Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Kwiecień 07, 2025, 08:00:11

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] 2 3 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: JHVH - ezoterycznie  (Przeczytany 34552 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Zobacz profil Email
« : Grudzień 22, 2010, 21:52:21 »

Temat utworzony po podziale innego wÂątku.
Darek

PozwoliÂłem sobie skopiowaĂŚ post >Janusz'a< z innego tematu:

Cytat: Janusz
Tajemne imiĂŞ Boga - JHWH
Istnieje wszak¿e imiê, które przyÌmiewa wszystkie pozosta³e. Wi¹¿e siê z wszelkimi zdumiewaj¹cymi rzeczami, które zdarzy³y siê kiedyœ i dziej¹ siê obecnie w ca³ym wszechœwiecie. Co wiêcej, z imieniem tym ³¹czy siê nadzieja na d³ugie i szczêœliwe ¿ycie dla rodu ludzkiego!

Wielu ludzi pragnê³o poznaÌ to imiê. Szukali go i o nie wypytywali, ale na pró¿no. Pozosta³o dla nich tajemnic¹. Prawdê mówi¹c, ¿aden cz³owiek nie zdo³a³by odkryÌ tego imienia, gdyby go nie wyjawi³ sam W³aœciciel. Na szczêœcie jednak tajemnica zwi¹zana z owym niezrównanym imieniem zosta³a ods³oniêta. Uczyni³ to sam Bóg, aby osoby pok³adaj¹ce w Nim wiarê wiedzia³y, jak ono brzmi. Oznajmi³ je Adamowi, a tak¿e Abrahamowi, Moj¿eszowi oraz innym wiernym s³ugom z dawnych czasów.

Przy pÂłonÂącym krzaku BĂłg daÂł siĂŞ poznaĂŚ MojÂżeszowi jako ‘Jehowa, BĂłg Abrahama’

ImiĂŞ Boga

Najwznioœlejsze imiê a nasza przysz³oœÌ
W PiÂśmie ÂŚwiĂŞtym powiedziano: „KaÂżdy, kto wzywa imienia Jehowy, bĂŞdzie wybawiony” (Rzymian 10:13, NW). Nasze wybawienie w dniu sÂądu bĂŞdzie zaleÂżeĂŚ od tego, czy znamy imiĂŞ Boga. Poznanie go obejmuje zaznajomienie siĂŞ z przymiotami, dzieÂłami oraz zamierzeniami Boga, a takÂże kierowanie siĂŞ w Âżyciu Jego wzniosÂłymi zasadami. Na przykÂład Abraham znaÂł imiĂŞ BoÂże i go wzywaÂł. DziĂŞki temu cieszyÂł siĂŞ zaÂży³¹ wiĂŞziÂą z Bogiem, wierzyÂł w Niego, polegaÂł na Nim oraz byÂł Mu posÂłuszny. W ten sposĂłb staÂł siĂŞ przyjacielem Boga. Tak samo my, jeÂśli poznamy Jego imiĂŞ, to przybliÂżymy siĂŞ do Boga, zadzierzgniemy z Nim osobistÂą wiĂŞÂź i ze wszech siÂł bĂŞdziemy strzec Jego miÂłoÂści (1 MojÂżeszowa 12:8; Psalm 9:10, NW [9:11]; PrzypowieÂści 18:10; Jakuba 2:23).

PowyÂżej imiĂŞ Boga ukryte w symbolach 4 ewangelistĂłw, otaczajÂących Jezusa.

Owo doniosÂłe imiĂŞ BoÂże faktycznie byÂło znane juÂż w staroÂżytnym Sumerze.
Na powyÂższym obrazku, cztery symbole ewangelistĂłw w otoczeniu najwyÂższych bogĂłw Anunnaki: Enlila, Ninursag i Enkiego.  UÂśmiech

« Ostatnia zmiana: Maj 11, 2011, 16:54:54 wysłane przez Dariusz » Zapisane

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #1 : Marzec 27, 2011, 21:17:49 »

CiÂągnijmy dalej ten sumeryjsko-bibliny wÂątek dotyczÂący Jahwe:

...

NastĂŞpnie Goodgame zadaje wiele trafnych i istotnych pytaĂą:

W jaki sposĂłb tak surowy hebrajski monoteizm mĂłgÂł “wyewoluowaĂŚ" z liberalnej i zró¿nicowanej religii SumerĂłw? Pytanie to moÂżna uj¹Ì nieco inaczej: gdzie w sumeryjskim panteonie znajdziemy Boga Izraela? To dobre pytanie, poniewaÂż Abraham, zaÂłoÂżyciel narodu Izraela, zostaÂł podobno wezwany przez Boga z miasta Ur, ktĂłre leÂżaÂło w samym sercu ziemi SumerĂłw552.

UjmujÂąc to inaczej, patrzymy na dwie czĂŞÂści jednej caÂłoÂści, przy czym obie te czĂŞÂści reprezentujÂą
odmienne i przeciwstawne teologie.

To jednak nie daje nam odpowiedzi na pytanie, ktĂłre stawia Goodgame: gdzie w sumeryjskim
panteonie moÂżemy znaleŸÌ hebrajskiego Boga, Jahwe? Albo inaczej: jak w hebrajskiej “hierarchii
anielskiej" umieœciÌ g³ówne sumeryjskie bóstwa? Jak ujêlibyœmy tê kwestiê, problem pozostaje
nierozwi¹zany. Goodgame pisze, ¿e w sumeryjskim panteonie s¹ trzy g³ówne kandydatury do
identyfikacji z hebrajskim Bogiem Jahwe: Anu, Enlil i Enki.

WedÂług Goodgame'a paralelĂŞ Jahwe-Anu moÂżna przedstawiĂŚ na dwa sposoby. Anu byÂł podobnie
jak Jahwe bogiem “ojcem", przebywajÂącym w najwyÂższej i niedostĂŞpnej chwale nieba553. Ale
“podobieĂąstwa miĂŞdzy YHWH i Enlilem sÂą znacznie bardziej istotne". ChoĂŚ Sumerowie nie uwaÂżali
Enlila za swego boga-stwĂłrcĂŞ, byÂł on jednak najwyÂższym wÂładcÂą wszystkich bogĂłw, a takÂże
ludzkoÂści, a niektĂłre z sumeryjskich mitĂłw wskazujÂą nawet Enlila, a nie Enki, jako stwĂłrcĂŞ czÂłowieka.
Ten wa¿ny punkt - problem, czy ludzkoœÌ powsta³a w wyniku dzia³aù Enlila, czy Enki - rozwi¹za³, jak
zobaczymy, Laurence Gardner - w³¹czaj¹c na powrót do ca³ej historii komponent hebrajski. Ale istnieje
jeszcze jedna analogia miĂŞdzy Jahwe a Enlilem - kaÂżdy z nich osobiÂście zesÂłaÂł potop.

Ale, paradoksalnie, najbardziej przekonuj¹ce, intryguj¹ce i niepokoj¹ce s¹ podobieùstwa ³¹cz¹ce
Jahwe z Enki, gdyÂż to Enki pod pewnymi wzglĂŞdami wydaje siĂŞ najlepszym sumeryjskim kandydatem
do identyfikacji z biblijnym Lucyferem. Goodgame zwraca uwagĂŞ, Âże Enki podobnie jak Jahwe jest
najbardziej “osobowym" ze wszystkich sumeryjskich bogĂłw i podobnie jak Jahwe byÂł uwaÂżany przez
SumerĂłw za potĂŞÂżnego, Âłaskawego i mÂądrego w swoich planach chronienia SumerĂłw przed
wrogoÂściÂą innych bogĂłw (zwÂłaszcza Enlila) oraz sÂąsiednich nieprzyjaznych plemion. Poza tym w
wielu sumeryjskich mitach to Enki, a nie Enlil, tworzy ludzkoœÌ, choÌ - jak pamiêtamy z poprzedniego
rozdziaÂłu - w wyjÂątkowo okrutny sposĂłb554.

Jednak najbli¿sz¹ paralelê miêdzy Enki a Jahwe mo¿na znaleŸÌ w opisie najwa¿niejszej teofanii
Starego Testamentu, kiedy to Jahwe ukazaÂł siĂŞ MojÂżeszowi w krzewie gorejÂącym, co relacjonuje
KsiĂŞga WyjÂścia 3:13-14:

Moj¿esz za¶ rzek³ Bogu: Oto pójdê do Izraelitów i powiem im: Bóg ojców naszych pos³a³ miê do was. Lecz gdy oni mnie zapytaj±, jakie jest Jego imiê, to có¿ im mam powiedzieæ? Odpowiedzia³ Bóg Moj¿eszowi: JESTEM, KTÓRY JESTEM. I doda³ - Tak powiesz synom Izraela: JESTEM pos³a³ mnie do was.

David Rohl, inny uczony zajmujÂący siĂŞ badaniem tych paraleli, objaÂśnia sumeryjskie tÂło tego objawienia i uÂżyte w jego opisie gry sÂłowne:

Jak siĂŞ dowiedzieliÂśmy, Enki (...) byÂł nazywany Ea po akadyjsku (w jĂŞzyku wschodnio-semickim) - czyli w tradycji babiloĂąskiej. Uczeni ustalili, Âże imiĂŞ Ea byÂło wokalizowane “Eja". Zatem kiedy MojÂżesz stan¹³ przed krzewem gorejÂącym i zapytaÂł o imiĂŞ boga gĂłry, czy ten naprawdĂŞ odpowiedziaÂł “Jestem, ktĂłry jestem" (po hebrajsku Ejah aszer ejah)? Ta dziwna fraza od dawna intrygowaÂła teologĂłw555, teraz jednak pojawia siĂŞ przed nami proste wyjaÂśnienie. GÂłos Boga odpowiedziaÂł po prostu „Ejah aszer Ejah " - “Jestem (ten, ktĂłry jest) nazywany Ejah", uÂżywajÂąc zachodniosemickiej (czyli hebrajskiej) formy imienia Ea. Uczeni po prostu nie zauwaÂżyli, Âże jest to jedna z charakterystycznych gier sÂłownych, w ktĂłre obfituje Stary Testament. “Jestem (Ejah) ten, ktĂłry jest nazywany (aszer)
Ea (Ejah)", to typowa dla Biblii gra s³ów. To wyjaÂśnia teÂż na pozĂłr nonsensowne polecenie Boga: “Tak powiesz synom Izraela: JESTEM posÂłaÂł mnie do was". W rzeczywistoÂści sÂłowa Boga naleÂży przetÂłumaczyĂŚ “Ejah posÂłaÂł mnie do was". “Ejah" lub po prostu “Ja" to skrĂłcona forma imienia Jahwe, pojawiajÂąca siĂŞ jako element skÂładowy wielu starotestamentowych imion. Tak wiĂŞc Enki/Ea - bĂłg, ktĂłry stworzyÂł czÂłowieka, a póŸniej ostrzegÂł ZiusudrĂŞ/Utnapisztima przed zbliÂżajÂącÂą siĂŞ zagÂładÂą - jest identyczny z bogiem MojÂżesza556.

Ale na tym wszelkie podobieĂąstwa siĂŞ koĂączÂą. Nie odrzucajÂąc moÂżliwych powiÂązaĂą miĂŞdzy
biblijnym Jahwe a Enki, musimy zwrĂłciĂŚ uwagĂŞ, Âże miĂŞdzy tymi dwiema postaciami istniejÂą teÂż
wyraŸne ró¿nice. Przede wszystkim Enki jest czarodziejem, bieg³ym we wszystkich rodzajach magii,
zaÂś wedÂług przekazĂłw biblijnych Jahwe surowo zakazaÂł tego rodzaju praktyk. Poza tym tradycja
biblijna wyraÂźnie uznaje Jahwe za stwĂłrcĂŞ Âświata i czÂłowieka. Enki natomiast nie peÂłni tak zaszczytnej
roli w tekstach sumeryjskich, ktĂłre przypisujÂą mu stworzenie czÂłowieka, lecz nie Âświata. I wreszcie nie
ma niczego w rodzaju “przymierza" Enki z Sumerami, ktĂłre odpowiadaÂłoby przymierzu Jahwe z
Hebrajczykami557.

Pamiêtaj¹c o tych uwagach, mo¿emy teraz zobaczyÌ, jak Gardner po³¹czy³ tradycjê sumeryjsk¹ z
biblijno-judaistycznÂą, aby uzyskaĂŚ peÂłny obraz. Przeanalizujemy tylko trzy pierwsze tablice z
obszernej “boskiej genealogii" Gardnera.

...

Wojna nuklearna ... str.229-231

EDYCJA:

Wiele ÂświatÂła na osobĂŞ Jahwe rzuca artykuÂł zapodany przez >KrzyÂśka< w innym wÂątku, a dotyczÂący tego Boga/boga:

Biblijny Jahwe miaÂł ÂżonĂŞ, boginiĂŞ Aszerach
25 mar, 18:51

Biblijny Jahwe mia³ ma³¿onkê, boginiê Aszerah, której kult wywodzi siê z czasów, kiedy Izraelici byli politeistami. O brytyjskich badaniach informuje serwis Discovery News.

...

http://wiadomosci.onet.pl/nauka/biblijny-jahwe-mial-zone-boginie-aszerach,1,4222051,wiadomosc.html
« Ostatnia zmiana: Marzec 27, 2011, 21:30:49 wysłane przez Dariusz » Zapisane

quetzalcoatl44
Gość
« Odpowiedz #2 : Marzec 27, 2011, 23:16:18 »

JHVH to nie Enil, ani Enki..

tu jest jeszcze Bog IA , Jahvh, Jove, moze Love? UÂśmiech albo ieue, tak jak ewa podobnie dajacy zycie...

http://www.jrbooksonline.com/pob/pob_images/pob_fig035.jpg

"I rzekÂł mi: StaÂło siĂŞ. Jam Alfa i Omega, PoczÂątek i Koniec. Ja pragnÂącemu dam darmo piĂŚ ze ÂźrĂłdÂła wody Âżycia." (Ap 21, 6)

"I ukaza³ mi rzekê wody ¿ycia, lœni¹c¹ jak kryszta³, wyp³ywaj¹c¹ z tronu Boga i Baranka. Pomiêdzy rynkiem Miasta a rzek¹, po obu brzegach, drzewo ¿ycia, rodz¹ce dwanaœcie owoców - wydaj¹ce swój owoc ka¿dego miesi¹ca - a liœcie drzewa /s³u¿¹/ do leczenia narodów." (Ap 22, 1-2)

"I kto odczuwa pragnienie, niech przyjdzie, kto chce, niech wody Âżycia darmo zaczerpnie." (Ap 22, 17)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 07, 2011, 13:54:50 wysłane przez quetzalcoatl44 » Zapisane
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Marzec 28, 2011, 19:31:43 »

Do niedawna myÂślaÂłem podobnie, jednak zbyt wiele tu podobieĂąstw.
Czas najwy¿szy zacz¹Ì rozró¿niaÌ Najwy¿szego- Pierwotne ród³o od bogów, których jedynym celem jest czynienie z nas niewolników. Nie twierdzê w tym wypadku, ¿e Jehowa to któryœ z bogów najeŸdŸców, bo jeszcze nie rozkmini³em tego i kto wie czy w tym ¿yciu uda mi siê to osi¹gn¹Ì, wiele jednak wskazuje na to, ¿e jednak biblijno-sumeryjski panteon to machina do zaciemnienia. Panteon, którego bieguny mog¹ siê okazaÌ zupe³nie przeciwnymi.
ZaÂś wg mnie wiele wskazuje na to, Âże JHWH/Jahwe/Jehowa to En-Lil. Nie En-Ki i nie Anu.

quetzalcoatl44
Gość
« Odpowiedz #4 : Marzec 28, 2011, 21:56:34 »

hm tz jakich podobienstw?
jhvh to jahvh wg mnie ieue, dajacy zycie w kazdym razie podobnie ...dlaczego nigdzie sie go nie wymienia? poprostu wszystko zostalo odwrocone...i zle zrozumiane... w bibli jhvh to ninurta, nergal, el chyba tak to wychodzi bo (takie cechy zostaly mu przypisane) ninurta symbolizuje saturna - wladce pierscieni...a zydzi czcza sabat..
« Ostatnia zmiana: Marzec 28, 2011, 22:37:06 wysłane przez quetzalcoatl44 » Zapisane
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #5 : Marzec 30, 2011, 12:21:23 »

CzytajÂąc te staroÂżytne doniesienia nie sposĂłb przeoczyĂŚ pewnych zbieÂżnoÂści pomiĂŞdzy JHWH, a En-Lil'em, np.:
 - po "stworzeniu" Adama i Ewy to Jehowa (wg Biblii) kazaÂł ich wygoniĂŚ z Edenu - En-Lil od poczÂątku    bĂŞdÂąc przeciwny wolnym i Âświadomym ludziom pozbawiÂł ich dostĂŞpu do "drzewa dÂługowiecznoÂści"
 - Potop wg Biblii zesÂłaÂł na ZiemiĂŞ JHWH - wg staroÂżytnych ÂźrĂłdeÂł g³ównym inicjatorem tego kataklizmu byÂł En-Lil

quetzalcoatl44
Gość
« Odpowiedz #6 : Marzec 30, 2011, 14:24:20 »

nie znam na tyle tych tabliczek..ale uwazam ze annunuaki jak ich nazywaja to w wiekszosci upadle anioly, ktore zamieszkaly na Ziemi, Bog zabronil jedzenia z drzewa dobra i zla - zeby ludzie nie umarli, potem jak ludzie sprobowali dobra i zla, automatycznie pozbawili sie drzewa zycia, bo zostali wygnani z raju, tz z wlasnej woli UÂśmiech wiec to nie byl JHVH,

pozatym juz tyle lat trwa historia i naprawde wiele ludzie sie nie dowiedzieli o sobie, na nie wiele sie zdalo to poznanie pozatym ze sa niewolnikami szatana i daza do unicestwienia...coz babylon albo zion UÂśmiech, materia albo rozwoj duchowy UÂśmiech

wstawie jeszcze raz

"I rzekÂł mi: StaÂło siĂŞ. Jam Alfa i Omega, PoczÂątek i Koniec. Ja pragnÂącemu dam darmo piĂŚ ze ÂźrĂłdÂła wody Âżycia." (Ap 21, 6)

"I ukaza³ mi rzekê wody ¿ycia, lœni¹c¹ jak kryszta³, wyp³ywaj¹c¹ z tronu Boga i Baranka. Pomiêdzy rynkiem Miasta a rzek¹, po obu brzegach, drzewo ¿ycia, rodz¹ce dwanaœcie owoców - wydaj¹ce swój owoc ka¿dego miesi¹ca - a liœcie drzewa /s³u¿¹/ do leczenia narodów." (Ap 22, 1-2)

"I kto odczuwa pragnienie, niech przyjdzie, kto chce, niech wody Âżycia darmo zaczerpnie." (Ap 22, 17)
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #7 : Marzec 30, 2011, 16:37:44 »

Anunaki to materialna cywilizacja.
"Anio³owie", czyli wy¿sze formy ¿ycia u nich równie¿ ingerowa³y. To oni/one mia³y g³ówny wp³yw na to, ¿e jednak En-Ki, choÌ po cichu, ale przeforsowa³ swój plan uratowania kilku ludzi z potopu.

quetzalcoatl44
Gość
« Odpowiedz #8 : Marzec 30, 2011, 18:20:33 »

ok En-lil nie jest stworca a juz napewno nie starotestamentowym Jhvh, moze archaniol, natomiast  En-ki to wydaje sie byc upadly aniol..

Coz bardzo malo wiemy o rzeczywistosci, moze naprawde wogole mielismy nie istniec i przerastaja nas pewne rzeczy..w kazdym razie jak juz sie to wszystko skonczy podobno Ci wierni Bogu maja byc rowni aniolom..
Sventer
Gość
« Odpowiedz #9 : Marzec 30, 2011, 19:51:45 »

Inny punkt widzenia... MrugniĂŞcie Zanim usuniesz, przeczytaj.

To, Âże umarÂł, nie jest jeszcze dowodem, Âże ÂżyÂł.

StanisÂław Jerzy Lec o Jezusie

A ksiÂądz powiedziaÂł, Âże Jezus powiedziaÂł...

Zabawa w gÂłuchy telefon

Co roku w ÂŚwiĂŞta BoÂżego Narodzenia obchodzimy dzieĂą w ktĂłrym Jezus Chrystus powstaje z grobu, aby poÂżeraĂŚ ciaÂła chrzeÂścijan, a potem dajemy sobie prezenty i oddajemy mu hoÂłd, aby zapadÂł w sen zimowy aÂż do nastĂŞpnego roku!

Peter Griffin z Family Guya o Jezusie.

MoÂże i dokonywaÂł cudĂłw, ale chciaÂłbym zobaczyĂŚ jak gra w krykieta z tymi dziurawymi rĂŞkami!

Andrew Symonds w swoim stylu

Jezus Chrystus – historyczny twĂłrca chrzeÂścijaĂąstwa. W wieku trzydziestu lat zaÂłoÂżyÂł kó³ko rybackie, ktĂłre z bliÂżej niewyjaÂśnionych przyczyn staÂło siĂŞ religiÂą. Najlepszy chwyt marketingowy XXI wieku oraz I wieku.

Narodziny
NonNews
Zobacz w NonNews temat:
ÂŻona Jezusa Chrystusa aresztowana za oszustwo!

SÂą dwie wersje narodzin Jezusa. Jedni mĂłwiÂą, Âże urodziÂł siĂŞ w jaskini, po czym matka zabraÂła go do Betlejem, gdzie zamieszkali w stajni, poÂśrĂłd zwierzÂąt. Inni mĂłwiÂą, Âże urodziÂł siĂŞ w stajni. Tak czy siak, teraz miliony ludzi na Âświecie co roku obchodzÂą to zdarzenie, robiÂąc mu siarĂŞ. JakbyÂś siĂŞ czuÂł gdyby tyle ludzi ÂśpiewaÂło o Tobie, ÂżeÂś maluÂśieĂąki i naguÂśieĂąki?! Ponadto 25 grudnia jest bardzo uniwersalnym dniem dla narodzin BogĂłw, 25 grudnia urodziÂł siĂŞ rĂłwnieÂż grecki bĂłg Zeus i rzymski bĂłg Mitra.
Edytuj sekcjĂŞ ÂŻycieedytuj ÂŻycie

Jezus mĂłwiÂł, Âże kaÂżdy jest dobry, nawet jeÂśli jest zÂły. JeÂśli jest zÂły, to po prostu nie wie, Âże jest dobry, zatem moÂżna go uznaĂŚ za pierwszego hippisa. TwierdziÂł, Âże oddawanie majÂątku, najlepiej biednym (wszak sam byÂł biedny), pozwoli znaleŸÌ „Âżycie wieczne” w biedzie. Te dziaÂłania miaÂły sprawiĂŚ, aby kaÂżdy na Âświecie byÂł biedny. A gdyby wszyscy tacy byli, to nikt by nie byÂł, tym samym uwaÂża siĂŞ go za prekursora komunizmu. Nie znaÂł jednak podstawowych zasad ekonomii i nie wiedziaÂł, Âże pieniÂądze nie znikajÂą ot tak.

Jezus twierdziÂł, iÂż jego ojciec mieszka w niebie. Po prostu myÂślaÂł, Âże jego ojciec umarÂł, a wedÂług wierzeĂą judejczykĂłw kaÂżdy idzie do nieba po Âśmierci. No tylko jest jeden feler – Jezus nie znaÂł swego ojca. WedÂług pewnych sugestii w bibliografii jego ojcem jest BĂłg, ktĂłrym on sam jest... Sam jest swoim ojcem. Buahhhaha, dobre!

WczeÂśniej jednak zaÂłoÂżyÂł kó³ko rybackie. ApostoÂłowie wstÂąpili do niego i mieli caÂłkiem niezÂłe zyski. Judasz dostaÂł raz za ma³¹ dolĂŞ i postanowiÂł zdradziĂŚ Jezusa – doniĂłsÂł do wÂładz, Âże nie pÂłaciÂł abonamentu.
Edytuj sekcjĂŞ ÂŚmierĂŚedytuj ÂŚmierĂŚ

Poncjusz Pirat nie da³ Jezusowi uczciwego procesu Jezus zosta³ zabity przez g³osowanie kto g³oœniej krzyknie. W zwi¹zku z tym Pi³at szybko skaza³ go na œmierÌ poprzez przybicie do dwóch belek po³¹czonych ze sob¹ pod k¹tem prostym. Niektórzy twierdz¹, ¿e tylko na jednej belce. A inni, ¿e w ogóle nie zmar³, bo zabili Judasza, który go zdradzi³.
Edytuj sekcjĂŞ ÂŻycie po Âśmierciedytuj ÂŻycie po Âśmierci

Po 3 dniach od Âśmierci Jezus wyszedÂł z grobu i sobie poszedÂł dalej gÂłosiĂŚ swoje teorie. No tak po prostu, samo z siĂŞ. No co tak siĂŞ patrzysz – tak napisali, to siĂŞ trzymam ÂźrĂłdeÂł. To, Âże miaÂł trochĂŞ ran kÂłutych nie przeszkadzaÂło w swobodnym chodzeniu, nauczaniu, a nawet przez chwilĂŞ lewitowaÂł!

Proweniencja
Jesussaves9ql.gif

Po œmierci Jezusa wiele grup spo³ecznych chcia³o mieÌ go za wy³¹cznie swojego reprezentanta i przedstawia³o dowody na to, ¿e Jezus by³:

* ÂŻydem – wszedÂł w interes swojego Ojca, ÂżyÂł w domu do trzydziestki i byÂł przekonany, Âże jego Matka jest dziewicÂą, a jego Matka byÂła przekonana, Âże On jest Bogiem.
    * Irlandczykiem – nigdy siĂŞ nie oÂżeniÂł, nigdy nie miaÂł staÂłej pracy, a jego ostatnim Âżyczeniem byÂło coÂś do picia.
    * PortorykaĂączykiem – miaÂł na pierwsze imiĂŞ Jezus, nieustanne kÂłopoty z prawem i Jego Matka nie wiedziaÂła, kim byÂł Jego Ojciec.
    * WÂłochem – silna gestykulacja, piÂł wino do kaÂżdego posiÂłku i uÂżywaÂł oliwy z oliwek.
    * Murzynem – mĂłwiÂł do wszystkich „bracie”, lubiÂł gospel i nie miaÂł uczciwego procesu.
    * Kalifornijczykiem – nigdy nie obcinaÂł wÂłosĂłw, chodziÂł na bosaka i zaÂłoÂżyÂł nowÂą religiĂŞ.
    * Polakiem – zamieniaÂł wodĂŞ w wino, podró¿owaÂł, Âżeby pracowaĂŚ w zawodzie i dÂługo jechaÂł, Âżeby siĂŞ gdzieÂś zapisaĂŚ
    * Gangsterem – miaÂł spore plecy, sĂŞdzia twierdziÂł, Âże nie chce siĂŞ mieszaĂŚ i miaÂł wtykĂŞ w szeregach.
    * Hippisem – nosiÂł w lecie sandaÂły, kumplowaÂł siĂŞ od razu z kaÂżdym kogo spotkaÂł, jednym chlebem karmiÂł wszystkich przybyÂłych i nosiÂł dÂługie wÂłosy i dÂługÂą brodĂŞ.
    * Rumunem – nie miaÂł samochodu, bie¿¹cej wody, ani prÂądu i wybieraÂł siĂŞ do Domu Ojca.
    * KomunistÂą – pochodziÂł z rodziny robotniczej i sam teÂż (prawdopodobnie) zajmowaÂł siĂŞ stolarkÂą, leczyÂł za darmo i nauczaÂł za darmo.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 01, 2011, 16:46:21 »

Cytat: quetz
ok En-lil nie jest stworca a juz napewno nie starotestamentowym Jhvh, moze archaniol, natomiast  En-ki to wydaje sie byc upadly aniol..

Na tĂŞ chwilĂŞ rozpatrujĂŞ to z punktu widzenia ich pobytu na Ziemi, a wiĂŞc traktujĂŞ ich jako osoby fizyczne - jakimi rzeczywiÂście byli, czy obecnie sÂą istotami duchowymi to inna historia.
Z tego punktu widzenia wiele przemawia na korzyœÌ twierdzenia, ¿e En-Lil jako "Pan Ziemi" - tytu³ jaki otrzyma³ po obaleniu z tego stanowiska En-Ki'ego (zreszt¹ i przed obaleniem En-Ki'ego wci¹¿ uzurpowa³ sobie to miano jako pierworodny z legalnej ¿ony Anu) - i zdeklarowany przeciwnik udostêpnienia nowemu rodzajowi ludzkiemu (nam) mo¿liwoœci samostanowienia, po otrzymaniu tego niemal nieograniczonego w przywilejach tytu³u (równie¿ posiad³ Tablice Przeznaczenia, czyli potê¿n¹ broù, która da³a mu moc panowania nad si³ami kosmicznymi; st¹d przypisanie sobie miana Boga o imieniu JHWH/Jahwe/Jehowa) zacz¹³ wprowadzaÌ swoje prawa wobec nas i naszych przodków. Po fiasku zwi¹zanym z likwidacj¹ ludzkoœci w potopie (dla przypomnienia, to jego brat En-Ki pokrzy¿owa³ mu te plany) zacz¹³ nieco inaczej realizowaÌ swoj¹ strategiê.
powo³anie do ¿ycia narodu wybranego - Hebrajczyków, rozpocz¹³ sukcesjê potomstwa En-Ki'ego (Kananejczyków). Zniewoli³ ludzi dekalogiem i tak do dnia dzisiejszego ludzi trzyma w "szachu", bo jak Ÿle zrobisz, odejdziesz od prawdziwej religii to ... piek³o. Du¿y uœmiech

EDYCJA:

JednÂą z jego, En-Lil'a/Jahwe metod byÂło rĂłwnieÂż "wieczne" zdyskredytowanie swego brata i wroga (w rozgrywkach o ludzi) En-Ki'ego. NajskuteczniejszÂą, jak siĂŞ okazÂło formÂą byÂło utworzenie "ÂświĂŞtej ksiĂŞgi", dziÂś zwanej BibliÂą i przedstawienie w niej siebie w pozytywnym Âświetle, zaÂś brata, ktĂłry notabene byÂł jak najbardziej pozytywnÂą postaciÂą w odniesieniu do przyszÂłoÂści ludzi, przestawiÂł w najbardziej nikczemny sposĂłb, le jednoczeÂśnie skuteczny:

...
Mezopotamskie teksty wskazujÂą, Âże zaÂłoÂżycielem Bractwa byÂł buntowniczy „bĂłg"
Ea. Ea i jego ojciec Anu posiedli dog³êbn¹ duchow¹ i etyczn¹ wiedzê. Jej symbolem
byÂły drzewa z biblijnej opowieÂści o Adamie i Ewie. Tak naprawdĂŞ biblijne symbole
w postaci drzew zostaÂły wziĂŞte z wczeÂśniejszych wyobraÂżeĂą mezopotamskich. WystĂŞpujÂący
w nich owiniêty wokó³ pnia drzewa w¹¿ by³ identyczny z tym, którego
przedstawiano póŸniej w Edenie. Z sumeryjskiego drzewa zwisa³y dwa owoce. Na
prawo od niego znajduje siê pó³ksiê¿yc symbolizuj¹cy Ea, zaœ na lewo planeta
symbolizujÂąca Anu. Rysunek ten wyraÂźnie wskazuje, Âże Ea i Anu byli zwiÂązani
z wĂŞÂżem i jego naukami. To powiÂązanie potwierdzajÂą teksty mezopotamskie, ktĂłre
opisujÂą paÂłac Anu w „niebiosach" strzeÂżony przez boga Drzewa Prawdy i boga Drzewa
ÂŻycia. Istnieje opis mĂłwiÂący o rym, jak Ea posÂłaÂł czÂłowieka, aby posiadÂł wiedze z tych
dziedzin:

Adapa [imiĂŞ jednego z pierwszych ludzi], udasz siĂŞ przed oblicze Anu KrĂłla:
OdbĂŞdziesz tĂŞ drogĂŞ do niebios.

Gdy do niebios siĂŞ wzniesiesz i przybĂŞdziesz do bram Anu, „Dawca ÂŻycia'
i „GÂłosiciel Prawdy" staĂŚ przy nich bĂŞdÂą.2

Tak wiĂŞc widzimy, Âże to Ea jest tym domniemanym oskarÂżonym, ktĂłry usiÂłowaÂł
wskazaĂŚ jednemu z pierwszych ludzi (Adamowi) drogĂŞ do duchowej wolnoÂści.
Oznacza to, Âże przeznaczeniem tworu Ea - Homo sapiens - byÂła praca na Ziemi, lecz
nie jako niewolnika. JeÂśli Ea byÂł prawdziwÂą postaciÂą historycznÂą, jak uwaÂżali
Sumerowie, to byÂł najprawdopodobniej zaÂłoÂżycielem Bractwa WĂŞÂża, ktĂłrego zadaniem
byÂło zachowanie caÂłej wiedzy, ktĂłrÂą posiadaÂł on i jego ojciec. ByĂŚ moÂże Bractwo
przyjĂŞÂło wĂŞÂża za swĂłj symbol dlatego, Âże pierwszy dom Ea na Ziemi zostaÂł
zbudowany na mokradÂłach, w ktĂłrych ÂżyÂło duÂżo wĂŞÂży, zwanych przez Ea WĂŞÂżowym
Bagnem. Inne, rĂłwnie prawdopodobne wyjaÂśnienie godÂła w postaci wĂŞÂża podaje
Sitchin, ktĂłry twierdzi, Âże biblijnym sÂłowem oznaczajÂącym „wĂŞÂża" jest nahash ktĂłre
pochodzi od ÂźrĂłdÂłosÂłowu NHSH oznaczajÂącego „rozszyfrowywaĂŚ, wykrywaĂŚ".

Mimo wszelkich staraĂą, zarĂłwno legendarnemu Ea. jak i zaÂłoÂżonemu przezeĂą
Bractwu nie udaÂło siĂŞ wyzwolenie rasy ludzkiej. StaroÂżytne teksty mezopotamskie,
egipskie oraz biblijne podajÂą, Âże „w¹¿" zostaÂł bardzo szybko zwyciĂŞÂżony przez inne
ugrupowania Nadzorców. Biblia informuje nas, ¿e w¹¿ zosta³ pokonany, zanim
ukoĂączyÂł swojÂą misjĂŞ. Nie udaÂło mu siĂŞ przekazaĂŚ Adamowi i Ewie „owocu"
z drugiego „drzewa". Ea (ktĂłrego symbolem jest rĂłwnieÂż w¹¿) zostaÂł wygnany z Ziemi
i byÂł intensywnie oczerniany przez swoich przeciwnikĂłw, aby nigdy wiĂŞcej nie mĂłgÂł
zyskaĂŚ szerokiej popularnoÂści u ludzi. Jego tytuÂł „KsiĂŞcia Ziemi" zmieniono na „KsiĂŞcia
CiemnoÂści". PrzytkniĂŞto mu rĂłwnieÂż etykietki w rodzaju: Szatan. DiabeÂł, Wcielenie
Z³a, W³adca Piekie³. Pan Robactwa. Ksi¹¿ê K³amców i wiele innych. By³ przedstawiany
jako Âśmiertelny wrĂłg Naczelnej Istoty i wÂładca PiekieÂł. Ludziom wmĂłwiono, Âże jego
jedynym celem byÂło zagarniĂŞcie wszystkich dusz i Âże to on jest winny caÂłego zÂła
dziejÂącego siĂŞ na Ziemi. ZachĂŞcano ludzi do szukania go w jego przyszÂłych wcieleniach
(inkarnacjach) i niszczenia, zarĂłwno jego samego, jak i jego dzieÂł, bez wzglĂŞdu na to,
gdzie byÂłyby odkryte. Wszystkie wierzenia i praktyki nazwane od przypisywanych mu
nazw („Satanizm. „Czciciele DiabÂła" etc.) miary byĂŚ przedstawiane jako straszne
i degradujÂące, tak aby Âżaden zdrowo myÂślÂący czÂłowiek nie miaÂł najmiejszej ochoty
mieĂŚ z nimi cokolwiek wspĂłlnego. Tak on, jak i jego naÂśladowcy mieli byĂŚ traktowani
przez ludzi z najwiĂŞkszÂą odrazÂą.
...

Bogowie Edenu str.51-53
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 03, 2011, 20:21:11 wysłane przez Dariusz » Zapisane

quetzalcoatl44
Gość
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 07, 2011, 14:35:04 »

hm tak jak wczesniej mowilem..UÂśmiech a wyglada na to ze ten napis jest po Polsku...UÂśmiech

tu jest jeszcze Bog IA , Jahvh, Jove, moze Love? UÂśmiech albo ieue, tak jak ewa - jewe podobnie dajacy zycie...

Bog jaiewe?, jest Bogiem dajacym zycie..

https://sites.google.com/site/tribesofatlantis/_/rsrc/1279893886727/Home/The-Palermo-Stone-sSTA-of-aegyptos-coverup/Ja_Great_Pyramid_Cairo.bmp

http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://indigosociety.com/showthread.php%3F19579-Different-Languages-and-the-name-of-God&ei=WrWdTdqSKoz2sgbr1YW9BA&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=1&ved=0CB4Q7gEwAA&prev=/search%3Fq%3Dhttp://indigosociety.com/showthread.php%253F19579-Different-Languages-and-the-name-of-God%255D%26hl%3Dpl%26sa%3DG%26biw%3D1260%26bih%3D639%26prmd%3Divns

http://bracia.racjonalista.pl/odkrycie/traktaty/ie.htm

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTaUoSJhIhUdDM16WbAZsPT8uwjyEkgxru0VlFs1bh9e86Jb469

http://ieue.org/
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 07, 2011, 14:40:35 wysłane przez quetzalcoatl44 » Zapisane
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 10, 2011, 19:39:14 »

Cytat: quetz
hm tak jak wczesniej mowilem.. UÂśmiech a wyglada na to ze ten napis jest po Polsku... UÂśmiech

Ostatnimi czasy bardzo maÂło czasu mogĂŞ poÂświĂŞciĂŚ na forum i stÂąd coÂś mogÂłem niewÂłaÂściwie zinterpretowaĂŚ, i na prĂŞdce naklikaĂŚ nie na temat.
poprawiĂŞ siĂŞ. MrugniĂŞcie DuÂży uÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 10, 2011, 19:39:35 wysłane przez Dariusz » Zapisane

Thotal
Gość
« Odpowiedz #13 : Kwiecień 24, 2011, 08:07:22 »

„Tylko na nas spĂłjrzcie. Wszystko jest na wspak, wszystko jest do gĂłry nogami: lekarze niszczÂą zdrowie, prawnicy niszczÂą sprawiedliwoœÌ, uniwersytety niszczÂą wiedzĂŞ, rzÂądy niszczÂą wolnoœÌ, g³ówne media niszczÂą informacje, a religie niszczÂą duchowoœÌ.” (Michael Ellner)

http://wolnemedia.net/ezoteryka/troche-herezji-o-szatanie-kosmitach-i-karmie/

Maria Sobolewska napisaÂła trochĂŞ o JAHWE i o innych takich... MrugniĂŞcie

Pozdrawiam - Thotal UÂśmiech
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

KIN 213

« Odpowiedz #14 : Kwiecień 24, 2011, 08:52:09 »

..i znĂłw wracamy do Luszu MrugniĂŞcie
i co z tym zrobiĂŚ skoro istota czÂłowieka w zasadzie to Âżycie emocjonalne,
oczywiÂście moÂżna by tak medytowaĂŚ aby zapomnieĂŚ o swym ego i emocjach z nim zwiÂązanych, ale wtedy po co w ogĂłle rodziĂŚ siĂŞ czÂłowiekiem i tak "mĂŞczyĂŚ",-
no chyba Âże nie ma faktycznie wyjÂścia przez "szataĂąskÂą" karmĂŞ DuÂży uÂśmiech
tak czy owak- fakt pozostaje faktem- "Wszystko jest na wspak"

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #15 : Kwiecień 24, 2011, 10:40:02 »

Cytat: Thotal
Maria Sobolewska napisaÂła trochĂŞ o JAHWE i o innych takich...  MrugniĂŞcie

Masz na myÂśli ten artykuÂł: RozwaÂżaĂą o dekalogu oraz karzÂącym Jahwe ciÂąg dalszy

Przyznam, ¿e m¹drze kobitka prawi, ale na przysz³oœÌ - jeœli mogê Ciê prosiÌ - zapodawaj linki. Du¿y uœmiech

Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #16 : Kwiecień 29, 2011, 09:37:16 »

W jednym z wÂątkĂłw >koliberek< napisaÂł:

Cytat: koliberek
Czy Jahwe, a raczej bĂłg IzraelitĂłw, to Enlil, Enki?

Aby nie tworzyÌ tam ofa przenios³em tê czêœÌ dyskusji do odpowiedniejszego w¹tku.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 29, 2011, 09:37:33 wysłane przez Dariusz » Zapisane

east
Gość
« Odpowiedz #17 : Kwiecień 29, 2011, 12:11:22 »

JHVH to nie Enil, ani Enki..

tu jest jeszcze Bog IA , Jahvh,

w publikacjach dalekich od religii Âżydowskiej czy chrzeÂścijaĂąskiej znajdujemy miĂŞdzy innymi takÂą oto zdumiewajÂącÂą, bezpoÂśredniÂą koneksjĂŞ : iaH - ksiĂŞÂżyc.

„Uczonym", „badaczom", „historykom" i „egzegetom" od dziesiÂątkĂłw lat ten prosty fakt „umyka", nigdy siĂŞ naĂą nie natknĂŞli lub teÂż nie analizowali. Jest niezwiÂązany z tematem, nieistotny, bez znaczenia.

Nie ma zwiÂązku z ponad 400 letnim pobytem ÂŻydĂłw w Egipcie i objawieniem wÂłaÂśnie w tym czasie. Nie ma zwiÂązku ani z ksiĂŞÂżycowym kalendarzem SemitĂłw, ani z rytmem kwadr ksiĂŞÂżyca, wyznaczajÂącym ÂświĂŞte szabaty co 7 dni. Nie ma oczywiÂście powiÂązaĂą ze staroÂżydowskimi obchodami nowiu i peÂłni ksiĂŞÂżyca.

Nie ma teÂż zwiÂązku z pochodzeniem Abrahama : ani z Ur ani z Haranem: najwaÂżniejszymi oÂśrodkami kultu lunarnego Mezopotamii. Nie ma zwiÂązku z imieniem krewniaka Abrahama w Haranie — Labana/Lawana [laban = lawan — biaÂły (ksiĂŞÂżyc)].

Nie ma znaczenia fakt, Âże powstajÂący w VI — VII wieku islam, wyprowadzajÂący siĂŞ z abrahamowego objawienia, bez jakichkolwiek wÂątpliwoÂści czy wahaĂą przyjmuje za swĂłj symbol ksiĂŞÂżyc z gwiazdÂą.

WyksztaÂłcajÂący siĂŞ póŸniej transcendentalizm monoteizmu Âżydowskiego wyparÂł g³ówne Âślady kultu Jahwe - ksiĂŞÂżyca, tak w PiÂśmie jak i w rytuale religijnym — a wiĂŞc i w ÂświadomoÂści wyznawcĂłw i nastĂŞpcĂłw. UniewaÂżniono i usuniĂŞto bezpoÂśrednie ÂświĂŞta zwiÂązane z ksiĂŞÂżycem, poprawiono Pismo, znieksztaÂłcono imiona i nazwy.

http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,3162

koliberek33
Gość
« Odpowiedz #18 : Kwiecień 29, 2011, 15:06:06 »

Maria Sobolewska napisaÂła min.

"(...) Gdyby te wszystkie pieniÂądze przeznaczyĂŚ na pomoc psychologicznÂą oraz edukacjĂŞ najbiedniejszych, gdyby zacz¹Ì uczyĂŚ ludzi godnego traktowania oraz peÂłnego szacunku i miÂłoÂści wychowywania wÂłasnych dzieci, Âświat zacz¹³by wreszcie byĂŚ miejscem nadajÂącym siĂŞ do Âżycia. Nikt nie czuÂłby potrzeby „znieczulania siĂŞ” siĂŞ uÂżywkami ani nie znajdowaÂłby przyjemnoÂści w krzywdzeniu bliÂźnich. Osoba, ktĂłrÂą kochano i szanowano w dzieciĂąstwie, kocha i szanuje innych. I na odwrĂłt – ktoÂś, kogo poniÂżano i bito odczuwa potrzebĂŞ odegrania siĂŞ na innych za upokorzenia, ktĂłrych wczeÂśniej sam doznaÂł.(...)

Niby ma racjê, ale na nic edukacja biednego, jeœli jest g³odny i widzi niesprawiedliwoœÌ. Dopóki bêdzie tak niesprawiedliwy podzia³ spo³ecznych œrodków na realizacjê choÌby podstawowych potrzeb, ¿adne systemy edukacji tej czêœci spo³eczeùstwa nie pomog¹. Najpierw wyedukowaÌ nale¿a³oby kastê rz¹dz¹c¹, co to niby ma o wiele, wiele wiêksze ¿o³¹dki...

W tym wzglĂŞdzie Jahwe jasno ustanowiÂł rozdziaÂł wedle potrzeb danej rodziny, czy rodu. Bez krzywdy dla nikogo. PrzekazaÂł bardzo szczegó³owe dyrektywy. Braku sprawiedliwoÂści zarzuciĂŚ mu raczej nie moÂżna byÂło, jeÂśli juÂż to bardzo surowe, ale za to zdumiewajÂąco konsekwentne prawo, ktĂłre moÂżna bardziej podciÂągn¹Ì pod wybitnie drastyczne restrykcje w razie jego Âłamania. Czyli upraszczajÂąc: byÂł kij i przyzwoita caÂłkiem marchewka. Ale byÂła!  JeÂśli ktoÂś lubiÂł tylko marchewkĂŞ, to bardzo musiaÂł siĂŞ staraĂŚ, oj bardzo, co jest w ogĂłle nie do pomyÂślenia dla wspó³czesnego czÂłowieka. Natomiast nie znamy w ogĂłle mentalnoÂści tamtego spoÂłeczeĂąstwa, ale zdaje siĂŞ Âłatwe nie byÂło, o czym traktuje teÂż pustelnica z tajgi Anastazja. I ze to dla nich, nie dla nas zostaÂł "zesÂłany"  Chrystus. I oto paradoks, oni go nie uznali, a my go wyznajemy...

A propos Jahwe jeszcze, to miaÂł on ten zmysÂł organizacyjny kosmicznie nieprzeciĂŞtny. KazaÂł rozdzielaĂŚ tak, Âże jemu i tak jak najwiĂŞcej przypadÂło, tudzieÂż kapÂłanom, co to wybitnie skrupulatnie i gorliwie musieli zabezpieczaĂŚ jego potrzeby... Niemniej i tak wszystkim starczaÂło. W kaÂżdym razie manna wci¹¿ byÂła na podorĂŞdziu  UÂśmiech, a to przepiĂłrki i inne wspaniaÂłoÂści... Czasem kosztem innych narodĂłw teÂż, jednakÂże barankĂłw dorodnych ja³ówek i bykĂłw, oraz innych dĂłbr ³¹cznie ze zÂłotem jakoÂś im nie brakowaÂło. Problem z przeludnieniem potrafiÂł zaÂłatwiĂŚ w godzinĂŞ i krĂłcej...MiaÂł ten dar, nie powiem... MrugniĂŞcie
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 29, 2011, 15:16:53 wysłane przez koliberek33 » Zapisane
east
Gość
« Odpowiedz #19 : Kwiecień 29, 2011, 18:28:47 »

Mnie w tej caÂłej historii o Jahwe pociÂąga wÂątek fantasy UÂśmiech
JeÂśli przyj¹Ì, iÂż IAH to wskazanie na KsiĂŞÂżyc, od ktĂłrego pochodzi nazwa Jahweh  (jak rĂłwniesz Jahsoue -nie wiem czy dobrze przepisaÂłem , jak rĂłwnieÂż MojÂżesz ) oraz teoriĂŞ wedle ktĂłrej KsiĂŞÂżyc jest bazÂą dla "bogĂłw" to mamy niezÂły poczÂątek na dobre fantasy.
PrĂłbowano potem pozmieniaĂŚ nazwy i pozamykaĂŚ stare tradycje, zrezygnowaĂŚ  z kalendarza ksiĂŞÂżycowego itd, ale Âślady o tym pozostaÂły. Czemu prĂłbowano pozmieniaĂŚ ? Po to, aby coraz cwaĂąsi ludzie nie poÂłapali siĂŞ w koĂącu kim jest ich "bĂłg" i gdzie urzĂŞduje ..

koliberku piszesz
KazaÂł rozdzielaĂŚ tak, Âże jemu i tak jak najwiĂŞcej przypadÂło, tudzieÂż kapÂłanom, co to wybitnie skrupulatnie i gorliwie musieli zabezpieczaĂŚ jego potrzeby... Niemniej i tak wszystkim starczaÂło
PoniewaÂż niewolnikĂłw byÂło wielu wiĂŞc trzeba byÂło mieĂŚ jakiÂś zÂłoty Âśrodek na to, by siĂŞ nie buntowali. Tylko, Âże niewolnikom w koĂącu przestaÂło wystarczaĂŚ  to minimum... jacy bezczelni, co nie ? MrugniĂŞcie
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #20 : Maj 04, 2011, 20:32:52 »

Cytat: east

w publikacjach dalekich od religii Âżydowskiej czy chrzeÂścijaĂąskiej znajdujemy miĂŞdzy innymi takÂą oto zdumiewajÂącÂą, bezpoÂśredniÂą koneksjĂŞ : iaH - ksiĂŞÂżyc.

JAH to skrĂłcona forma imienia boÂżego Jehowy/Jahve.
Wszystko to powoli zaczyna nabieraĂŚ ksztaÂłtĂłw  DuÂży uÂśmiech. Wiele wskazuje na to, Âże Jahve to Reptilianie a nie Orionidzi.
« Ostatnia zmiana: Maj 04, 2011, 20:41:42 wysłane przez Dariusz » Zapisane

quetzalcoatl44
Gość
« Odpowiedz #21 : Maj 04, 2011, 22:25:08 »

hm ciezko mi to w tej chwili wszystko zinterpretowac ale tu chyba chodzi o cos innego ksiezyc jest bardzo wazny w Biblii, szczegolnie pelnia ksiezyca, - chodzi tutaj o wyjscie z cuba i osiagniecie pelni - wyjscie poza czas..ma to zwiazek z wielka piramida..Nowe jeruzalem

http://translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=pl&sl=en&u=http://www.davidjayjordan.com/NewJerusalemisaCrustalPyramid.html&prev=/search%3Fq%3Dearth%2Bmoon%2Bgreat%2Bpyramid%26start%3D10%26hl%3Dpl%26sa%3DN%26biw%3D1131%26bih%3D573%26prmd%3Divns&rurl=translate.google.pl&usg=ALkJrhja8J3PkOd42yeBMVgCt_HX9b7CuA

http://translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=pl&sl=en&u=http://www.davidjayjordan.com/Earthmoonphipyramid.html&prev=/search%3Fq%3Dearth%2Bmoon%2Bgreat%2Bpyramid%26start%3D10%26hl%3Dpl%26sa%3DN%26biw%3D1131%26bih%3D573%26prmd%3Divns&rurl=translate.google.pl&usg=ALkJrhjBB90s_OpYRblkdf7ggX8iM0jw4w

http://gaias-gracious-gardens.com/intell23.jpg

http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://gaias-gracious-gardens.com/intelligentdesign.htm&ei=j8HBTaH2MIqEOoi6kZ0I&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=1&ved=0CB0Q7gEwAA&prev=/search%3Fq%3Dhttp://gaias-gracious-gardens.com/intelligentdesign.htm%26hl%3Dpl%26sa%3DG%26biw%3D1131%26bih%3D573%26prmd%3Divns

http://www.youtube.com/watch?v=eGDbPcHsaZg

czyli zwienczeniem wielkiej piramy jest Jezus co wszystko by wyjasnialo UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Maj 04, 2011, 22:36:04 wysłane przez quetzalcoatl44 » Zapisane
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #22 : Maj 05, 2011, 08:28:58 »

>quetz<, zauwa¿, ¿e s¹ to Twoje ezoteryczne po³¹czenia z Bibli¹. Sama Biblia i wszystko co z niej pochodzi odcina siê od takich konotacji, czyni¹c je "magi¹".

quetzalcoatl44
Gość
« Odpowiedz #23 : Maj 05, 2011, 13:48:25 »

no niekoniecznie , nad wieloma rzeczami mozna by sie bylo zastanowic,  ale np

Izaj. 19:19-20
19. W owym dniu stanie w ziemi egipskiej oÂłtarz Pana i sÂłup pamiÂątkowy Pana na jego granicach.
20. I bĂŞdzie znakiem i Âświadkiem Pana ZastĂŞpĂłw w ziemi egipskiej, gdy bĂŞdÂą woÂłaĂŚ do Pana z powodu gnĂŞbicieli, wtedy poÂśle im wybawiciela; on ujmie siĂŞ za nimi i wyratuje ich.

albo tez arka przymieza itd..

http://www.okultura.cz/WordPress/wp-content/uploads/JHVH.jpg
« Ostatnia zmiana: Maj 05, 2011, 14:00:52 wysłane przez quetzalcoatl44 » Zapisane
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #24 : Maj 05, 2011, 15:23:38 »

Tak, my moÂżemy tak to rozpatrywaĂŚ jednak juÂż "chrzeÂścijanie" bĂŞdÂą to rozpatrywaĂŚ w zupeÂłnie innych kategoriach.

Strony: [1] 2 3 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: