Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Kwiecień 06, 2025, 09:22:46

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 [2] 3 4 5 6 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Przeniesiony "Katolicyzm - zakÂłamana i barbaÂżyĂąska religia"  (Przeczytany 74483 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
dv2
Gość
« Odpowiedz #25 : Wrzesień 24, 2008, 19:33:33 »

nie traktuj tego jako obra¿anie, nic z tych rzeczy. Ale wybiegaj¹c w przysz³oœÌ, za³o¿ysz rodzine - nie wezmiesz slubu? bêdziesz mia³ dzieci - nie ochrzcisz ich?
Mora
Gość
« Odpowiedz #26 : Wrzesień 24, 2008, 19:36:48 »

Po pierwsze to nie twoja sprawa co ja bĂŞdĂŞ robiĂŚ w przyszÂłoÂści...
Po drugie jak bĂŞdĂŞ siĂŞ ÂżeniÂł to na pewno nie zdecyduje sam za siebie ale razem z partnerkÂą tak samo Âże chrztem ale temu drugiemu bĂŞdĂŞ bardziej przeciwny bo wolaÂł bym daĂŚ mojemu dziecku wybĂłr czy chce wierzyĂŚ w boga czy nie a nie decydowaĂŚ za niego Âże musi byĂŚ chrzeÂścijaninem.
dv2
Gość
« Odpowiedz #27 : Wrzesień 24, 2008, 19:39:37 »

hehe, to kolego jeszcze maÂło wiesz UÂśmiech bo zaÂłoÂże siĂŞ Âże i weÂźmiesz ÂŚLUB i OCHRZCISZ DZIECI itd i przyjmÂą komunie itp.itd wiesz dlaczego? Dlatego Âże idÂąc Twoim tokiem myÂślenia, nie  chrzczÂąc dziecka itd. skazaÂłbyÂś je na cierpienie i ubliÂżanie w jego najbliÂższym otoczeniu, tak to juÂż jest. WiĂŞc uwaÂżaj na sÂłowa UÂśmiech

Pozdrawiam
Mora
Gość
« Odpowiedz #28 : Wrzesień 24, 2008, 19:46:46 »

irytujesz mnie czÂłowieku...

jak byÂś nie zauwaÂżyÂł jest to temat o katolicyzmie a nie o tym co by gdy by itd. i ty lepiej uwaÂżaj na sÂłowa bo kaÂżdy czÂłowiek jest inny i twoje idiotyczne gdybania o tym
nie  chrzczÂąc dziecka itd. skazaÂłbyÂś je na cierpienie i ubliÂżanie w jego najbliÂższym otoczeniu
to jest po prostu Âśmieszne ja siĂŞ nie kryje z tym Âże jestem jaki jestem i moje otoczenie nie przywiÂązuje wagi do tego w co ja wierze... to Âże tobie ubliÂżali to nie znaczy Âże wszystkim...
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2008, 19:47:38 wysłane przez Mora » Zapisane
dv2
Gość
« Odpowiedz #29 : Wrzesień 24, 2008, 19:48:41 »

nie ma sprawy Uœmiech Czyli o swoj¹ przysz³oœÌ siê nie martwisz bo "ot tak mo¿e kiedyœ, siê nawrocisz" Uœmiech rozumiem Uœmiech
ok, juÂż siĂŞ nie czepiam, ale kiedyÂś jak juÂż doroÂśniesz, spojrzysz na Âświat zupeÂłnie inaczej, pozdrawiam UÂśmiech
Mora
Gość
« Odpowiedz #30 : Wrzesień 24, 2008, 19:51:08 »

uwierz mi Âże siĂŞ nie nawrĂłcĂŞ od tak no chyba Âże dostaÂł bym jasny, klarowny dowĂłd na istnienie boga a co do mojej osoby to siĂŞ po prostu odwal ZÂły
Dariusz
Gość
« Odpowiedz #31 : Wrzesień 24, 2008, 19:57:15 »

JeÂśli juÂż dostaniemy jasny i klarowny dowĂłd na istnienie Bogo, to moÂżesz byĂŚ pewny Mora, Âżadna religia z dotychczasowych nie bĂŞdzie miaÂła miejsca, prawa bytu.
Loukas
Gość
« Odpowiedz #32 : Wrzesień 24, 2008, 19:59:20 »

A co Pan jestes taki pewny, Panie Darek?
dv2
Gość
« Odpowiedz #33 : Wrzesień 24, 2008, 20:05:25 »

nie no spoko UÂśmiech ale nie wiesz co czeka Cie w przyszÂłoÂści, takÂże nigdy nie mow nigdy UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2008, 20:05:40 wysłane przez dv2 » Zapisane
Loukas
Gość
« Odpowiedz #34 : Wrzesień 24, 2008, 20:10:26 »

No bez przesady, rĂłwnie dobrze moÂżna "przewidywaĂŚ", Âże ziemiĂŞ opanuje rasa zmutowanych piÂżmoszczurĂłw... tylko - no wÂłaÂśnie.
Dariusz
Gość
« Odpowiedz #35 : Wrzesień 24, 2008, 20:11:36 »

MoÂże byĂŚ bez tego pana.
Co do pytania, tak. JeÂśli chodzi o mnie jestem tego pewien.
Enigma
Gość
« Odpowiedz #36 : Wrzesień 24, 2008, 20:55:02 »

jeju, ale sobie chata zrobiliscie, a ja chciaÂłam wrĂłciĂŚ do porzuconego wÂątku rozmowy. DÂługo szukaÂłam odpowiedniego malunku, ktĂłry pamietam ze Straznicy (to byÂł czarno biaÂły szkic). Gdzie liny do zwiÂązania przegubĂłw byÂły osadzone na czubku tej kody - na zasadzie oparcia mogÂło to utrzymac duÂży cieÂżar. Tu mam cos podobnego, chociaz nie dokoĂąca:

Na twojej ikonie, Jezusowi brakuje juz tylko uÂśmiechu, ale fakt to lepsze wyobraÂżenie, niÂż obnoszenie umazanego we krwi Jezusa. Po za tym nie odniosÂłes sie do mojej wypowiedzi, czy ktokolwiek chciaÂłby aby narzedzie tortury byÂło symbolem zbawienia?
Mora
Gość
« Odpowiedz #37 : Wrzesień 24, 2008, 21:18:39 »

nie no spoko UÂśmiech ale nie wiesz co czeka Cie w przyszÂłoÂści, takÂże nigdy nie mow nigdy UÂśmiech
A skÂąd wiesz? moÂże wiem...
dv2
Gość
« Odpowiedz #38 : Wrzesień 24, 2008, 21:41:38 »

Wiesz to Ty jedno, Âże dzisiaj Âżyjesz UÂśmiech

Pozdrawiam
arteq
Gość
« Odpowiedz #39 : Wrzesień 24, 2008, 22:02:57 »

ale mÂłody jesteÂś i gÂłupi, z wiekiem siĂŞ mÂądrzeje, wierz mi UÂśmiech
yyyy.... a czy Ty juÂż jesteÂś "wiekowy"?
dv2
Gość
« Odpowiedz #40 : Wrzesień 24, 2008, 22:10:25 »

nastĂŞpny ateista? ;]

nie robmy offtopa  Szok

Pozdr Afro
Mora
Gość
« Odpowiedz #41 : Wrzesień 24, 2008, 22:12:16 »

nastĂŞpny ateista? ;]

nie robmy offtopa  Szok

Pozdr Afro
Masz coÂś do ateistĂłw?

EDIT: zgadnij
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2008, 22:32:14 wysłane przez Mora » Zapisane
dv2
Gość
« Odpowiedz #42 : Wrzesień 24, 2008, 22:31:09 »

na jakiej podstawie wysnuÂłeÂś aÂż takie stwierdzenie?  CoÂś Szok
Loukas
Gość
« Odpowiedz #43 : Wrzesień 24, 2008, 23:30:26 »

Gdzie liny do zwiÂązania przegubĂłw byÂły osadzone na czubku tej kody - na zasadzie oparcia mogÂło to utrzymac duÂży cieÂżar. Tu mam cos podobnego, chociaz nie dokoĂąca:
Œwiadkowie Jehowy utrzymuj¹ ró¿ne rzeczy, jednak nie widze powodu, ¿eby obdarzaÌ tê wspólnotê wiêkszym zaufaniem - jest bardziej destrukcyjna nawet od KRK. Ale ok, to pewna wizja - podobnie jak ta Bu³hakowa w Mistrzu i Ma³gorzacie; bardziej czy mniej opara na przekazach historycznych. Odstêpuj¹c od dok³adnego dr¹¿enia tematu (chyba, ¿e wybitnie masz ochotê na przesuniêcie na grunt historyczny - ja reflektujê), stwierdze tylko, ¿e zupe³nie drugorzêdna jest forma. W religii liczy siê symbol i jego przes³anie. Zaraz do tego powrócê.

Na twojej ikonie, Jezusowi brakuje juz tylko uÂśmiechu, ale fakt to lepsze wyobraÂżenie, niÂż obnoszenie umazanego we krwi Jezusa. Po za tym nie odniosÂłes sie do mojej wypowiedzi, czy ktokolwiek chciaÂłby aby narzedzie tortury byÂło symbolem zbawienia?
Niezasadne jest pytanie - czym krzy¿ by³, istotne jest - czym siê sta³. A jest symbolem zwyciêstwa, chwa³y, a jednoczeœnie dróg ca³ego œwiata i historii, które zbiegaj¹ siê w jednym punkcie. To, ¿e stanowi³ narzêdzie tortur tylko podwy¿sza i pog³êbia to w³aœnie jego znaczenie symboliczne.
MichaÂł
Gość
« Odpowiedz #44 : Wrzesień 24, 2008, 23:48:37 »

KiedyÂś trafiÂłem na bardzo ciekawÂą stronĂŞ o satanizmie (prĂłbowaÂłem jÂą wÂłaÂśnie znaleŸÌ ale z mizernym skutkiem) - wiele mi wtedy wyjaÂśniÂła, kiedy byÂłem na rozdroÂżu wiary (parĂŞ lat temu uwaÂżaÂłem swe poglÂądy za bliskie satanizmowi - tylko sobie nie myÂślcie za wiele  Cool po prostu parĂŞ aspektĂłw zgadzaÂło siĂŞ z moimi poglÂądami)

S¹ 2 rodzaje satanizmu - pierwszy jest dla zbuntowanych nastolatków dewastuj¹cych groby - wierz¹cy w fizyczne istnienie szatana. Drugi - filozoficzny - uznaj¹cy zasadê si³y i mocy tkwi¹cej w cz³owieku - o jego udoskonalaniu siê poprzez si³ê, o pogardzie dla s³abych, itp. Ta odmiana jest stricte filozoficzna... (i wystarczy wpisaÌ w googlach "satanizm" ¿eby siê dowiedzieÌ na ten temat wiele rzeczy)

jak dla mnie kaÂżda religia to sekta..

obiecujĂŞ juÂż nie offtopowac w tym temacie MrugniĂŞcie
MichaÂł
Gość
« Odpowiedz #45 : Wrzesień 24, 2008, 23:51:54 »

Mora - spokojnie. nie irytuj siĂŞ tak...
Mora
Gość
« Odpowiedz #46 : Wrzesień 25, 2008, 00:46:12 »

Mora - spokojnie. nie irytuj siĂŞ tak...
Po prostu rozwala mnie takie coÂś jak mnie ktoÂś dyskryminuje z powodu wieku...
Enigma
Gość
« Odpowiedz #47 : Wrzesień 25, 2008, 16:13:39 »

Eh, ale naprawde pogadalibyÂście sobie o sataniÂźmie gdzie indziej. To jest temat o przewinieniach instytucja KK w Âświetle zaÂłozeĂą wiary. Nie znaczy ze ma to byĂŚ poÂżywka dla satanistĂłw, wyznajÂących szatana - wrecz przeciwnie, unaocznienie bÂłedĂłw katolicyzmu ma za zadanie naprawy doktryny (wydaje sie to niemoÂżliwe ale np Lutrowi sie udaÂło) Wiec apeluje abyÂście sobie zaÂłozyli osobny temat i tam spekulowali o kulcie szatana.

Cytat: Loukas
Œwiadkowie Jehowy utrzymuj¹ ró¿ne rzeczy, jednak nie widze powodu, ¿eby obdarzaÌ tê wspólnotê wiêkszym zaufaniem - jest bardziej destrukcyjna nawet od KRK.
Jedyne co moge im zarzuciĂŚ ze czasem zbyt sztywno trzymajÂą sie liter Pisma, np co do transfuzji krwi. Ale tez dzieki ich uporowi mozna sie dowiedziec wiele niuansĂłw o ktĂłrych na cosdzieĂą sie milczy.

Cytat: Loukas
Niezasadne jest pytanie - czym krzyÂż byÂł, istotne jest - czym siĂŞ staÂł. A jest symbolem zwyciĂŞstwa, chwaÂły, a jednoczeÂśnie drĂłg caÂłego Âświata i historii, ktĂłre zbiegajÂą siĂŞ w jednym punkcie.
Mi nie chodzi nawet o to czego symbolem jest krzyÂż, tylko jakim kultem jest otaczany, gdzie w koÂściele wierni np caÂłujÂą drewno :Dekalog - 2 przykazanie
Nie czyĂą sobie podobizny rzeÂźbionej czegokolwiek, co jest na niebie w gĂłrze, i na ziemi w dole,
i tego co jest w wodzie pod ziemiÂą. Nie bĂŞdziesz siĂŞ im kÂłaniaÂł, i nie bĂŞdziesz im sÂłuÂżyÂł
gdyÂż ja Pan, BĂłg twĂłj, jestem Bogiem zazdrosnym, ktĂłry karze winĂŞ ojcĂłw na synach
do trzeciego i czwartego pokolenia tych, ktĂłrzy mnie nienawidzÂą, a okazuje ÂłaskĂŞ do tysiÂącznego
pokolenia tym, ktĂłrzy mnie miÂłujÂą i przestrzegajÂą moich przykazaĂą. 2 MojÂż. 20:4-6

a co do sztuki i kultury, moÂżna przeczytaĂŚ w komentarzu:
"Drugie przykazanie Dekalogu nie zabrania tworzenia dzieÂł sztuki. Nie stoi na przeszkodzie rozwojowi
malarstwa, rzeŸby, grafiki i fotografii. Nie zabrania tak¿e pos³ugiwania siê ilustracjami przedstawiaj¹cymi np. aposto³ów, proroków czy Chrystusa w ziemskiej postaci.
Chodzi tylko o to aby przedmioty te nie staÂły siĂŞ obiektem kultu.
Drugie przykazanie wyraÂźnie to podkreÂśla: "nie bĂŞdziesz siĂŞ im kÂłaniaÂł i nie bĂŞdziesz im sÂłuÂżyÂł"
W tym sensie moÂżna rĂłwnieÂż posÂługiwaĂŚ siĂŞ krzyÂżem, jako symbolem i godÂłem chrzeÂścijaĂąstwa
ale nie jako przedmiotem kultu."

JeÂśli chodzi o wiezerunki, mi najbardziej odpowieda ten:

Czyli Chrystus zywy zwycieski, zmartwychwstaÂły

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 25, 2008, 16:15:48 wysłane przez Enigma » Zapisane
MichaÂł
Gość
« Odpowiedz #48 : Wrzesień 25, 2008, 17:27:21 »

Eh, ale naprawde pogadalibyÂście sobie o sataniÂźmie gdzie indziej. To jest temat o przewinieniach instytucja KK w Âświetle zaÂłozeĂą wiary. Nie znaczy ze ma to byĂŚ poÂżywka dla satanistĂłw, wyznajÂących szatana

a kto tu jest satanistÂą CoÂś? pokaÂż, to zaraz zrobiĂŞ pokropiĂŞ go wodÂą ÂświĂŞconÂą  MrugniĂŞcie
Loukas
Gość
« Odpowiedz #49 : Wrzesień 25, 2008, 20:08:26 »

(wydaje sie to niemoÂżliwe ale np Lutrowi sie udaÂło)
Tak nie do koĂąca mu sie udaÂło...
Jedyne co moge im zarzuciĂŚ ze czasem zbyt sztywno trzymajÂą sie liter Pisma, np co do transfuzji krwi. Ale tez dzieki ich uporowi mozna sie dowiedziec wiele niuansĂłw o ktĂłrych na cosdzieĂą sie milczy.
NaprawdĂŞ tylko to? Niestety smutna prawda jest to, Âże de facto funkcjonujÂą jak sekta (w modernistycznym znaczeniu) i potrafia wywrzec bardzo toksyczny wpÂływ na czÂłowieka.

Mi nie chodzi nawet o to czego symbolem jest krzyÂż, tylko jakim kultem jest otaczany, gdzie w koÂściele wierni np caÂłujÂą drewno :Dekalog - 2 przykazanie
Ono mĂłwi tylko o rzeczach rytych i rzezbionych - w hebrajskim oryginale. No, tu musisz uwierzyc mi na slowo. Ale teraz - jakie to ma znaczenie? Przeciez nikt nie czci DREWNA czy FARBY, prawda? Jedynie to, co one uobecniajÂą. Masz typowe podejÂście ikonoklastyczne... odnoszĂŞ wiĂŞc do Tryumfu Ortodoksji.

JeÂśli chodzi o wiezerunki, mi najbardziej odpowieda ten:
Czyli Chrystus zywy zwycieski, zmartwychwstaÂły
Nie wiem czy wiesz, sk¹d pochodzi ta wizja? Otó¿ jest zwi¹zana z "sercem Jezusa", które ujrza³a jedna z XIX wiecznych mistyczek... tylko "s³odkopobo¿nych" mistyczek, na które ja mam wrêcz alergie. Jeœli coœ jest idolatri¹ to w³aœnie kult "serca" Jezusa. Bo co, nerki i przysadkê te¿ mamy czciÌ? W czym to gorsze, litania do œw. Przysadki Jezusowej? Zreszt¹ sam obraz wzorowany jest (a przynajmniej pozostaje w silnym zwi¹zku) z wyobrazeniami bostw wschodnich. Zdecydowanie wolê g³êbie symboliczn¹ ikony.

Strony: 1 [2] 3 4 5 6 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: