Leszek
Gość
|
 |
« Odpowiedz #250 : Grudzień 03, 2009, 17:33:49 » |
|
Joanna Krupa i Œwiêty GraalWitajcie. Szczerze mówi¹c to jestem zaskoczony Waszymi reakcjami. Zdawa³o mi siê, ¿e na forum, na którym wiele osób apeluje o samodzielnoœÌ w myœleniu, symbolika zostanie dostrze¿ona, zw³aszcza w w¹tku poœwiêconym symbolice ukrytej w obrazach. Zaskoczy³y mnie zdania przez które przebijaj¹ stereotypy kulturowe. Symbol ma to do siebie, ¿e jest najczêœciej wieloznaczny. Jednak na obrazku o którym mowa mamy WYRANE symbole. Wyliczam wiêc te najwa¿niejsze: zwierzêta, cz³owiek, krzy¿, skrzyd³a (z³ote spirale), aureola (ko³o), trzy wielkie œwiat³a i przestrzeù koœcio³a (czyli œwiêta przestrzeù). Ogólne przes³anie obrazu jest - moim zdaniem - nastêpuj¹ce: cz³owiek bêd¹c osadzonym w œwiecie materialnym (symbolizowanym przez królestwo zwierz¹t - symbol popêdów i œmiertelnoœci) mo¿e ten œwiat przekroczyÌ i staÌ siê doskona³¹, uduchowion¹ istot¹ - cz³owiekiem uœwiêconym czy te¿ œwiêtym.Ruch duchowego wzrastania cz³owieka dokonuje siê po linii pionowej krzy¿a. Najogólniej w tradycji hermetycznej, np. ró¿okrzy¿a uwa¿a siê, ¿e "linia pionowa to linia si³y Ducha, œcie¿ka wzejœcia, odnowienia i odrodzenia. Linia pozioma to linia si³y duszy zakorzenionej w naturze, droga trwania w wiecznym krêgu narodzin i œmierci." http://www.rozokrzyz.pl/article/236Sposób umieszczenia krzy¿a na ciele kobiety nie jest przypadkowy. Punkt przeciêcia obu linii krzy¿a wskazuje na czakrê serca. Wskazuje wiêc na Wielk¹ Tajemnicê wed³ug której uruchomienie czakry serca (a dok³adniej rozpalenie "boskiej iskry" w sercu) jest kluczem do przekroczenia œwiata materii - "horyzontu zdarzeù" nieprzebudzonej ludzkiej natury czy te¿ _ nieco szerzej - ko³a karmy. Nie chodzi tu oczywiœcie o zwyk³¹ mi³oœÌ lecz o bosk¹ mi³oœÌ, która - parafrazuj¹c Jezusa - pochodzi "nie z tego œwiata". Boska mi³oœÌ wypromieniowywana jest z boskiego ród³a za pomoc¹ Trzech Wielkich Œwiate³ (widaÌ je na obrazie), które nastêpnie rozpalaj¹ "bosk¹ iskrê" w cz³owieku i w konsekwencji cz³owiek, bêd¹c wype³niany boskim œwiat³em mi³oœci, rozwija w swym wewnêtrznym ogrodzie (wewnêtrznej œwi¹tyni) "ró¿ê serca" osi¹gaj¹c ostatecznie duchow¹ doskona³oœÌ ³¹cz¹c¹ go ze Stwórc¹ (sugeruje to aureola na tle œwiêtej przestrzeni koœcio³a) Ruch wznoszenia siê ku duchowej doskona³oœci odbywa siê oczywiœcie po Z³otej Spirali (symbolizuj¹ j¹ na obrazie anielskie skrzyd³a), a jak wiemy choÌby z badaù Dana Wintera rytm serca przepe³nionego mi³oœci¹ przedstawiony w sposób graficzny przybiera kszta³t.... Z³otej Spirali.  