Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 08:14:00

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: LIBIA - konflikt bliskowschodni ...  (Przeczytany 85704 razy)
0 u¿ytkowników i 8 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
greta
Go¶æ
« Odpowiedz #75 : Kwiecieñ 11, 2011, 09:45:26 »

Wreszcie jakies normalne podsumowanie dotychczasowych dzialan.Tak jak mowilam wczesniej,im dluzej to trwa,to tym wiecej obiektywnych opinii.Ta akurat jest wg.mnie wywazona.A jakie beda pozniej zobaczymy.

http://www.polityka.pl/swiat/analizy/1514402,2,europa-spiera-sie-o-libie.read

http://www.polityka.pl/swiat/ludzie/1513534,1,sylwetka-muammar-kaddafi.read
« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 11, 2011, 09:51:15 wys³ane przez greta » Zapisane
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #76 : Kwiecieñ 11, 2011, 11:10:27 »

Nic dziwnego ze Rosja jest w opozycji, przeciez  Rosja zabezpieczyla militarnie panstwo Kadafiego.
Zeby uslyszec cos na ten temat, trzeba dobrze sluchac kto i gdzie  sie wypowiada. Ja widzialam w Niemieckiej
telewizji mape, jak Rosjanie wyposazyli obrone militarna panstwa Kadafiego.
greta
Go¶æ
« Odpowiedz #77 : Kwiecieñ 12, 2011, 12:37:12 »

Wspomnienia mego ¿ycia - Mu'ummar Qaddafi

Recollections of My Life: Col. Mu’ummar Qaddafi, The Leader of the Revolution. April 8, 2011.

April 09, 2011 "Information Clearing House"

W imiê Allaha, Dobro Czyni±cego I Lito¶ciwego

Przez 40 lat, czy nawet d³u¿ej, ju¿ nie pamiêtam, robi³em wszystko aby daæ ludziom domy, szpitale, szko³y, a gdy byli g³odni dawa³em im je¶æ, zamieni³em nawet pustynny rejon Bengazi w kraj rolniczy, przetrzyma³em atak tego kowboja Reagana, kiedy zabi³ on moj± adoptowan± córke-sierotê, gdy chcia³ zabiæ mnie a zamiast tego zabi³ to niewinne dziecko. Nastêpnie pomaga³em mym braciom i siostrom z Afryki przy pomocy pieniêdzy dla Unii Afrykañskiej, robi³em wszystko co mog³em by pomóc ludziom zrozumieæ koncept prawdziwej demokracji, gdy Komitety Ludowe zarz±dzaj± naszym krajem. Ale to nie by³o nigdy wystarczaj±ce, jak mi mówiono, nawet ludzie którzy mieli ju¿ domy z 10 pokojami, z nowymi meblami w ich apartamentach, nigdy nie byli usatysfakcjonowani, gdy¿ ci±gle chcieli wiêcej i mówili Amerykanom i innym odwiedzaj±cym nasz kraj, ¿e potrzebuj± „demokracji” i „wolno¶ci”. Nie dostrzegali oni, ¿e jest to podcinaj±cy gard³a system, gdzie najwiêkszy pies z¿era wszystko. Oni byli zachwyceni tymi s³owami, nigdy nie zauwa¿aj±c ¿e w Ameryce nie by³o darmowej s³u¿by zdrowia, ani mieszkania za darmo, bezp³atnej edukacji i jedzenia za darmo – za wyj±tkiem sytuacji gdy ludzie musieli ¿ebraæ i staæ w d³ugich kolejkach by dostaæ talerz zupy. Nie istotne co ja robi³em, to nie by³o nigdy wystarczaj±ce dla niektórych. Jednak dla innych, którzy wiedzieli, ¿e by³em synem (w znaczeniu symbolicznym) Gamala Abder Nassera, jedynego prawdziwego arabskiego oraz muzu³mañskiego przywódcy, jakiego mieli¶my od czasów (pogromcy Krzy¿owcow) Salah’ a’ Deen (Saladyna), który przej±³ Kana³ Suezki dla swego narodu, tak jak ja zrobi³em to z Libi± i w jego ¶lady stara³em siê i¶æ, by trzymaæ mój naród wolnym od kolonialnego panowania – od z³odziei, którzy bêd± nas okradaæ –

Obecnie jestem obiektem ataku najwiêkszej si³y militarnej jaka kiedykolwiek istnia³a w historii. Mój ma³y afrykañski syn Obama chce mnie zabiæ, by zlikwidowaæ wolno¶æ mego kraju, zabraæ darmowe mieszkania, bezp³atn± s³u¿bê zdrowia, bezp³atne nauczanie, darmow± ¿ywno¶æ i zast±piæ je z³odziejstwem w stylu amerykañskim, zwanym „kapitalizmem”. Jednak my wszyscy w Trzecim ¦wiecie wiemy co to oznacza, to oznacza korporacje rz±dz±ce pañstwami, rz±dz±ce ¶wiatem i cierpienie ludu. Tak ¿e dla mnie nie ma alternatywy, ja muszê byæ tam gdzie jestem i je¶li Allach zechce, to zginê id±c jego ¶ladem, ¶ladem który zrobi³ nasz kraj bogatym w ziemiê uprawn±, w ¿ywno¶æ i zdrowie, a nawet zezwoli³ nam pomagaæ naszym afrykañskim i arabskim braciom i siostrom pracowaæ razem z nami w libijskiej Jammohouriyah (Republice Mas).

Ja nie chcê umieraæ, ale jak przyjdzie do tego, by ratowaæ mój lud, wszystkie te tysi±ce, które s± moimi dzieæmi, niech tak bêdzie.

Niech ten testament bêdzie moim g³osem dla ¶wiata, ¿e ja stan±³em na drodze krucjaty NATO, ¿e sprzeciwi³em sie okrucieñstwu i zdradzie, stan±³em na drodze Zachodowi i jego kolonialnym ambicjom. I trwam tak wraz z mymi afrykañskimi braæmi, mymi prawdziwymi arabskimi przyjació³mi, jako znak wskazuj±cy ¶wiat³o. Podczas gdy inni budowali zamki, ja mieszka³em w skromnym namiocie, nigdy nie zapomnia³em mej m³odo¶ci w Syrcie, nie rozrzuca³em w sposób g³upi naszego narodowego bogactwa, i jak Saladyn, nasz wielki muzu³mañski przywódca, który odzyska³ Jeruzalem dla islamu, dba³em bardzo niewiele o siebie…

Na Zachodzie niektórzy nazywaj± mnie „ob³±kanym” i „zwariowanym”, ale oni znaj±c prawdê kontynuuj± swe k³amstwa, wiedz± ¿e nas kraj jest niezale¿nym i wolnym, nie w kolonialnym u¶cisku, widz± ¿e moja wizja, moja droga jest i by³a jasna dla mego narodu i ¿e bêdê walczy³ do ostatniego tchu by nas zachowaæ wolnymi, niech Allach Wszechmog±cy zachowa nas wiernymi oraz wolnymi.

Do przemyslenia.

I znowu rabek tajemnicy.Poczekamy jeszcze troche i znowu dowiemy sie wiecej
http://www.tvn24.pl/0,1699383,0,1,izraelski-atak-za-sprzedaz-broni-chemicznej-z-libii,wiadomosc.html
« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 13, 2011, 13:08:19 wys³ane przez greta » Zapisane
greta
Go¶æ
« Odpowiedz #78 : Maj 01, 2011, 10:09:09 »

Nie chce wiecej zamieszczac informacji na temat tej wojny,bo po prostu chyba wszyscy juz wiedza o co chodzi.Ale,ta informacja jest odnosnie tego jak wyglada,ta ochrona ludnosci cywilnej itd.itd.
Wg.mnie jest to po prostu POLOWANIE,na Kadaffiego i jego rodzine,a sa to przeciez tez ludzie.Zreszta,szkoda slow.

Najm³odszy syn Muamara Kaddafiego oraz 3 jego wnuków zginê³o w nalocie wojsk NATO na Trypolis,jak o¶wiadczy³ libijski rzecznik rz±du.

Colonel Gaddafi's youngest son and three of his grandchildren have been killed in a Nato airstrike in Tripoli, the Libyan government has said.

Government spokesman Moussa Ibrahim said the incident which killed Sayf al-Arab Gaddafi was "a direct operation to assassinate the leader of this country".

Mr Ibrahim added that Colonel Gaddafi himself was in the large residential villa which was hit by the strike, but was unharmed.

www.bbc.co.uk

=======================================================================================

Od kiedy to,morderstwo jest zgodne z prawem!

Zamordowanie Kaddafiego bêdzie zgodne z „prawem”

Opublikowano: 01.05.2011 | Kategorie: Wiadomo¶ci ze ¶wiata

STANY ZJEDNOCZONE. Ewentualne morderstwo Muammara Kaddafiego nie naruszy rezolucji Rady Bezpieczeñstwa ONZ, przyjêtej dla ochrony ludno¶ci cywilnej Libii podczas trwaj±cej tam zbrojnej interwencji ¶wiatowych ¿andarmów „pokoju, demokracji i praw cz³owieka”. Takiego zdania s± ministrowie obrony USA i Wielkiej Brytanii – Robert Gates i Liam Fox. którzy spotkali siê w tej sprawie w Pentagonie.

Podsumowuj±c spotkanie Fox stwierdzi³, ¿e Muammar Kaddafi jest g³ównodowodz±cym libijskich si³ zbrojnych (operuj±cych zreszt± na w³asnym terenie, co jednak Panu Foxowi nie przeszkadza), co automatycznie czyni go legalnym celem dla ataków lotniczych si³ NATO. Gates natomiast twierdzi, ¿e si³y koalicji nie obstaj± przy likwidacji pu³kownika.

W poniedzia³ek rano w wyniku kolejnego nalotu si³ NATO zosta³o zniszczonych kilka budynków w kompleksie Bab al-Azizya na przedmie¶ciach Trypolisu. Wed³ug libijskich przedstawicieli wojskowych celem ataku by³ pu³kownik Kaddafi. Fox bez ogródek stwierdzi³, ¿e naloty maj± byæ wyra¼nym sygna³em dla Kaddafiego, ¿e dalszy opór mo¿e siê dla niego skoñczyæ utrat± ¿ycia.

Atak z kolei zdecydowanie potêpi³ W³adimir Putin, który stwierdzi³, ¿e nikt nie da³ koalicjantom prawa do nastawania na ¿ycie libijskiego przywódcy. Powiedzia³ równie¿, co nie jest ¿adn± tajemnic±, ¿e tak naprawdê g³ównym celem operacji w Libii s± po prostu bogate pola naftowe i gazowe, do których dostêp jest tak po¿±dany m.in. przez USA, zas³aniaj±ce siê jak zawsze w takich przypadkach „szerzeniem demokracji”.

Komentarz: Skrajnie niejasna i niesprecyzowana rezolucja RB ONZ nr 1973 miêdzy innymi wprowadzi³a strefê zakazu lotów nad Libi±. W praktyce jest to jednak zakaz wy³±cznie dla si³ Kaddafiego, oficjalnie celem ochrony si³ rebelianckich i ludno¶ci cywilnej. To nie przeszkadza legalnym w ¶wietle „prawa miêdzynarodowego” terrorystom z NATO prowadziæ nalotów, których oczywistym celem jest ¿ycie pu³kownika Kaddafiego. W obliczu tak bezczelnej polityki hipokryzji ca³kiem jasnym powinno byæ, ¿e organizacje z za³o¿enia „miêdzynarodowe” s± tak naprawdê jedynie gwarantem legitymizacji bandyckich ataków USA i ich najbli¿szych popleczników na wszystkich, którzy stoj± na ich drodze do wzbogacenia siê i kontroli wiêkszej czê¶ci ¶wiata.

Na podstawie: tsn.ua
¬ród³o: Autonom

Greciu U¶miech podajesz bardzo ciekawe informacje ,ale proszê ciê edytuj swoje posty .Chodzi mi o te, które piszesz w tym samym w±tku ,tego samego dnia.
Pozdr, chanell

scali³am posty -chanell
« Ostatnia zmiana: Maj 01, 2011, 12:42:13 wys³ane przez chanell » Zapisane
Kahuna
Go¶æ
« Odpowiedz #79 : Maj 01, 2011, 19:56:45 »

Warto tutaj zauwazyc,ze Kadaffi i jego synowie to nie zwykli CYWILE, a ludzie dzierzacy najwyzsze stanowiska w Libii - z wojskowymi wlacznie.Opinie Putina nie interesuja i nie interesowaly mnie w ogole.
Pozdrawiam.
greta
Go¶æ
« Odpowiedz #80 : Maj 01, 2011, 21:02:20 »

Dla mnie zabicie czlowieka a zwlaszcza dzieci,jakie by nie byly i do kogo nalezaly jest po prostu najgorszym z najgorszych postepkow na jakie decyduje sie czlowiek!

Channell przepraszam,przeoczylam
Kahuna
Go¶æ
« Odpowiedz #81 : Maj 01, 2011, 22:41:07 »

Zeby swiat byl wreszczie wolny od konfliktow,wojen i wzajemnego zabijania sie,
musza zniknac dyktaty,dyktatorzy,uzurpatorzy,zamordysci,elity zniewalajace ludzkosc
i systemy wprowadzajace podzial na panow i niewolnikow.Poniewaz"ludzie"dzierzacy sznurki nie
chca i nie maja woli obudzic sie,zrozumiec i odejsc dobrowolnie,wiec trzeba uzyc sily aby
pozbawic ich wplywow i wladzy nad innymi - najnowszy przyklad - Syria.Pozniej moze Emiraty
Arabskie,Arabia Saudyjska,Kuwejt i Iran..?Bo to jest droga do oczyszczania Ziemi - tej Ziemi.
Bardzo ubolewamy,ze krwawa.
Pozdrawiam.
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #82 : Maj 01, 2011, 23:39:27 »

Szkoda tylko, ¿e owe dyktatury zwalczane s± przez inne dyktatury i to wcale nie dla celów ul¿enia ludzko¶ci. Cele s± wci±¿ te same, w³adza i pieni±dz.
Za¶ sytuacja zwyk³ego cz³owieka bez przerwy siê pogarsza.

Demokracja wcale nie sprzyja wyzwoleniu, to równie¿ ukryta dyktatura pozbawiaj±ca jednostkê jej naturalnych praw. Cz³owiek musi mieæ prawo do stanowienia o swoim ¿yciu. Ka¿da dyktatura niszczy indywidualizm jednostki.

By wyzwoliæ siê z tyranii elit nale¿y pozbawiæ prywatn± finansjerê mo¿liwo¶ci drukowania pieniêdzy i zmuszania rz±dów do zapo¿yczania siê w prywatnych Bankach Centralnych, co powoduje powstawanie d³ugu, inflacji, upadku gospodarek a z cz³owieka czyni niewolnika.

I tu zgadzam siê z Kahun±, sami musimy zadbaæ o w³asn± wolno¶æ i oczy¶ciæ t± Ziemiê z paso¿ytów. Inaczej, wci±¿ bêdziemy rodziæ siê w coraz gorszych warunkach.
Naiwno¶ci± jest liczyæ na to, ¿e jaki¶ 2012 rok zrobi to za nas. Po to siê rodzimy, by dzia³aæ w materii zgodnie z preferencjami duchowymi. To one wytyczaj± nam nasze ziemskie cele i zadania do wykonania.
Nasz ¶wiat jest odbiciem nas samych, naszej zgody, b±d¼ niezgody na zastane warunki.
Na szczê¶cie, nieustannie wzrasta ¶wiadomo¶æ ludzko¶ci i to daje nadziejê na wyj¶cie z okowów niewoli.

¯ycie nie powinno polegaæ na ci±g³ej walce o przetrwanie. A do tego zmusza aktualny system finansowy. To za nim stoi najwiêkszy dyktator, którego trzeba obaliæ.  Bo to st±d idzie wszelka deprawacja i niesprawiedliwo¶æ.

Z³o panoszy siê, gdy dobro milczy.
greta
Go¶æ
« Odpowiedz #83 : Maj 02, 2011, 10:06:45 »

Nie chce takiej demokracji,gdzie 51% ludzi narzuca wole 49%!
Dla mnie wszystko,dzisiaj na swiecie jest dyktatura.Nie oszukujmy sie!
Zdecydowanie,jak napisalas ptaku,zlo panoszy sie,gdy dobro milczy.
Tylko w dzisiejszych czasach slyszy sie tylko o tym zlu,caly czas,co by sie nie robilo,to jest to zle!Dlaczego?!
Dlaczego my na forum,widzimy i dyskutujemy o tym,a przede wszystkim media,nakrecaja te spirale zla,niewiedzy,braku rzeczowych dyskusji i podawania prawdy o wszystkim,a nie wybiorczo o tym,co akurat jest na fali.Kiedy wreszcie nastapi ten czas,gdy wlacze telewizor i dowiem sie prawdy?!
Zobacze prawdziwe problemy,ale rozwiazywane dobrze,nie zobacze przemocy,wojen,wyscigu zbrojen,zastraszania itd.itd.
Nie mam zludzen.Rok 2012,bedzie na pewno poczatkiem czegos innego,lepszego,na innych warunkach,inny dla kazdego z nas.Ale mam nadzieje,ze doczekam choc czastki tych zmian,o ktorych caly czas dyskutujemy.

Pozdrawiam.
greta
Go¶æ
« Odpowiedz #84 : Maj 16, 2011, 12:39:57 »

Wojny USA s± tym samym co wojny nazistów

Prof. Benjamin Ferencz, by³y g³ówny prokurator oskar¿aj±cy w imieniu Stanów Zjednoczonych niemieckich zbrodniarzy w procesach przed Trybuna³em Norymberskim, podczas niedawnego publicznego wyst±pienia okre¶li³ prowadzone przez USA wojny jako “wojny agresyjne”, porównuj±c amerykañskie dzia³ania militarne do agresji i wojen nazistowskich.

Wojny agresyjne definiowane s± przez miêdzynarodowe prawo jako konflikt zbrojny nie maj±cy podstaw wojny sprawiedliwej, a wiêc nie bêd±cy wojn± obronn± lecz stanowi±cy niczym nieusprawiedliwion± agresjê.

92-letni Ben Ferencz, rumuñski ¯yd, przyby³ jako 10-miesiêczne dziecko do Nowego Jorku wraz z rodzicami opuszczaj±cymi Europê po I Wojnie ¦wiatowej. Ukoñczy³ prawo na Uniwersytecie Harvard, podczas wojny wcielony do armii, awansowa³ do rangi sier¿anta. Po wojnie zosta³ g³ównym oskar¿ycielem grupy SS-manów z Einsatzgruppe, w jednym z 12 procesów toczonych przed Miêdzynarodowym Trybuna³em Wojskowym w Norymberdze w latach 1947-48.

Podczas niedawnego spotkania, Ferench powiedzia³ m.in:

„¯yjemy w okresie trudnych warunków ¶wiatowych i tak naprawdê, to od Was, m³odych ludzi, zale¿y co mo¿na z tym zrobiæ. Zróbcie to, co podpowiadaj± Wam serca: przestañcie gloryfikowaæ wojnê! Zróbcie co mo¿ecie. Ka¿dego dnia wydajemy 2 miliardy dolarów na kompleks zbrojeniowy. Mamy silniejsz± armiê ¶wiata ni¿ reszta ¶wiata razem wziêta. Po co? W jakim celu? Nikt nie chce aby USA by³y samozwañczym policjantem ¶wiata. A w wyniku tego ten kraj znajduje siê na progu bankructwa. Odmawiamy ludziom podstawowych elementów opieki zdrowotnej czy edukacji poprzez wyrzucanie pieniêdzy na broñ masowej zag³ady. (…) Ameryka jest wielk± demokracj± i jak w ka¿dej demokracji ludzie maj± ró¿ne opinie. Ale demokracja mo¿e funkcjonowaæ tylko wtedy gdy ludziom mówi siê prawdê. Nie mo¿na rz±dziæ krajem w sposób jaki to czyni³ Hitler, poprzez karmienie ludzi k³amstwami celem zastraszania ich i wmawiania im, ¿e s± zagro¿eni, i ¿e zabijanie ludzi, których nawet nie znasz, jest usprawiedliwione. Nie wolno tego robiæ. Nie jest to ani logiczne, ani przyzwoite,ani moralne, ani w niczym nie pomo¿e. Kiedy bezza³ogowe, zdalnie sterowane bombowce kierowane z ukrytych centrów wojskowych a Ameryce wystrzeliwuj± rakiety na ma³e wioski w Pakistanie czy Afganistanie zabijaj±c lub ciê¿ko rani±c nieznanych i niewinnych ludzi – co osi±gamy? Ka¿da ofiara bêdzie na zawsze nienawidzi³a Ameryki i bêdzie sk³onna zgin±æ walcz±c i zabijaj±c Amerykanów w jakikolwiek sposób. Jestem cz³owiekiem prawa. Wierzê w zasady prawne. Widzê, ¿e prowokujemy to co sami potêpiamy jako niebezpieczny terroryzm. Kraj jest zastraszany. Wolno¶æ od zagro¿enia, o czym mówi³ prezydent Roosevelt, nie ma dzisiaj w Ameryce miejsca, gdy armie stra¿ników na lotniskach sprawdzaj± buty starszej pani podejrzewaj±c j± o ukrycie tam bomby. Do czego to doszli¶my? To ju¿ nie jest mój ¶wiat. Moja przysz³o¶æ jest ju¿ poza mn±. Ale, dla dobra Waszego oraz tych co ju¿ maj± wnuki, zdecydujcie siê. Wyra¿ajcie swoj± opiniê, rozmawiajcie z waszymi kongresmenami. Rozmawiajcie ze swoimi przyjació³mi, rozmawiajcie z wrogami. (…)”

G³os Ferencza potêpiaj±cy akty agresji Stanów Zjednoczonych na Afganistan, Irak oraz Libiê, wspierany jest przez wielu prominentnych ludzi ¶wiata nauki, których jednak neokonserwatywne i liberalne mass-media nie nag³a¶niaj±, wspieraj±c tym samym administracjê rz±dow±, politykê budowniczych Nowego Porz±dku ¦wiatowego i kompleks przemys³u zbrojeniowego.

Jeden z takich wyciszanych g³osów nale¿y do prof. Francis Boyle (Harvard University), specjalisty prawa miêdzynarodowego; inny do prof. Richard Falk (Princeton), który powiedzia³, ¿e „Obiektywny obserwator skonkluduje, ¿e wojna w Iraku jest wojn± agresyjn±.”

Podobnie okre¶li³ wojnê w Iraku by³y Sekretarz Generalny ONZ Kofi Annan s³owami: „Podkre¶la³em, ¿e [wojna ta] nie ma wsparcia ze strony ONZ [...], i z tego punktu widzenia, jest nielegalna.”

W styczniu 2010 roku grupa 27 brytyjskich profesorów prawa miêdzynarodowego zgodnie stwierdzi³a i okre¶li³a wojny prowadzone przez koalicjê Stanów Zjednoczonych i Wielk± Brytaniê jako Wojnê Agresyjn±.

Laureat Nagrody Nobla, ekonomista Joseph Stiglitz wyliczy³, ¿e koszt amerykañskich podatników poniesiony na wojny prowadzone w ostatnich latach, wyniós³ do tej pory od 3 do 5 bilionów dolarów.

Opracowanie: Bibula Information Service
    Zdjêcie: The U.S. Army
    ¬ród³o: Bibu³a

http://wolnemedia.net/polityka/wojny-usa-sa-tym-samym-co-wojny-nazistow/
Obrazek

Wkleilam oddzielnie,bo nie jest to zwiazane z poprzednim moim postem.
« Ostatnia zmiana: Maj 16, 2011, 12:41:15 wys³ane przez greta » Zapisane
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 4934

KIN 213

« Odpowiedz #85 : Maj 16, 2011, 13:02:28 »

..kto za to wszystko p³aci- otó¿ ca³y ¶wiat,-
ten art. ju¿ by³, ale warty przypomnienia w tym miejscu:

Wredna_ma³pka

Dr Krassimir Petrov

I. Ekonomia imperiów

Pañstwo narodowe opodatkowuje w³asnych obywateli; imperium opodatkowuje inne pañstwa narodowe. Historia imperiów, od hellenistycznego i rzymskiego po osmañsko-tureckie i brytyjskie, poucza nas, ¿e ekonomicznym fundamentem ka¿dego bez wyj±tku imperium jest opodatkowanie innych narodów. Zdolno¶æ imperium do narzucania podatków zawsze opiera siê na lepszej i silniejszej gospodarce, a w konsekwencji - na lepszym i silniejszym wojsku. Czê¶æ podatków ¶ci±ganych od poddanych sz³a na podnoszenie stopy ¿yciowej obywateli imperium; czê¶æ za¶ s³u¿y³a dalszemu wzmacnianiu dominancji militarnej niezbêdnej do egzekwowania owych podatków.

Historycznie rzecz bior±c, kraje podporz±dkowane sk³ada³y daniny w rozmaitych formach - zwykle w z³ocie i srebrze tam, gdzie kruszce te mia³y walor pieni±dza, ale nieraz tak¿e w postaci niewolników, ¿o³nierzy, ziemiop³odów, byd³a czy innych produktów i surowców naturalnych, w zale¿no¶ci od tego, jakich dóbr gospodarczych imperium ¿±da³o a kraj podw³adny by³ w stanie dostarczyæ. Dawniej opodatkowanie na rzecz imperium mia³o zawsze formê bezpo¶redni±: pañstwo podporz±dkowane przekazywa³o te dobra gospodarcze wprost do imperium.

W XX wieku, po raz pierwszy w historii, Ameryce uda³o siê opodatkowaæ ¶wiat nie wprost - za po¶rednictwem inflacji. Zamiast bezpo¶rednio domagaæ siê podatku, jak czyni³y to wszystkie poprzednie imperia, USA rozprowadzi³y po ¶wiecie, w zamian za towary, w³asn± walutê bez pokrycia - dolary - z zamiarem pó¼niejszego doprowadzenia do ich inflacji i dewaluacji. To z kolei umo¿liwia³o odkupienie ka¿dego nastêpnego dolara za mniejsz± ilo¶æ dóbr - w³a¶nie owa ró¿nica [miêdzy ilo¶ci± dóbr importowanych a eksportowanych] stanowi³a imperialny podatek sp³ywaj±cy do Stanów Zjednoczonych. A oto, jak do tego dosz³o.

W pocz±tkach XX wieku gospodarka USA uzyska³a dominuj±c± pozycjê w ¶wiecie. Dolar amerykañski by³ wówczas ¶ci¶le zwi±zany ze z³otem, tote¿ jego warto¶æ ani nie ros³a, ani nie mala³a, lecz by³a wci±¿ równa tej samej ilo¶ci z³ota. Wielki Kryzys, z poprzedzaj±c± go inflacj± w latach 1921 - 1929 oraz napêcznia³ymi deficytami bud¿etowymi w latach nastêpnych, poka¼nie zwiêkszy³ ilo¶æ waluty w obiegu - dalsze utrzymywanie jej pokrycia w z³ocie sta³o siê niemo¿liwe. To sk³oni³o Roosevelta do zniesienia w 1932 r. sprzê¿enia miêdzy warto¶ci± dolara a warto¶ci± z³ota. A¿ do tego momentu USA mog³y co prawda dominowaæ w gospodarce ¶wiatowej, ale, w sensie ekonomicznym, nie by³y jeszcze imperium. Sta³a warto¶æ dolara i jego wymienialno¶æ na z³oto nie pozwala³a Amerykanom ekonomicznie wykorzystywaæ innych krajów.

Amerykañskie imperium w sensie ekonomicznym narodzi³o siê w Bretton Woods w 1945 r. Wprawdzie dolar nie by³ ju¿ w pe³ni wymienialny na z³oto, ale ow± wymienialno¶æ na z³oto zagwarantowano rz±dom innych pañstw - i tylko im. Tym samym dolar sta³ siê walut± rezerwow± ca³ego ¶wiata. By³o to mo¿liwe, poniewa¿ w czasie II wojny ¶wiatowej Stany Zjednoczone zaopatrywa³y aliantów ¿±daj±c zap³aty w z³ocie, dziêki czemu zgromadzi³y u siebie znaczn± czê¶æ ¶wiatowych zasobów tego kruszcu. Imperium nie mog³oby zaistnieæ, gdyby, zgodnie z postanowieniami z Bretton Woods, poda¿ dolara pozosta³a ograniczona i nie przekracza³a warto¶ci dostêpnego z³ota. Umo¿liwia³oby to pe³n± wymianê dolarów z powrotem na z³oto. Jednak polityka "armaty i mas³a" z lat sze¶ædziesi±tych mia³a typowy charakter imperialny: poda¿ dolara zwiêkszano nieustannie, ¿eby finansowaæ wojnê w Wietnamie i projekt "wielkiego spo³eczeñstwa" L. B. Johnsona. Wiêkszo¶æ owych dolarów trafia³a za granicê w zamian za towary sprzedawane do USA bez szans na odkupienie ich po tej samej cenie. Wzrost zasobów dolarowych zagranicy wywo³ywany przez nieustanny deficyt handlowy Stanów Zjednoczonych by³ równoznaczny z opodatkowaniem - z klasycznym podatkiem inflacyjnym nak³adanym przez dany kraj na w³asnych obywateli, tyle ¿e tym razem by³ to podatek inflacyjny na³o¿ony przez USA na resztê ¶wiata.

Kiedy zagranica za¿±da³a w latach 1970-1971 wymiany posiadanych dolarów na z³oto, 15 sierpnia 1971 rz±d USA og³osi³ niewyp³acalno¶æ. Wprawdzie opiniê publiczn± karmiono frazesami o "zerwaniu wiêzi miêdzy dolarem a z³otem", ale w rzeczywisto¶ci odmowa sp³aty w z³ocie by³a aktem bankructwa rz±du Stanów Zjednoczonych. W gruncie rzeczy USA og³osi³y siê wtedy imperium. Wyci±gnê³y z reszty ¶wiata ogromn± ilo¶æ dóbr, nie maj±c zamiaru ani mo¿liwo¶ci ich zwróciæ, a bezsilny ¶wiat musia³ siê z tym pogodziæ - ¶wiat zosta³ opodatkowany i nic nie móg³ na to poradziæ.

Od tego momentu, aby Stany Zjednoczone mog³y utrzymaæ status imperium i nadal ¶ci±gaæ podatki, reszta ¶wiata musia³a w dalszym ci±gu akceptowaæ - jako zap³atê za dobra ekonomiczne - stale trac±ce na warto¶ci dolary. Musia³a te¿ gromadziæ ich coraz wiêcej. Trzeba by³o wiêc daæ ¶wiatu jaki¶ powód do gromadzenia dolarów, a powodem tym sta³a siê ropa.

Gdy coraz wyra¼niej by³o widaæ, ¿e rz±d USA nie zdo³a wykupiæ swych dolarów p³ac±c za nie z³otem, zawar³ on w latach 1972-73 ¿elazn± umowê z Arabi± Saudyjsk±: USA bêd± wspieraæ w³adzê królewskiej rodziny Saudów, a w zamian za to kraj ten bêdzie sprzedawa³ ropê wy³±cznie za dolary. ¦ladem Arabii Saudyjskiej mia³a pod±¿yæ reszta pañstw OPEC. Poniewa¿ ¶wiat musia³ kupowaæ ropê od arabskich krajów naftowych, utrzymywa³ rezerwy dolarowe, aby mieæ czym za ni± p³aciæ. ¦wiat potrzebowa³ coraz wiêcej ropy, a jej ceny sz³y stale w górê, tote¿ popyt na dolary móg³ tylko wzrastaæ. Wprawdzie dolarów nie mo¿na ju¿ by³o wymieniæ na z³oto, ale za to sta³y siê one wymienialne na ropê naftow±.

Sens ekonomiczny wspomnianej umowy sprowadza³ siê do tego, ¿e dolar mia³ pokrycie w ropie naftowej. Dopóki tak by³o, ¶wiat musia³ gromadziæ coraz wiêksze sumy dolarów, poniewa¿ by³y one niezbêdne, aby móc kupiæ ropê. Tak d³ugo jak dolar by³ jedynym dopuszczalnym ¶rodkiem p³atno¶ci za ropê, mia³ on zagwarantowan± dominacjê w ¶wiecie, a amerykañskie imperium mog³o dalej ¶ci±gaæ podatki z ca³ego ¶wiata. Gdyby dolar, z jakiegokolwiek powodu, straci³ pokrycie w ropie naftowej, amerykañskie imperium przesta³oby istnieæ. Trwanie imperium wymaga³o wiêc, aby ropa by³a sprzedawana wy³±cznie za dolary. Wymaga³o ponadto, aby rezerwy ropy pozostawa³y rozproszone pomiêdzy osobne, suwerenne pañstwa nie do¶æ silne politycznie b±d¼ militarnie, ¿eby móc ¿±daæ zap³aty za ropê w jakiej¶ innej formie. Gdyby kto¶ za¿±da³ innej zap³aty, nale¿a³o go przekonaæ do zmiany zdania - poprzez naciski polityczne albo ¶rodkami militarnymi.

Cz³owiekiem, który faktycznie za¿±da³ za ropê zap³aty w euro by³, w 2000 r., Saddam Hussein. W pierwszej chwili jego ¿yczenie zosta³o wy¶miane, pó¼niej by³o lekcewa¿one, ale kiedy stawa³o siê coraz ja¶niejsze, ¿e jego zamiary s± powa¿ne, zaczêto wywieraæ na niego polityczn± presjê, aby zmieni³ zdanie. Kiedy równie¿ inne kraje, takie jak Iran, za¿yczy³y sobie zap³aty w innych walutach, przede wszystkim w euro i w jenach, dolar znalaz³ siê w realnym niebezpieczeñstwie. Taka sytuacja wymaga³a akcji karnej. W Bushowskiej operacji "Szok i Przera¿enie" w Iraku nie chodzi³o o nuklearny potencja³ Saddama, o obronê praw cz³owieka, o propagowanie demokracji, ani nawet o zagarniêcie pól naftowych; chodzi³o o obronê dolara, a tym samym - amerykañskiego imperium. Chodzi³o o pokazanie ¶wiatu, ¿e ka¿dy kto za¿±da zap³aty za ropê w walucie innej ni¿ dolar USA, bêdzie przyk³adnie ukarany.

Wielu krytykowa³o Busha za to, ¿e wszcz±³ wojnê, aby zaj±æ irackie pola naftowe. Krytycy ci jednak nie potrafili wyt³umaczyæ, dlaczego Bushowi zale¿a³o na zajêciu owych z³ó¿ - przecie¿ móg³ po prostu wydrukowaæ puste dolary i uzyskaæ za nie tyle ropy, ile tylko mu by³o potrzeba. Musia³ wiêc mieæ inny powód do inwazji na Irak.

Historia uczy, ¿e imperium ma dwa uzasadnione powody do toczenia wojen: (1) w obronie w³asnej; albo (2) aby uzyskaæ poprzez wojnê jakie¶ korzy¶ci. W ka¿dym innym wypadku, co po mistrzowsku wykaza³ Paul Kennedy w "The Rise and Fall of the Great Powers", wysi³ek wojenny wyczerpie jego zasoby ekonomiczne i przyczyni siê do jego rozpadu. Mówi±c jêzykiem ekonomicznym, aby imperium wszczê³o i prowadzi³o wojnê, korzy¶ci musz± przewy¿szaæ koszty militarne i spo³eczne. Korzy¶ci z opanowania irackich z³ó¿ ropy z trudem usprawiedliwiaj± d³ugofalowe, roz³o¿one na wiele lat koszty operacji wojskowej. Bush musia³ natomiast uderzyæ na Irak, aby broniæ swego imperium. Potwierdzaj± to fakty: w dwa miesi±ce od momentu inwazji, program "Ropa za ¿ywno¶æ" zosta³ wstrzymany, irackie konta prowadzone w euro przestawione z powrotem na dolary, a ropa znów by³a sprzedawana wy³±cznie za walutê USA. Przywrócono globaln± supremacjê dolara. Bush triumfalnie zst±pi³ z my¶liwca i obwie¶ci³ pomy¶lne zakoñczenie misji - uda³o mu siê obroniæ dolara, a wraz z nim - amerykañskie imperium.

II. Irañska Gie³da Naftowa

W³adze Iranu w koñcu opracowa³y ostateczn± broñ "j±drow±", która mo¿e b³yskawicznie unicestwiæ system finansowy le¿±cy u podstaw amerykañskiego imperium. T± broni± jest Irañska Gie³da Naftowa, której inauguracjê planowano na marzec 2006 [otwarcie gie³dy opó¼ni³o siê, ale ma nast±piæ w najbli¿szym czasie - przyp. red.]. Ma ona byæ oparta na mechanizmie handlu rop± rozliczanym w euro. W kategoriach ekonomicznych projekt ten stanowi znacznie wiêksz± gro¼bê dla hegemonii dolara ni¿ wcze¶niejsze posuniêcie Saddama. W ramach transakcji gie³dowych bowiem ka¿dy chêtny bêdzie móg³ kupiæ albo sprzedaæ ropê za euro, bez ¿adnego po¶rednictwa dolara. Mo¿liwe, ¿e w takiej sytuacji prawie wszyscy chêtnie przyjm± system rozliczeñ w euro.

Europejczycy, zamiast kupowaæ i trzymaæ dolary, aby zabezpieczyæ swe p³atno¶ci za ropê, bêd± mogli p³aciæ w³asn± walut±. Przej¶cie na rozliczenia w euro w transakcjach naftowych nada³oby euro status ¶wiatowej waluty rezerwowej - z korzy¶ci± dla Europejczyków, z niekorzy¶ci± dla Amerykanów.
Chiñczycy i Japoñczycy bêd± szczególnie zainteresowani now± gie³d±, gdy¿ umo¿liwi im drastyczne zmniejszenie swych ogromnych rezerw dolarowych i ich dywersyfikacjê, co bêdzie dla nich ochron± przed nastêpstwami deprecjacji dolara. Czê¶æ posiadanych dolarów bêd± chcieli nadal zatrzymaæ; drugiej czê¶ci byæ mo¿e w ogóle siê pozbêd±; trzeci± czê¶æ zachowaj± na pokrycie dolarowych p³atno¶ci w przysz³o¶ci, tym razem ju¿ bez odnawiania tych rezerw, a przechodz±c stopniowo na rezerwy w euro.

Rosjanie maj± ¿ywotny interes ekonomiczny w przej¶ciu na euro - wiêkszo¶æ wymiany handlowej prowadz± w³a¶nie z krajami europejskimi, z krajami - eksporterami ropy naftowej, z Chinami oraz z Japoni±. Przej¶cie na rozliczeniach w euro natychmiast uwidoczni siê w handlu z pierwszymi dwoma blokami, a z czasem tak¿e u³atwi handel z Chinami i Japoni±. Ponadto Rosjanie, zdaje siê, z niechêci± trzymaj± dolary, które trac± na warto¶ci, skoro ich nowym objawieniem jest rozliczanie siê w z³ocie. Poza tym, w Rosji od¿y³ nacjonalizm, i je¶li przej¶cie na euro mia³oby byæ dotkliwym ciosem dla Ameryki, z przyjemno¶ci± go zadadz± i bêd± z satysfakcj± siê przygl±daæ, jak imperium krwawi.

Arabskie kraje eksportuj±ce ropê chêtnie bêd± przyjmowaæ euro jako ¶rodek dywersyfikacji ryzyka wobec piêtrz±cych siê gór dewaluuj±cych siê dolarów. Te kraje tak¿e, podobnie jak Rosja, handluj± przede wszystkim z krajami Europy, a zatem bêd± preferowaæ walutê europejsk±, zarówno ze wzglêdu na jej stabilno¶æ, jak i dla ograniczenia ryzyka walutowego, nie mówi±c ju¿ o motywie ideologicznym - d¿ihadzie przeciwko Niewiernemu Wrogowi.

Tylko Brytyjczycy znajd± siê miêdzy m³otem a kowad³em. Ze Stanami Zjednoczonymi ³±czy ich wieczne strategiczne partnerstwo, ale równocze¶nie naturalnie ci±¿± ku Europie. Jak dot±d mieli wiele powodów, aby trzymaæ z tym, który wygrywa. Kiedy jednak zobacz±, ¿e ich blisko stuletni partner upada, czy bêd± wytrwale trwaæ u jego boku, czy te¿ go dobij±? Nie nale¿y jednak zapominaæ, ¿e obecnie dwie wiod±ce gie³dy naftowe to nowojorski NYMEX i londyñska Miêdzynarodowa Gie³da Ropy Naftowej (International Petroleum Exchange - IPE), obie praktycznie w rêkach Amerykanów. Bardziej prawdopodobne wydaje siê, ¿e Brytyjczycy bêd± musieli pój¶æ na dno razem z ton±cym okrêtem, w przeciwnym bowiem razie strzeliliby sobie w nogi, szkodz±c w³asnym interesom na londyñskiej IPE. Warto zauwa¿yæ, ¿e bez wzglêdu na retorykê obja¶niaj±c± powody utrzymania funta szterlinga, Brytyjczycy nie przeszli na euro najprawdopodobniej w³a¶nie dlatego, ¿e sprzeciwiali siê temu Amerykanie: gdyby tak siê sta³o, londyñska IPE musia³aby siê przestawiæ na euro, tym samym zadaj±c ¶mierteln± ranê dolarowi i strategicznemu partnerowi Wielkiej Brytanii.
W ka¿dym razie bez wzglêdu na to, co postanowi± Brytyjczycy, je¶li Irañska Gie³da Naftowa nabierze tempa, licz±ce siê si³y interesu - europejskie, chiñskie, japoñskie, rosyjskie i arabskie - z zapa³em przyjm± w rozliczeniach euro, a wówczas los dolara bêdzie przypieczêtowany. Amerykanie nie mog± do tego dopu¶ciæ, i u¿yj±, je¶li zajdzie konieczno¶æ, szerokiego wachlarza strategii, aby powstrzymaæ lub zahamowaæ funkcjonowanie planowanej gie³dy:

* Sabota¿ gie³dy - móg³by polegaæ na wprowadzeniu wirusa komputerowego, ataku na sieæ, system ³±czno¶ci lub serwery, rozmaitych naruszeniach bezpieczeñstwa serwerów, albo te¿ na zamachu bombowym na g³ówne i pomocnicze obiekty gie³dy w stylu 11 wrze¶nia.
* Zamach stanu - zdecydowanie najlepsza strategia d³ugoterminowa, jak± dysponuj± Amerykanie.
* Wynegocjowanie takich warunków i ograniczeñ prowadzenia gie³dy, które bêd± do przyjêcia dla USA - inne znakomite rozwi±zanie dla Amerykanów. Oczywi¶cie, rz±dowy zamach stanu jest strategi± wyra¼nie preferowan±, gdy¿ zagwarantowa³by, ¿e gie³da wcale nie bêdzie funkcjonowaæ, a wiêc niebezpieczeñstwo dla amerykañskich interesów bêdzie za¿egnane. Gdyby jednak próby sabota¿u czy zamachu stanu siê nie powiod³y, wówczas negocjacje by³yby z pewno¶ci± najlepsz± dostêpn± opcj±.
* Wspólna rezolucja wojenna ONZ - tê bêdzie bez w±tpienia trudno uzyskaæ, zwa¿ywszy na interesy wszystkich pozosta³ych pañstw cz³onkowskich Rady Bezpieczeñstwa. Gor±czkowa retoryka o tym, jak to Irañczycy opracowuj± broñ j±drow± niew±tpliwie ma na celu utorowanie drogi do tego typu dzia³añ.
* Jednostronne uderzenie nuklearne - to by³by straszliwy wybór strategiczny, z tych samych wzglêdów, co strategia nastêpna - jednostronna wojna totalna. Do wykonania tej brudnej roboty Amerykanie prawdopodobnie pos³u¿yliby siê Izraelem.
* Jednostronna wojna totalna - to jawnie najgorszy mo¿liwy wybór strategiczny. Po pierwsze, zasoby wojskowe USA zosta³y ju¿ nadwerê¿one przez dwie poprzednie wojny. Po drugie, Amerykanie jeszcze bardziej zraziliby do siebie inne silne narody. Po trzecie, pañstwa posiadaj±ce najwiêksze rezerwy dolarowe mog³yby siê zdecydowaæ na cich± zemstê w postaci pozbycia siê swoich gór dolarów, tym samym utrudniaj±c Stanom Zjednoczonym dalsze finansowanie ich ambitnych wojowniczych planów. Po czwarte wreszcie, Iran ma strategiczne sojusze z innymi silnymi narodami, co mog³oby doprowadziæ do ich zaanga¿owania siê w wojnê; mówi siê, ¿e Iran ma takie przymierze z Chinami, Indiami i Rosj±, znane pod nazw± Szanghajskiej Grupy Wspó³pracy, a tak¿e osobny pakt z Syri±.

Bez wzglêdu na to, która strategia zostanie wybrana, z czysto ekonomicznego punktu widzenia mo¿na stwierdziæ, ¿e o ile Irañska Gie³da Naftowa nabierze rozpêdu, g³ówne potêgi gospodarcze z zapa³em zaczn± z niej korzystaæ, a to poci±gnie za sob± zgon dolara. Upadanie dolara dramatycznie przyspieszy amerykañsk± inflacjê i stworzy presjê na dalszy wzrost d³ugoterminowych stóp procentowych w USA. W tym momencie Bank Rezerwy Federalnej znajdzie siê miêdzy Scyll± a Charybd± - miêdzy gro¼b± deflacji a hiperinflacji - i bêdzie musia³ pospiesznie albo za¿yæ swoje "klasyczne lekarstwo" deflacyjne, polegaj±ce na podniesieniu stóp procentowych, co wywo³a powa¿n± depresjê gospodarcz±, zapa¶æ na rynku nieruchomo¶ci oraz za³amanie siê rynku obligacji, akcji i walorów pochodnych, a w nastêpstwie - totalny krach finansowy, albo, alternatywnie, wybraæ wyj¶cie weimarskie, czyli inflacyjne, a wiêc utrzymaæ na si³ê oprocentowanie obligacji d³ugoterminowych, odpaliæ "helikoptery" i "zatopiæ" rynek powodzi± dolarów, ratuj±c przed bankructwem liczne fundusze d³ugoterminowe (LTCM) i wywo³uj±c hiperinflacjê.

Austriacka teoria pieni±dza, kredytu i cykli gospodarczych uczy nas, ¿e pomiêdzy ow± Scyll± a Charybd± nie ma rozwi±zania po¶redniego. Prêdzej czy pó¼niej system monetarny musi siê przechyliæ w jedn± lub w drug± stronê, co zmusi Rezerwê Federaln± do podjêcia decyzji. G³ównodowodz±cy Ben Bernanke (nowy prezes Fed - przyp. red.), renomowany znawca Wielkiego Kryzysu i wprawny pilot ¶mig³owca "Black Hawk", bez w±tpienia wybierze inflacjê. "Helikopterowy Ben" nie pamiêta wprawdzie America''s Great Depression Rothbarda, ale dobrze zapamiêta³ lekcje p³yn±ce z Wielkiego Kryzysu i zna niszczycielskie dzia³anie deflacji. Maestro nauczy³ go, ¿e panaceum na ka¿dy problem finansowy jest wywo³anie inflacji, choæby siê pali³o i wali³o. Uczy³ on nawet Japoñczyków w³asnych niekonwencjonalnych metod zwalczania deflacyjnej pu³apki p³ynno¶ci. Podobnie jak jego mentorowi, marzy mu siê przezwyciê¿enie "zimy Kondratiewa". ¯eby nie dopu¶ciæ do deflacji, ucieknie siê do drukowania pieniêdzy; odwo³a wszystkie helikoptery z 800 zamorskich baz wojskowych USA; a je¶li bêdzie trzeba, nada sta³± warto¶æ pieniê¿n± wszystkiemu, co mu siê nawinie. Jego ostatecznym dokonaniem bêdzie hiperinflacyjna destrukcja amerykañskiej waluty, z której popio³ów powstanie nowa waluta rezerwowa ¶wiata - barbarzyñski relikt zwany z³otem.

¬ród³o. Centrum Niezale¿nych Mediów Polskich autor Dr Krassimir Petrov; tlu. T³um. Pawe³ Listwan http://pl.indymedia.org

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
greta
Go¶æ
« Odpowiedz #86 : Maj 20, 2011, 08:38:52 »

Wielkie trzêsienie ziemi Libii 8.4 w skali Richtera i nikt o nim nie mówi!
20 Maj 2011 2 uwag

7 Votes

usuniêty wpis o trzêsieniu na stronie agencji rumuñskiej

Dutchsinse potwierdzi³ odkrycie u¿ytkownika youtube dasgoodie, ¿e wczoraj w Libii by³o wielkie trzêsienie ziemi 8.4 w skali Richtera oraz wiele silnych wstrz±sów wtórnych. Zrzuty ekranowe dasgoodie pochodz± chyba ze strony agencji rumuñskiej Institutul National pentru Fizica Pamantului (http://www.infp.ro/), nie ma po nich jednak ani ¶ladu. Informacji o trzêsieniu nie poda³a te¿ agencja amerykañska USGS. Natomiast dutchsinse sprawdzi³ dane Europejskiej Agencji Sejsmologicznej, które potwierdzi³y obawy:
Wczoraj, o 14:57 czasu uniwersalnego czasu koordynowanego w pobli¿u wybrze¿a Libii na g³êboko¶ci 30 km, nast±pi³o wielkie trzêsienie ziemi o sile 8.4 w skali Richtera. Dane nadal s± dostêpne na stronie CSEM-EMSC: http://www.emsc-csem.org/Earthquake/alert/index.php?id=IZB79;BUC&date=2011-05-19
Co ciekawe, na mapce trzêsieñ oraz na li¶cie wszystkich wstrz±sów agencji CSEM-EMSC nie ma tego trzêsienia!
Informacjê o trzêsieniu ziemi w Libii podan± na rumuñskiej stronie utrwali³y jeszcze inne osoby. U¿ytkownik youtube ChristiannaGarrett1 tak¿e zamieszcza zrzuty ekranowe rumuñskiego instytutu. Dane te zosta³y obecnie wymazane.
Jest to dowód na konspiracjê ze strony niemal¿e wszystkich agencji zajmuj±cych siê sejsmik±. Wpisy na Twitterze potwierdzaj±, ¿e dane o trzêsieniu pojawi³y siê na stronach wielu agencji i zniknê³y! Co jeszcze siê przed nami ukrywa?!

zob te¿:

ostanie doniesienie dutchsinse: http://www.youtube.com/watch?v=RqzQnSsddys
    http://dailypaul.com/165321/84-earthquake-in-libya-was-all-over-all-the-siesmic-sites-now-gone
    http://scienceray.com/earth-sciences/8-4-earthquake-hits-near-cost-of-libya/
    http://www.youtube.com/watch?v=Ts4_BccBTfk

Ciag dalszy prania mozgu,dotyczacy tego o czym mamy wiedziec a o czym nie.Przykre to.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Wiadomo¶ci: 6024

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #87 : Maj 20, 2011, 21:32:24 »

>Greto<, Twój post pozostawi³em n miejscu pomimo i¿ odbiega od g³ównego tematu, jednak skopiowa³em go w Trzêsienia ziemi.
Pozosta³e posty przenios³em do wskazanego w±tku.

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
Enigma
Go¶æ
« Odpowiedz #88 : Maj 20, 2011, 22:56:37 »

No tak, wszystko to m±dre ale przeciez tacy chiñczycy ju¿ dawno wypieli sie na rope z zatoki Perskiej pod opiekuñczymi skrzyd³ami Usa i zaanga¿owali sie w i interesy z krajami Afrykañskimi w wydobycie tego surowca, nie przejmuj±c sie tamtejsz± sytuacj± polityczn±, ani prawami cz³owieka. Co do waluty jaka jest tam u¿ywana, to nie jest mi to wiadome, ale po kilku latach ekspansji tanich towarów, si³y roboczej i kopiowania technologii (a jeszcze kilka lat temu ¶miali¶my sie z metek 'made in china' dzi¶ ju¿ nikomu nie jest do ¶miechu-kiedy buduj± nam autostrade) czyta³am kiedy¶ tak± ekspertyzê, ¿e Chiny zgrmadzi³y tak± ilo¶æ dolców (równie¿ przez fa³szerstwa tego banknotu) ¿e jeszcze przed wojn± w Zatoce, generalicja Usa obawia³a sie dewaluacji waluty Amerykañskiej - wówczas bardzo polularnej w ¶wiecie. Historia pokaza³a jednak ¿e chiñczycy gromadzili ten ¶rodek p³atniczy aby wykupiæ amerykañskie obligacje - p³ac±c za nie w zdobytych dolarach, udzielili tym samym Ameryce po¿yczki przecie¿ w przysz³o¶ci Ameryka bêdzie musia³a te papiery wykupiæ - tym samym zwi±za³y sie te dwa kraje polityczno-ekonomicznie i to pañstwo ¶rodka mo¿e dyktowaæ tu warunki.

Czy system p³atno¶ci za rope wy³±cznie w dolarach by³ zamierzonym z góry planem, co do tego nie jestem przekonana. Wydaje sie ¿e koniunktura jeszcze 10 lat temu sprzyja³a tej walucie i to nie tylko przy obrocie rop±. Np w naszym kraju zielone papierki by³y po¿±danym i równocze¶nie zakazanym ekwiwalentem, symbolem przepustki do ¶wiata luksusu (czytaj Pewex). A przecie¿ nie mo¿na zmusiæ odgórnie tysi±ce ludzi aby obracali walut±, której posiadanie by³o ob³o¿one kar± - a przecie¿ handlowano dolcami i to bardzo chêtnie. Tzw 'cinkcia¿e' (od czend¼ money) po roku 89 b³yskawicznie wtopili sie w nowy kapitalistyczny system.
Usa prowadza swoj± walkê o hegemonie nad ¶wiatem na badzo wielu frontach: technologia, gospodarka, medycyna, satelity, polityka, zbrojeniówka, finanse jest jedn± z nich - lecz tylko czê¶cia wiekszej ca³o¶ci.

edit> dodane
Ostatecznie dolara roz³ozy³ krach na rynku kredytowym i nadmierne udzielanie po¿yczek przez tamtejsze banki. Swoje dok³ada równie¿ kilkuletnia ju¿ wojna (zat-Perska, Irak, Afganistan) rosn±cy d³ug publiczny i watpliwe decyzje administracji Obamy - dodruk pustego pieni±dza. Przez wiekszo¶c specjalistów, decyzje te uznawane s± za z³e, st±d nie dziwi odwrót ¶wiatowych finansistów od zielonej niestabilnej waluty. Dodaæ nal¿y tak¿e to pojawienie sie nowej spekulacyjnej pere³ki w tamtym czasie - Euro, która przed ¶wiatowym krachem na rynku finansowym, radzi³a sobie ca³kiem dobrze.
Oczywi¶cie mo¿liwe jest ¿e Usa zdecydowa³y sie na wojne w zatoce aby utrzymaæ hegemoniê swojej waluty. Ale nalezy brac pod uwage równie¿ uzale¿nienie Usa od ropy wogóle. Oraz celowe dzia³ania maj±ce na celu zniweczenie techniki opartej na innych ¼ród³ach, takich jak no elektryczny samochód -  które po wyprodukowaniu wyrzucono na z³om, bo jakiemu¶ politykowi naopowiadano ¿e aby aby ten pr±d wytworzyæ trzeba bedzie kopaæ znów wêgiel... jakby elektrowni atomowej nie by³o. No ale tak sie dzieje gdy na senatora  wybiera sie cz³owieka który wczesniej brylowa³ w Hoolywood pilnuj±c g³ównie swojego wzerunku...
koniec edita

Nie chce takiej demokracji,gdzie 51% ludzi narzuca wole 49%!
Dla mnie wszystko,dzisiaj na swiecie jest dyktatura.Nie oszukujmy sie!
Jakie 51% ? To¿ to bajka dla mass. W takich wyborach do Parlamentu Polskiego frekfencja wynosi ok 40%, z tego jesli partia zwyciêska osi±gnie wynik 30% - co uznawane jest za 'du¿o' i powierza sie im tworzenie rz±du. A przecie¿ wskali krajowej (wszystkich obywateli) 30 % z 40% daje co najwy¿ej tych procentów kilkana¶cie. Tak wiec w naszej demokracji to ok 15% mniejszo¶æ rz±dzi 85% wiekszo¶ci±  Z politowaniem - reszta poniewa¿ nie chodzi na wybory ma to w nosie. Lub jak twierdz± politycy wiêkszo¶æ i tak mysli tak jak owa mniejszo¶æ u w³adzy, tylko sie wstydzi ujawniæ swoje pogl±dy...proste i wygodne dla owej mniejszo¶ci.

O liczbach ca³kowitych tzn ile ludno¶ci bra³o udzia³ w wyborach w danym roku, praktycznie nigdy sie nie mówi. Bo wyda³oby sie ¿e np partia która w ostatnich wyborach zanotowa³a gorszy wynik procentowy, ni¿ poprzednio - w rzeczywisto¶ci (bior±c pod uwagê ca³kowit± liczbê g³osów) odnotowa³a lepszy wynik, chocia¿ 'przegra³a'. To znaczy kiedy wygra³a to mnie³a mniej, a jak przegra³a miala wiecej oddanych g³osów - a komu chciaoby sie rozstrz±saæ, gdy np w wyborach prezydenckich, bierze udzia³ hoho - niech bedzie 70%, z tego nawet jesli zwyciêzca wygra w pierwszej turze i ma 50,005% to nadal jest to zaledwie 35% poparcia narodu. Ale co za imbecyl zawraca³by sobie tym g³owê, kiedy zazwyczaj rozgrywana jest druga tura. I odpadaj± wszystkie te %-nty oddane na pozosta³ych kandydatów... bo wiadomo ¿e w drugiej turze najczê¶ciej nie g³osujemy za, ...lecz przeciw  Mrugniêcie

Demokratyczne 50% to poprostu fasada. W obecny sposób wybierany rz±d nigdy nie ma 50% poparcia w narodzie, a dlaczego:
- nie znamy osób które sa na listach wyborczych
- 1 miejsce na li¶ci bywa p³atne (min 10tys) lub kogo wska¿e lider
- norm± staje sie przenoszenie kandydatów z ich macierzystych miast
- kampania medialno-wyborcza przypomina jarmark u¶miechów pomieszany z cyrkiem oskar¿eñ

Skutkiem czego:
- cz³owiek 'bez pleców' i wsparcia nie ma szans sie przebiæ
- w Sejmie zasiadaj± od lat te same facjaty, tylko nazwy partii sie cyklicznie zmieniaj±
- nie znosimy rz±du, pos³ów z prezydenta kpi sie otwarcie choæ ma symbolizowaæ najwy¿sz± w³adzê (zwierzchnictwo nad armi±!)
- tworzone jest prawo przez osoby bez odpowiedniego wykszta³cenia
- ...i egzekwowane od ludzi na codzieñ, choæ nie ma nauczania tego przedmiotu w powszechnodostêpnym szkolnictwie.

I pomy¶leæ ¿e ten system mia³ nawi±zywaæ do plemiennego zebrania i g³osowania Starszyzny. No ale dzis mamy inne czasy i pomimo tych paskudnych wad (pamiêtaj±c Prl) wolê kulaw± demokracje od dyktatury

Interesuj±cy filmik w temacie w³adzy absolutnej Rosja - kraj carów odc.1 cz.3

Co do obserwowanej rewolucji w karjach Arabskich, mam jedn± w±tpliwo¶æ. Dziwi mnie i¿ nagle wszystkie sie zbuntowa³y w jednym czasie. Albo kto¶ na to zezwoli³, albo przesta³ wspieraæ tego kto nie pozwala³. Przecie¿ dyktatorzy rz±dzili tam przez kilkadziesi±t lat. Jako¶ nie chce mi sie wierzyæ aby wszystkim uciskanym ludom za¶wita³a pewnego poranka jedna my¶l. Co do polowania na rodzinê Kadafiego i donosów jakoby córka mia³a schroniæ sie w Polsce, to niestety przykre dla nas mydlenie oczu (widaæ na Polaków mozna wieszaæ ró¿ne brudy) i temat zastepczy, który ma sprwiaæ aby opinia publ, nie interesowa³a sie pos³anymi tam z Unii jednostkami specjalnymi.
Troszkê mnie smuci fakt ¿e brakuje urzednikom Unijnym takiej gorliwo¶ci w ochronie ludno¶ci cywilnej np w Koreii P³. Jako¶ od tamtego rejonu globu, ¶wiat wola³ odwróciæ wzrok  Niezdecydowany
« Ostatnia zmiana: Maj 20, 2011, 23:34:19 wys³ane przez Enigma » Zapisane
greta
Go¶æ
« Odpowiedz #89 : Maj 27, 2011, 16:38:04 »

ttp://stopsyjonizmowi.wordpress.com/2011/05/27/libia-wszystko-dla-ropy-lub-banku-centralnego/#more-10425

Tak,jak mowilam wczesniej,im dluzej to wszystko trwa,tym lepiej widac o co chodzi.

http://stopsyjonizmowi.wordpress.com/

« Ostatnia zmiana: Maj 27, 2011, 16:42:16 wys³ane przez greta » Zapisane
east
Go¶æ
« Odpowiedz #90 : Maj 27, 2011, 17:19:02 »

The magnetosphere and HAARP readings have been similar to what they were a day or so prior to the Japan quake, the Haiti quake, etc.

to cytat z linka http://dailypaul.com/165321/84-earthquake-in-libya-was-all-over-all-the-siesmic-sites-now-gone
To odno¶nie trzêsienia ziemi w Libii.
Wart rozwa¿enia.
Nikt oficjalnie tego przecie¿ nie potwierdzi, ofiar nie ma bo tam bezludzie i brak pewnie jakiejkolwiek komunikacji, internetu, telefonu. Nikogo w pobli¿u .. prócz mo¿e jaki¶ tajnych obiektów rz±dowych,albo inwestycji  (patrz poni¿ej ) .. a to by da³o do my¶lenia Kadafiemu.
Czy na prawdê HAARP to nowa, bardziej polityczna teraz , broñ ? Kilka spektakularnych akcji na ¶wiecie za jej pomoc± by³o wyra¼nym sygna³em dla ¶wiata - uwa¿ajcie na to co robicie. Dzi¶  znów NATO zbombardowa³o cele w Libii .
Ale ¿eby nie by³o w±tpliwo¶ci ,kto rozdaje w NATO karty taki news :
http://www.tvn24.pl/12691,1704436,0,1,nato-brakuje-bomb-amerykanie-na-pomoc,wiadomosc.html

Wbrew  pozorom brak bomb mo¿e byæ prawd±. Po co komu  bomby ( trzeba sie pozbyæ starych zapasów ) jak dzi¶ mo¿na zrównaæ z ziemi± dowolne miejsce na Ziemi przy pomocy HAARP  w kilka minut ? I to w dodatku niemal¿e po cichu..

ps. mapka wodoci±gów w Libii

mapka z miejscem trzêsienia ziemi w Libii
tutaj http://www.youtube.com/watch?v=btfBAaRnq6E

Czy aby na pewno tam nic nie ma ?
« Ostatnia zmiana: Maj 27, 2011, 17:34:26 wys³ane przez east » Zapisane
greta
Go¶æ
« Odpowiedz #91 : Maj 27, 2011, 17:53:45 »

Jako,ze rownowaga w zbrojeniach musi byc,tak wiec Rosjanie tez maja HAARP.
Moze teraz jest walka o strefy wplywow?Kto wie.
Amerykanie z jednej strony,Rosjanie z drugiej.
Widac nikt nie przewaza,bo juz by bylo po wszystkim.A tak,jak zwykle-rownowaga.
Ruscy siedza cicho,bo chyba to,co robia Amerykanie jest dla nich w pewnych granicach dzialalnosci "niegroznej" powiedzialabym.Ciekawe kiedy posuna sie o jeden krok dalej?
Mysle,ze nigdy.Oni,jednak doceniaja ruskich.Wiedza,na co moga sobie pozwolic.
east
Go¶æ
« Odpowiedz #92 : Maj 27, 2011, 18:09:53 »

A do tego wszystkiego zagro¿enie "¿ydostwem" - jak próbuj± to przedstawiæ pewne si³y..

Oto kwieciesty cytat "Nie syjoni¶ci, nie komuni¶ci, nie feministki, nie anarchi¶ci, nie bolszewicy, nie libera³owie, nie szabatyjscy franki¶ci [Shabbataean] – oni wszyscy s± ¯ydami! Ale przez te wszystkie napisy, ¯ydzi maj± wieczny spryt w unikaniu identyfikacji poprzez te niekoñcz±ce siê, zakodowane pseudonimy i utrzymuj± w otumanieniu opiniê publiczn±"
http://stopsyjonizmowi.wordpress.com/2011/05/27/wiadomo-ze-cos-jest-zle/

Ten sam jêzyk nienawi¶ci co konkurencja...
Mo¿e i oni maj± HAARP a ?
Heh , to jakby nowe wydanie zimnej wojny.
Tak sobie my¶lê ,czy Gracze na prawdê wiedz± jeszcze o co graj± ?

Moim zdaniem ju¿ siê pogubili, bo nie zawojowali jednego  - ¶wiadomo¶ci.
I to ich doprowadza do sza³u ,sza³u  niszczenia z nienawi¶ci.
greta
Go¶æ
« Odpowiedz #93 : Maj 27, 2011, 19:01:44 »

Tak,jak pisalam wczesniej.Tyle robia przeciwko nam-ludziom,a my mamy sie calkiem dobrze i nie przetrzebiamy sie zbytnio.
greta
Go¶æ
« Odpowiedz #94 : Czerwiec 01, 2011, 13:07:04 »

http://www.tvn24.pl/0,1705184,0,1,naloty-na-libie-do-konca-wrzesnia-co-najmniej,wiadomosc.html

No prosze,a mialo byc najwyzej 4 tygodnie!!!
greta
Go¶æ
« Odpowiedz #95 : Czerwiec 10, 2011, 09:20:35 »

Zbrodnie korporacyjnych mediów przeciwko Libii i ludzko¶ci
9 Czerwiec 2011 Skomentuj Przeskoczenie do uwag

Corporate Media’s Capital Crimes Against Libya and Humanity

http://www.uruknet.info/?p=m78467&hd=&size=1&l=e

BAR – Glen Ford – 8.06.2011 t³umaczenie Ola Gordon

Zachodni dziennikarze w Trypolisie pomijaj± ofiary wypadków spowodowanych przez bomby ich w³asnych krajów rzucane na cywilów w Libii, ale s± ostro¿ni w powiadamianiu NATO, kiedy sami wychodz± z hoteli. Zbrodniarze wojenni i ich media s± moralnie i prawdopodobnie prawnie nie do odró¿nienia. „Jako sprawcy tych zbrodni poprzez nieustann± propagandê, k³amstwa i demonizacjê tych na celowniku Stanów Zjednoczonych, media s± tak samo winne najbardziej karygodnego ³amania praw cz³owieka, jak rz±d, któremu s³u¿±.

„Ci±g³e pomijanie przez Burnsa libijskich ofiar, wywo³uje jakby zaproszenie do wiêkszych bombardowañ NATO i ¶mierci w¶ród cywilów”.

Ka¿dego dnia, w Afganistanie, Iraku, Somalii, Kongo i teraz Libii, amerykañskie media pope³niaj± zbrodnie przeciwko ludzko¶ci, które s± równe zbrodniom pope³nianym przez rz±d Stanów Zjednoczonych. Jako u³atwiacze tych zbrodni poprzez nieustann± propagandê, k³amstwa i demonizacjê tych na celowniku Stanów Zjednoczonych, media s± tak samo winne najbardziej karygodnego ³amania praw cz³owieka, jak rz±d, któremu s³u¿±. New York Times i reszta wyj±cych propagandystów, którzy nazywaj± siê dziennikarzami, nie zachowuj± siê inaczej, ni¿ wydawca niemieckiej gazety Julius Streicher, którego powieszono za medialne zbrodnie przeciwko ludzko¶ci w pa¼dzierniku 1946 roku.

Streicher zap³aci³ ¿yciem za wykorzystywanie swojej gazety, Der Sturmer, do demonizacji ¯ydów, i dlatego, wed³ug s³ów wyroku ¶mierci na niego, „ska¿a³ niemiecki umys³ wirusem antysemityzmu, oraz pod¿ega³ naród niemiecki do aktywnego prze¶ladowania” ¯ydów. Streicher nie by³ cz³onkiem niemieckiej armii, ani nie bra³ udzia³u w holokau¶cie, ale wyrok w Norymberdze mówi³, ¿e jego rodzaj dziennikarstwa by³ zbrodni± przeciwko ludzko¶ci, i legitymizowa³ jego realizacjê.

Je¿eli s³uszny by³ wyrok dla NAZI dziennikarza Streichera w 1946 roku, to z pewno¶ci± powinien stosowaæ siê wobec tych w dzisiejszych mediach, którzy „ska¿aj±” amerykañski umys³ morderczymi emocjami i podaj± k³amstwa opinii publicznej, dla której staraj± siê przekszta³ciæ wojnê agresywn± w misjê humanitarn±, i szydz± z ofiar brutalnych bombardowañ NATO libijskiej stolicy, Trypolisu.

”Zachodni dziennikarze informuj± NATO kiedy opuszczaj± hotele, by nie do¶wiadczyæ bombardowañ”.

John Burns z New York Times, to celebrowany zbrodniarz medialny. Oprócz demonizowania libijskiego przywódcy Moammara Kadafiego w dok³adnie taki sam sposób, w jaki on i jego koledzy przedstawiali irackiego Saddama Husajna, a poprzednia generacja dziennikarskich degeneratów przedstawia³a Fidela Castro, obecna misja Burnsa to zaprzeczanie faktom, i¿ setki nalotów bojowych NATO przeciwko Trypolisowi zabija³y libijskich cywilów. Jego sta³e ignorowanie libijskich ofiar jest wyj±tkowo wulgarne i rasistowskie, i skutkuje wspieraniem wiêkszej liczby bombardowañ NATO i ¶mierci cywilów. Gdyby kto¶ nazywaj±cy siebie dziennikarzem biega³ po Londynie w czasie ataków NAZI w 1940 roku, twierdz±c, ¿e brytyjskie cywilne ofiary bombardowañ by³y nieistotne lub minimalne, zosta³by aresztowany i prawdopodobnie powieszony.

Koledzy Burnsa nale¿±cy do k³ami±cej bandy medialnych zbrodniarzy i koczuj±cy w hotelach Trypolisu, stwarzaj± propagandê, która sprawia, ¿e ¶mieræ spada jak deszcz na mieszkañców miasta. Ale, wed³ug historii Burnsa z 7 czerwca, zachodni dziennikarze informuj± NATO, ¿e opuszczaj± swoje hotele, by nie zostaæ z³apanymi w bombardowaniach. Kiedy imperialistyczna prasa powraca bezpiecznie do hotelu, mordy mog± rozpoczynaæ siê ponownie.

Koledzy Burnsa w regionach opanowanych przez rebeliantów, spêdzaj± wiêkszo¶æ swojego czasu wielbi±c opozycjê, która jest pe³na dok³adnie tego rodzaju islamskich d¿ihadystów, a których ci sami reporterzy demonizuj± jako tych, którzy zas³uguj± na ¶mieræ w Afganistanie i Iraku. Amerykañskie media doskonale rozumiej±, ¿e si³a demonizacji jest broni± wojenn±, i celuj± tê broñ w takim kierunku, jak chce rz±d. W ostatecznym rozrachunku, oni s± winni tak samo jak rz±d, któremu s³u¿±.

Amerykanie ostro skrytykowali Polskê

Minister obrony USA Robert Gates skrytykowa³ piêciu cz³onków NATO, w tym Polskê, za niedostateczny udzia³ w operacjach wojskowych sojuszu w Libii - informuje dziennik "Financial Times".

Gazeta podkre¶la, ¿e "ta rzadka dyplomatyczna interwencja uwypukla rosn±ce napiêcia miêdzy sojusznikami o to, na kim spoczywa ciê¿ar trwaj±cej od dwóch miesiêcy kampanii" NATO przeciwko si³om Muammara Kadafiego.

Podczas posiedzenia ministrów obrony NATO w Brukseli, odbywaj±cego siê za zamkniêtymi drzwiami, Gates wymieni³ zw³aszcza Niemcy i Polskê jako kraje, które dysponuj± potencja³em umo¿liwiaj±cym zaanga¿owanie w wojnê w Libii, ale wcale tego nie robi±.

Wed³ug urzêdników znaj±cych tre¶æ przemówienia Gatesa, wskaza³ on tak¿e na Hiszpaniê, Turcjê i Holandiê jako na pañstwa, które wprawdzie uczestnicz± w misji utrzymywania strefy zakazu lotów nad Libi±, ale powinny zwiêkszyæ swój udzia³ w operacji, np. w lotach rozpoznawczych czy tankowaniu w powietrzu.

"Le Monde": Sprawiedliwo¶æ dla dyktatora

"Ciê¿ar misji uderzeniowych ponosi o¶miu sojuszników - cytuje "FT" wysokiego rang± urzêdnika amerykañskiego. - Za³ogi zaczynaj± byæ zmêczone, presja na flotê powietrzn± jest znaczna i zaczyna to ju¿ byæ wyczuwalne u sojuszników, którzy zastanawiaj± siê, jak kontynuowaæ i poszerzyæ operacjê".
    Libia: atak ¶mig³owców bojowych NATO »

Administracjê amerykañsk± niepokoi szczególnie to, ¿e znaczn± czê¶æ kampanii na miejscu bior± na siebie Kanada i trzy mniejsze kraje unijne: Belgia, Dania i Norwegia.

Muammar Kaddafi: megaloman, miliarder, szaleniec?

Amerykañscy urzêdnicy zwracaj± uwagê, ¿e USA bior± obecnie na siebie zdecydowan± wiêkszo¶æ misji pomocniczych - oko³o 75 proc. tankowañ w powietrzu i wypadów rozpoznawczych.

"Rzecz w tym, ¿e je¶li siê uczestniczy w operacji i nie robi siê wszystkiego co mo¿na, to nale¿y to robiæ - cytuje "FT" wspomnianego urzêdnika. - A je¶li siê nie uczestniczy w operacji, najwy¿szy czas, ¿eby siê do niej w³±czyæ".

http://wiadomosci.onet.pl/swiat/amerykanie-ostro-skrytykowali-polske,1,4413858,wiadomosc.html
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 10, 2011, 10:16:36 wys³ane przez greta » Zapisane
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Wiadomo¶ci: 6024

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #96 : Czerwiec 13, 2011, 20:13:07 »

Taka ma³a odskocznia od tych telewizyjnych doniesieñ:

Cytat: sesja 13 z A.D.
ANDRZEJ:
Samuelu, czy to, co siê dzieje w Libii, w Jordanii, w Syrii, czy to s± w³a¶nie te demonstrancje negatywnych energii? Tam jest coraz „gorêcej“ i nie widaæ koñca tych konfliktów?

SAMUEL:
Andrzeju, zbli¿a siê czas, który my próbowali¶my odsun±æ. Nie chcê straszyæ, nie chcê siaæ paniki, ale ten teren musi byæ oczyszczony. Dlatego istoty, które schodz± ju¿, istoty ¶wiat³a, które schodz± w du¿ych ilo¶ciach na wasz± Planetê, aby wam pomóc – najpierw bêd± czy¶ciæ w³a¶nie te rejony. Zakoñczy siê to wielkim, p³acz±cym, wodnym grzybem. S³ucham.

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
greta
Go¶æ
« Odpowiedz #97 : Czerwiec 18, 2011, 09:29:31 »

Inwazja l±dowa w Libii w pa¼dzierniku

Opublikowano: 18.06.2011 | Kategorie: Wiadomo¶ci ze ¶wiata

STANY ZJEDNOCZONE. Infowars.com otrzyma³ niepokoj±ce informacje od wojskowych stacjonuj±cych w Fort Hood w Teksasie potwierdzaj±ce plany rozpoczêcia pe³nej inwazji l±dowej w Libii i rozmieszczenie wojsk do pa¼dziernika. Przekazano równie¿, ¿e dodatkowe jednostki specjalne z 1st Calvary Division (dywizja pancerna) s± kierowane do Libii w lipcu, a III Korpus (III Corps) ma dotrzeæ pod koniec pa¼dziernika lub pocz±tku listopada. Pocz±tkowe liczby szacowane s± na 12 000 aktywnych si³ i 15 000 wsparcia, w sumie prawie 30 000 ¿o³nierzy.

Informacja ta zosta³a potwierdzona przez liczne telefony i e-maile od innych cz³onków personelu wojskowego, niektóre wskazuj±ce na du¿e rozmieszczenia wojsk ju¿ we wrze¶niu. W¶ród tych ¼róde³ jest brytyjski oficer SAS potwierdzaj±cy, ¿e US Army Rangers s± ju¿ w Libii. Informacje ró¿ni± siê w szczegó³ach, ale ogólny kierunek zdarzeñ jest jasny, ¿e bêdziemy mieli tej jesieni pe³n± wojnê je¶li Kadafi nie bêdzie chcia³ oddaæ w³adzy.

Jeden z dzwoni±cych do Alex Jones Show nazywaj±cy siebie „specjalista H” pracuj±cy przy kostnicy pod USCENTCOM powiedzia³, ¿e s± ju¿ pierwsze amerykañskie ofiary wewn±trz Libii. Potwierdzi³, ¿e co najmniej 2 ¿o³nierzy i 3 cywilów zginê³o od ran postrza³owych.

Ekspert ds geopolityki dr Webster Tarpley powiedzia³ w Alex Jones Show, ¿e wojna w Libii jest planowana, a liczba jednoczesnych wojen prowadzonych przez USA osi±gnê³a obecnie 5 – w Iraku, Afganistanie, Pakistanie, Libii i Jemenie. Potencja³ rozprzestrzeniania siê konfliktów regionalnych mo¿e równie¿ wywo³aæ III wojnê ¶wiatow±. Scenariusz, ten mo¿e siê rozwijaæ ekspanduj±c do takich krajów jak Syria, Liban, Iran i Arabia Saudyjska.

Ze swej strony prezydent Obama nie odpowiedzia³ domagaj±cemu siê odpowiedzi Kongresowi. Bez akceptacji Kongresu Prezydent nie mo¿e kontynuowaæ dzia³añ wojskowych trwaj±cych d³u¿ej ni¿ 60 dni, co jest okre¶lone w ramach uprawnieñ o dzia³aniach wojennych (ang. war powers act.). Obama najpierw twierdzi³, ¿e wojna skoñczy siê za parê dni, a nastêpnie nazwa³ j± „kinetyczn± akcj±”, a nie wojn±. Ponadto, Obama uzasadnia zaanga¿owanie si³ USA na mocy mandatu ONZ, pomijaj±c opinie Kongresu na ten temat. Teraz, dziêki znacznej zbie¿no¶ci w raportach, mo¿na stwierdziæ jasny kierunek jaki obra³ Obama wspieraj±c szersz± wojnê i d³ugoterminowe zaanga¿owanie w Libii.

Autor: Aaron Dykes
Zdjêcie: The U.S. Army
¬ród³o: FreeAmericaToday.pl

Tak,tak na pewno to sie zakonczy placzacym wodnym grzybem.Na razie wszystko na to wskazuje.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 18, 2011, 09:30:40 wys³ane przez greta » Zapisane
greta
Go¶æ
« Odpowiedz #98 : Lipiec 27, 2011, 12:49:03 »

Infrastruktura Wielkiej Sztucznej Rzeki zbombardowana przez NATO
27 Lipiec 2011 Dodaj komentarz Przeskoczenie do uwag

NATO zbombardowa³o w pi±tek (22 lipca) w mie¶cie Brega fabrykê produkuj±c± rury wykorzystywane do realizacji gigantycznego projektu Wielkiej Sztucznej Rzeki. Skutki bombardowania mog± siê okazaæ katastrofalne dla wszystkich mieszkañców po³udniowej Libii.

Przypomnijmy, ¿e niedokoñczony, lecz funkcjonuj±cy ju¿ projekt Wielkiej Sztucznej Rzeki, nazwany mianem „ósmego cudu ¶wiata”, zak³ada stworzenie dostêpu do s³odkiej wody zdatnej do picia oraz systemu irygacyjnego dla ponad 4,5 miliona Libijczyków. Libijski lider Muammar Kaddafi stwierdzi³ w rozmowie z cz³onkami Rady Bezpieczeñstwa, ¿e dzia³ania NATO zmierzaj± do tego, by doprowadziæ naród libijski do katastrofy humanitarnej. Kaddafi uwa¿a, ¿e projekt Wielkiej Sztucznej Rzeki (w który zainwestowano miliardy) jest dla wielu Libijczyków jedynym ¼ród³em wody pitnej, a zniszczenie go doprowadzi do „zatrzymania ¿ycia w Libii”. Kaddafi zastanawia siê równie¿ nad charakterem zwi±zku fabryki produkuj±cej rury i argumentu o „ochronie ludno¶ci cywilnej”, który by³ i ci±gle jest sztandarowym motywem natowskiej operacji.

Unikatowy libijski projekt „Wielkiej Sztucznej Rzeki” doprowadza wodê spod saharyjskiej pustyni w ró¿ne cierpi±ce z powodu permanentnej suszy obszary Libii, które dziêki projektowi sta³y siê terenami rolniczymi i spichlerzami dla swoich regionów. Analitycy przewiduj±, ¿e kontrola dostêpu do wody pitnej nie tylko na Bliskim Wschodzie czy w Afryce Pó³nocnej w ci±gu najbli¿szych dziesiêcioleci mo¿e byæ w sensie geostrategicznym bardziej znacz±ca ni¿ kontrola nad z³o¿ami ropy.

http://www.geopolityka.org/index.php/libia-2011/956-infrastruktura-wielkiej-sztucznej-rzeki-zbombardowana-przez-nato

DOBRODZIEJE!!!!!!!!!!!!!!!!!

To tak wlasnie wyglada ta ochrona ludnosci cywilnej!
greta
Go¶æ
« Odpowiedz #99 : Sierpieñ 22, 2011, 08:25:58 »

NIESZCZʦCIA NIE Z£AMA£Y LIBIJSKIEGO NARODU
    18 Sierpieñ 2011

Siergiej BA£MASOW

¬ród³o : http://www.pravda.ru/world/restofworld/africa/17-08-2011/1088183-margar-0

Data publikacji : 17.08.2011

T³um. z jêz. ros. RX

Libijski naród kontynuuje walkê i osi±ga zwyciêstwa pomimo drastycznego obni¿enia poziomu ¿ycia w kraju. O tym mówi wystawa otwarta dnia 16 sierpnia a zatytu³owana „Libia w walce” a zrealizowana przez fotoreportera Niko³aja So³ogubskiego.

Przemawiaj±c na otwarciu wystawy przedstawiciel „Komitetu Solidarno¶ci z Narodami Libii i Syrii”, by³y ambasador Federacji Rosyjskiej w Trypolisie, Alieksiej Podcierob, podkre¶li³, ¿e naród libijski kontynuuje obronê swojego prawa do ¿ycie bez wzglêdu na nieustanne naloty bombowe. Lotnictwu NATO uda³o siê uszkodziæ Wielk± Sztuczn± Rzekê w wyniku czego ilo¶æ p³yn±cej do Trypolisu s³odkiej wody zosta³a ograniczona znacznie. Ponadto teraz samoloty sojuszu skoncentrowa³y siê na zniszczeniu nie tylko obiektów cywilnych ale tak¿e obiektów podtrzymuj±cych ¿ycie w kraju. Uderzenia lotnicze skierowane s± na domy mieszkalne i szpitale. I na koniec, wysi³ki Zachodu ustanowienia „demokracji”, jak zauwa¿y³ naoczny ¶wiadek wydarzeñ Niko³aj So³ogubskij fotografuj±cy zrujnowane przez Natowców budynki, zosta³y zwieñczone barbarzyñskim bombardowaniem wsi Ma¿ar.

„W ¶wiecie pozosta³y z³owrogie symbole przestêpstw wojennych. W Czechach-Lidice, na Bia³orusi-Chatyñ, w Wietnamie-Songmi. Teraz do tej listy dosz³a wie¶ Ma¿ar, zniszczona barbarzyñsko przez NATO”. W wyniku lotniczego uderzenia na wie¶ zginê³o w niej 85 mieszkañców, w tym 33 dzieci. Dowództwo bior±cych udzia³ w napadzie na Libiê krajów NATO uporczywie stara siê tego nie zauwa¿aæ jakie s± rezultaty ich agresji. Ale wykonane na miejscu zdarzenia fotografie mówi± same za siebie.” Jednak zniszczenie wsi Ma¿ar jest tylko najjaskrawszym epizodem cierpieñ Libijczyków. Barbarzyñskie bombardowania obiektów cywilnych i humanitarnych maj± za zadanie powalenie Libii na kolana. Zachodnie media staraj± siê przekonaæ Libijczyków, ¿e przyczyn± ich cierpieñ jest Kaddafi, który powinien byæ usuniêty. Dowództwo sojuszu kieruje siê w swej agresji do¶wiadczeniami zdobytymi podczas napadu na Jugos³awiê w 1999 roku. Jednak¿e Kaddafi to nie Miloszewic, a narodowe poparcie dla niego nie s³abnie. Wrêcz przeciwnie. Ka¿da nowa bomba lub rakieta eksploduj±ca w domu czy szpitalu jeszcze bardziej utwierdza Libijczyków w oporze przeciwko zewnêtrznemu zagro¿eniu. Szpitale i kliniki w Libii s± wype³nione rannymi kobietami i dzieæmi, wszêdzie brakuje lekarzy a naród wysy³a przekleñstwa napastnikom i kontynuuje zmagania osi±gaj±c zwyciêstwa.

W ci±gu ostatnich kilku dni z frontów nadchodzi³y niepokoj±ce wiadomo¶ci o przygotowaniach czynionych przez buntowników do ofensywy. Sytuacja by³a bliska krytycznej na kierunku po³udniowym. Na pocz±tku sierpnia NATO przeprowadzi³o operacjê przerzutu helikopterami du¿ych si³ buntowniczych, które w zaciêtych walkach zaczê³y posuwaæ siê ku Trypolisowi. Zachodnie media donosi³y, ¿e ostre starcia prowadzone s± ju¿ 50 kilometrów do Trypolisu. Tymczasem jak donosi www.prawda.ru, kapitan libijskiej obrony przeciwlotniczej w Trypolisie Hasan D, stwierdzi³,¿e „w stolicy kraju panowa³ zaskakuj±cy spokój i zbli¿anie siê frontu o którym donosi³y zachodnie agencje prasowe ani trochê nie by³o odczuwalne. Bardzo spokojnie przygotowywali¶my siê do likwidacji ataku z po³udnia.”

I ju¿ 16 sierpnia zachodnie media ze smutkiem poczê³y donosiæ, ¿e ofensywa powstañców na kierunku po³udniowym zosta³a powstrzymana a inicjatywa znowu przesz³a w rêce kaddafistów. Zw³aszcza tego dnia oddzia³y wojsk libijskich i oddzia³y ochotników wyt³uk³y i przepêdzi³y buntowników ze staro¿ytnego miasta Sabrata. Do tej pory tutaj jedynie sporadycznie zapuszcza³y siê drobne oddzia³y przeciwników Kaddafiego. W nocy z 15 na 16 sierpnia po masowych nalotach Natowców na osiedla mieszkaniowe wesz³a do miasta du¿a banda buntowników. Przypomnijmy, ¿e w Sabracie na której terytorium znajduj± siê ruiny antycznego miasta zaliczonego przez UNESCO do „Dziedzictwa Kultury ¦wiatowej”, nie by³o ¿adnych obiektów militarnych. Niemniej jednak „obroñcy libijskiej demokracji” pokazali swoj± twarz w pe³nej krasie. To prawda, ¿e dali siê oni ponie¶æ na tyle ustanowieniem „libijskiej demokracji”, ¿e nie zauwa¿yli jak do Sabraty podesz³y narodowe si³y libijskiego pospolitego ruszenia i Armia Libijska, które okr±¿y³y miasto i nieoczekiwanie uderzy³y na upojonych w³adz± islamistów. W ich szeregach wybuch³a straszliwa panika. Czê¶æ powstañców wyt³uczono, innych wziêto do niewoli. W¶ród nich by³o wielu obcokrajowców, w tym Afgañczyków i algierskich islamistów. S±dz±c ze zdobytych dokumentach, wielu z nich by³o cz³onkami bojowej formacji AKIM (Al.-Kaida w Maghrebie).

Mieszkañcy miasta Sabrata domagaj± siê dla wziêtych do niewoli buntowników kary ¶mierci a ¿o³nierze musz± gasiæ gniew rozw¶cieczonego t³umu, ¿eby nie dopu¶ciæ do samos±du.

W jakim stopniu zniszczone zosta³y unikalne staro¿ytne budowle to trudno obecnie powiedzieæ. A chodzi tu o, wed³ug s³ów Niko³aja So³ogubskiego, „antyczne kolumny ¶wi±tyni Jupitera i Apollona, pos±g przepiêknej Wenery, odrestaurowany przez Libijczyków staro¿ytny teatr, drogocenne eksponaty muzeum staro¿ytno¶ci zbierane przez dziesiêciolecia i troskliwie konserwowane przez uczonych Libijskiej D¿amahiriji.”

Doniesienia o sukcesach zwolenników Kaddafiego nadchodz± i z innych rejonów kraju. W tym samym dniu 16 sierpnia si³y pu³kownika Kaddafiego przepêdzi³y buntowników z miasta Gardjana a plemiona Zuaja, Tbaje, Magarba (Mid¿aba) mieszkaj±ce na po³udnie od Sabha odmówi³y wyst±pienia po stronie buntowników. W przeddzieñ buntownicy zapewniali o osi±gniêtych sukcesach w Brege gdzie jakoby zajêli kilka dzielnic miasta. Jednak¿e te sukcesy mia³y tylko charakter okresowy. G³ówny cel czyli zajêcie portu morskiego nie powiod³o siê. Wreszcie wieczorem 16 sierpnia zaczê³y siê pojawiaæ doniesienia o olbrzymich sukcesach si³ Kaddafiego w mie¶cie Misrata. Nie mo¿na wykluczyæ i tego, ¿e informacja o nowym pogromie buntowników jest mocno przesadzona. Ale s±dz±c z tonu zachodnich mediów nowa próba ataku buntowników na Trypolis pomimo wszystkich wysi³ków lotnictwa NATO, zawali³a siê z trzaskiem. Przyczyna tego rodzaju aktywno¶ci jest ³atwo zrozumia³a bo 20 wrze¶nia up³ywa drugi termin wyznaczony na zniszczenie Kaddafiego przedstawiaj±cego sob± ogromn± si³ê. Naród libijski wbrew wszystkiemu nadal zawziêcie walczy i osi±ga zwyciêstwa.

Po wizycie bandytów wspieranych przez NATO
    Obrazek

http://stopsyjonizmowi.wordpress.com/2011/08/18/nieszczescia-nie-zlamaly-libijskiego-narodu/#more-12506
Obrazek

Strony: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: