janusz
Wielki gadu³a ;)
Punkty Forum (pf): 29
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 1370
|
|
« Odpowiedz #225 : Pa¼dziernik 27, 2009, 13:24:35 » |
|
Poni¿ej dwa wspó³czesne malowid³a,pokazuj± poprzez symbolikê kabalistyczn±,wydarzenia zwi±zane z ''Ogrodem Edenu''.Na pierwszym z nich Adam i Ewa s± wolni i pe³ni wigoru.Wyci±gniête ramiona obojga wskazuj± na ich symboliczn± funkcjê - podpór kosmicznego ³adu.Poni¿ej ''W±¿ M±dro¶ci'' okr±¿a siedem pa³aców zawieraj±cych klucze do ¶cie¿ek ''Drzewa ¯ycia''. Po upadku w±¿ przemieni³ siê w ''Czerwonego Smoka'',apokaliptyczn± bestiê o o¶miu g³owach i jedenastu rogach.Adam i Ewa zostali uwiêzieni w jego splotach.
|
|
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 08, 2011, 21:35:09 wys³ane przez janusz »
|
|
|
|
|
janusz
Wielki gadu³a ;)
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #226 : Pa¼dziernik 31, 2009, 22:38:34 » |
|
Na miniaturach z szesnastowiecznego rêkopisu ''Alchimie de Flamel'' przedstawiono po lewej, instrumenty Micha³a Flamela. Kolorowe paski w górnej czê¶ci obrazu ukazuj± siedem barw alchemicznego procesu,s± one u³o¿one we w³a¶ciwej im kolejno¶ci. Z prawej strony ukrzy¿owanie merkurialnego wê¿a.
|
|
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 08, 2011, 21:36:54 wys³ane przez janusz »
|
|
|
|
|
Kap³an 718
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #227 : Listopad 01, 2009, 14:15:17 » |
|
WITAJ JANUSZ! czy mogê prosiæ o dosadn± interpretacjê tego staro¿ytnego obrazu / symbolu? symbol pochodzi z tzw. Staro¿ytnego Dworu Smoka ( http://www.dragoncourt.net/) pozdrawiam, 718'
|
|
|
|
|
|
|
janusz
Wielki gadu³a ;)
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #228 : Listopad 02, 2009, 00:43:45 » |
|
Witaj. Obraz przedstawia insygnia Dworu Królestwa Smoka - Uroburos i Rosi-crucis. Wed³ug historycznej tradycji bractwa,którego korzenie siêgaj± staro¿ytnego Egiptu z okresu oko³o 2180 roku p.n.e.,zewnêtrzne ko³o oznacza wê¿a -smoka po¿eraj±cego w³asny ogon-symbol pe³ni i m±dro¶ci.Krzy¿,zwany Rosi-crucis jest symbolem o¶wiecenia i znakiem za³o¿enia królewskiej dynastii. Przodkiem wê¿a i smoka by³ prehistoryczny krokodyl-najbardziej czczone ze wszystkich zwierz±t.¦wiêty krokodyl by³ Drakonem,potê¿nym smokiem królestwa, st±d wywodzi siê nazwa Pendragonowie/G³owy Smoków/brytyjskiej dynastii celtyckiej.W staro¿ytnym Egipcie faraonów namaszczano wed³ug tradycji mezopotamskiej t³uszczem ¶wiêtego krokodyla,którego uto¿samiano z bogiem Sobkiem i zwano ''Messeh''.Od tego s³owa wywodzi siê hebrajski rdzeñ MSSH, który po dodaniu samog³osek tworzy czasownik masziah /namaszczac/ i rzeczownik ods³owny ''Messiah'',oznaczaj±cy ''Pomazañca'',czyli ''Króla'' lub ''Chrystusa''. W ksiêdze Ezechiela egipski faraon nazywany jest ''wielkim krokodylem''.Krokodyle by³y w Egipcie mumifikowane i chowane na królewskich cmentarzach obok faraonów. Znany z Biblii ''miedziany w±¿'' na krzy¿u,jest symbolem Jezusa-Mesjasza-Zbawiciela.
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 02, 2009, 09:27:22 wys³ane przez janusz »
|
|
|
|
|
Kiara
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #229 : Listopad 02, 2009, 08:15:36 » |
|
No ja bym to inaczej odczytala, dla mnie jest bardzo czytelny inny przekaz z glebsza wiedza ale moze na teraz wystarczy taki. Kiara
|
|
|
|
|
|
|
Kap³an 718
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #230 : Listopad 02, 2009, 08:28:19 » |
|
dziêkujê Januszu, wiedzia³em, ¿e mogê na CIEBIE liczyæ czekam Kiaro... pozdRAwiam, 718'
|
|
|
|
|
|
|
janusz
Wielki gadu³a ;)
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #231 : Listopad 02, 2009, 21:38:36 » |
|
Ok. W¡¯ MIEDZIANY. Biblia opisuje tak± sytuacjê: Niedaleko granicy Edomu wêdruj±cy Izraelici z Egiptu do Ziemi Obiecanej zaczêli siê buntowaæ. Narzekali na dostarczan± mannê oraz brak wody. Jahwe ukara³ ¯ydów, posy³aj±c miêdzy nich jadowite wê¿e. W rezultacie wiele osób zmar³o od ich uk±szeñ. Gdy lud okaza³ skruchê, a Moj¿esz wstawi³ siê za nimi, Jahwe kaza³ sporz±dziæ wizerunek miedzianego wê¿a i umie¶ciæ go na s³upie sygna³owym, a ka¿dy uk±szony, który na niego spojrza³, zdrowia³. Izraelici zachowali miedzianego wê¿a, a pó¼niej zaczêli oddawaæ mu cze¶æ. Gdy król Ezechiasz przeprowadza³ reformy religijne, kaza³ doszczêtnie rozbiæ tego ponad 700-letniego wê¿a. Biblia podaje ¿e zaczêto go nazywaæ Nechusztán. Niektóre przek³ady zostawiaj± w tym miejscu w³a¶nie to s³owo. W leksykonie L. Koehlera i W. Baumgartnera podano, ¿e okre¶lenie Nechusztán prawdopodobnie znaczy "w±¿ z br±zu" lub "w±¿-bo¿ek z br±zu. W Ewangelii Jana starotestamentowa historia o ogl±daniu miedzianego wê¿a przez ¶miertelnie uk±szonych Izraelitów interpretowana jest z odniesieniem do zbawczej ¶mierci Jezusa na krzy¿u: wszyscy, którzy spojrz± z wiar± na Ukrzy¿owanego, dostêpuj± zbawienia. W tym samym znaczeniu staro¿ytni chrze¶cijanie mówili o Ukrzy¿owanym jako wê¿u zawieszonym na drzewie.
|
|
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 08, 2011, 21:37:54 wys³ane przez janusz »
|
|
|
|
|
acentaur
Wielki gadu³a ;)
Punkty Forum (pf): 12
Wiadomo¶ci: 1464
Email
|
|
« Odpowiedz #232 : Listopad 03, 2009, 15:45:58 » |
|
Witaj Kaplanie ten Twoj symbol oraz waz miedziany zdaje sie byc jednym i tym samym. To pradawny symbol, podobny do swastyki. Symbol slonca , ktore widzimy w gorze ale mamy odnalezc w sobie. To krzyz wpisany w kolo. Krzyz reprezentuje materia, swiat dualny zas kolo naturalnie symbolizuje swiat boski. Droga do boskosci, jedni prowadzi przez slonce czyli przez serce a dokladniej przez "mowe" serca. Dla wielu bylo to tak nagmatwane, ze nazwano to kwadratura kola. Ale to ma te same znaczenie. pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
Kap³an 718
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #233 : Listopad 03, 2009, 18:40:23 » |
|
Dziêkujê Acentaur, du¿o mi to mówi, widzê ciekawe odniesienie do mojego imienia, którym jest HELIODOR czyli greckie DAR S£OÑCA (helios doron)
718'
|
|
|
|
|
|
|
acentaur
Wielki gadu³a ;)
Email
|
|
« Odpowiedz #234 : Listopad 04, 2009, 13:11:56 » |
|
Witaj Kaplaniewidzê ciekawe odniesienie do mojego imienia niech Ci wiec dobrze sluzy ten symbol to pra-symbol z wieloma aspektami. Ale wszystkie opisuja "droge" czy tez "furtke" prowadzaca do Boga. Raz sa to cztery elementy tworzace 4 ramiona krzyza a ich przeciecie to ten piaty, Akasza. Raz krzyz obrazuje 4 czakre, czyli czakre serca. Inna interpretacja to liczba daleth = otwarcie, w ktorej to tkwi tajemnica tego przejscia miedzy swiatami. pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
Kap³an 718
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #235 : Listopad 04, 2009, 13:34:26 » |
|
dziêkujê Acentaur po raz drugi, uczono mnie, ¿e ZAWSZE za wiedzê nale¿y podziêkowaæ, ludziom mówi±c dziêkujê a duchom ofiaruj±c im co¶, stary pieni±¿ek lub cokolwiek innego nale¿y wtedy zakopaæ w miejscu gdzie dany duch wystêpuje a wiêc drzewo, kamieñ itp. itd. moja narzeczona ju¿ pracuje nad szkicem i bêdzie malowaæ to jako obraz dla mnie - a to bardzo utalentowana Niewiasta 718'
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 04, 2009, 13:36:45 wys³ane przez Kap³an 718 »
|
|
|
|
|
acentaur
Wielki gadu³a ;)
Email
|
|
« Odpowiedz #236 : Listopad 04, 2009, 16:09:24 » |
|
Witaj Kaplaniedziêkujê Acentaur po raz drugi, uczono mnie, ¿e ZAWSZE za wiedzê nale¿y podziêkowaæ nie ma doprawdy za co, ja sie chetnie dziele jak tylko zobacze krzyne zainteresowania. ale ja tez jestem Ci winien podziekowania, bowiem nie raz korzystalem z informacji z Twoich postow. Wielkie dzieki. pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
Kap³an 718
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #237 : Listopad 04, 2009, 16:49:22 » |
|
Dziêkujê Acentaur, dobrze wiedzieæ, ¿e to co piszê siê komu¶ przydaje, wymiana i przekazywanie informacji to mój G£ÓWNY CEL!
pozdrawiam s³onecznie, 718'
|
|
|
|
|
|
|
janusz
Wielki gadu³a ;)
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #238 : Listopad 06, 2009, 19:30:56 » |
|
Micha³ Anio³ w jednym z 4 naro¿ników otaczaj±cych malowid³a sufitowe kaplicy sykstyñskiej,ukaza³ równie¿ starotestamentow± wizjê "Wê¿a Miedzianego''.W¶ród gêsto st³oczonych cia³ ludzkich,spl±tanych z rojo- wiskiem wê¿y wynurza siê dziecko,nowy cz³owiek.Istota ta,jest zapowiedzi± narodzenia siê nowej ¶wiadomo¶ci ludzkiej.
|
|
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 08, 2011, 21:39:18 wys³ane przez janusz »
|
|
|
|
|
PHIRIOORI
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #239 : Listopad 07, 2009, 02:03:39 » |
|
mied¼ jest czerwonawa/ruda .. a te wê¿e o których piszecie "miedziane" s± zawsze ¿ó³tawo-z³ote.No jeszcze widzê puki-co , na co patrzê
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 20, 2009, 23:56:28 wys³ane przez PHIRIOORI »
|
|
|
|
|
janusz
Wielki gadu³a ;)
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #240 : Listopad 08, 2009, 19:51:19 » |
|
Istoty dmi±ce w tr±by na obrazie ''S±d Ostateczny'' Micha³a Anio³a podzielone s± na dwie grupy.W tej po lewej stronie,graj±cy koñcz± swój wystêp.Natomiast po prawej oczekuj± na znak,aby zad±æ w tr±by i og³osiæ w ten sposób pocz±tek nowego. Ten fragment dzie³a ukazuje symbolicznie zakoñczenie pewnej epoki istnienia oraz zapowied¼ otwarcia nowej ksiêgi ¿ycia,której d¼wiêki ju¿ zaczynaj± powoli brzmieæ.
|
|
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 08, 2011, 21:40:26 wys³ane przez janusz »
|
|
|
|
|
Krons
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #241 : Listopad 11, 2009, 13:58:10 » |
|
Moja interpretacja tego obrazu mo¿e wydaæ siê dziwna,ale przywodzi mi On na my¶l te obecne rozpylanie... smug chemicznych ,lub inwazje z u¿yciem broni biologicznej Krons
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 11, 2009, 13:58:49 wys³ane przez Krons »
|
|
|
|
|
janusz
Wielki gadu³a ;)
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #242 : Listopad 16, 2009, 21:12:22 » |
|
Kosmici nie s± tacy ¼li. Na staro¿ytnym rysunku z Azji pomagaj± naszym ¿ó³tym braciom w polowaniu.
|
|
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 08, 2011, 21:41:32 wys³ane przez janusz »
|
|
|
|
|
janusz
Wielki gadu³a ;)
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #243 : Listopad 23, 2009, 22:47:55 » |
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 08, 2011, 21:45:20 wys³ane przez janusz »
|
|
|
|
|
Leszek
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #244 : Grudzieñ 03, 2009, 13:15:17 » |
|
Janusz, ostatnio ludzie bulwersuj± siê tym obrazkiem z Joann± Krup±. Czy on zawiera jakie¶ tajemne przes³anie czy to tylko prowokacja? Polska modelka Joanna Krupa wyst±pi³a w kampanii miêdzynarodowej organizacji broni±cej praw zwierz±t PETA. Plakat z polsk± piêkno¶ci± wywo³a³ oburzenie krêgów katolickich... http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Polska-pieknosc-szokuje-nagoscia-na-plakacie-,wid,11743239,wiadomosc.html
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 04, 2009, 00:38:26 wys³ane przez Leszek »
|
|
|
|
|
PHIRIOORI
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #245 : Grudzieñ 03, 2009, 14:03:59 » |
|
he he .. ³adny, chociarz ten krucyfiks szpeci kobiety Oburzenie i bulwersacja jest najwyra¼niej aktem wyrazu manifestacji uduchowienia. Ostatnio mnie na ulicy jaki¶ Anio³ skrzyd³em z plastiku zarysowa³ wdzianko. Ten wygl±da na pierzastego. (nie jaka¶ tandeta). Ale tu najwyra¿niej chodzi nie tyle o prawa zwierz±t -ca prawa PSÓW jedynie (tak z wizji plakatu).
|
|
|
|
|
|
|
Kiara
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #246 : Grudzieñ 03, 2009, 14:38:24 » |
|
"Opakowanie" bardzo ladne , pytanie, co jest w nie zapakowane?
|
|
|
|
|
|
|
Silver
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #247 : Grudzieñ 03, 2009, 16:05:23 » |
|
ostatnio ludzie bulwersuj± siê tym obrazkiem z Joann± Krup±. Czy on zawiera jakie¶ tajemne przes³anie czy to tylko prowokacja?
Niez³a laska, ale nogi od kolan w dó³ jak na moje oko ma trochê ...hmm niefraktalne. Ale od kolan do góry raczej zgadzaj± siê z F - 0.618.
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 03, 2009, 16:06:30 wys³ane przez Silver »
|
|
|
|
|
janneth
Skryba, jakich ma³o
Punkty Forum (pf): 23
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 1642
Email
|
|
« Odpowiedz #248 : Grudzieñ 03, 2009, 16:19:57 » |
|
"Opakowanie" bardzo ladne , pytanie, co jest w nie zapakowane?
Stereotypy... ach te stereotypy. A podobno po opakowaniu siê nie ocenia. Czy uwa¿asz, ¿e piêkna i ¶wiadoma swojej urody kobieta nie mo¿e byæ równie inteligentna, bystra i tak zwyczajnie dobra? Leszku, reklamê widzia³am ju¿ wcze¶niej. Na mój gust jest dok³adnie taka jaka byæ powinna. Niewa¿ne, co mówi±, wa¿ne by mówili - z³ota zasada, któr± nawet ja siê pos³ugujê. Jest erotyczna, estetyczna, s³odka i skandaliczna zarazem. Tak naprawdê nie liczy siê co bêdziesz mówi³ i jakie bêdziesz mia³ spostrze¿enia, wa¿ne jest by¶ mówi³ o tym. Jak widaæ tutaj - reklama zda³a egzamin
|
|
|
|
The Elum do grieve The oak he do hate The willow do walk if ye travels late.
|
|
|
Silver
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #249 : Grudzieñ 03, 2009, 17:03:35 » |
|
Czy uwa¿asz, ¿e piêkna i ¶wiadoma swojej urody kobieta nie mo¿e byæ równie inteligentna, bystra i tak zwyczajnie dobra?
KIARA z pewno¶ci± mia³a na my¶li zupe³nie co¶ innego ni¿ ( inteligencjê, bystro¶æ i dobroæ ), któr± Ty przytaczasz, a rozumian± w populistycznych, spo³eczno - obiegowych has³ach. KIARA mia³a na my¶l m±dro¶æ, której nie da siê nabyæ, ani jej siê nauczyæ, lecz trzeba z ni± siê po prostu urodziæ. Sorry, ¿e odpowiedzia³em za KIARÊ, ale jestem pewny na 95 %, ¿e siê nie pomyli³em w tej diagnozie.
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 03, 2009, 17:07:15 wys³ane przez Silver »
|
|
|
|
|
|