JACK
Gość
|
 |
« : Marzec 03, 2011, 22:07:11 » |
|
Nieszczelne jelito - g³ówna przyczyna chorób.
Zdrowie wiĂŞkszoÂści ludzi obecnie mocno szwankuje.PrzyczynÂą jest zÂłe odÂżywianie. Wg mnie to co staÂło siĂŞ, ÂżywnoÂściÂą w Polsce przez ostatnie 20 lat to niemal tragedia.
Konserwanty, dodatki do ¿ywnoœci, antybiotyki w paszach dla zwierz¹t, to wszystko powoduje u ludzi zmianê flory jelitowej. Konserwanty z za³o¿enia chroni¹ ¿ywnoœÌ przed bakteriami, dzia³a to podobnie jak spo¿ywanie antybiotyków. Likwidacja dobrych bakterii w jelicie powoduje powstanie doskona³ych warunków rozwojowych dla grzybów w szczególnoœci dro¿d¿aka Candida Albicans i podobnych. Dodatkowo powszechnie spo¿ywany cukier powoduje du¿y rozrost dro¿dzaków. Candida potrafi ponadto przeistaczaÌ siê w klasyczn¹ grzybniê, która mo¿e przerosn¹Ì ca³e cia³o cz³owieka. Dlaczego tak siê dzieje? Grzyby potrafi¹ wydzielaÌ z siebie specjalne enzymy, które trawi¹ pod³o¿e na którym grzyb ¿yje. Inaczej mówi¹c Candida zaczyna trawiÌ sciankê jelita doprowadzaj¹c do powstania dziur w jelitach.
Nastêpnie strzêpki grzybni potrafi¹ przemieszczaÌ siê wewn¹trz krwiobiegu doprowadzaj¹c do inwazji niemal dowolnego organu, tak¿e mózgu. Os³abienie uk³adu odpornoœciowego, powoduje szybsz¹ inwazjê grzyba. Dlatego d³ugotrwa³y silny stres jest najwiêkszym sprzymierzeùcem Candidy. Z Candid¹ wspó³¿yj¹ bakterie, np. gronkowce. Gdy dojdzie do diagnozy infekcji bakteryjnej i zastosowany zostanie antybiotyk, to w trakcie kuracji bakterie mo¿e i znikn¹, ale grzyb rozroœnie siê jeszcze bardziej.
Co dzieje siĂŞ gdy mamy nieszczelne jelito, pomijajÂąc sprawĂŞ ewentualnej grzybicy ogĂłlnoustrojowej?
Kolejnym problemem stajÂą siĂŞ wĂłwczas powszechne alergie na zjadany pokarm, powodujÂące fatalne samopoczucie, powszechne obecnie problemy skĂłrne, sÂłaby wzrok i inne bardzo powaÂżne choroby. Jak to siĂŞ dzieje? Gdy zjadamy pokarm, to w trakcie trawienia np. biaÂłko - materiaÂł budulcowy organizmu rozkÂładany jest do postaci pojedynczych cegieÂłek, czyli aminokwasĂłw. Gdy jelito jest nieszczelne fragmenty niedotrawionego biaÂłka trafiajÂą do krwi czÂłowieka.
Wygl¹da to tak jakby ktoœ murarzom na budowê przywozi³ gruz, a nie pojedyncze ceg³y. Z tym gruzem nic nie da siê zrobiÌ, trzeba go usun¹Ì z organizmu. Uk³ad odpornoœciowy zamiast walczyÌ z wirusami i bakteriami, zmuszony jest usuwaÌ to niedotrawione bia³ko. Zaczyna siê dos³ownie wojna immunologiczna w organizmie, podczas której uk³ad immunologiczny produkuje substancje, które jeszcze bardziej dziurawi¹ jelito. Jak na wojnie, straty we w³asnej ludnoœci cywilnej te¿ wystêpuj¹. Zaczyna siê fatalne samopoczucie i alergia na wszystko.
Ale to jeszcze nic potem ukÂład odpornoÂściowy moÂże kompletnie zwariowaĂŚ, co powoduje Âże juÂż nie wie kto jest "swĂłj", a kto "obcy". Zaczyna niszczyĂŚ organy w organizmie. PowstajÂą choroby z tzw. autoagresji. Gdy atakuje ukÂład nerwowy to jest np.stwardnienie rozsiane, gdy trzustkĂŞ to cukrzyca typu I itd. ZajĂŞty walkÂą z niedotrawionym pokarmem sÂłabo zwalcza komĂłrki nowotworowe. Grzyb Candida teÂż ma wtedy Âłatwiejsze warunki inwazji.
PojawiajÂące siĂŞ problemy zdrowotne powodujÂą, Âże zaczynamy dbaĂŚ o siebie. "Zdrowa dieta", witaminy. Efekty czĂŞsto sÂą mizerne bo jelito dalej pozostaje nieszczelne. Wojna immunologiczna nasila siĂŞ i czĂŞsto nie ma mowy o uszczelnieniu jelit i zdrowiu.
Jak wiĂŞc odzyskaĂŚ zdrowie, jak uszczelniĂŚ jelito?
cdn.
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 03, 2011, 22:42:12 wysłane przez JACK »
|
Zapisane
|
|
|
|
krzysiek
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 03, 2011, 22:24:06 » |
|
KiedyÂś trochĂŞ sobie poczytaÂłem o tym droÂżdÂżaku i rzeczywiÂście potrafi on siaĂŚ niezÂłe spustoszenie w organiÂźmie. Najlepsze warunki do bytowania ma w zatokach nosowych, gdzie jest ciepÂło i wilgotno. Jak wiadomo wszystkim grzybiarzom, to sÂą wymarzone warunki do rozrostu grzybni.
Autor opracowania, które czyta³em (nazwiska nie pamiêtam - bioenergoterapeuta z Opolszczyzny) radzi walczyÌ z tym paskudztwem specjaln¹ mikstur¹ z³o¿on¹ w równych czêœciach z soku aloesowego, oliwy i soku z cytryny. Próbowa³em - pomaga! Zw³aszcza wpuszczanie po kilka kropli do otworów nosowych, gdzie candida ma matecznik i infekuje ca³y organizm. Czu³em, jak owe krople "wypalaj¹" wrêcz wszelkie zanieczyszczenia gnie¿d¿¹ce siê w zatokach, w tym dro¿d¿aka. Polecam!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
JACK
Gość
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 03, 2011, 22:48:37 » |
|
Test buraczkowy, czyli jak wstêpnie diagnozujemy stan jelita. To najtaùsza i najszybsza metoda sprawdzenia stanu jelita. Ja robiê to tak: Wyciskam oko³o 70-100 ml soku z czerwonego buraka. Wypijam gdzieœ poœrodku miêdzy posi³akmi i obserwujê mocz przez kilka, nawet kilkanaœcie godzin. Gdy jelito jest w miarê szczelne to mocz jest stale ¿ó³ty. Gdy mamy dziury, to mocz jest zabarwiony. Tak jak pisa³ Krzysiek ten Pan S³onecki gdzieœ spod Opola opisa³ to w swojej ksi¹¿ce: www.bioslone.plPortal ten robi dobr¹ robotê w kwestii odzyskiwania zdrowia, choÌ ostatnio siê trochê zapêtlili w ró¿nych konfliktach. Gdy czyta³em S³oneckiego parê lat temu to pocz¹tkowo nie wierzy³em, ¿e mo¿na sikaÌ po burakach na ¿ó³to, bo od zawsze sika³em na czerwono. Gdy sikamy na czerwono to dobrze nie jest. Ale z mojego doœwiadczenia wynika te¿, ¿e sikanie na ¿ó³to nie œwiadectwem pe³nej szczelnoœci jelit. Barwnik nie przechodzi do krwi, co oznacza, ¿e dziury s¹ ma³e, ale ma³a alergia i wojna immunologiczna mo¿e siê dalej utrzymywaÌ. Jak uszczelniÌ jelito? W Bioslone podstaw¹ leczenia jest dieta bezglutenowa (bez zbó¿, których bia³ko- gluten rozszczelnia jelito) i wspominana przez Krzyœka tzw. mikstura oczyszczaj¹ca. oko³o pó³ kieliszka rano przez ca³e ¿ycie ! To coœ rzeczywiœcie dzia³a efekty na pocz¹tku s¹ dobre, ale potem jest ju¿ gorzej. U mnie po oko³o miesi¹cu owa mikstura tak jakby przesta³a dzia³aÌ, a z³e samopoczucie utrzymywa³o siê dalej. Poprawi³ siê wynik testu buraczkowego (mniej barwnika w moczu). Miksturê po pewnym czasie przesta³em piÌ, ale dietê bezglutenow¹ utrzymywa³em co spowodowa³o, ¿e test buraczkowy wyszed³ w koùcu pozytywnie. cdn.
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 03, 2011, 23:45:03 wysłane przez JACK »
|
Zapisane
|
|
|
|
krzysiek
Gość
|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 03, 2011, 23:11:45 » |
|
Obserwowanie moczu, to nie jest moje ulubione zajĂŞcie  Ale rozumiem, Âże daje niezÂłe rozpoznanie. DomyÂślam siĂŞ, Âże jeÂśli jest teÂż buraczkowy, to trzeba wzywaĂŚ ksiĂŞdza na ostatniÂą posÂługĂŞ? Albo lekarza ostatniego kontaktu...? PrawdÂą jednak jest, Âże stan naszych jelit ma ogromne znaczenia dla wydolnoÂści caÂłego naszego organizmu. SpotkaÂłem siĂŞ nawet z opiniÂą, Âże decyduje o dÂługoÂści (no i jakoÂści) naszego Âżycia fizycznego. Toksyny i zÂłogi gromadzone przez lata w naszych jelitach stopniowo zatruwajÂą caÂły organizm i przyczyniajÂą siĂŞ do przedwczesnego zejÂścia. Opinie ludzi, ktĂłrzy poddali siĂŞ profesjonalnej hydrokolonoterapii sÂą szokujÂące! Jak siĂŞ okazuje, potrafimy zgromadziĂŚ w jelitach nawet kilkanaÂście kilogramĂłw trujÂących zÂłogĂłw (!), powodujÂących drastyczne pogarszanie siĂŞ skutecznoÂści przemiany materii, wzdĂŞcia i ogĂłlny dyskomfort. WypeÂłnione tym balastem jelita wypychajÂą bÂłonĂŞ przepony w stronĂŞ klatki piersianej, powodujÂąc nawet pogorszenie pracy serca, ogĂłlne zmĂŞczenie i zÂłe samopoczucie. CzytaÂłem zwierzenia faceta, ktĂłry poddaÂł swĂłj organizm totalnemu oczyszczeniu ze zÂłogĂłw jelitowych (pozbyÂł siĂŞ ich ok. 18 kilogramĂłw!) i wszelkie dolegliwoÂści minĂŞÂły bezpowrotnie. A myÂślaÂł, Âże jest chory na serce.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
greta
Gość
|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 04, 2011, 09:14:35 » |
|
Co do tych zlogow,tak to jest prawda.Caly niestrawiony do konca pokarm osadza sie na sciankach jelit i je blokuje.Stad caly czas choroby,bo to co powinno dotrzec do nas zatrzymuje sie wlasnie w tych zlogach. Ja przeszlo 2 lata temu odzywiam sie wegetariansko a poza tym codziennie robie lewatywe,zeby sie z tego swinstwa oczyscic.I efekty sa.Moze sie ktos smiac,ze jestem fanka lewatyw,ale gdyby mial takie problemy zdrowotne jakie ja mialam,chwycil by sie tak jak ja brzytwy w postaci lewatyw. Po jakims czasie stosowanie plus inne odzywianie jestem zdrowa.Nie boje sie tego powiedziec.Schudlam 13 kg.odstawilam calkowicie leki na alergie,nie mam jej! Dziekuje opatrznosci,ze mi podstawila w onternecie terapie dr.Gersona i na niej caly czas bazuje.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
JACK
Gość
|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 04, 2011, 11:37:47 » |
|
Co do tych zlogow,tak to jest prawda.
Tak niektĂłrzy majÂą tego sporo. Ja piÂłem kiedyÂś koktaile bÂłonnikowe z mielonych nasion pana SÂłoneckiego. TeÂż nieÂźle "czyszczÂą" A robiÂłaÂś test buraczkowy?
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 04, 2011, 11:40:12 wysłane przez JACK »
|
Zapisane
|
|
|
|
greta
Gość
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 04, 2011, 13:07:39 » |
|
Nie robilam,bo o nim nie slyszalam,ale jutro zrobie na pewno.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
JACK
Gość
|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 04, 2011, 15:02:22 » |
|
Ja to nawet Âżadnej sokowirĂłwki nie uÂżywam, tylko trĂŞ buraki na tarce do ziemniakĂłw, a utarte wyciskam na sitku lub szmatce. O tym jak wyglÂąda wojna immunologiczna w organizmie przy nieszczelnym jelicie moÂżna poczytaĂŚ tu: www.leap.plTo strona firmy polskiego biochemika z USA, gdzie badajÂą alergie na pokarm. Ten pan sam cierpiaÂł na alergie pokarmowe i Âżeby siĂŞ zdiagnozowaĂŚ wymyÂśliÂł nowy test, bo nie byÂło innej skutecznej metody diagnostycznej.
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 04, 2011, 15:09:43 wysłane przez JACK »
|
Zapisane
|
|
|
|
ptak
Gość
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 04, 2011, 15:25:13 » |
|
A ja codziennie chrupiĂŞ pokrojone w plastry buraczki na surowo, tak jak marchewki, ktĂłre rĂłwnieÂż chrupiĂŞ. A rano sok z pó³ cytryny zmieszany z ÂłyÂżkÂą oleju z siemienia lnianego. No i zioÂła, tzn. jaskó³cze ziele zmieszane z pokrzywÂą i skrzypem polnym w rĂłwnych czĂŞÂściach. Oraz obowiÂązkowo biaÂła herbata lub zielona. Na <biosÂłone> zaÂś wyczytaÂłam, Âże cyt.: „DziaÂłajÂąc prebiotycznie oligosacharydy znajdujÂące siĂŞ w znacznej iloÂści w miodzie, piwie, cebuli, ryÂżu, bananach, ktĂłre poÂśrednio zwiĂŞkszajÂą iloœÌ bakterii probiotycznych w jelitach i krĂłtkoÂłaĂącuchowych kwasĂłw tÂłuszczowych znaczÂąco poprawiajÂą funkcjĂŞ bariery jelitowej wyraÂżajÂącÂą siĂŞ zmniejszeniem przepuszczalnoÂści jelitowej.”
oraz,„Jak widaĂŚ, badania nad moÂżliwoÂściÂą poprawy funkcjonowania bariery jelitowej i zmniejszeniem jej przepuszczalnoÂści z jednej strony ukierunkowujÂą siĂŞ na najnowsze moÂżliwoÂści nauki (leczenie EGF) a z drugiej strony na leczenie dietetyczne. W tym kontekÂście ciekawÂą pracĂŞ opublikowaÂł zespó³ pod kierunkiem Jensen-Jarolim i wsp. Wykazali oni, Âże takie ostre przyprawy, jak papryka czy pieprz cayenne, zwiĂŞkszajÂą przepuszczalnoœÌ hodowli komĂłrek jelitowych, podczas gdy czarny i zielony pieprz, ziele angielskie i gaÂłka muszkatoÂłowa znacznie jÂą zmniejszajÂą. Analiza ww. publikacji dotyczÂących moÂżliwoÂści dietetycznego leczenia uszkodzonej bariery jelitowej powinna skÂłaniaĂŚ do powrotu do „polskiej, tradycyjnej kuchni”. WidaĂŚ u babci nie tylko smakowaÂło najlepiej ale i byÂło najzdrowiej.”http://www.bioslone.pl/przyczyna-chorob/przepuszczalnosc-jelitowaPozdrawiam 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Thotal
Gość
|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 06, 2011, 00:27:21 » |
|
PisaÂłem wczeÂśniej o nowo przeczytanej ksi¹¿ce "Rewolucja zielonych koktajli" Victorii Boutenko... Kobitka w 1988 roku wyjechaÂła z ZSRR do USA, tam zachwyciÂła siĂŞ kolorowym "jedzonkiem" w pudeÂłkach odgrzewanym w super urzÂądzeniu pod tytuÂłem MIKROFALĂWKA. W ciÂągu zaledwie trzech lat jej szesnastoletnia cĂłrka nabawiÂła siĂŞ ciĂŞÂżkiej alergicznej astmy, dwudziestoletni syn cukrzycy II stopnia, jej m¹¿ powaÂżnych zmian miaÂżdÂżycowych, a ona problemĂłw z systemem kr¹¿enia. DowiedziaÂła siĂŞ Âże sÂą to choroby NIEULECZALNE  ZaczĂŞÂła szukaĂŚ, prawdopodobnie na poczÂątku trafiÂła na metodĂŞ "GERSONA", potÂłukÂła mÂłotkiem mikrofalĂŞ, wyrzuciÂła wszystkie Âśmieci z lodĂłwki i zaczĂŞÂła nowe Âżycie. Jedzenie warzyw i owocĂłw teÂż nie satysfakcjonowaÂło jÂą do koĂąca i "wpadÂła" na pomysÂł, choĂŚ pomysÂł byÂł juÂż znany duÂżo wczeÂśniej na miksowanie w caÂłoÂści warzyw i owocĂłw. Rewolucja polega na doborze skÂładnikĂłw. Jak twierdzi, WYLECZYÂŁA CAÂŁÂĄ RODZINĂ!!! ÂŁÂączÂąc owoce z takimi zioÂłami i warzywami jak pokrzywy, mniszek lekarski, szczaw, szpinak, buraki, czarna rzepa, banany, mango i wiele, wiele innych tworzymy materiaÂł przyswajalny niemal w 100%, zaspakajamy organizm we wszystkie potrzebne mineraÂły i zwiÂązki, majÂąc przy okazji wspaniaÂłe doznania smakowe. UwielbiajÂą je wszystkie dzieci, one sÂą najlepszym wyznacznikiem intuicyjnego doboru pokarmĂłw. PiszĂŞ to caÂłkowicie Âświadomie, sam podarowaÂłem blendera i ksi¹¿kĂŞ matce maÂłego dziecka, ktĂłra nie potrafi wyraziĂŚ zachwytu i wdziĂŞcznoÂści. Sam teÂż robiĂŞ na Âśniadanie zielony koktajl, lubiĂŞ te bardziej "tÂłuste", z awokado, bananem, potem dopiero jabÂłko i zielone brokuÂły i pietruszki (wszystko surowe ). DodajĂŞ teÂż odrobinĂŞ oleju lnianego, z oliwek lub z pestek dyni (olej jest "noÂśnikiem" dobrobytu). Ostatnio nie byÂło mnie przez dwa tygodnie, bo odpoczywaÂłem tam gdzie miaÂłem dostĂŞp do takich koktajli, o ktĂłrych w Polsce mĂłgÂłbym tylko ÂśniĂŚ, ale byÂło fajnie...  W ciepÂłych krajach takim koktajlem moÂżna siĂŞ zaspokoiĂŚ na caÂły dzieĂą, ale w naszym klimacie musimy odÂżywiaĂŚ siĂŞ trochĂŞ inaczej, tu jest inna bajka. Pozdrawiam - Thotal 
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 06, 2011, 00:31:56 wysłane przez Thotal »
|
Zapisane
|
|
|
|
greta
Gość
|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 06, 2011, 09:54:40 » |
|
No wlasnie.W terapii Gersona trzeba bazowac na dostepnych nam owocach i warzywach,tych sezonowych.Jest to wrecz zalecane.A podstawa sa potrawy wlasnie miksowane,poniewaz sa one w calosci przyswajane przez organizm,a watroba nie ma pracy przy ich przerabianiu.Podstawa jest zupa Hipokratesa,poniewaz to on powiedzial:"Pozwol,zeby jedzenie bylo twoim lekarstwem,a lekarstwo jedzeniem".Zupa Hipokratesa to: 1 sredni korzen selera,jezeli jest dostepny/jezeli nie,3 lub 4 liscie/ 1 sredni korzen pietruszki/jesli niedostepny,mozna pominac/ 2 male lub 1 duza pora/jezeli niedostepne,uzyc w zamian 2 male cebule/ 2 srednie cebule czosnek do smaku/niekoniecznie trzeba go gotowac,moze byc takze wkrojony do goracej zupy/ 0,5-0,75kg pomidorow/lub wiecej jesli potrzeba/ 0,5kg ziemniakow Umyc i wyszorowac warzywa,pokroic w plastry lub w kostke wielkosci 1 cm.Wlozyc do duzego garnka,zalac woda tak,zeby warzywa zostaly calkowicie przykryte,zagotowac i gotowac na wolnym ogniu przez okolo 1,5 do 2 godz.az wszystkie warzywa zmiekna.Przepuscic przez przecierak do warzyw,zeby usunac blonnik.Ostudzic przed wlozeniem do lodowki.
Taka zupe nalezy jesc na obiad i kolacje.Mozna przygotowac wieksza porcje,ale tylko na ten dzien kiedy ma byc spozywana
Przykladowy jadlospis dzienny: Sniadanie Duza miska platkow owsianych gotowanych w destylowanej wodzie,poslodzonych odrobina miodu lub uprzednio namoczonych owocow suszonych/namoczyc na noc w zimnej wodzie lub zalac wrzatkiem/ szklanka swiezego soku pomaranczowego dodatkowy owoc,surowy lub duszony opcjonalnie:kromka niesolonego,organicznego,zetniego chleba opieczona w tosterze
Obiad Duzy talerz salatek polanych sosem z oleju lnianego 300/350 mililitrow zupy Hipokratesa pieczone,gotowane,gniecione lub w inny sposob przyrzadzone ziemniaki jedno lub dwa swiezo gotowane warzywa surowy lub duszony owoc na deser
Kolacja Ta sama kolejnosc jak na obiad,ale z innymi warzywami i owocami na deser.
UWAGA: Po obiedzie lub kolacji,kiedy zjadlismy juz satysfakcjonujacy posilek,mozna zjesc kolejna kromke opiekanego chleba,tego samego ca na sniadanie.Jednaklze nalezy pamietac,ze chleb nie powinien zaspokajac glodu,jest traktowany jedynie jako przekaska.
Tak wiec widzicie jak to sie ma w terapii Gersona.Zauwazam,ze ja odzywiam sie profilaktycznie,bo nie jestem chora na raka,ale bylam alergiczka i postanowilam sprawdzic na sobie jak to dziala.Wierzcie mi dziala.W ksiazce sa przepisy rozne.Jak ktos jest chetny moge podeslac.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Thotal
Gość
|
 |
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 25, 2011, 22:07:57 » |
|
Test buraczkowy zrobiÂł siĂŞ sam...  Na maÂłym przyjĂŞciu podano czerwony barszcz, ktĂłry mi bardzo zasmakowaÂł i wypiÂłem parĂŞ filiÂżanek. A tu nic, normalnie ZERO ZABARWIENIA  To jest efekt picia ZIELONYCH KOKTAJLI  Namawiam wszystkich. Pozdrawiam - Thotal 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
barneyos
 GawĂŞdziarz
Punkty Forum (pf): 2
Offline
Płeć: 
Wiadomości: 689
Zobacz profil
|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 27, 2011, 10:05:13 » |
|
Thotek, nie liczy siĂŞ, nie liczy siĂŞ -  TwĂłj test byÂł letko oszukany ! Musi byĂŚ test na surowym buraku, barszczyk przekÂłamuje, zakwas chlebowy (w klasycznym barszczu bez miĂŞska) robi swoje i zmienia pH jelitka oraz rozrzedza sok burakowy. Trzeba lecieĂŚ zez 100% sokiem buraczanym. 3mam kciuki za Ciebie - dawaj surowca w kichy i siĂŞ potem zobaczy !!
|
|
|
Zapisane
|
Pzdr barneyos  ---------------------------------- \"Nie ma rzeczy niemoÂżliwych, sÂą tylko rzeczy, ktĂłrych na razie nie potrafimy zrobiĂŚ\" \"Im wiĂŞcej wiem, tym bardziej wiem, Âże mniej wiem\"
|
|
|
JACK
Gość
|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 27, 2011, 11:06:54 » |
|
Ostatnio te¿ troszkê wzi¹³em siê za siebie. Po wy¿erce wielkanocnej i dwóch komuniach waga podskoczy³a prawie do stówy, a samopoczucie posz³o ostro w dó³. Ju¿ na wiosnê przyrzek³em w mailu pewnej lekarce, Ewie Bednarczyk-Witoszek: www.dietaoptymalna.com ¿e bêdê jad³ rotacyjnie , ale wiecie jak to jest. No, ale w koùcu nadszed³ ten czas. Czas stosowania teorii w praktyce. Ju¿ kiedyœ sam zauwa¿y³em, ¿e najlepsze samopoczucie mam po pokarmie, na którego mam tzw."smaka" i którego d³ugo nie jad³em, np twaróg œmietana po 2-3 tygodniach abstynencji mlecznej. czyli parê lat temu wpad³em na pomys³,¿e najlepsze od¿ywianie by³o by takie: 1 dzieù: mleczny 2 dzieù: jajeczny 3 dzieù: fasolowy 4 dzieù: orzechowy 5 dzieù: miêsny 6 dzieù: pistacjowy 7 dzieù: rybny No ale wir ¿ycia mnie wci¹gn¹³, a poza tym druga po³owa gotowa³a po swojemu. Potem, trafi³em na : www.leap.pl gdzie podstawowym zalecniem wyleczenia z alergii i nieszczelnoœci uk³adu pokarmowego jest rotacja pokarmów. Jednak Ich metody by³y dla mnie zbyt restrykcyjne, a jak dla zwolennika t³uszczu dieta za chuda. W koùcu pod koniec 2010 zrobi³em ponowy przegl¹d internetu trafi³em na optymaln¹ (t³usta dieta) lekarkê która ka¿e rotowaÌ pokarmy. No i tak kupi³em Jej ksi¹¿kê. Co ciekawe, Jej system dietetyczny nie nakazuje jeœÌ t³usto , mo¿na jeœÌ chudo ¿eby wyzdrowieÌ, ale trzeba rotowaÌ pokarmy. Najwa¿niejsze to nie jeœÌ dzieù w dzieù tego samego, bo uk³ad odpornoœciowy siê wkurzy i podziurawi jelito Zalety rotacji pokarmów.1) Nowy pokarm to zaskoczenie dla Uk³adu Odpornoœciowego - On nie zd¹¿y zareagowaÌ , a Wy ju¿ jecie co innego i trzymacie Go w garœci a jelito uszczelnia siê. Organizm jest coraz zdrowszy. 2) Ludwik Pasteur powiedzia³, ¿e nie wa¿na jest bakteria, liczy siê pod³o¿e, bo od pod³o¿a zale¿y jakie bakterie siê rozwin¹. Rotuj¹c pokarmy co chwilê zmieniacie "pod³o¿e" w jelitach i chorobotwórcze bakterie danego szczepu, lub grzyby którym to pod³o¿e pasuje nie zd¹¿¹ siê rozwin¹Ì. Zatem kochani ! Ku chwale Ojczyzny rotujmy pokarmy. czyli, np. koktaile s¹ super, ale przyk³adowo: poniedzia³ek: len + banan + coœ tam nr 1 wtorek: sezam + mango+ coœ tam nr 2 œroda: dynia + jakieœ warzywo+ coœ tam nr 3 itd. Mo¿na jeœÌ to samo nawet przez dwa, trzy dni pod rz¹d, szczególnie jak siê ma na coœ smaka, ale potem przerwa 3- 7 lub wiêcej dni, zreszt¹ smaczek te¿ samoistnie siê koùczy. Tak podobno naturalnie jedz¹ ma³e dzieci i tak jest najzdrowiej. Trochê to przypomina dietê jaskiniowca. Upolowa³em zaj¹ca- jem zaj¹ca , trafi³em na poziomki-jem poziomki do syta itd. Dyskusjê na ten temat widzia³em te¿ na forum portalu: www.dobradieta.pl
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 27, 2011, 22:49:40 wysłane przez Dariusz »
|
Zapisane
|
|
|
|
|