ród³o: Mi³oœÌ i liczba Phihttp://www.swietageometria.darmowefora.pl/index.php?topic=300.msg778#msg778Dlaczego jednak obraz ten wywo³uje w ludziach gwa³towne reakcje?Myœlê, ¿e dlatego i¿ (dzia³aj¹c na ludzk¹ œwiadomoœÌ i podœwiadomoœÌ) dotyka z jednej strony g³êbokiej Duchowej Tajemnicy Cz³owieka, rezonuj¹c z jego duchowoœci¹ i wskazuj¹c mu Drogê duchowego odrodzenia poprzez Mi³oœÌ (symbolika krzy¿a i ró¿y - iskry boskiej w sercu cz³owieka), z drugiej jednak strony, poprzez wyeksponowanie nagoœci kobiecego cia³a (postrzeganej przez pryzmat grzechu pierworodnego) porusza w nas struny odpowiadaj¹ce swymi czêstotliwoœciami Królestwu Zwierz¹t. Œcieranie siê tych dwóch "porz¹dków" lub dwóch "si³" w cz³owieku powoduje w nim ró¿ne napiêcia przejawiaj¹ce siê czasem w gwa³townych reakcjach emocjonalnych. Jednak, jak pisz¹ gnostycy ze szko³y Ró¿okrzy¿a: "Aby dokona³ siê proces wyzwolenia cz³owieka" [odradzaj¹ca siê dusza] "musi przejœÌ drogê, która wiedzie poprzez pole œcieraj¹cych siê si³, wyp³ywaj¹cych z przeciwnych sobie porz¹dków rzeczywistoœci." http://www.rozokrzyz.pl/article/236Wype³nienie siebie Boskim Œwiat³em Mi³oœci jest równoznaczne ze znalezieniem Œwiêtego Graala i mo¿liwoœci¹ powrotu do ród³a Wszechrzeczy. Takie jest - moim zdaniem - przes³anie obrazu z Joanna Krup¹ ukryte w nim pewnie przez Wielkich Mistrzów... Jak widaÌ po "naturalnej" aureoli nad g³ow¹ Joanny Krupy osi¹gnê³a ju¿ ona swój stan doskona³oœci...  ¯yczê powodzenia na w³asnej Drodze! 
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 04, 2009, 12:29:40 wysłane przez Leszek »
|
|
|
|
|
Silver
Gość
|
 |
« Odpowiedz #251 : Grudzień 03, 2009, 17:37:43 » |
|
tak Silver, to jest to czego leszek nigdy nie zrozumie! bo mu tylko technologia we ³bie - i WCALE nie rozumie œwiêtej geometrii, tacy jak on nie zrozumiej¹ czegoœ wiêcej... ¿al  718' Ojjj.... ale, ja tu nie mówiê o Leszku jak i nikogo nie zamierzam oceniaÌ. Wyrazi³em tylko swój pogl¹d, ¿e prawdpodobnie KIARA mia³a na myœli tzw. m¹droœÌ. ( a nie inteligencjê, czy bystroœÌ ) Coœ tu potwornie mieszasz w tym momencie !!! Ja wiem o co Ci chodzi, ale to nie têdy droga, aby oceniaÌ publicznie ludzi co oni robi¹ i jakich dokonuj¹ wyborów.To ich lekcja i ich doœwiadczenie - a Ty poszukaj swojego. Wiêc waln¹³eœ TERAZ jak dzik w sosnê. 
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 03, 2009, 17:39:35 wysłane przez Silver »
|
|
|
|
|
janneth
 Skryba, jakich maÂło
Punkty Forum (pf): 23
Email
|
 |
« Odpowiedz #252 : Grudzień 03, 2009, 17:40:26 » |
|
A mnie siĂŞ wydaje, Âże KapÂłanowi po prostu siĂŞ nie podoba, Âże zostaÂł usuniĂŞty z forum Leszka i w ten bezsensowny sposĂłb mu siĂŞ rewanÂżuje.
|
|
|
|
The Elum do grieve The oak he do hate The willow do walk if ye travels late.
|
|
|
Kiara
Gość
|
 |
« Odpowiedz #253 : Grudzień 03, 2009, 17:58:31 » |
|
Czy uwaÂżasz, Âże piĂŞkna i Âświadoma swojej urody kobieta nie moÂże byĂŚ rĂłwnie inteligentna, bystra i tak zwyczajnie dobra?
KIARA z pewnoÂściÂą miaÂła na myÂśli zupeÂłnie coÂś innego niÂż ( inteligencjĂŞ, bystroœÌ i dobroĂŚ ), ktĂłrÂą Ty przytaczasz, a rozumianÂą w populistycznych, spoÂłeczno - obiegowych hasÂłach. KIARA miaÂła na myÂśl mÂądroœÌ, ktĂłrej nie da siĂŞ nabyĂŚ, ani jej siĂŞ nauczyĂŚ, lecz trzeba z niÂą siĂŞ po prostu urodziĂŚ. Sorry, Âże odpowiedziaÂłem za KIARĂ, ale jestem pewny na 95 %, Âże siĂŞ nie pomyliÂłem w tej diagnozie. Tak , wazne jest wntrze , a moze najwazniejsze, co nie znaczy iz nie moze byc w pieknej oprawie. Nie znam tej kobiety i otoczki , ktora tworzy wokol siebie. Nie oceniam jej wcale a role jaka ma wspolczesnie spelniac reklamowe "opakowanie". Ile pozniej rozczarowan i zawodow? Kiara  ps. Natomiast opis symboliki Leszka ( moim zdaniem) jest tylko w malenkiej czasteczce adekfatny do znaczenia symboli. Jezeli mamy rozwazac pelnie wiedzy zawartej w czlowieku , nie moze dominowac zadna plciowosc, bo to juz dyskwalifikuje pelnie na wstepie. Krzyz musi byc rownoramienny, a swiat zwierzat to nie tylko psy ( one reprezetuja okreslona przestrzen). po za tym sa inne wazne akcenty. Zmieniaja one calkowicie sens przekazu. Powodzenia w odczycie.
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 03, 2009, 18:10:12 wysłane przez Kiara »
|
|
|
|
|
Silver
Gość
|
 |
« Odpowiedz #254 : Grudzień 03, 2009, 18:09:01 » |
|
Tak , wazne jest wntrze , a moze najwazniejsze, co nie znaczy iz nie moze byc w pieknej oprawie.
Uroda rzecz wzglĂŞdna.Ale nie chcĂŞ wypowiadaĂŚ siĂŞ na temat urody kobiet, bo coÂś ostatnio mi wyraÂźnie odbija w tym temacie. Fakt, Âże wstÂąpiÂłem na pewne Erotyczne forum, mnie samego zastanawia i bĂŞde siĂŞ musiaÂł na sobÂą powaÂżnie zastanowiĂŚ - co czyniĂŞ ?  Heh...ale offtop siĂŞ zrobiÂł w wÂątku, o wiedzy tajemnej w obrazach. 
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 03, 2009, 20:04:58 wysłane przez Silver »
|
|
|
|
|
KapÂłan 718
Gość
|
 |
« Odpowiedz #255 : Grudzień 03, 2009, 18:09:56 » |
|
tak janneth, có¿, leszek nie jest godzieù abym pisa³ na jego œmiesznym forum  tyle... EDIT: mimo, ¿e nie lubiê leszka to zróbcie osobny (wyodrêbnijcie bo siê offtop zrobi³ u janusza) w¹tek "Joanna Krupa i Œwiêty Graal" - nie wiem czy mody janneth / janusz mog¹, wiêc mo¿e nasz Szanowny Admin Darek? 718'
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 03, 2009, 18:17:32 wysłane przez KapÂłan 718 »
|
|
|
|
|
Leszek
Gość
|
 |
« Odpowiedz #256 : Grudzień 03, 2009, 19:17:03 » |
|
MĂłj post analizujÂący symbolikĂŞ obrazu w wÂątku o analizie symboli na obrazach to off-top? A moÂże przeszkadza Ci on, bo przeczy temu co napisaÂłes post wyÂżej? tak Silver, to jest to czego leszek nigdy nie zrozumie! bo mu tylko technologia we Âłbie - i WCALE nie rozumie ÂświĂŞtej geometrii, tacy jak on nie zrozumiejÂą czegoÂś wiĂŞcej... Âżal  718' Teraz rozumiesz czemu nie ma CiĂŞ juÂż na moim forum? Poza tym to, jakim jĂŞzykiem posÂługujesz siĂŞ w wypowiedziach tylko utwierdza mnie w przekonaniu, Âże moja decyzja byÂł sÂłuszna. Taki jĂŞzyk nie pasuje do mojego forum. Przyjrzyj siĂŞ sam swojemu jĂŞzykowi... KapÂłan: "kierwa to nie przekleĂąstwo... ale sÂłowo zastĂŞpcze ktĂłre i mi siĂŞ nasunĂŞÂło gdy to zobaczyÂłem"http://www.swietageometria.darmowefora.pl/index.php?topic=446.msg2529#msg2529 chcÂą nas najnormalniej w Âświecie dosÂłownie ZAJ*BAĂhttp://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=4276.0Nie chce mi siĂŞ szukaĂŚ dalej, bo nie o to chodzi. Sam wyraziÂłeÂś swojÂą opiniĂŞ na mĂłj temat i mojego forum. Mi nie chodzi o to czy ktoÂś mnie lubi czy nie, ale o jakiÂś poziom dyskusji i "energii" ktĂłra siĂŞ rozsiewa poprzez posty. Poza tym piszesz, Âże nie jestem godny tego, abyÂś pisaÂł na moim forum. Ok, rozumiem. JeÂśli chodzi o to czy moje forum Âśmieszne. Nie mnie to oceniaĂŚ. ZacytujĂŞ tylko jednÂą osobĂŞ, ktĂłra siĂŞ dzisiaj zalogowaÂła: Witam serdecznie To forum jest wspaniaÂłe i dostawcza wielu informacji i mÂądroÂści, ktĂłre pozwalajÂą peÂłniej zrozumieĂŚ siebie i mÂądrzej ÂżyĂŚ:) Szczerze gratulujĂŞ Leszkowi i innym:) pozdrawiam Krzysztof - Artmanhttp://www.swietageometria.darmowefora.pl/index.php?topic=473.msg2551;topicseen#msg2551TrochĂŞ inny jĂŞzyk prawda? TrochĂŞ inny klimat, prawda?
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 04, 2009, 12:14:07 wysłane przez Leszek »
|
|
|
|
|
janneth
 Skryba, jakich maÂło
Punkty Forum (pf): 23
Email
|
 |
« Odpowiedz #257 : Grudzień 03, 2009, 19:31:39 » |
|
Kap³an, choÌ uwa¿am, ¿e Leszek uj¹³ temat tego obrazu w doœÌ ironicznym tonie i raczej poda³ to w formie ¿artu, to nie s¹dzê, ¿eby nie by³ to odpowiedni temat. Mo¿liwe, ¿e Janusz bêdzie uwa¿a³ odwrotnie, wówczas sam usunie to, co uwa¿a za stosowne. Jedyne offtopy, jakie tu widzê to te tworzone przez Ciebie. Swoje pretensje do Leszka przenieœ na PW, a jak jesteœ w stanie rozmawiaÌ z nim na jakimœ poziomie to temat "WyraŸ siebie" jest otwarty.
|
|
|
|
The Elum do grieve The oak he do hate The willow do walk if ye travels late.
|
|
|
Silver
Gość
|
 |
« Odpowiedz #258 : Grudzień 03, 2009, 19:36:50 » |
|
"Aby dokona³ siê proces wyzwolenia cz³owieka" [odradzaj¹ca siê dusza] "musi przejœÌ drogê, która wiedzie poprzez pole œcieraj¹cych siê si³, wyp³ywaj¹cych z przeciwnych sobie porz¹dków rzeczywistoœci."
Ja bym mo¿e uj¹³ to tak. Aby to (wyzwolenie) nast¹pi³o, to powinniœmy zaakceptowaÌ cz³owieka w jego totalnoœci. Czyli, nie mo¿emy negowaÌ tego co racjonalne, ani tego, co irracjonalne - ani intelektu, ani emocji, ani nauki, ani religii itd........... Cz³owiek powinien byÌ jakby w stanie ''p³yniêcia'' z mo¿liwoœci¹ przenoszenia siê od jednego bieguna do drugiego. Musi byÌ zw¹tpienie, ale musi byÌ i wiara... Nie ''wyzwala'' siê ( czy raczej wzrasta) ten, kto neguje irracjonalnoœÌ, ani ten, kto neguje racjonalnoœÌ. Jednak ten proces wyzwolenia ( wzrastania) nie mo¿e opieraÌ siê na nape³nieniu naszych umys³ów tylko coraz wiêksz¹ iloœci¹ wiedzy. Jest to raczej... droga prowadz¹ca nas ku bezpoœredniemu doœwiadczeniu naszej w³asnej wewnêtrznej ewolucji - ostatecznemu urzeczywistnieniu naszych potencja³ów. S³owo wyzwolenie, wola³bym w³aœnie zast¹piÌ s³owem (wzrastanie ) lub odkrywaniem bowiem s³owo (wyzwolenie), mo¿e sugerowaÌ, ¿e wyzwalamy siê z czegoœ ''z³ego''. Czyli wzrastanie oznacza (doœwiadczenie) w odkrywaniu warstw naszego istnienia, ujawniaj¹c w ten sposób wewnêtrzne g³êbie, które le¿¹ w Nas ukryte. Zaczynaj¹ siê one od fizycznych (krok po kroku) i poruszaj¹ siê ku transcendentalnym. Zaczynaja siê od znanego i wêdruj¹ ku niepoznawalnemu. Zaczynaj¹ siê st¹d gdzie jesteœmy, aby znaleŸÌ siê TAM, gdzie mo¿emy byÌ. Czyli wyzwolenie jest to raczej kwestia wzrastania ''duchowego''. Kwesti¹ nie jest wiêc co robisz (robimy), lecz kwesti¹ jest to - kim jesteœmy. Ale to moja interpretacja - ka¿dy rozumie inaczej. 
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 03, 2009, 20:07:32 wysłane przez Silver »
|
|
|
|
|
Dariusz
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Email
|
 |
« Odpowiedz #259 : Grudzień 03, 2009, 19:49:40 » |
|
Swoje animozje moÂżna wyraziĂŚ inaczej i co najwazniejsze, gdzie indziej. KoĂączmy te Âżale, albo wszystko pousuwam (pomijajÂąc post Leszka z tym plakatem). Pozdrawiam.
|
|
|
|
PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
|
|
|
Kiara
Gość
|
 |
« Odpowiedz #260 : Grudzień 03, 2009, 19:52:26 » |
|
Silver" KwestiÂą nie jest wiĂŞc co robisz (robimy), lecz kwestiÂą jest to - kim jesteÂśmy. Ale to moja interpretacja .... " Ja bym raczej powiedziala , nie jest zbyt wazne co robimy w danym momecie ( bo kazdy robi to co jest niezbedne dla jego rozwoju) , wane jest tylko jak to przezywamy i jakie z tego przezywania doswiadczeniami ( energia) rozswietlimy , zbudujemy siebie przyszlego. Czyli kim sie staniemy dzieki temu przezywaniu. I tylko o to tak naprawde chodzi. Kiara 
|
|
|
|
|
|
|
Silver
Gość
|
 |
« Odpowiedz #261 : Grudzień 03, 2009, 19:58:40 » |
|
Ja bym raczej powiedziala , nie jest zbyt wazne co robimy w danym momecie ( bo kazdy robi to co jest niezbedne dla jego rozwoju) , wane jest tylko jak to przezywamy i jakie z tego przezywania doswiadczeniami ( energia) rozswietlimy , zbudujemy siebie przyszlego. Czyli kim sie staniemy dzieki temu przezywaniu. I tylko o to tak naprawde chodzi.
MuszĂŞ to przemyÂśleĂŚ..... CiĂŞÂżko mi siĂŞ dziÂś myÂśli, a jeszcze ciĂŞÂżej pisze. pozdrawiam
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 03, 2009, 19:59:11 wysłane przez Silver »
|
|
|
|
|
janusz
 Wielki gaduÂła ;)
Punkty Forum (pf): 29
|
 |
« Odpowiedz #262 : Grudzień 04, 2009, 00:58:02 » |
|
Jak powsta³ cz³owiek witruwiaùski.  Drzewo Leonarda da Vinci przedstawia³o cz³owieka wpisanego w drzewo. Obraz ukazywa³ jego doskona³e proporcje. Rysunek wzbudzi³ wiele kontrowersji, poniewa¿ co mo¿niejsi królowie i arystokraci oraz sam papie¿ chcieli za wszelk¹ cenê staÌ siê drzewami. Da Vinci uzna³, ¿e cz³owiek nigdy nie osi¹gnie doskona³oœci drzewa, dlatego musia³ opracowaÌ inne proporcje doskona³oœci. Tak powsta³ cz³owiek witruwiaùski.  Witruwiusz du¿o mó¿d¿y³ nad proporcjami w architekturze,co prze³o¿y³ na cz³owieka stwierdzaj¹c, ¿e musi byÌ proporcjonalny, aby nie po³ama³ siê, nadawa³ do wojaczki i móg³ sam sobie w lustro spojrzeÌ.  Proporcje budowy cia³a cz³owieka wed³ug Witruwiusza i Leonarda: WeŸmy cz³owieka, oczywiœcie takiego, który nie jest garbaty, ani nie ma powa¿nej wady krêgos³upa, ani w inny sposób u³omny. Wiêc niech jego pêpek stanowi centrum cia³a, je¿eli nie jest kar³em, liliputem albo grubasem, a rêce i nogi bêd¹ rozci¹gniête, oczywiœcie zak³adaj¹c, i¿ ten cz³owiek ma wszystkie koùczyny, to mo¿na opisaÌ ko³o dotykaj¹ce palców u r¹k i stóp tego cz³owieka.Wa¿na uwaga, trzeba do tego wynaleŸÌ du¿y cyrkiel. Da Vinci znany by³ z niez³ej kreski tote¿ odmalowa³ na nowo antycznego zorbistê,by³ cz³owiekiem renesansu i lubi³ proporcjê, wiêc jego wersja spe³nia szereg proporcji, np. d³ugoœÌ ucha jest taka sama, jak dystans od linii w³osów ³uków brwiowych.  http://www.masterminds.pl/Historia.39/Czlowiek,witruwianski,i,swieta,geometria.449.html
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 08, 2011, 21:20:55 wysłane przez janusz »
|
|
|
|
|
Silver
Gość
|
 |
« Odpowiedz #263 : Grudzień 04, 2009, 11:25:33 » |
|
Ja bym raczej powiedziala , nie jest zbyt wazne co robimy w danym momecie ( bo kazdy robi to co jest niezbedne dla jego rozwoju) , wane jest tylko jak to przezywamy i jakie z tego przezywania doswiadczeniami ( energia) rozswietlimy , zbudujemy siebie przyszlego. Czyli kim sie staniemy dzieki temu przezywaniu. I tylko o to tak naprawde chodzi.
PrzemyÂślaÂłem tÂą TwojÂą wypowiedÂź i przyznajĂŞ, Âże masz racjĂŞ, Âże w sumie najwaÂżniejsze jest to co autentycznie czujemy, a nie co robimy. A tego oszukaĂŚ siĂŞ nie da. MoÂżemy powiedzieĂŚ np. kocham, ale.... co z tego jak tego nie czujemy, czyli nie jest to prawdziwe.
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 04, 2009, 11:29:26 wysłane przez Silver »
|
|
|
|
|
Kiara
Gość
|
 |
« Odpowiedz #264 : Grudzień 04, 2009, 11:49:13 » |
|
PrzemyÂślaÂłem tÂą TwojÂą wypowiedÂź i przyznajĂŞ, Âże masz racjĂŞ, Âże w sumie najwaÂżniejsze jest to co autentycznie czujemy, a nie co robimy. A tego oszukaĂŚ siĂŞ nie da. MoÂżemy powiedzieĂŚ np. kocham, ale.... co z tego jak tego nie czujemy, czyli nie jest to prawdziwe. Tak Silver , naprawde liczy sie tylko to , tylko to jest AUTENTYCZNE, reszta to brednie o czyms co wydaje nam sie lub chcemy przwartosciowac z tych czy innych wzgledow. Coraz czesciej jestem tego swiadoma myslac o kims czy czyms odczowam bardzo wyraznie uczucia jakie temu towarzysza. I tak naprawde to jest dla nas jedynym miernikiem autentycznosci , to uczucie , ktore uda nam sie odczuc i nazwac. Oczywiscie kazdy moze miec inne w do tej samej osoby rzezczy , lub sytuacji. To jest normalne. Kiara 
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 04, 2009, 11:49:44 wysłane przez Kiara »
|
|
|
|
|
janusz
 Wielki gaduÂła ;)
|
 |
« Odpowiedz #265 : Grudzień 05, 2009, 23:35:57 » |
|
Sposób postrzegania ludzkiego ¿ycia oraz prawdziwej natury cz³owieka /cztery cia³a/,przez staro¿ytne cywilizacje ilustruje poni¿szy rysunek.  Poni¿sza ilustracja ukazuje wiedzê braminów na temat istoty jak¹ jest cz³owiek.Inteligencja /woŸnica/ musi u¿ywaÌ wodzy /umys³u/ do kontrolowania zmys³ów /koni/.Dziêki temu dusza /pasa¿er/ mo¿e podró¿owaÌ w spokoju.Wizerunki zmys³ów - oko,nos,ucho,d³où i usta - zwisaj¹ z szyj koni.  P³askorzeŸba naskalna z Jukatanu,przedstawia kap³ana Majów podczas medytacji.Gdy cia³a fizyczne,emocjonalne i intelektualne osi¹gaj¹ równowagê,energia elektromagnetyczna przep³ywa przez krêgos³up i promieniuje z czakry korony na czubku g³owy.Majowie przedstawiali to jako fontannê œwiat³a,symbolizuj¹c¹ wysoki poziom energii duchowej emitowanej przez cia³o.  Jak widaÌ wiedza na temat naszej prawdziwej natury by³a ju¿ znana w odleg³ych czasach.My dopiero j¹ poznajemy na nowo. 
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 08, 2011, 21:23:56 wysłane przez janusz »
|
|
|
|
|
arteq
Gość
|
 |
« Odpowiedz #266 : Grudzień 06, 2009, 20:59:45 » |
|
Janusz, a czy czasem nie chodziÂło o jĂŞzyk [zmysÂł] smaku a nie o usta?
|
|
|
|
|
|
|
janusz
 Wielki gaduÂła ;)
|
 |
« Odpowiedz #267 : Grudzień 06, 2009, 21:41:12 » |
|
Witaj Artku.  Na jednym z koni,faktycznie jest umieszczony wychodz¹cy z ust jêzyk,jako symbol smaku.Smak jest warunkowany dzia³aniem komórek zmys³owych znajduj¹cych siê w tzw. kubkach smakowych rozmieszczonych na jêzyku i podniebieniu, u ma³ych dzieci s¹ tak¿e na wargach w okolicy ust. Kubki rejestruj¹ cztery typy smaku: gorzki, s³odki, kwaœny i s³ony. WiêkszoœÌ tego, co odbieramy jako wyrafinowane smaki potraw to w rzeczywistoœci i ich zapachy! Zewnêtrzne czêœci kubków smakowych po³¹czone s¹ z nerwami zaanga¿owanymi w dotyk, wiêc smak i odczucia fizycznej obecnoœci po¿ywienia s¹ tak¿e ze sob¹ œciœle zwi¹zane. Smak s³odki-czubek jêzyka Smak kwaœny-boki jêzyka Smak s³ony- same brzegi jêzyka i czêœci zbli¿aj¹ce siê ku ty³owi Smak gorzki- sam ty³ jêzyka
|
|
|
|
|
|
|
arteq
Gość
|
 |
« Odpowiedz #268 : Grudzień 06, 2009, 21:43:06 » |
|
Tak, wiem o tym. ChodziÂło mi, Âże ÂściÂślej i poprawniej byÂłoby zamiast usta napisaĂŚ jĂŞzyk.
|
|
|
|
|
|
|
Thotal
Gość
|
 |
« Odpowiedz #269 : Grudzień 06, 2009, 21:49:11 » |
|
Jest jeszcze jeden smak - ostry, element ognia Pozdrawiam - Thotal 
|
|
|
|
|
|
|
janusz
 Wielki gaduÂła ;)
|
 |
« Odpowiedz #270 : Grudzień 06, 2009, 22:08:16 » |
|
Masz Artku caÂłkowitÂą racjĂŞ.  Ten element ''ognia'' odczuÂłem spoÂżywajÂąc potrawĂŞ zaprawionÂą papryczkÂą chili.W 1912 roku zostaÂła skonstruowana skala ostroÂści papryczek chili, skala ta nosi nazwĂŞ skali Scoville'a. Skala ta mierzy koncentracjĂŞ kapsaicyny. NajostrzejszÂą paprykÂą chili jest Naga Jolokia. 
|
|
|
|
|
|
|
PHIRIOORI
Gość
|
 |
« Odpowiedz #271 : Grudzień 06, 2009, 23:15:24 » |
|
kiedys ugryzÂłem 1mm papryki na ktĂłrÂą mĂłwia "czuszka", myÂślaÂłem Âże mnie rozniesie po scianach ..i trzymaÂło przez ponad 2h. Ale nie namlaowaÂłem o tym jeszcze tajemnego obrazu i nie ukryÂłem tejÂże sekretnej wiedzy na temat papryczek BuÂłgarskich  WieÂża Babel: "WSZYSTKO, co bĂŞdziemy zdolni sobie WYOBRAZIĂ bĂŞdzie dla nas MOÂŻLIWE"Wieza do Nieba {POZAprzestrzeni} | Gwiezdne wrota Osirisa. Statek Osirisa. UrzÂądzenie Osirisa | Projekcja duszy do odlegÂłych Galaktyk poprzez wymiary. A tu kilka OBRAZĂW i wiedza TAJEMNA w nich "ukryta" 
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 06, 2009, 23:48:21 wysłane przez PHIRIOORI »
|
|
|
|
|
janusz
 Wielki gaduÂła ;)
|
 |
« Odpowiedz #272 : Grudzień 09, 2009, 21:01:15 » |
|
Ayahuasca-''wino duszy'' przygotowywana przez szamanĂłw dziaÂła silnie halucynogennie. Indianie sporzÂądzajÂą napĂłj, ktĂłry jest zaÂżywany przez szamanĂłw w celach leczniczych, lub by wprowadziĂŚ siĂŞ w trans jasnowidzenia, ewentualnie skontaktowaĂŚ siĂŞ z mitycznÂą pamiĂŞciÂą plemienia. Podczas seansu ayahuaskĂŞ pije zarĂłwno pacjent, jak i szaman. Obaj doÂświadczajÂą wizji, w ktĂłrych duchy dyktujÂą im, jak ma przebiegaĂŚ kuracja. Innym celem takich seansĂłw jest rĂłwnieÂż wykrywanie klÂątw i urokĂłw bĂŞdÂących przyczynami chorĂłb. Stosowanie ayahuaski w celach magicznych znane jest od tysiĂŞcy lat. Obrazy namalowane przez ludzi,ktĂłrzy spoÂżyli ten specyfik sÂą peÂłne dziwnych symbolii z ''innego wymiaru''.Podobno eksperymenty z podobnymi substancjami prowadziÂł Witkacy,stymulujÂąc w ten sposĂłb swojÂą wyobraÂźniĂŞ artystycznÂą.   http://images.google.pl/images?hl=pl&source=hp&q=ayahuasca&lr=&rlz=1W1SKPB_en&um=1&ie=UTF-8&ei=zfofS9jII4SCnQPuz72gCw&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=4&ved=0CB4QsAQwAw
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 08, 2011, 21:27:42 wysłane przez janusz »
|
|
|
|
|
acentaur
 Wielki gaduÂła ;)
Punkty Forum (pf): 12
Email
|
 |
« Odpowiedz #273 : Grudzień 09, 2009, 21:47:41 » |
|
Witaj januszDMT i podobne ( pochodne meskaliny, LSD ) to halucynogeny przenoszace w nie mniej "rzeczywisty" swiat jak nasz a w zasadzie w swiaty mieszane tzn. mozna z jednego do drugiego swobodnie przechodzic. To iluzja 100 procentowa i takich obrazkow jak ponizej po prostu nie ma. Te "wymiary" to czesciowe uaktywnienie tego co posiada kazdy czlowiek, a wiec poszerzone dzialanie pieciu zmyslow ale bez kontroli umyslu=ego. Dzialanie tych specyfikow wywoluje wizje gleboko zwiazane z psychika, zostaja uwolnione m.in. wszystkie przezycia naszego calego zycia i to w postaci zaleznej od od stpnia rozwoju duchowego. To konfrontacja z tym wszystkim co Ego odrzucilo. Do tego niektore specyfiki wykonuja teatrzyk w sposob gwaltowny i destruktywny a niektore w sposob pozytywny.  pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
KapÂłan 718
Gość
|
 |
« Odpowiedz #274 : Grudzień 10, 2009, 08:27:55 » |
|
Witaj Acentaurciekawym "zbiegiem okolicznoœci" ogl¹da³em wczoraj 5. czêœÌ serii Magical Egypt ( http://www.magicalegypt.com/ProductDetails.asp?ProductCode=Ep5 ) - "Navigating the Afterlife" i jest tam pewien pan - Rick Strassman ( http://www.rickstrassman.com/ ), który odkry³ coœ ciekawego w zwi¹zku z DMT pan ten odkry³, ¿e DiMetyloTropamina ( http://pl.wikipedia.org/wiki/Dimetylotryptamina ) ma coœ wspólnego z gruczo³em dokrewnym szyszynki oraz serotonin¹ - przypominam, ¿e ten goœÌ ma tytu³ M.D. - MEDICAL DOCTOR a mówi o 3 Oku i Bramie do Innych Wymiarów! pozdrawiam i polecam zapoznaÌ siê chêtnym z t¹ informacj¹ i poczytaÌ to co jest w linkach... Kap³an 718'
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 10, 2009, 08:30:36 wysłane przez KapÂłan 718 »
|
|
|
|
|
|