JACK
Go¶æ
|
|
« : Marzec 03, 2011, 22:07:11 » |
|
Nieszczelne jelito - g³ówna przyczyna chorób.
Zdrowie wiêkszo¶ci ludzi obecnie mocno szwankuje.Przyczyn± jest z³e od¿ywianie. Wg mnie to co sta³o siê, ¿ywno¶ci± w Polsce przez ostatnie 20 lat to niemal tragedia.
Konserwanty, dodatki do ¿ywno¶ci, antybiotyki w paszach dla zwierz±t, to wszystko powoduje u ludzi zmianê flory jelitowej. Konserwanty z za³o¿enia chroni± ¿ywno¶æ przed bakteriami, dzia³a to podobnie jak spo¿ywanie antybiotyków. Likwidacja dobrych bakterii w jelicie powoduje powstanie doskona³ych warunków rozwojowych dla grzybów w szczególno¶ci dro¿d¿aka Candida Albicans i podobnych. Dodatkowo powszechnie spo¿ywany cukier powoduje du¿y rozrost dro¿dzaków. Candida potrafi ponadto przeistaczaæ siê w klasyczn± grzybniê, która mo¿e przerosn±æ ca³e cia³o cz³owieka. Dlaczego tak siê dzieje? Grzyby potrafi± wydzielaæ z siebie specjalne enzymy, które trawi± pod³o¿e na którym grzyb ¿yje. Inaczej mówi±c Candida zaczyna trawiæ sciankê jelita doprowadzaj±c do powstania dziur w jelitach.
Nastêpnie strzêpki grzybni potrafi± przemieszczaæ siê wewn±trz krwiobiegu doprowadzaj±c do inwazji niemal dowolnego organu, tak¿e mózgu. Os³abienie uk³adu odporno¶ciowego, powoduje szybsz± inwazjê grzyba. Dlatego d³ugotrwa³y silny stres jest najwiêkszym sprzymierzeñcem Candidy. Z Candid± wspó³¿yj± bakterie, np. gronkowce. Gdy dojdzie do diagnozy infekcji bakteryjnej i zastosowany zostanie antybiotyk, to w trakcie kuracji bakterie mo¿e i znikn±, ale grzyb rozro¶nie siê jeszcze bardziej.
Co dzieje siê gdy mamy nieszczelne jelito, pomijaj±c sprawê ewentualnej grzybicy ogólnoustrojowej?
Kolejnym problemem staj± siê wówczas powszechne alergie na zjadany pokarm, powoduj±ce fatalne samopoczucie, powszechne obecnie problemy skórne, s³aby wzrok i inne bardzo powa¿ne choroby. Jak to siê dzieje? Gdy zjadamy pokarm, to w trakcie trawienia np. bia³ko - materia³ budulcowy organizmu rozk³adany jest do postaci pojedynczych cegie³ek, czyli aminokwasów. Gdy jelito jest nieszczelne fragmenty niedotrawionego bia³ka trafiaj± do krwi cz³owieka.
Wygl±da to tak jakby kto¶ murarzom na budowê przywozi³ gruz, a nie pojedyncze ceg³y. Z tym gruzem nic nie da siê zrobiæ, trzeba go usun±æ z organizmu. Uk³ad odporno¶ciowy zamiast walczyæ z wirusami i bakteriami, zmuszony jest usuwaæ to niedotrawione bia³ko. Zaczyna siê dos³ownie wojna immunologiczna w organizmie, podczas której uk³ad immunologiczny produkuje substancje, które jeszcze bardziej dziurawi± jelito. Jak na wojnie, straty we w³asnej ludno¶ci cywilnej te¿ wystêpuj±. Zaczyna siê fatalne samopoczucie i alergia na wszystko.
Ale to jeszcze nic potem uk³ad odporno¶ciowy mo¿e kompletnie zwariowaæ, co powoduje ¿e ju¿ nie wie kto jest "swój", a kto "obcy". Zaczyna niszczyæ organy w organizmie. Powstaj± choroby z tzw. autoagresji. Gdy atakuje uk³ad nerwowy to jest np.stwardnienie rozsiane, gdy trzustkê to cukrzyca typu I itd. Zajêty walk± z niedotrawionym pokarmem s³abo zwalcza komórki nowotworowe. Grzyb Candida te¿ ma wtedy ³atwiejsze warunki inwazji.
Pojawiaj±ce siê problemy zdrowotne powoduj±, ¿e zaczynamy dbaæ o siebie. "Zdrowa dieta", witaminy. Efekty czêsto s± mizerne bo jelito dalej pozostaje nieszczelne. Wojna immunologiczna nasila siê i czêsto nie ma mowy o uszczelnieniu jelit i zdrowiu.
Jak wiêc odzyskaæ zdrowie, jak uszczelniæ jelito?
cdn.
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 03, 2011, 22:42:12 wys³ane przez JACK »
|
Zapisane
|
|
|
|
krzysiek
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #1 : Marzec 03, 2011, 22:24:06 » |
|
Kiedy¶ trochê sobie poczyta³em o tym dro¿d¿aku i rzeczywi¶cie potrafi on siaæ niez³e spustoszenie w organi¼mie. Najlepsze warunki do bytowania ma w zatokach nosowych, gdzie jest ciep³o i wilgotno. Jak wiadomo wszystkim grzybiarzom, to s± wymarzone warunki do rozrostu grzybni.
Autor opracowania, które czyta³em (nazwiska nie pamiêtam - bioenergoterapeuta z Opolszczyzny) radzi walczyæ z tym paskudztwem specjaln± mikstur± z³o¿on± w równych czê¶ciach z soku aloesowego, oliwy i soku z cytryny. Próbowa³em - pomaga! Zw³aszcza wpuszczanie po kilka kropli do otworów nosowych, gdzie candida ma matecznik i infekuje ca³y organizm. Czu³em, jak owe krople "wypalaj±" wrêcz wszelkie zanieczyszczenia gnie¿d¿±ce siê w zatokach, w tym dro¿d¿aka. Polecam!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
JACK
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #2 : Marzec 03, 2011, 22:48:37 » |
|
Test buraczkowy, czyli jak wstêpnie diagnozujemy stan jelita. To najtañsza i najszybsza metoda sprawdzenia stanu jelita. Ja robiê to tak: Wyciskam oko³o 70-100 ml soku z czerwonego buraka. Wypijam gdzie¶ po¶rodku miêdzy posi³akmi i obserwujê mocz przez kilka, nawet kilkana¶cie godzin. Gdy jelito jest w miarê szczelne to mocz jest stale ¿ó³ty. Gdy mamy dziury, to mocz jest zabarwiony. Tak jak pisa³ Krzysiek ten Pan S³onecki gdzie¶ spod Opola opisa³ to w swojej ksi±¿ce: www.bioslone.plPortal ten robi dobr± robotê w kwestii odzyskiwania zdrowia, choæ ostatnio siê trochê zapêtlili w ró¿nych konfliktach. Gdy czyta³em S³oneckiego parê lat temu to pocz±tkowo nie wierzy³em, ¿e mo¿na sikaæ po burakach na ¿ó³to, bo od zawsze sika³em na czerwono. Gdy sikamy na czerwono to dobrze nie jest. Ale z mojego do¶wiadczenia wynika te¿, ¿e sikanie na ¿ó³to nie ¶wiadectwem pe³nej szczelno¶ci jelit. Barwnik nie przechodzi do krwi, co oznacza, ¿e dziury s± ma³e, ale ma³a alergia i wojna immunologiczna mo¿e siê dalej utrzymywaæ. Jak uszczelniæ jelito? W Bioslone podstaw± leczenia jest dieta bezglutenowa (bez zbó¿, których bia³ko- gluten rozszczelnia jelito) i wspominana przez Krzy¶ka tzw. mikstura oczyszczaj±ca. oko³o pó³ kieliszka rano przez ca³e ¿ycie ! To co¶ rzeczywi¶cie dzia³a efekty na pocz±tku s± dobre, ale potem jest ju¿ gorzej. U mnie po oko³o miesi±cu owa mikstura tak jakby przesta³a dzia³aæ, a z³e samopoczucie utrzymywa³o siê dalej. Poprawi³ siê wynik testu buraczkowego (mniej barwnika w moczu). Miksturê po pewnym czasie przesta³em piæ, ale dietê bezglutenow± utrzymywa³em co spowodowa³o, ¿e test buraczkowy wyszed³ w koñcu pozytywnie. cdn.
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 03, 2011, 23:45:03 wys³ane przez JACK »
|
Zapisane
|
|
|
|
krzysiek
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #3 : Marzec 03, 2011, 23:11:45 » |
|
Obserwowanie moczu, to nie jest moje ulubione zajêcie Ale rozumiem, ¿e daje niez³e rozpoznanie. Domy¶lam siê, ¿e je¶li jest te¿ buraczkowy, to trzeba wzywaæ ksiêdza na ostatni± pos³ugê? Albo lekarza ostatniego kontaktu...? Prawd± jednak jest, ¿e stan naszych jelit ma ogromne znaczenia dla wydolno¶ci ca³ego naszego organizmu. Spotka³em siê nawet z opini±, ¿e decyduje o d³ugo¶ci (no i jako¶ci) naszego ¿ycia fizycznego. Toksyny i z³ogi gromadzone przez lata w naszych jelitach stopniowo zatruwaj± ca³y organizm i przyczyniaj± siê do przedwczesnego zej¶cia. Opinie ludzi, którzy poddali siê profesjonalnej hydrokolonoterapii s± szokuj±ce! Jak siê okazuje, potrafimy zgromadziæ w jelitach nawet kilkana¶cie kilogramów truj±cych z³ogów (!), powoduj±cych drastyczne pogarszanie siê skuteczno¶ci przemiany materii, wzdêcia i ogólny dyskomfort. Wype³nione tym balastem jelita wypychaj± b³onê przepony w stronê klatki piersianej, powoduj±c nawet pogorszenie pracy serca, ogólne zmêczenie i z³e samopoczucie. Czyta³em zwierzenia faceta, który podda³ swój organizm totalnemu oczyszczeniu ze z³ogów jelitowych (pozby³ siê ich ok. 18 kilogramów!) i wszelkie dolegliwo¶ci minê³y bezpowrotnie. A my¶la³, ¿e jest chory na serce.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
greta
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #4 : Marzec 04, 2011, 09:14:35 » |
|
Co do tych zlogow,tak to jest prawda.Caly niestrawiony do konca pokarm osadza sie na sciankach jelit i je blokuje.Stad caly czas choroby,bo to co powinno dotrzec do nas zatrzymuje sie wlasnie w tych zlogach. Ja przeszlo 2 lata temu odzywiam sie wegetariansko a poza tym codziennie robie lewatywe,zeby sie z tego swinstwa oczyscic.I efekty sa.Moze sie ktos smiac,ze jestem fanka lewatyw,ale gdyby mial takie problemy zdrowotne jakie ja mialam,chwycil by sie tak jak ja brzytwy w postaci lewatyw. Po jakims czasie stosowanie plus inne odzywianie jestem zdrowa.Nie boje sie tego powiedziec.Schudlam 13 kg.odstawilam calkowicie leki na alergie,nie mam jej! Dziekuje opatrznosci,ze mi podstawila w onternecie terapie dr.Gersona i na niej caly czas bazuje.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
JACK
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #5 : Marzec 04, 2011, 11:37:47 » |
|
Co do tych zlogow,tak to jest prawda.
Tak niektórzy maj± tego sporo. Ja pi³em kiedy¶ koktaile b³onnikowe z mielonych nasion pana S³oneckiego. Te¿ nie¼le "czyszcz±" A robi³a¶ test buraczkowy?
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 04, 2011, 11:40:12 wys³ane przez JACK »
|
Zapisane
|
|
|
|
greta
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #6 : Marzec 04, 2011, 13:07:39 » |
|
Nie robilam,bo o nim nie slyszalam,ale jutro zrobie na pewno.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
JACK
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #7 : Marzec 04, 2011, 15:02:22 » |
|
Ja to nawet ¿adnej sokowirówki nie u¿ywam, tylko trê buraki na tarce do ziemniaków, a utarte wyciskam na sitku lub szmatce. O tym jak wygl±da wojna immunologiczna w organizmie przy nieszczelnym jelicie mo¿na poczytaæ tu: www.leap.plTo strona firmy polskiego biochemika z USA, gdzie badaj± alergie na pokarm. Ten pan sam cierpia³ na alergie pokarmowe i ¿eby siê zdiagnozowaæ wymy¶li³ nowy test, bo nie by³o innej skutecznej metody diagnostycznej.
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 04, 2011, 15:09:43 wys³ane przez JACK »
|
Zapisane
|
|
|
|
ptak
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #8 : Marzec 04, 2011, 15:25:13 » |
|
A ja codziennie chrupiê pokrojone w plastry buraczki na surowo, tak jak marchewki, które równie¿ chrupiê. A rano sok z pó³ cytryny zmieszany z ³y¿k± oleju z siemienia lnianego. No i zio³a, tzn. jaskó³cze ziele zmieszane z pokrzyw± i skrzypem polnym w równych czê¶ciach. Oraz obowi±zkowo bia³a herbata lub zielona. Na <bios³one> za¶ wyczyta³am, ¿e cyt.: „Dzia³aj±c prebiotycznie oligosacharydy znajduj±ce siê w znacznej ilo¶ci w miodzie, piwie, cebuli, ry¿u, bananach, które po¶rednio zwiêkszaj± ilo¶æ bakterii probiotycznych w jelitach i krótko³añcuchowych kwasów t³uszczowych znacz±co poprawiaj± funkcjê bariery jelitowej wyra¿aj±c± siê zmniejszeniem przepuszczalno¶ci jelitowej.”
oraz,„Jak widaæ, badania nad mo¿liwo¶ci± poprawy funkcjonowania bariery jelitowej i zmniejszeniem jej przepuszczalno¶ci z jednej strony ukierunkowuj± siê na najnowsze mo¿liwo¶ci nauki (leczenie EGF) a z drugiej strony na leczenie dietetyczne. W tym kontek¶cie ciekaw± pracê opublikowa³ zespó³ pod kierunkiem Jensen-Jarolim i wsp. Wykazali oni, ¿e takie ostre przyprawy, jak papryka czy pieprz cayenne, zwiêkszaj± przepuszczalno¶æ hodowli komórek jelitowych, podczas gdy czarny i zielony pieprz, ziele angielskie i ga³ka muszkato³owa znacznie j± zmniejszaj±. Analiza ww. publikacji dotycz±cych mo¿liwo¶ci dietetycznego leczenia uszkodzonej bariery jelitowej powinna sk³aniaæ do powrotu do „polskiej, tradycyjnej kuchni”. Widaæ u babci nie tylko smakowa³o najlepiej ale i by³o najzdrowiej.”http://www.bioslone.pl/przyczyna-chorob/przepuszczalnosc-jelitowaPozdrawiam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Thotal
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #9 : Marzec 06, 2011, 00:27:21 » |
|
Pisa³em wcze¶niej o nowo przeczytanej ksi±¿ce "Rewolucja zielonych koktajli" Victorii Boutenko... Kobitka w 1988 roku wyjecha³a z ZSRR do USA, tam zachwyci³a siê kolorowym "jedzonkiem" w pude³kach odgrzewanym w super urz±dzeniu pod tytu³em MIKROFALÓWKA. W ci±gu zaledwie trzech lat jej szesnastoletnia córka nabawi³a siê ciê¿kiej alergicznej astmy, dwudziestoletni syn cukrzycy II stopnia, jej m±¿ powa¿nych zmian mia¿d¿ycowych, a ona problemów z systemem kr±¿enia. Dowiedzia³a siê ¿e s± to choroby NIEULECZALNE Zaczê³a szukaæ, prawdopodobnie na pocz±tku trafi³a na metodê "GERSONA", pot³uk³a m³otkiem mikrofalê, wyrzuci³a wszystkie ¶mieci z lodówki i zaczê³a nowe ¿ycie. Jedzenie warzyw i owoców te¿ nie satysfakcjonowa³o j± do koñca i "wpad³a" na pomys³, choæ pomys³ by³ ju¿ znany du¿o wcze¶niej na miksowanie w ca³o¶ci warzyw i owoców. Rewolucja polega na doborze sk³adników. Jak twierdzi, WYLECZY£A CA£¡ RODZINÊ!!! £±cz±c owoce z takimi zio³ami i warzywami jak pokrzywy, mniszek lekarski, szczaw, szpinak, buraki, czarna rzepa, banany, mango i wiele, wiele innych tworzymy materia³ przyswajalny niemal w 100%, zaspakajamy organizm we wszystkie potrzebne minera³y i zwi±zki, maj±c przy okazji wspania³e doznania smakowe. Uwielbiaj± je wszystkie dzieci, one s± najlepszym wyznacznikiem intuicyjnego doboru pokarmów. Piszê to ca³kowicie ¶wiadomie, sam podarowa³em blendera i ksi±¿kê matce ma³ego dziecka, która nie potrafi wyraziæ zachwytu i wdziêczno¶ci. Sam te¿ robiê na ¶niadanie zielony koktajl, lubiê te bardziej "t³uste", z awokado, bananem, potem dopiero jab³ko i zielone broku³y i pietruszki (wszystko surowe ). Dodajê te¿ odrobinê oleju lnianego, z oliwek lub z pestek dyni (olej jest "no¶nikiem" dobrobytu). Ostatnio nie by³o mnie przez dwa tygodnie, bo odpoczywa³em tam gdzie mia³em dostêp do takich koktajli, o których w Polsce móg³bym tylko ¶niæ, ale by³o fajnie... W ciep³ych krajach takim koktajlem mo¿na siê zaspokoiæ na ca³y dzieñ, ale w naszym klimacie musimy od¿ywiaæ siê trochê inaczej, tu jest inna bajka. Pozdrawiam - Thotal
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 06, 2011, 00:31:56 wys³ane przez Thotal »
|
Zapisane
|
|
|
|
greta
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #10 : Marzec 06, 2011, 09:54:40 » |
|
No wlasnie.W terapii Gersona trzeba bazowac na dostepnych nam owocach i warzywach,tych sezonowych.Jest to wrecz zalecane.A podstawa sa potrawy wlasnie miksowane,poniewaz sa one w calosci przyswajane przez organizm,a watroba nie ma pracy przy ich przerabianiu.Podstawa jest zupa Hipokratesa,poniewaz to on powiedzial:"Pozwol,zeby jedzenie bylo twoim lekarstwem,a lekarstwo jedzeniem".Zupa Hipokratesa to: 1 sredni korzen selera,jezeli jest dostepny/jezeli nie,3 lub 4 liscie/ 1 sredni korzen pietruszki/jesli niedostepny,mozna pominac/ 2 male lub 1 duza pora/jezeli niedostepne,uzyc w zamian 2 male cebule/ 2 srednie cebule czosnek do smaku/niekoniecznie trzeba go gotowac,moze byc takze wkrojony do goracej zupy/ 0,5-0,75kg pomidorow/lub wiecej jesli potrzeba/ 0,5kg ziemniakow Umyc i wyszorowac warzywa,pokroic w plastry lub w kostke wielkosci 1 cm.Wlozyc do duzego garnka,zalac woda tak,zeby warzywa zostaly calkowicie przykryte,zagotowac i gotowac na wolnym ogniu przez okolo 1,5 do 2 godz.az wszystkie warzywa zmiekna.Przepuscic przez przecierak do warzyw,zeby usunac blonnik.Ostudzic przed wlozeniem do lodowki.
Taka zupe nalezy jesc na obiad i kolacje.Mozna przygotowac wieksza porcje,ale tylko na ten dzien kiedy ma byc spozywana
Przykladowy jadlospis dzienny: Sniadanie Duza miska platkow owsianych gotowanych w destylowanej wodzie,poslodzonych odrobina miodu lub uprzednio namoczonych owocow suszonych/namoczyc na noc w zimnej wodzie lub zalac wrzatkiem/ szklanka swiezego soku pomaranczowego dodatkowy owoc,surowy lub duszony opcjonalnie:kromka niesolonego,organicznego,zetniego chleba opieczona w tosterze
Obiad Duzy talerz salatek polanych sosem z oleju lnianego 300/350 mililitrow zupy Hipokratesa pieczone,gotowane,gniecione lub w inny sposob przyrzadzone ziemniaki jedno lub dwa swiezo gotowane warzywa surowy lub duszony owoc na deser
Kolacja Ta sama kolejnosc jak na obiad,ale z innymi warzywami i owocami na deser.
UWAGA: Po obiedzie lub kolacji,kiedy zjadlismy juz satysfakcjonujacy posilek,mozna zjesc kolejna kromke opiekanego chleba,tego samego ca na sniadanie.Jednaklze nalezy pamietac,ze chleb nie powinien zaspokajac glodu,jest traktowany jedynie jako przekaska.
Tak wiec widzicie jak to sie ma w terapii Gersona.Zauwazam,ze ja odzywiam sie profilaktycznie,bo nie jestem chora na raka,ale bylam alergiczka i postanowilam sprawdzic na sobie jak to dziala.Wierzcie mi dziala.W ksiazce sa przepisy rozne.Jak ktos jest chetny moge podeslac.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Thotal
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 25, 2011, 22:07:57 » |
|
Test buraczkowy zrobi³ siê sam... Na ma³ym przyjêciu podano czerwony barszcz, który mi bardzo zasmakowa³ i wypi³em parê fili¿anek. A tu nic, normalnie ZERO ZABARWIENIA To jest efekt picia ZIELONYCH KOKTAJLI Namawiam wszystkich. Pozdrawiam - Thotal
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
barneyos
Gawêdziarz
Punkty Forum (pf): 2
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 689
Zobacz profil
|
|
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 27, 2011, 10:05:13 » |
|
Thotek, nie liczy siê, nie liczy siê - Twój test by³ letko oszukany ! Musi byæ test na surowym buraku, barszczyk przek³amuje, zakwas chlebowy (w klasycznym barszczu bez miêska) robi swoje i zmienia pH jelitka oraz rozrzedza sok burakowy. Trzeba lecieæ zez 100% sokiem buraczanym. 3mam kciuki za Ciebie - dawaj surowca w kichy i siê potem zobaczy !!
|
|
|
Zapisane
|
Pzdr barneyos ---------------------------------- \"Nie ma rzeczy niemo¿liwych, s± tylko rzeczy, których na razie nie potrafimy zrobiæ\" \"Im wiêcej wiem, tym bardziej wiem, ¿e mniej wiem\"
|
|
|
JACK
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 27, 2011, 11:06:54 » |
|
Ostatnio te¿ troszkê wzi±³em siê za siebie. Po wy¿erce wielkanocnej i dwóch komuniach waga podskoczy³a prawie do stówy, a samopoczucie posz³o ostro w dó³. Ju¿ na wiosnê przyrzek³em w mailu pewnej lekarce, Ewie Bednarczyk-Witoszek: www.dietaoptymalna.com ¿e bêdê jad³ rotacyjnie , ale wiecie jak to jest. No, ale w koñcu nadszed³ ten czas. Czas stosowania teorii w praktyce. Ju¿ kiedy¶ sam zauwa¿y³em, ¿e najlepsze samopoczucie mam po pokarmie, na którego mam tzw."smaka" i którego d³ugo nie jad³em, np twaróg ¶mietana po 2-3 tygodniach abstynencji mlecznej. czyli parê lat temu wpad³em na pomys³,¿e najlepsze od¿ywianie by³o by takie: 1 dzieñ: mleczny 2 dzieñ: jajeczny 3 dzieñ: fasolowy 4 dzieñ: orzechowy 5 dzieñ: miêsny 6 dzieñ: pistacjowy 7 dzieñ: rybny No ale wir ¿ycia mnie wci±gn±³, a poza tym druga po³owa gotowa³a po swojemu. Potem, trafi³em na : www.leap.pl gdzie podstawowym zalecniem wyleczenia z alergii i nieszczelno¶ci uk³adu pokarmowego jest rotacja pokarmów. Jednak Ich metody by³y dla mnie zbyt restrykcyjne, a jak dla zwolennika t³uszczu dieta za chuda. W koñcu pod koniec 2010 zrobi³em ponowy przegl±d internetu trafi³em na optymaln± (t³usta dieta) lekarkê która ka¿e rotowaæ pokarmy. No i tak kupi³em Jej ksi±¿kê. Co ciekawe, Jej system dietetyczny nie nakazuje je¶æ t³usto , mo¿na je¶æ chudo ¿eby wyzdrowieæ, ale trzeba rotowaæ pokarmy. Najwa¿niejsze to nie je¶æ dzieñ w dzieñ tego samego, bo uk³ad odporno¶ciowy siê wkurzy i podziurawi jelito Zalety rotacji pokarmów.1) Nowy pokarm to zaskoczenie dla Uk³adu Odporno¶ciowego - On nie zd±¿y zareagowaæ , a Wy ju¿ jecie co innego i trzymacie Go w gar¶ci a jelito uszczelnia siê. Organizm jest coraz zdrowszy. 2) Ludwik Pasteur powiedzia³, ¿e nie wa¿na jest bakteria, liczy siê pod³o¿e, bo od pod³o¿a zale¿y jakie bakterie siê rozwin±. Rotuj±c pokarmy co chwilê zmieniacie "pod³o¿e" w jelitach i chorobotwórcze bakterie danego szczepu, lub grzyby którym to pod³o¿e pasuje nie zd±¿± siê rozwin±æ. Zatem kochani ! Ku chwale Ojczyzny rotujmy pokarmy. czyli, np. koktaile s± super, ale przyk³adowo: poniedzia³ek: len + banan + co¶ tam nr 1 wtorek: sezam + mango+ co¶ tam nr 2 ¶roda: dynia + jakie¶ warzywo+ co¶ tam nr 3 itd. Mo¿na je¶æ to samo nawet przez dwa, trzy dni pod rz±d, szczególnie jak siê ma na co¶ smaka, ale potem przerwa 3- 7 lub wiêcej dni, zreszt± smaczek te¿ samoistnie siê koñczy. Tak podobno naturalnie jedz± ma³e dzieci i tak jest najzdrowiej. Trochê to przypomina dietê jaskiniowca. Upolowa³em zaj±ca- jem zaj±ca , trafi³em na poziomki-jem poziomki do syta itd. Dyskusjê na ten temat widzia³em te¿ na forum portalu: www.dobradieta.pl
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 27, 2011, 22:49:40 wys³ane przez Dariusz »
|
Zapisane
|
|
|
|
|