Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Kwiecień 06, 2025, 17:42:51

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Czym jest zbawienie?  (Przeczytany 7208 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
east
Gość
« : Marzec 30, 2011, 16:06:43 »

Nie wiem czy to dobry temat ,czy naleÂżaÂłoby jednak zaÂłoÂżyĂŚ nowy, ale jestem ciekawy , czy tzw "wiĂŞkszoœÌ katolikĂłw" zadaje sobie pytanie czym wÂłaÂściwie jest ZBAWIENIE  ?
Nawet rozwaÂżania teologiczne odnoszÂą siĂŞ w tym zakresie raczej do tego, co spotka nas po Âśmierci. ChciaÂłbym tu przytoczyĂŚ krĂłtki tekst jednego z takich rozwaÂżaĂą, ktĂłre koĂączy siĂŞ bardzo interesujÂąco :

Na temat zbawienia Koœció³ mówi niewiele; u¿ywa przy tym okreœleù typu: "bêdziesz z Bogiem i ze œwiêtymi w niebie", "zobaczysz Boga twarz¹ w twarz". Wspó³czesnemu cz³owiekowi niewiele to mówi. Kiedy kupujemy samochód, komputer czy komórkê, dostajemy ich dok³adny opis i mniej wiêcej wiemy, czego siê spodziewaÌ. Z³oœliwie mo¿na powiedzieÌ, ¿e ze zbawieniem jest jak z kupowaniem kota w worku: nie wiemy, co dostaniemy.

Mimo to pojĂŞcie "zbawienia" funkcjonuje w kaÂżdej religii?

Znamy relacje, pochodz¹ce z ró¿nych czasów i kultur, w których ludzie twierdz¹, ¿e doœwiadczyli kontaktu z "ostateczn¹ rzeczywistoœci¹", z Bogiem, Absolutem, Sacrum, czy - jak to nazwa³ Rudolf Otto - z numinosum. Takie doœwiadczenia, zwane mistycznymi wystêpuj¹ w obrêbie ka¿dej religii i choÌ nie s¹ zbyt liczne stanowi¹ intryguj¹ce œwiadectwa, które trudno zlekcewa¿yÌ, nawet naukowcom. Jednak to, jak w tej "rzeczywistoœci" bêdziemy (jeœli bêdziemy) uczestniczyÌ po œmierci - pozostaje wielk¹ niewiadom¹. W jednych religiach nazywa siê ten przysz³y stan zbawieniem, w innych wyzwoleniem, w jeszcze innych nirwan¹, czyli zdmuchniêciem lub zgaœniêciem. Wszystkie te okreœlenia maj¹ jednak nader metaforyczny charakter i tak naprawdê niewiele nam mówi¹.

W Biblii czytamy, Âże powstanie "nowe niebo i nowa ziemia" (por. Ap 21, 1) W zwiÂązku z tym moÂżna sÂądziĂŚ, Âże po Âśmierci bĂŞdzie to samo, co tu, tylko inaczej.
(.. )
Z niektórych s³ów Jezusa mo¿na wnioskowaÌ, i¿ bardzo wiele zale¿y od nas. On czêsto mówi³ do ludzi: IdŸ, Twoja wiara ciê uzdrowi³a (Mk 10,52), albo "niech ci siê stanie wedle s³ów twoich", "wedle twojej wiary". Cuda Jezusa zale¿¹ od tej naszej wiary: I niewiele zdzia³a³ tam cudów z powodu ich niedowiarstwa (Mt 13, 58). Mo¿na zaryzykowaÌ stwierdzenie, ¿e w wielu miejscach Nowego Testamentu powiedziane jest coœ w rodzaju: "bêdziesz mia³ tak, jak wierzysz": twoja wiara Ciê uzdrowi, uleczy, odpuœci grzechy, zbawi. Wynika z tego, ¿e miêdzy Stworzycielem (Bogiem) a stworzeniem (cz³owiekiem) istnieje dynamiczna relacja; mo¿emy kszta³towaÌ rzeczywistoœÌ - zarówno tu na ziemi, jak i potem, cokolwiek to "potem" oznacza.

http://www.opoka.org.pl/biblioteka/T/TS/zbawienie.html

WÂłaÂśnie - powstanie "nowe niebo i nowa ziemia" . MoÂżemy ksztaÂłtowaĂŚ rzeczywistoœÌ ,moÂżemy nawet doÂświadczyĂŚ zbawienia, choĂŚ KoÂśció³ domniemywa, Âże stanie siĂŞ  to po Âśmierci, tak jakby zbawienie nie dotyczyÂło zupeÂłnie Âżycia tu i teraz.
Sam Koœció³ nie wie za bardzo co to jest zbawienie.

PiszĂŞ o tym , gdyÂż zdarzyÂło mi siĂŞ ostatnio obejrzeĂŚ niesamowity film pt "Revolver"  w ktĂłrym reÂżyser "wymiĂŞtosiÂł" swojego bohatera poprzez ró¿nego rodzaju ekstremalne doÂświadczenia Âżyciowe ( akcja osadzona w klimacie gangsterskim ), po to, aby czÂłowiek ten "przeszedÂł samego siebie". Moje wraÂżenie z koĂącowej sceny  tego filmu jest takie, Âże Jack Green doÂświadcza.. zbawienia. I sam siĂŞ nim niejako staje.
Film tutaj ( polecam szczegĂłlnie 108 minutĂŞ filmu ) http://hityfilmowe.com/film-online,Revolver-2005-lektor-pl,ID2281.html

Zrozumia³em wtedy, ¿e zbawienie nie jest czymœ zarezerwowanym dla wyj¹tkowo bogobojnych ludzi czy te¿ wyj¹tkowo uduchowionych Nauczycieli. Zbawienia mo¿na doœwiadczyÌ ,kiedy siê je zrozumie,a to wynika z konfrontacji z samym sob¹.Tu i teraz,w ka¿dej minucie ¿ycia. Bêd¹c w tym stanie, dos³ownie ,zmieniasz rzeczywistoœÌ . Wiara wynikaj¹ca z wewnêtrznej si³y spokoju (po walce stoczonej z w³asnym szatanem ) zmienia siê w pewnoœÌ i staje siê narzêdziem kreacji.

ps. parafrazujÂąc cytat z filmu " Nie robisz tego, co robisz , poniewaÂż kogoÂś lubisz ,albo nie.... robisz to, poniewaÂż ... jesteÂś tym kimÂś  "  ... UÂśmiech) wyzwalajÂąca prawda UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 01, 2011, 16:12:36 wysłane przez Dariusz » Zapisane
PHIRIOORI
Gość
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 01, 2011, 13:21:28 »

jest nieuzasadniona i ponad miare rozpompowanÂą naiwnÂą nadziejÂą,
Âże ktoÂś poza nami
sprawi iÂż
nasze zycie osiagnie wyzsza jakosc,
pomimo upartej kultywacji ewidentnych zaczynow jakosci miernej

czyli inaczej : Jest wiar¹ w nieodpowiedzialnoœÌ i bezkarnoœÌ.

Nastepnie przy uzyciu zlozonych technik magiczno-spychologicznch,
odpowiedzialnosc ta cedowana jest na innych.

PrzykÂładowo: Kto ÂłyknÂą jak pelikan, ze Hitler odpowiada za koszmary II wojny,
jest kandydatem do listy naiwniakow.

Warto tez poznac powiazania:
Akcja Ocalenie (nazisci ratowani przez kler,
pan Kobylanski a akcja ocalenie,
Rydzyk i radio maryja, a pan Kobylanski)

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 01, 2011, 16:12:51 wysłane przez Dariusz » Zapisane
ptak
Gość
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 01, 2011, 13:51:29 »

Czym jest zbawienie?
W wersji najkrĂłtszej, to pozbycie siĂŞ syndromu ofiary wymagajÂącej zbawienia.  MrugniĂŞcie
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 01, 2011, 16:13:06 wysłane przez Dariusz » Zapisane
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 01, 2011, 21:48:09 »

Dobry temat, a i mozna podyskutowac. Slowo "zbawienie" w dzisiejszych czasach jest uzywane w roznych sytuacjach. Troche poszperalam i znalazlam pare ciekawych linkow :

http://www.zbawienie.com/zbawienie2.htm  Aby dostÂąpiĂŚ zbawienia naleÂży uwierzyĂŚ w Chrystusa.

Co to jest zbawienie? InnÂą formÂą tego znanego sÂłowa jest termin - wyzwolenie . WiĂŞkszoœÌ religii szermuje tajemniczym sÂłowem  - zbawieniem, bez precyzyjnego wyjaÂśnienia, co ten termin oznacza.
http://www.zbawienie.com/zbawienie.htm

Chrystus zmartwychwstaÂł! Co to oznacza?  http://www.zbawienie.pl/

Zbawienie – uwolnienie siĂŞ z niekorzystnego stanu lub okolicznoÂści. SzczegĂłlnie istotny w chrzeÂścijaĂąstwie i judaizmie akt wybawienia ludzi przez Boga: http://pl.wikipedia.org/wiki/Zbawienie

Zbawienie szatana:
Pytania i odpowiedziMoje pytanie dotyczy mo¿liwoœci zbawienia szatana. Wiem, ze Koœció³ odrzuca tak¹ mo¿liwoœÌ, ale na jakiej podstawie? Przecie¿ nie mo¿na z góry zak³adaÌ, ze szatan nie mo¿e siê nawróciÌ, bo skoro ma woln¹ wolê, mo¿e kiedyœ zrozumie swój b³¹d.
http://www.kosciol.pl/article.php/20040521111753470

Czym jest zbawienie

Zbawienie jest wybawieniem grzesznika przez Boga z Jego wÂłasnego (BoÂżego) sprawiedliwego sÂądu.

BĂłg jest caÂłkowicie czysty i sprawiedliwy. Jest jedynym i doskonaÂłym wzorcem sprawiedliwoÂści wÂśrĂłd caÂłego stworzenia. Ten wzorzec doskonaÂłoÂści zostaÂł przez Niego objawiony w Biblii. Jego czÂąstkĂŞ widzimy w 20 rozdziale KsiĂŞgi WyjÂścia (II KsiĂŞga MojÂżeszowa), gdzie BĂłg daje MojÂżeszowi 10 przykazaĂą. Widzimy w nich wzĂłr moralnej doskonaÂłoÂści. Ta moralna doskonaÂłoœÌ jest odbiciem BoÂżego charakteru. Jezus powiedziaÂł: „z obfitoÂści serca mĂłwiÂą usta”: „Plemiona Âżmijowe! JakÂże moÂżecie mĂłwiĂŚ dobrze, bĂŞdÂąc zÂłymi? Albowiem z obfitoÂści serca mĂłwiÂą usta.” (Mt 12:34). Widzimy zatem, Âże kiedy BĂłg nadawaÂł moralne prawo, daÂł nam wglÂąd w swĂłj wÂłasny doskonaÂły i nieskazitelny charakter. Prawo jest wiĂŞc wzorem sprawiedliwoÂści, ktĂłry wszyscy ludzie sÂą zobligowani przestrzegaĂŚ, niezaleÂżnie od tego czy sÂą tego Âświadomi, czy nie.

Nie istnieje prawo bez kary za zÂłamanie tegoÂż prawa. JeÂśli w prawie nie ma kary, jest ono niczym innym jak tylko sloganem. Jednak w przypadku prawa BoÂżego, StwĂłrca stwierdza, Âże ktokolwiek je zÂłamie, umrze: „Oto wszyscy ludzie sÂą moi, zarĂłwno ojciec, jak syn – sÂą moimi. KaÂżdy, kto grzeszy, umrze.” (Ez 18:4). Zatem sprawiedliwym sÂądem BoÂżym nad tymi, ktĂłrzy prawo ÂłamiÂą, jest potĂŞpienie. BĂłg jednak w swoim niezwykÂłym miÂłosierdziu zapewniÂł wyjÂście z tego stanu. Tym wyjÂściem jest jedynie Syn BoÂży, Jezus Chrystus: „ Na poczÂątku byÂło SÂłowo, a SÂłowo byÂło u Boga, a Bogiem byÂło SÂłowo.” (J 1:1); „A SÂłowo ciaÂłem siĂŞ staÂło i zamieszkaÂło wÂśrĂłd nas, i ujrzeliÂśmy chwa³ê jego, chwa³ê, jakÂą ma jedyny Syn od Ojca, peÂłne Âłaski i prawdy.” (J 1:14); „Albowiem tak BĂłg umiÂłowaÂł Âświat, Âże Syna swego jednorodzonego daÂł, aby kaÂżdy, kto weĂą wierzy, nie zgin¹³, ale miaÂł Âżywot wieczny.”( J 3:16); „I nie ma w nikim innym zbawienia; albowiem nie ma Âżadnego innego imienia pod niebem, danego ludziom, przez ktĂłre moglibyÂśmy byĂŚ zbawieni.” (Dz 4:12), ktĂłry umarÂł na krzyÂżu za nasze grzechy: „On grzechy nasze sam na ciele swoim poniĂłsÂł na drzewo, abyÂśmy, obumarÂłszy grzechom, dla sprawiedliwoÂści Âżyli; jego siĂące uleczyÂły was.” (1P 2:24).

Widzimy wiĂŞc, Âże zbawienie jest wybawieniem grzesznika od sprawiedliwego sÂądu BoÂżego. Zbawienie oznacza Âże jesteÂśmy „zbawieni” od tego sÂądu.  http://carm.org/languages/polish/czym-jest-zbawienie

http://zbawienieiwiara.com/  :RzekÂł Jezus:
"Zaprawdê, zaprawdê, powiadam ci, jeœli siê ktoœ nie narodzi powtórnie, nie mo¿e ujrzeÌ królestwa Bo¿ego. Nikodem powiedzia³ do Niego: Jak¿e¿ mo¿e siê cz³owiek narodziÌ bêd¹c starcem? Czy¿ mo¿e powtórnie wejœÌ do ³ona swej matki i narodziÌ siê? Jezus odpowiedzia³:
Zaprawdê, zaprawdê powiadam ci, jeœli siê ktoœ nie narodzi z wody i z Ducha, nie mo¿e wejœÌ do królestwa Bo¿ego. To, co siê z cia³a narodzi³o, jest cia³em, a to, co siê z Ducha narodzi³o, jest duchem. Nie dziw siê, ¿e powiedzia³em ci:
TRZEBA WAM SIÊ POWTÓRNIE NARODZIÆ
. Wiatr wieje tam, gdzie chce, i szum jego s³yszysz, lecz nie wiesz, sk¹d przychodzi i dok¹d pod¹¿a. Tak jest z ka¿dym, który narodzi³ siê z Ducha."
- Jan 3:3-8

"Ja wam powiadam: ProÂście, a bĂŞdzie wam dane; szukajcie, a znajdziecie; koÂłaczcie, a otworzÂą wam." KaÂżdy bowiem, kto prosi, otrzymuje; kto szuka, znajduje; a koÂłaczÂącemu otworzÂą.
JeÂżeli ktĂłrego z was, ojcĂłw, syn poprosi o chleb, czy poda mu kamieĂą? Albo o rybĂŞ, czy zamiast ryby poda mu wĂŞÂża? Lub teÂż gdy prosi o jajko, czy poda mu skorpiona? JeÂśli wiĂŞc wy, choĂŚ Âźli jesteÂście, umiecie dawaĂŚ dobre dary swoim dzieciom, o ileÂż bardziej Ojciec z nieba da Ducha ÂŚwiĂŞtego tym, ktĂłrzy Go proszÂą."
- ÂŁukasz 11:9 -12

"Ale szukajcie najpierw KrĂłlestwa BoÂżego i sprawiedliwoÂści jego, a wszystko inne bĂŞdzie wam dodane."
- Mateusz 6:33

"Kto ma przykazania moje i zachowuje je, ten Mnie mi³uje. Kto zaœ Mnie mi³uje, ten bêdzie umi³owany przez Ojca mego, a równie¿ Ja bêdê go mi³owa³ i objawiê mu siebie. Rzek³ do Niego Juda, ale nie Iskariota: Panie, có¿ siê sta³o, ¿e nam siê masz objawiÌ, a nie œwiatu? W odpowiedzi rzek³ do niego Jezus:Jeœli Mnie kto mi³uje, bêdzie zachowywa³ moj¹ naukê, a Ojciec mój umi³uje go, i przyjdziemy do niego, i bêdziemy u niego przebywaÌ."
- Jan 14:21-26

"Gdy zaÂś przyjdzie On, Duch Prawdy, doprowadzi was do caÂłej prawdy."
- Jan 16:13

"KaÂżdy, kto grzeszy, dopuszcza siĂŞ bezprawia, poniewaÂż grzech jest bezprawiem. Wiecie, Âże On siĂŞ objawiÂł po to, aby zgÂładziĂŚ grzechy, w Nim zaÂś nie ma grzechu. KaÂżdy, kto trwa w Nim, nie grzeszy, Âżaden zaÂś z tych, ktĂłrzy grzeszÂą, nie widziaÂł Go ani Go nie poznaÂł. Dzieci, nie dajcie siĂŞ zwodziĂŚ nikomu; kto postĂŞpuje sprawiedliwie, jest sprawiedliwy, tak jak On jest sprawiedliwy. Kto grzeszy, jest dzieckiem diabÂła, poniewaÂż diabeÂł trwa w grzechu od poczÂątku. Syn BoÂży objawiÂł siĂŞ po to, aby zniszczyĂŚ dzieÂła diabÂła. KaÂżdy, kto narodziÂł siĂŞ z Boga, nie grzeszy, gdyÂż trwa w nim nasienie BoÂże, taki nie moÂże grzeszyĂŚ, bo siĂŞ narodziÂł z Boga. DziĂŞki temu moÂżna rozpoznaĂŚ dzieci Boga i dzieci diabÂła: kaÂżdy, kto postĂŞpuje niesprawiedliwie, nie jest z Boga, jak i ten, kto nie miÂłuje swego brata."
- 1.List Jana 3:4-10

"Wszystko wiĂŞc, co byÂście chcieli, Âżeby wam ludzie czynili, i wy im czyĂącie! Albowiem na tym polega Prawo i Prorocy. WchodÂźcie przez ciasnÂą bramĂŞ. Bo szeroka jest brama i przestronna ta droga, ktĂłra prowadzi do zguby, a wielu jest takich, ktĂłrzy przez niÂą wchodzÂą. JakÂże ciasna jest brama i wÂąska droga, ktĂłra prowadzi do Âżycia, a maÂło jest takich, ktĂłrzy jÂą znajdujÂą.
StrzeÂżcie siĂŞ faÂłszywych prorokĂłw, ktĂłrzy przychodzÂą do was w owczej skĂłrze, a wewnÂątrz sÂą drapieÂżnymi wilkami. Poznacie ich po ich owocach. Czy zbiera siĂŞ winogrona z ciernia albo z ostu figi? Tak kaÂżde dobre drzewo wydaje dobre owoce, a zÂłe drzewo wydaje zÂłe owoce. Nie moÂże dobre drzewo wydaĂŚ zÂłych owocĂłw ani zÂłe drzewo wydaĂŚ dobrych owocĂłw. KaÂżde drzewo, ktĂłre nie wydaje dobrego owocu, bĂŞdzie wyciĂŞte i w ogieĂą wrzucone."
- Mateusz 7:12-1

Czy po SÂądzie Ostatecznym BĂłg bĂŞdzie torturowaĂŚ grzesznikĂłw, ktĂłrzy nie dostÂąpili zbawienia?
http://pytamy.pl/query,zbawienie,szukaj.html?smclgnzlticaid=6c0d6

Zbawienie, czyli wszystko albo nic: http://www.opoka.org.pl/biblioteka/T/TS/zbawienie.html

http://www.cai.org/pl/faq/zbawienie :Nie traÌ swojego ¿ycia, ignoruj¹c Boga, zatroszcz siê teraz o swoje zbawienie, kiedy jeszcze na pokutê nie jest za póŸno.

PHIRIOORI
Gość
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 02, 2011, 10:41:00 »

Czym jest zbawienie?
W wersji najkrĂłtszej, to pozbycie siĂŞ syndromu ofiary wymagajÂącej zbawienia.  MrugniĂŞcie

PiĂŞkne.

Osoba UZALEÂŻNIONA od "zbawiania" nigdy nie jest wolna.
To ewidentny WYBOR NIEWOLNICTWA na wÂłasne Âżyczenie.

A na te cytaty rafaeli nawet nie zerkam, bo ona jest DOWODEM
skali wypatroszenia takiego "beneficjena" zbawiania,
ktory nie jest w stanie nic dodac od siebie Âżywego.

proponuje zamiescic kod "zbawienie", jako jeden
z kodow siÂł ciemnoÂści.

Chichot

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 02, 2011, 10:41:33 wysłane przez PHIRIOORI » Zapisane
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 03, 2011, 14:17:40 »

PHIRIOORI

BEZ MILOSIERDZIA NIE MA ZBAWIENIA

Milosierdzie jest najwazniejszym z praw przekazanych przez Chrystusa:"Kochajcie sie nawzajem jak bracia:milujcie blizniego jak siebie samego;wybaczajcie waszym wrogom;nie czyncie innym tego, czego nie chcielibyscie, by czyniono wobec was"-wszystko to zawiera sile w slowie "milosierdzie" Ktokolwiek wobec blizniego zywi uczucie wrogosci, nienawisci, zazdrosci i urazy, nie ma w sobie milosierdzia. Klamie, jesli nazywa siebie "chrzescijaninem", obrazajac przy tym  Boga.

Ludzie wszelkoich przekonan, wszelkich religii i koloru skory- jestescie wszyscy bracmi, gdyz Bog wzywa was wszystkich do siebie. Wezcie sie wszyscy za rece, niezaleznie od tego, jak go czcicie, i nie narzucajciena siebie klontw, gdyz sa one pogwalceniem zasady milosierdzia, o ktorym mowil Chrystua.

Ludzie kierowani egoizmem ciagle ze soba walcza: jesli bedzie nimi kierowac milosierdzie, zapanuje wsrod nich pokoj. Dopiero gdy milosierdzie bedzie stanowic o podstawach wszystkich instytucji, szczescie na tym swiecie zostanie zapewnione. Zgodnie ze slowami Chrystusa, tylko ono moze zagwarantowac spokoj w przyszlosci, gdyz w domysle zawiera w sobie zalety, ktore moga zaprowadzic ludzi ku doskonalosci. Gdy bedziemy wcielac w praktyce zasady prawdziwego milosierdzia, takiego, o jakim uczyl i jakiego przyklad dawal Chrystua, nie bedzie juz egoizmu, pychy, nienawisci, zazdrosci i oszczerstw. Dlatego "Bez milosierdzia nie ma zbawienia"-to jest jedyna i najprostrza droga do szczescia i wewnetrznego spokoju.

Ps
Sventer
Gość
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 03, 2011, 16:44:56 »

Po co mi zbawienie? A co jeÂśli ktoÂś tego "obcego" zbawienia nie potrzebuje?

Kolejny tekst ukrywajÂący kÂłamstwo pod pÂłaszczykiem miÂłoÂści i pokoju, Âżaden BĂłg Ci tego nie da...
Tylko Ty sama sobie...
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 03, 2011, 17:58:16 »

Przykro mi, ale nie zrozumiales tego co ja napisalam. Ty niczego nie musisz, a juz napewno ja ciebie do niczego nie namawiam.
Pomysl, gdybys mial do czynienia z ludzmi  o jakich ich pisze, czy nie jest to realne ze swiat by inaczej wygladal.
Cudow nie ma, czlowiek musi zaczac nad soba pracowac. Czesto ludzie pytaja, jak ma wygladac ten nowy swiat. W nowym swiecie nie bedzie miejsca na egoizm,pyche, proznosc,ambicje,chciwosc, nienawisc, zazdrosc,pozadanie, sklonnosc do rzucania oszczerstw sa trujacymi chwastami rosnacymi na duszy- kilka z nich nalezy kazdego dnia wyrywac, a antidotum na ich jad mozna znalezc w " MILOSIERDZIU i POKORZE.
Wyglada to wszystko moze byc bardzo religijnie, ale niestety innego wyjscia nie ma im predzej zaczniemy pracowac nad soba, tym lepiej.

To o czym ja pisze, nic nie  jest klamstwem i ukryte, to jest realitet, czy sie komus podoba , czy nie. Kazdy z nas jest codziennie kowalem wlasnego zycia i losu.

Sventer, byc moze ty nie potrzebujesz zbawienia, bo uwazasz ze jestes czlowiekiem prawym. Nie wiem o jakim obcym zbawieniu mowisz. Ja sie nie bawie w klamczuche, czy oszustke. To co pisze, to z mojej praktyki zyciowej.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 03, 2011, 18:07:14 wysłane przez Rafaela » Zapisane
quetzalcoatl44
Gość
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 03, 2011, 17:59:06 »

kazdy potrzebuje zbawienie tj pogodeznia sie z samym soba, z wszystkimi sprzecznosciami, i z innymi itd..to praca ze swiadomoscia, podswiadomoscia, emocjami, a moze to zapewnic milosc i harmonia, inaczej czlowiek jest rozdarty, miota sie,  targaja nim pasje i demony co jest na reke tym ktorzy chca zniewolenia, strachu i niewolnikow
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 03, 2011, 18:08:39 »

To prawda, masz racje quetzalcoatl44 .
between
Gość
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 04, 2011, 11:02:49 »

Czym jest zbawienie?

To sztuczna potrzeba wykreowana przez religie aby podtrzymaĂŚ ich istnienie.
Skoro uwierzysz, Âże potrzebujesz zbawienia - uwierzysz takÂże, Âże potrzebujesz jego 'dostarczyciela'
Czysty popyt-podaÂż. I sztuczne kreowanie potrzeb. Marketing i manipulacja.

pozdro

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 04, 2011, 11:48:51 wysłane przez between » Zapisane
east
Gość
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 04, 2011, 13:17:20 »

Rafaelo
Czesto ludzie pytaja, jak ma wygladac ten nowy swiat. W nowym swiecie nie bedzie miejsca na egoizm,pyche, proznosc,ambicje,chciwosc, nienawisc, zazdrosc,pozadanie, sklonnosc do rzucania oszczerstw sa trujacymi chwastami rosnacymi na duszy- kilka z nich nalezy kazdego dnia wyrywac, a antidotum na ich jad mozna znalezc w " MILOSIERDZIU i POKORZE.
Wyglada to wszystko moze byc bardzo religijnie, ale niestety innego wyjscia nie ma im predzej zaczniemy pracowac nad soba, tym lepiej.

Nie dlatego w "nowym Âświecie" nie bĂŞdzie miejsca  na to, co napisaÂłaÂś, Âże ktoÂś je bĂŞdzie wyrywaÂł, albo nas zbawiaÂł, ani nawet nie dlatego, Âże sam czÂłowiek bĂŞdzie siĂŞ nad sobÂą znĂŞcaÂł za to, Âże kogoÂś nie lubi ( bo muszĂŞ byĂŚ dobry, muszĂŞ hehe ) . To jest spaczone podejÂście, wedÂług mnie.
Wszystko dalej bĂŞdzie moÂżliwe z tym, Âże pewne rzeczy stanÂą siĂŞ po prostu  nieopÂłacalne. U podstaw tego leÂży zrozumienie , a nawet BEZPOÂŚREDNIE  ODCZUCIE , tego, Âże jesteÂśmy wszyscy  po³¹czeni. JeÂśli odczujesz i zrozumiesz ,  Âże w czasie rzeczywistym zbierasz to  co posiejesz , to szybko siĂŞ nauczysz , Âże opÂłaca siĂŞ miÂłosierdzie i dobro UÂśmiech
I Âżadna Instytucja juÂż na tym kapitaÂłu nie zrobi. Dlatego, Âże jesteÂśmy bezpoÂśrednio pod³¹czeni do ÂŚwiadomoÂści. "Rozmawiamy" z niÂą jĂŞzykiem intencji,fal, czĂŞstotliwoÂści, rezonansu. Co rĂłwnieÂż moÂżna robiĂŚ poprzez odpowiednio modulowanÂą intonacjĂŞ ,tzw modlitwĂŞ , ale  nie musi mieĂŚ to nic wspĂłlnego z religiÂą. Bo religie nie wymyÂśliÂły modlitwy, robili to juÂż wczeÂśniej szamani. Religie tylko jÂą zinstytucjonalizowaÂły , ubraÂły w sÂłowa, wykorzystujÂą jej moc poprzez dziaÂłanie modlÂącego siĂŞ, Âżywego czÂłowieka. Tylko, Âże ten czÂłowiek  dzisiaj niewiele ma z modlitwy.
Enigma
Gość
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 07, 2011, 21:44:07 »

http://zbawienieiwiara.com/  :RzekÂł Jezus:
"Zaprawdê, zaprawdê, powiadam ci, jeœli siê ktoœ nie narodzi powtórnie, nie mo¿e ujrzeÌ królestwa Bo¿ego. Nikodem powiedzia³ do Niego: Jak¿e¿ mo¿e siê cz³owiek narodziÌ bêd¹c starcem? Czy¿ mo¿e powtórnie wejœÌ do ³ona swej matki i narodziÌ siê? Jezus odpowiedzia³:
Zaprawdê, zaprawdê powiadam ci, jeœli siê ktoœ nie narodzi z wody i z Ducha, nie mo¿e wejœÌ do królestwa Bo¿ego. To, co siê z cia³a narodzi³o, jest cia³em, a to, co siê z Ducha narodzi³o, jest duchem. Nie dziw siê, ¿e powiedzia³em ci:
TRZEBA WAM SIÊ POWTÓRNIE NARODZIÆ
. Wiatr wieje tam, gdzie chce, i szum jego s³yszysz, lecz nie wiesz, sk¹d przychodzi i dok¹d pod¹¿a. Tak jest z ka¿dym, który narodzi³ siê z Ducha."
- Jan 3:3-8

Woda to symbol uczuc. Czysta woda - czyste uczucia, brudna-nieczyste. PodobnieÂż Duch, zdanie ktĂłre pozwoliÂłam sobie podkreslic, stanowi esencje duchowej przemiany. Jezus wspomina rĂłwnieÂż o 'wodzie Âżywej" - imho chi, prana, tzw ÂświatÂło

Jan 4.10
10 Jezus odpowiedziaÂł jej na to: «O, gdybyÂś znaÂła dar BoÂży i [wiedziaÂła], kim jest Ten, kto ci mĂłwi: "Daj Mi siĂŞ napiĂŚ" - prosiÂłabyÂś Go wĂłwczas, a daÂłby ci wody Âżywej»3. 11 PowiedziaÂła do Niego kobieta: «Panie, nie masz czerpaka, a studnia jest g³êboka. SkÂądÂże wiĂŞc weÂźmiesz wody Âżywej? 12 Czy Ty jesteÂś wiĂŞkszy od ojca naszego Jakuba, ktĂłry daÂł nam tĂŞ studniĂŞ, z ktĂłrej piÂł i on sam, i jego synowie i jego bydÂło?» 13 W odpowiedzi na to rzekÂł do niej Jezus: «KaÂżdy, kto pije tĂŞ wodĂŞ, znĂłw bĂŞdzie pragn¹³. 14 Kto zaÂś bĂŞdzie piÂł wodĂŞ, ktĂłrÂą Ja mu dam, nie bĂŞdzie pragn¹³ na wieki, lecz woda, ktĂłrÂą Ja mu dam, stanie siĂŞ w nim ÂźrĂłdÂłem wody wytryskajÂącej ku Âżyciu wiecznemu». 15 RzekÂła do Niego kobieta: «Daj mi tej wody, abym juÂż nie pragnĂŞÂła i nie przychodziÂła tu czerpaĂŚ». 16 A On jej odpowiedziaÂł: «IdÂź, zawoÂłaj swego mĂŞÂża i wróÌ tutaj!» 17 A kobieta odrzekÂła Mu na to: «Nie mam mĂŞÂża». RzekÂł do niej Jezus: «Dobrze powiedziaÂłaÂś: Nie mam mĂŞÂża. 18 MiaÂłaÂś bowiem piĂŞciu mê¿ów, a ten, ktĂłrego masz teraz, nie jest twoim mĂŞÂżem. To powiedziaÂłaÂś zgodnie z prawdÂą». 19 RzekÂła do Niego kobieta: «Panie, widzĂŞ, Âże jesteÂś prorokiem. 20 Ojcowie nasi oddawali czeœÌ Bogu na tej gĂłrze, a wy mĂłwicie, Âże w Jerozolimie jest miejsce, gdzie naleÂży czciĂŚ Boga». 21 OdpowiedziaÂł jej Jezus: «Wierz Mi, kobieto, Âże nadchodzi godzina, kiedy ani na tej gĂłrze, ani w Jerozolimie nie bĂŞdziecie czcili Ojca. 22 Wy czcicie to, czego nie znacie, my czcimy to, co znamy, poniewaÂż zbawienie bierze poczÂątek od ÂŻydĂłw. 23 Nadchodzi jednak godzina, owszem juÂż jest, kiedy to prawdziwi czciciele bĂŞdÂą oddawaĂŚ czeœÌ Ojcu w Duchu i prawdzie4, a takich to czcicieli chce mieĂŚ Ojciec. 24 BĂłg jest duchem: potrzeba wiĂŞc, by czciciele Jego oddawali Mu czeœÌ w Duchu i prawdzie». 25 RzekÂła do Niego kobieta: «Wiem, Âże przyjdzie Mesjasz, zwany Chrystusem. A kiedy On przyjdzie, objawi nam wszystko». 26 PowiedziaÂł do niej Jezus: «Jestem nim Ja, ktĂłry z tobÂą mĂłwiĂŞ».

Jan 7.37
37 9 W ostatnim zaÂś, najbardziej uroczystym dniu ÂświĂŞta, Jezus stojÂąc zawoÂłaÂł donoÂśnym gÂłosem: «JeÂśli ktoÂś jest spragniony, a wierzy we Mnie - niech przyjdzie do Mnie i pije! 38 Jak rzekÂło Pismo: Strumienie wody Âżywej popÂłynÂą z jego wnĂŞtrza». 39 A powiedziaÂł to o Duchu, ktĂłrego mieli otrzymaĂŚ wierzÂący w Niego; Duch bowiem jeszcze nie byÂł 10, poniewaÂż Jezus nie zostaÂł jeszcze uwielbiony. 40 A wÂśrĂłd sÂłuchajÂących Go tÂłumĂłw odezwaÂły siĂŞ gÂłosy: «Ten prawdziwie jest prorokiem». 41 Inni mĂłwili: «To jest Mesjasz». «Ale - mĂłwili drudzy - czyÂż Mesjasz przyjdzie z Galilei?11 42 CzyÂż Pismo nie mĂłwi, Âże Mesjasz bĂŞdzie pochodziÂł z potomstwa Dawidowego i z miasteczka Betlejem?»12 43 I powstaÂło w tÂłumie rozdwojenie z Jego powodu. 44 NiektĂłrzy chcieli Go nawet pojmaĂŚ, lecz nikt nie odwaÂżyÂł siĂŞ podnieœÌ na Niego rĂŞki.

Nie ma co sie czarowac, aby 'narodzic sie ponownie' najpierw trzeba pozwolic na 'Âśmierc'  (rĂłwnieÂż dlatego aby uwolnic sie od strachu przed niÂą i zakosztowac nieÂśmiertelnoÂści). Symbol ofiary na krzyÂżu, (imho) to to osobista Âśmierc ego. PoniewaÂż poczĂŞty w tzw 'grzechu pierworodnym' w czÂłowieku drzemie g³êboko skrywany intynkt zwierzaka, przemiana ducha -> podniesienie kundalini kojarzone jako przejÂście przez ogieĂą, zmienia nie tylko ciaÂło (kanaÂły Ida-Suszumna-Pigala) doprowadza rĂłwnieÂż do harmonii, miĂŞdzy pierwiastkiem ÂżeĂąskim i mĂŞskim - jin, jang.

Tak wiêc zbawienie - narodzic sie ponownie w czystoœci ducha, zyskuj¹c harmoniê wewnêtrzn¹, która to wyzwolona od materialnej ¿¹dzy, wyzwala jednoczesnie od samsary Mrugniêcie
Wiem Âże brzmi to troche banalnie, ale z drugiej strony kto przy okazji 'Âświatowego zamĂŞtu' miaÂł okazje w proch sie obrĂłcic i z tego prochu odrodzic niczym Fenix, wie Âże stan ten jest osiÂągalny choc realizacja wymaga wysiÂłku, wyrzeczeĂą i czegoÂś co nazwaÂłabym ....
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: