greta
Gość
|
|
« Odpowiedz #75 : Kwiecień 11, 2011, 09:45:26 » |
|
Wreszcie jakies normalne podsumowanie dotychczasowych dzialan.Tak jak mowilam wczesniej,im dluzej to trwa,to tym wiecej obiektywnych opinii.Ta akurat jest wg.mnie wywazona.A jakie beda pozniej zobaczymy. http://www.polityka.pl/swiat/analizy/1514402,2,europa-spiera-sie-o-libie.readhttp://www.polityka.pl/swiat/ludzie/1513534,1,sylwetka-muammar-kaddafi.read
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 11, 2011, 09:51:15 wysłane przez greta »
|
|
|
|
|
Rafaela
Gość
|
|
« Odpowiedz #76 : Kwiecień 11, 2011, 11:10:27 » |
|
Nic dziwnego ze Rosja jest w opozycji, przeciez Rosja zabezpieczyla militarnie panstwo Kadafiego. Zeby uslyszec cos na ten temat, trzeba dobrze sluchac kto i gdzie sie wypowiada. Ja widzialam w Niemieckiej telewizji mape, jak Rosjanie wyposazyli obrone militarna panstwa Kadafiego.
|
|
|
|
|
|
|
greta
Gość
|
|
« Odpowiedz #77 : Kwiecień 12, 2011, 12:37:12 » |
|
Wspomnienia mego Âżycia - Mu'ummar Qaddafi Recollections of My Life: Col. Mu’ummar Qaddafi, The Leader of the Revolution. April 8, 2011. April 09, 2011 "Information Clearing House" W imiĂŞ Allaha, Dobro CzyniÂącego I LitoÂściwego Przez 40 lat, czy nawet dÂłuÂżej, juÂż nie pamiĂŞtam, robiÂłem wszystko aby daĂŚ ludziom domy, szpitale, szkoÂły, a gdy byli gÂłodni dawaÂłem im jeœÌ, zamieniÂłem nawet pustynny rejon Bengazi w kraj rolniczy, przetrzymaÂłem atak tego kowboja Reagana, kiedy zabiÂł on mojÂą adoptowanÂą cĂłrke-sierotĂŞ, gdy chciaÂł zabiĂŚ mnie a zamiast tego zabiÂł to niewinne dziecko. NastĂŞpnie pomagaÂłem mym braciom i siostrom z Afryki przy pomocy pieniĂŞdzy dla Unii AfrykaĂąskiej, robiÂłem wszystko co mogÂłem by pomĂłc ludziom zrozumieĂŚ koncept prawdziwej demokracji, gdy Komitety Ludowe zarzÂądzajÂą naszym krajem. Ale to nie byÂło nigdy wystarczajÂące, jak mi mĂłwiono, nawet ludzie ktĂłrzy mieli juÂż domy z 10 pokojami, z nowymi meblami w ich apartamentach, nigdy nie byli usatysfakcjonowani, gdyÂż ciÂągle chcieli wiĂŞcej i mĂłwili Amerykanom i innym odwiedzajÂącym nasz kraj, Âże potrzebujÂą „demokracji” i „wolnoÂści”. Nie dostrzegali oni, Âże jest to podcinajÂący gardÂła system, gdzie najwiĂŞkszy pies zÂżera wszystko. Oni byli zachwyceni tymi sÂłowami, nigdy nie zauwaÂżajÂąc Âże w Ameryce nie byÂło darmowej sÂłuÂżby zdrowia, ani mieszkania za darmo, bezpÂłatnej edukacji i jedzenia za darmo – za wyjÂątkiem sytuacji gdy ludzie musieli ÂżebraĂŚ i staĂŚ w dÂługich kolejkach by dostaĂŚ talerz zupy. Nie istotne co ja robiÂłem, to nie byÂło nigdy wystarczajÂące dla niektĂłrych. Jednak dla innych, ktĂłrzy wiedzieli, Âże byÂłem synem (w znaczeniu symbolicznym) Gamala Abder Nassera, jedynego prawdziwego arabskiego oraz muzuÂłmaĂąskiego przywĂłdcy, jakiego mieliÂśmy od czasĂłw (pogromcy KrzyÂżowcow) Salah’ a’ Deen (Saladyna), ktĂłry przej¹³ KanaÂł Suezki dla swego narodu, tak jak ja zrobiÂłem to z LibiÂą i w jego Âślady staraÂłem siĂŞ iœÌ, by trzymaĂŚ mĂłj narĂłd wolnym od kolonialnego panowania – od zÂłodziei, ktĂłrzy bĂŞdÂą nas okradaĂŚ – Obecnie jestem obiektem ataku najwiĂŞkszej siÂły militarnej jaka kiedykolwiek istniaÂła w historii. MĂłj maÂły afrykaĂąski syn Obama chce mnie zabiĂŚ, by zlikwidowaĂŚ wolnoœÌ mego kraju, zabraĂŚ darmowe mieszkania, bezpÂłatnÂą sÂłuÂżbĂŞ zdrowia, bezpÂłatne nauczanie, darmowÂą ÂżywnoœÌ i zastÂąpiĂŚ je zÂłodziejstwem w stylu amerykaĂąskim, zwanym „kapitalizmem”. Jednak my wszyscy w Trzecim ÂŚwiecie wiemy co to oznacza, to oznacza korporacje rzÂądzÂące paĂąstwami, rzÂądzÂące Âświatem i cierpienie ludu. Tak Âże dla mnie nie ma alternatywy, ja muszĂŞ byĂŚ tam gdzie jestem i jeÂśli Allach zechce, to zginĂŞ idÂąc jego Âśladem, Âśladem ktĂłry zrobiÂł nasz kraj bogatym w ziemiĂŞ uprawnÂą, w ÂżywnoœÌ i zdrowie, a nawet zezwoliÂł nam pomagaĂŚ naszym afrykaĂąskim i arabskim braciom i siostrom pracowaĂŚ razem z nami w libijskiej Jammohouriyah (Republice Mas). Ja nie chcĂŞ umieraĂŚ, ale jak przyjdzie do tego, by ratowaĂŚ mĂłj lud, wszystkie te tysiÂące, ktĂłre sÂą moimi dzieĂŚmi, niech tak bĂŞdzie. Niech ten testament bĂŞdzie moim gÂłosem dla Âświata, Âże ja stan¹³em na drodze krucjaty NATO, Âże sprzeciwiÂłem sie okrucieĂąstwu i zdradzie, stan¹³em na drodze Zachodowi i jego kolonialnym ambicjom. I trwam tak wraz z mymi afrykaĂąskimi braĂŚmi, mymi prawdziwymi arabskimi przyjació³mi, jako znak wskazujÂący ÂświatÂło. Podczas gdy inni budowali zamki, ja mieszkaÂłem w skromnym namiocie, nigdy nie zapomniaÂłem mej mÂłodoÂści w Syrcie, nie rozrzucaÂłem w sposĂłb gÂłupi naszego narodowego bogactwa, i jak Saladyn, nasz wielki muzuÂłmaĂąski przywĂłdca, ktĂłry odzyskaÂł Jeruzalem dla islamu, dbaÂłem bardzo niewiele o siebie… Na Zachodzie niektĂłrzy nazywajÂą mnie „ob³¹kanym” i „zwariowanym”, ale oni znajÂąc prawdĂŞ kontynuujÂą swe kÂłamstwa, wiedzÂą Âże nas kraj jest niezaleÂżnym i wolnym, nie w kolonialnym uÂścisku, widzÂą Âże moja wizja, moja droga jest i byÂła jasna dla mego narodu i Âże bĂŞdĂŞ walczyÂł do ostatniego tchu by nas zachowaĂŚ wolnymi, niech Allach WszechmogÂący zachowa nas wiernymi oraz wolnymi. Do przemyslenia. I znowu rabek tajemnicy.Poczekamy jeszcze troche i znowu dowiemy sie wiecej http://www.tvn24.pl/0,1699383,0,1,izraelski-atak-za-sprzedaz-broni-chemicznej-z-libii,wiadomosc.html
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 13, 2011, 13:08:19 wysłane przez greta »
|
|
|
|
|
greta
Gość
|
|
« Odpowiedz #78 : Maj 01, 2011, 10:09:09 » |
|
Nie chce wiecej zamieszczac informacji na temat tej wojny,bo po prostu chyba wszyscy juz wiedza o co chodzi.Ale,ta informacja jest odnosnie tego jak wyglada,ta ochrona ludnosci cywilnej itd.itd. Wg.mnie jest to po prostu POLOWANIE,na Kadaffiego i jego rodzine,a sa to przeciez tez ludzie.Zreszta,szkoda slow. NajmÂłodszy syn Muamara Kaddafiego oraz 3 jego wnukĂłw zginĂŞÂło w nalocie wojsk NATO na Trypolis,jak oÂświadczyÂł libijski rzecznik rzÂądu. Colonel Gaddafi's youngest son and three of his grandchildren have been killed in a Nato airstrike in Tripoli, the Libyan government has said. Government spokesman Moussa Ibrahim said the incident which killed Sayf al-Arab Gaddafi was "a direct operation to assassinate the leader of this country". Mr Ibrahim added that Colonel Gaddafi himself was in the large residential villa which was hit by the strike, but was unharmed. www.bbc.co.uk=======================================================================================Od kiedy to,morderstwo jest zgodne z prawem! Zamordowanie Kaddafiego bĂŞdzie zgodne z „prawem” Opublikowano: 01.05.2011 | Kategorie: WiadomoÂści ze Âświata STANY ZJEDNOCZONE. Ewentualne morderstwo Muammara Kaddafiego nie naruszy rezolucji Rady BezpieczeĂąstwa ONZ, przyjĂŞtej dla ochrony ludnoÂści cywilnej Libii podczas trwajÂącej tam zbrojnej interwencji Âświatowych ÂżandarmĂłw „pokoju, demokracji i praw czÂłowieka”. Takiego zdania sÂą ministrowie obrony USA i Wielkiej Brytanii – Robert Gates i Liam Fox. ktĂłrzy spotkali siĂŞ w tej sprawie w Pentagonie. PodsumowujÂąc spotkanie Fox stwierdziÂł, Âże Muammar Kaddafi jest g³ównodowodzÂącym libijskich siÂł zbrojnych (operujÂących zresztÂą na wÂłasnym terenie, co jednak Panu Foxowi nie przeszkadza), co automatycznie czyni go legalnym celem dla atakĂłw lotniczych siÂł NATO. Gates natomiast twierdzi, Âże siÂły koalicji nie obstajÂą przy likwidacji puÂłkownika. W poniedziaÂłek rano w wyniku kolejnego nalotu siÂł NATO zostaÂło zniszczonych kilka budynkĂłw w kompleksie Bab al-Azizya na przedmieÂściach Trypolisu. WedÂług libijskich przedstawicieli wojskowych celem ataku byÂł puÂłkownik Kaddafi. Fox bez ogrĂłdek stwierdziÂł, Âże naloty majÂą byĂŚ wyraÂźnym sygnaÂłem dla Kaddafiego, Âże dalszy opĂłr moÂże siĂŞ dla niego skoĂączyĂŚ utratÂą Âżycia. Atak z kolei zdecydowanie potĂŞpiÂł WÂładimir Putin, ktĂłry stwierdziÂł, Âże nikt nie daÂł koalicjantom prawa do nastawania na Âżycie libijskiego przywĂłdcy. PowiedziaÂł rĂłwnieÂż, co nie jest ÂżadnÂą tajemnicÂą, Âże tak naprawdĂŞ g³ównym celem operacji w Libii sÂą po prostu bogate pola naftowe i gazowe, do ktĂłrych dostĂŞp jest tak po¿¹dany m.in. przez USA, zasÂłaniajÂące siĂŞ jak zawsze w takich przypadkach „szerzeniem demokracji”. Komentarz: Skrajnie niejasna i niesprecyzowana rezolucja RB ONZ nr 1973 miĂŞdzy innymi wprowadziÂła strefĂŞ zakazu lotĂłw nad LibiÂą. W praktyce jest to jednak zakaz wy³¹cznie dla siÂł Kaddafiego, oficjalnie celem ochrony siÂł rebelianckich i ludnoÂści cywilnej. To nie przeszkadza legalnym w Âświetle „prawa miĂŞdzynarodowego” terrorystom z NATO prowadziĂŚ nalotĂłw, ktĂłrych oczywistym celem jest Âżycie puÂłkownika Kaddafiego. W obliczu tak bezczelnej polityki hipokryzji caÂłkiem jasnym powinno byĂŚ, Âże organizacje z zaÂłoÂżenia „miĂŞdzynarodowe” sÂą tak naprawdĂŞ jedynie gwarantem legitymizacji bandyckich atakĂłw USA i ich najbliÂższych poplecznikĂłw na wszystkich, ktĂłrzy stojÂą na ich drodze do wzbogacenia siĂŞ i kontroli wiĂŞkszej czĂŞÂści Âświata. Na podstawie: tsn.ua ÂŹrĂłdÂło: Autonom Greciu podajesz bardzo ciekawe informacje ,ale proszĂŞ ciĂŞ edytuj swoje posty .Chodzi mi o te, ktĂłre piszesz w tym samym wÂątku ,tego samego dnia. Pozdr, chanellscaliÂłam posty -chanell
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 01, 2011, 12:42:13 wysłane przez chanell »
|
|
|
|
|
Kahuna
Gość
|
|
« Odpowiedz #79 : Maj 01, 2011, 19:56:45 » |
|
Warto tutaj zauwazyc,ze Kadaffi i jego synowie to nie zwykli CYWILE, a ludzie dzierzacy najwyzsze stanowiska w Libii - z wojskowymi wlacznie.Opinie Putina nie interesuja i nie interesowaly mnie w ogole. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
greta
Gość
|
|
« Odpowiedz #80 : Maj 01, 2011, 21:02:20 » |
|
Dla mnie zabicie czlowieka a zwlaszcza dzieci,jakie by nie byly i do kogo nalezaly jest po prostu najgorszym z najgorszych postepkow na jakie decyduje sie czlowiek!
Channell przepraszam,przeoczylam
|
|
|
|
|
|
|
Kahuna
Gość
|
|
« Odpowiedz #81 : Maj 01, 2011, 22:41:07 » |
|
Zeby swiat byl wreszczie wolny od konfliktow,wojen i wzajemnego zabijania sie, musza zniknac dyktaty,dyktatorzy,uzurpatorzy,zamordysci,elity zniewalajace ludzkosc i systemy wprowadzajace podzial na panow i niewolnikow.Poniewaz"ludzie"dzierzacy sznurki nie chca i nie maja woli obudzic sie,zrozumiec i odejsc dobrowolnie,wiec trzeba uzyc sily aby pozbawic ich wplywow i wladzy nad innymi - najnowszy przyklad - Syria.Pozniej moze Emiraty Arabskie,Arabia Saudyjska,Kuwejt i Iran..?Bo to jest droga do oczyszczania Ziemi - tej Ziemi. Bardzo ubolewamy,ze krwawa. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
ptak
Gość
|
|
« Odpowiedz #82 : Maj 01, 2011, 23:39:27 » |
|
Szkoda tylko, ¿e owe dyktatury zwalczane s¹ przez inne dyktatury i to wcale nie dla celów ul¿enia ludzkoœci. Cele s¹ wci¹¿ te same, w³adza i pieni¹dz. Zaœ sytuacja zwyk³ego cz³owieka bez przerwy siê pogarsza.
Demokracja wcale nie sprzyja wyzwoleniu, to rĂłwnieÂż ukryta dyktatura pozbawiajÂąca jednostkĂŞ jej naturalnych praw. CzÂłowiek musi mieĂŚ prawo do stanowienia o swoim Âżyciu. KaÂżda dyktatura niszczy indywidualizm jednostki.
By wyzwoliĂŚ siĂŞ z tyranii elit naleÂży pozbawiĂŚ prywatnÂą finansjerĂŞ moÂżliwoÂści drukowania pieniĂŞdzy i zmuszania rzÂądĂłw do zapoÂżyczania siĂŞ w prywatnych Bankach Centralnych, co powoduje powstawanie dÂługu, inflacji, upadku gospodarek a z czÂłowieka czyni niewolnika.
I tu zgadzam siê z Kahun¹, sami musimy zadbaÌ o w³asn¹ wolnoœÌ i oczyœciÌ t¹ Ziemiê z paso¿ytów. Inaczej, wci¹¿ bêdziemy rodziÌ siê w coraz gorszych warunkach. Naiwnoœci¹ jest liczyÌ na to, ¿e jakiœ 2012 rok zrobi to za nas. Po to siê rodzimy, by dzia³aÌ w materii zgodnie z preferencjami duchowymi. To one wytyczaj¹ nam nasze ziemskie cele i zadania do wykonania. Nasz œwiat jest odbiciem nas samych, naszej zgody, b¹dŸ niezgody na zastane warunki. Na szczêœcie, nieustannie wzrasta œwiadomoœÌ ludzkoœci i to daje nadziejê na wyjœcie z okowów niewoli.
¯ycie nie powinno polegaÌ na ci¹g³ej walce o przetrwanie. A do tego zmusza aktualny system finansowy. To za nim stoi najwiêkszy dyktator, którego trzeba obaliÌ. Bo to st¹d idzie wszelka deprawacja i niesprawiedliwoœÌ.
ZÂło panoszy siĂŞ, gdy dobro milczy.
|
|
|
|
|
|
|
greta
Gość
|
|
« Odpowiedz #83 : Maj 02, 2011, 10:06:45 » |
|
Nie chce takiej demokracji,gdzie 51% ludzi narzuca wole 49%! Dla mnie wszystko,dzisiaj na swiecie jest dyktatura.Nie oszukujmy sie! Zdecydowanie,jak napisalas ptaku,zlo panoszy sie,gdy dobro milczy. Tylko w dzisiejszych czasach slyszy sie tylko o tym zlu,caly czas,co by sie nie robilo,to jest to zle!Dlaczego?! Dlaczego my na forum,widzimy i dyskutujemy o tym,a przede wszystkim media,nakrecaja te spirale zla,niewiedzy,braku rzeczowych dyskusji i podawania prawdy o wszystkim,a nie wybiorczo o tym,co akurat jest na fali.Kiedy wreszcie nastapi ten czas,gdy wlacze telewizor i dowiem sie prawdy?! Zobacze prawdziwe problemy,ale rozwiazywane dobrze,nie zobacze przemocy,wojen,wyscigu zbrojen,zastraszania itd.itd. Nie mam zludzen.Rok 2012,bedzie na pewno poczatkiem czegos innego,lepszego,na innych warunkach,inny dla kazdego z nas.Ale mam nadzieje,ze doczekam choc czastki tych zmian,o ktorych caly czas dyskutujemy.
Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
greta
Gość
|
|
« Odpowiedz #84 : Maj 16, 2011, 12:39:57 » |
|
Wojny USA sÂą tym samym co wojny nazistĂłw Prof. Benjamin Ferencz, byÂły g³ówny prokurator oskarÂżajÂący w imieniu StanĂłw Zjednoczonych niemieckich zbrodniarzy w procesach przed TrybunaÂłem Norymberskim, podczas niedawnego publicznego wystÂąpienia okreÂśliÂł prowadzone przez USA wojny jako “wojny agresyjne”, porĂłwnujÂąc amerykaĂąskie dziaÂłania militarne do agresji i wojen nazistowskich. Wojny agresyjne definiowane sÂą przez miĂŞdzynarodowe prawo jako konflikt zbrojny nie majÂący podstaw wojny sprawiedliwej, a wiĂŞc nie bĂŞdÂący wojnÂą obronnÂą lecz stanowiÂący niczym nieusprawiedliwionÂą agresjĂŞ. 92-letni Ben Ferencz, rumuĂąski ÂŻyd, przybyÂł jako 10-miesiĂŞczne dziecko do Nowego Jorku wraz z rodzicami opuszczajÂącymi EuropĂŞ po I Wojnie ÂŚwiatowej. UkoĂączyÂł prawo na Uniwersytecie Harvard, podczas wojny wcielony do armii, awansowaÂł do rangi sierÂżanta. Po wojnie zostaÂł g³ównym oskarÂżycielem grupy SS-manĂłw z Einsatzgruppe, w jednym z 12 procesĂłw toczonych przed MiĂŞdzynarodowym TrybunaÂłem Wojskowym w Norymberdze w latach 1947-48. Podczas niedawnego spotkania, Ferench powiedziaÂł m.in: „ÂŻyjemy w okresie trudnych warunkĂłw Âświatowych i tak naprawdĂŞ, to od Was, mÂłodych ludzi, zaleÂży co moÂżna z tym zrobiĂŚ. ZrĂłbcie to, co podpowiadajÂą Wam serca: przestaĂącie gloryfikowaĂŚ wojnĂŞ! ZrĂłbcie co moÂżecie. KaÂżdego dnia wydajemy 2 miliardy dolarĂłw na kompleks zbrojeniowy. Mamy silniejszÂą armiĂŞ Âświata niÂż reszta Âświata razem wziĂŞta. Po co? W jakim celu? Nikt nie chce aby USA byÂły samozwaĂączym policjantem Âświata. A w wyniku tego ten kraj znajduje siĂŞ na progu bankructwa. Odmawiamy ludziom podstawowych elementĂłw opieki zdrowotnej czy edukacji poprzez wyrzucanie pieniĂŞdzy na broĂą masowej zagÂłady. (…) Ameryka jest wielkÂą demokracjÂą i jak w kaÂżdej demokracji ludzie majÂą ró¿ne opinie. Ale demokracja moÂże funkcjonowaĂŚ tylko wtedy gdy ludziom mĂłwi siĂŞ prawdĂŞ. Nie moÂżna rzÂądziĂŚ krajem w sposĂłb jaki to czyniÂł Hitler, poprzez karmienie ludzi kÂłamstwami celem zastraszania ich i wmawiania im, Âże sÂą zagroÂżeni, i Âże zabijanie ludzi, ktĂłrych nawet nie znasz, jest usprawiedliwione. Nie wolno tego robiĂŚ. Nie jest to ani logiczne, ani przyzwoite,ani moralne, ani w niczym nie pomoÂże. Kiedy bezzaÂłogowe, zdalnie sterowane bombowce kierowane z ukrytych centrĂłw wojskowych a Ameryce wystrzeliwujÂą rakiety na maÂłe wioski w Pakistanie czy Afganistanie zabijajÂąc lub ciĂŞÂżko raniÂąc nieznanych i niewinnych ludzi – co osiÂągamy? KaÂżda ofiara bĂŞdzie na zawsze nienawidziÂła Ameryki i bĂŞdzie skÂłonna zgin¹Ì walczÂąc i zabijajÂąc AmerykanĂłw w jakikolwiek sposĂłb. Jestem czÂłowiekiem prawa. WierzĂŞ w zasady prawne. WidzĂŞ, Âże prowokujemy to co sami potĂŞpiamy jako niebezpieczny terroryzm. Kraj jest zastraszany. WolnoœÌ od zagroÂżenia, o czym mĂłwiÂł prezydent Roosevelt, nie ma dzisiaj w Ameryce miejsca, gdy armie straÂżnikĂłw na lotniskach sprawdzajÂą buty starszej pani podejrzewajÂąc jÂą o ukrycie tam bomby. Do czego to doszliÂśmy? To juÂż nie jest mĂłj Âświat. Moja przyszÂłoœÌ jest juÂż poza mnÂą. Ale, dla dobra Waszego oraz tych co juÂż majÂą wnuki, zdecydujcie siĂŞ. WyraÂżajcie swojÂą opiniĂŞ, rozmawiajcie z waszymi kongresmenami. Rozmawiajcie ze swoimi przyjació³mi, rozmawiajcie z wrogami. (…)” GÂłos Ferencza potĂŞpiajÂący akty agresji StanĂłw Zjednoczonych na Afganistan, Irak oraz LibiĂŞ, wspierany jest przez wielu prominentnych ludzi Âświata nauki, ktĂłrych jednak neokonserwatywne i liberalne mass-media nie nagÂłaÂśniajÂą, wspierajÂąc tym samym administracjĂŞ rzÂądowÂą, politykĂŞ budowniczych Nowego PorzÂądku ÂŚwiatowego i kompleks przemysÂłu zbrojeniowego. Jeden z takich wyciszanych gÂłosĂłw naleÂży do prof. Francis Boyle (Harvard University), specjalisty prawa miĂŞdzynarodowego; inny do prof. Richard Falk (Princeton), ktĂłry powiedziaÂł, Âże „Obiektywny obserwator skonkluduje, Âże wojna w Iraku jest wojnÂą agresyjnÂą.” Podobnie okreÂśliÂł wojnĂŞ w Iraku byÂły Sekretarz Generalny ONZ Kofi Annan sÂłowami: „PodkreÂślaÂłem, Âże [wojna ta] nie ma wsparcia ze strony ONZ [...], i z tego punktu widzenia, jest nielegalna.” W styczniu 2010 roku grupa 27 brytyjskich profesorĂłw prawa miĂŞdzynarodowego zgodnie stwierdziÂła i okreÂśliÂła wojny prowadzone przez koalicjĂŞ StanĂłw Zjednoczonych i WielkÂą BrytaniĂŞ jako WojnĂŞ AgresyjnÂą. Laureat Nagrody Nobla, ekonomista Joseph Stiglitz wyliczyÂł, Âże koszt amerykaĂąskich podatnikĂłw poniesiony na wojny prowadzone w ostatnich latach, wyniĂłsÂł do tej pory od 3 do 5 bilionĂłw dolarĂłw. Opracowanie: Bibula Information Service ZdjĂŞcie: The U.S. Army ÂŹrĂłdÂło: BibuÂła http://wolnemedia.net/polityka/wojny-usa-sa-tym-samym-co-wojny-nazistow/Obrazek Wkleilam oddzielnie,bo nie jest to zwiazane z poprzednim moim postem.
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 16, 2011, 12:41:15 wysłane przez greta »
|
|
|
|
|
songo1970
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 22
KIN 213
|
|
« Odpowiedz #85 : Maj 16, 2011, 13:02:28 » |
|
..kto za to wszystko p³aci- otó¿ ca³y œwiat,- ten art. ju¿ by³, ale warty przypomnienia w tym miejscu: Wredna_ma³pka Dr Krassimir Petrov I. Ekonomia imperiów Paùstwo narodowe opodatkowuje w³asnych obywateli; imperium opodatkowuje inne paùstwa narodowe. Historia imperiów, od hellenistycznego i rzymskiego po osmaùsko-tureckie i brytyjskie, poucza nas, ¿e ekonomicznym fundamentem ka¿dego bez wyj¹tku imperium jest opodatkowanie innych narodów. ZdolnoœÌ imperium do narzucania podatków zawsze opiera siê na lepszej i silniejszej gospodarce, a w konsekwencji - na lepszym i silniejszym wojsku. CzêœÌ podatków œci¹ganych od poddanych sz³a na podnoszenie stopy ¿yciowej obywateli imperium; czêœÌ zaœ s³u¿y³a dalszemu wzmacnianiu dominancji militarnej niezbêdnej do egzekwowania owych podatków. Historycznie rzecz bior¹c, kraje podporz¹dkowane sk³ada³y daniny w rozmaitych formach - zwykle w z³ocie i srebrze tam, gdzie kruszce te mia³y walor pieni¹dza, ale nieraz tak¿e w postaci niewolników, ¿o³nierzy, ziemiop³odów, byd³a czy innych produktów i surowców naturalnych, w zale¿noœci od tego, jakich dóbr gospodarczych imperium ¿¹da³o a kraj podw³adny by³ w stanie dostarczyÌ. Dawniej opodatkowanie na rzecz imperium mia³o zawsze formê bezpoœredni¹: paùstwo podporz¹dkowane przekazywa³o te dobra gospodarcze wprost do imperium. W XX wieku, po raz pierwszy w historii, Ameryce uda³o siê opodatkowaÌ œwiat nie wprost - za poœrednictwem inflacji. Zamiast bezpoœrednio domagaÌ siê podatku, jak czyni³y to wszystkie poprzednie imperia, USA rozprowadzi³y po œwiecie, w zamian za towary, w³asn¹ walutê bez pokrycia - dolary - z zamiarem póŸniejszego doprowadzenia do ich inflacji i dewaluacji. To z kolei umo¿liwia³o odkupienie ka¿dego nastêpnego dolara za mniejsz¹ iloœÌ dóbr - w³aœnie owa ró¿nica [miêdzy iloœci¹ dóbr importowanych a eksportowanych] stanowi³a imperialny podatek sp³ywaj¹cy do Stanów Zjednoczonych. A oto, jak do tego dosz³o. W pocz¹tkach XX wieku gospodarka USA uzyska³a dominuj¹c¹ pozycjê w œwiecie. Dolar amerykaùski by³ wówczas œciœle zwi¹zany ze z³otem, tote¿ jego wartoœÌ ani nie ros³a, ani nie mala³a, lecz by³a wci¹¿ równa tej samej iloœci z³ota. Wielki Kryzys, z poprzedzaj¹c¹ go inflacj¹ w latach 1921 - 1929 oraz napêcznia³ymi deficytami bud¿etowymi w latach nastêpnych, pokaŸnie zwiêkszy³ iloœÌ waluty w obiegu - dalsze utrzymywanie jej pokrycia w z³ocie sta³o siê niemo¿liwe. To sk³oni³o Roosevelta do zniesienia w 1932 r. sprzê¿enia miêdzy wartoœci¹ dolara a wartoœci¹ z³ota. A¿ do tego momentu USA mog³y co prawda dominowaÌ w gospodarce œwiatowej, ale, w sensie ekonomicznym, nie by³y jeszcze imperium. Sta³a wartoœÌ dolara i jego wymienialnoœÌ na z³oto nie pozwala³a Amerykanom ekonomicznie wykorzystywaÌ innych krajów. Amerykaùskie imperium w sensie ekonomicznym narodzi³o siê w Bretton Woods w 1945 r. Wprawdzie dolar nie by³ ju¿ w pe³ni wymienialny na z³oto, ale ow¹ wymienialnoœÌ na z³oto zagwarantowano rz¹dom innych paùstw - i tylko im. Tym samym dolar sta³ siê walut¹ rezerwow¹ ca³ego œwiata. By³o to mo¿liwe, poniewa¿ w czasie II wojny œwiatowej Stany Zjednoczone zaopatrywa³y aliantów ¿¹daj¹c zap³aty w z³ocie, dziêki czemu zgromadzi³y u siebie znaczn¹ czêœÌ œwiatowych zasobów tego kruszcu. Imperium nie mog³oby zaistnieÌ, gdyby, zgodnie z postanowieniami z Bretton Woods, poda¿ dolara pozosta³a ograniczona i nie przekracza³a wartoœci dostêpnego z³ota. Umo¿liwia³oby to pe³n¹ wymianê dolarów z powrotem na z³oto. Jednak polityka "armaty i mas³a" z lat szeœÌdziesi¹tych mia³a typowy charakter imperialny: poda¿ dolara zwiêkszano nieustannie, ¿eby finansowaÌ wojnê w Wietnamie i projekt "wielkiego spo³eczeùstwa" L. B. Johnsona. WiêkszoœÌ owych dolarów trafia³a za granicê w zamian za towary sprzedawane do USA bez szans na odkupienie ich po tej samej cenie. Wzrost zasobów dolarowych zagranicy wywo³ywany przez nieustanny deficyt handlowy Stanów Zjednoczonych by³ równoznaczny z opodatkowaniem - z klasycznym podatkiem inflacyjnym nak³adanym przez dany kraj na w³asnych obywateli, tyle ¿e tym razem by³ to podatek inflacyjny na³o¿ony przez USA na resztê œwiata. Kiedy zagranica za¿¹da³a w latach 1970-1971 wymiany posiadanych dolarów na z³oto, 15 sierpnia 1971 rz¹d USA og³osi³ niewyp³acalnoœÌ. Wprawdzie opiniê publiczn¹ karmiono frazesami o "zerwaniu wiêzi miêdzy dolarem a z³otem", ale w rzeczywistoœci odmowa sp³aty w z³ocie by³a aktem bankructwa rz¹du Stanów Zjednoczonych. W gruncie rzeczy USA og³osi³y siê wtedy imperium. Wyci¹gnê³y z reszty œwiata ogromn¹ iloœÌ dóbr, nie maj¹c zamiaru ani mo¿liwoœci ich zwróciÌ, a bezsilny œwiat musia³ siê z tym pogodziÌ - œwiat zosta³ opodatkowany i nic nie móg³ na to poradziÌ. Od tego momentu, aby Stany Zjednoczone mog³y utrzymaÌ status imperium i nadal œci¹gaÌ podatki, reszta œwiata musia³a w dalszym ci¹gu akceptowaÌ - jako zap³atê za dobra ekonomiczne - stale trac¹ce na wartoœci dolary. Musia³a te¿ gromadziÌ ich coraz wiêcej. Trzeba by³o wiêc daÌ œwiatu jakiœ powód do gromadzenia dolarów, a powodem tym sta³a siê ropa. Gdy coraz wyraŸniej by³o widaÌ, ¿e rz¹d USA nie zdo³a wykupiÌ swych dolarów p³ac¹c za nie z³otem, zawar³ on w latach 1972-73 ¿elazn¹ umowê z Arabi¹ Saudyjsk¹: USA bêd¹ wspieraÌ w³adzê królewskiej rodziny Saudów, a w zamian za to kraj ten bêdzie sprzedawa³ ropê wy³¹cznie za dolary. Œladem Arabii Saudyjskiej mia³a pod¹¿yÌ reszta paùstw OPEC. Poniewa¿ œwiat musia³ kupowaÌ ropê od arabskich krajów naftowych, utrzymywa³ rezerwy dolarowe, aby mieÌ czym za ni¹ p³aciÌ. Œwiat potrzebowa³ coraz wiêcej ropy, a jej ceny sz³y stale w górê, tote¿ popyt na dolary móg³ tylko wzrastaÌ. Wprawdzie dolarów nie mo¿na ju¿ by³o wymieniÌ na z³oto, ale za to sta³y siê one wymienialne na ropê naftow¹. Sens ekonomiczny wspomnianej umowy sprowadza³ siê do tego, ¿e dolar mia³ pokrycie w ropie naftowej. Dopóki tak by³o, œwiat musia³ gromadziÌ coraz wiêksze sumy dolarów, poniewa¿ by³y one niezbêdne, aby móc kupiÌ ropê. Tak d³ugo jak dolar by³ jedynym dopuszczalnym œrodkiem p³atnoœci za ropê, mia³ on zagwarantowan¹ dominacjê w œwiecie, a amerykaùskie imperium mog³o dalej œci¹gaÌ podatki z ca³ego œwiata. Gdyby dolar, z jakiegokolwiek powodu, straci³ pokrycie w ropie naftowej, amerykaùskie imperium przesta³oby istnieÌ. Trwanie imperium wymaga³o wiêc, aby ropa by³a sprzedawana wy³¹cznie za dolary. Wymaga³o ponadto, aby rezerwy ropy pozostawa³y rozproszone pomiêdzy osobne, suwerenne paùstwa nie doœÌ silne politycznie b¹dŸ militarnie, ¿eby móc ¿¹daÌ zap³aty za ropê w jakiejœ innej formie. Gdyby ktoœ za¿¹da³ innej zap³aty, nale¿a³o go przekonaÌ do zmiany zdania - poprzez naciski polityczne albo œrodkami militarnymi. Cz³owiekiem, który faktycznie za¿¹da³ za ropê zap³aty w euro by³, w 2000 r., Saddam Hussein. W pierwszej chwili jego ¿yczenie zosta³o wyœmiane, póŸniej by³o lekcewa¿one, ale kiedy stawa³o siê coraz jaœniejsze, ¿e jego zamiary s¹ powa¿ne, zaczêto wywieraÌ na niego polityczn¹ presjê, aby zmieni³ zdanie. Kiedy równie¿ inne kraje, takie jak Iran, za¿yczy³y sobie zap³aty w innych walutach, przede wszystkim w euro i w jenach, dolar znalaz³ siê w realnym niebezpieczeùstwie. Taka sytuacja wymaga³a akcji karnej. W Bushowskiej operacji "Szok i Przera¿enie" w Iraku nie chodzi³o o nuklearny potencja³ Saddama, o obronê praw cz³owieka, o propagowanie demokracji, ani nawet o zagarniêcie pól naftowych; chodzi³o o obronê dolara, a tym samym - amerykaùskiego imperium. Chodzi³o o pokazanie œwiatu, ¿e ka¿dy kto za¿¹da zap³aty za ropê w walucie innej ni¿ dolar USA, bêdzie przyk³adnie ukarany. Wielu krytykowa³o Busha za to, ¿e wszcz¹³ wojnê, aby zaj¹Ì irackie pola naftowe. Krytycy ci jednak nie potrafili wyt³umaczyÌ, dlaczego Bushowi zale¿a³o na zajêciu owych z³ó¿ - przecie¿ móg³ po prostu wydrukowaÌ puste dolary i uzyskaÌ za nie tyle ropy, ile tylko mu by³o potrzeba. Musia³ wiêc mieÌ inny powód do inwazji na Irak. Historia uczy, ¿e imperium ma dwa uzasadnione powody do toczenia wojen: (1) w obronie w³asnej; albo (2) aby uzyskaÌ poprzez wojnê jakieœ korzyœci. W ka¿dym innym wypadku, co po mistrzowsku wykaza³ Paul Kennedy w "The Rise and Fall of the Great Powers", wysi³ek wojenny wyczerpie jego zasoby ekonomiczne i przyczyni siê do jego rozpadu. Mówi¹c jêzykiem ekonomicznym, aby imperium wszczê³o i prowadzi³o wojnê, korzyœci musz¹ przewy¿szaÌ koszty militarne i spo³eczne. Korzyœci z opanowania irackich z³ó¿ ropy z trudem usprawiedliwiaj¹ d³ugofalowe, roz³o¿one na wiele lat koszty operacji wojskowej. Bush musia³ natomiast uderzyÌ na Irak, aby broniÌ swego imperium. Potwierdzaj¹ to fakty: w dwa miesi¹ce od momentu inwazji, program "Ropa za ¿ywnoœÌ" zosta³ wstrzymany, irackie konta prowadzone w euro przestawione z powrotem na dolary, a ropa znów by³a sprzedawana wy³¹cznie za walutê USA. Przywrócono globaln¹ supremacjê dolara. Bush triumfalnie zst¹pi³ z myœliwca i obwieœci³ pomyœlne zakoùczenie misji - uda³o mu siê obroniÌ dolara, a wraz z nim - amerykaùskie imperium. II. Iraùska Gie³da Naftowa W³adze Iranu w koùcu opracowa³y ostateczn¹ broù "j¹drow¹", która mo¿e b³yskawicznie unicestwiÌ system finansowy le¿¹cy u podstaw amerykaùskiego imperium. T¹ broni¹ jest Iraùska Gie³da Naftowa, której inauguracjê planowano na marzec 2006 [otwarcie gie³dy opóŸni³o siê, ale ma nast¹piÌ w najbli¿szym czasie - przyp. red.]. Ma ona byÌ oparta na mechanizmie handlu rop¹ rozliczanym w euro. W kategoriach ekonomicznych projekt ten stanowi znacznie wiêksz¹ groŸbê dla hegemonii dolara ni¿ wczeœniejsze posuniêcie Saddama. W ramach transakcji gie³dowych bowiem ka¿dy chêtny bêdzie móg³ kupiÌ albo sprzedaÌ ropê za euro, bez ¿adnego poœrednictwa dolara. Mo¿liwe, ¿e w takiej sytuacji prawie wszyscy chêtnie przyjm¹ system rozliczeù w euro. Europejczycy, zamiast kupowaÌ i trzymaÌ dolary, aby zabezpieczyÌ swe p³atnoœci za ropê, bêd¹ mogli p³aciÌ w³asn¹ walut¹. Przejœcie na rozliczenia w euro w transakcjach naftowych nada³oby euro status œwiatowej waluty rezerwowej - z korzyœci¹ dla Europejczyków, z niekorzyœci¹ dla Amerykanów. Chiùczycy i Japoùczycy bêd¹ szczególnie zainteresowani now¹ gie³d¹, gdy¿ umo¿liwi im drastyczne zmniejszenie swych ogromnych rezerw dolarowych i ich dywersyfikacjê, co bêdzie dla nich ochron¹ przed nastêpstwami deprecjacji dolara. CzêœÌ posiadanych dolarów bêd¹ chcieli nadal zatrzymaÌ; drugiej czêœci byÌ mo¿e w ogóle siê pozbêd¹; trzeci¹ czêœÌ zachowaj¹ na pokrycie dolarowych p³atnoœci w przysz³oœci, tym razem ju¿ bez odnawiania tych rezerw, a przechodz¹c stopniowo na rezerwy w euro. Rosjanie maj¹ ¿ywotny interes ekonomiczny w przejœciu na euro - wiêkszoœÌ wymiany handlowej prowadz¹ w³aœnie z krajami europejskimi, z krajami - eksporterami ropy naftowej, z Chinami oraz z Japoni¹. Przejœcie na rozliczeniach w euro natychmiast uwidoczni siê w handlu z pierwszymi dwoma blokami, a z czasem tak¿e u³atwi handel z Chinami i Japoni¹. Ponadto Rosjanie, zdaje siê, z niechêci¹ trzymaj¹ dolary, które trac¹ na wartoœci, skoro ich nowym objawieniem jest rozliczanie siê w z³ocie. Poza tym, w Rosji od¿y³ nacjonalizm, i jeœli przejœcie na euro mia³oby byÌ dotkliwym ciosem dla Ameryki, z przyjemnoœci¹ go zadadz¹ i bêd¹ z satysfakcj¹ siê przygl¹daÌ, jak imperium krwawi. Arabskie kraje eksportuj¹ce ropê chêtnie bêd¹ przyjmowaÌ euro jako œrodek dywersyfikacji ryzyka wobec piêtrz¹cych siê gór dewaluuj¹cych siê dolarów. Te kraje tak¿e, podobnie jak Rosja, handluj¹ przede wszystkim z krajami Europy, a zatem bêd¹ preferowaÌ walutê europejsk¹, zarówno ze wzglêdu na jej stabilnoœÌ, jak i dla ograniczenia ryzyka walutowego, nie mówi¹c ju¿ o motywie ideologicznym - d¿ihadzie przeciwko Niewiernemu Wrogowi. Tylko Brytyjczycy znajd¹ siê miêdzy m³otem a kowad³em. Ze Stanami Zjednoczonymi ³¹czy ich wieczne strategiczne partnerstwo, ale równoczeœnie naturalnie ci¹¿¹ ku Europie. Jak dot¹d mieli wiele powodów, aby trzymaÌ z tym, który wygrywa. Kiedy jednak zobacz¹, ¿e ich blisko stuletni partner upada, czy bêd¹ wytrwale trwaÌ u jego boku, czy te¿ go dobij¹? Nie nale¿y jednak zapominaÌ, ¿e obecnie dwie wiod¹ce gie³dy naftowe to nowojorski NYMEX i londyùska Miêdzynarodowa Gie³da Ropy Naftowej (International Petroleum Exchange - IPE), obie praktycznie w rêkach Amerykanów. Bardziej prawdopodobne wydaje siê, ¿e Brytyjczycy bêd¹ musieli pójœÌ na dno razem z ton¹cym okrêtem, w przeciwnym bowiem razie strzeliliby sobie w nogi, szkodz¹c w³asnym interesom na londyùskiej IPE. Warto zauwa¿yÌ, ¿e bez wzglêdu na retorykê objaœniaj¹c¹ powody utrzymania funta szterlinga, Brytyjczycy nie przeszli na euro najprawdopodobniej w³aœnie dlatego, ¿e sprzeciwiali siê temu Amerykanie: gdyby tak siê sta³o, londyùska IPE musia³aby siê przestawiÌ na euro, tym samym zadaj¹c œmierteln¹ ranê dolarowi i strategicznemu partnerowi Wielkiej Brytanii. W ka¿dym razie bez wzglêdu na to, co postanowi¹ Brytyjczycy, jeœli Iraùska Gie³da Naftowa nabierze tempa, licz¹ce siê si³y interesu - europejskie, chiùskie, japoùskie, rosyjskie i arabskie - z zapa³em przyjm¹ w rozliczeniach euro, a wówczas los dolara bêdzie przypieczêtowany. Amerykanie nie mog¹ do tego dopuœciÌ, i u¿yj¹, jeœli zajdzie koniecznoœÌ, szerokiego wachlarza strategii, aby powstrzymaÌ lub zahamowaÌ funkcjonowanie planowanej gie³dy: * Sabota¿ gie³dy - móg³by polegaÌ na wprowadzeniu wirusa komputerowego, ataku na sieÌ, system ³¹cznoœci lub serwery, rozmaitych naruszeniach bezpieczeùstwa serwerów, albo te¿ na zamachu bombowym na g³ówne i pomocnicze obiekty gie³dy w stylu 11 wrzeœnia. * Zamach stanu - zdecydowanie najlepsza strategia d³ugoterminowa, jak¹ dysponuj¹ Amerykanie. * Wynegocjowanie takich warunków i ograniczeù prowadzenia gie³dy, które bêd¹ do przyjêcia dla USA - inne znakomite rozwi¹zanie dla Amerykanów. Oczywiœcie, rz¹dowy zamach stanu jest strategi¹ wyraŸnie preferowan¹, gdy¿ zagwarantowa³by, ¿e gie³da wcale nie bêdzie funkcjonowaÌ, a wiêc niebezpieczeùstwo dla amerykaùskich interesów bêdzie za¿egnane. Gdyby jednak próby sabota¿u czy zamachu stanu siê nie powiod³y, wówczas negocjacje by³yby z pewnoœci¹ najlepsz¹ dostêpn¹ opcj¹. * Wspólna rezolucja wojenna ONZ - tê bêdzie bez w¹tpienia trudno uzyskaÌ, zwa¿ywszy na interesy wszystkich pozosta³ych paùstw cz³onkowskich Rady Bezpieczeùstwa. Gor¹czkowa retoryka o tym, jak to Iraùczycy opracowuj¹ broù j¹drow¹ niew¹tpliwie ma na celu utorowanie drogi do tego typu dzia³aù. * Jednostronne uderzenie nuklearne - to by³by straszliwy wybór strategiczny, z tych samych wzglêdów, co strategia nastêpna - jednostronna wojna totalna. Do wykonania tej brudnej roboty Amerykanie prawdopodobnie pos³u¿yliby siê Izraelem. * Jednostronna wojna totalna - to jawnie najgorszy mo¿liwy wybór strategiczny. Po pierwsze, zasoby wojskowe USA zosta³y ju¿ nadwerê¿one przez dwie poprzednie wojny. Po drugie, Amerykanie jeszcze bardziej zraziliby do siebie inne silne narody. Po trzecie, paùstwa posiadaj¹ce najwiêksze rezerwy dolarowe mog³yby siê zdecydowaÌ na cich¹ zemstê w postaci pozbycia siê swoich gór dolarów, tym samym utrudniaj¹c Stanom Zjednoczonym dalsze finansowanie ich ambitnych wojowniczych planów. Po czwarte wreszcie, Iran ma strategiczne sojusze z innymi silnymi narodami, co mog³oby doprowadziÌ do ich zaanga¿owania siê w wojnê; mówi siê, ¿e Iran ma takie przymierze z Chinami, Indiami i Rosj¹, znane pod nazw¹ Szanghajskiej Grupy Wspó³pracy, a tak¿e osobny pakt z Syri¹. Bez wzglêdu na to, która strategia zostanie wybrana, z czysto ekonomicznego punktu widzenia mo¿na stwierdziÌ, ¿e o ile Iraùska Gie³da Naftowa nabierze rozpêdu, g³ówne potêgi gospodarcze z zapa³em zaczn¹ z niej korzystaÌ, a to poci¹gnie za sob¹ zgon dolara. Upadanie dolara dramatycznie przyspieszy amerykaùsk¹ inflacjê i stworzy presjê na dalszy wzrost d³ugoterminowych stóp procentowych w USA. W tym momencie Bank Rezerwy Federalnej znajdzie siê miêdzy Scyll¹ a Charybd¹ - miêdzy groŸb¹ deflacji a hiperinflacji - i bêdzie musia³ pospiesznie albo za¿yÌ swoje "klasyczne lekarstwo" deflacyjne, polegaj¹ce na podniesieniu stóp procentowych, co wywo³a powa¿n¹ depresjê gospodarcz¹, zapaœÌ na rynku nieruchomoœci oraz za³amanie siê rynku obligacji, akcji i walorów pochodnych, a w nastêpstwie - totalny krach finansowy, albo, alternatywnie, wybraÌ wyjœcie weimarskie, czyli inflacyjne, a wiêc utrzymaÌ na si³ê oprocentowanie obligacji d³ugoterminowych, odpaliÌ "helikoptery" i "zatopiÌ" rynek powodzi¹ dolarów, ratuj¹c przed bankructwem liczne fundusze d³ugoterminowe (LTCM) i wywo³uj¹c hiperinflacjê. Austriacka teoria pieni¹dza, kredytu i cykli gospodarczych uczy nas, ¿e pomiêdzy ow¹ Scyll¹ a Charybd¹ nie ma rozwi¹zania poœredniego. Prêdzej czy póŸniej system monetarny musi siê przechyliÌ w jedn¹ lub w drug¹ stronê, co zmusi Rezerwê Federaln¹ do podjêcia decyzji. G³ównodowodz¹cy Ben Bernanke (nowy prezes Fed - przyp. red.), renomowany znawca Wielkiego Kryzysu i wprawny pilot œmig³owca "Black Hawk", bez w¹tpienia wybierze inflacjê. "Helikopterowy Ben" nie pamiêta wprawdzie America''s Great Depression Rothbarda, ale dobrze zapamiêta³ lekcje p³yn¹ce z Wielkiego Kryzysu i zna niszczycielskie dzia³anie deflacji. Maestro nauczy³ go, ¿e panaceum na ka¿dy problem finansowy jest wywo³anie inflacji, choÌby siê pali³o i wali³o. Uczy³ on nawet Japoùczyków w³asnych niekonwencjonalnych metod zwalczania deflacyjnej pu³apki p³ynnoœci. Podobnie jak jego mentorowi, marzy mu siê przezwyciê¿enie "zimy Kondratiewa". ¯eby nie dopuœciÌ do deflacji, ucieknie siê do drukowania pieniêdzy; odwo³a wszystkie helikoptery z 800 zamorskich baz wojskowych USA; a jeœli bêdzie trzeba, nada sta³¹ wartoœÌ pieniê¿n¹ wszystkiemu, co mu siê nawinie. Jego ostatecznym dokonaniem bêdzie hiperinflacyjna destrukcja amerykaùskiej waluty, z której popio³ów powstanie nowa waluta rezerwowa œwiata - barbarzyùski relikt zwany z³otem. ród³o. Centrum Niezale¿nych Mediów Polskich autor Dr Krassimir Petrov; tlu. T³um. Pawe³ Listwan http://pl.indymedia.org
|
|
|
|
"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
|
|
|
greta
Gość
|
|
« Odpowiedz #86 : Maj 20, 2011, 08:38:52 » |
|
Wielkie trzêsienie ziemi Libii 8.4 w skali Richtera i nikt o nim nie mówi! 20 Maj 2011 2 uwag 7 Votes usuniêty wpis o trzêsieniu na stronie agencji rumuùskiej Dutchsinse potwierdzi³ odkrycie u¿ytkownika youtube dasgoodie, ¿e wczoraj w Libii by³o wielkie trzêsienie ziemi 8.4 w skali Richtera oraz wiele silnych wstrz¹sów wtórnych. Zrzuty ekranowe dasgoodie pochodz¹ chyba ze strony agencji rumuùskiej Institutul National pentru Fizica Pamantului ( http://www.infp.ro/), nie ma po nich jednak ani œladu. Informacji o trzêsieniu nie poda³a te¿ agencja amerykaùska USGS. Natomiast dutchsinse sprawdzi³ dane Europejskiej Agencji Sejsmologicznej, które potwierdzi³y obawy: Wczoraj, o 14:57 czasu uniwersalnego czasu koordynowanego w pobli¿u wybrze¿a Libii na g³êbokoœci 30 km, nast¹pi³o wielkie trzêsienie ziemi o sile 8.4 w skali Richtera. Dane nadal s¹ dostêpne na stronie CSEM-EMSC: http://www.emsc-csem.org/Earthquake/alert/index.php?id=IZB79;BUC&date=2011-05-19Co ciekawe, na mapce trzêsieù oraz na liœcie wszystkich wstrz¹sów agencji CSEM-EMSC nie ma tego trzêsienia! Informacjê o trzêsieniu ziemi w Libii podan¹ na rumuùskiej stronie utrwali³y jeszcze inne osoby. U¿ytkownik youtube ChristiannaGarrett1 tak¿e zamieszcza zrzuty ekranowe rumuùskiego instytutu. Dane te zosta³y obecnie wymazane. Jest to dowód na konspiracjê ze strony niemal¿e wszystkich agencji zajmuj¹cych siê sejsmik¹. Wpisy na Twitterze potwierdzaj¹, ¿e dane o trzêsieniu pojawi³y siê na stronach wielu agencji i zniknê³y! Co jeszcze siê przed nami ukrywa?! zob te¿: ostanie doniesienie dutchsinse: http://www.youtube.com/watch?v=RqzQnSsddys http://dailypaul.com/165321/84-earthquake-in-libya-was-all-over-all-the-siesmic-sites-now-gone http://scienceray.com/earth-sciences/8-4-earthquake-hits-near-cost-of-libya/ http://www.youtube.com/watch?v=Ts4_BccBTfkCiag dalszy prania mozgu,dotyczacy tego o czym mamy wiedziec a o czym nie.Przykre to.
|
|
|
|
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Email
|
|
« Odpowiedz #87 : Maj 20, 2011, 21:32:24 » |
|
>Greto<, Twój post pozostawi³em n miejscu pomimo i¿ odbiega od g³ównego tematu, jednak skopiowa³em go w Trzêsienia ziemi. Pozosta³e posty przenios³em do wskazanego w¹tku.
|
|
|
|
PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
|
|
|
Enigma
Gość
|
|
« Odpowiedz #88 : Maj 20, 2011, 22:56:37 » |
|
No tak, wszystko to m¹dre ale przeciez tacy chiùczycy ju¿ dawno wypieli sie na rope z zatoki Perskiej pod opiekuùczymi skrzyd³ami Usa i zaanga¿owali sie w i interesy z krajami Afrykaùskimi w wydobycie tego surowca, nie przejmuj¹c sie tamtejsz¹ sytuacj¹ polityczn¹, ani prawami cz³owieka. Co do waluty jaka jest tam u¿ywana, to nie jest mi to wiadome, ale po kilku latach ekspansji tanich towarów, si³y roboczej i kopiowania technologii (a jeszcze kilka lat temu œmialiœmy sie z metek 'made in china' dziœ ju¿ nikomu nie jest do œmiechu-kiedy buduj¹ nam autostrade) czyta³am kiedyœ tak¹ ekspertyzê, ¿e Chiny zgrmadzi³y tak¹ iloœÌ dolców (równie¿ przez fa³szerstwa tego banknotu) ¿e jeszcze przed wojn¹ w Zatoce, generalicja Usa obawia³a sie dewaluacji waluty Amerykaùskiej - wówczas bardzo polularnej w œwiecie. Historia pokaza³a jednak ¿e chiùczycy gromadzili ten œrodek p³atniczy aby wykupiÌ amerykaùskie obligacje - p³ac¹c za nie w zdobytych dolarach, udzielili tym samym Ameryce po¿yczki przecie¿ w przysz³oœci Ameryka bêdzie musia³a te papiery wykupiÌ - tym samym zwi¹za³y sie te dwa kraje polityczno-ekonomicznie i to paùstwo œrodka mo¿e dyktowaÌ tu warunki. Czy system p³atnoœci za rope wy³¹cznie w dolarach by³ zamierzonym z góry planem, co do tego nie jestem przekonana. Wydaje sie ¿e koniunktura jeszcze 10 lat temu sprzyja³a tej walucie i to nie tylko przy obrocie rop¹. Np w naszym kraju zielone papierki by³y po¿¹danym i równoczeœnie zakazanym ekwiwalentem, symbolem przepustki do œwiata luksusu (czytaj Pewex). A przecie¿ nie mo¿na zmusiÌ odgórnie tysi¹ce ludzi aby obracali walut¹, której posiadanie by³o ob³o¿one kar¹ - a przecie¿ handlowano dolcami i to bardzo chêtnie. Tzw 'cinkcia¿e' (od czendŸ money) po roku 89 b³yskawicznie wtopili sie w nowy kapitalistyczny system. Usa prowadza swoj¹ walkê o hegemonie nad œwiatem na badzo wielu frontach: technologia, gospodarka, medycyna, satelity, polityka, zbrojeniówka, finanse jest jedn¹ z nich - lecz tylko czêœcia wiekszej ca³oœci. edit> dodaneOstatecznie dolara roz³ozy³ krach na rynku kredytowym i nadmierne udzielanie po¿yczek przez tamtejsze banki. Swoje dok³ada równie¿ kilkuletnia ju¿ wojna (zat-Perska, Irak, Afganistan) rosn¹cy d³ug publiczny i watpliwe decyzje administracji Obamy - dodruk pustego pieni¹dza. Przez wiekszoœc specjalistów, decyzje te uznawane s¹ za z³e, st¹d nie dziwi odwrót œwiatowych finansistów od zielonej niestabilnej waluty. DodaÌ nal¿y tak¿e to pojawienie sie nowej spekulacyjnej pere³ki w tamtym czasie - Euro, która przed œwiatowym krachem na rynku finansowym, radzi³a sobie ca³kiem dobrze. Oczywiœcie mo¿liwe jest ¿e Usa zdecydowa³y sie na wojne w zatoce aby utrzymaÌ hegemoniê swojej waluty. Ale nalezy brac pod uwage równie¿ uzale¿nienie Usa od ropy wogóle. Oraz celowe dzia³ania maj¹ce na celu zniweczenie techniki opartej na innych Ÿród³ach, takich jak no elektryczny samochód - które po wyprodukowaniu wyrzucono na z³om, bo jakiemuœ politykowi naopowiadano ¿e aby aby ten pr¹d wytworzyÌ trzeba bedzie kopaÌ znów wêgiel... jakby elektrowni atomowej nie by³o. No ale tak sie dzieje gdy na senatora wybiera sie cz³owieka który wczesniej brylowa³ w Hoolywood pilnuj¹c g³ównie swojego wzerunku... koniec editaNie chce takiej demokracji,gdzie 51% ludzi narzuca wole 49%! Dla mnie wszystko,dzisiaj na swiecie jest dyktatura.Nie oszukujmy sie!
Jakie 51% ? To¿ to bajka dla mass. W takich wyborach do Parlamentu Polskiego frekfencja wynosi ok 40%, z tego jesli partia zwyciêska osi¹gnie wynik 30% - co uznawane jest za 'du¿o' i powierza sie im tworzenie rz¹du. A przecie¿ wskali krajowej (wszystkich obywateli) 30 % z 40% daje co najwy¿ej tych procentów kilkanaœcie. Tak wiec w naszej demokracji to ok 15% mniejszoœÌ rz¹dzi 85% wiekszoœci¹ - reszta poniewa¿ nie chodzi na wybory ma to w nosie. Lub jak twierdz¹ politycy wiêkszoœÌ i tak mysli tak jak owa mniejszoœÌ u w³adzy, tylko sie wstydzi ujawniÌ swoje pogl¹dy...proste i wygodne dla owej mniejszoœci. O liczbach ca³kowitych tzn ile ludnoœci bra³o udzia³ w wyborach w danym roku, praktycznie nigdy sie nie mówi. Bo wyda³oby sie ¿e np partia która w ostatnich wyborach zanotowa³a gorszy wynik procentowy, ni¿ poprzednio - w rzeczywistoœci (bior¹c pod uwagê ca³kowit¹ liczbê g³osów) odnotowa³a lepszy wynik, chocia¿ 'przegra³a'. To znaczy kiedy wygra³a to mnie³a mniej, a jak przegra³a miala wiecej oddanych g³osów - a komu chciaoby sie rozstrz¹saÌ, gdy np w wyborach prezydenckich, bierze udzia³ hoho - niech bedzie 70%, z tego nawet jesli zwyciêzca wygra w pierwszej turze i ma 50,005% to nadal jest to zaledwie 35% poparcia narodu. Ale co za imbecyl zawraca³by sobie tym g³owê, kiedy zazwyczaj rozgrywana jest druga tura. I odpadaj¹ wszystkie te %-nty oddane na pozosta³ych kandydatów... bo wiadomo ¿e w drugiej turze najczêœciej nie g³osujemy za, ...lecz przeciw Demokratyczne 50% to poprostu fasada. W obecny sposób wybierany rz¹d nigdy nie ma 50% poparcia w narodzie, a dlaczego: - nie znamy osób które sa na listach wyborczych - 1 miejsce na liœci bywa p³atne (min 10tys) lub kogo wska¿e lider - norm¹ staje sie przenoszenie kandydatów z ich macierzystych miast - kampania medialno-wyborcza przypomina jarmark uœmiechów pomieszany z cyrkiem oskar¿eù Skutkiem czego: - cz³owiek 'bez pleców' i wsparcia nie ma szans sie przebiÌ - w Sejmie zasiadaj¹ od lat te same facjaty, tylko nazwy partii sie cyklicznie zmieniaj¹ - nie znosimy rz¹du, pos³ów z prezydenta kpi sie otwarcie choÌ ma symbolizowaÌ najwy¿sz¹ w³adzê (zwierzchnictwo nad armi¹!) - tworzone jest prawo przez osoby bez odpowiedniego wykszta³cenia - ...i egzekwowane od ludzi na codzieù, choÌ nie ma nauczania tego przedmiotu w powszechnodostêpnym szkolnictwie. I pomyœleÌ ¿e ten system mia³ nawi¹zywaÌ do plemiennego zebrania i g³osowania Starszyzny. No ale dzis mamy inne czasy i pomimo tych paskudnych wad (pamiêtaj¹c Prl) wolê kulaw¹ demokracje od dyktatury Interesuj¹cy filmik w temacie w³adzy absolutnej Rosja - kraj carów odc.1 cz.3Co do obserwowanej rewolucji w karjach Arabskich, mam jedn¹ w¹tpliwoœÌ. Dziwi mnie i¿ nagle wszystkie sie zbuntowa³y w jednym czasie. Albo ktoœ na to zezwoli³, albo przesta³ wspieraÌ tego kto nie pozwala³. Przecie¿ dyktatorzy rz¹dzili tam przez kilkadziesi¹t lat. Jakoœ nie chce mi sie wierzyÌ aby wszystkim uciskanym ludom zaœwita³a pewnego poranka jedna myœl. Co do polowania na rodzinê Kadafiego i donosów jakoby córka mia³a schroniÌ sie w Polsce, to niestety przykre dla nas mydlenie oczu (widaÌ na Polaków mozna wieszaÌ ró¿ne brudy) i temat zastepczy, który ma sprwiaÌ aby opinia publ, nie interesowa³a sie pos³anymi tam z Unii jednostkami specjalnymi. Troszkê mnie smuci fakt ¿e brakuje urzednikom Unijnym takiej gorliwoœci w ochronie ludnoœci cywilnej np w Koreii P³. Jakoœ od tamtego rejonu globu, œwiat wola³ odwróciÌ wzrok
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 20, 2011, 23:34:19 wysłane przez Enigma »
|
|
|
|
|
greta
Gość
|
|
« Odpowiedz #89 : Maj 27, 2011, 16:38:04 » |
|
ttp://stopsyjonizmowi.wordpress.com/2011/05/27/libia-wszystko-dla-ropy-lub-banku-centralnego/#more-10425 Tak,jak mowilam wczesniej,im dluzej to wszystko trwa,tym lepiej widac o co chodzi. http://stopsyjonizmowi.wordpress.com/
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 27, 2011, 16:42:16 wysłane przez greta »
|
|
|
|
|
east
Gość
|
|
« Odpowiedz #90 : Maj 27, 2011, 17:19:02 » |
|
The magnetosphere and HAARP readings have been similar to what they were a day or so prior to the Japan quake, the Haiti quake, etc. to cytat z linka http://dailypaul.com/165321/84-earthquake-in-libya-was-all-over-all-the-siesmic-sites-now-goneTo odnoÂśnie trzĂŞsienia ziemi w Libii. Wart rozwaÂżenia. Nikt oficjalnie tego przecieÂż nie potwierdzi, ofiar nie ma bo tam bezludzie i brak pewnie jakiejkolwiek komunikacji, internetu, telefonu. Nikogo w pobliÂżu .. prĂłcz moÂże jakiÂś tajnych obiektĂłw rzÂądowych,albo inwestycji (patrz poniÂżej ) .. a to by daÂło do myÂślenia Kadafiemu. Czy na prawdĂŞ HAARP to nowa, bardziej polityczna teraz , broĂą ? Kilka spektakularnych akcji na Âświecie za jej pomocÂą byÂło wyraÂźnym sygnaÂłem dla Âświata - uwaÂżajcie na to co robicie. DziÂś znĂłw NATO zbombardowaÂło cele w Libii . Ale Âżeby nie byÂło wÂątpliwoÂści ,kto rozdaje w NATO karty taki news : http://www.tvn24.pl/12691,1704436,0,1,nato-brakuje-bomb-amerykanie-na-pomoc,wiadomosc.htmlWbrew pozorom brak bomb moÂże byĂŚ prawdÂą. Po co komu bomby ( trzeba sie pozbyĂŚ starych zapasĂłw ) jak dziÂś moÂżna zrĂłwnaĂŚ z ziemiÂą dowolne miejsce na Ziemi przy pomocy HAARP w kilka minut ? I to w dodatku niemalÂże po cichu.. ps. mapka wodociÂągĂłw w Libii mapka z miejscem trzĂŞsienia ziemi w Libii tutaj http://www.youtube.com/watch?v=btfBAaRnq6ECzy aby na pewno tam nic nie ma ?
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 27, 2011, 17:34:26 wysłane przez east »
|
|
|
|
|
greta
Gość
|
|
« Odpowiedz #91 : Maj 27, 2011, 17:53:45 » |
|
Jako,ze rownowaga w zbrojeniach musi byc,tak wiec Rosjanie tez maja HAARP. Moze teraz jest walka o strefy wplywow?Kto wie. Amerykanie z jednej strony,Rosjanie z drugiej. Widac nikt nie przewaza,bo juz by bylo po wszystkim.A tak,jak zwykle-rownowaga. Ruscy siedza cicho,bo chyba to,co robia Amerykanie jest dla nich w pewnych granicach dzialalnosci "niegroznej" powiedzialabym.Ciekawe kiedy posuna sie o jeden krok dalej? Mysle,ze nigdy.Oni,jednak doceniaja ruskich.Wiedza,na co moga sobie pozwolic.
|
|
|
|
|
|
|
east
Gość
|
|
« Odpowiedz #92 : Maj 27, 2011, 18:09:53 » |
|
A do tego wszystkiego zagroÂżenie "Âżydostwem" - jak prĂłbujÂą to przedstawiĂŚ pewne siÂły.. Oto kwieciesty cytat "Nie syjoniÂści, nie komuniÂści, nie feministki, nie anarchiÂści, nie bolszewicy, nie liberaÂłowie, nie szabatyjscy frankiÂści [Shabbataean] – oni wszyscy sÂą ÂŻydami! Ale przez te wszystkie napisy, ÂŻydzi majÂą wieczny spryt w unikaniu identyfikacji poprzez te niekoĂączÂące siĂŞ, zakodowane pseudonimy i utrzymujÂą w otumanieniu opiniĂŞ publicznÂą" http://stopsyjonizmowi.wordpress.com/2011/05/27/wiadomo-ze-cos-jest-zle/Ten sam jĂŞzyk nienawiÂści co konkurencja... MoÂże i oni majÂą HAARP a ? Heh , to jakby nowe wydanie zimnej wojny. Tak sobie myÂślĂŞ ,czy Gracze na prawdĂŞ wiedzÂą jeszcze o co grajÂą ? Moim zdaniem juÂż siĂŞ pogubili, bo nie zawojowali jednego - ÂświadomoÂści. I to ich doprowadza do szaÂłu ,szaÂłu niszczenia z nienawiÂści.
|
|
|
|
|
|
|
greta
Gość
|
|
« Odpowiedz #93 : Maj 27, 2011, 19:01:44 » |
|
Tak,jak pisalam wczesniej.Tyle robia przeciwko nam-ludziom,a my mamy sie calkiem dobrze i nie przetrzebiamy sie zbytnio.
|
|
|
|
|
|
|
greta
Gość
|
|
« Odpowiedz #94 : Czerwiec 01, 2011, 13:07:04 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
greta
Gość
|
|
« Odpowiedz #95 : Czerwiec 10, 2011, 09:20:35 » |
|
Zbrodnie korporacyjnych mediĂłw przeciwko Libii i ludzkoÂści 9 Czerwiec 2011 Skomentuj Przeskoczenie do uwag Corporate Media’s Capital Crimes Against Libya and Humanity http://www.uruknet.info/?p=m78467&hd=&size=1&l=e BAR – Glen Ford – 8.06.2011 tÂłumaczenie Ola Gordon Zachodni dziennikarze w Trypolisie pomijajÂą ofiary wypadkĂłw spowodowanych przez bomby ich wÂłasnych krajĂłw rzucane na cywilĂłw w Libii, ale sÂą ostroÂżni w powiadamianiu NATO, kiedy sami wychodzÂą z hoteli. Zbrodniarze wojenni i ich media sÂą moralnie i prawdopodobnie prawnie nie do odró¿nienia. „Jako sprawcy tych zbrodni poprzez nieustannÂą propagandĂŞ, kÂłamstwa i demonizacjĂŞ tych na celowniku StanĂłw Zjednoczonych, media sÂą tak samo winne najbardziej karygodnego Âłamania praw czÂłowieka, jak rzÂąd, ktĂłremu sÂłu¿¹. „CiÂągÂłe pomijanie przez Burnsa libijskich ofiar, wywoÂłuje jakby zaproszenie do wiĂŞkszych bombardowaĂą NATO i Âśmierci wÂśrĂłd cywilĂłw”. KaÂżdego dnia, w Afganistanie, Iraku, Somalii, Kongo i teraz Libii, amerykaĂąskie media popeÂłniajÂą zbrodnie przeciwko ludzkoÂści, ktĂłre sÂą rĂłwne zbrodniom popeÂłnianym przez rzÂąd StanĂłw Zjednoczonych. Jako uÂłatwiacze tych zbrodni poprzez nieustannÂą propagandĂŞ, kÂłamstwa i demonizacjĂŞ tych na celowniku StanĂłw Zjednoczonych, media sÂą tak samo winne najbardziej karygodnego Âłamania praw czÂłowieka, jak rzÂąd, ktĂłremu sÂłu¿¹. New York Times i reszta wyjÂących propagandystĂłw, ktĂłrzy nazywajÂą siĂŞ dziennikarzami, nie zachowujÂą siĂŞ inaczej, niÂż wydawca niemieckiej gazety Julius Streicher, ktĂłrego powieszono za medialne zbrodnie przeciwko ludzkoÂści w paÂździerniku 1946 roku. Streicher zapÂłaciÂł Âżyciem za wykorzystywanie swojej gazety, Der Sturmer, do demonizacji ÂŻydĂłw, i dlatego, wedÂług s³ów wyroku Âśmierci na niego, „skaÂżaÂł niemiecki umysÂł wirusem antysemityzmu, oraz podÂżegaÂł narĂłd niemiecki do aktywnego przeÂśladowania” ÂŻydĂłw. Streicher nie byÂł czÂłonkiem niemieckiej armii, ani nie braÂł udziaÂłu w holokauÂście, ale wyrok w Norymberdze mĂłwiÂł, Âże jego rodzaj dziennikarstwa byÂł zbrodniÂą przeciwko ludzkoÂści, i legitymizowaÂł jego realizacjĂŞ. JeÂżeli sÂłuszny byÂł wyrok dla NAZI dziennikarza Streichera w 1946 roku, to z pewnoÂściÂą powinien stosowaĂŚ siĂŞ wobec tych w dzisiejszych mediach, ktĂłrzy „skaÂżajÂą” amerykaĂąski umysÂł morderczymi emocjami i podajÂą kÂłamstwa opinii publicznej, dla ktĂłrej starajÂą siĂŞ przeksztaÂłciĂŚ wojnĂŞ agresywnÂą w misjĂŞ humanitarnÂą, i szydzÂą z ofiar brutalnych bombardowaĂą NATO libijskiej stolicy, Trypolisu. ”Zachodni dziennikarze informujÂą NATO kiedy opuszczajÂą hotele, by nie doÂświadczyĂŚ bombardowaĂą”. John Burns z New York Times, to celebrowany zbrodniarz medialny. OprĂłcz demonizowania libijskiego przywĂłdcy Moammara Kadafiego w dokÂładnie taki sam sposĂłb, w jaki on i jego koledzy przedstawiali irackiego Saddama Husajna, a poprzednia generacja dziennikarskich degeneratĂłw przedstawiaÂła Fidela Castro, obecna misja Burnsa to zaprzeczanie faktom, iÂż setki nalotĂłw bojowych NATO przeciwko Trypolisowi zabijaÂły libijskich cywilĂłw. Jego staÂłe ignorowanie libijskich ofiar jest wyjÂątkowo wulgarne i rasistowskie, i skutkuje wspieraniem wiĂŞkszej liczby bombardowaĂą NATO i Âśmierci cywilĂłw. Gdyby ktoÂś nazywajÂący siebie dziennikarzem biegaÂł po Londynie w czasie atakĂłw NAZI w 1940 roku, twierdzÂąc, Âże brytyjskie cywilne ofiary bombardowaĂą byÂły nieistotne lub minimalne, zostaÂłby aresztowany i prawdopodobnie powieszony. Koledzy Burnsa nale¿¹cy do kÂłamiÂącej bandy medialnych zbrodniarzy i koczujÂący w hotelach Trypolisu, stwarzajÂą propagandĂŞ, ktĂłra sprawia, Âże ÂśmierĂŚ spada jak deszcz na mieszkaĂącĂłw miasta. Ale, wedÂług historii Burnsa z 7 czerwca, zachodni dziennikarze informujÂą NATO, Âże opuszczajÂą swoje hotele, by nie zostaĂŚ zÂłapanymi w bombardowaniach. Kiedy imperialistyczna prasa powraca bezpiecznie do hotelu, mordy mogÂą rozpoczynaĂŚ siĂŞ ponownie. Koledzy Burnsa w regionach opanowanych przez rebeliantĂłw, spĂŞdzajÂą wiĂŞkszoœÌ swojego czasu wielbiÂąc opozycjĂŞ, ktĂłra jest peÂłna dokÂładnie tego rodzaju islamskich dÂżihadystĂłw, a ktĂłrych ci sami reporterzy demonizujÂą jako tych, ktĂłrzy zasÂługujÂą na ÂśmierĂŚ w Afganistanie i Iraku. AmerykaĂąskie media doskonale rozumiejÂą, Âże siÂła demonizacji jest broniÂą wojennÂą, i celujÂą tĂŞ broĂą w takim kierunku, jak chce rzÂąd. W ostatecznym rozrachunku, oni sÂą winni tak samo jak rzÂąd, ktĂłremu sÂłu¿¹. Amerykanie ostro skrytykowali PolskĂŞ Minister obrony USA Robert Gates skrytykowaÂł piĂŞciu czÂłonkĂłw NATO, w tym PolskĂŞ, za niedostateczny udziaÂł w operacjach wojskowych sojuszu w Libii - informuje dziennik "Financial Times". Gazeta podkreÂśla, Âże "ta rzadka dyplomatyczna interwencja uwypukla rosnÂące napiĂŞcia miĂŞdzy sojusznikami o to, na kim spoczywa ciĂŞÂżar trwajÂącej od dwĂłch miesiĂŞcy kampanii" NATO przeciwko siÂłom Muammara Kadafiego. Podczas posiedzenia ministrĂłw obrony NATO w Brukseli, odbywajÂącego siĂŞ za zamkniĂŞtymi drzwiami, Gates wymieniÂł zwÂłaszcza Niemcy i PolskĂŞ jako kraje, ktĂłre dysponujÂą potencjaÂłem umoÂżliwiajÂącym zaangaÂżowanie w wojnĂŞ w Libii, ale wcale tego nie robiÂą. WedÂług urzĂŞdnikĂłw znajÂących treœÌ przemĂłwienia Gatesa, wskazaÂł on takÂże na HiszpaniĂŞ, TurcjĂŞ i HolandiĂŞ jako na paĂąstwa, ktĂłre wprawdzie uczestniczÂą w misji utrzymywania strefy zakazu lotĂłw nad LibiÂą, ale powinny zwiĂŞkszyĂŚ swĂłj udziaÂł w operacji, np. w lotach rozpoznawczych czy tankowaniu w powietrzu. "Le Monde": SprawiedliwoœÌ dla dyktatora "CiĂŞÂżar misji uderzeniowych ponosi oÂśmiu sojusznikĂłw - cytuje "FT" wysokiego rangÂą urzĂŞdnika amerykaĂąskiego. - ZaÂłogi zaczynajÂą byĂŚ zmĂŞczone, presja na flotĂŞ powietrznÂą jest znaczna i zaczyna to juÂż byĂŚ wyczuwalne u sojusznikĂłw, ktĂłrzy zastanawiajÂą siĂŞ, jak kontynuowaĂŚ i poszerzyĂŚ operacjĂŞ". Libia: atak ÂśmigÂłowcĂłw bojowych NATO » AdministracjĂŞ amerykaĂąskÂą niepokoi szczegĂłlnie to, Âże znacznÂą czêœÌ kampanii na miejscu biorÂą na siebie Kanada i trzy mniejsze kraje unijne: Belgia, Dania i Norwegia. Muammar Kaddafi: megaloman, miliarder, szaleniec? AmerykaĂąscy urzĂŞdnicy zwracajÂą uwagĂŞ, Âże USA biorÂą obecnie na siebie zdecydowanÂą wiĂŞkszoœÌ misji pomocniczych - okoÂło 75 proc. tankowaĂą w powietrzu i wypadĂłw rozpoznawczych. "Rzecz w tym, Âże jeÂśli siĂŞ uczestniczy w operacji i nie robi siĂŞ wszystkiego co moÂżna, to naleÂży to robiĂŚ - cytuje "FT" wspomnianego urzĂŞdnika. - A jeÂśli siĂŞ nie uczestniczy w operacji, najwyÂższy czas, Âżeby siĂŞ do niej w³¹czyĂŚ". http://wiadomosci.onet.pl/swiat/amerykanie-ostro-skrytykowali-polske,1,4413858,wiadomosc.html
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 10, 2011, 10:16:36 wysłane przez greta »
|
|
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Email
|
|
« Odpowiedz #96 : Czerwiec 13, 2011, 20:13:07 » |
|
Taka maÂła odskocznia od tych telewizyjnych doniesieĂą: ANDRZEJ: Samuelu, czy to, co siĂŞ dzieje w Libii, w Jordanii, w Syrii, czy to sÂą wÂłaÂśnie te demonstrancje negatywnych energii? Tam jest coraz „gorĂŞcej“ i nie widaĂŚ koĂąca tych konfliktĂłw?
SAMUEL: Andrzeju, zbliÂża siĂŞ czas, ktĂłry my prĂłbowaliÂśmy odsun¹Ì. Nie chcĂŞ straszyĂŚ, nie chcĂŞ siaĂŚ paniki, ale ten teren musi byĂŚ oczyszczony. Dlatego istoty, ktĂłre schodzÂą juÂż, istoty ÂświatÂła, ktĂłre schodzÂą w duÂżych iloÂściach na waszÂą PlanetĂŞ, aby wam pomĂłc – najpierw bĂŞdÂą czyÂściĂŚ wÂłaÂśnie te rejony. ZakoĂączy siĂŞ to wielkim, pÂłaczÂącym, wodnym grzybem. SÂłucham.
|
|
|
|
PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
|
|
|
greta
Gość
|
|
« Odpowiedz #97 : Czerwiec 18, 2011, 09:29:31 » |
|
Inwazja lÂądowa w Libii w paÂździerniku
Opublikowano: 18.06.2011 | Kategorie: WiadomoÂści ze Âświata
STANY ZJEDNOCZONE. Infowars.com otrzymaÂł niepokojÂące informacje od wojskowych stacjonujÂących w Fort Hood w Teksasie potwierdzajÂące plany rozpoczĂŞcia peÂłnej inwazji lÂądowej w Libii i rozmieszczenie wojsk do paÂździernika. Przekazano rĂłwnieÂż, Âże dodatkowe jednostki specjalne z 1st Calvary Division (dywizja pancerna) sÂą kierowane do Libii w lipcu, a III Korpus (III Corps) ma dotrzeĂŚ pod koniec paÂździernika lub poczÂątku listopada. PoczÂątkowe liczby szacowane sÂą na 12 000 aktywnych siÂł i 15 000 wsparcia, w sumie prawie 30 000 ÂżoÂłnierzy.
Informacja ta zosta³a potwierdzona przez liczne telefony i e-maile od innych cz³onków personelu wojskowego, niektóre wskazuj¹ce na du¿e rozmieszczenia wojsk ju¿ we wrzeœniu. Wœród tych Ÿróde³ jest brytyjski oficer SAS potwierdzaj¹cy, ¿e US Army Rangers s¹ ju¿ w Libii. Informacje ró¿ni¹ siê w szczegó³ach, ale ogólny kierunek zdarzeù jest jasny, ¿e bêdziemy mieli tej jesieni pe³n¹ wojnê jeœli Kadafi nie bêdzie chcia³ oddaÌ w³adzy.
Jeden z dzwoniÂących do Alex Jones Show nazywajÂący siebie „specjalista H” pracujÂący przy kostnicy pod USCENTCOM powiedziaÂł, Âże sÂą juÂż pierwsze amerykaĂąskie ofiary wewnÂątrz Libii. PotwierdziÂł, Âże co najmniej 2 ÂżoÂłnierzy i 3 cywilĂłw zginĂŞÂło od ran postrzaÂłowych.
Ekspert ds geopolityki dr Webster Tarpley powiedziaÂł w Alex Jones Show, Âże wojna w Libii jest planowana, a liczba jednoczesnych wojen prowadzonych przez USA osiÂągnĂŞÂła obecnie 5 – w Iraku, Afganistanie, Pakistanie, Libii i Jemenie. PotencjaÂł rozprzestrzeniania siĂŞ konfliktĂłw regionalnych moÂże rĂłwnieÂż wywoÂłaĂŚ III wojnĂŞ ÂświatowÂą. Scenariusz, ten moÂże siĂŞ rozwijaĂŚ ekspandujÂąc do takich krajĂłw jak Syria, Liban, Iran i Arabia Saudyjska.
Ze swej strony prezydent Obama nie odpowiedziaÂł domagajÂącemu siĂŞ odpowiedzi Kongresowi. Bez akceptacji Kongresu Prezydent nie moÂże kontynuowaĂŚ dziaÂłaĂą wojskowych trwajÂących dÂłuÂżej niÂż 60 dni, co jest okreÂślone w ramach uprawnieĂą o dziaÂłaniach wojennych (ang. war powers act.). Obama najpierw twierdziÂł, Âże wojna skoĂączy siĂŞ za parĂŞ dni, a nastĂŞpnie nazwaÂł jÂą „kinetycznÂą akcjÂą”, a nie wojnÂą. Ponadto, Obama uzasadnia zaangaÂżowanie siÂł USA na mocy mandatu ONZ, pomijajÂąc opinie Kongresu na ten temat. Teraz, dziĂŞki znacznej zbieÂżnoÂści w raportach, moÂżna stwierdziĂŚ jasny kierunek jaki obraÂł Obama wspierajÂąc szerszÂą wojnĂŞ i dÂługoterminowe zaangaÂżowanie w Libii.
Autor: Aaron Dykes ZdjĂŞcie: The U.S. Army ÂŹrĂłdÂło: FreeAmericaToday.pl
Tak,tak na pewno to sie zakonczy placzacym wodnym grzybem.Na razie wszystko na to wskazuje.
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 18, 2011, 09:30:40 wysłane przez greta »
|
|
|
|
|
greta
Gość
|
|
« Odpowiedz #98 : Lipiec 27, 2011, 12:49:03 » |
|
Infrastruktura Wielkiej Sztucznej Rzeki zbombardowana przez NATO 27 Lipiec 2011 Dodaj komentarz Przeskoczenie do uwag NATO zbombardowaÂło w piÂątek (22 lipca) w mieÂście Brega fabrykĂŞ produkujÂącÂą rury wykorzystywane do realizacji gigantycznego projektu Wielkiej Sztucznej Rzeki. Skutki bombardowania mogÂą siĂŞ okazaĂŚ katastrofalne dla wszystkich mieszkaĂącĂłw poÂłudniowej Libii. Przypomnijmy, Âże niedokoĂączony, lecz funkcjonujÂący juÂż projekt Wielkiej Sztucznej Rzeki, nazwany mianem „Ăłsmego cudu Âświata”, zakÂłada stworzenie dostĂŞpu do sÂłodkiej wody zdatnej do picia oraz systemu irygacyjnego dla ponad 4,5 miliona LibijczykĂłw. Libijski lider Muammar Kaddafi stwierdziÂł w rozmowie z czÂłonkami Rady BezpieczeĂąstwa, Âże dziaÂłania NATO zmierzajÂą do tego, by doprowadziĂŚ narĂłd libijski do katastrofy humanitarnej. Kaddafi uwaÂża, Âże projekt Wielkiej Sztucznej Rzeki (w ktĂłry zainwestowano miliardy) jest dla wielu LibijczykĂłw jedynym ÂźrĂłdÂłem wody pitnej, a zniszczenie go doprowadzi do „zatrzymania Âżycia w Libii”. Kaddafi zastanawia siĂŞ rĂłwnieÂż nad charakterem zwiÂązku fabryki produkujÂącej rury i argumentu o „ochronie ludnoÂści cywilnej”, ktĂłry byÂł i ciÂągle jest sztandarowym motywem natowskiej operacji. Unikatowy libijski projekt „Wielkiej Sztucznej Rzeki” doprowadza wodĂŞ spod saharyjskiej pustyni w ró¿ne cierpiÂące z powodu permanentnej suszy obszary Libii, ktĂłre dziĂŞki projektowi staÂły siĂŞ terenami rolniczymi i spichlerzami dla swoich regionĂłw. Analitycy przewidujÂą, Âże kontrola dostĂŞpu do wody pitnej nie tylko na Bliskim Wschodzie czy w Afryce Pó³nocnej w ciÂągu najbliÂższych dziesiĂŞcioleci moÂże byĂŚ w sensie geostrategicznym bardziej znaczÂąca niÂż kontrola nad zÂłoÂżami ropy. http://www.geopolityka.org/index.php/libia-2011/956-infrastruktura-wielkiej-sztucznej-rzeki-zbombardowana-przez-natoDOBRODZIEJE!!!!!!!!!!!!!!!!! To tak wlasnie wyglada ta ochrona ludnosci cywilnej!
|
|
|
|
|
|
|
greta
Gość
|
|
« Odpowiedz #99 : Sierpień 22, 2011, 08:25:58 » |
|
NIESZCZĂÂŚCIA NIE ZÂŁAMAÂŁY LIBIJSKIEGO NARODU 18 SierpieĂą 2011 Siergiej BAÂŁMASOW ÂŹrĂłdÂło : http://www.pravda.ru/world/restofworld/africa/17-08-2011/1088183-margar-0 Data publikacji : 17.08.2011 TÂłum. z jĂŞz. ros. RX Libijski narĂłd kontynuuje walkĂŞ i osiÂąga zwyciĂŞstwa pomimo drastycznego obniÂżenia poziomu Âżycia w kraju. O tym mĂłwi wystawa otwarta dnia 16 sierpnia a zatytuÂłowana „Libia w walce” a zrealizowana przez fotoreportera NikoÂłaja SoÂłogubskiego. PrzemawiajÂąc na otwarciu wystawy przedstawiciel „Komitetu SolidarnoÂści z Narodami Libii i Syrii”, byÂły ambasador Federacji Rosyjskiej w Trypolisie, Alieksiej Podcierob, podkreÂśliÂł, Âże narĂłd libijski kontynuuje obronĂŞ swojego prawa do Âżycie bez wzglĂŞdu na nieustanne naloty bombowe. Lotnictwu NATO udaÂło siĂŞ uszkodziĂŚ WielkÂą SztucznÂą RzekĂŞ w wyniku czego iloœÌ pÂłynÂącej do Trypolisu sÂłodkiej wody zostaÂła ograniczona znacznie. Ponadto teraz samoloty sojuszu skoncentrowaÂły siĂŞ na zniszczeniu nie tylko obiektĂłw cywilnych ale takÂże obiektĂłw podtrzymujÂących Âżycie w kraju. Uderzenia lotnicze skierowane sÂą na domy mieszkalne i szpitale. I na koniec, wysiÂłki Zachodu ustanowienia „demokracji”, jak zauwaÂżyÂł naoczny Âświadek wydarzeĂą NikoÂłaj SoÂłogubskij fotografujÂący zrujnowane przez NatowcĂłw budynki, zostaÂły zwieĂączone barbarzyĂąskim bombardowaniem wsi MaÂżar. „W Âświecie pozostaÂły zÂłowrogie symbole przestĂŞpstw wojennych. W Czechach-Lidice, na BiaÂłorusi-ChatyĂą, w Wietnamie-Songmi. Teraz do tej listy doszÂła wieÂś MaÂżar, zniszczona barbarzyĂąsko przez NATO”. W wyniku lotniczego uderzenia na wieÂś zginĂŞÂło w niej 85 mieszkaĂącĂłw, w tym 33 dzieci. DowĂłdztwo biorÂących udziaÂł w napadzie na LibiĂŞ krajĂłw NATO uporczywie stara siĂŞ tego nie zauwaÂżaĂŚ jakie sÂą rezultaty ich agresji. Ale wykonane na miejscu zdarzenia fotografie mĂłwiÂą same za siebie.” Jednak zniszczenie wsi MaÂżar jest tylko najjaskrawszym epizodem cierpieĂą LibijczykĂłw. BarbarzyĂąskie bombardowania obiektĂłw cywilnych i humanitarnych majÂą za zadanie powalenie Libii na kolana. Zachodnie media starajÂą siĂŞ przekonaĂŚ LibijczykĂłw, Âże przyczynÂą ich cierpieĂą jest Kaddafi, ktĂłry powinien byĂŚ usuniĂŞty. DowĂłdztwo sojuszu kieruje siĂŞ w swej agresji doÂświadczeniami zdobytymi podczas napadu na JugosÂławiĂŞ w 1999 roku. JednakÂże Kaddafi to nie Miloszewic, a narodowe poparcie dla niego nie sÂłabnie. WrĂŞcz przeciwnie. KaÂżda nowa bomba lub rakieta eksplodujÂąca w domu czy szpitalu jeszcze bardziej utwierdza LibijczykĂłw w oporze przeciwko zewnĂŞtrznemu zagroÂżeniu. Szpitale i kliniki w Libii sÂą wypeÂłnione rannymi kobietami i dzieĂŚmi, wszĂŞdzie brakuje lekarzy a narĂłd wysyÂła przekleĂąstwa napastnikom i kontynuuje zmagania osiÂągajÂąc zwyciĂŞstwa. W ciÂągu ostatnich kilku dni z frontĂłw nadchodziÂły niepokojÂące wiadomoÂści o przygotowaniach czynionych przez buntownikĂłw do ofensywy. Sytuacja byÂła bliska krytycznej na kierunku poÂłudniowym. Na poczÂątku sierpnia NATO przeprowadziÂło operacjĂŞ przerzutu helikopterami duÂżych siÂł buntowniczych, ktĂłre w zaciĂŞtych walkach zaczĂŞÂły posuwaĂŚ siĂŞ ku Trypolisowi. Zachodnie media donosiÂły, Âże ostre starcia prowadzone sÂą juÂż 50 kilometrĂłw do Trypolisu. Tymczasem jak donosi www.prawda.ru, kapitan libijskiej obrony przeciwlotniczej w Trypolisie Hasan D, stwierdziÂł,Âże „w stolicy kraju panowaÂł zaskakujÂący spokĂłj i zbliÂżanie siĂŞ frontu o ktĂłrym donosiÂły zachodnie agencje prasowe ani trochĂŞ nie byÂło odczuwalne. Bardzo spokojnie przygotowywaliÂśmy siĂŞ do likwidacji ataku z poÂłudnia.” I juÂż 16 sierpnia zachodnie media ze smutkiem poczĂŞÂły donosiĂŚ, Âże ofensywa powstaĂącĂłw na kierunku poÂłudniowym zostaÂła powstrzymana a inicjatywa znowu przeszÂła w rĂŞce kaddafistĂłw. ZwÂłaszcza tego dnia oddziaÂły wojsk libijskich i oddziaÂły ochotnikĂłw wytÂłukÂły i przepĂŞdziÂły buntownikĂłw ze staroÂżytnego miasta Sabrata. Do tej pory tutaj jedynie sporadycznie zapuszczaÂły siĂŞ drobne oddziaÂły przeciwnikĂłw Kaddafiego. W nocy z 15 na 16 sierpnia po masowych nalotach NatowcĂłw na osiedla mieszkaniowe weszÂła do miasta duÂża banda buntownikĂłw. Przypomnijmy, Âże w Sabracie na ktĂłrej terytorium znajdujÂą siĂŞ ruiny antycznego miasta zaliczonego przez UNESCO do „Dziedzictwa Kultury ÂŚwiatowej”, nie byÂło Âżadnych obiektĂłw militarnych. Niemniej jednak „obroĂący libijskiej demokracji” pokazali swojÂą twarz w peÂłnej krasie. To prawda, Âże dali siĂŞ oni ponieœÌ na tyle ustanowieniem „libijskiej demokracji”, Âże nie zauwaÂżyli jak do Sabraty podeszÂły narodowe siÂły libijskiego pospolitego ruszenia i Armia Libijska, ktĂłre okr¹¿yÂły miasto i nieoczekiwanie uderzyÂły na upojonych wÂładzÂą islamistĂłw. W ich szeregach wybuchÂła straszliwa panika. CzêœÌ powstaĂącĂłw wytÂłuczono, innych wziĂŞto do niewoli. WÂśrĂłd nich byÂło wielu obcokrajowcĂłw, w tym AfgaĂączykĂłw i algierskich islamistĂłw. SÂądzÂąc ze zdobytych dokumentach, wielu z nich byÂło czÂłonkami bojowej formacji AKIM (Al.-Kaida w Maghrebie). MieszkaĂący miasta Sabrata domagajÂą siĂŞ dla wziĂŞtych do niewoli buntownikĂłw kary Âśmierci a ÂżoÂłnierze muszÂą gasiĂŚ gniew rozwÂścieczonego tÂłumu, Âżeby nie dopuÂściĂŚ do samosÂądu. W jakim stopniu zniszczone zostaÂły unikalne staroÂżytne budowle to trudno obecnie powiedzieĂŚ. A chodzi tu o, wedÂług s³ów NikoÂłaja SoÂłogubskiego, „antyczne kolumny ÂświÂątyni Jupitera i Apollona, posÂąg przepiĂŞknej Wenery, odrestaurowany przez LibijczykĂłw staroÂżytny teatr, drogocenne eksponaty muzeum staroÂżytnoÂści zbierane przez dziesiĂŞciolecia i troskliwie konserwowane przez uczonych Libijskiej DÂżamahiriji.” Doniesienia o sukcesach zwolennikĂłw Kaddafiego nadchodzÂą i z innych rejonĂłw kraju. W tym samym dniu 16 sierpnia siÂły puÂłkownika Kaddafiego przepĂŞdziÂły buntownikĂłw z miasta Gardjana a plemiona Zuaja, Tbaje, Magarba (MidÂżaba) mieszkajÂące na poÂłudnie od Sabha odmĂłwiÂły wystÂąpienia po stronie buntownikĂłw. W przeddzieĂą buntownicy zapewniali o osiÂągniĂŞtych sukcesach w Brege gdzie jakoby zajĂŞli kilka dzielnic miasta. JednakÂże te sukcesy miaÂły tylko charakter okresowy. G³ówny cel czyli zajĂŞcie portu morskiego nie powiodÂło siĂŞ. Wreszcie wieczorem 16 sierpnia zaczĂŞÂły siĂŞ pojawiaĂŚ doniesienia o olbrzymich sukcesach siÂł Kaddafiego w mieÂście Misrata. Nie moÂżna wykluczyĂŚ i tego, Âże informacja o nowym pogromie buntownikĂłw jest mocno przesadzona. Ale sÂądzÂąc z tonu zachodnich mediĂłw nowa prĂłba ataku buntownikĂłw na Trypolis pomimo wszystkich wysiÂłkĂłw lotnictwa NATO, zawaliÂła siĂŞ z trzaskiem. Przyczyna tego rodzaju aktywnoÂści jest Âłatwo zrozumiaÂła bo 20 wrzeÂśnia upÂływa drugi termin wyznaczony na zniszczenie Kaddafiego przedstawiajÂącego sobÂą ogromnÂą si³ê. NarĂłd libijski wbrew wszystkiemu nadal zawziĂŞcie walczy i osiÂąga zwyciĂŞstwa. Po wizycie bandytĂłw wspieranych przez NATO Obrazek http://stopsyjonizmowi.wordpress.com/2011/08/18/nieszczescia-nie-zlamaly-libijskiego-narodu/#more-12506Obrazek
|
|
|
|
|
|
|
|