Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Kwiecień 06, 2025, 12:11:12

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 ... 29 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: WIEDZA TAJEMNA UKRYTA W OBRAZACH .  (Przeczytany 549330 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Leszek
Gość
« Odpowiedz #250 : Grudzień 03, 2009, 17:33:49 »

Joanna Krupa i ÂŚwiĂŞty Graal

Witajcie.
Szczerze mówi¹c to jestem zaskoczony Waszymi reakcjami. Zdawa³o mi siê, ¿e na forum, na którym wiele osób apeluje o samodzielnoœÌ w myœleniu, symbolika zostanie dostrze¿ona, zw³aszcza w w¹tku poœwiêconym symbolice ukrytej w obrazach. Zaskoczy³y mnie zdania przez które przebijaj¹ stereotypy kulturowe.
Symbol ma to do siebie, Âże jest najczĂŞÂściej wieloznaczny. Jednak na obrazku o ktĂłrym mowa mamy WYRAÂŹNE symbole. Wyliczam wiĂŞc te najwaÂżniejsze: zwierzĂŞta, czÂłowiek, krzyÂż, skrzydÂła (zÂłote spirale), aureola (koÂło), trzy wielkie ÂświatÂła i przestrzeĂą koÂścioÂła (czyli ÂświĂŞta przestrzeĂą).

Ogólne przes³anie obrazu jest - moim zdaniem - nastêpuj¹ce: cz³owiek bêd¹c osadzonym w œwiecie materialnym (symbolizowanym przez królestwo zwierz¹t - symbol popêdów i œmiertelnoœci) mo¿e ten œwiat przekroczyÌ i staÌ siê doskona³¹, uduchowion¹ istot¹ - cz³owiekiem uœwiêconym czy te¿ œwiêtym.

Ruch duchowego wzrastania czÂłowieka dokonuje siĂŞ po linii pionowej krzyÂża. NajogĂłlniej w tradycji hermetycznej, np. ró¿okrzyÂża uwaÂża siĂŞ, Âże "linia pionowa to linia siÂły Ducha, ÂścieÂżka wzejÂścia, odnowienia i odrodzenia. Linia pozioma to linia  siÂły  duszy zakorzenionej w naturze, droga trwania w wiecznym krĂŞgu narodzin i Âśmierci."
http://www.rozokrzyz.pl/article/236

SposĂłb umieszczenia krzyÂża na ciele kobiety nie jest przypadkowy. Punkt przeciĂŞcia obu linii krzyÂża wskazuje na czakrĂŞ serca. Wskazuje wiĂŞc na WielkÂą TajemnicĂŞ wedÂług ktĂłrej uruchomienie czakry serca (a dokÂładniej rozpalenie "boskiej iskry" w sercu) jest kluczem do przekroczenia Âświata materii - "horyzontu zdarzeĂą" nieprzebudzonej ludzkiej natury czy teÂż _ nieco szerzej - koÂła karmy.

Nie chodzi tu oczywiÂście o zwyk³¹ miÂłoœÌ lecz o boskÂą miÂłoœÌ, ktĂłra - parafrazujÂąc Jezusa -  pochodzi "nie z tego Âświata". Boska miÂłoœÌ wypromieniowywana jest z boskiego ÂŹrĂłdÂła za pomocÂą Trzech Wielkich ÂŚwiateÂł (widaĂŚ je na obrazie), ktĂłre nastĂŞpnie rozpalajÂą "boskÂą iskrĂŞ" w czÂłowieku i w konsekwencji czÂłowiek, bĂŞdÂąc wypeÂłniany boskim ÂświatÂłem miÂłoÂści, rozwija w swym wewnĂŞtrznym ogrodzie (wewnĂŞtrznej ÂświÂątyni) "ró¿ê serca" osiÂągajÂąc ostatecznie duchowÂą doskonaÂłoœÌ ³¹czÂącÂą go ze StwĂłrcÂą (sugeruje to aureola na tle ÂświĂŞtej przestrzeni koÂścioÂła)

Ruch wznoszenia siĂŞ ku duchowej doskonaÂłoÂści odbywa siĂŞ oczywiÂście po ZÂłotej Spirali (symbolizujÂą jÂą na obrazie anielskie skrzydÂła), a jak wiemy choĂŚby z badaĂą Dana Wintera rytm serca przepeÂłnionego miÂłoÂściÂą przedstawiony w sposĂłb graficzny przybiera ksztaÂłt.... ZÂłotej Spirali.

ród³o: Mi³oœÌ i liczba Phi
http://www.swietageometria.darmowefora.pl/index.php?topic=300.msg778#msg778

Dlaczego jednak obraz ten wywoÂłuje w ludziach gwaÂłtowne reakcje?

MyÂślĂŞ, Âże dlatego iÂż  (dziaÂłajÂąc na ludzkÂą ÂświadomoœÌ i podÂświadomoœÌ) dotyka z jednej strony g³êbokiej Duchowej Tajemnicy CzÂłowieka, rezonujÂąc z jego duchowoÂściÂą i wskazujÂąc mu DrogĂŞ duchowego odrodzenia poprzez MiÂłoœÌ (symbolika krzyÂża i ró¿y - iskry boskiej w sercu czÂłowieka), z drugiej jednak strony, poprzez wyeksponowanie nagoÂści kobiecego ciaÂła (postrzeganej przez pryzmat grzechu pierworodnego) porusza w nas struny odpowiadajÂące swymi czĂŞstotliwoÂściami KrĂłlestwu ZwierzÂąt. ÂŚcieranie siĂŞ tych dwĂłch "porzÂądkĂłw" lub dwĂłch "siÂł" w czÂłowieku powoduje w nim ró¿ne napiĂŞcia przejawiajÂące siĂŞ czasem w gwaÂłtownych reakcjach emocjonalnych.

Jednak, jak piszÂą gnostycy ze szkoÂły Ró¿okrzyÂża: "Aby dokonaÂł siĂŞ  proces wyzwolenia czÂłowieka" [odradzajÂąca siĂŞ dusza] "musi przejœÌ drogĂŞ, ktĂłra wiedzie  poprzez pole ÂścierajÂących siĂŞ siÂł, wypÂływajÂących z przeciwnych sobie porzÂądkĂłw rzeczywistoÂści."
http://www.rozokrzyz.pl/article/236

WypeÂłnienie siebie Boskim ÂŚwiatÂłem MiÂłoÂści jest rĂłwnoznaczne ze znalezieniem ÂŚwiĂŞtego Graala i moÂżliwoÂściÂą powrotu do ÂŹrĂłdÂła Wszechrzeczy.

Takie jest - moim zdaniem - przesÂłanie obrazu z Joanna KrupÂą ukryte w nim pewnie przez Wielkich MistrzĂłw... MrugniĂŞcie
Jak widaĂŚ po "naturalnej" aureoli nad gÂłowÂą Joanny Krupy osiÂągnĂŞÂła juÂż ona swĂłj stan doskonaÂłoÂści... MrugniĂŞcie

ÂŻyczĂŞ powodzenia na wÂłasnej Drodze! UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Grudzień 04, 2009, 12:29:40 wysłane przez Leszek » Zapisane
Silver
Gość
« Odpowiedz #251 : Grudzień 03, 2009, 17:37:43 »

tak Silver, to jest to czego leszek nigdy nie zrozumie! bo mu tylko technologia we Âłbie - i WCALE nie rozumie ÂświĂŞtej geometrii, tacy jak on nie zrozumiejÂą czegoÂś wiĂŞcej...

Âżal  Z politowaniem

718'

Ojjj.... ale, ja tu nie mĂłwiĂŞ o Leszku jak i nikogo nie zamierzam oceniaĂŚ.

Wyrazi³em tylko swój pogl¹d, ¿e prawdpodobnie KIARA mia³a na myœli tzw. m¹droœÌ. ( a nie inteligencjê, czy bystroœÌ )
CoÂś tu potwornie mieszasz w tym momencie !!!
Ja wiem o co Ci chodzi, ale to nie tĂŞdy droga, aby oceniaĂŚ publicznie ludzi co oni robiÂą i jakich dokonujÂą wyborĂłw.To ich lekcja i ich doÂświadczenie - a Ty poszukaj swojego.
WiĂŞc waln¹³eÂś TERAZ  jak dzik w sosnĂŞ. Z politowaniem

« Ostatnia zmiana: Grudzień 03, 2009, 17:39:35 wysłane przez Silver » Zapisane
janneth

Skryba, jakich maÂło

Punkty Forum (pf): 23

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #252 : Grudzień 03, 2009, 17:40:26 »

A mnie siĂŞ wydaje, Âże KapÂłanowi po prostu siĂŞ nie podoba, Âże zostaÂł usuniĂŞty z forum Leszka i w ten bezsensowny sposĂłb mu siĂŞ rewanÂżuje.

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
Kiara
Gość
« Odpowiedz #253 : Grudzień 03, 2009, 17:58:31 »

Czy uwaÂżasz, Âże piĂŞkna i Âświadoma swojej urody kobieta nie moÂże byĂŚ rĂłwnie inteligentna, bystra i tak zwyczajnie dobra?

KIARA z pewnoÂściÂą miaÂła na myÂśli zupeÂłnie coÂś innego niÂż  ( inteligencjĂŞ, bystroœÌ i dobroĂŚ ), ktĂłrÂą Ty przytaczasz, a rozumianÂą  w populistycznych, spoÂłeczno - obiegowych  hasÂłach.
KIARA mia³a na myœl m¹droœÌ, której nie da siê nabyÌ, ani jej siê nauczyÌ, lecz trzeba z ni¹ siê po prostu urodziÌ.
Sorry, ¿e odpowiedzia³em za KIARÊ, ale jestem pewny na 95 %, ¿e siê nie pomyli³em w tej diagnozie.

Tak , wazne jest wntrze , a moze najwazniejsze, co nie znaczy iz nie moze byc w pieknej oprawie.
Nie znam tej kobiety i otoczki , ktora tworzy wokol siebie. Nie oceniam jej wcale a role jaka ma wspolczesnie spelniac reklamowe "opakowanie". Ile pozniej rozczarowan i zawodow?

Kiara UÂśmiech UÂśmiech

ps. Natomiast opis symboliki Leszka ( moim zdaniem) jest tylko w malenkiej czasteczce adekfatny do znaczenia symboli.
Jezeli mamy rozwazac pelnie wiedzy zawartej w czlowieku , nie moze dominowac zadna plciowosc, bo to juz dyskwalifikuje pelnie na wstepie. Krzyz musi byc rownoramienny, a swiat zwierzat to nie tylko psy ( one reprezetuja okreslona przestrzen). po za tym sa inne wazne akcenty.
Zmieniaja one calkowicie sens przekazu.

Powodzenia w odczycie.

« Ostatnia zmiana: Grudzień 03, 2009, 18:10:12 wysłane przez Kiara » Zapisane
Silver
Gość
« Odpowiedz #254 : Grudzień 03, 2009, 18:09:01 »

Tak , wazne jest wntrze , a moze najwazniejsze, co nie znaczy iz nie moze byc w pieknej oprawie.

Uroda rzecz wzglĂŞdna.Ale nie chcĂŞ wypowiadaĂŚ siĂŞ na temat urody kobiet, bo coÂś ostatnio mi wyraÂźnie odbija w tym temacie.
Fakt, Âże wstÂąpiÂłem na pewne Erotyczne forum, mnie samego zastanawia i bĂŞde siĂŞ musiaÂł na sobÂą powaÂżnie zastanowiĂŚ - co czyniĂŞ ?  Szok
Heh...ale offtop siĂŞ zrobiÂł w wÂątku, o wiedzy tajemnej w obrazach. Szok

« Ostatnia zmiana: Grudzień 03, 2009, 20:04:58 wysłane przez Silver » Zapisane
KapÂłan 718
Gość
« Odpowiedz #255 : Grudzień 03, 2009, 18:09:56 »

tak janneth, có¿, leszek nie jest godzieĂą abym pisaÂł na jego Âśmiesznym forum  ZÂły

tyle...

EDIT: mimo, Âże nie lubiĂŞ leszka to zrĂłbcie osobny (wyodrĂŞbnijcie bo siĂŞ offtop zrobiÂł u janusza) wÂątek "Joanna Krupa i ÂŚwiĂŞty Graal" - nie wiem czy mody janneth / janusz mogÂą, wiĂŞc moÂże nasz Szanowny Admin Darek?

718'
« Ostatnia zmiana: Grudzień 03, 2009, 18:17:32 wysłane przez KapÂłan 718 » Zapisane
Leszek
Gość
« Odpowiedz #256 : Grudzień 03, 2009, 19:17:03 »

MĂłj post analizujÂący symbolikĂŞ obrazu w wÂątku o analizie symboli na obrazach to off-top?
A moÂże przeszkadza Ci on, bo przeczy temu co napisaÂłes post wyÂżej?
tak Silver, to jest to czego leszek nigdy nie zrozumie! bo mu tylko technologia we Âłbie - i WCALE nie rozumie ÂświĂŞtej geometrii, tacy jak on nie zrozumiejÂą czegoÂś wiĂŞcej...
Âżal  Z politowaniem
718'

Teraz rozumiesz czemu nie ma CiĂŞ juÂż na moim forum?
Poza tym to, jakim jĂŞzykiem posÂługujesz siĂŞ w wypowiedziach tylko utwierdza mnie w przekonaniu, Âże moja decyzja byÂł sÂłuszna. Taki jĂŞzyk nie pasuje do mojego forum. Przyjrzyj siĂŞ sam swojemu jĂŞzykowi...
KapÂłan:
"kierwa to nie przekleĂąstwo... ale sÂłowo zastĂŞpcze ktĂłre i mi siĂŞ nasunĂŞÂło gdy to zobaczyÂłem"
http://www.swietageometria.darmowefora.pl/index.php?topic=446.msg2529#msg2529

chc± nas najnormalniej w ¶wiecie dos³ownie ZAJ*BAÆ

http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=4276.0

Nie chce mi siĂŞ szukaĂŚ dalej, bo nie o to chodzi. Sam wyraziÂłeÂś swojÂą opiniĂŞ na mĂłj temat i mojego forum. Mi nie chodzi o to czy ktoÂś mnie lubi czy nie, ale o jakiÂś poziom dyskusji i "energii" ktĂłra siĂŞ rozsiewa poprzez posty. Poza tym piszesz, Âże nie jestem godny tego, abyÂś pisaÂł na moim forum. Ok, rozumiem.

JeÂśli chodzi o to czy moje forum Âśmieszne. Nie mnie to oceniaĂŚ. ZacytujĂŞ tylko jednÂą osobĂŞ, ktĂłra siĂŞ dzisiaj zalogowaÂła:

Witam serdecznie
To forum jest wspaniaÂłe i dostawcza wielu informacji i mÂądroÂści, ktĂłre pozwalajÂą peÂłniej zrozumieĂŚ siebie i mÂądrzej ÂżyĂŚ:)
Szczerze gratulujĂŞ Leszkowi i innym:)
pozdrawiam
Krzysztof - Artman

http://www.swietageometria.darmowefora.pl/index.php?topic=473.msg2551;topicseen#msg2551

TrochĂŞ inny jĂŞzyk prawda? TrochĂŞ inny klimat, prawda?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 04, 2009, 12:14:07 wysłane przez Leszek » Zapisane
janneth

Skryba, jakich maÂło

Punkty Forum (pf): 23

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #257 : Grudzień 03, 2009, 19:31:39 »

Kap³an, choÌ uwa¿am, ¿e Leszek uj¹³ temat tego obrazu w doœÌ ironicznym tonie i raczej poda³ to w formie ¿artu, to nie s¹dzê, ¿eby nie by³ to odpowiedni temat. Mo¿liwe, ¿e Janusz bêdzie uwa¿a³ odwrotnie, wówczas sam usunie to, co uwa¿a za stosowne. Jedyne offtopy, jakie tu widzê to te tworzone przez Ciebie.
Swoje pretensje do Leszka przenieÂś na PW, a jak jesteÂś w stanie rozmawiaĂŚ z nim na jakimÂś poziomie to temat "WyraÂź siebie" jest otwarty.

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
Silver
Gość
« Odpowiedz #258 : Grudzień 03, 2009, 19:36:50 »

"Aby dokonaÂł siĂŞ  proces wyzwolenia czÂłowieka" [odradzajÂąca siĂŞ dusza] "musi przejœÌ drogĂŞ, ktĂłra wiedzie  poprzez pole ÂścierajÂących siĂŞ siÂł, wypÂływajÂących z przeciwnych sobie porzÂądkĂłw rzeczywistoÂści."

Ja bym moÂże uj¹³ to tak.
 Aby to (wyzwolenie) nastÂąpiÂło, to powinniÂśmy zaakceptowaĂŚ czÂłowieka w jego totalnoÂści. Czyli,  nie moÂżemy negowaĂŚ tego co racjonalne, ani tego, co irracjonalne - ani intelektu, ani emocji, ani nauki, ani religii itd...........
 CzÂłowiek powinien byĂŚ jakby w stanie ''pÂłyniĂŞcia'' z moÂżliwoÂściÂą przenoszenia siĂŞ od jednego bieguna do drugiego. Musi byĂŚ zwÂątpienie, ale musi byĂŚ i wiara... Nie ''wyzwala'' siĂŞ ( czy raczej wzrasta)  ten, kto neguje irracjonalnoœÌ, ani ten, kto neguje racjonalnoœÌ.

Jednak ten proces wyzwolenia ( wzrastania) nie moÂże opieraĂŚ siĂŞ na napeÂłnieniu naszych umys³ów tylko coraz wiĂŞkszÂą iloÂściÂą wiedzy. Jest to raczej... droga prowadzÂąca  nas ku bezpoÂśredniemu doÂświadczeniu naszej wÂłasnej wewnĂŞtrznej ewolucji - ostatecznemu urzeczywistnieniu naszych potencja³ów.
SÂłowo wyzwolenie, wolaÂłbym wÂłaÂśnie zastÂąpiĂŚ sÂłowem (wzrastanie ) lub odkrywaniem bowiem sÂłowo  (wyzwolenie), moÂże sugerowaĂŚ, Âże wyzwalamy siĂŞ z czegoÂś ''zÂłego''.
 Czyli wzrastanie oznacza (doÂświadczenie) w odkrywaniu warstw naszego istnienia, ujawniajÂąc w ten sposĂłb wewnĂŞtrzne g³êbie, ktĂłre le¿¹ w Nas ukryte. ZaczynajÂą siĂŞ one  od fizycznych (krok po kroku) i poruszajÂą siĂŞ ku transcendentalnym. Zaczynaja siĂŞ od znanego i wĂŞdrujÂą ku niepoznawalnemu. ZaczynajÂą siĂŞ stÂąd gdzie jesteÂśmy, aby znaleŸÌ siĂŞ  TAM, gdzie moÂżemy byĂŚ.
Czyli wyzwolenie jest to raczej kwestia wzrastania ''duchowego''. KwestiÂą nie jest wiĂŞc co robisz (robimy), lecz kwestiÂą jest to -  kim jesteÂśmy.
Ale to moja interpretacja - kaÂżdy rozumie inaczej. MrugniĂŞcie

« Ostatnia zmiana: Grudzień 03, 2009, 20:07:32 wysłane przez Silver » Zapisane
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #259 : Grudzień 03, 2009, 19:49:40 »

Swoje animozje moÂżna wyraziĂŚ inaczej i co najwazniejsze, gdzie indziej. KoĂączmy te Âżale, albo wszystko pousuwam (pomijajÂąc post Leszka z tym plakatem).
Pozdrawiam.

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
Kiara
Gość
« Odpowiedz #260 : Grudzień 03, 2009, 19:52:26 »

Silver
" KwestiÂą nie jest wiĂŞc co robisz (robimy), lecz kwestiÂą jest to -  kim jesteÂśmy.
Ale to moja interpretacja .... "

Ja bym raczej powiedziala , nie jest zbyt wazne co robimy w danym momecie ( bo kazdy robi to co jest niezbedne dla jego rozwoju) , wane jest tylko jak to przezywamy i jakie z tego przezywania doswiadczeniami ( energia)  rozswietlimy , zbudujemy siebie przyszlego.
Czyli kim sie staniemy dzieki temu przezywaniu.
I tylko o to tak naprawde chodzi.

Kiara UÂśmiech UÂśmiech
Silver
Gość
« Odpowiedz #261 : Grudzień 03, 2009, 19:58:40 »

Ja bym raczej powiedziala , nie jest zbyt wazne co robimy w danym momecie ( bo kazdy robi to co jest niezbedne dla jego rozwoju) , wane jest tylko jak to przezywamy i jakie z tego przezywania doswiadczeniami ( energia)  rozswietlimy , zbudujemy siebie przyszlego.

MuszĂŞ to przemyÂśleĂŚ.....
CiĂŞÂżko mi siĂŞ dziÂś myÂśli, a jeszcze ciĂŞÂżej pisze.
pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Grudzień 03, 2009, 19:59:11 wysłane przez Silver » Zapisane
janusz

Wielki gaduÂła ;)

Punkty Forum (pf): 29

« Odpowiedz #262 : Grudzień 04, 2009, 00:58:02 »

Jak powstaÂł czÂłowiek witruwiaĂąski. MrugniĂŞcie
Drzewo Leonarda da Vinci przedstawiaÂło czÂłowieka wpisanego w drzewo. Obraz ukazywaÂł jego doskonaÂłe proporcje. Rysunek wzbudziÂł wiele kontrowersji, poniewaÂż co moÂżniejsi krĂłlowie i arystokraci oraz sam papieÂż chcieli za wszelkÂą cenĂŞ staĂŚ siĂŞ drzewami. Da Vinci uznaÂł, Âże czÂłowiek nigdy nie osiÂągnie doskonaÂłoÂści drzewa, dlatego musiaÂł opracowaĂŚ inne proporcje doskonaÂłoÂści. Tak powstaÂł czÂłowiek witruwiaĂąski.

CoÂś

Witruwiusz du¿o mó¿d¿y³ nad proporcjami w architekturze,co prze³o¿y³ na cz³owieka stwierdzaj¹c, ¿e musi byÌ proporcjonalny, aby nie po³ama³ siê, nadawa³ do wojaczki i móg³ sam sobie w lustro spojrzeÌ.

DuÂży uÂśmiech

Proporcje budowy ciaÂła czÂłowieka wedÂług Witruwiusza i Leonarda:

WeŸmy cz³owieka, oczywiœcie takiego, który nie jest garbaty, ani nie ma powa¿nej wady krêgos³upa, ani w inny sposób u³omny. Wiêc niech jego pêpek stanowi centrum cia³a, je¿eli nie jest kar³em, liliputem albo grubasem, a rêce i nogi bêd¹ rozci¹gniête, oczywiœcie zak³adaj¹c, i¿ ten cz³owiek ma wszystkie koùczyny, to mo¿na opisaÌ ko³o dotykaj¹ce palców u r¹k i stóp tego cz³owieka.Wa¿na uwaga, trzeba do tego wynaleŸÌ du¿y cyrkiel.

Da Vinci znany by³ z niez³ej kreski tote¿ odmalowa³ na nowo antycznego zorbistê,by³ cz³owiekiem renesansu i lubi³ proporcjê, wiêc jego wersja spe³nia szereg proporcji, np. d³ugoœÌ ucha jest taka sama, jak dystans od linii w³osów ³uków brwiowych. Z politowaniem

UÂśmiech

http://www.masterminds.pl/Historia.39/Czlowiek,witruwianski,i,swieta,geometria.449.html
« Ostatnia zmiana: Październik 08, 2011, 21:20:55 wysłane przez janusz » Zapisane
Silver
Gość
« Odpowiedz #263 : Grudzień 04, 2009, 11:25:33 »

PrzemyÂślaÂłem tÂą TwojÂą wypowiedÂź i przyznajĂŞ, Âże masz racjĂŞ, Âże w sumie najwaÂżniejsze jest to co autentycznie czujemy, a nie co robimy.
 A tego oszukaĂŚ siĂŞ nie da.
MoÂżemy powiedzieĂŚ np.  kocham, ale.... co z tego jak tego nie czujemy, czyli nie jest to prawdziwe.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 04, 2009, 11:29:26 wysłane przez Silver » Zapisane
Kiara
Gość
« Odpowiedz #264 : Grudzień 04, 2009, 11:49:13 »

PrzemyÂślaÂłem tÂą TwojÂą wypowiedÂź i przyznajĂŞ, Âże masz racjĂŞ, Âże w sumie najwaÂżniejsze jest to co autentycznie czujemy, a nie co robimy.
 A tego oszukaĂŚ siĂŞ nie da.
MoÂżemy powiedzieĂŚ np.  kocham, ale.... co z tego jak tego nie czujemy, czyli nie jest to prawdziwe.

Tak Silver , naprawde liczy sie tylko to , tylko to jest AUTENTYCZNE, reszta to brednie o czyms co wydaje nam sie lub chcemy przwartosciowac z tych czy innych wzgledow.
Coraz czesciej jestem tego swiadoma myslac o kims czy czyms odczowam bardzo wyraznie uczucia jakie temu towarzysza. I tak naprawde to jest dla nas jedynym miernikiem autentycznosci , to uczucie , ktore uda nam sie odczuc i nazwac.
Oczywiscie kazdy moze miec inne w do tej samej osoby rzezczy , lub sytuacji. To jest normalne.

Kiara UÂśmiech UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Grudzień 04, 2009, 11:49:44 wysłane przez Kiara » Zapisane
janusz

Wielki gaduÂła ;)

« Odpowiedz #265 : Grudzień 05, 2009, 23:35:57 »

SposĂłb postrzegania ludzkiego Âżycia oraz prawdziwej natury
czÂłowieka /cztery ciaÂła/,przez staroÂżytne cywilizacje ilustruje
poniÂższy rysunek.

PoniÂższa ilustracja ukazuje wiedzĂŞ braminĂłw na temat istoty jakÂą
jest czÂłowiek.Inteligencja /woÂźnica/ musi uÂżywaĂŚ wodzy /umysÂłu/ do
kontrolowania zmys³ów /koni/.Dziêki temu dusza /pasa¿er/ mo¿e
podró¿owaÌ w spokoju.Wizerunki zmys³ów - oko,nos,ucho,d³où i usta -
zwisajÂą z szyj koni.

PÂłaskorzeÂźba naskalna z Jukatanu,przedstawia kapÂłana MajĂłw
podczas medytacji.Gdy ciaÂła fizyczne,emocjonalne i intelektualne
osiÂągajÂą rĂłwnowagĂŞ,energia elektromagnetyczna przepÂływa przez
krĂŞgosÂłup i promieniuje z czakry korony na czubku gÂłowy.Majowie
przedstawiali to jako fontannĂŞ ÂświatÂła,symbolizujÂącÂą wysoki poziom
energii duchowej emitowanej przez ciaÂło.

Jak widaĂŚ wiedza na temat naszej prawdziwej natury byÂła juÂż znana
w odlegÂłych czasach.My dopiero jÂą poznajemy na nowo. UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Październik 08, 2011, 21:23:56 wysłane przez janusz » Zapisane
arteq
Gość
« Odpowiedz #266 : Grudzień 06, 2009, 20:59:45 »

Janusz, a czy czasem nie chodziÂło o jĂŞzyk [zmysÂł] smaku a nie o usta?
janusz

Wielki gaduÂła ;)

« Odpowiedz #267 : Grudzień 06, 2009, 21:41:12 »

Witaj Artku. UÂśmiech
Na jednym z koni,faktycznie jest umieszczony wychodz¹cy z ust jêzyk,jako symbol smaku.Smak jest warunkowany dzia³aniem komórek zmys³owych znajduj¹cych siê w tzw. kubkach smakowych rozmieszczonych na jêzyku i podniebieniu, u ma³ych dzieci s¹ tak¿e na wargach w okolicy ust. Kubki rejestruj¹ cztery typy smaku: gorzki, s³odki, kwaœny i s³ony. WiêkszoœÌ tego, co odbieramy jako wyrafinowane smaki potraw to w rzeczywistoœci i ich zapachy! Zewnêtrzne czêœci kubków smakowych po³¹czone s¹ z nerwami zaanga¿owanymi w dotyk, wiêc smak i odczucia fizycznej obecnoœci po¿ywienia s¹ tak¿e ze sob¹ œciœle zwi¹zane.
Smak sÂłodki-czubek jĂŞzyka
Smak kwaÂśny-boki jĂŞzyka
Smak sÂłony- same brzegi jĂŞzyka i czĂŞÂści zbliÂżajÂące siĂŞ ku tyÂłowi
Smak gorzki- sam tyÂł jĂŞzyka
arteq
Gość
« Odpowiedz #268 : Grudzień 06, 2009, 21:43:06 »

Tak, wiem o tym. ChodziÂło mi, Âże ÂściÂślej i poprawniej byÂłoby zamiast usta napisaĂŚ jĂŞzyk.
Thotal
Gość
« Odpowiedz #269 : Grudzień 06, 2009, 21:49:11 »

Jest jeszcze jeden smak - ostry, element ognia

Pozdrawiam - Thotal UÂśmiech
janusz

Wielki gaduÂła ;)

« Odpowiedz #270 : Grudzień 06, 2009, 22:08:16 »

Masz Artku caÂłkowitÂą racjĂŞ. UÂśmiech

Ten element ''ognia'' odczuÂłem spoÂżywajÂąc potrawĂŞ zaprawionÂą
papryczkÂą chili.W 1912 roku zostaÂła skonstruowana skala ostroÂści papryczek chili, skala ta nosi nazwĂŞ skali Scoville'a. Skala ta mierzy koncentracjĂŞ kapsaicyny. NajostrzejszÂą paprykÂą chili jest Naga Jolokia. MrugniĂŞcie
PHIRIOORI
Gość
« Odpowiedz #271 : Grudzień 06, 2009, 23:15:24 »

kiedys ugryzÂłem 1mm papryki na ktĂłrÂą mĂłwia "czuszka", myÂślaÂłem Âże mnie rozniesie po scianach
..i trzymaÂło przez ponad 2h. Ale nie namlaowaÂłem o tym jeszcze tajemnego obrazu i nie ukryÂłem tejÂże sekretnej wiedzy na temat papryczek BuÂłgarskich MrugniĂŞcie

WieÂża Babel:
"WSZYSTKO, co bêdziemy zdolni sobie WYOBRAZIÆ bêdzie dla nas MO¯LIWE"

Wieza do Nieba {POZAprzestrzeni} | Gwiezdne wrota Osirisa. Statek Osirisa. UrzÂądzenie Osirisa | Projekcja duszy do odlegÂłych Galaktyk poprzez wymiary.
A tu kilka OBRAZÓW i wiedza TAJEMNA  w nich "ukryta" UÂśmiech

« Ostatnia zmiana: Grudzień 06, 2009, 23:48:21 wysłane przez PHIRIOORI » Zapisane
janusz

Wielki gaduÂła ;)

« Odpowiedz #272 : Grudzień 09, 2009, 21:01:15 »

Ayahuasca-''wino duszy'' przygotowywana przez szamanĂłw dziaÂła silnie halucynogennie. Indianie sporzÂądzajÂą napĂłj, ktĂłry jest zaÂżywany przez szamanĂłw w celach leczniczych, lub by wprowadziĂŚ siĂŞ w trans jasnowidzenia, ewentualnie skontaktowaĂŚ siĂŞ z mitycznÂą pamiĂŞciÂą plemienia. Podczas seansu ayahuaskĂŞ pije zarĂłwno pacjent, jak i szaman. Obaj doÂświadczajÂą wizji, w ktĂłrych duchy dyktujÂą im, jak ma przebiegaĂŚ kuracja. Innym celem takich seansĂłw jest rĂłwnieÂż wykrywanie klÂątw i urokĂłw bĂŞdÂących przyczynami chorĂłb. Stosowanie ayahuaski w celach magicznych znane jest od tysiĂŞcy lat.
Obrazy namalowane przez ludzi,ktĂłrzy spoÂżyli ten specyfik sÂą peÂłne
dziwnych symbolii z ''innego wymiaru''.Podobno eksperymenty z podobnymi substancjami
prowadziÂł Witkacy,stymulujÂąc w ten sposĂłb swojÂą wyobraÂźniĂŞ artystycznÂą.

http://images.google.pl/images?hl=pl&source=hp&q=ayahuasca&lr=&rlz=1W1SKPB_en&um=1&ie=UTF-8&ei=zfofS9jII4SCnQPuz72gCw&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=4&ved=0CB4QsAQwAw
« Ostatnia zmiana: Październik 08, 2011, 21:27:42 wysłane przez janusz » Zapisane
acentaur

Wielki gaduÂła ;)

Punkty Forum (pf): 12

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #273 : Grudzień 09, 2009, 21:47:41 »

Witaj janusz
DMT i podobne ( pochodne meskaliny, LSD ) to halucynogeny przenoszace w nie mniej "rzeczywisty" swiat jak nasz a w zasadzie w swiaty mieszane tzn. mozna z jednego do drugiego swobodnie
przechodzic. To iluzja 100 procentowa i takich obrazkow jak ponizej po prostu nie ma. Te "wymiary"
to czesciowe uaktywnienie tego co posiada kazdy czlowiek, a wiec poszerzone dzialanie pieciu
zmyslow ale bez kontroli umyslu=ego. Dzialanie tych specyfikow wywoluje wizje gleboko zwiazane
z psychika, zostaja uwolnione m.in. wszystkie przezycia  naszego calego zycia i to w postaci zaleznej
od od stpnia rozwoju duchowego. To konfrontacja z tym wszystkim co Ego odrzucilo. Do tego
niektore specyfiki wykonuja teatrzyk w sposob gwaltowny i destruktywny a niektore w sposob
pozytywny.  UÂśmiech
pozdrawiam
KapÂłan 718
Gość
« Odpowiedz #274 : Grudzień 10, 2009, 08:27:55 »

Witaj Acentaur

ciekawym "zbiegiem okolicznoœci" ogl¹da³em wczoraj 5. czêœÌ serii Magical Egypt ( http://www.magicalegypt.com/ProductDetails.asp?ProductCode=Ep5 ) - "Navigating the Afterlife" i jest tam pewien pan - Rick Strassman ( http://www.rickstrassman.com/ ), który odkry³ coœ ciekawego w zwi¹zku z DMT

pan ten  odkryÂł, Âże DiMetyloTropamina ( http://pl.wikipedia.org/wiki/Dimetylotryptamina ) ma coÂś wspĂłlnego z gruczoÂłem dokrewnym szyszynki oraz serotoninÂą - przypominam, Âże ten goœÌ ma tytuÂł M.D. - MEDICAL DOCTOR a mĂłwi o  3 Oku i Bramie do Innych WymiarĂłw!

pozdrawiam i polecam zapoznaĂŚ siĂŞ chĂŞtnym z tÂą informacjÂą i poczytaĂŚ to co jest w linkach...

KapÂłan 718'
« Ostatnia zmiana: Grudzień 10, 2009, 08:30:36 wysłane przez KapÂłan 718 » Zapisane
Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 ... 29 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: