Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Styczeń 12, 2025, 13:54:03

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 2 [3] 4 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Co J.P.II miaÂł na myÂśli? - zrozumienie encyklik papieskich  (Przeczytany 36280 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
ptak
Gość
« Odpowiedz #50 : Maj 20, 2011, 13:56:30 »

Cytat: Arteq
Tak, Ptaku, miaÂłem pewne podejrzenia ktĂłre wyartykuÂłowaÂłem i zaargumentowaÂłem.

Szkoda tylko, Âże te „argumenty” nie sÂą dowodami a jedynie nieuzasadnionymi sÂądami, Twoim myÂśleniem na temat rozmĂłwcy, nieÂładnym zresztÂą.
Ja nie widzĂŞ tego, co zarzucasz betweenowi.
Nie przychodzi Ci czasem do gÂłowy, Âże komuÂś zwyczajnie moÂże nie chcieĂŚ siĂŞ wdawaĂŚ z TobÂą w bezsensowne polemiki?
Albo, Âże kaÂżdy ma swojÂą wizjĂŞ prowadzenia rozmowy?

Cytat: Arteq
Nie dorabiam ideologii, nawet gdy uznasz, Âże zamach miaÂł przyczynĂŞ politycznÂą, to pojawia siĂŞ pytanie - a dlaczego poitycznÂą, co i jakim grupom osĂłb przeszkadzaÂło? I w ten sposĂłb - moÂże nieco okrĂŞÂżnÂą drogÂą - lÂądujemy w tym samym miejscu - prĂłbowano go zabiĂŚ za sÂłowa, poglÂądy i postawĂŞ jakÂą wykazywaÂł.

Tak, zawsze wszystko sprowadza siĂŞ do sÂłowa, myÂśli, idei.
Jednak sÂłowo niewypowiedziane, nie moÂże byĂŚ przyczynÂą zamachu. A rozmawialiÂśmy o zatajonej przed Âświatem wiedzy.
Ta zaÂś nie mogÂła byĂŚ celem ataku, bo byÂła skryta. O ile w ogĂłle byÂła. CaÂły czas pisaÂłam o przypuszczeniu, nie pewnoÂści. 

Pozdr.
between
Gość
« Odpowiedz #51 : Maj 20, 2011, 14:11:00 »

Between - s³uchem - bo s³ysza³em wiele œwiadectw, s³ów ludzi traktujacych o tym temacie, i to zarówno potwierdzaj¹cych jak te¿ odrzucaj¹cych z pewnych powodów - w³aœnie bardzo wa¿ne z jakich powodów by³ negowany.
Wzrokiem - bo widziaÂłem jego dziaÂłania w Âżyciu zarĂłwno swoim jak i innych.
ZmysÂłem dotyku, czucia - bo wiem co czuÂłem podczas modlitw i rozmĂłw kierowanych do Boga. Czuciem zarĂłwno w sposĂłb fizyczny jak i psychiczny, duchowy.

SÂłyszaÂłeÂś Âświadectwa i sÂłowa. ÂŚwiadectwa i sÂłowa.
WidzialeÂś dziaÂłania. DziaÂłania.
WiĂŞc to byÂły Âświadectwa i dziaÂłania. Nie sam BĂłg.
Ale idÂźmy dalej.

NapisaÂłeÂś:
Dotykiem, czuciem - nie napisaÂłeÂś akurat co czuÂłeÂś. NapisaÂłeÂś 'wiem co czuÂłem'.
Ok - powiedzmy, Âże czuÂłeÂś. Wierze Ci.

Nie napisaÂłeÂś co to bylo - emocje, drÂżenie, ekstaza, dreszcze, itp... Opisz, chĂŞtnie posÂłucham.
Ale przejawiÂł siĂŞ w sposĂłb fizyczny? Czyli namacalny.
Czy tylko duchowy - tzn. jaki?
Czy psychiczny - jako emocja?

I jeszcze jedno - skÂąd wiesz, co to byÂło?
Tak po prostu - skÂąd wiesz, Âże to co poczuÂłeÂś to byÂł BĂłg?
DaÂł Ci to jakoÂś do zrozumienia?

RĂłwnie dobrze to mĂłgÂło byĂŚ coÂś innego.
Jest wiele bytów niematerialnych, które czasami przejawiaj¹ swoj¹ obecnoœÌ.
RĂłwnieÂż takich, ktĂłre nie majÂą dobrych intencji.

pozdro
arteq
Gość
« Odpowiedz #52 : Maj 20, 2011, 14:14:00 »

PodsumowujÂąc: Twoje przypuszczenie sÂą ok - pomimo, Âże "nie chcesz wdawaĂŚ siĂŞw polemiki" na temat ich zasadnoÂści; moje - be, pomimo, Âże je argumentujĂŞ z definicji, a zasadnosĂŚ potwierdzajÂą poszlaki i logika, tok postĂŞpowania.

ByĂŚ moÂże masz racjĂŞ, Âże kaÂżdy ma wÂłasnÂą wizjĂŞ prowadzenia rozmowy - moja wizja obliguje mnie do odpowiedzialnoÂści za wypowiadane w niej sÂłowa, argumentacjĂŞ na pewnym minimalnym poziomie, konkrety a nie lanie wody, udzielanie rzeczowych odpowiedzi na zadawane podczas niej pytania vel proÂśby o wyjaÂśnienie.

W takim razie jeÂżeli between bĂŞdzie Âłaskaw podzieliĂŚ siĂŞ z jakimi to pracami JPII - zgodnie ze zÂłoÂżonymi deklaracjami - siĂŞ zapoznaÂł, chĂŞtnie wrĂłcĂŞ do dyskusji.
Je¿eli i Ty zechcesz sie w tej kwestii wypowiedzieÌ - te¿. Podejmê ró¿nie¿ poboczn¹ dyskusjê gdy równie¿ zechcia³abyœ rzeczowo wyartyku³owaÌ domniemane ukrywane rzeczy przed wiernymi przez JPII.
Do tego czasu poczekam...

Between - w wielkim skrĂłcie: skoro jest skutek to musi istnieĂŚ przyczyna.
« Ostatnia zmiana: Maj 20, 2011, 14:15:16 wysłane przez arteq » Zapisane
between
Gość
« Odpowiedz #53 : Maj 20, 2011, 14:49:35 »

W takim razie jeÂżeli between bĂŞdzie Âłaskaw podzieliĂŚ siĂŞ z jakimi to pracami JPII - zgodnie ze zÂłoÂżonymi deklaracjami - siĂŞ zapoznaÂł, chĂŞtnie wrĂłcĂŞ do dyskusji.
ZadaÂłem sobie trud przebrniĂŞcia przez 2 encykliki. PierwszÂą i ostatniÂą. CiĂŞÂżko siĂŞ to czytaÂło, ale jak mĂłwiÂłem, moÂże nie jest to lektura dla tĂŞpakĂłw. A biorÂąc, Âże statystycznie w spoÂłeczeĂąstwie jest zdecydowana wiĂŞkszoœÌ przeciĂŞtniakĂłw i tylko nieliczne jednostki wybitne stÂąd moja teza o niezrozumieniu przez wiĂŞkszoÂści wiernych nauk JPII.  I tylko tyle. PrzykÂładam swojÂą miarkĂŞ - ale tak robi kaÂżdy.

Zastanawia mnie tylko czy jest coÂś uwÂłaczajÂącego w tym, Âże napisaÂłem Âże moim zdaniem to co pisaÂł JPII jest niestrawne. To po prostu stwierdzenie. Opinia.
Wiersze SÂłowackiego teÂż sÂą dla mnie niestrawne.
Ale SÂłowacki wielkim poetÂą byÂł. I zachwyca.
No, ale mnie nie zachwyca. Sorry.

Mnie JPII teÂż nie zachwyca. Sorry Sorry.

A gdy ktoÂś byÂł dociekliwy to zauwaÂżyÂł, Âże wcale nie chodziÂło o nauki JPII tylko o istotĂŞ religijnoÂści.
I czy siĂŞ wyraÂża w masowych imprezach typu "spotkanie z PapieÂżem"?
I czym jest religijnoœÌ?
W sumie - niewaÂżne.

WaÂżniejsze jest to, co poniÂżej:

Between - w wielkim skrĂłcie: skoro jest skutek to musi istnieĂŚ przyczyna.

OczywiÂście. 100% zgodnoÂści.
Sk¹d masz pewnoœÌ co/kto jest przyczyn¹?
Wiele ró¿nych przyczyn daje podobne skutki.

pozdro

« Ostatnia zmiana: Maj 20, 2011, 14:54:59 wysłane przez between » Zapisane
Thotal
Gość
« Odpowiedz #54 : Maj 20, 2011, 16:24:08 »

Oto cytat czĂŞÂści artykuÂłu z NEXUSa;

Zwolniony niedawno Mehmet Ali Agca, ktĂłry spĂŞdziÂł za kratami 30 lat,
oÂświadczyÂł przed kamerami tureckiej telewizji paĂąstwowej, Âże to
"rzÂąd Watykanu zdecydowaÂł o zabĂłjstwie papieÂża. To oni wszystko
zaplanowali i zorganizowali. Rozkaz zastrzelenia papieÂża wydaÂł watykaĂąski
sekretarz kardynaÂł Agostino Casaroli"

Ciekawe co J.P.II miaÂłby na myÂśli, gdyby o tym wiedziaÂł?

Pozdrawiam - Thotal UÂśmiech
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #55 : Maj 20, 2011, 18:09:12 »

Tothal, prosze podaj zrodlo tej informacji, to jest bardzo wazna informacja. Z jakiego, ktorego NEXUSA
« Ostatnia zmiana: Maj 20, 2011, 18:09:54 wysłane przez Rafaela » Zapisane
Kahuna
Gość
« Odpowiedz #56 : Maj 20, 2011, 20:15:57 »

Nie wiem dlaczego Nexus przytacza takie informacje,skoro nasz IPN ma w posiadaniu zapiski z posiedzen
KC KPZR z ktorych jasno wynika,ze wszystkie sznurki o zlikwidowaniu tak "groznego" czlowieka
jakim byl dla Sojuza JPII prowadza do MOSKWY.Tak wiec nie dawalbym wiary temu co mowi Ali Agca.
Ten "jegomosc" klamal juz wiele razy, a dla rozglosu i pieniedzy pewnie klamie i teraz.Jest spora grupa ludzi, zarowno na wschodzie jak i zachodzie,ktorzy chcieliby Watykan zmieszac z blotem i zrownac z ziemia.
Pozdrawiam.
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #57 : Maj 20, 2011, 21:04:26 »

Ja tez tak mysle. Osoba J.P. II, byla szczegolna postacia w tych czasach.
koliberek33
Gość
« Odpowiedz #58 : Maj 20, 2011, 22:01:14 »

Jan PaweÂł II najbardziej niebezpiecznym byÂł dla Watykanu wÂłaÂśnie. Jego zadaniem byÂło zdemaskowaĂŚ instytucjĂŞ KK i nadaĂŚ nowy wymiar historii ludzkoÂści. To automatycznie pociÂągaÂło upadek religii. MoÂże nawet dogmatĂłw  tych spoza KK takÂże. NagÂłe od³¹czenie od koryta wywoÂłuje najgorsze instynkty. Czy nie zdumiewa nikogo fakt, iÂż tak wysportowany, silny, niezÂłomny wrĂŞcz mĂŞÂżczyzna, zaczyna siĂŞ tak nagle i tragicznie starzec? MoÂże informacje o tym, Âże  w szpitalu po wypadku zatruto mu krew, skoro nie daÂł siĂŞ ubiĂŚ, nie sÂą aÂż takie wyssane z palca. Niemniej ÂświadomoœÌ (biaÂła energia, w tym i moc) wskutek powyÂższych umyÂślnych dziaÂłaĂą, go opuÂściÂła. Warto jednak pamiĂŞtaĂŚ, Âże to Jan PaweÂł kazaÂł zbudowaĂŚ najwiĂŞksze obserwatorium astronomiczne na Âświecie niby w celu szerzenia ewangelii na innych planetach. A jeden z dawnych dostojnikĂłw watykaĂąskich ( nie pamiĂŞtam nazwiska) podaÂł informacje o wspó³pracy Watykanu z innymi cywilizacjami ( podaÂł nawet jakimi, ale teÂż mi uleciaÂło).

A juÂż taki zwyczaj, Âże wszystko co najgorsze i podejrzane, zawsze moÂżna zwaliĂŚ na komunĂŞ.
« Ostatnia zmiana: Maj 20, 2011, 22:03:27 wysłane przez koliberek33 » Zapisane
Thotal
Gość
« Odpowiedz #59 : Maj 21, 2011, 08:49:55 »

Moim zdaniem w zdarzeniu tym braÂły udziaÂł wszystkie znaczÂące siĂŞ agencje... JĂŞzyk
Dlatego tak maÂło informacji wyszÂło na zewnÂątrz.
Jan PaweÂł II byÂł baaardzo niewygodny bo demolowaÂł wszystkie struktury wÂładzy na Âświecie, ale go zÂłamali...trochĂŞ.

Kahuna
Gość
« Odpowiedz #60 : Maj 21, 2011, 10:23:05 »

A juÂż taki zwyczaj, Âże wszystko co najgorsze i podejrzane, zawsze moÂżna zwaliĂŚ na komunĂŞ.
1.Koliberku,to nie moj zwyczaj i nie zwalam winy na komune bezpodstawnie.Z tych zapiskow jasno wynika,
ze JPII jest najgrozniejszym czlowiekiem na swiecie i cyt:"trzeba tego czlowieka zlikwidowac przy pomocy wszelkich dostepnych srodkow".Ten wyjety cytat swiadczy dobitnie o tym,ze ruskie Politbiuro wydalo tym samym wyrok na papieza - Polaka.
2.Na wyobraznie jeszcze nie narzekam,ale jakos nie widze tego w jaki sposob mozna szerzyc ewangelie
na innych planetach przy pomocy teleskopu.?Moze Ty,koliberku,objasnisz nam na czym toto ma polegac? MrugniĂŞcie
3.Ten dostojnik watykanski nic nie mowil o wspolpracy Watykanu z obcymi cywilizacjami a jedynie
wspomnial,ze Watykan nie zaprzecza istnieniu UFO i innych cywilizacji pozaziemskich.
Pozdrawiam majowo.
ptak
Gość
« Odpowiedz #61 : Maj 21, 2011, 11:35:01 »

Cytat: koliberek
Jan PaweÂł II najbardziej niebezpiecznym byÂł dla Watykanu wÂłaÂśnie. Jego zadaniem byÂło zdemaskowaĂŚ instytucjĂŞ KK i nadaĂŚ nowy wymiar historii ludzkoÂści.

WidzĂŞ to trochĂŞ inaczej. JPII mĂłgÂł zdemaskowaĂŚ instytucjĂŞ KRK i nadaĂŚ nowy wymiar ludzkoÂści, jednak tego nie uczyniÂł.
Powodów by³o pewnie kilka. Najwa¿niejszy, to silny opór Watykanu i si³ z nim wspó³pracuj¹cych.

JPII musiaÂł zdawaĂŚ sobie z tego sprawĂŞ, Âże jeszcze za wczeÂśnie na burzenie koÂścielnych struktur.
Pytanie, czy w ogóle chcia³ je burzyÌ, bior¹c pod uwagê jego konserwatyzm i zachowawczoœÌ w tym wzglêdzie.
ChociaÂż czyniÂł prĂłby wyjÂścia poza hermetyczne struktury KRK, jak chociaÂżby ukÂłon w stronĂŞ innych religii, jako rĂłwnorzĂŞdnych.
Ale ju¿ nic nie zrobi³, by wyjœÌ poza koœcielne i religijne dogmaty. A szkoda, bo nieprêdko znów trafi siê tak œwiat³y umys³
i osoba z tak wielkÂą charyzmÂą na szczycie watykaĂąskiej hierarchii.

I niestety, mimo ogromnej szansy, pasterz nie wyzwoliÂł owieczek.
Owieczki same muszÂą tego dokonaĂŚ odnajdujÂąc w sobie prawdĂŞ.  UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Maj 21, 2011, 11:38:59 wysłane przez ptak » Zapisane
arteq
Gość
« Odpowiedz #62 : Maj 21, 2011, 13:14:13 »

Jan PaweÂł II najbardziej niebezpiecznym byÂł dla Watykanu wÂłaÂśnie. Jego zadaniem byÂło zdemaskowaĂŚ instytucjĂŞ KK i nadaĂŚ nowy wymiar historii ludzkoÂści.
Co Twoim zdaniem miaÂł zdemaskowaĂŚ w KRK?

MoÂże informacje o tym, Âże  w szpitalu po wypadku zatruto mu krew, skoro nie daÂł siĂŞ ubiĂŚ, nie sÂą aÂż takie wyssane z palca.
Czy mĂłgÂłbym poznaĂŚ ÂźrĂłdÂło tycy informacji - bardzo mnie to interesuje.

Warto jednak pamiĂŞtaĂŚ, Âże to Jan PaweÂł kazaÂł zbudowaĂŚ najwiĂŞksze obserwatorium astronomiczne na Âświecie niby w celu szerzenia ewangelii na innych planetach.
Bardzo poproszê o nazwê i miejsce po³o¿enia tego NAJWIÊKSZEGO na ¦WIECIE obserwatorium. Dla u³atwienia i przy¶pieszenia otrzymania informacji podam aktualnie najwiêksze:
10.4    Gran Telescopio Canarias    La Palma, Canary Islands, Spain    28 46 N; 17 53 W 2400 m    
10.0    Keck    Mauna Kea, Hawaii    19 50 N; 155 28 W 4123 m    
~10    SALT    South African Astronomical Observatory    32 23 S; 20 49 E; 1759 m    
ProszĂŞ jedynie o wskazanie ktĂłre z nich powstaÂło na zlecenie JPII.

A jeden z dawnych dostojników watykaùskich ( nie pamiêtam nazwiska) poda³ informacje o wspó³pracy Watykanu z innymi cywilizacjami ( poda³ nawet jakimi, ale te¿ mi ulecia³o).
BĂŞdĂŞ rĂłwnieÂż zobowiÂązany - jako Âżywo zainteresowany tematem - gdzie znajdĂŞ wiarygodnÂą wzmiankĂŞ o tym, ze dany dostojnik/kardynaÂł stwierdziÂł, Âże majÂą /Watykan/ kontakty z obcymi cywilizacjami. BĂŞdĂŞ ucieszony gdy uda siĂŞ to skÂłoniĂŚ do "przylotu"

RĂłwnieÂż z tego powodu - aby na nikogo nie zwalaĂŚ - proszĂŞ o podanie ÂźrĂłdeÂł - jak ma to miejsce powyÂżej.
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #63 : Maj 21, 2011, 20:00:01 »

Same poszlaki. Albo jedna pani drugiej pani.
To dzisiaj sie juz mowi rozne zeczy, a co bedzie mowione za sto lat? O zgrozo.
koliberek33
Gość
« Odpowiedz #64 : Maj 22, 2011, 19:12:20 »

...ano zgroza!

byÂł wspaniaÂły czÂłowiek, lecz do niego strzelajÂą
przedziwnie szybko niedo³ê¿nieje
a potem pieÂśni ÂżaÂłobne ÂśpiewajÂą
i w trumnie przepiĂŞknej go wiozÂą

..................................................................

tyle mam w gÂłowie informacji,
bym mĂłgÂł spamiĂŞtaĂŚ pochodzenie wszystkich
nie jest to jednak z poziomu jedna pani drugiej pani
gdybym z tej pozycji pisaÂł, byÂłbym juÂż caÂłkiem do bani!

.......................................................................

pozna³em Karola Wojty³ê niegdyœ
i dla mnie teÂż byÂł on kimÂś bardzo bliskim

doœÌ wczeœnie go za³atwiono -
i ogÂłoszenie prawdy mu uniemoÂżliwiono!

pewnie doœÌ blisko prawdy jest Thotal,
a do Ciebie Arteq, nie przyleci toto.

ÂżeÂś siĂŞ uchyliÂł w bardzo waÂżnym temacie
jak Ci teraz mam ufaĂŚ bracie....?

szukaj sobie prawdy sam, na wysiÂłki innych nie licz
zamiast tyle pisaĂŚ, mĂłwiĂŚ, moÂże raczej czasem milcz.

Ps. Kahuno MiÂły, o tej komunie, to tak bardzo ogĂłlnie byÂło, co nie znaczy, Âże nie masz w tej mierze teÂż czĂŞÂściowej racji, ale czy stuprocentowej? BoĂŚ wiadomym, Âże papieÂż byÂł im teÂż niewygodnym wielce, ale czy na pewno najbardziej?....

Artqu, maÂła podpowiedÂź: czasem warto Discovery obejrzeĂŚ, poczytaĂŚ wiĂŞcej poza internetem....gdyÂżem lat ileÂś temu  miaÂł od osĂłb doœÌ znamienitych informacje owe, nie wiedziaÂłem, Âże niejakiego Artqa spotkam na swojej drodze. I Âże na pytania  ÂściÂśle odpowiadaÂł bĂŞdĂŞ, to juÂż wolĂŞ za datkami chodziĂŚ po kolĂŞdzie... MrugniĂŞcie
« Ostatnia zmiana: Maj 22, 2011, 19:39:09 wysłane przez koliberek33 » Zapisane
arteq
Gość
« Odpowiedz #65 : Maj 22, 2011, 20:26:13 »

Nie wiem o czym mĂłwisz z jakimÂś uchylaniem siĂŞ.

Discovery... no tak, i to ma wystarczyÌ? Jak¹ mam pewnoœÌ, ¿e coœ takiego podawano na Discovery? Kiedy i w jakim dokumencie?
Kolejna powtórka: naopowiadaÌ, naopowiadaÌ i zrzuciÌ z siebie odpowiedzialnoœÌ, super, nie ma co. Jakie¿ to typowe dla krytyków KK...
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #66 : Maj 22, 2011, 20:29:59 »

Jeszcze sie taki nie narodzil, aby wszystkim dogodzil .
No coz,  mial choroby wieku starczego. Nie widze w tym czegos nadzwyczajnego, a to ze byl papierzem okazuje sie
ze w tym punkcie u Boga nie ma korupcji. Za pieniadze nie kupisz milosci ani zdrowia.
Godnie cierpial do konca swojego zycia.
arteq
Gość
« Odpowiedz #67 : Maj 22, 2011, 20:33:34 »

aha, je¿eli coœ rozpowszechniam za kimœ - to tak¿e biorê za to odpowiedzialnoœÌ, zw³aszcza je¿eli informacje które przekazujê - jako prawdê - s¹ obci¹¿aj¹ce kogoœ Koiberku. Inaczej jest to zwyczajne oszczerstwo. Je¿eli - czasami i tak mo¿e siê zdarzyÌ - okazuje siê, ¿e moje Ÿród³o na którym bazowa³em nie potrafi tego dowieœÌ - potrafiê przeprosiÌ i przyznaÌ siê do pomy³ki zamiast wykrêcaÌ siê.
koliberek33
Gość
« Odpowiedz #68 : Maj 22, 2011, 22:59:31 »

....tyle, Âże nie interesuje mnie krytyka KK. PodzieliÂłem siĂŞ tylko tym, co do mnie dotarÂło w poruszonej wyÂżej kwestii. Neutralnie, bez osÂądzeĂą. Nie mnie ferowaĂŚ wyroki, a Âże Watykan ze zbrodni sÂłynie, to jest wystarczajÂąco doœÌ literatury na ten temat.  Nie tej sensacyjnej, ale opartej teÂż na konkretnych, historycznych przytoczeniach (np. " Zbrodnie w imiĂŞ Chrystusa") .

Jest to zatem fakt i tyle, a nie atak w Ciebie Artqu, czy zwyczajne oszczerstwo. Bowiem, jeÂśli taka  instytucja ma w tej mierze tak odlegÂłe i utrwalone juÂż tradycje, zmusza mnie to do zastanowienia siĂŞ przynajmniej, i wyciÂągniĂŞcia paru wnioskĂłw. I nic wiĂŞcej. SÂą tu krytycy etatowi KK, osobiÂście nie piszĂŞ siĂŞ w te szeregi.

Poza tym sÂą ludzie, ktĂłrzy widzÂą i czujÂą wiĂŞcej, aniÂżeli TY dopuszczasz w swoim umyÂśle. Zatem biorĂŞ takÂże pod uwagĂŞ ich wiedzĂŞ i odbiory, tak jak TY bierzesz do serca 'apriori dogmaty katolickie. Obaj mamy takie samo prawo. Nie ma siĂŞ zatem o co specjalnie sprzeczaĂŚ.

UÂśmiech

Ps. Chodzi³o mi o temat: Lekki i mocny okultyzm, z którego tak jakoœ cichcem znikn¹³eœ...

« Ostatnia zmiana: Maj 22, 2011, 23:06:57 wysłane przez koliberek33 » Zapisane
arteq
Gość
« Odpowiedz #69 : Maj 23, 2011, 07:32:15 »

Czy w w/w wÂątku postawiono mi jakieÂś pytanie? JeÂżeli tak, to przypomnij o co chodzi, nigdy nie znikaÂłem, wiĂŞc z pewnoÂściÂą odpowiem.

Oczywiœcie dopuszczam inne zdania, inne pogl¹dy, a nad dogmatami katolickimi zawsze sporo myœla³em. Nie zmienia to jednak faktu, ¿e nalezy braÌ odpowiedzialnoœÌ za wypowiadane s³owa. A w przypadku gdy wp³ywaj¹ na czyj¹œ niekorzyœÌ - podaÌ argumenty, dowody, Ÿród³a. W przeciwnym razie bardzo ³atwo zagmatwaÌ czy nawet kogoœ skrzywdziÌ zas³aniaj¹Ì siê np. wolnoœci¹ wypowiedzi i opinii. Je¿eli nie potrafimy podaÌ Ÿród³a przekazywanych informacji ma to znamiona zwyczajnej plotki b¹dŸ œlepego powtarzania, a "udowadnianie" zasadnoœÌi/prawdziwoœÌi informacji poprzez "gdzieœ to by³o" jest niepowa¿ne.
Jak rozumiem nie zamierzasz podaĂŚ precyzyjnego /do sprawdzenia w kaÂżdej chwili/ ÂźrĂłdÂła powtarzanych informacji? Pytam, bo wedÂług mnie - przynajmniej w przypadku niektĂłrych z nich (np. zlecenie przez Watykan wybudowania najwiĂŞkszego obserwatorium - podaÂłem listĂŞ najwiĂŞkszych i Âżadne z nich nie jest "watykaĂąskie") mamy do czynienia z pospolitym kÂłamstwem.
Co do pewnych nagannych czy wrêcz zbrodniczych czynów przedstawicieli KRK, np. sprawy zwi¹zane z inkwizycj¹ - przecie¿ ich nie negujê, zgadzam siê z tym. Ró¿nica jednak polega na tym aby byÌ uczciwym i nie przypisywaÌ komuœ czynów jakich nie pope³ni³.
Thotal
Gość
« Odpowiedz #70 : Maj 23, 2011, 07:35:17 »

Jan PaweÂł II byÂł siewcÂą... UÂśmiech

zasia³ w narodzie chêÌ wyzwalania siê z ró¿nych poziomów zniewolenia, ka¿dy czyni to na miarê w³asnych potrzeb.

between
Gość
« Odpowiedz #71 : Maj 23, 2011, 07:50:45 »

SiĂŞ tu porobiÂło przez weekend UÂśmiech
Zamiast spokojnie gin¹Ì podczas koùca œwiata takie dyskusje siê odbywaj¹.

muszĂŞ sie zgodziĂŚ z Ptaszkiem:
JPII musiaÂł zdawaĂŚ sobie z tego sprawĂŞ, Âże jeszcze za wczeÂśnie na burzenie koÂścielnych struktur.
Pytanie, czy w ogóle chcia³ je burzyÌ, bior¹c pod uwagê jego konserwatyzm i zachowawczoœÌ w tym wzglêdzie.
ChociaÂż czyniÂł prĂłby wyjÂścia poza hermetyczne struktury KRK, jak chociaÂżby ukÂłon w stronĂŞ innych religii, jako rĂłwnorzĂŞdnych.

Ano wÂłaÂśnie. Za wczeÂśnie.
WybraÂźmy sobie bowiem, co by byÂło, gdyby pewnego piĂŞknego dnia JPII pokazaÂł siĂŞ w swoim oknie i powiedziaÂł:

- Kochani... chciaÂłem Wam powiedzieĂŚ, Âże to wszystko to Âściema nie warta funta kÂłakĂłw. I zamiast zajmowaĂŚ siĂŞ tym, co bĂŞdzie po Âśmierci zajmijcie siĂŞ lepiej tym co jest teraz. No....... to tyle. IdĂŞ pojeÂździĂŚ na nartach.

Jaki byÂłby skutek?
Jedna czeœÌ wiernych, pewnie najwiêksza, stwierdzi³a by, ¿e zwariowa³.
A druga czêœÌ wzieÂłaby odwet  - skoĂączyÂłoby siĂŞ paleniem koÂścio³ów, mordowaniem biskupĂłw, itp
Jest jeszcze trzecia grupa - tych, którzy maj¹ to g³êboko w nosie.

[...]
Owieczki same muszÂą tego dokonaĂŚ odnajdujÂąc w sobie prawdĂŞ.

UÂśmiech
Ale wiadomo, Âże do tego sÂą potrzebne odpowiednio udokumentowane ÂźrĂłdÂła.
ÂŻartuje oczywiÂście.

Co do tego, Âże za zamachem na JPII staÂł Watykan - pewnie nie moÂżna wykluczyĂŚ takiej tezy.
Co do tego, Âże szeroko rozumiana Komuna - pewnie takÂże nie moÂżna.
A przecieÂż wiadomo, Âże reÂżimy lubiÂą ze sobÂą wspó³pracowaĂŚ. Podobne przyciÂąga podobne. (Z psychologicznego punktu widzenia oczywiÂście  - bo pewnie zaraz jakiÂś fizyk wyskoczy z info, Âże to nieprawda.)
Jedne reÂżimy opanowaÂły do perfekcji zarzÂądzanie Âżyciem doczesnym, a drugie - wiecznym.
Nikomu nie zaleÂży na tym, aby burzyĂŚ status quo.

JPII mia³ wtedy tak¹ si³ê, ¿e mog³o pójœÌ za nim wtedy bardzo wielu. I chyba tego siê obawiano.

ProponujĂŞ takÂże, ÂżebyÂśmy przestali wzajemnie dyskutowaĂŚ o walorach osobistych dystkutantĂłw.
KaÂżdy prowadzi dyskuje po swojemu.  I jeÂżeli komuÂś nie pasuje to przecieÂż zawsze moÂżna NIE PISAÆ.

A wracajÂąc, bo pewnie gdzieÂś umknĂŞÂło.

ZmysÂłem dotyku, czucia - bo wiem co czuÂłem podczas modlitw i rozmĂłw kierowanych do Boga. Czuciem zarĂłwno w sposĂłb fizyczny jak i psychiczny, duchowy.

Ponawiam pytanie - sk¹d masz pewnoœÌ Artqu, ¿e to co czujesz to Bóg, ew. kontakt z nim?
A nie np. z kimÂś/czymÂś co pragnie abyÂś tak myÂślaÂł. I wykorzystuje Twoje zaangaÂżowanie.

pozdro
« Ostatnia zmiana: Maj 23, 2011, 09:17:50 wysłane przez between » Zapisane
koliberek33
Gość
« Odpowiedz #72 : Maj 23, 2011, 14:40:48 »

Artqu! Oto spieszĂŞ z malutkim wyznaniem do Ciebie... MoÂże dwa lata temu oglÂądaÂłem  film na Discovery o wszystkich obserwatoriach astronomicznych na Âświecie,  i oczywiÂście, wg. relacji, to watykaĂąskie miaÂło najwyÂższy standard i byÂło najlepiej wyposaÂżone...

WatykaĂąskie Obserwatorium Astronomiczne:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Watyka%C5%84skie_Obserwatorium_Astronomiczne

Ponadto czytaÂłem o tym gdzie indziej teÂż. Daruj Artqu, nie jestem w stanie wszystkiego spamiĂŞtaĂŚ, by CiĂŞ zadowoliĂŚ. MoÂże gdybym czytaÂł bardzo maÂło, to by mi coÂś tam we Âłbie zostaÂło.

Kahuna: Mówimy zdaje siê o innym watykaùskim przedstawicielu. Rozdajê stare "Nieznane Œwiaty" "Nexusy", i inne wydawnictwa tym znajomym, co ich na to nie staÌ. Podobnie, ksi¹¿ki oddajê do bibliotek: trudno mi wiêc odnaleŸÌ teraz szczegó³y i nazwiska. Bo w relacji, o której mówiê, by³y podane szczegó³y dotycz¹ce wspó³pracy z innymi przedstawicielami spoza Ziemi. Dotyczy to tak¿e opinii, które przytoczy³em wy¿ej.

Artu MiÂły,  gÂłowĂŞ mam owalnÂą, ponoĂŚ kaukaskÂą, ale nie kwadratowÂą jeszcze. MrugniĂŞcie WiĂŞc wybaczysz, Âże CiĂŞ nie zadowolĂŞ w peÂłni, co nie jest absolutnie rĂłwnoznaczne z unikami.

Priviet towarzyszom janopawÂłowcom etc.... UÂśmiech

koliberek33
« Ostatnia zmiana: Maj 23, 2011, 17:38:25 wysłane przez koliberek33 » Zapisane
Kahuna
Gość
« Odpowiedz #73 : Maj 23, 2011, 19:59:36 »

Kahuna: MĂłwimy zdaje siĂŞ o innym watykaĂąskim przedstawicielu. RozdajĂŞ stare "Nieznane ÂŚwiaty" "Nexusy", i inne wydawnictwa tym znajomym, co ich na to nie staĂŚ...
No dobrze juz,koliberku,nie klopocz sie juz wiecej.Tak myslalem od
samego poczatku,ale teraz widzisz, jak bardzo wazne jest przytaczanie
zrodel podawanych czy rzucanych,ot tak,informacji.
...a watykanski teleskop w Tucson,Arizona,nie wiem czy miesci sie w pierwszej
dziesiatce tych obecnie najwiekszych.Nie znalazlem rowniez wzmianki,ze byl budowany
na zyczenie JPII.
Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Maj 24, 2011, 03:34:06 wysłane przez Kahuna » Zapisane
arteq
Gość
« Odpowiedz #74 : Maj 23, 2011, 22:46:15 »

No i ubiegÂłeÂś mnie Kahuna. Dodam tylko, Âże nie znalazÂłem rĂłwnieÂż wzmianki o tym, Âże miaÂł rĂłwnieÂż uÂłatwiaĂŚ ewangelizacjĂŞ "zielonych ludzikĂłw". Teleskop nie byÂł rĂłwnieÂż jednym z najwiĂŞkszych takÂże podczas budowy.
K33 - to siĂŞ nazywa wÂłaÂśnie plotkowaniem - delikatnie mĂłwiÂąc, a manipulacjÂą i kÂłamstwem - nazywajÂąc rzeczy po imieniu.

Je¿eli czegoœ "nie pamiêtam", szczególnie Ÿród³a, to po prostu nie k³apiê rozpowiadaj¹c, ¿e to najczystsza prawda... Proste i skuteczne. Je¿eli jednak - z innych, niezamierzonych powodów - okazuje siê, ¿e coœ chlapn¹³em - to prostujê i wyjaœniam, a nie silê siê na sarkazm i ¿a³osny ¿art próbuj¹c rozmyÌ odpowiedzialnoœÌ.

PodsumowujÂąc Twoje info:
Jan PaweÂł II najbardziej niebezpiecznym byÂł dla Watykanu wÂłaÂśnie.
LuÂźna, bardzo luÂźna teza - brak logicznych przesÂłanek aby jÂą nawet prĂłbowaĂŚ udowadniaĂŚ.
Jego zadaniem byÂło zdemaskowaĂŚ instytucjĂŞ KK i nadaĂŚ nowy wymiar historii ludzkoÂści.
nadal nie wiem z czego miaÂłby demaskowaĂŚ.
zdumiewa nikogo fakt, iÂż tak wysportowany, silny, niezÂłomny wrĂŞcz mĂŞÂżczyzna, zaczyna siĂŞ tak nagle i tragicznie starzec? MoÂże informacje o tym, Âże  w szpitalu po wypadku zatruto mu krew, skoro nie daÂł siĂŞ ubiĂŚ, nie sÂą aÂż takie wyssane z palca.
Nic na poparcie tej tezy. Du¿o bardziej prawdopodobnym jest, ¿e w póŸniejszym ¿yciu cz³owieka /szczególnie w podesz³ym wieku/ ujawniaj¹ siê skutki przebytych wczeœniej urazów, zw³aszcza takich których o ma³y w³os nie przyp³aci³o siê ¿yciem. Tak jakby zdumiewaj¹cym by³o, ze cz³owiek który pó³ ¿ycia nosi³ ciê¿ary na staroœÌ narzeka³ na krêgos³up - "no jak to, przecie¿ by³ zawsze taki silny, dŸwiga³ ciê¿ary i siê nie skar¿y³..."
Niemniej œwiadomoœÌ (bia³a energia, w tym i moc) wskutek powy¿szych umyœlnych dzia³aù, go opuœci³a.
Jakich dziaÂłaĂą? PostrzaÂłu? Jaka biaÂła moc, no i skÂąd wniosek, Âże go opuÂściÂła?
Warto jednak pamiĂŞtaĂŚ, Âże to Jan PaweÂł kazaÂł zbudowaĂŚ najwiĂŞksze obserwatorium astronomiczne na Âświecie
KÂłamstwo - Âżadne najwiĂŞksze.
niby w celu szerzenia ewangelii na innych planetach.
kolejne kÂłamstwo i do tego gÂłupie - kiedy i gdzie tak niby powiedziaÂł?
A jeden z dawnych dostojników watykaùskich ( nie pamiêtam nazwiska) poda³ informacje o wspó³pracy Watykanu z innymi cywilizacjami ( poda³ nawet jakimi, ale te¿ mi ulecia³o).
no tak, "jakiÂś", "nie pamiĂŞtam", "uleciaÂło mi" - ale efekt brukowego newsa pozostaÂł, nie?
Strony: 1 2 [3] 4 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: