Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Styczeń 11, 2025, 23:07:42

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 [2] 3 4 5 6 7 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: 12 prac Heraklesa a czÂłowiek wspó³czesny  (Przeczytany 83252 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Kiara
Gość
« Odpowiedz #25 : Marzec 14, 2011, 17:36:50 »

Wszystko istnieje tak jak pozwalamy mu istnieĂŚ w naszej ÂświadomoÂści.
Zatem dla Ciebie jest tak a dla mnie inaczej , bowiem dla mnie ten Âświat ( w znaczeniu epoki) nie jest peÂłniÂą wzorca a co za tym idzie peÂłniÂą  wiedzy tworzÂącÂą archetypy.

kiara UÂśmiech UÂśmiech
acentaur

Wielki gaduÂła ;)

Punkty Forum (pf): 12

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #26 : Marzec 14, 2011, 17:51:27 »

wÂłaÂśnie tak to rozumiem. MoÂżna mnoÂżyĂŚ byty na mniejsze czy wiĂŞksze potrzeby i one powstanÂą, bo za tym stoi Âżelazne prawo. Tylko po co? Wystarczy , Âże nieÂświadomie je tworzymy. Za resztĂŞ trzeba bĂŞdzie zapÂłaciĂŚ.
pozdrawiam
Kiara
Gość
« Odpowiedz #27 : Marzec 14, 2011, 18:20:35 »

ChĂŞĂŚ doÂświadczania wiedzy , rozwĂłj przez niÂą , wzbogacanie siebie oraz doÂładowywanie energetyczne.
Jedni chcÂą poznaĂŚ wiedzĂŞ caÂłoÂści a inni czĂŞÂści.
Jednym odpowiada poÂłowa , ktĂłra staje siĂŞ ich caÂłym Âświatem a inni wolÂą wiedzĂŞ caÂłoÂści bo im polowa nie wystarcza do istnienia.
Wolny wybĂłr.
Ka¿dy otrzyma to czego pragnie jego œwiadomoœÌ ( inaczej Duch).

Kiara UÂśmiech UÂśmiech
ptak
Gość
« Odpowiedz #28 : Marzec 14, 2011, 18:35:46 »

wÂłaÂśnie tak to rozumiem. MoÂżna mnoÂżyĂŚ byty na mniejsze czy wiĂŞksze potrzeby i one powstanÂą, bo za tym stoi Âżelazne prawo. Tylko po co? Wystarczy , Âże nieÂświadomie je tworzymy. Za resztĂŞ trzeba bĂŞdzie zapÂłaciĂŚ.
pozdrawiam

Ace, a kto nas namnoÂżyÂł i na jakÂą potrzebĂŞ?  DuÂży uÂśmiech
acentaur

Wielki gaduÂła ;)

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #29 : Marzec 14, 2011, 19:03:30 »

Ace, a kto nas namnoÂżyÂł i na jakÂą potrzebĂŞ?
to nie ja, to En.Ki  DuÂży uÂśmiech
no dobrze, niewÂątpliwie trochĂŞ moja wina. Tak jak i kazdego z nas. KaÂżdy produkuje indywidualny Âświat i za niego jest odpowiedzialny. Ale te Âświaty jakoÂś siĂŞ zazĂŞbiajÂą i trzeba wspó³pracowaĂŚ.  UÂśmiech
pozdrawiam
ptak
Gość
« Odpowiedz #30 : Marzec 14, 2011, 19:15:28 »

Cytat: acentaur
no dobrze, niewÂątpliwie trochĂŞ moja wina. Tak jak i kazdego z nas.

Ja tam nie czujĂŞ siĂŞ winna, bo hybryd ani androidĂłw nie mnoÂżyÂłam.
Niech ich twĂłrcy siĂŞ o nich martwiÂą i pÂłacÂą za ten caÂły pasztet.  DuÂży uÂśmiech
acentaur

Wielki gaduÂła ;)

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #31 : Marzec 14, 2011, 19:35:22 »

Ja tam nie czujĂŞ siĂŞ winna, bo hybryd ani androidĂłw nie mnoÂżyÂłam.
Ja teÂż nie, ale hmm. parĂŞ razy bĂŞdÂąc na imprezie ... nie pamietam jej zakoĂączenia. MoÂże wtedy
podstĂŞpnie jakaÂś androidka od Enkiego wykorzystaÂła mojÂą chwilowÂą sÂłaboœÌ.  DuÂży uÂśmiech
PowaÂżnie, to sÂą tylko twory myÂślowe.

================================

No wiĂŞc jak Herakles pokonaÂł Lwa z Nemei (wstÂąpil na drogĂŞ samozbawienia) dostaÂł nastĂŞpne
zadanie.
DrugÂą pracÂą nakazanÂą przez Eurysteusa byÂłozgÂładzenie Hydry Ler-
nejskiej, potwora spÂłodzonego przez Tyfona i Echidne, wychowanego przez
HerĂŞ jako groÂźba dla Heraklesa. . Lerna znajduje siĂŞ nad morzem, o kilka mil
od miasta Argos. Na zachĂłd od niej wznosi siĂŞ gĂłra Pontinos, ze ÂświĂŞtym gajem
 platanĂłw schodzÂących aÂż do morza TĂŞ ÂżyznÂą i ÂświĂŞtÂą krainĂŞ terroryzowaÂła niegdyÂś Hydra.
Nora jej znajdowaÂła siĂŞ pod platanem, gdzie z siedmiu ÂźrĂłdeÂł braÂła poczÂątek rzeka Amymone,
ona te¿ straszy³a na niezg³êbionych bagnach lernejskich.
Hydra mia³a niezwyk³¹ postaÌ; podobna by³a do sa i mia³a osiem lub dziewiêÌ
wĂŞÂżowych ÂłbĂłw; a jeden z nich byÂł nieÂśmiertelny. NiektĂłrzy przypisujÂą jej piĂŞĂŚdziesiÂąt,
sto a nawet dziesiêÌ tysiêcy g³ów. Tak czy inaczej, by³a do tego stopnia jadowita,
 Âże nawet woĂą jej powodowaÂła ÂśmierĂŚ.
Herakles , zmusi³ Hydrê do wyjœcia z nory, ra¿¹c j¹p³on¹cymi strza³ami,
 po czym wstrzymaÂł oddech. i jÂą schwytaÂł, ale potwĂłrowin¹³ mu siĂŞ wokó³ nĂłg
 i usiÂłowaÂł powaliĂŚ na ziemiĂŞ. Na pró¿no waliÂł paÂłkÂą po Âłbach Hydry -
 ledwie jednÂą rozbiÂł, a juÂż na jej miejsce pojawiaÂły siĂŞ dwie lub trzy nowe.
Olbrzymi rak wypeÂłzÂł z bagna,.na pomoc Hydrze i wpiÂł siĂŞ w nogĂŞ
Heraklesa. Ten gwaÂłtownym uderzeniem rozwaliÂł jego skorupĂŞ wzywajÂąc
jednoczeÂśnie na pomoc Jolaosa. Joalos podpaliÂł jeden koniec gaju, po czym by
powstrzymaÌ pojawienie œiê nowych g³ów Hydry, przypala³ miejsca, w któ-
rych wyrastaÂły; w ten sposĂłb zatamowaÂł upÂływ krwi.
Teraz Herakles mieczem lub te¿ Ÿ³otym pa³aszem uci¹³ nieœmierteln¹
gÂłowĂŞ - niektĂłre jej czĂŞÂści byÂły ze zÂłota i zakopaÂł jÂą, syczÂącÂą jeszcze, pod
ciĂŞÂżkim gÂłazem przy drodze do Elajos. ÂŚcierwo wypatroszyÂł i zanurzyÂł swe
strza³y w ¿ó³ci. Odt¹d najmniejsza rana zadana tymi strza³ami by³a œmiertelna. ( cyt. z Gravesa)

Ogólnie, zabicie jakiegoœ stwora/przeciwnika oznacza posi¹œc jego w³asnoœci, stac siê nim.
W przypadku Hydry (ona sama i jej dziewiêc g³ów symbolizowa³o 10 przykazaù boskich) Herakles
na drodze do boskiej ÂświadomoÂści stal sie czÂłowiekiem ÂżyjÂącym w zgodzie z tymi zaleceniami.
Pozostaje jeszcze Rak. Prastary symbol Raka to celtyckie taijitu czy symbol yin/yang czyli harmonia
ÂżywioÂłu mĂŞskiego i ÂżeĂąskiego, czyli harmonia Âświadomosci. PiĂŞta jest stykiem miedzy
czÂłowiekiem a materia=ziemia, czyli miedzy ÂświadomoÂściÂą mĂŞskÂą i ÂżeĂąskÂą. Zabicie raka oznacza
harmoniĂŞ zaÂś Âśmierc od strzaÂły w piĂŞtĂŞ, oznacza niezrĂłwnowaÂżonÂą ÂświadomoÂśc ÂżeĂąskÂą czyli wybujaÂłe Ego.

ScaliÂłem posty
Darek
« Ostatnia zmiana: Marzec 15, 2011, 18:17:16 wysłane przez Dariusz » Zapisane
ptak
Gość
« Odpowiedz #32 : Marzec 15, 2011, 12:51:03 »

Cytat: acentaur
Ogólnie, zabicie jakiegoœ stwora/przeciwnika oznacza posi¹œc jego w³asnoœci, stac siê nim.
W przypadku Hydry (ona sama i jej dziewiêc g³ów symbolizowa³o 10 przykazaù boskich) Herakles
na drodze do boskiej ÂświadomoÂści stal sie czÂłowiekiem ÂżyjÂącym w zgodzie z tymi zaleceniami.
Pozostaje jeszcze Rak. Prastary symbol Raka to celtyckie taijitu czy symbol yin/yang czyli harmonia
ÂżywioÂłu mĂŞskiego i ÂżeĂąskiego, czyli harmonia Âświadomosci. PiĂŞta jest stykiem miedzy
czÂłowiekiem a materia=ziemia, czyli miedzy ÂświadomoÂściÂą mĂŞskÂą i ÂżeĂąskÂą. Zabicie raka oznacza
harmoniĂŞ zaÂś Âśmierc od strzaÂły w piĂŞtĂŞ, oznacza niezrĂłwnowaÂżonÂą ÂświadomoÂśc ÂżeĂąskÂą czyli wybujaÂłe Ego.

Ace, mam proÂśbĂŞ, mĂłgÂłbyÂś podaĂŚ nam autora owej interpretacji, znaczenia zabicia hydry?
SÂądzĂŞ, Âże inne wykÂładnie prac Heraklesa rĂłwnieÂż pochodzÂą z tego samego ÂźrĂłdÂła. Pytam, bo taka informacja
rĂłwnieÂż obfituje w informacje. Pod warunkiem, Âże autor i jego ÂświatopoglÂąd jest nam znany.
No chyba, Âże sÂą to Twoje wnioski na podstawie znanej Ci symboliki.

Zastanawia mnie przypisanie hydrze i jej gÂłowom dziesiĂŞciu przykazaĂą boÂżych.
PatrzÂąc bardzo prosto i pewnie prymitywnie, takie odniesienie do zaleceĂą Jahwe moÂże odzwierciedlaĂŚ
zderzenie z jego okrutn¹, mœciw¹ i nader zwierzêc¹ natur¹. Któr¹ przej¹³ cz³owiek i musi w sobie zwalczyÌ
poprzez stosowanie siĂŞ do reguÂł (przykazaĂą).
Ciekawe jest to, Âże owe przykazania pochodzÂą od tego, ktĂłry z pewnoÂściÂą jest Âświadomy wÂłasnej
dwoistoÂści i niedoskonaÂłoÂści. Inaczej nie powstaÂłoby <lekarstwo> przekazane skaÂżonemu bĂłstwem czÂłowiekowi.

Dalej patrzÂąc prymitywnie, ukÂąszenie raka znamionowaĂŚ moÂże niebezpieczeĂąstwo cofniĂŞcia siĂŞ
(chodzenie do ty³u) w rozwoju. Trzeba mieÌ tego œwiadomoœÌ i zabiÌ w sobie przywary, które temu sprzyjaj¹.
ZaÂś piĂŞta, jako styk z ziemiÂą oznacza przejmowanie materialnych, ziemskich uciech (niskich wibracji)
jako zagroÂżeĂą dla ducha. 
W efekcie, zabicie <raka> faktycznie prowadziĂŚ powinno do harmonii i pĂłjÂścia do przodu.  MrugniĂŞcie 

Ale chyba za bardzo myÂślĂŞ wprost.  DuÂży uÂśmiech

« Ostatnia zmiana: Marzec 15, 2011, 12:54:31 wysłane przez ptak » Zapisane
nagumulululi
Gość
« Odpowiedz #33 : Marzec 15, 2011, 15:10:23 »

Hej Ace,

ÂŁadne zdrobienie Ace=As, UÂśmiech.

Nie zapomnij dopowiedzieÌ na koùcu ¿e w najstarszych wersjach mitu, po rytualnym zabiciu Herkulesa jego cia³o zjadano, a g³owê umieszczano na ma³ej ³ódce aby p³ynê³a w kierunku morza.

Kim jest ten Herkules??? Uœmiech)))). Czy droga to bycia bogiem (first step to be a hero, HEROS) wiedzie przez du¿¹ dawkê adrenaliny i mase trupów? Nie ma co do tego w¹tpliwoœci, jako ¿e wszelkie konotacje z potworami maj¹ synonim ¿eùski - hydry, meduzy, sukuby - generalnie wszelkie twory z podœwiadomoœci maj¹ ¿eùski charakter, im wiêcej ubijesz tym zdrowsze bêdzie twoje poczucie œwiadomoœci, ba wszak potwory zaczynaj¹ ciê s³uchaÌ maj¹c w pamiêci zadane im rany - psy paw³owa, Uœmiech. Hmmm .... tak tak, jesteœmy niewolnikami metalu, ale w jakim sensie metalu? lustrzanego czy muzycznego? DodaÌ równie¿ nale¿y ¿e to jednak frajer który robi to na zlecenie, ale kto za tym stoi i komu na rêkê? TzEUS?

UÂśmiech Pozdrawiam, wypowiedziane bez niemieckiego akcentu Benedykta,

« Ostatnia zmiana: Marzec 15, 2011, 15:18:07 wysłane przez nagumulululi » Zapisane
acentaur

Wielki gaduÂła ;)

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #34 : Marzec 15, 2011, 15:11:07 »

Witaj ptaku,
Ace, mam proÂśbĂŞ, mĂłgÂłbyÂś podaĂŚ nam autora owej interpretacji, znaczenia zabicia hydry?
proszĂŞ bardzo:
Published by acentaur
All rights reserved
Te rewelacje wykluÂły siĂŞ wczoraj w nocy na skutek interakcji z moim ÂźrĂłdÂłem.  DuÂży uÂśmiech
PatrzÂąc bardzo prosto i pewnie prymitywnie, takie odniesienie do zaleceĂą Jahwe moÂże odzwierciedlaĂŚ
zderzenie z jego okrutn¹, mœciw¹ i nader zwierzêc¹ natur¹. Któr¹ przej¹³ cz³owiek i musi w sobie zwalczyÌ
poprzez stosowanie siĂŞ do reguÂł (przykazaĂą).
uprzedzenia czy to do Jahve czy Allacha czy jeszcze innych dopiero prowadza do dziwacznych interpretacji. Podczas czytania symboli naleÂży siĂŞ od tego uwolnic. To niby zdumiewÂąjace odkrycie 10 przykazaĂą u grekĂłw,
pokazuje tylko uniwersalnoÂśc boskich praw, ktĂłre byÂły znane wielu kulturom. Hebrajczycy byli tylko jednym
z wielu nacji, ktore te prawa poznali.
Dalej patrzÂąc prymitywnie, ukÂąszenie raka znamionowaĂŚ moÂże niebezpieczeĂąstwo cofniĂŞcia siĂŞ
(chodzenie do tyÂłu) w rozwoju.
moÂżna i tak. OferujĂŞ 25% udziaÂłu w dochodach za wspĂłlna publikacjĂŞ.  DuÂży uÂśmiech
pozdrawiam

==================================

Witaj nagu,
ÂŁadne zdrobienie Ace=As
swoja droga, to ciekawe co Ci sie podoba.  UÂśmiech
Nie zapomnij dopowiedzieÌ na koùcu ¿e w najstarszych wersjach mitu, po rytualnym zabiciu Herkulesa jego cia³o zjadano, a g³owê umieszczano na ma³ej ³ódce aby p³ynê³a w kierunku morza.
to juz przestarzaly cykl, to bylo kiedys, to historia.
Kim jest ten Herkules??? )))). Czy droga to bycia bogiem (first step to be a hero, HEROS) wiedzie przez du¿¹ dawkê adrenaliny i mase trupów? Nie ma co do tego w¹tpliwoœci, jako ¿e wszelkie konotacje z potworami maj¹ synonim ¿eùski - hydry, meduzy, sukuby -
dobrze wiesz, ze tak. Trup sie sciele, krew sie leje dla jednych, harmoniczna swiadomosc dla drugich.
Ale kazdy wie, jak trudno osiagnac harmonie.
Pozdrawiam, wypowiedziane bez niemieckiego akcentu Benedykta,
dzieki, ja pozdrawiam Cie rowniez. Nawet sie ciesze, ze sie od czasu do czasu odezwiesz. Tu sie nic nie zmienilo. Zmienilo sie gdzie indziej. I po tym jak sie zwracasz do mnie, chyba o tym wiesz.

ScaliÂłem posty
Darek
« Ostatnia zmiana: Marzec 15, 2011, 18:18:55 wysłane przez Dariusz » Zapisane
nagumulululi
Gość
« Odpowiedz #35 : Marzec 15, 2011, 21:52:06 »

Cykl byl ciekawy ale zakonczenia nie pamietam, w sumie w opowiesciach drogi liczy sie droga a nie jej koniec.

Ciekaw jestem co u ciebie sie zmienilo, bo w jakims innym tonie piszesz.Zwracalem sie do ciebie lekko zartobliwie, ale ups, wczesniej sie nie obrazales.

Pozdhhrawiam, UÂśmiech
acentaur

Wielki gaduÂła ;)

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #36 : Marzec 15, 2011, 23:12:49 »

Witaj nagu,
i teraz teÂż siĂŞ nie obraÂżam.  UÂśmiech i wiesz sam co sie zmienia, tego nie musze Ci mĂłwiĂŚ. Zawsze dobrze
wszystko wyczuwaÂłeÂś.
ByÂłoby nieÂźle, gdybyÂś wiĂŞcej w tamacie napisaÂł. Cykl Heraklesa to dobry moment, napisac cos sensownego, coÂś innego niz te bzdury powielane w internecie.
nagumulululi
Gość
« Odpowiedz #37 : Marzec 16, 2011, 15:48:40 »

Witaj nagu,
i teraz teÂż siĂŞ nie obraÂżam.  UÂśmiech i wiesz sam co sie zmienia, tego nie musze Ci mĂłwiĂŚ. Zawsze dobrze
wszystko wyczuwaÂłeÂś.
ByÂłoby nieÂźle, gdybyÂś wiĂŞcej w tamacie napisaÂł. Cykl Heraklesa to dobry moment, napisac cos sensownego, coÂś innego niz te bzdury powielane w internecie.
Hej,

Nigdy nie bêdê wiedzia³ wystarczaj¹co du¿o aby mieÌ pewnoœÌ ¿e siê nie mylê, zatem wole nic nie mówiÌ i poczytaÌ to co piszesz, zobaczymy jakie bêdzie zakoùczenie:).

acentaur

Wielki gaduÂła ;)

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #38 : Marzec 16, 2011, 21:35:34 »

Ta nieszczesna pieta, czy to gryziona przez raka czy weza, skorpiona, opisywana byla niemal w kazdej
kulturze. Oczywiscie Biblia zajmuje sie tym takze:
Wtedy Pan BĂłg rzekÂł do niewiasty: ”Dlaczego to uczyniÂłaÂś?” Niewiasta od-
powiedziaÂła: ”W¹¿ mnie zwiĂłdÂł i zjadÂłam”.
Wtedy Pan BĂłg rzekÂł do wĂŞÂża: ”PoniewaÂż to uczyniÂłeÂś, bÂądÂź przeklĂŞty wÂśrĂłd
wszystkich zwierzÂąt domowych i polnych; na brzuchu bĂŞdziesz siĂŞ czoÂłgaÂł i
proch bĂŞdziesz jadÂł po wszystkie dni twego istnienia.
Wprowadzam nieprzyjaŸù miêdzy ciebie i niewiastê, pomiêdzy potomstwo
twoje a potomstwo jej: ono zmiaÂżdÂży ci gÂłowĂŞ, a ty zmiaÂżdÂżysz mu piĂŞtĂŞ”.
Do niewiasty powiedziaÂł: ”ObarczĂŞ ciĂŞ niezmiernie wielkim trudem twej brze-
miennoÂści, w bĂłlu bĂŞdziesz rodziÂła dzieci, ku twemu mĂŞÂżowi bĂŞdziesz kiero-
waÂła swe pragnienia, on zaÂś bĂŞdzie panowaÂł nad tobÂą”.
Do mĂŞÂżczyzny zaÂś [BĂłg] rzekÂł: ”PoniewaÂż posÂłuchaÂłeÂś swej Âżony i zjadÂłeÂś z
drzewa, co do którego da³em ci rozkaz w s³owach: Nie bêdziesz z niego jeœÌ -
przeklĂŞta niech bĂŞdzie ziemia z twego powodu: w trudzie bĂŞdziesz zdobywaÂł
od niej poÂżywienie dla siebie po wszystkie dni twego Âżycia.
CierĂą i oset bĂŞdzie ci ona rodziÂła, a przecieÂż pokarmem twym sÂą pÂłody roli.
W pocie wiĂŞc oblicza twego bĂŞdziesz musiaÂł zdobywaĂŚ poÂżywienie, pĂłki nie
wrĂłcisz do ziemi, z ktĂłrej zostaÂłeÂś wziĂŞty; bo prochem jesteÂś i w proch siĂŞ
obrĂłcisz!

=======================================

Wtedy Pan BĂłg rzekÂł do wĂŞÂża: ”PoniewaÂż to uczyniÂłeÂś, bÂądÂź przeklĂŞty wÂśrĂłd
wszystkich zwierzÂąt domowych i polnych; na brzuchu bĂŞdziesz siĂŞ czoÂłgaÂł i
proch bĂŞdziesz jadÂł po wszystkie dni twego istnienia.
w¹¿ jako symbol materii czyli ziemi, ona jest pod stopami wszystkich ludzi, ziemia przyjmuje=zjada prochy ludzkie
Wprowadzam nieprzyjaŸù miêdzy ciebie i niewiastê, pomiêdzy potomstwo
twoje a potomstwo jej: ono zmiaÂżdÂży ci gÂłowĂŞ, a ty zmiaÂżdÂżysz mu piĂŞtĂŞ”.
W¹¿=materia a Niewiasta=Ego, ego doprowadza do bezmyœlnego niszczenia materii, zas materia mœci siê na Egu
Do niewiasty powiedziaÂł: ”ObarczĂŞ ciĂŞ niezmiernie wielkim trudem twej brze-
miennoÂści, w bĂłlu bĂŞdziesz rodziÂła dzieci, ku twemu mĂŞÂżowi bĂŞdziesz kiero-
waÂła swe pragnienia, on zaÂś bĂŞdzie panowaÂł nad tobÂą”.
Ego podporzÂądkowane jest "prawdziwemu ja", poprzez niego funkcjonuje. ChociaÂż rozkazuje jeszcze, to dopiero
"prawdziwe ja" ostatecznie decyduje i wykonuje
Do mĂŞÂżczyzny zaÂś [BĂłg] rzekÂł: ”PoniewaÂż posÂłuchaÂłeÂś swej Âżony i zjadÂłeÂś z
drzewa, co do którego da³em ci rozkaz w s³owach: Nie bêdziesz z niego jeœÌ -
przeklĂŞta niech bĂŞdzie ziemia z twego powodu: w trudzie bĂŞdziesz zdobywaÂł
od niej poÂżywienie dla siebie po wszystkie dni twego Âżycia.
MĂŞÂżczyzna="prawdziwe ja" posÂłuchal ÂżonĂŞ=ego i zjadÂł owoc z "drzewa poznania dobra i zÂła"="poznaÂł polarnoÂśc Âświata", dlatego czekajÂą czÂłowieka konsekwencje wynikajÂące z dwuznacznoÂści, miotanie siĂŞ miedzy biegunami

scaliÂłem posty
Darek
« Ostatnia zmiana: Marzec 17, 2011, 21:43:43 wysłane przez Dariusz » Zapisane
ptak
Gość
« Odpowiedz #39 : Marzec 17, 2011, 14:27:19 »

Wszystko fajnie, tylko dlaczego mĂŞÂżczyzna = prawdziwe ja, a kobieta = ego?
Kto stoi za takÂą symbolikÂą?  DuÂży uÂśmiech
nagumulululi
Gość
« Odpowiedz #40 : Marzec 17, 2011, 14:32:21 »

Kto stoi za takÂą symbolikÂą?  DuÂży uÂśmiech

WÂłaÂśnie miaÂłem zadaĂŚ pytanie odentyczne do Ptaka, uprzedziÂł/a mnie. Niezbyt zgadzam siĂŞ z takim utoÂżsamienie, jako Âże ego mocno zwiÂązne jest z funkcjoinowaniem ÂświadomoÂści - mĂŞska konotacja. Kobieca konotacja nie jest "zaledwie" lekko nieÂświadomym dodatkiem do ÂświadomoÂści.
quetzalcoatl44
Gość
« Odpowiedz #41 : Marzec 17, 2011, 16:11:18 »

hm kobieta = ewa, hawwah - dajaca zycie wiec zwiazana jest ze swiatem materialnym...ale tez moze byc i z duchowym - kundalini
albo szekinah
archetypy np. Innana - Lilith...

sa 2 weze, jeden jest duchowy, a drugi cielesny - tz duchowego mozna wzbudzic w ciele:) - kundalini, a i jeszcze trzeci technologiczny- zbuntowany szatan..

http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://en.wikipedia.org/wiki/Ouroboros&ei=jhKCTYevMaSisQbipMwE&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=1&ved=0CDUQ7gEwAA&prev=/search%3Fq%3Douroborous%26hl%3Dpl%26biw%3D1260%26bih%3D639%26prmd%3Divns

jest jeszcze taki i taki UÂśmiech

jest tez drzewo poznania dobra i zla, ktore oznacza poznanie smierci i oddzielenie od swiata duchowego

i drzewo zycia - ktore oznacza zycie poprzez slowo i smierc dla swiata materialnego ...UÂśmiech

cyt

Miedziana podobizna wĂŞÂża wykonana przez MojÂżesza podczas wĂŞdrĂłwki IzraelitĂłw po pustkowiu. Niedaleko granicy Edomu lud zacz¹³ siĂŞ buntowaĂŚ — narzekaÂł na cudownie dostarczanÂą mannĂŞ oraz brak wody. BĂłg ukaraÂł IzraelitĂłw, posyÂłajÂąc miĂŞdzy nich jadowite wĂŞÂże. W rezultacie wiele osĂłb zmarÂło od ich ukÂąszeĂą. Gdy Izraelici okazali skruchĂŞ i MojÂżesz wstawiÂł siĂŞ za nimi, BĂłg kazaÂł mu sporzÂądziĂŚ wizerunek wĂŞÂża i umieÂściĂŚ go na sÂłupie sygnaÂłowym. DziĂŞki temu „jeÂśli w¹¿ kogoÂś ukÂąsiÂł, ten zaÂś utkwiÂł wzrok w miedzianym wĂŞÂżu, to pozostawaÂł przy Âżyciu” (Lb 21:4-9; 1Ko 10:9).
Biblia nie podaje dokÂładnie, jakie wĂŞÂże zesÂłaÂł BĂłg. Hebrajskie wyraÂżenie przetÂłumaczone w Liczb 21:6 na „jadowite wĂŞÂże” (hannechaszĂ­m hasserafĂ­m) znaczy teÂż „ogniste wĂŞÂże”, co byĂŚ moÂże nawiÂązuje do pieczenia lub stanu zapalnego wywoÂłanego ich jadem.
Izraelici zachowali miedzianego wĂŞÂża, a póŸniej zaczĂŞli oddawaĂŚ mu niestosownÂą czeœÌ i ‛kadzili przed nim dymem ofiarnym’. PoniewaÂż zrobili z niego boÂżka, wiĂŞc gdy judzki krĂłl Ezechiasz (745-717 p.n.e.) przeprowadzaÂł reformy religijne, kazaÂł doszczĂŞtnie rozbiĂŚ tego ponad 700-letniego wĂŞÂża. W hebrajskim tekÂście 2 KrĂłlĂłw 18:4 powiedziano, Âże zaczĂŞto go nazywaĂŚ nechusztĂĄn. NiektĂłre przekÂłady zostawiajÂą w tym miejscu wÂłaÂśnie to sÂłowo (por. Bp, BT, Bw). W leksykonie L. Koehlera i W. Baumgartnera podano, Âże okreÂślenie nechusztĂĄn prawdopodobnie znaczy „w¹¿ z brÂązu” lub „w¹¿-boÂżek z brÂązu” (Hebräisches und aramäisches Lexikon zum Alten Testament, Lejda 1983, s. 653). W PrzekÂładzie Nowego ÂŚwiata sÂłusznie wiĂŞc fragment ten brzmi: „Zwano go miedzianym wĂŞÂżem-boÂżkiem”.
Jezus Chrystus wskazaÂł na prorocze znaczenie miedzianego wĂŞÂża i wydarzeĂą, ktĂłre siĂŞ rozegraÂły na pustkowiu. W rozmowie z Nikodemem oznajmiÂł: „Ponadto nikt nie wstÂąpiÂł do nieba oprĂłcz tego, ktĂłry z nieba zstÂąpiÂł — Syna CzÂłowieczego. I jak MojÂżesz uniĂłsÂł w gĂłrĂŞ wĂŞÂża na pustkowiu, tak musi byĂŚ uniesiony w gĂłrĂŞ Syn CzÂłowieczy, aby kaÂżdy, kto w niego wierzy, miaÂł Âżycie wieczne” (Jn 3:13-15). MojÂżesz umieÂściÂł miedzianego wĂŞÂża na sÂłupie; podobnie Syn BoÂży zostaÂł przybity do pala — jak zÂłoczyĂąca i grzesznik, jak ktoÂś przeklĂŞty (Pwt 21:22, 23; Gal 3:13; 1Pt 2:24). Osoby pokÂąsane przez jadowite wĂŞÂże, ktĂłre zesÂłaÂł BĂłg, najwyraÂźniej musiaÂły spoglÂądaĂŚ na miedzianego wĂŞÂża z wiarÂą. Do zdobycia Âżycia wiecznego rĂłwnieÂż niezbĂŞdna jest wiara — wiara w Chrystusa.
"..OkaÂż siĂŞ wierny aÂż do Âśmierci, a dam ci koronĂŞ Âżycia." [Objawienia 2:10]

ByÂło tak:, kiedy po Âśmierci Aarona ruszyÂł lud od gĂłry Hor drogÂą, ktĂłra wie¬dzie do Morza Czerwonego, aby obejœÌ ziemiĂŞ Edom, zdarzyÂło siĂŞ, Âże znĂłw jak tylekroĂŚ juÂż w przeszÂłoÂści - „pocz¹³ sobie lud przykrzyĂŚ drogĂŞ i trudy".
PoczĂŞli teÂż wyrzekaĂŚ na MojÂżesza i bluÂźniĂŚ Bogu.
I przysz³a plaga jadowitych wê¿ów na pustyni, tak, ¿e wielu uk¹szonych umar³o.
A gdy staÂło siĂŞ to, „przyszli do MojÂżesza i rzekli: »ZgrzeszyliÂśmy, mĂłwiÂąc przeciwko Panu/JHWH i tobie.
Wstaw siĂŞ za nami do Pana, aby oddaliÂł od nas wĂŞÂże«. I modliÂł siĂŞ MojÂżesz za ludem. I rzekÂł Pan/JHWH do niego: »UczyĂą wĂŞÂża miedzianego i postaw go na znak; kto, ukÂąszony, wejrzy naĂą, Âżyw bĂŞdzie«". I staÂło siĂŞ tak.

Z wielu powodĂłw jest to opowieœÌ wielce osobliwa, bardzo skompliko¬wana w swych treÂściach i niepozbawiona tajemniczoÂści. Rzecz jest w tym:
Na caÂłym staroÂżytnym Wschodzie w¹¿ byÂł symbolem Âżycia. W wykopali¬skach starosumeryjskich odnajduje siĂŞ obrzĂŞdowe laski oplecione wĂŞÂżami, przy czym wiadomo, Âże juÂż wtedy w¹¿ symbolizowaÂł Âżycie. W¹¿ na Âłodydze lotosu byÂł symbolem wiecznego trwania Egiptu. W mitologii greckiej pojawia siĂŞ postaĂŚ syna Apollona, Asklepiosa; byÂł on znakomitym lekarzem i bogiem sztuki lekarskiej, ojcem Machaona (patrona lekarzy chorĂłb wewnĂŞtrznych), Podalejrosa (chirurga) i Higiei (gr. „zdrowie", skÂąd dziÂś „higiena"). Legendy mĂłwiÂły o Asklepiosie, Âże wskrzeszaÂł umarÂłych. Jego atrybutem byÂła czara lekarska i opla¬tajÂący laskĂŞ podró¿nÂą w¹¿, symbol odradzajÂącego siĂŞ Âżycia. MaÂło tego: istnieje bardzo stara i bardzo zastanawiajÂąca legenda grecka wywodzÂąca siĂŞ z zamarÂłej kultury kreteĂąskiej, ktĂłra gÂłosi, Âże Asklepios przywrĂłciÂł Âżycie synowi, Minosa, Glaukosowi, zielem, ktĂłre na dnie grobu wskazaÂł mu w¹¿.

Asklepios sta³ siê u Rzymian Eskulapem. Pozosta³ patronem lekarzy, a w¹¿ Eskulapa nadal by³ symbolem cudownie zachowanego lub przywróconego ¿ycia. Kiedy dziœ widujemy w witrynach aptecznych czarê oplecion¹ wê¿em Eskulapa albo na odznakach wojskowej s³u¿by zdrowia laskê podró¿n¹ oplecion¹ wê¿em nie zdajemy sobie ju¿ sprawy, ¿e ów symbol ¿ycia towarzyszy naszej cywilizacji ju¿ nie od czasów rzymskich czy greckich, lecz wprost z najg³êbszych mroków i otch³ani prastarych pocz¹tków wszelkiej cywilizacji.
Otó¿ pierwsza zdumiewaj¹ca i prawie niepojêta osobliwoœÌ tkwi w tym, ¿e Biblia odrzuci³a, ¿e potrafi³a i by³a w stanie odrzuciÌ ca³¹ tê, potê¿n¹ przecie¿ i przygniataj¹c¹, tradycjê kulturow¹.
W biblijnym bestiarium, w œwiecie biblijnej symboliki od Ksiêgi Genesis poczynaj¹c, a na Apokalipsie koùcz¹c W¹¿, Smok, Nahasz, Rahab, Lewiatan s¹ konsekwentnie symbolem szatana, z³a, anty-Boga i antychrysta, k³amstwa, rozpadu, œmierci.
Nawet w opowieœci zanotowanej w Ksiêdze Liczb plaga wê¿ów oznacza z³o i œmierÌ.

I oto na naszych oczach dzieje siĂŞ rzecz jeszcze bardziej zdumiewajÂąca: ta sama Biblia, notujÂąc motyw ocalenia, stawiajÂąc Âżycie naprzeciw Âśmierci, stawia wĂŞÂża naprzeciw wĂŞÂży. WĂŞÂża niosÂącego Âżycie naprzeciw wĂŞÂży niosÂących ÂśmierĂŚ. Pierwsza myÂśl nawiedzajÂąca czytelnika czyÂżby byÂła to kapitulacja wobec symboliki caÂłego pozostaÂłego Âświata staroÂżytnego? CzyÂżby byÂło to zaÂłamanie wy¬obraÂżeĂą, symboli i znakĂłw biblijnych? AleÂż nie! W tym wÂłaÂśnie sedno zdumie¬wajÂącej sprawy biblijnej, Âże wcale siĂŞ to nie dzieje. Biblijna symbolika pozostaje w mocy i bĂŞdzie iœÌ przez caÂłe Pismo, prorocy bĂŞdÂą widzieli Jahwe walczÂącego z WĂŞÂżem w DzieĂą Ostatni i nawet MojÂżeszowy w¹¿ miedziany z pustyni zostanie póŸniej poÂłamany i zniszczony, gdy krĂłl Ezechiasz zauwaÂży, Âże lud wyobraÂżeniu temu pali kadzidÂło i oddaje czeœÌ, o czym opowiada Druga KsiĂŞga KrĂłlewska.

Biblia natomiast dokonuje rzeczy zupeÂłnie niewiarygodnej: w pewnym momencie Âłamie wÂłasne swoje symbole tak samo, jak uprzednio ÂłamaÂła symbole przyjĂŞte w otaczajÂącym jÂą Âświecie.

Pos³uchajmy, jak komentuje Ksiêga M¹droœci opowieœÌ o wê¿u miedzianym:

„Nie na wieki jednak trwaÂł gniew TwĂłj, ale dla pokarania na krĂłtki czas byli zatrwoÂżeni, majÂąc znak zbawienia (...).
Kto siĂŞ, bowiem zwrĂłciÂł, nie przez to byÂł uzdrowiony, na co patrzaÂł, ale przez Ciebie, Zbawicielu wszystkich;
przez to pokazaÂłeÂś nieprzyjacioÂłom naszym, Âże ty jesteÂś, ktĂłry wybawiasz od wszelkiego zÂłego. (...)
Synów twoich nie przemog³y zêby wê¿ów jadowitych, bo mi³osierdzie twoje, przyszed³szy, uzdrawia³o ich. (...)
Albowiem ani zioÂła, ani plastry nie uzdrawiaÂły ich, lecz twoje sÂłowo, Panie/JHWH, ktĂłre uzdrawia wszystko.
Ty, bowiem, Panie/JHWH, Âżycie i ÂśmierĂŚ masz w swojej mocy, przywodzisz do bram Âśmierci i wywodzisz".

Popatrzmy, co siĂŞ staÂło: oto wszelkie symbole staÂły siĂŞ jakoÂś niewaÂżne, choĂŚ nie straciÂły swych treÂści. W¹¿ miedziany zostaÂł podniesiony „na znak", lecz ludzie na pustyni nie sÂą uzdrawiani „przez to, na co patrzÂą", lecz przez Boga, ktĂłry na rĂłwni Âżycie i ÂśmierĂŚ trzyma w rĂŞku i ktĂłry tak dalece jest poza wszelkim wyobraÂżeniem, Âże symbole stajÂą siĂŞ czymÂś zupeÂłnie niewaÂżnym. I choĂŚ¬by caÂła Biblia widziaÂła w wĂŞÂżu znak Âśmierci i zÂła, BĂłg, jeÂśli zechce, moÂże zeĂą uczyniĂŚ znak Âżycia i ocalenia. Okazuje siĂŞ nagle, Âże gra toczy siĂŞ ponad wszelki¬mi wyobraÂżeniami i znakami. RozumiaÂł to takÂże ewangelista Jan, ktĂłry po¬sÂłuszny w Apokalipsie Âświatu biblijnych symboli i znakĂłw, patrzÂący na swoje wizje w peÂłnej z nimi zgodzie w wĂŞÂżu miedzianym, podniesionym na pustyni przez MojÂżesza, widziaÂł znak podniesienia Chrystusa na krzyÂżu:, „kto, ukÂąszony, wejrzy naĂą, Âżyw bĂŞdzie", jak mĂłwiÂła KsiĂŞga Liczb. UkÂąszeniem wĂŞÂża byÂła ÂśmierĂŚ.

Ocaleniem i ¿yciem by³ w¹¿.
Gra naprawdĂŞ toczy siĂŞ juÂż ponad symbolami i znakami.
Jan to odgadÂł, choĂŚ wiedziaÂł teÂż, Âże ludzkiego Âświata nie da siĂŞ wyplÂątaĂŚ z sieci znakĂłw i symboli. I Âże w ludzkim Âświecie znaki nie sÂą puste.

W Apokalipsie antychryst jest bardzo podobny do Chrystusa/Mesjasza, tak, Âże wielu bĂŞdzie zwiedzionych.
W Ksiêdze Liczb nios¹cy ¿ycie w¹¿ miedziany jest bardzo podobny do wê¿y nios¹cych œmierÌ.
W¹¿ naprzeciw wê¿y.
DziĂŞki KsiĂŞdze MÂądroÂści, a takÂże dziĂŞki Janowi wiemy wiele.
OpowieœÌ o wê¿u miedzianym wydaje mi siê jedn¹ z najbardziej zastanawiaj¹cych i niepokoj¹cych opowieœci biblijnych
acentaur

Wielki gaduÂła ;)

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #42 : Marzec 17, 2011, 20:25:37 »

Witam wszystkich,
jest to symbolika siêgaj¹ca ADAMA, czyli stworzenia androgynicznego. Te pojêcie to te¿ symbol i mówi tyle, ¿e to co cz³owiek zdo³a ogarn¹Ì pod uogólnieniami "¿eùski" i "mêski" znajduje sie w androgynie w stanie harmonii, równowagi. Androgyn to jakoœÌ przewy¿szajaca sumê swoich sk³adowych.
A wiĂŞc kiedy androgyn ulegÂł rozpadowi, czyli z ADAMA powstala EWA, w Âświecie materii objawia sie to
powstaniem ÂświadomoÂści "ÂżeĂąskiej" czyli EGA. Czyli w zasadzie kaÂżda postrzegana forma, ktĂłra siĂŞ nam jawi w materii, posiada charakter "ÂżeĂąski".
dla mĂŞÂżczyzny - "mĂŞskie" prawdziwe ja i "ÂżeĂąskie" Ego
dla kobiety - tak samo  DuÂży uÂśmiech
Biologiczne pojĂŞcia odnoszÂą siĂŞ do innych jakoÂści. Ze ÂświadomoÂściÂą nie majÂą nic wspĂłlnego.
Pozosta³ jeszcze ten wê¿yk. Ma on dwa znaczenia. Ten pe³zaj¹cy czy zjadaj¹cy w³asny ogon, odnosi siê do œwiata materii, do ¿ycia przebiegaj¹cego w cyklach narodziny - œmierÌ. To sinusoida przebiegaj¹ca pomiêdzy przeciwnymi biegunami postrzeganych zjawisk, charakteryzuje œwiadomoœÌ
czÂłowieka "normalnego" czyli z niezharmonizowana ÂświadomoÂściÂą.
SwiadomoœÌ zharmonizowana, pe³na, androgeniczna, jezusowa jest symbolizowana wê¿em wyprostowanym.
quetzalcoatl44
Gość
« Odpowiedz #43 : Marzec 17, 2011, 20:57:51 »

hm a nie zjadajacy swoj ogon?UÂśmiech poczatek i koniec, jednosc przeciwienstw:)

========================================

http://translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=pl&sl=en&u=http://en.wikipedia.org/wiki/Mendes&prev=/search%3Fq%3Douroborous%26hl%3Dpl%26biw%3D1260%26bih%3D639%26prmd%3Divns&rurl=translate.google.pl&usg=ALkJrhh0-HXj8yDnVDS7v-c8BbxDHI3dkg#Religion

http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://www.ancientegyptonline.co.uk/banebdjed.html&ei=Q4yCTfiWHtSUsAaPuYwF&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=8&ved=0CFgQ7gEwBw&prev=/search%3Fq%3DBanebdjedet%2B%2Btemplar%26hl%3Dpl%26biw%3D1260%26bih%3D524%26prmd%3Divns

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRDWo2npmpDAW7xZeaAnLP51wYtLIfKb8M4P5telxk0s2Ky8kyb

http://pl.wikipedia.org/wiki/Baphomet

to podobno enki:)

http://2.bp.blogspot.com/_Oz0KBdWJvDQ/R-xPNVrOpwI/AAAAAAAAABE/TsW466cH7kM/s400/200px-Baphomet.png

ScaliÂłem posty
Darek
« Ostatnia zmiana: Marzec 18, 2011, 09:30:24 wysłane przez Dariusz » Zapisane
krzysiek
Gość
« Odpowiedz #44 : Marzec 18, 2011, 00:12:55 »

Przypomina raczej KozioroÂżca  DuÂży uÂśmiech Albo pierwowzĂłr wizerunku diabÂła  ZÂły
quetzalcoatl44
Gość
« Odpowiedz #45 : Marzec 18, 2011, 00:17:23 »

no wszystko zalezy jak sie z czego korztsta..UÂśmiech no ale to podobno atrybuty enki:) koziorozec-koziol..UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Marzec 18, 2011, 00:17:48 wysłane przez quetzalcoatl44 » Zapisane
nagumulululi
Gość
« Odpowiedz #46 : Marzec 18, 2011, 11:38:26 »

Witam wszystkich,
jest to symbolika siêgaj¹ca ADAMA, czyli stworzenia androgynicznego. Te pojêcie to te¿ symbol i mówi tyle, ¿e to co cz³owiek zdo³a ogarn¹Ì pod uogólnieniami "¿eùski" i "mêski" znajduje sie w androgynie w stanie harmonii, równowagi. Androgyn to jakoœÌ przewy¿szajaca sumê swoich sk³adowych.
A wiĂŞc kiedy androgyn ulegÂł rozpadowi, czyli z ADAMA powstala EWA, w Âświecie materii objawia sie to
powstaniem ÂświadomoÂści "ÂżeĂąskiej" czyli EGA. Czyli w zasadzie kaÂżda postrzegana forma, ktĂłra siĂŞ nam jawi w materii, posiada charakter "ÂżeĂąski".
dla mĂŞÂżczyzny - "mĂŞskie" prawdziwe ja i "ÂżeĂąskie" Ego
dla kobiety - tak samo  DuÂży uÂśmiech
Biologiczne pojĂŞcia odnoszÂą siĂŞ do innych jakoÂści. Ze ÂświadomoÂściÂą nie majÂą nic wspĂłlnego.
Pozosta³ jeszcze ten wê¿yk. Ma on dwa znaczenia. Ten pe³zaj¹cy czy zjadaj¹cy w³asny ogon, odnosi siê do œwiata materii, do ¿ycia przebiegaj¹cego w cyklach narodziny - œmierÌ. To sinusoida przebiegaj¹ca pomiêdzy przeciwnymi biegunami postrzeganych zjawisk, charakteryzuje œwiadomoœÌ
czÂłowieka "normalnego" czyli z niezharmonizowana ÂświadomoÂściÂą.
SwiadomoœÌ zharmonizowana, pe³na, androgeniczna, jezusowa jest symbolizowana wê¿em wyprostowanym.
No widzĂŞ Âże masz juÂż wszystko pouk³¹dane i niedÂługo jak Kiara bĂŞdziesz siĂŞ broniÂł przed tym aby konstrukcja nie runĂŞÂła, MrugniĂŞcie))).  Zaczynasz obracaĂŚ siĂŞ wokó³ pojĂŞĂŚ zdefiniowanych przez samego siebie i dla ciebie czytelnych - dogmatĂłw? Ego - ÂżeĂąskie? To twĂłj wymysÂł? W sumie to raczej wiedza o twojej konstrukcji osobistej niÂż dogmat, dlaczego projektujesz Ewe na Ego? PrzecieÂż ego to Ich czyli Ja z niewielkimi dodatkami nieÂświadomoÂści.

Biologiczne pojĂŞcia nie majÂą nic wspĂłlnego ze ÂświadomoÂściÂą? hmmm, czyli Yin-Yang to tylko tam gdzie nam pasuje?

Wizja Adamowa w Bibli jest niezbyt udolnÂą kopiÂą egipskich mitĂłw Atuma i zaÂłozycieli Heliopolis , dlatego powoÂływanie sie na niÂą jest redukcjonizmem. To wszystko przyszÂło z MojÂższem. Mit HeliopolitaĂąski jest znacznie mÂłodszy od choĂŚby HermopolitaĂąskiego w ktĂłrym to nie Adam Atum masturbator jest poczÂątkiem Âświata lub w starszej wersji Atumowej poprzez zwiÂązek z "JezusickÂą" - Iusaaset, Jasuas.

A miaÂło byĂŚ o Herkulesie?
« Ostatnia zmiana: Marzec 18, 2011, 11:41:27 wysłane przez nagumulululi » Zapisane
acentaur

Wielki gaduÂła ;)

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #47 : Marzec 18, 2011, 12:59:45 »

Witaj nagumulululi ,
No widzê ¿e masz ju¿ wszystko pouk³¹dane i nied³ugo jak Kiara bêdziesz siê broni³ przed tym aby konstrukcja nie runê³a,
jakiÂś system trzeba miec aby cokolwiek robic. JakoÂś mogĂŞ wiele tÂłumaczyc nie posiÂłkujÂąc siĂŞ pracami innych. Nigdzie nie twierdziÂłem , Âże to system doskonaÂły i o ostatecznej formie. Rozdzielenie ziemi od nieba jest decydujÂące
dla zrozumienia siebie. Dlatego jest obojĂŞtne czy opieram siĂŞ na tej czy innej mitologii.
dlaczego projektujesz Ewe na Ego? PrzecieÂż ego to Ich czyli Ja z niewielkimi dodatkami nieÂświadomoÂści.
tak wÂłaÂśnie, Ego to Twoje ich, czyli Ja =osobowoÂśc, ona stanowi o Tobie, ona zawiera wszystko czego
nauczyÂłeÂś siĂŞ w czasie dojrzewania i przedstawia siĂŞ jako Ty. To jest wÂłaÂśnie Ewa czyli Twoja Dusza ale to tylko czĂŞÂśc Twojej ÂświadomoÂści, najbardziej gloÂśna ale nie jedyna. Prawdziwym Ja jest ÂświadomoÂśc dziecka.
No, ale kaÂżdy moÂże miec inne zdanie. Tylko proszĂŞ pokazac jak ono funkcjonuje, jak tÂłumaczy przeszÂłoÂśc oraz teraÂźniejszoÂśc.
wiesz, temat Heraklesa jest dosyc zÂłoÂżony. JeÂśli masz jakieÂś sugestie, byÂłbym wdziĂŞczny gdybyÂś je przedstawiÂł
pozdrawiam
nagumulululi
Gość
« Odpowiedz #48 : Marzec 18, 2011, 13:32:50 »

Witaj nagumulululi ,
No widzê ¿e masz ju¿ wszystko pouk³¹dane i nied³ugo jak Kiara bêdziesz siê broni³ przed tym aby konstrukcja nie runê³a,
jakiÂś system trzeba miec aby cokolwiek robic. JakoÂś mogĂŞ wiele tÂłumaczyc nie posiÂłkujÂąc siĂŞ pracami innych. Nigdzie nie twierdziÂłem , Âże to system doskonaÂły i o ostatecznej formie. Rozdzielenie ziemi od nieba jest decydujÂące
dla zrozumienia siebie. Dlatego jest obojĂŞtne czy opieram siĂŞ na tej czy innej mitologii.
dlaczego projektujesz Ewe na Ego? PrzecieÂż ego to Ich czyli Ja z niewielkimi dodatkami nieÂświadomoÂści.
tak wÂłaÂśnie, Ego to Twoje ich, czyli Ja =osobowoÂśc, ona stanowi o Tobie, ona zawiera wszystko czego
nauczyÂłeÂś siĂŞ w czasie dojrzewania i przedstawia siĂŞ jako Ty. To jest wÂłaÂśnie Ewa czyli Twoja Dusza ale to tylko czĂŞÂśc Twojej ÂświadomoÂści, najbardziej gloÂśna ale nie jedyna. Prawdziwym Ja jest ÂświadomoÂśc dziecka.
No, ale kaÂżdy moÂże miec inne zdanie. Tylko proszĂŞ pokazac jak ono funkcjonuje, jak tÂłumaczy przeszÂłoÂśc oraz teraÂźniejszoÂśc.
wiesz, temat Heraklesa jest dosyc zÂłoÂżony. JeÂśli masz jakieÂś sugestie, byÂłbym wdziĂŞczny gdybyÂś je przedstawiÂł
pozdrawiam
W takim razie inaczej rozumiemy pojĂŞcie ego - jakby nie patrzyĂŚ dziecko Freuda.

Ego jest œmiertelne, u dzieci nie wystêpuje i jest zwi¹zane z osobowoœci¹ jak napisa³eœ, ale osobowoœÌ nie jest to¿sama z dusz¹, która œmiertelna nie jest. Widzê same sprzecznoœci, dlatego pytam i nie wiem co ma to wyjaœniaÌ?

Nie zapominaj o Lilith, zanim pojawiÂła siĂŞ Ewa z jego ciaÂła, to byÂł ona, UÂśmiech, gdzie ona lÂąduje w twoich teoriach??

SkrzĂŞtne budowanie teorii w poÂśpiechu rodzi podejrzenie iÂż obecnie musisz byĂŚ zalewany treÂściami podÂświadomymi ktĂłrych twĂłj umysÂł nie potrafi zinterpretowaĂŚ, no moÂże nie obecnie ale od dawna??. Proponuje raczej ograniczaĂŚ siĂŞ do zapisywania luÂźnych wizji bez interpretacji, aby nie narzucaĂŚ kagaĂąca formy znieksztaÂłcajÂącej na te twory. Potem na spokojnie uksztaÂłtujÂą siĂŞ one powoli ewooluujÂąc.UÂśmiech))).
« Ostatnia zmiana: Marzec 18, 2011, 13:41:52 wysłane przez nagumulululi » Zapisane
ptak
Gość
« Odpowiedz #49 : Marzec 18, 2011, 13:59:51 »

Cytat: nagumulululi
Proponuje raczej ograniczaĂŚ siĂŞ do zapisywania luÂźnych wizji bez interpretacji, aby nie narzucaĂŚ kagaĂąca formy znieksztaÂłcajÂącej na te twory. Potem na spokojnie uksztaÂłtujÂą siĂŞ one powoli ewooluujÂąc.

Zgadzam siĂŞ z nagumulululi, tym bardziej, Âże np. pies z kagaĂącem nie zaszczeka i skÂąd bĂŞdzie wiadomo, Âże to pies?
Lepiej zatem nie ograniczaĂŚ tworĂłw, bo nie poznamy ich prawdziwej natury.  DuÂży uÂśmiech

Strony: 1 [2] 3 4 5 6 7 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: