Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 20:50:02

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: [1] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: HOLOGRAM relacjonuje wybory w CNN  (Przeczytany 4418 razy)
0 u¿ytkowników i 2 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Leszek
Go¶æ
« : Listopad 06, 2008, 00:24:11 »

Amerykañska stacja telewizyjna CNN w czasie wieczoru wyborczego wykorzysta³a nowoczesn± technologiê holograficzn±, podobn± do tej z filmu "Gwiezdne Wojny" George'a Lucasa.

http://www.youtube.com/watch?v=nmESts0bnJw
« Ostatnia zmiana: Listopad 06, 2008, 00:26:16 wys³ane przez Leszek » Zapisane
janneth

Skryba, jakich ma³o

Punkty Forum (pf): 23

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 1642

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #1 : Listopad 06, 2008, 12:47:27 »

Widzia³am wczoraj tê transmisjê U¶miech Pierwsza my¶l, jaka mi siê nasunê³a, to "kiedy powstanie pierwsze holograficzne kino i pierwszy holograficzny film?" Chichot
« Ostatnia zmiana: Listopad 06, 2008, 12:47:50 wys³ane przez janneth » Zapisane

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
Septerra
Go¶æ
« Odpowiedz #2 : Listopad 06, 2008, 13:16:58 »

Ale gówno, ¿aden hologram. Technika kluczowania, nawet ja j± w filmach wykorzystywa³em, jedyna ró¿nica, ¿e tam kamery s± zaprogramowane, ¿eby ruszaæ siê tak samo... Bana³.

I w dodatku jest to kiepsko zrobione bo ma niebiesk± obwódkê wokó³ siebie. Pff U¶miech
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

Wiadomo¶ci: 3453

« Odpowiedz #3 : Listopad 07, 2008, 15:47:26 »

Hologram super U¶miech pierwszy raz widzia³am ,ale kobieta ma okropny g³os.Dla mnie tak nieprzyjemny ze a¿ mam ciarki i gêsi± skórkê.Septerra czy to wina przekazu holograficznego czy to jej naturalny g³os? Jak myslisz?
Bo ja ona ma taki skrzek na codzieñ to jej wspó³czujê;)

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

Ksiêga Koheleta 3,1
Septerra
Go¶æ
« Odpowiedz #4 : Listopad 07, 2008, 16:52:04 »

To nie hologram ¿aden Chanell, zaufaj.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Blue_box

Choæ jest jedna ró¿nica, robione to jest na ¿ywo i z wielu zgranych ze sob± kamer. Ale z hologramem to nie ma nic wspólnego.
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

Wiadomo¶ci: 3453

« Odpowiedz #5 : Listopad 07, 2008, 17:31:50 »

To nie hologram ¿aden Chanell, zaufaj.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Blue_box

Choæ jest jedna ró¿nica, robione to jest na ¿ywo i z wielu zgranych ze sob± kamer. Ale z hologramem to nie ma nic wspólnego.
OKi U¶miech ja siê na tym nie znam.....ale pewnie masz racjê U¶miech Przyznasz chyba ¿e g³os ma okropny (na tym siê troche znam ) Jêzyk

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

Ksiêga Koheleta 3,1
Cysio91
Go¶æ
« Odpowiedz #6 : Listopad 07, 2008, 17:47:36 »

jak nie hologram jak sam prowadz±cy mówi ¿e go¶ciuwa jest w Chicago a ¿e j± widaæ na podstwie techniki holohramu
Septerra
Go¶æ
« Odpowiedz #7 : Listopad 07, 2008, 18:06:08 »

jak nie hologram jak sam prowadz±cy mówi ¿e go¶ciuwa jest w Chicago a ¿e j± widaæ na podstwie techniki holohramu
No tak, widaæ. Widzowie widz±. On jej nie widzi, jej tam nie ma fizycznie. Zobacz np, ¿e on odbija siê w pod³odze - ona nie (2:40). Obecno¶æ tego odbicia niczego by nie udowadnia³a, bo je nawet ja móg³bym podrobiæ, ale jego brak wystarczy.

Cysiu nie daj siê tak zmanipulowaæ Mrugniêcie Specjalnie tak to przedstawili, ¿eby zdobyæ ogl±dalno¶æ... ¿al ¶ciska.. pupê U¶miech

A ona g³os ma taki, no, prezenterski. Dla mnie ok:)
tom1ek

Gadu³a

Punkty Forum (pf): 47

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 946

yeah! ;)

« Odpowiedz #8 : Listopad 07, 2008, 20:57:17 »

http://tomasz.topa.pl/hologram-czy-nie-hologram-co-pokazalo-cnn-w-wieczor-wyborczy.html

Proste i rzeczowe wyja¶nienie.

Czy to by³ prawdziwy hologram?

Oczywi¶cie nie. Prowadz±cy program w studiu, Wolf Blitzer, oczywi¶cie nie widzia³ obrazu przed sob± tak jak to mia³o miejsce w Gwiezdnych Wojnach, do których to wszystko jest bardzo czêsto porównywane Mrugniêcie

Odpowiednio obrobiony obraz go¶cia by³ w czasie rzeczywistym nak³adany na obraz ze studia. Telewidzowie widzieli ju¿ przetworzony obraz, prowadz±cy widzia³ siê “w telewizji” na wy¶wietlaczu na koñcu studia (przypatrz siê screenowi na samej górze tekstu - w prawym górnym rogu widaæ wy¶wietlacze). W przytoczonym materiale reporter CNN mówi wprost, ¿e nie by³ to stricte hologram, ale ciê¿ko to by³o inaczej nazwaæ. Ale nie jest to niemo¿liwe - CISCO od jakiego¶ czasu pracuje nad takim rozwi±zaniem.
Po co to wszystko?

Na pewno nie by³o to niezbêdne do przeprowadzenia rozmowy z korespondentem w Chicago. Ale wygl±da³o efektownie i przez ostatnie dni o tym ruchu CNN mówi³o siê bardzo du¿o i z pewno¶ci± przyci±gnê³o to rzeszê widzów.

Jak stworzyæ taki efekt?

Stronê techniczn± najlepiej opisa³ Gizmodo.com. Szczegó³y przeczytacie tam, tu wymieniê pokrótce:
Zastosowano oczywi¶cie greenbox aby uzyskaæ obraz osoby bez t³a. Tym razem nie by³a to pojedyncza ¶ciana, a powierzchnia walca w którym siê znajdowa³a dana osoba.
Na obwodzie tego walca (obrêczy) zosta³o umieszczonych 35 kamer HD (wysokiej rozdzielczo¶ci). Rozmieszczone dooko³a osoby kamery pokazuj± j± z ró¿nych stron.
Najwa¿niejsza rzecz: synchronizacja kamer w studiu g³ównym (do którego chcemy “przenie¶æ” osobê) i w tym zielonym ringu. Aby uzyskaæ efekt “trójwymiarowo¶ci”, obie kamery musz± pokazywaæ obraz z tej samej perpektywy.

Konto na cheops4.org.pl o tym samym nicku i awatarze nale¿y do mnie. Pozdrawiam starych znajomych U¶miech
Micha³
Go¶æ
« Odpowiedz #9 : Listopad 07, 2008, 21:41:52 »

normalnie sithowie atakuja  U¶miech
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: