Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Styczeń 11, 2025, 20:43:45

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 2 3 4 [5] 6 7 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: 12 prac Heraklesa a czÂłowiek wspó³czesny  (Przeczytany 83248 razy)
quetzalcoatl44
Gość
« Odpowiedz #100 : Marzec 29, 2011, 13:25:17 »

symbolika, slowa, mity, sa niesmiertelne, wszystko jest zywe tak jak jezyk (dlatego tak wazne jest zdawanie sobie sprawy z logosu itd i ze na poczatku bylo slowo...) i sie ze soba wiaze..na niebie wszystko jest wypisane...czas ma w pewnym momencie przestac istniec...
a wracajac do mitow co oznacza wg was ze wezonik wrocil do zodiaku (wg astrologow) tez jest zwiazany z herkulesem ?UÂśmiech

========================================

asklepios - wezownik, chiron, chrystus, orion...UÂśmiech

znak chi ro - podobny tez do ankh..UÂśmiech

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTnZzonW7Zsoy24rPIZqYPpZ5NUMWuDtD66XG-mZQU3QrAE1mbQPA

ale to powinno byc cos takiego- symbol arki

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSXRVPj9pbx1k4FXGIhQWQL56_yDQ03bJFfk3XbRLivRcI5q3rzWw

or (swiatlo) ion

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR8TUyXbfskPFC7W-RK5B7fwp6cIfzGUpapVgKKQEUoMepiOwZ5OtmTPlxN

ScaliÂłem posty
Darek
« Ostatnia zmiana: Marzec 30, 2011, 09:07:12 wysłane przez Dariusz » Zapisane
acentaur

Wielki gaduÂła ;)

Punkty Forum (pf): 12

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #101 : Marzec 30, 2011, 20:38:22 »

Witaj nagumulululi,
Aby mówiÌ o tym jak i co nale¿y interpetowaÌ, nale¿y zdawaÌ sobie sprawê z "metodyki" powstawania symboli i ich ewolucji. Powierzchowna interpretacj¹ ¿e to tylko obrazowe ujecie czegoœ oznacza ¿e nie zdajemy sobie sprawy z g³êbszego znaczenia symboliki.
zgoda, zgoda ale ja chciaÂłbym siĂŞ jednak skoncentrowaĂŚ na Heraklesie i na ÂźrĂłdle wszelakich domniemaĂą i symboli, czyli na ÂświadomoÂści. Natomiast jeÂśli sam chcesz z jakiegoÂś powodu uzupeÂłniĂŚ
moje interpretacje, poszerzajÂąc je, to zrob to, ale tu nie bĂŞdĂŞ siĂŞ wdawal w dÂługie dyskusje. ChciaÂłbym
dokoĂączyc temat z takimi ograniczeniami.  UÂśmiech
pozdrawiam
nagumulululi
Gość
« Odpowiedz #102 : Marzec 31, 2011, 08:50:31 »

Witaj nagumulululi,
Aby mówiÌ o tym jak i co nale¿y interpetowaÌ, nale¿y zdawaÌ sobie sprawê z "metodyki" powstawania symboli i ich ewolucji. Powierzchowna interpretacj¹ ¿e to tylko obrazowe ujecie czegoœ oznacza ¿e nie zdajemy sobie sprawy z g³êbszego znaczenia symboliki.
zgoda, zgoda ale ja chciaÂłbym siĂŞ jednak skoncentrowaĂŚ na Heraklesie i na ÂźrĂłdle wszelakich domniemaĂą i symboli, czyli na ÂświadomoÂści. Natomiast jeÂśli sam chcesz z jakiegoÂś powodu uzupeÂłniĂŚ
moje interpretacje, poszerzajÂąc je, to zrob to, ale tu nie bĂŞdĂŞ siĂŞ wdawal w dÂługie dyskusje. ChciaÂłbym
dokoĂączyc temat z takimi ograniczeniami.  UÂśmiech
pozdrawiam
Hej,

ChciaÂłem ci przytoczyĂŚ rekonstrukcje mitu Herkulesa dokonanÂą w BiaÂłej Boginii Gravesa. Ta rekonstrukcja sprowadza siĂŞ do ni mniej ni wiĂŞcej do "Jedzcie moje ciaÂło i pijcie mojÂą krew" - przynajmniej tak to wyglÂąda z opisu rytu. Wiem Âże to nie na temat z twojego punktu widzenia, pisz swoje zobaczymy do czego dojdziesz na koĂącu.
acentaur

Wielki gaduÂła ;)

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #103 : Kwiecień 04, 2011, 21:16:17 »

Witaj quetzalcoatl44,
symbolika, slowa, mity, sa niesmiertelne, wszystko jest zywe tak jak jezyk (dlatego tak wazne jest zdawanie sobie sprawy z logosu itd i ze na poczatku bylo slowo...) i sie ze soba wiaze..na niebie wszystko jest wypisane...czas ma w pewnym momencie przestac istniec...
a wracajac do mitow co oznacza wg was ze wezonik wrocil do zodiaku (wg astrologow) tez jest zwiazany z herkulesem ?
jesli sie wszystko ze wszystkim wiaze, to istnieje oczywicie relacja miedzy swiadomoscia, a wlasciwie jej czescia , czyli podswiadomoscia a tym co widzimy jak spojrzymy w gore. Jesli nauczymy sie "rozmawiac" z podswiadomoscia to... i oglad "nieba" ulegnie zmianie.  UÂśmiech
Wezownik tak jak i inne konstelacje zawsze byl, uzywano go nieco wczesniej, w czasach przedchrystusowych. Wtedy obowiazywal kalendarz ksiezycowy i potrzebowano takze wtedy od czasu do czasu robic korektury. Byl on znany jako "Kruk" czy tez " Pan zagrozenia". I pod tymi nazwami go wprowadzano. Gdybys mnie przed rokiem 0 n.e spytal, pewnie bym musial jakos powiazac
Heraklesa z wezownikiem.  DuÂży uÂśmiech  No ale teraz luz, mam tylko te 12 prac do wyjasnienia.  DuÂży uÂśmiech
pozdrawiam

=======================================

Piata praca Heraklesa.
PiÂątÂą pracÂą Heraklesa byÂło wymiecenie w ciÂągu jednego dnia stajni
Augiasza. Eurysteus promieniaÂł myÂślÂąc o tym, jak brzydziĂŚ siĂŞ bĂŞdzie Hera-
kles ÂładujÂąc gnĂłj do koszĂłw i wynoÂśzÂąc je na wÂłasnych plecach. Augiasz, krĂłl
Elidy, byÂł synem Heliosa lub Elejosa i Naupiadamy, cĂłrki Amfidamasa, lub
teÂż, jak twierdzÂą niektĂłrzy, Ifiboe. Jeszcze inni zwÂą go synem Posejdona. MiaÂł
najbogatsze na Âświecie trzody i stada, z boskiej bowiem woli byÂły one wolne
od chorĂłb i nieskoĂączenie pÂłodne; nigdy teÂż nie roniÂły. Co prawda, niemal
zawsze wydawaÂły na Âświat ÂżeĂąskie potomstwo. MiaÂł jednak poza tym trzysta
biaÂłonogich czarnych bykĂłw i dwieÂście bykĂłw czerwonych, rasowych. Poza
tym jeszcze dwanaÂście niezwykÂłych srebrzystobiaÂłych bykĂłw poÂświĂŞconych
ojcu, Heliosowi. Ten tuzin bykĂłw chroniÂł jego stada przed rabusiami z lesis-
tych gĂłr.
Przez wiele lat nie. wynoszono gnoju ze stajni i owczarĂą Augiasza,
i chociaÂż przykry smrĂłd nie szkodziÂł bydÂłu, staÂł siĂŞ jednak ÂźrĂłdÂłem zarazy,
ktĂłra nawiedziÂła caÂły Peloponez. Co wiĂŞcej, pastwiska gĂłrskie leÂżaÂły pod tak
grubÂą warstwÂą gnoju, Âże nie nadawaÂły siĂŞ juÂż wiĂŞcej do orki pod zboÂże.
Herakles z daleka przywitaÂł siĂŞ z Augiaszem i obiecaÂł oczyÂściĂŚ stajnie
przed zapadniĂŞciem zmierzchu w zamian za dziesiĂŞcinĂŞ bydÂła. Augiasz ÂśmiaÂł
siĂŞ z niedowierzaniem i wezwaÂł Fyleusa, swego najstarszego syna na Âświadka
propozycji Heraklesa. "PrzysiĂŞgnij, Âże skoĂączysz robotĂŞ przed nastaniem
nocy!" - za¿¹da³ Fyleus. Przysiêga, któr¹ Herakles z³o¿y³ kln¹Ì siê na imiê
swego ojca, byÂła pierwszÂą i ostatniÂą, jakÂą kiedykolwiek skÂładaÂł. Augiasz
rĂłwnieÂż przysiÂągÂł, Âże dotrzyma warunkĂłw umowy.
Za radÂą Menedemosa Elejczyka, wspomagany przez Jolaosa, Herakles
zacz¹³ od tego, ¿e wyburzy³ mur w dwóch miejscach i nastêpnie skierowa³
sÂąsiednie rzeki Alfejos i Penejos albo Menios tak, by ich wody popÂłynĂŞÂły przez
stajnie, wymyÂły je, a nastĂŞpnie oczyÂściÂły owczarnie i pastwiska w dolinach.
W ten sposĂłb wykonaÂł Herakles swÂą pracĂŞ w jeden dzieĂą, przywrĂłciÂł ziemi
¿yznoœÌ nie brudz¹c przy tym nawet ma³ego palca. Augiasz, który dowiedzia³
siĂŞ od Kopreusa, Âże Herakles otrzymaÂł juÂż wczeÂśniejsze polecenie Eurysteusa,
odmĂłwiÂł wypÂłacenia nagrody, a nawet oÂśmieliÂł siĂŞ przeczyĂŚ temu, jakoby
zawarÂł jakÂąkolwiek umowĂŞ z Heraklesem. Herakles zaproponowaÂł przekazaĂŚ
sprawĂŞ sÂądowi polubownemu, kiedy jednak sĂŞdziowie zasiedli, a Fyleus,
wezwany przez Heraklesa na Âświadka, potwierdziÂł prawdĂŞ,
Augiasz zerwaÂł siĂŞ wÂściekÂły i obu wygnaÂł z Elidy
utrzymujÂąc, Âże zostaÂł oszukany przez Heraklesa, poniewaÂż pracĂŞ wykonaÂł bĂłg
rzeczny, a nie on. ( Cytat z Gravesa)
WyjaÂśnienie jakÂże proste. CaÂłe stado krĂłw to dar boski jaki mamy w sobie. Mamy go, ale nie potrafimy
go rozpoznaĂŚ ani uÂżyĂŚ. Te skarby stojÂą w gnoju naszych dogmatĂłw, ideologii, przesÂądĂłw czyli w produktach naszego Ega , co stwarza iluzjĂŞ normalnego Âświata.
Wiec te Âłajno to teza ( nasze widzenie Âświata), woda (czas)  z obu rzek/strumieni czyszczÂąca stajnie, to antyteza. Lajno wprawdzie zostaje gruntownie wymiecione w jednym miejscu ale w drugim miejscu jest spoÂżytkowane jako nawĂłz. Tak jak z dogmatami, naleÂży je najpierw caÂłkiem odrzuciĂŚ aby potem na bazie wÂłasnych doÂświadczen, zweryfikowaĂŚ.

ScaliÂłem posty
Darek
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 05, 2011, 18:38:44 wysłane przez Dariusz » Zapisane
acentaur

Wielki gaduÂła ;)

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #104 : Kwiecień 10, 2011, 19:21:14 »

Ptaki stymfalskie - szĂłsta praca Heraklesa
SzĂłsta praca Heraklesa polegaÂła na przepĂŞdzeniu niezliczonej chmary
poÂżerajÂących ludzi ptakĂłw o dziobach i skrzydÂłach z brÂązu, poÂświĂŞconyĂŚh
Aresowi. Ptaki te, wypÂłoszone przez wilki z Wilczego Jaru na drodze do
Orchomenos, zamieszkaÂły na Bagnach Stymfalskich.l MnoÂżyÂły siĂŞ i brodziÂły
nad rzekÂą tej samej nazwy, wzbijajÂąc siĂŞ od czasu do czasu w powietrze
wielkimi stadami, by zabijaĂŚ ludzi i trzody gradem piĂłr z brÂązu, i rĂłwnoczeÂś-
nie wydalajÂąc jadowity kaÂł, ktĂłry trawiÂł plony.
Po przybyciu nad bagna otoczone gĂŞstym lasem Herakles stwierdziÂł, Âże
strzaÂłami nie uda mu siĂŞ przepĂŞdziĂŚ ptactwa; zbyt wiele go byÂło. Ponadto                           
bagna wydawaÂły siĂŞ nie doœÌ suche, by moÂżna po nich chodziĂŚ, i nie doœÌ                             
zalane wod¹, by u¿yÌ ³odzi. Kiedy Herakles stan¹³ bezradny na brzegu, Atena
daÂła mu parĂŞ kastanietĂłw z brÂązu zrobionych przez Hefajstosa ; moÂże byÂła to
warkotka. StojÂąc na szczycie Kyllene gĂłrujÂącym nad bagnami, Herakles
grzechotaÂł kastanietami lub teÂż warkotkÂą, i narobiÂł takiej wrzawy, Âże ptaki,
oszalaÂłe ze strachu, wielkim stadem wzbiÂły siĂŞ w powietrze. ZastrzeliÂł ich
wĂłwczas dziesiÂątki ; reszta uciekÂła na WyspĂŞ Aresa na Morzu Czarnym, gdzie
odnaleŸli je póŸniej Argonauci. Niektórzy opowiadaj¹, ¿e Herakles towarzy-
szyÂł Argonautom i zabiÂł jeszcze wiĂŞcej ptakĂłw (cytat Graves)

Oczyszczanie siê z dogmatów, ideologii, przes¹dów, tradycji, wiedzy nabytej w szkole, w domu...wiedzy powtarzanej bezmyœlnie. Herakles u¿y³ klekotek do wyp³oszenia ptaków czyli dŸwieku, slowa, co oznacza oœwiecenie siê, otwarcie na nowe, oraz zatrutych jadem Hydry strzal do ich wytêpienia. Co bylo tym jadem, którego ró¿ne kreatury a nawet bogowie tak siê lêkali? To co jest najskuteczniejsze a w zasadzie jedyne w takiej "walce" a mianowicie mi³oœÌ bezwarunkow¹.
Ptaki to symbol duszy a wiec Ega, duszy zdolnej do poruszania siĂŞ miĂŞdzy dwoma Âświatami, miĂŞdzy niebem a ziemia.Ale to nie dotyczy normalnego czlowieka
ktorego symbolizuje np. Golem, tylko czlowieka o œwiadomoœci jezusowej. One po¿era³y ludzi=ego zniewalaj¹ce cz³owieka, pogr¹¿aj¹ce go w materii, zamykaj¹ce cz³owieka w cyklach narodziny-œmierÌ bez mo¿liwoœci ewolucji.
Z drugiej strony Ptaki=Ego=Dusza na bagnach ¿yj¹ce oznaczaj¹ zwi¹zek z czasem, taki jaki ³¹czy materiê z czasem a tê ze œwiadomoœci¹=duchem . A wiec wraz z likwidacj¹ ptaków=wytworów ega ( ale nie calkowit¹, czêœÌ zginê³a ale wiele ocala³o, co oznacza odrzucenie tylko niektórych dogmatów a weryfikacjê innych) zmienia siê czas, a to jest w³aœnie osi¹gniêciem poziomu œwiadomosci umo¿liwiaj¹cej poruszanie siê miêdzy "niebem" a ziemi¹.

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 10, 2011, 20:13:36 wysłane przez acentaur » Zapisane
ptak
Gość
« Odpowiedz #105 : Kwiecień 10, 2011, 19:39:06 »

Ace, trochĂŞ zawiÂłe to Twoje tÂłumaczenie. 
Wynika z tego, Âże ego poÂżera samo siebie przy pomocy sÂłowa i miÂłoÂści bezwarunkowej. Tym samym zaplÂątujÂąc siĂŞ
w cykl narodzin i Âśmierci?
Czy to moÂże ja siĂŞ zaplÂątaÂłam w odczycie Twoich symboli?   UÂśmiech
acentaur

Wielki gaduÂła ;)

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #106 : Kwiecień 10, 2011, 20:09:26 »

Czy to moÂże ja siĂŞ zaplÂątaÂłam w odczycie Twoich symboli?
Ptaku, nie da sie ukryc, ze Twoj odczyt nie pokrywa sie z moimi intencjami.  DuÂży uÂśmiech
Wiêc bedê musia³ bardziej zwróciÌ uwagê na jasnoœÌ moich postów. Ptaki po¿eraj¹ce ludzi to symbol
ega , ktĂłre zamyka nas w materii. SÂłowo i miÂłoœÌ bezwarunkowa "reperujÂą" ego.  UÂśmiech
nagumulululi
Gość
« Odpowiedz #107 : Kwiecień 10, 2011, 21:14:25 »

Hej Ace,

Proponuje abys zdefiniowal co to jest wg. ciebie Ego, bo zdaje sie mocno odbiegasz od powszechnie uznawanych definicji w tym zakesie.
acentaur

Wielki gaduÂła ;)

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #108 : Kwiecień 10, 2011, 21:56:12 »

Proponuje abys zdefiniowal co to jest wg. ciebie Ego, bo zdaje sie mocno odbiegasz od powszechnie uznawanych definicji w tym zakesie.
robilem to juz wiele razy ale niech Ci bedzie  UÂśmiech
wedlug mnie Ego jest czĂŞÂściÂą naszej ÂświadomoÂści stanowiacÂą nasze Ja, naszÂą maskÂą na zewnatrz.
Ono rzÂądzi nami zakrzykujÂąc nasze "prawdziwe ja". Zawiera wszystko czego nauczyliÂśmy siĂŞ, to co nam wtÂłoczono do gÂłowy w trakcie procesu indywidualizacji. StÂąd Ego rĂłwnowaÂżne jest intelektowi czy umysÂłowi. Biblijny odpowiednik to EWA.
nagumulululi
Gość
« Odpowiedz #109 : Kwiecień 10, 2011, 22:33:04 »

definicja niby ok, ale skad utozsamienie ego z dusza? Ewa?

Jezel bierzemy pod uwage slowo soul, pochodzenia germanskiego to wyraznie wskazuje ono na slonce , nie ci bedzie ze intelekt, ale juz grecki wyraz anima przeczy tej interpetacji.

Widzisz ja dusze okreslam jako anima i jest rodzaju zenskiego, ty dusze uwazasz za intelekt i niby rozmawiamy o tym samym ale jakze roznym.

W istocie intelekt w alchemi okreslany jako lucyfer ma nature hermoafrodyty, co jest oczywiste jako posrednika. Z reszta faktycznie jej kochankiem jest lucyfer, ktory zniewala ludzkie umysly tworzac iluzje rzeczywistosci, jakeze klamliwej, ale stabilnej i pozwlajace na sprawowanie rzadow dusz.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 10, 2011, 22:39:15 wysłane przez nagumulululi » Zapisane
acentaur

Wielki gaduÂła ;)

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #110 : Kwiecień 10, 2011, 22:42:17 »

definicja niby ok, ale skad utozsamienie ego z dusza? Ewa?
to rozwarstwienie swiadomosci adamowej, stÂąd Ewa, rodzaj Âżenski. Przed tym byÂł Adam hermafrodytÂą.
Widzisz ja dusze okreslam jako anima i jest rodzaju zenskiego, ty dusze uwazasz za intelekt i niby rozmawiamy o tym samym ale jakze roznym.
teraz to ja Cie poproszĂŞ o wyjaÂśnienie
nagumulululi
Gość
« Odpowiedz #111 : Kwiecień 10, 2011, 22:53:07 »

ee nie chce mi sie wieczorem objasniac, UÂśmiech

ale krazy mi po glowie akurat temat lucyfera, bo wiem kim dokladnie jest, jak wyglada i jaki to archetyp -  czlowieka kulturalnego, tolerancyjnego, milego, obytego i swiatlego, lubianego przez wszystkich, postepowego! Wydaje mi sie ze wspolczeny kosciol uznalby go za chrystusa, hmmm UÂśmiech. Cos w tym jest ...cholerny cwany pawian.
acentaur

Wielki gaduÂła ;)

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #112 : Kwiecień 10, 2011, 22:59:37 »

ale krazy mi po glowie akurat temat lucyfera, bo wiem kim dokladnie jest, jak wyglada i jaki to archetyp
widzisz, to nie jest wcale trudne, to wlasnie przeciwienstwo archetypu Jezusa  DuÂży uÂśmiech 
Do lucyfera ÂśliniÂą siĂŞ wszyscy, no bo to taki mily pan, ma na wszystko receptĂŞ i chce tylko naszego dobra
nagumulululi
Gość
« Odpowiedz #113 : Kwiecień 11, 2011, 08:52:02 »

ale krazy mi po glowie akurat temat lucyfera, bo wiem kim dokladnie jest, jak wyglada i jaki to archetyp
widzisz, to nie jest wcale trudne, to wlasnie przeciwienstwo archetypu Jezusa  DuÂży uÂśmiech 
Do lucyfera ÂśliniÂą siĂŞ wszyscy, no bo to taki mily pan, ma na wszystko receptĂŞ i chce tylko naszego dobra
a ty myÂślisz Âże jak Jezus to umiera kto dzierÂży wÂładzĂŞ w jego imieniu po jego Âśmierci? Oczywistym jest Âże Jezus "ma w sobie" Lucyfera jako Âże sam jest synem jutrzenki.
acentaur

Wielki gaduÂła ;)

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #114 : Kwiecień 11, 2011, 09:11:53 »

Nagu, Ty to masz zdolnoÂśc do rozwijania wÂątkĂłw pobocznych.  DuÂży uÂśmiech
Masz racjĂŞ z tym " w sobie" , to wszystko a wiĂŞc i Herakles ma tyle warstw. Ale chcĂŞ siĂŞ skoncentrowac na jednej,
 bo inaczej tego tematu nigdy nie skoĂączĂŞ.  UÂśmiech
nagumulululi
Gość
« Odpowiedz #115 : Kwiecień 12, 2011, 10:59:37 »

Nagu, Ty to masz zdolnoÂśc do rozwijania wÂątkĂłw pobocznych.  DuÂży uÂśmiech
Masz racjĂŞ z tym " w sobie" , to wszystko a wiĂŞc i Herakles ma tyle warstw. Ale chcĂŞ siĂŞ skoncentrowac na jednej,
 bo inaczej tego tematu nigdy nie skoĂączĂŞ.  UÂśmiech
Fajnie ¿e siê uœmiechasz i odsy³asz do katechizmu, Uœmiech. Zak³¹dam ¿e ¿adna kontrowersyjna myœle jednak nie zawita w twoich progach, choÌ od¿egnujesz siê od dogmatów, jednoczeœnie ku utrwaleniu owych jak mniemem opisujesz rzeczywistoœÌ z twojego punktu widzenia.

Kiedy ja piszĂŞ Âże stary herkules jako myÂśliciel, filozof i orĂŞdownik pokoju ustĂŞpuje miejsca nowemu Herkulsowei ktĂłry zabija starego, ty twierdzisz Âże prawdziwym Herkulsem jest tylko ten ktĂłry umiera a nie ten ktĂłry przychodzi na jego miejsce, a moje "brednie" o germaĂąskim chrystusie wydaja ci siĂŞ przeczyĂŚ dogmatom powszchnie gÂłoszonym, bez ktĂłrych kazdy czÂłowiek "tonie" w mroku ! Problem jednak w tym Âże aby coÂś ujrzeĂŚ trzeba utonaĂŚ !
ptak
Gość
« Odpowiedz #116 : Kwiecień 12, 2011, 11:46:07 »

Cytat: nagumulululi
Problem jednak w tym Âże aby coÂś ujrzeĂŚ trzeba utonaĂŚ !

I tu siĂŞ caÂłkowicie z TobÂą zgadzam. Tym bardziej, Âże tonĂŞÂłam i wiem jak to jest…

MyÂślĂŞ jednak, Âże trochĂŞ niesprawiedliwie oceniasz acentaura. Nie sÂądzĂŞ, by byÂł zamkniĂŞty na nowoÂści lecz pragnie jak najszybciej uporaĂŚ siĂŞ ze swoim tematem. PrzecieÂż on (jak i my wszyscy), jak ten Herkules zmaga siĂŞ z Âżyciem. A stare trzeba zakoĂączyĂŚ, chociaÂż szkoda, Âże bez wzbogacenia o nowe. Z pewnoÂściÂą wÂątki poboczne nie zaszkodziÂły jego tematowi, a wrĂŞcz przeciwnie.
Ja np. chĂŞtnie zapoznaÂłabym siĂŞ przy okazji Herkulesa z germaĂąskimi korzeniami Chrystusa, czy chociaÂżby Lucyferem w oglÂądzie innym od tradycyjnego.

Dlatego, proszê nagu, za³ó¿ w³asny autorski w¹tek i przedstawiaj efekty swoich dociekaù bez skrêpowania. S¹dzê, ¿e wielu na tym forum ma doœÌ otwarte umys³y na innowacyjne teorie.
Tradycjonalistami przejmowaĂŚ siĂŞ nie warto, bo im nic nie zaszkodzi, a to z racji chronicznej  nie przyswajalnoÂści wszystkiego, co wybiega poza schemat.   MrugniĂŞcie

No i to, Âże Chrystus ma w sobie Lucyfera… bomba…
Nagu, rozwijaj swoje myÂśli. Miejsca jest tu wiele.  UÂśmiech

Pozdrawiam 
nagumulululi
Gość
« Odpowiedz #117 : Kwiecień 12, 2011, 12:00:45 »

Mam nadzieje Âże Ace siĂŞ nie obrazi.

Problem w tym Âże nia ma wÂątkĂłw odseparowanych od wszystkiego.

OdoÂśnie Lucyfera Apokalipsa Âśw. Jana (Ap 22, 16) - czasem Chrustus to gwiazda poranna - a czesm gwiazda poranna to Lucyfer, gdzy szukaĂŚ samych ÂźrodeÂł, ale wiele by pisaĂŚ.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 12, 2011, 19:11:39 wysłane przez Dariusz » Zapisane
ptak
Gość
« Odpowiedz #118 : Kwiecień 12, 2011, 12:06:09 »

Cytat: nagumulululi
…ale wiele by pisaĂŚ.

WiĂŞc pisz wiele… rĂłwnieÂż goÂścinnie u Ace, z pewnoÂściÂą nie obrazi siĂŞ.  UÂśmiech
acentaur

Wielki gaduÂła ;)

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #119 : Kwiecień 12, 2011, 12:13:12 »

Kiedy ja piszĂŞ Âże stary herkules jako myÂśliciel, filozof i orĂŞdownik pokoju ustĂŞpuje miejsca nowemu Herkulsowei ktĂłry zabija starego, ty twierdzisz Âże prawdziwym Herkulsem jest tylko ten ktĂłry umiera a nie ten ktĂłry przychodzi na jego miejsce,
no, nie jest tak Âźle, bo skoro pisze o rozwoju Âświadomosci to zakÂładam jej zmianĂŞ tak, jak to juÂż kaÂżdy wie jeÂśli chodzi o materie. Ta zmiana ÂświadomoÂści moÂże siĂŞ nazywac - toniĂŞciem, zmartwychwstaniem, spaleniem na stosie,
odciĂŞciem gÂłowy, poÂżarciem rytualnym przez wspó³plemiencĂłw, rozpadem ÂświadomoÂści..... W koĂącu sam Herakles dokoĂączyÂł Âżywota na stosie, jak siĂŞ zatliÂł po wÂłoÂżeniu koszulki Dejaniry.  UÂśmiech
Zak³¹dam ¿e ¿adna kontrowersyjna myœl jednak nie zawita w twoich progach, choÌ od¿egnujesz siê od dogmatów, jednoczeœnie ku utrwaleniu owych jak mniemem opisujesz rzeczywistoœÌ z twojego punktu widzenia.
a jaki punkt widzenia mam przyjÂąc jak nie wÂłasny?. Pisz co uwaÂżasz za sÂłuszne ale nie zmuszaj mnie bym to braÂł za swoje. Ja najwyÂżej Ci powiem, ze siĂŞ z TobÂą nie zgadzam. I tyle chyba moÂżesz wytrzymac.
Mam nadzieje Âże Ace siĂŞ nie obrazi.
Ty dobrze wiesz, Âże siĂŞ nie obra¿ê  UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 12, 2011, 12:16:04 wysłane przez acentaur » Zapisane
nagumulululi
Gość
« Odpowiedz #120 : Kwiecień 12, 2011, 12:19:16 »

Kiedy ja piszĂŞ Âże stary herkules jako myÂśliciel, filozof i orĂŞdownik pokoju ustĂŞpuje miejsca nowemu Herkulsowei ktĂłry zabija starego, ty twierdzisz Âże prawdziwym Herkulsem jest tylko ten ktĂłry umiera a nie ten ktĂłry przychodzi na jego miejsce,
no, nie jest tak Âźle, bo skoro pisze o rozwoju Âświadomosci to zakÂładam jej zmianĂŞ tak, jak to juÂż kaÂżdy wie jeÂśli chodzi o materie. Ta zmiana ÂświadomoÂści moÂże siĂŞ nazywac - toniĂŞciem, zmartwychwstaniem, spaleniem na stosie,
odciĂŞciem gÂłowy, poÂżarciem rytualnym przez wspó³plemiencĂłw, rozpadem ÂświadomoÂści..... W koĂącu sam Herakles dokoĂączyÂł Âżywota na stosie, jak siĂŞ zatliÂł po wÂłoÂżeniu koszulki Dejaniry.  UÂśmiech
Zak³¹dam ¿e ¿adna kontrowersyjna myœl jednak nie zawita w twoich progach, choÌ od¿egnujesz siê od dogmatów, jednoczeœnie ku utrwaleniu owych jak mniemem opisujesz rzeczywistoœÌ z twojego punktu widzenia.
a jaki punkt widzenia mam przyjÂąc jak nie wÂłasny?. Pisz co uwaÂżasz za sÂłuszne ale nie zmuszaj mnie bym to braÂł za swoje. Ja najwyÂżej Ci powiem, ze siĂŞ z TobÂą nie zgadzam. I tyle chyba moÂżesz wytrzymac.
Hej Ace,

Pewnie Âże mogĂŞ wytrzymaĂŚ a nwet przywykÂłem Âże nie moÂżna siĂŞ ze mnÂą zgadaĂŚ, bo nie ma takiego czÂłowieka ktĂłry zgadzaÂłby siĂŞ ze mnÂą, UÂśmiech)). Nadal jednak nie wiem dlaczego Ego to Ewa? Skoro Ego to Ja.

Ale fajnie siĂŞ czyta, bo mogĂŞ siĂŞ dowiedzieĂŚ o twojej konstrukcji psychicznej wiecej niÂż o mitach, UÂśmiech))).
acentaur

Wielki gaduÂła ;)

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #121 : Kwiecień 12, 2011, 12:37:53 »

Nadal jednak nie wiem dlaczego Ego to Ewa? Skoro Ego to Ja.
UÂśmiech
Pewnie niejednokrotnie bĂŞdziemy to przerabiali. ChociaÂż Ty wiesz, Âże ja wiem.  UÂśmiech
acentaur

Wielki gaduÂła ;)

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #122 : Kwiecień 13, 2011, 19:30:28 »

proszĂŞ administracjĂŞ o nie scalanie postĂłw.

Byk Kretenski - siĂłdma praca
<<Jako siĂłdmÂą pracĂŞ Eurysteus nakazaÂł Heraklesowi schwytanie Byka
KreteĂąskiego. Jest jednak kwestiÂą nader spornÂą, czy byÂł to byk zesÂłany przez
Zeusa, by uniĂłsÂł EuropĂŞ na KretĂŞ, czy teÂż byk, ktĂłrego Minos nie zÂłoÂżyÂł
w ofierze Posejdonowi i ktĂłry spÂłodziÂł z Pazyfae Minotaura. PustoszyÂł on
podĂłwczas KretĂŞ, szczegĂłlnie okolice nawadniane przez rzekĂŞ Tetris, ryjÂąc
pola i rozwalajÂąc mury chroniÂące sady.
Kiedy Herakles przyp³yn¹³ na Kretê, Minos ofiarowa³ mu wszelk¹
pomoc, on jednak wolaÂł wÂłasnorĂŞcznie poradziĂŚ sobie z bykiem, chociaÂż
bestia ziaÂła ogniem spalajÂącym wszystko. Po dÂługiej walce sprowadziÂł zwie-
rzê do Myken, gdzie Eurysteus wypuœci³ byka na wolnoœÌ poœwiêcaj¹c go
Herze. Bogini gardzÂąc darem, ktĂłry powiĂŞkszyÂł sÂławĂŞ Heraklesa, zapĂŞdziÂła
byka wpierw do Sparty, po czym z powrotem przez ArkadiĂŞ i Przesmyk do
Maratonu attyckiego, stamt¹d zaœ Tezeusz zawlók³ go póŸniej do Aten i z³o¿y³
w ofierze Atenie.>> (cyt. Graves)
Byk to podstawowe zwierzĂŞ ludĂłw osiadÂłych,  rolnikĂłw, ale jako czêœÌ Ega wi¹¿e siĂŞ z Hera ( przed walkÂą z tyfonem ze strachu zamieniÂła siĂŞ w byka ). I jak kaÂżda czêœÌ ega moÂże byĂŚ albo pozytywna albo negatywna, pasywna albo bierna, budujÂąca albo niszczÂąca.
Byka w wersji niszczÂącej, pojmaÂł Herakles wÂłasnymi rĂŞkami, czyli uÂżyÂł siÂł wewnĂŞtrznych, wÂłasnej ÂświadomoÂści=duchowoÂści. Ujarzmiony byk zostaÂł podarowany Herze, a wiĂŞc tej , ktĂłra niejako go "wyprodukowaÂła". Jest to osiÂągniecie peÂłnej harmonii poprzez zrozumienie i akceptacjĂŞ.
Wystêpuje w micie znowu woda czyli czas, czyli mamy zale¿nosc zwrotn¹ , najpierw nasza œwiadomoœÌ niejako produkuje czas, a na skutek jej reorganizacji czas ulega zmianom ( jesli potrafimy to wykorzystaÌ ).
WczeÂśniej np. Mitra byka zabijaÂł, ale Herakles tylko pojmaÂł. SmierĂŚ jest symbolem przemiany ale cykl dalej trwa, nie ulega przerwaniu. Przemiana u Heraklesa jest trwaÂła i prowadzi  póŸniej do przerwania cyklu.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 13, 2011, 20:46:24 wysłane przez Dariusz » Zapisane
nagumulululi
Gość
« Odpowiedz #123 : Kwiecień 14, 2011, 18:31:47 »

Hej Ace,

Pytanie pomocnicze odnosnie Ega. Ego przynaleÂży czÂłowiekowi jako Âże mocno powiazane jest ze ÂświadomoÂściÂą. Zatem zgodnie z twoim rozumiem duszy , zwierzeta jej nie majÂą?

KiedyÂś wysÂłuchiwaÂłem opowiesci szamanski, ktĂłrej sÂłowa byÂły tÂłumaczone na angielski. Przypadkowo sÂłow Ego zostaÂło przetÂłumaczone na sÂłowo Eagle i dÂługo sie na tym zastanawiaÂłem , jako ze pomyÂłki niosÂą wiecej wiedzy niÂż prosta prawda - z doÂświadczenia w odkrywaniu tego vo ukryte.
acentaur

Wielki gaduÂła ;)

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #124 : Kwiecień 14, 2011, 19:17:27 »

Witaj Nagu,
Pytanie pomocnicze odnosnie Ega. Ego przynaleÂży czÂłowiekowi jako Âże mocno powiazane jest ze ÂświadomoÂściÂą. Zatem zgodnie z twoim rozumiem duszy , zwierzeta jej nie majÂą?
tak, zwierzĂŞta nie majÂą duszy w sensie takiej ÂświadomoÂści , jakÂą ma czÂłowiek. ChociaÂż wielu sÂądzi inaczej, jest to tylko Âżyczenie. Nie sÂądzĂŞ, aby to zwierzĂŞtom jakoÂś przeszkadzaÂło czy wrĂŞcz ujmowaÂło.
Cz³owiek jest w koùcu jakoœ wyró¿niony we wszechœwiecie, raczej nie przez miêso, krew i koœci
ale wÂłaÂśnie przez ÂświadomoœÌ. Niestety niektĂłrzy nie robiÂą z tego daru poÂżytku i wolÂą zachowywaĂŚ siĂŞ jak zwierzĂŞta.  Smutny
KiedyÂś wysÂłuchiwaÂłem opowiesci szamanski, ktĂłrej sÂłowa byÂły tÂłumaczone na angielski. Przypadkowo sÂłow Ego zostaÂło przetÂłumaczone na sÂłowo Eagle i dÂługo sie na tym zastanawiaÂłem , jako ze pomyÂłki niosÂą wiecej wiedzy niÂż prosta prawda - z doÂświadczenia w odkrywaniu tego vo ukryte.
ale Ty tĂŞ symbolikĂŞ znasz, duszĂŞ/ducha zawsze symbolizowaly ptaki, jako te ,ktĂłre poruszajÂą siĂŞ
miedzy "niebem" a ziemiÂą.
Strony: 1 2 3 4 [5] 6 7 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: