie ¶wiat jest taki jak Ty go postrzegasz z swojego poziomu. S± równie¿ inne poziomy jako wynik zbiorowych po³±czeñ podobnego postrzegania ¶wiata. Poniewa¿ wszystko jest ze sob± po³±czone poprzez Pole ¦wiadomo¶ci to ka¿da osoba ma wp³yw na rezultat w skali globalnej. Bez wzglêdu na to jak ma³y to bêdzie wp³yw on jest i nie da siê go pomin±æ.

Czêsto czytam tu na forum wypowiedzi i powstaj±ce potem na ich tle spory, które wed³ug mnie wynikaj± przede wszystkim z podzielania jednej z tych dwóch postaw : rozdzielenia , albo po³±czenia.

Mam nadziejê, ze w tym temacie pojawi± siê argumenty za lub przeciwko ka¿dego z tych dwóch postaw.
Wed³ug mnie - co wynika dla mnie z najnowszych badañ naukowych, a tak¿e z nauk wschodnich mistrzów - rzeczywist± jest ta druga postawa : po³±czenia . Z niej ta pierwsza korzysta równie¿.
Niestety ta pierwsza, która jest iluzj± , jest jak dot±d bardziej skuteczna, bo jest bli¿ej naszych ludzkich zmys³ów i popêdów. Inn± przyczyn± jest to, ¿e daje wiêcej wymiernych korzy¶ci ludziom ( i nie tylko ludziom ) , którzy maj± interes w utrzymaniu wielu iluzji w mocy.
I paradoksalnie, jak dziecinnie by to nie wygl±da³o -panaceum na to jest takie, jakie proponuje Kiara : nie bo nie, do¶æ, do¶æ do¶æ, stop stop stop . U¶miech To¿ to czysty szamanizm U¶miech)

Pozdrawiam

East

ps. Darek jak uwa¿asz, ¿e nale¿y temat przenie¶æ do Hyde Parku to zrób to U¶miech
Zamie¶ci³em go tutaj, bo chcia³bym , z czasem - o ile siê temat rozwinie - podaæ tu konkretne naukowe badania opowiadaj±ce siê za jedn± z postaw, a wiêc trochê paranauki U¶miech
quetzalcoatl44
Go¶æ
« Odpowiedz #1 : Luty 06, 2011, 14:31:29 »

no tak szamanizm tylko ze slowny..U¶miech choc to zawsze cos..U¶miech wszystko co napisales to prawda tylko zeby cos zaczelo sie zmieniac musi sie to zamanifestowac na planie fizycznym, tak mi sie wydaje wtedy taki wzorzec nowa idea utrwala sie na stale i jezeli jest prawdziwa nic jej nie moze zmienic..
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2011, 14:31:50 wys³ane przez quetzalcoatl44 » Zapisane
Sventer
Go¶æ
« Odpowiedz #2 : Luty 06, 2011, 15:57:39 »

Je¶li siê co¶ wypowie, i tego siê pragnie oraz w to siê wierzy - mo¿e siê Twoja my¶l przerodziæ w rzeczywisto¶æ. Czasami warto poszukaæ ró¿nych przes³añ, twórcy filmów, ksi±¿ek, muzyki, piosenek czasami nie ¶wiadomie przenosz± pewne idee - które maj± inspirowaæ innych.

Ka¿dy z nas wp³ywa na rzeczywisto¶æ, jedni bardziej drudzy mniej od nas to zale¿y.
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: