Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 19:42:09

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: 1 [2] 3 4 5 6 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Przeniesiony "Katolicyzm - zak³amana i barba¿yñska religia"  (Przeczytany 70922 razy)
0 u¿ytkowników i 5 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
dv2
Go¶æ
« Odpowiedz #25 : Wrzesieñ 24, 2008, 19:33:33 »

nie traktuj tego jako obra¿anie, nic z tych rzeczy. Ale wybiegaj±c w przysz³o¶æ, za³o¿ysz rodzine - nie wezmiesz slubu? bêdziesz mia³ dzieci - nie ochrzcisz ich?
Mora
Go¶æ
« Odpowiedz #26 : Wrzesieñ 24, 2008, 19:36:48 »

Po pierwsze to nie twoja sprawa co ja bêdê robiæ w przysz³o¶ci...
Po drugie jak bêdê siê ¿eni³ to na pewno nie zdecyduje sam za siebie ale razem z partnerk± tak samo ¿e chrztem ale temu drugiemu bêdê bardziej przeciwny bo wola³ bym daæ mojemu dziecku wybór czy chce wierzyæ w boga czy nie a nie decydowaæ za niego ¿e musi byæ chrze¶cijaninem.
dv2
Go¶æ
« Odpowiedz #27 : Wrzesieñ 24, 2008, 19:39:37 »

hehe, to kolego jeszcze ma³o wiesz U¶miech bo za³o¿e siê ¿e i we¼miesz ¦LUB i OCHRZCISZ DZIECI itd i przyjm± komunie itp.itd wiesz dlaczego? Dlatego ¿e id±c Twoim tokiem my¶lenia, nie  chrzcz±c dziecka itd. skaza³by¶ je na cierpienie i ubli¿anie w jego najbli¿szym otoczeniu, tak to ju¿ jest. Wiêc uwa¿aj na s³owa U¶miech

Pozdrawiam
Mora
Go¶æ
« Odpowiedz #28 : Wrzesieñ 24, 2008, 19:46:46 »

irytujesz mnie cz³owieku...

jak by¶ nie zauwa¿y³ jest to temat o katolicyzmie a nie o tym co by gdy by itd. i ty lepiej uwa¿aj na s³owa bo ka¿dy cz³owiek jest inny i twoje idiotyczne gdybania o tym
nie  chrzcz±c dziecka itd. skaza³by¶ je na cierpienie i ubli¿anie w jego najbli¿szym otoczeniu
to jest po prostu ¶mieszne ja siê nie kryje z tym ¿e jestem jaki jestem i moje otoczenie nie przywi±zuje wagi do tego w co ja wierze... to ¿e tobie ubli¿ali to nie znaczy ¿e wszystkim...
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 24, 2008, 19:47:38 wys³ane przez Mora » Zapisane
dv2
Go¶æ
« Odpowiedz #29 : Wrzesieñ 24, 2008, 19:48:41 »

nie ma sprawy U¶miech Czyli o swoj± przysz³o¶æ siê nie martwisz bo "ot tak mo¿e kiedy¶, siê nawrocisz" U¶miech rozumiem U¶miech
ok, ju¿ siê nie czepiam, ale kiedy¶ jak ju¿ doro¶niesz, spojrzysz na ¶wiat zupe³nie inaczej, pozdrawiam U¶miech
Mora
Go¶æ
« Odpowiedz #30 : Wrzesieñ 24, 2008, 19:51:08 »

uwierz mi ¿e siê nie nawrócê od tak no chyba ¿e dosta³ bym jasny, klarowny dowód na istnienie boga a co do mojej osoby to siê po prostu odwal Z³y
Dariusz
Go¶æ
« Odpowiedz #31 : Wrzesieñ 24, 2008, 19:57:15 »

Je¶li ju¿ dostaniemy jasny i klarowny dowód na istnienie Bogo, to mo¿esz byæ pewny Mora, ¿adna religia z dotychczasowych nie bêdzie mia³a miejsca, prawa bytu.
Loukas
Go¶æ
« Odpowiedz #32 : Wrzesieñ 24, 2008, 19:59:20 »

A co Pan jestes taki pewny, Panie Darek?
dv2
Go¶æ
« Odpowiedz #33 : Wrzesieñ 24, 2008, 20:05:25 »

nie no spoko U¶miech ale nie wiesz co czeka Cie w przysz³o¶ci, tak¿e nigdy nie mow nigdy U¶miech
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 24, 2008, 20:05:40 wys³ane przez dv2 » Zapisane
Loukas
Go¶æ
« Odpowiedz #34 : Wrzesieñ 24, 2008, 20:10:26 »

No bez przesady, równie dobrze mo¿na "przewidywaæ", ¿e ziemiê opanuje rasa zmutowanych pi¿moszczurów... tylko - no w³a¶nie.
Dariusz
Go¶æ
« Odpowiedz #35 : Wrzesieñ 24, 2008, 20:11:36 »

Mo¿e byæ bez tego pana.
Co do pytania, tak. Je¶li chodzi o mnie jestem tego pewien.
Enigma
Go¶æ
« Odpowiedz #36 : Wrzesieñ 24, 2008, 20:55:02 »

jeju, ale sobie chata zrobiliscie, a ja chcia³am wróciæ do porzuconego w±tku rozmowy. D³ugo szuka³am odpowiedniego malunku, który pamietam ze Straznicy (to by³ czarno bia³y szkic). Gdzie liny do zwi±zania przegubów by³y osadzone na czubku tej kody - na zasadzie oparcia mog³o to utrzymac du¿y cie¿ar. Tu mam cos podobnego, chociaz nie dokoñca:

Na twojej ikonie, Jezusowi brakuje juz tylko u¶miechu, ale fakt to lepsze wyobra¿enie, ni¿ obnoszenie umazanego we krwi Jezusa. Po za tym nie odnios³es sie do mojej wypowiedzi, czy ktokolwiek chcia³by aby narzedzie tortury by³o symbolem zbawienia?
Mora
Go¶æ
« Odpowiedz #37 : Wrzesieñ 24, 2008, 21:18:39 »

nie no spoko U¶miech ale nie wiesz co czeka Cie w przysz³o¶ci, tak¿e nigdy nie mow nigdy U¶miech
A sk±d wiesz? mo¿e wiem...
dv2
Go¶æ
« Odpowiedz #38 : Wrzesieñ 24, 2008, 21:41:38 »

Wiesz to Ty jedno, ¿e dzisiaj ¿yjesz U¶miech

Pozdrawiam
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #39 : Wrzesieñ 24, 2008, 22:02:57 »

ale m³ody jeste¶ i g³upi, z wiekiem siê m±drzeje, wierz mi U¶miech
yyyy.... a czy Ty ju¿ jeste¶ "wiekowy"?
dv2
Go¶æ
« Odpowiedz #40 : Wrzesieñ 24, 2008, 22:10:25 »

nastêpny ateista? ;]

nie robmy offtopa  Szok

Pozdr Afro
Mora
Go¶æ
« Odpowiedz #41 : Wrzesieñ 24, 2008, 22:12:16 »

nastêpny ateista? ;]

nie robmy offtopa  Szok

Pozdr Afro
Masz co¶ do ateistów?

EDIT: zgadnij
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 24, 2008, 22:32:14 wys³ane przez Mora » Zapisane
dv2
Go¶æ
« Odpowiedz #42 : Wrzesieñ 24, 2008, 22:31:09 »

na jakiej podstawie wysnu³e¶ a¿ takie stwierdzenie?  Co¶ Szok
Loukas
Go¶æ
« Odpowiedz #43 : Wrzesieñ 24, 2008, 23:30:26 »

Gdzie liny do zwi±zania przegubów by³y osadzone na czubku tej kody - na zasadzie oparcia mog³o to utrzymac du¿y cie¿ar. Tu mam cos podobnego, chociaz nie dokoñca:
¦wiadkowie Jehowy utrzymuj± ró¿ne rzeczy, jednak nie widze powodu, ¿eby obdarzaæ tê wspólnotê wiêkszym zaufaniem - jest bardziej destrukcyjna nawet od KRK. Ale ok, to pewna wizja - podobnie jak ta Bu³hakowa w Mistrzu i Ma³gorzacie; bardziej czy mniej opara na przekazach historycznych. Odstêpuj±c od dok³adnego dr±¿enia tematu (chyba, ¿e wybitnie masz ochotê na przesuniêcie na grunt historyczny - ja reflektujê), stwierdze tylko, ¿e zupe³nie drugorzêdna jest forma. W religii liczy siê symbol i jego przes³anie. Zaraz do tego powrócê.

Na twojej ikonie, Jezusowi brakuje juz tylko u¶miechu, ale fakt to lepsze wyobra¿enie, ni¿ obnoszenie umazanego we krwi Jezusa. Po za tym nie odnios³es sie do mojej wypowiedzi, czy ktokolwiek chcia³by aby narzedzie tortury by³o symbolem zbawienia?
Niezasadne jest pytanie - czym krzy¿ by³, istotne jest - czym siê sta³. A jest symbolem zwyciêstwa, chwa³y, a jednocze¶nie dróg ca³ego ¶wiata i historii, które zbiegaj± siê w jednym punkcie. To, ¿e stanowi³ narzêdzie tortur tylko podwy¿sza i pog³êbia to w³a¶nie jego znaczenie symboliczne.
Micha³
Go¶æ
« Odpowiedz #44 : Wrzesieñ 24, 2008, 23:48:37 »

Kiedy¶ trafi³em na bardzo ciekaw± stronê o satanizmie (próbowa³em j± w³a¶nie znale¼æ ale z mizernym skutkiem) - wiele mi wtedy wyja¶ni³a, kiedy by³em na rozdro¿u wiary (parê lat temu uwa¿a³em swe pogl±dy za bliskie satanizmowi - tylko sobie nie my¶lcie za wiele  Cool po prostu parê aspektów zgadza³o siê z moimi pogl±dami)

S± 2 rodzaje satanizmu - pierwszy jest dla zbuntowanych nastolatków dewastuj±cych groby - wierz±cy w fizyczne istnienie szatana. Drugi - filozoficzny - uznaj±cy zasadê si³y i mocy tkwi±cej w cz³owieku - o jego udoskonalaniu siê poprzez si³ê, o pogardzie dla s³abych, itp. Ta odmiana jest stricte filozoficzna... (i wystarczy wpisaæ w googlach "satanizm" ¿eby siê dowiedzieæ na ten temat wiele rzeczy)

jak dla mnie ka¿da religia to sekta..

obiecujê ju¿ nie offtopowac w tym temacie Mrugniêcie
Micha³
Go¶æ
« Odpowiedz #45 : Wrzesieñ 24, 2008, 23:51:54 »

Mora - spokojnie. nie irytuj siê tak...
Mora
Go¶æ
« Odpowiedz #46 : Wrzesieñ 25, 2008, 00:46:12 »

Mora - spokojnie. nie irytuj siê tak...
Po prostu rozwala mnie takie co¶ jak mnie kto¶ dyskryminuje z powodu wieku...
Enigma
Go¶æ
« Odpowiedz #47 : Wrzesieñ 25, 2008, 16:13:39 »

Eh, ale naprawde pogadaliby¶cie sobie o satani¼mie gdzie indziej. To jest temat o przewinieniach instytucja KK w ¶wietle za³ozeñ wiary. Nie znaczy ze ma to byæ po¿ywka dla satanistów, wyznaj±cych szatana - wrecz przeciwnie, unaocznienie b³edów katolicyzmu ma za zadanie naprawy doktryny (wydaje sie to niemo¿liwe ale np Lutrowi sie uda³o) Wiec apeluje aby¶cie sobie za³ozyli osobny temat i tam spekulowali o kulcie szatana.

Cytat: Loukas
¦wiadkowie Jehowy utrzymuj± ró¿ne rzeczy, jednak nie widze powodu, ¿eby obdarzaæ tê wspólnotê wiêkszym zaufaniem - jest bardziej destrukcyjna nawet od KRK.
Jedyne co moge im zarzuciæ ze czasem zbyt sztywno trzymaj± sie liter Pisma, np co do transfuzji krwi. Ale tez dzieki ich uporowi mozna sie dowiedziec wiele niuansów o których na cosdzieñ sie milczy.

Cytat: Loukas
Niezasadne jest pytanie - czym krzy¿ by³, istotne jest - czym siê sta³. A jest symbolem zwyciêstwa, chwa³y, a jednocze¶nie dróg ca³ego ¶wiata i historii, które zbiegaj± siê w jednym punkcie.
Mi nie chodzi nawet o to czego symbolem jest krzy¿, tylko jakim kultem jest otaczany, gdzie w ko¶ciele wierni np ca³uj± drewno :Dekalog - 2 przykazanie
Nie czyñ sobie podobizny rze¼bionej czegokolwiek, co jest na niebie w górze, i na ziemi w dole,
i tego co jest w wodzie pod ziemi±. Nie bêdziesz siê im k³ania³, i nie bêdziesz im s³u¿y³
gdy¿ ja Pan, Bóg twój, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze winê ojców na synach
do trzeciego i czwartego pokolenia tych, którzy mnie nienawidz±, a okazuje ³askê do tysi±cznego
pokolenia tym, którzy mnie mi³uj± i przestrzegaj± moich przykazañ. 2 Moj¿. 20:4-6

a co do sztuki i kultury, mo¿na przeczytaæ w komentarzu:
"Drugie przykazanie Dekalogu nie zabrania tworzenia dzie³ sztuki. Nie stoi na przeszkodzie rozwojowi
malarstwa, rze¼by, grafiki i fotografii. Nie zabrania tak¿e pos³ugiwania siê ilustracjami przedstawiaj±cymi np. aposto³ów, proroków czy Chrystusa w ziemskiej postaci.
Chodzi tylko o to aby przedmioty te nie sta³y siê obiektem kultu.
Drugie przykazanie wyra¼nie to podkre¶la: "nie bêdziesz siê im k³ania³ i nie bêdziesz im s³u¿y³"
W tym sensie mo¿na równie¿ pos³ugiwaæ siê krzy¿em, jako symbolem i god³em chrze¶cijañstwa
ale nie jako przedmiotem kultu."

Je¶li chodzi o wiezerunki, mi najbardziej odpowieda ten:

Czyli Chrystus zywy zwycieski, zmartwychwsta³y

« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 25, 2008, 16:15:48 wys³ane przez Enigma » Zapisane
Micha³
Go¶æ
« Odpowiedz #48 : Wrzesieñ 25, 2008, 17:27:21 »

Eh, ale naprawde pogadaliby¶cie sobie o satani¼mie gdzie indziej. To jest temat o przewinieniach instytucja KK w ¶wietle za³ozeñ wiary. Nie znaczy ze ma to byæ po¿ywka dla satanistów, wyznaj±cych szatana

a kto tu jest satanist± Co¶? poka¿, to zaraz zrobiê pokropiê go wod± ¶wiêcon±  Mrugniêcie
Loukas
Go¶æ
« Odpowiedz #49 : Wrzesieñ 25, 2008, 20:08:26 »

(wydaje sie to niemo¿liwe ale np Lutrowi sie uda³o)
Tak nie do koñca mu sie uda³o...
Jedyne co moge im zarzuciæ ze czasem zbyt sztywno trzymaj± sie liter Pisma, np co do transfuzji krwi. Ale tez dzieki ich uporowi mozna sie dowiedziec wiele niuansów o których na cosdzieñ sie milczy.
Naprawdê tylko to? Niestety smutna prawda jest to, ¿e de facto funkcjonuj± jak sekta (w modernistycznym znaczeniu) i potrafia wywrzec bardzo toksyczny wp³yw na cz³owieka.

Mi nie chodzi nawet o to czego symbolem jest krzy¿, tylko jakim kultem jest otaczany, gdzie w ko¶ciele wierni np ca³uj± drewno :Dekalog - 2 przykazanie
Ono mówi tylko o rzeczach rytych i rzezbionych - w hebrajskim oryginale. No, tu musisz uwierzyc mi na slowo. Ale teraz - jakie to ma znaczenie? Przeciez nikt nie czci DREWNA czy FARBY, prawda? Jedynie to, co one uobecniaj±. Masz typowe podej¶cie ikonoklastyczne... odnoszê wiêc do Tryumfu Ortodoksji.

Je¶li chodzi o wiezerunki, mi najbardziej odpowieda ten:
Czyli Chrystus zywy zwycieski, zmartwychwsta³y
Nie wiem czy wiesz, sk±d pochodzi ta wizja? Otó¿ jest zwi±zana z "sercem Jezusa", które ujrza³a jedna z XIX wiecznych mistyczek... tylko "s³odkopobo¿nych" mistyczek, na które ja mam wrêcz alergie. Je¶li co¶ jest idolatri± to w³a¶nie kult "serca" Jezusa. Bo co, nerki i przysadkê te¿ mamy czciæ? W czym to gorsze, litania do ¶w. Przysadki Jezusowej? Zreszt± sam obraz wzorowany jest (a przynajmniej pozostaje w silnym zwi±zku) z wyobrazeniami bostw wschodnich. Zdecydowanie wolê g³êbie symboliczn± ikony.

Strony: 1 [2] 3 4 5 6 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: