Wczoraj tak na szybko odpowiedzialam, bo robotki domowej co nie miara, ale faktycznie czasem musi przeleciec huragan, a najglupsze w tym wszystkim jest chomikowanie "skarbow". Ale to moglby byc temat oddzielnego watku:)
Otoz kinezjologia (czy kynezjologia), to w istocie taka para-wiedza.
Jako metoda edukacyjna to totalne nieporozumienie. Chyba terapeuta nie zabardzo nadaje sie do tego miana.
Jest to metoda, ktora ukazuje nam co jest dla nas wlasciwe, a co szkodliwe, poprzez "znaki ruchowe".
I bedzie to zupelnie odmienne, od ogolnych paroli i trendow, tudziez zalecen np. dietetykow, czy innych uczonych.
Najlepiej przeprowadzic eksperyment i wtedy samemu uznac, czy to jest cos istotnego, na czym mozna budowac.
Potrzebne sa dwie osoby. Jedna jest testowana. Druga wykonawca. Testowany wyciaga rece na boki na stojaco, na stoliku ustawia sie rozne przedmioty, lub jedzenie. Testowany ma zawiazane oczy, wykonawca podsuwa np. pomarancze i probuje nagiac reke testowanego na te pomarancze. Bez uzywania przemocy, taka srednia sila, ile oporu postawi testowany. I faktycznie dziala to, lecz nie jest mierzalne, wiec trudno zweryfikowac takie eksperymenty. Gdy pod reka znajdzie sie jakas substancja, lub przedmiot, ktory dla testowanego nie jest przyjazny, to reka stawia bardzo silny opor, tak jest w istocie, jakby jakas niewidzialna sila ja powstrzymywala od dotkniecia tego.
Taki podobny eksperyment przeprowadzilam na mojej coreczce, gdy miala 8 miesiecy. Wyczytalam gdzies w literaturze fachowej ale nie pamietam nazwiska. Usadzilam dziecko na podlodze i ustawilam 8 miseczek z rozna zawartoscia i kolorytem. Warzyw, owoce, pieczywo, jajko, mieso i inne. Dzieciak przygladal sie najpierw dlugo, bo to taka zabawa, a potem zaczal probowac organoleptycznie.
Celem tego doswiadczenia bylo, aby zwrocic uwage na to co wybierze, bo wybierze jedna miseczke i zje.
I faktycznie moja wybrala owoce i pochlania do dzis bardzo duzo, czego inni rowiesnicy nawet nie znaja.
To taka intuicyjna podswiadoma czesc naszych cial, "aniol stroz"
, ktora nam pomaga.