dv2
Gość
|
 |
« Odpowiedz #25 : Wrzesień 24, 2008, 19:33:33 » |
|
nie traktuj tego jako obra¿anie, nic z tych rzeczy. Ale wybiegaj¹c w przysz³oœÌ, za³o¿ysz rodzine - nie wezmiesz slubu? bêdziesz mia³ dzieci - nie ochrzcisz ich?
|
|
|
|
|
|
|
Mora
Gość
|
 |
« Odpowiedz #26 : Wrzesień 24, 2008, 19:36:48 » |
|
Po pierwsze to nie twoja sprawa co ja bĂŞdĂŞ robiĂŚ w przyszÂłoÂści... Po drugie jak bĂŞdĂŞ siĂŞ ÂżeniÂł to na pewno nie zdecyduje sam za siebie ale razem z partnerkÂą tak samo Âże chrztem ale temu drugiemu bĂŞdĂŞ bardziej przeciwny bo wolaÂł bym daĂŚ mojemu dziecku wybĂłr czy chce wierzyĂŚ w boga czy nie a nie decydowaĂŚ za niego Âże musi byĂŚ chrzeÂścijaninem.
|
|
|
|
|
|
|
dv2
Gość
|
 |
« Odpowiedz #27 : Wrzesień 24, 2008, 19:39:37 » |
|
hehe, to kolego jeszcze maÂło wiesz  bo zaÂłoÂże siĂŞ Âże i weÂźmiesz ÂŚLUB i OCHRZCISZ DZIECI itd i przyjmÂą komunie itp.itd wiesz dlaczego? Dlatego Âże idÂąc Twoim tokiem myÂślenia, nie chrzczÂąc dziecka itd. skazaÂłbyÂś je na cierpienie i ubliÂżanie w jego najbliÂższym otoczeniu, tak to juÂż jest. WiĂŞc uwaÂżaj na sÂłowa  Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
Mora
Gość
|
 |
« Odpowiedz #28 : Wrzesień 24, 2008, 19:46:46 » |
|
irytujesz mnie czÂłowieku... jak byÂś nie zauwaÂżyÂł jest to temat o katolicyzmie a nie o tym co by gdy by itd. i ty lepiej uwaÂżaj na sÂłowa bo kaÂżdy czÂłowiek jest inny i twoje idiotyczne gdybania o tym nie chrzczÂąc dziecka itd. skazaÂłbyÂś je na cierpienie i ubliÂżanie w jego najbliÂższym otoczeniu to jest po prostu Âśmieszne ja siĂŞ nie kryje z tym Âże jestem jaki jestem i moje otoczenie nie przywiÂązuje wagi do tego w co ja wierze... to Âże tobie ubliÂżali to nie znaczy Âże wszystkim...
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2008, 19:47:38 wysłane przez Mora »
|
|
|
|
|
dv2
Gość
|
 |
« Odpowiedz #29 : Wrzesień 24, 2008, 19:48:41 » |
|
nie ma sprawy  Czyli o swoj¹ przysz³oœÌ siê nie martwisz bo "ot tak mo¿e kiedyœ, siê nawrocisz"  rozumiem ok, ju¿ siê nie czepiam, ale kiedyœ jak ju¿ doroœniesz, spojrzysz na œwiat zupe³nie inaczej, pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
Mora
Gość
|
 |
« Odpowiedz #30 : Wrzesień 24, 2008, 19:51:08 » |
|
uwierz mi Âże siĂŞ nie nawrĂłcĂŞ od tak no chyba Âże dostaÂł bym jasny, klarowny dowĂłd na istnienie boga a co do mojej osoby to siĂŞ po prostu odwal 
|
|
|
|
|
|
|
Dariusz
Gość
|
 |
« Odpowiedz #31 : Wrzesień 24, 2008, 19:57:15 » |
|
JeÂśli juÂż dostaniemy jasny i klarowny dowĂłd na istnienie Bogo, to moÂżesz byĂŚ pewny Mora, Âżadna religia z dotychczasowych nie bĂŞdzie miaÂła miejsca, prawa bytu.
|
|
|
|
|
|
|
Loukas
Gość
|
 |
« Odpowiedz #32 : Wrzesień 24, 2008, 19:59:20 » |
|
A co Pan jestes taki pewny, Panie Darek?
|
|
|
|
|
|
|
dv2
Gość
|
 |
« Odpowiedz #33 : Wrzesień 24, 2008, 20:05:25 » |
|
nie no spoko  ale nie wiesz co czeka Cie w przyszÂłoÂści, takÂże nigdy nie mow nigdy 
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2008, 20:05:40 wysłane przez dv2 »
|
|
|
|
|
Loukas
Gość
|
 |
« Odpowiedz #34 : Wrzesień 24, 2008, 20:10:26 » |
|
No bez przesady, rĂłwnie dobrze moÂżna "przewidywaĂŚ", Âże ziemiĂŞ opanuje rasa zmutowanych piÂżmoszczurĂłw... tylko - no wÂłaÂśnie.
|
|
|
|
|
|
|
Dariusz
Gość
|
 |
« Odpowiedz #35 : Wrzesień 24, 2008, 20:11:36 » |
|
MoÂże byĂŚ bez tego pana. Co do pytania, tak. JeÂśli chodzi o mnie jestem tego pewien.
|
|
|
|
|
|
|
Enigma
Gość
|
 |
« Odpowiedz #36 : Wrzesień 24, 2008, 20:55:02 » |
|
jeju, ale sobie chata zrobiliscie, a ja chciaÂłam wrĂłciĂŚ do porzuconego wÂątku rozmowy. DÂługo szukaÂłam odpowiedniego malunku, ktĂłry pamietam ze Straznicy (to byÂł czarno biaÂły szkic). Gdzie liny do zwiÂązania przegubĂłw byÂły osadzone na czubku tej kody - na zasadzie oparcia mogÂło to utrzymac duÂży cieÂżar. Tu mam cos podobnego, chociaz nie dokoĂąca:  Na twojej ikonie, Jezusowi brakuje juz tylko uÂśmiechu, ale fakt to lepsze wyobraÂżenie, niÂż obnoszenie umazanego we krwi Jezusa. Po za tym nie odniosÂłes sie do mojej wypowiedzi, czy ktokolwiek chciaÂłby aby narzedzie tortury byÂło symbolem zbawienia?
|
|
|
|
|
|
|
Mora
Gość
|
 |
« Odpowiedz #37 : Wrzesień 24, 2008, 21:18:39 » |
|
nie no spoko  ale nie wiesz co czeka Cie w przyszÂłoÂści, takÂże nigdy nie mow nigdy  A skÂąd wiesz? moÂże wiem...
|
|
|
|
|
|
|
dv2
Gość
|
 |
« Odpowiedz #38 : Wrzesień 24, 2008, 21:41:38 » |
|
Wiesz to Ty jedno, Âże dzisiaj Âżyjesz  Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
arteq
Gość
|
 |
« Odpowiedz #39 : Wrzesień 24, 2008, 22:02:57 » |
|
ale mÂłody jesteÂś i gÂłupi, z wiekiem siĂŞ mÂądrzeje, wierz mi  yyyy.... a czy Ty juÂż jesteÂś "wiekowy"?
|
|
|
|
|
|
|
dv2
Gość
|
 |
« Odpowiedz #40 : Wrzesień 24, 2008, 22:10:25 » |
|
nastĂŞpny ateista? ;] nie robmy offtopa  Pozdr 
|
|
|
|
|
|
|
Mora
Gość
|
 |
« Odpowiedz #41 : Wrzesień 24, 2008, 22:12:16 » |
|
nastĂŞpny ateista? ;] nie robmy offtopa  Pozdr  Masz coÂś do ateistĂłw? EDIT: zgadnij
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2008, 22:32:14 wysłane przez Mora »
|
|
|
|
|
dv2
Gość
|
 |
« Odpowiedz #42 : Wrzesień 24, 2008, 22:31:09 » |
|
na jakiej podstawie wysnuÂłeÂś aÂż takie stwierdzenie? 
|
|
|
|
|
|
|
Loukas
Gość
|
 |
« Odpowiedz #43 : Wrzesień 24, 2008, 23:30:26 » |
|
Gdzie liny do zwi¹zania przegubów by³y osadzone na czubku tej kody - na zasadzie oparcia mog³o to utrzymac du¿y cie¿ar. Tu mam cos podobnego, chociaz nie dokoùca: Œwiadkowie Jehowy utrzymuj¹ ró¿ne rzeczy, jednak nie widze powodu, ¿eby obdarzaÌ tê wspólnotê wiêkszym zaufaniem - jest bardziej destrukcyjna nawet od KRK. Ale ok, to pewna wizja - podobnie jak ta Bu³hakowa w Mistrzu i Ma³gorzacie; bardziej czy mniej opara na przekazach historycznych. Odstêpuj¹c od dok³adnego dr¹¿enia tematu (chyba, ¿e wybitnie masz ochotê na przesuniêcie na grunt historyczny - ja reflektujê), stwierdze tylko, ¿e zupe³nie drugorzêdna jest forma. W religii liczy siê symbol i jego przes³anie. Zaraz do tego powrócê. Na twojej ikonie, Jezusowi brakuje juz tylko uœmiechu, ale fakt to lepsze wyobra¿enie, ni¿ obnoszenie umazanego we krwi Jezusa. Po za tym nie odnios³es sie do mojej wypowiedzi, czy ktokolwiek chcia³by aby narzedzie tortury by³o symbolem zbawienia? Niezasadne jest pytanie - czym krzy¿ by³, istotne jest - czym siê sta³. A jest symbolem zwyciêstwa, chwa³y, a jednoczeœnie dróg ca³ego œwiata i historii, które zbiegaj¹ siê w jednym punkcie. To, ¿e stanowi³ narzêdzie tortur tylko podwy¿sza i pog³êbia to w³aœnie jego znaczenie symboliczne.
|
|
|
|
|
|
|
MichaÂł
Gość
|
 |
« Odpowiedz #44 : Wrzesień 24, 2008, 23:48:37 » |
|
Kiedyœ trafi³em na bardzo ciekaw¹ stronê o satanizmie (próbowa³em j¹ w³aœnie znaleŸÌ ale z mizernym skutkiem) - wiele mi wtedy wyjaœni³a, kiedy by³em na rozdro¿u wiary (parê lat temu uwa¿a³em swe pogl¹dy za bliskie satanizmowi - tylko sobie nie myœlcie za wiele  po prostu parê aspektów zgadza³o siê z moimi pogl¹dami) S¹ 2 rodzaje satanizmu - pierwszy jest dla zbuntowanych nastolatków dewastuj¹cych groby - wierz¹cy w fizyczne istnienie szatana. Drugi - filozoficzny - uznaj¹cy zasadê si³y i mocy tkwi¹cej w cz³owieku - o jego udoskonalaniu siê poprzez si³ê, o pogardzie dla s³abych, itp. Ta odmiana jest stricte filozoficzna... (i wystarczy wpisaÌ w googlach "satanizm" ¿eby siê dowiedzieÌ na ten temat wiele rzeczy) jak dla mnie ka¿da religia to sekta.. obiecujê ju¿ nie offtopowac w tym temacie 
|
|
|
|
|
|
|
MichaÂł
Gość
|
 |
« Odpowiedz #45 : Wrzesień 24, 2008, 23:51:54 » |
|
Mora - spokojnie. nie irytuj siĂŞ tak...
|
|
|
|
|
|
|
Mora
Gość
|
 |
« Odpowiedz #46 : Wrzesień 25, 2008, 00:46:12 » |
|
Mora - spokojnie. nie irytuj siĂŞ tak...
Po prostu rozwala mnie takie coÂś jak mnie ktoÂś dyskryminuje z powodu wieku...
|
|
|
|
|
|
|
Enigma
Gość
|
 |
« Odpowiedz #47 : Wrzesień 25, 2008, 16:13:39 » |
|
Eh, ale naprawde pogadalibyœcie sobie o sataniŸmie gdzie indziej. To jest temat o przewinieniach instytucja KK w œwietle za³ozeù wiary. Nie znaczy ze ma to byÌ po¿ywka dla satanistów, wyznaj¹cych szatana - wrecz przeciwnie, unaocznienie b³edów katolicyzmu ma za zadanie naprawy doktryny (wydaje sie to niemo¿liwe ale np Lutrowi sie uda³o) Wiec apeluje abyœcie sobie za³ozyli osobny temat i tam spekulowali o kulcie szatana. Œwiadkowie Jehowy utrzymuj¹ ró¿ne rzeczy, jednak nie widze powodu, ¿eby obdarzaÌ tê wspólnotê wiêkszym zaufaniem - jest bardziej destrukcyjna nawet od KRK. Jedyne co moge im zarzuciÌ ze czasem zbyt sztywno trzymaj¹ sie liter Pisma, np co do transfuzji krwi. Ale tez dzieki ich uporowi mozna sie dowiedziec wiele niuansów o których na cosdzieù sie milczy. Niezasadne jest pytanie - czym krzy¿ by³, istotne jest - czym siê sta³. A jest symbolem zwyciêstwa, chwa³y, a jednoczeœnie dróg ca³ego œwiata i historii, które zbiegaj¹ siê w jednym punkcie. Mi nie chodzi nawet o to czego symbolem jest krzy¿, tylko jakim kultem jest otaczany, gdzie w koœciele wierni np ca³uj¹ drewno : Dekalog - 2 przykazanieNie czyù sobie podobizny rzeŸbionej czegokolwiek, co jest na niebie w górze, i na ziemi w dole, i tego co jest w wodzie pod ziemi¹. Nie bêdziesz siê im k³ania³, i nie bêdziesz im s³u¿y³ gdy¿ ja Pan, Bóg twój, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze winê ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia tych, którzy mnie nienawidz¹, a okazuje ³askê do tysi¹cznego pokolenia tym, którzy mnie mi³uj¹ i przestrzegaj¹ moich przykazaù. 2 Moj¿. 20:4-6a co do sztuki i kultury, mo¿na przeczytaÌ w komentarzu: "Drugie przykazanie Dekalogu nie zabrania tworzenia dzie³ sztuki. Nie stoi na przeszkodzie rozwojowi malarstwa, rzeŸby, grafiki i fotografii. Nie zabrania tak¿e pos³ugiwania siê ilustracjami przedstawiaj¹cymi np. aposto³ów, proroków czy Chrystusa w ziemskiej postaci. Chodzi tylko o to aby przedmioty te nie sta³y siê obiektem kultu. Drugie przykazanie wyraŸnie to podkreœla: "nie bêdziesz siê im k³ania³ i nie bêdziesz im s³u¿y³" W tym sensie mo¿na równie¿ pos³ugiwaÌ siê krzy¿em, jako symbolem i god³em chrzeœcijaùstwa ale nie jako przedmiotem kultu." Jeœli chodzi o wiezerunki, mi najbardziej odpowieda ten:  Czyli Chrystus zywy zwycieski, zmartwychwsta³y
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 25, 2008, 16:15:48 wysłane przez Enigma »
|
|
|
|
|
MichaÂł
Gość
|
 |
« Odpowiedz #48 : Wrzesień 25, 2008, 17:27:21 » |
|
Eh, ale naprawde pogadalibyÂście sobie o sataniÂźmie gdzie indziej. To jest temat o przewinieniach instytucja KK w Âświetle zaÂłozeĂą wiary. Nie znaczy ze ma to byĂŚ poÂżywka dla satanistĂłw, wyznajÂących szatana a kto tu jest satanistÂą  ? pokaÂż, to zaraz zrobiĂŞ pokropiĂŞ go wodÂą ÂświĂŞconÂą 
|
|
|
|
|
|
|
Loukas
Gość
|
 |
« Odpowiedz #49 : Wrzesień 25, 2008, 20:08:26 » |
|
(wydaje sie to niemo¿liwe ale np Lutrowi sie uda³o) Tak nie do koùca mu sie uda³o... Jedyne co moge im zarzuciÌ ze czasem zbyt sztywno trzymaj¹ sie liter Pisma, np co do transfuzji krwi. Ale tez dzieki ich uporowi mozna sie dowiedziec wiele niuansów o których na cosdzieù sie milczy. Naprawdê tylko to? Niestety smutna prawda jest to, ¿e de facto funkcjonuj¹ jak sekta (w modernistycznym znaczeniu) i potrafia wywrzec bardzo toksyczny wp³yw na cz³owieka. Mi nie chodzi nawet o to czego symbolem jest krzy¿, tylko jakim kultem jest otaczany, gdzie w koœciele wierni np ca³uj¹ drewno :Dekalog - 2 przykazanie Ono mówi tylko o rzeczach rytych i rzezbionych - w hebrajskim oryginale. No, tu musisz uwierzyc mi na slowo. Ale teraz - jakie to ma znaczenie? Przeciez nikt nie czci DREWNA czy FARBY, prawda? Jedynie to, co one uobecniaj¹. Masz typowe podejœcie ikonoklastyczne... odnoszê wiêc do Tryumfu Ortodoksji. Jeœli chodzi o wiezerunki, mi najbardziej odpowieda ten: Czyli Chrystus zywy zwycieski, zmartwychwsta³y Nie wiem czy wiesz, sk¹d pochodzi ta wizja? Otó¿ jest zwi¹zana z "sercem Jezusa", które ujrza³a jedna z XIX wiecznych mistyczek... tylko "s³odkopobo¿nych" mistyczek, na które ja mam wrêcz alergie. Jeœli coœ jest idolatri¹ to w³aœnie kult "serca" Jezusa. Bo co, nerki i przysadkê te¿ mamy czciÌ? W czym to gorsze, litania do œw. Przysadki Jezusowej? Zreszt¹ sam obraz wzorowany jest (a przynajmniej pozostaje w silnym zwi¹zku) z wyobrazeniami bostw wschodnich. Zdecydowanie wolê g³êbie symboliczn¹ ikony. 
|
|
|
|
|
|
|
|