OTO TEKST Z STRONY ateista.pl
80 pytaĂą dookoÂła teizmu
Jeden z czytelnikĂłw Ateisty.pl nadesÂłaÂł nam anglojĂŞzyczny zbiĂłr osiemdziesiĂŞciu pytaĂą „ktĂłre zrobiÂą z Ciebie ateistĂŞ”. ArtykuÂł ukazaÂł siĂŞ po angielsku na stronie
www.infidelguy.com, a u nas zostaÂł opublikowany za zgodÂą wÂłaÂścicieli wspomnianego serwisu.
Pytania, które znajduj¹ siê w tym zbiorze mog¹ byÌ trywialne, b³ahe, ale i bardzo g³êbokie. Ponadto niektóre z nich mog¹ dostarczyÌ du¿¹ dozê humoru, lecz niestety równie¿ wprawiÌ w niesmak wierz¹c¹ czêœÌ naszych czytelników. Mo¿na tutaj znaleŸÌ równie¿ pytania poddaj¹ce w w¹tpliwoœÌ pewne tezy tylko pozornie, jeœliby przyj¹Ì pewne dogmaty.
Zapraszamy do tej doœÌ prowokacyjnej lektury oraz zachĂŞcamy wszystkich o udzielanie sobie odpowiedzi, ktĂłre obalajÂą tezy postawione w tych pytaniach i twierdzÂą o istnieniu Boga – oczywiÂście uwaÂżamy za wÂątpliwe podwaÂżenie tychÂże tez, poniewaÂż by ktĂłrÂąkolwiek z nich obaliĂŚ naleÂży przyj¹Ì irracjonalny dogmat. [Przy niektĂłrych pytaniach za³¹czono odpowiedÂź, pozostaÂło tak jednak by zachowaĂŚ zgodnoœÌ z oryginaÂłem – przyp. tÂłum.]
[KolejnoœÌ identyczna z oryginalnÂą, tÂłumaczenie moÂżliwie najbardziej dosÂłowne. Nie wprowadzaÂłem zmian w treÂści, chociaÂż wiele razy chciaÂłem coÂś wyci¹Ì lub dodaĂŚ by poprawiĂŚ wartoœÌ merytorycznÂą – przyp. tÂłum.]
Redakcja nie ponosi odpowiedzialnoœci za obrazê uczuÌ religijnych wynik³¹ z lektury tekstu. Wszystko co poni¿ej, jest pó³ ¿artem, pó³ serio. Jeœli ktoœ poczuje siê ura¿ony, to z góry przepraszamy. Zarzuty prosimy kierowaÌ do autorów.
1. Dlaczego Bóg zawierzy³ przekazywanie Jego s³owa jednemu ze swoich omylnych dzieci? Przecie¿ wie, ¿e ludzie s¹ grzesznikami. Czy profesor odwa¿y³by siê powierzyÌ jednemu ze swoich studentów misjê prowadzenia wyk³adów, podczas gdy przysz³oœÌ pozosta³ych studentów wisia³aby na w³osku? Je¿eli Bóg tak nas pokocha³ i chce byœmy byli przy nim, dlaczego sprawi³, ¿e nasze wieczne dusze zosta³y postawione w obliczu takiego niebezpieczeùstwa?
2. JeÂśli Szatan jest najwiĂŞkszym oszustem, skÂąd mamy wiedzieĂŚ, Âże nie wykiwaÂł ChrzeÂścijan skÂłaniajÂąc ich by ubĂłstwiali go jak Boga (Jahwe) i teraz nakazuje im niszczyĂŚ „prawdziwego” Boga w swoim wÂłasnym imieniu? – Cice Mool
3. Je¿eli Bóg str¹ci³ diab³a do piekie³, a piek³o jest miejscem wiecznego potêpienia, z którego ju¿ sam Bóg nie mo¿e uratowaÌ, to dlaczego kaznodzieje mówi¹ nam, ¿e diabe³ przechadza siê korytarzami szkó³ i kusi nastolatków do brania narkotyków i uprawiania seksu przedma³¿eùskiego? Stra¿nik wiêzienny, który pozwoli³by wiêŸniom uciec, by ci zaczêli zabijaÌ i gwa³ciÌ, zosta³by z pewnoœci¹ zwolniony, a nawet os¹dzony za niekompetencje. -
jshanahan@austin.rr.com4. Wiele razy sÂłyszaÂłem od wierzÂących, Âże Szatan jest teÂż obecny w koÂścioÂłach, dlatego teÂż nawet tam ludzie majÂą wci¹¿ nieczyste myÂśli. JeÂżeli znalazÂł tam drogĂŞ, skÂąd ChrzeÂścijanie wiedzÂą, Âże nie odkryÂł rĂłwnieÂż sposobu na przekrĂŞcenie Biblii? – The Infidel Guy
5. JeÂżeli wszechÂświat jest wszĂŞdzie z definicji, dlaczego teiÂści pytajÂą skÂąd siĂŞ wzi¹³? Jak moÂże byĂŚ jakieÂś gdzieÂś dla wszechÂświata skoro ten z definicji jest juÂż wszĂŞdzie? – Chris & The Infidel Guy
6. Czy BĂłg myÂśli? JeÂśli tak, to nie moÂże byĂŚ wszechwiedzÂący. PomyÂśl o tym. – The Infidel Guy
7. JeÂżeli dusza jest niematerialna, a ludzkie ciaÂła materialne to w jaki sposĂłb dusza pozostaje w ciele?
8. JeÂśli BĂłg jest wszechwiedzÂący, to jak moÂże byĂŚ zawiedziony swoim stworzeniem?
-Pm453ca@aol.com9. JeÂśli BĂłg jest niezmienny, to jaki jest dowĂłd na jego istnienie skoro wszystko wokó³ nas siĂŞ zmienia? – The Infidel Guy
10. Czemu BĂłg sprowadziÂł na ziemiĂŞ potop? PrzecieÂż nie poskutkowaÂł. ZÂło powrĂłciÂło. BĂłg powinien wiedzieĂŚ, Âże tak siĂŞ stanie! WiĂŞc po co siĂŞ w ogĂłle przejmowaÂł? – PhineasBg
11. Czemu jest tak, Âże teiÂści ka¿¹ mi zbadaĂŚ caÂły wszechÂświat bym mĂłgÂł powiedzieĂŚ, Âże Boga nie ma, kiedy w rzeczywistoÂści wystarczy zbadaĂŚ jedno miejsce i nie znaleŸÌ Boga by stwierdziĂŚ, Âże go nie ma skoro ma byĂŚ wszechobecny? – Chris
12. Jeœli Eden by³ naprawdê prawdziwym rajem, to dlaczego Ewa chcia³a zjeœÌ jab³ko? Czy¿ doskona³e miejsce nie powinno zapewniÌ cz³owiekowi wszystkiego, co ten by chcia³, tak by nie pragn¹³ ju¿ niczego? - keyser soze
13. „Albowiem zapÂłatÂą za grzech jest ÂśmierĂŚ” (Rz 6, 23). Czy to oznacza, Âże zwierzĂŞta rĂłwnieÂż grzeszÂą? A organizmy jednokomĂłrkowe? Czy roÂśliny grzeszÂą? PrzecieÂż one rĂłwnieÂż umierajÂą, nie tylko ludzie. Dlaczego zwierzĂŞ umiera, skoro nie zna moralnej ró¿nicy pomiĂŞdzy dobrem i zÂłem? - Nef
14. Dlaczego Wszechmocny BĂłg staÂł siĂŞ ciaÂłem w celu zÂłoÂżenia w ofierze samego siebie samemu sobie tak by jego stworzenie mogÂło uciec przed Jego wÂłasnym gniewem? Czy w swej nieskoĂączonej mÂądroÂści nie mĂłgÂł wymyÂśliĂŚ czegoÂś, choĂŚ trochĂŞ bardziej skutecznego? -
Omphaloskeptic2@aol.com15. JeÂśli jesteÂśmy wszyscy dzieĂŚmi boÂżymi i nigdy nie widzieliÂśmy Boga, czy to czyni nas Jego bĂŞkartami? Nie wspominajÂąc juÂż o tym, Âże moja matka nie poÂślubiÂła Boga. -
hyasynth_vii@yahoo.com16. Po 11 wrzeÂśnia wielu ludzi wznosiÂło dookoÂła okrzyki: “BoÂże, pobÂłogosÂław AmerykĂŞ” (God bless America). Dlaczego tak wci¹¿ mĂłwiÂą? Z tego wynika, Âże BĂłg nigdy niczego nie pobÂłogosÂławiÂł. JeÂśliby to uczyniÂł to 11 wrzeÂśnia nie miaÂłby nigdy miejsca. TeiÂści zwykli mĂłwiĂŚ, Âże „wszystko jest czĂŞÂściÂą boÂżego planu”. Skoro tak, to dlaczego Âścigamy Bin Ladena? CzyÂż nie byÂł on wraz z innymi terrorystami jedynie wykonawcÂą boÂżego planu? WyglÂąda na to, Âże Bin Laden i terroryzm nie jest naszym wrogiem, lecz BĂłg.
17. Chrzeœcijanie mówi¹, ¿e Bóg nie jest twórc¹ chaosu. A co powiesz na Wie¿ê Babel? - The Screaming Monkeys
18. Chrzeœcijanie twierdz¹, ¿e umieraj¹ce dziecko idzie prosto do nieba. Dlaczego wiêc s¹ tak przeciw aborcji? Wszystkie dzieci s¹ pozbawiane okazji by pójœÌ do piek³a. A mo¿e te¿ Bóg oczekuje od nienarodzonych p³odów przyjêcia nauk Jezusa? -
dissolvedego@satannet.org19. Dlaczego Bóg ma uczucia (zazdroœÌ, z³oœÌ, smutek, mi³oœÌ, itp.) jeœli jest wszechmocny, wszechwiedz¹cy i wszechobecny? Uczucia powstaj¹ w reakcji na coœ, wiêc jak Bóg mo¿e na coœ reagowaÌ skoro jest wszechwiedz¹cy i ma przewidziany plan?
20. JeÂśli Jezus Chrystus jest rzekomo ciaÂłem stworzonym przez wszechmocnego Boga… jak jest moÂżliwe, Âże nie odziedziczyÂł Grzechu Pierworodnego? PamiĂŞtaj, jest rzekomo czÂłowiekiem i jednoczeÂśnie Bogiem i jeÂżeli rzeczywiÂście byÂł w peÂłni czÂłowiekiem jak i Bogiem, musiaÂł odziedziczyĂŚ Grzech Pierworodny.
– His Lordship, Lucifer
21. JeÂśli BĂłg jest ojcem Jezusa, to jak wyglÂąda jego DNA? Czy BĂłg ma spermĂŞ? JeÂśli nie, to skÂąd Maria wziĂŞÂła DNA potrzebne do stworzenia Jezusa? To czyni MariĂŞ aseksualnÂą, a Jezusa dziewczynkÂą, gdyÂż nie byÂło chromosomu Y. -
chris_crispy@hotmail.com and
Rebe2amble@aol.com22. Nigdy nie dostaÂłem zdalnie sterowanego autka, gdy byÂłem dzieckiem, chociaÂż tak bardzo siĂŞ o nie modliÂłem. Czy gdybym prosiÂł o potĂŞpienie, BĂłg speÂłniÂłby moje Âżyczenie?... Uff, dziĂŞki BoÂże! -
dissolvedego@satannet.org23. W Dniu SÂądu Ostatecznego Jezus ma siĂŞ pojawiĂŚ w chmurach. Jak wiĂŞc chrzeÂścijanie po drugiej stronie globu go zobaczÂą? Czy bĂŞdÂą miliony JezusĂłw? A co z ludÂźmi, ktĂłrzy pracujÂą pod ziemiÂą? -
Rebe2amble@aol.com24. Od prawdziwego muzu³manina wymaga siê, by nie robi³ niczego, czego nie robi³ prorok Mahomet. Jeœli ktoœ pamiêta, by³a kiedyœ wielka debata, nt., kiedy muzu³manie mog¹ jeœÌ owoce mango. Jeœli to prawda, to dlaczego do diab³a islamscy fundamentaliœci lataj¹ samolotami?
25. Gdyby ziemia zostaÂła caÂłkowicie zalana podczas potopu, kaÂżde Âżywe stworzenie by zginĂŞÂło poza tymi, ktĂłre przetrwaÂłyby na arce. SkÂąd wiĂŞc wziĂŞÂło siĂŞ tyle unikalnych gatunkĂłw np. w Australii, ktĂłrych nie ma nigdzie indziej na Ziemi?
26. Skoro BĂłg jest wszechwiedzÂący i „jest miÂłoÂściÂą”, dlaczego doprowadziÂł do stworzenia dziecka [czÂłowieka], gdy wiedziaÂł, Âże to dziecko pewnego dnia siĂŞ go wyprze i bĂŞdzie musiaÂło spĂŞdziĂŚ wiecznoœÌ pÂłon¹Ì w jeziorze ognia? Gdybym byÂł Bogiem nie zrobiÂłbym tego; mam wiĂŞcej miÂłoÂści do ludzi niÂż On. - TiredTurkeyProd
27. Jak Niebo moÂże byĂŚ krainÂą zupeÂłnej bÂłogoÂści, skoro wiemy, Âże ludzie, ktĂłrych kochaliÂśmy i troszczyliÂśmy siĂŞ o nich sma¿¹ siĂŞ teraz w Piekle? – The Infidel Guy – ODPOWIEDÂŹ: - Gdy dostaniemy siĂŞ do Nieba nie bĂŞdzie bĂłlu. BĂłg wyczyÂści nasze wspomnienia o umiÂłowanych mogÂących byĂŚ w Piekle, gdyÂż nie chce byÂśmy doÂświadczali bĂłl.
28. Objawienia majÂą miejsce na Ziemi. A co gdy skolonizujemy KsiĂŞÂżyc, Marsa lub zasiedlimy trwale stacjĂŞ kosmicznÂą? Czy uciekniemy od „wyroku”? – Ray Sommers – ODPOWIEDÂŹ: BĂłg pojawi siĂŞ i tam. – Jim
29. Wielu ludzi wierzy w duchy. Moje pytanie: „Dlaczego jest tak, Âże ludzie widzÂą tylko duchy ludzi lub zwierzÂąt domowych? Czemu nie neandertalczykĂłw lub jeszcze lepiej, dinozaurĂłw? To byÂłby koszmar, zobaczyĂŚ ducha Brontozaura przechadzajÂącego siĂŞ po mieÂście.
30. Skoro BĂłg cofn¹³ morze, tak by MojÂżesz i ÂŻydzi mogli uciec przed Egipcjanami, to dlaczego nie otworzyÂł bram obozĂłw koncentracyjnych? – Guilherme Hoffmann
31. Czemu dano nam wolnÂą wolĂŞ, kiedy obowiÂązkiem w naszym Âżyciu jest pod¹¿anie zgodnie z tym, co nam kazano? Musimy przestrzegaĂŚ zasad pod groÂźbÂą kary. Czy to jest wolna wola? – Gandalfs Nephew
32. “…Pan - to BĂłg wieczny, StwĂłrca kraĂącĂłw ziemi. On siĂŞ nie mĂŞczy ani nie nuÂży,…” (Iz 40, 28) . JeÂśli to prawda, to dlaczego BĂłg odpoczywaÂł siĂłdmego dnia?
33. Za kaÂżdym razem, gdy idĂŞ na pogrzeb, ksiÂądz mĂłwi coÂś w rodzaju: “BĂłg wezwaÂł tĂŞ duszĂŞ do Nieba”, lub “BĂłg powiedziaÂł, Âże czas iœÌ do domu”, lub coÂś takiego. JeÂśli BĂłg wzywa tych ludzi do „domu”, to dlaczego zamykamy mordercĂłw w wiĂŞzieniach? Jak moÂżemy kogokolwiek osÂądziĂŚ za wykonywanie woli boÂżej?
34. Czy Adam i Ewa mieli pĂŞpki?
35. Konserwatywni ÂŻydzi uÂżywajÂą imienia Jahwe jako imienia Boga, gdyÂż jego prawdziwe imiĂŞ jest przypuszczalnie niewymawialne. Moje pytani brzmi: Jak ludzie mogÂą wzywaĂŚ imiĂŞ Pana na daremnie, kiedy nikt w rzeczywistoÂści nie zna jego imienia?
36. Czemu BĂłg jest przewaÂżnie okreÂślany jako “On”?
37. JeÂśli urodzisz siĂŞ opóŸnionym czy to oznacza, Âże twoja “dusza” jest rĂłwnieÂż opóŸniona? – Matt Edwards
38. Planeta Ziemia, jak jesteÂśmy wiarygodnie poinformowani ma kilkanaÂście miliardĂłw lat [ok. 4,5 mld lat – przyp. tÂłum.]. Ostatnie dinozaury wymarÂły jakieÂś 70 milionĂłw lat temu. Homo sapiens, jedyna forma Âżycia wedÂług chrzeÂścijaĂąskiej doktryny, ktĂłra jest jedynym obiektem zainteresowaĂą Boga wg. ich poglÂądĂłw nie jest starsza niÂż 100 000 lat. W jaki sposĂłb w Âświetle tych faktĂłw judeo-chrzeÂścijaĂąski BĂłg spĂŞdzaÂł te miliardy lat, pĂłki nie stworzyÂł ludzi, ktĂłrzy sprawili, Âże staÂł siĂŞ taki zajĂŞty? – Trish Huesken/John Perkins
39. Skoro czÂłowiek jest stworzony na wzĂłr i podobieĂąstwo Boga, to czy oznacza to, Âże BĂłg ma penisa? – Terry Clark
40. Czemu nie moÂżemy poczekaĂŚ, aÂż dostaniemy siĂŞ do Nieba by czciĂŚ Boga?
41. Jaki jest cel modlitwy? Co ograniczona istota moÂże powiedzieĂŚ wszechmocnemu i wszechwiedzÂącemu bĂłstwu, czego ono by jeszcze nie wiedziaÂło?
42. Skoro BĂłg ma w stosunku do Ciebie plan, ktĂłry nie moÂże zostaĂŚ zmieniony, to naprawdĂŞ masz wolnÂą wolĂŞ?
43. JeÂśli “dusza” jest caÂłym tobÂą (esencjÂą), to dlaczego jeÂśli masz wypadek, tracisz pamiĂŞĂŚ, nie funkcjonujesz i moÂżesz byĂŚ sparaliÂżowany to waÂży o tym uszkodzenie mĂłzgu, a nie tak waÂżna „dusza”? – Matt Edwards
44. ChrzeÂścijanie lubiÂą mĂłwiĂŚ duÂżo o tym, co Jezus poÂświĂŞciÂł. Ale skoro Jezus byÂł wszechwiedzÂącym Bogiem, to czy w momencie, gdy umieraÂł nie wiedziaÂł, Âże za mniej niÂż 3 dni znajdzie siĂŞ w Niebie by rzÂądziĂŚ? JeÂśli Jezus „Âżyje” i krĂłluje w Niebie to co tak naprawdĂŞ poÂświĂŞciÂł? – Cyndy Hammond
45. Skoro wszechmocny BĂłg chce byÂśmy wszyscy go poznali, to dlaczego nie wszyscy go znajÂą?