Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 17:11:22

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: 1 2 [3] 4 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Co J.P.II mia³ na my¶li? - zrozumienie encyklik papieskich  (Przeczytany 36012 razy)
0 u¿ytkowników i 2 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #50 : Maj 20, 2011, 13:56:30 »

Cytat: Arteq
Tak, Ptaku, mia³em pewne podejrzenia które wyartyku³owa³em i zaargumentowa³em.

Szkoda tylko, ¿e te „argumenty” nie s± dowodami a jedynie nieuzasadnionymi s±dami, Twoim my¶leniem na temat rozmówcy, nie³adnym zreszt±.
Ja nie widzê tego, co zarzucasz betweenowi.
Nie przychodzi Ci czasem do g³owy, ¿e komu¶ zwyczajnie mo¿e nie chcieæ siê wdawaæ z Tob± w bezsensowne polemiki?
Albo, ¿e ka¿dy ma swoj± wizjê prowadzenia rozmowy?

Cytat: Arteq
Nie dorabiam ideologii, nawet gdy uznasz, ¿e zamach mia³ przyczynê polityczn±, to pojawia siê pytanie - a dlaczego poityczn±, co i jakim grupom osób przeszkadza³o? I w ten sposób - mo¿e nieco okrê¿n± drog± - l±dujemy w tym samym miejscu - próbowano go zabiæ za s³owa, pogl±dy i postawê jak± wykazywa³.

Tak, zawsze wszystko sprowadza siê do s³owa, my¶li, idei.
Jednak s³owo niewypowiedziane, nie mo¿e byæ przyczyn± zamachu. A rozmawiali¶my o zatajonej przed ¶wiatem wiedzy.
Ta za¶ nie mog³a byæ celem ataku, bo by³a skryta. O ile w ogóle by³a. Ca³y czas pisa³am o przypuszczeniu, nie pewno¶ci. 

Pozdr.
between
Go¶æ
« Odpowiedz #51 : Maj 20, 2011, 14:11:00 »

Between - s³uchem - bo s³ysza³em wiele ¶wiadectw, s³ów ludzi traktujacych o tym temacie, i to zarówno potwierdzaj±cych jak te¿ odrzucaj±cych z pewnych powodów - w³a¶nie bardzo wa¿ne z jakich powodów by³ negowany.
Wzrokiem - bo widzia³em jego dzia³ania w ¿yciu zarówno swoim jak i innych.
Zmys³em dotyku, czucia - bo wiem co czu³em podczas modlitw i rozmów kierowanych do Boga. Czuciem zarówno w sposób fizyczny jak i psychiczny, duchowy.

S³ysza³e¶ ¶wiadectwa i s³owa. ¦wiadectwa i s³owa.
Widziale¶ dzia³ania. Dzia³ania.
Wiêc to by³y ¶wiadectwa i dzia³ania. Nie sam Bóg.
Ale id¼my dalej.

Napisa³e¶:
Dotykiem, czuciem - nie napisa³e¶ akurat co czu³e¶. Napisa³e¶ 'wiem co czu³em'.
Ok - powiedzmy, ¿e czu³e¶. Wierze Ci.

Nie napisa³e¶ co to bylo - emocje, dr¿enie, ekstaza, dreszcze, itp... Opisz, chêtnie pos³ucham.
Ale przejawi³ siê w sposób fizyczny? Czyli namacalny.
Czy tylko duchowy - tzn. jaki?
Czy psychiczny - jako emocja?

I jeszcze jedno - sk±d wiesz, co to by³o?
Tak po prostu - sk±d wiesz, ¿e to co poczu³e¶ to by³ Bóg?
Da³ Ci to jako¶ do zrozumienia?

Równie dobrze to móg³o byæ co¶ innego.
Jest wiele bytów niematerialnych, które czasami przejawiaj± swoj± obecno¶æ.
Równie¿ takich, które nie maj± dobrych intencji.

pozdro
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #52 : Maj 20, 2011, 14:14:00 »

Podsumowuj±c: Twoje przypuszczenie s± ok - pomimo, ¿e "nie chcesz wdawaæ siêw polemiki" na temat ich zasadno¶ci; moje - be, pomimo, ¿e je argumentujê z definicji, a zasadnosæ potwierdzaj± poszlaki i logika, tok postêpowania.

Byæ mo¿e masz racjê, ¿e ka¿dy ma w³asn± wizjê prowadzenia rozmowy - moja wizja obliguje mnie do odpowiedzialno¶ci za wypowiadane w niej s³owa, argumentacjê na pewnym minimalnym poziomie, konkrety a nie lanie wody, udzielanie rzeczowych odpowiedzi na zadawane podczas niej pytania vel pro¶by o wyja¶nienie.

W takim razie je¿eli between bêdzie ³askaw podzieliæ siê z jakimi to pracami JPII - zgodnie ze z³o¿onymi deklaracjami - siê zapozna³, chêtnie wrócê do dyskusji.
Je¿eli i Ty zechcesz sie w tej kwestii wypowiedzieæ - te¿. Podejmê ró¿nie¿ poboczn± dyskusjê gdy równie¿ zechcia³aby¶ rzeczowo wyartyku³owaæ domniemane ukrywane rzeczy przed wiernymi przez JPII.
Do tego czasu poczekam...

Between - w wielkim skrócie: skoro jest skutek to musi istnieæ przyczyna.
« Ostatnia zmiana: Maj 20, 2011, 14:15:16 wys³ane przez arteq » Zapisane
between
Go¶æ
« Odpowiedz #53 : Maj 20, 2011, 14:49:35 »

W takim razie je¿eli between bêdzie ³askaw podzieliæ siê z jakimi to pracami JPII - zgodnie ze z³o¿onymi deklaracjami - siê zapozna³, chêtnie wrócê do dyskusji.
Zada³em sobie trud przebrniêcia przez 2 encykliki. Pierwsz± i ostatni±. Ciê¿ko siê to czyta³o, ale jak mówi³em, mo¿e nie jest to lektura dla têpaków. A bior±c, ¿e statystycznie w spo³eczeñstwie jest zdecydowana wiêkszo¶æ przeciêtniaków i tylko nieliczne jednostki wybitne st±d moja teza o niezrozumieniu przez wiêkszo¶ci wiernych nauk JPII.  I tylko tyle. Przyk³adam swoj± miarkê - ale tak robi ka¿dy.

Zastanawia mnie tylko czy jest co¶ uw³aczaj±cego w tym, ¿e napisa³em ¿e moim zdaniem to co pisa³ JPII jest niestrawne. To po prostu stwierdzenie. Opinia.
Wiersze S³owackiego te¿ s± dla mnie niestrawne.
Ale S³owacki wielkim poet± by³. I zachwyca.
No, ale mnie nie zachwyca. Sorry.

Mnie JPII te¿ nie zachwyca. Sorry Sorry.

A gdy kto¶ by³ dociekliwy to zauwa¿y³, ¿e wcale nie chodzi³o o nauki JPII tylko o istotê religijno¶ci.
I czy siê wyra¿a w masowych imprezach typu "spotkanie z Papie¿em"?
I czym jest religijno¶æ?
W sumie - niewa¿ne.

Wa¿niejsze jest to, co poni¿ej:

Between - w wielkim skrócie: skoro jest skutek to musi istnieæ przyczyna.

Oczywi¶cie. 100% zgodno¶ci.
Sk±d masz pewno¶æ co/kto jest przyczyn±?
Wiele ró¿nych przyczyn daje podobne skutki.

pozdro

« Ostatnia zmiana: Maj 20, 2011, 14:54:59 wys³ane przez between » Zapisane
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #54 : Maj 20, 2011, 16:24:08 »

Oto cytat czê¶ci artyku³u z NEXUSa;

Zwolniony niedawno Mehmet Ali Agca, który spêdzi³ za kratami 30 lat,
o¶wiadczy³ przed kamerami tureckiej telewizji pañstwowej, ¿e to
"rz±d Watykanu zdecydowa³ o zabójstwie papie¿a. To oni wszystko
zaplanowali i zorganizowali. Rozkaz zastrzelenia papie¿a wyda³ watykañski
sekretarz kardyna³ Agostino Casaroli"

Ciekawe co J.P.II mia³by na my¶li, gdyby o tym wiedzia³?

Pozdrawiam - Thotal U¶miech
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #55 : Maj 20, 2011, 18:09:12 »

Tothal, prosze podaj zrodlo tej informacji, to jest bardzo wazna informacja. Z jakiego, ktorego NEXUSA
« Ostatnia zmiana: Maj 20, 2011, 18:09:54 wys³ane przez Rafaela » Zapisane
Kahuna
Go¶æ
« Odpowiedz #56 : Maj 20, 2011, 20:15:57 »

Nie wiem dlaczego Nexus przytacza takie informacje,skoro nasz IPN ma w posiadaniu zapiski z posiedzen
KC KPZR z ktorych jasno wynika,ze wszystkie sznurki o zlikwidowaniu tak "groznego" czlowieka
jakim byl dla Sojuza JPII prowadza do MOSKWY.Tak wiec nie dawalbym wiary temu co mowi Ali Agca.
Ten "jegomosc" klamal juz wiele razy, a dla rozglosu i pieniedzy pewnie klamie i teraz.Jest spora grupa ludzi, zarowno na wschodzie jak i zachodzie,ktorzy chcieliby Watykan zmieszac z blotem i zrownac z ziemia.
Pozdrawiam.
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #57 : Maj 20, 2011, 21:04:26 »

Ja tez tak mysle. Osoba J.P. II, byla szczegolna postacia w tych czasach.
koliberek33
Go¶æ
« Odpowiedz #58 : Maj 20, 2011, 22:01:14 »

Jan Pawe³ II najbardziej niebezpiecznym by³ dla Watykanu w³a¶nie. Jego zadaniem by³o zdemaskowaæ instytucjê KK i nadaæ nowy wymiar historii ludzko¶ci. To automatycznie poci±ga³o upadek religii. Mo¿e nawet dogmatów  tych spoza KK tak¿e. Nag³e od³±czenie od koryta wywo³uje najgorsze instynkty. Czy nie zdumiewa nikogo fakt, i¿ tak wysportowany, silny, niez³omny wrêcz mê¿czyzna, zaczyna siê tak nagle i tragicznie starzec? Mo¿e informacje o tym, ¿e  w szpitalu po wypadku zatruto mu krew, skoro nie da³ siê ubiæ, nie s± a¿ takie wyssane z palca. Niemniej ¶wiadomo¶æ (bia³a energia, w tym i moc) wskutek powy¿szych umy¶lnych dzia³añ, go opu¶ci³a. Warto jednak pamiêtaæ, ¿e to Jan Pawe³ kaza³ zbudowaæ najwiêksze obserwatorium astronomiczne na ¶wiecie niby w celu szerzenia ewangelii na innych planetach. A jeden z dawnych dostojników watykañskich ( nie pamiêtam nazwiska) poda³ informacje o wspó³pracy Watykanu z innymi cywilizacjami ( poda³ nawet jakimi, ale te¿ mi ulecia³o).

A ju¿ taki zwyczaj, ¿e wszystko co najgorsze i podejrzane, zawsze mo¿na zwaliæ na komunê.
« Ostatnia zmiana: Maj 20, 2011, 22:03:27 wys³ane przez koliberek33 » Zapisane
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #59 : Maj 21, 2011, 08:49:55 »

Moim zdaniem w zdarzeniu tym bra³y udzia³ wszystkie znacz±ce siê agencje... Jêzyk
Dlatego tak ma³o informacji wysz³o na zewn±trz.
Jan Pawe³ II by³ baaardzo niewygodny bo demolowa³ wszystkie struktury w³adzy na ¶wiecie, ale go z³amali...trochê.

Kahuna
Go¶æ
« Odpowiedz #60 : Maj 21, 2011, 10:23:05 »

A ju¿ taki zwyczaj, ¿e wszystko co najgorsze i podejrzane, zawsze mo¿na zwaliæ na komunê.
1.Koliberku,to nie moj zwyczaj i nie zwalam winy na komune bezpodstawnie.Z tych zapiskow jasno wynika,
ze JPII jest najgrozniejszym czlowiekiem na swiecie i cyt:"trzeba tego czlowieka zlikwidowac przy pomocy wszelkich dostepnych srodkow".Ten wyjety cytat swiadczy dobitnie o tym,ze ruskie Politbiuro wydalo tym samym wyrok na papieza - Polaka.
2.Na wyobraznie jeszcze nie narzekam,ale jakos nie widze tego w jaki sposob mozna szerzyc ewangelie
na innych planetach przy pomocy teleskopu.?Moze Ty,koliberku,objasnisz nam na czym toto ma polegac? Mrugniêcie
3.Ten dostojnik watykanski nic nie mowil o wspolpracy Watykanu z obcymi cywilizacjami a jedynie
wspomnial,ze Watykan nie zaprzecza istnieniu UFO i innych cywilizacji pozaziemskich.
Pozdrawiam majowo.
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #61 : Maj 21, 2011, 11:35:01 »

Cytat: koliberek
Jan Pawe³ II najbardziej niebezpiecznym by³ dla Watykanu w³a¶nie. Jego zadaniem by³o zdemaskowaæ instytucjê KK i nadaæ nowy wymiar historii ludzko¶ci.

Widzê to trochê inaczej. JPII móg³ zdemaskowaæ instytucjê KRK i nadaæ nowy wymiar ludzko¶ci, jednak tego nie uczyni³.
Powodów by³o pewnie kilka. Najwa¿niejszy, to silny opór Watykanu i si³ z nim wspó³pracuj±cych.

JPII musia³ zdawaæ sobie z tego sprawê, ¿e jeszcze za wcze¶nie na burzenie ko¶cielnych struktur.
Pytanie, czy w ogóle chcia³ je burzyæ, bior±c pod uwagê jego konserwatyzm i zachowawczo¶æ w tym wzglêdzie.
Chocia¿ czyni³ próby wyj¶cia poza hermetyczne struktury KRK, jak chocia¿by uk³on w stronê innych religii, jako równorzêdnych.
Ale ju¿ nic nie zrobi³, by wyj¶æ poza ko¶cielne i religijne dogmaty. A szkoda, bo nieprêdko znów trafi siê tak ¶wiat³y umys³
i osoba z tak wielk± charyzm± na szczycie watykañskiej hierarchii.

I niestety, mimo ogromnej szansy, pasterz nie wyzwoli³ owieczek.
Owieczki same musz± tego dokonaæ odnajduj±c w sobie prawdê.  U¶miech
« Ostatnia zmiana: Maj 21, 2011, 11:38:59 wys³ane przez ptak » Zapisane
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #62 : Maj 21, 2011, 13:14:13 »

Jan Pawe³ II najbardziej niebezpiecznym by³ dla Watykanu w³a¶nie. Jego zadaniem by³o zdemaskowaæ instytucjê KK i nadaæ nowy wymiar historii ludzko¶ci.
Co Twoim zdaniem mia³ zdemaskowaæ w KRK?

Mo¿e informacje o tym, ¿e  w szpitalu po wypadku zatruto mu krew, skoro nie da³ siê ubiæ, nie s± a¿ takie wyssane z palca.
Czy móg³bym poznaæ ¼ród³o tycy informacji - bardzo mnie to interesuje.

Warto jednak pamiêtaæ, ¿e to Jan Pawe³ kaza³ zbudowaæ najwiêksze obserwatorium astronomiczne na ¶wiecie niby w celu szerzenia ewangelii na innych planetach.
Bardzo poproszê o nazwê i miejsce po³o¿enia tego NAJWIÊKSZEGO na ¦WIECIE obserwatorium. Dla u³atwienia i przy¶pieszenia otrzymania informacji podam aktualnie najwiêksze:
10.4    Gran Telescopio Canarias    La Palma, Canary Islands, Spain    28 46 N; 17 53 W 2400 m    
10.0    Keck    Mauna Kea, Hawaii    19 50 N; 155 28 W 4123 m    
~10    SALT    South African Astronomical Observatory    32 23 S; 20 49 E; 1759 m    
Proszê jedynie o wskazanie które z nich powsta³o na zlecenie JPII.

A jeden z dawnych dostojników watykañskich ( nie pamiêtam nazwiska) poda³ informacje o wspó³pracy Watykanu z innymi cywilizacjami ( poda³ nawet jakimi, ale te¿ mi ulecia³o).
Bêdê równie¿ zobowi±zany - jako ¿ywo zainteresowany tematem - gdzie znajdê wiarygodn± wzmiankê o tym, ze dany dostojnik/kardyna³ stwierdzi³, ¿e maj± /Watykan/ kontakty z obcymi cywilizacjami. Bêdê ucieszony gdy uda siê to sk³oniæ do "przylotu"

Równie¿ z tego powodu - aby na nikogo nie zwalaæ - proszê o podanie ¼róde³ - jak ma to miejsce powy¿ej.
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #63 : Maj 21, 2011, 20:00:01 »

Same poszlaki. Albo jedna pani drugiej pani.
To dzisiaj sie juz mowi rozne zeczy, a co bedzie mowione za sto lat? O zgrozo.
koliberek33
Go¶æ
« Odpowiedz #64 : Maj 22, 2011, 19:12:20 »

...ano zgroza!

by³ wspania³y cz³owiek, lecz do niego strzelaj±
przedziwnie szybko niedo³ê¿nieje
a potem pie¶ni ¿a³obne ¶piewaj±
i w trumnie przepiêknej go wioz±

..................................................................

tyle mam w g³owie informacji,
bym móg³ spamiêtaæ pochodzenie wszystkich
nie jest to jednak z poziomu jedna pani drugiej pani
gdybym z tej pozycji pisa³, by³bym ju¿ ca³kiem do bani!

.......................................................................

pozna³em Karola Wojty³ê niegdy¶
i dla mnie te¿ by³ on kim¶ bardzo bliskim

do¶æ wcze¶nie go za³atwiono -
i og³oszenie prawdy mu uniemo¿liwiono!

pewnie do¶æ blisko prawdy jest Thotal,
a do Ciebie Arteq, nie przyleci toto.

¿e¶ siê uchyli³ w bardzo wa¿nym temacie
jak Ci teraz mam ufaæ bracie....?

szukaj sobie prawdy sam, na wysi³ki innych nie licz
zamiast tyle pisaæ, mówiæ, mo¿e raczej czasem milcz.

Ps. Kahuno Mi³y, o tej komunie, to tak bardzo ogólnie by³o, co nie znaczy, ¿e nie masz w tej mierze te¿ czê¶ciowej racji, ale czy stuprocentowej? Boæ wiadomym, ¿e papie¿ by³ im te¿ niewygodnym wielce, ale czy na pewno najbardziej?....

Artqu, ma³a podpowied¼: czasem warto Discovery obejrzeæ, poczytaæ wiêcej poza internetem....gdy¿em lat ile¶ temu  mia³ od osób do¶æ znamienitych informacje owe, nie wiedzia³em, ¿e niejakiego Artqa spotkam na swojej drodze. I ¿e na pytania  ¶ci¶le odpowiada³ bêdê, to ju¿ wolê za datkami chodziæ po kolêdzie... Mrugniêcie
« Ostatnia zmiana: Maj 22, 2011, 19:39:09 wys³ane przez koliberek33 » Zapisane
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #65 : Maj 22, 2011, 20:26:13 »

Nie wiem o czym mówisz z jakim¶ uchylaniem siê.

Discovery... no tak, i to ma wystarczyæ? Jak± mam pewno¶æ, ¿e co¶ takiego podawano na Discovery? Kiedy i w jakim dokumencie?
Kolejna powtórka: naopowiadaæ, naopowiadaæ i zrzuciæ z siebie odpowiedzialno¶æ, super, nie ma co. Jakie¿ to typowe dla krytyków KK...
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #66 : Maj 22, 2011, 20:29:59 »

Jeszcze sie taki nie narodzil, aby wszystkim dogodzil .
No coz,  mial choroby wieku starczego. Nie widze w tym czegos nadzwyczajnego, a to ze byl papierzem okazuje sie
ze w tym punkcie u Boga nie ma korupcji. Za pieniadze nie kupisz milosci ani zdrowia.
Godnie cierpial do konca swojego zycia.
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #67 : Maj 22, 2011, 20:33:34 »

aha, je¿eli co¶ rozpowszechniam za kim¶ - to tak¿e biorê za to odpowiedzialno¶æ, zw³aszcza je¿eli informacje które przekazujê - jako prawdê - s± obci±¿aj±ce kogo¶ Koiberku. Inaczej jest to zwyczajne oszczerstwo. Je¿eli - czasami i tak mo¿e siê zdarzyæ - okazuje siê, ¿e moje ¼ród³o na którym bazowa³em nie potrafi tego dowie¶æ - potrafiê przeprosiæ i przyznaæ siê do pomy³ki zamiast wykrêcaæ siê.
koliberek33
Go¶æ
« Odpowiedz #68 : Maj 22, 2011, 22:59:31 »

....tyle, ¿e nie interesuje mnie krytyka KK. Podzieli³em siê tylko tym, co do mnie dotar³o w poruszonej wy¿ej kwestii. Neutralnie, bez os±dzeñ. Nie mnie ferowaæ wyroki, a ¿e Watykan ze zbrodni s³ynie, to jest wystarczaj±co do¶æ literatury na ten temat.  Nie tej sensacyjnej, ale opartej te¿ na konkretnych, historycznych przytoczeniach (np. " Zbrodnie w imiê Chrystusa") .

Jest to zatem fakt i tyle, a nie atak w Ciebie Artqu, czy zwyczajne oszczerstwo. Bowiem, je¶li taka  instytucja ma w tej mierze tak odleg³e i utrwalone ju¿ tradycje, zmusza mnie to do zastanowienia siê przynajmniej, i wyci±gniêcia paru wniosków. I nic wiêcej. S± tu krytycy etatowi KK, osobi¶cie nie piszê siê w te szeregi.

Poza tym s± ludzie, którzy widz± i czuj± wiêcej, ani¿eli TY dopuszczasz w swoim umy¶le. Zatem biorê tak¿e pod uwagê ich wiedzê i odbiory, tak jak TY bierzesz do serca 'apriori dogmaty katolickie. Obaj mamy takie samo prawo. Nie ma siê zatem o co specjalnie sprzeczaæ.

U¶miech

Ps. Chodzi³o mi o temat: Lekki i mocny okultyzm, z którego tak jako¶ cichcem znikn±³e¶...

« Ostatnia zmiana: Maj 22, 2011, 23:06:57 wys³ane przez koliberek33 » Zapisane
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #69 : Maj 23, 2011, 07:32:15 »

Czy w w/w w±tku postawiono mi jakie¶ pytanie? Je¿eli tak, to przypomnij o co chodzi, nigdy nie znika³em, wiêc z pewno¶ci± odpowiem.

Oczywi¶cie dopuszczam inne zdania, inne pogl±dy, a nad dogmatami katolickimi zawsze sporo my¶la³em. Nie zmienia to jednak faktu, ¿e nalezy braæ odpowiedzialno¶æ za wypowiadane s³owa. A w przypadku gdy wp³ywaj± na czyj±¶ niekorzy¶æ - podaæ argumenty, dowody, ¼ród³a. W przeciwnym razie bardzo ³atwo zagmatwaæ czy nawet kogo¶ skrzywdziæ zas³aniaj±æ siê np. wolno¶ci± wypowiedzi i opinii. Je¿eli nie potrafimy podaæ ¼ród³a przekazywanych informacji ma to znamiona zwyczajnej plotki b±d¼ ¶lepego powtarzania, a "udowadnianie" zasadno¶æi/prawdziwo¶æi informacji poprzez "gdzie¶ to by³o" jest niepowa¿ne.
Jak rozumiem nie zamierzasz podaæ precyzyjnego /do sprawdzenia w ka¿dej chwili/ ¼ród³a powtarzanych informacji? Pytam, bo wed³ug mnie - przynajmniej w przypadku niektórych z nich (np. zlecenie przez Watykan wybudowania najwiêkszego obserwatorium - poda³em listê najwiêkszych i ¿adne z nich nie jest "watykañskie") mamy do czynienia z pospolitym k³amstwem.
Co do pewnych nagannych czy wrêcz zbrodniczych czynów przedstawicieli KRK, np. sprawy zwi±zane z inkwizycj± - przecie¿ ich nie negujê, zgadzam siê z tym. Ró¿nica jednak polega na tym aby byæ uczciwym i nie przypisywaæ komu¶ czynów jakich nie pope³ni³.
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #70 : Maj 23, 2011, 07:35:17 »

Jan Pawe³ II by³ siewc±... U¶miech

zasia³ w narodzie chêæ wyzwalania siê z ró¿nych poziomów zniewolenia, ka¿dy czyni to na miarê w³asnych potrzeb.

between
Go¶æ
« Odpowiedz #71 : Maj 23, 2011, 07:50:45 »

Siê tu porobi³o przez weekend U¶miech
Zamiast spokojnie gin±æ podczas koñca ¶wiata takie dyskusje siê odbywaj±.

muszê sie zgodziæ z Ptaszkiem:
JPII musia³ zdawaæ sobie z tego sprawê, ¿e jeszcze za wcze¶nie na burzenie ko¶cielnych struktur.
Pytanie, czy w ogóle chcia³ je burzyæ, bior±c pod uwagê jego konserwatyzm i zachowawczo¶æ w tym wzglêdzie.
Chocia¿ czyni³ próby wyj¶cia poza hermetyczne struktury KRK, jak chocia¿by uk³on w stronê innych religii, jako równorzêdnych.

Ano w³a¶nie. Za wcze¶nie.
Wybra¼my sobie bowiem, co by by³o, gdyby pewnego piêknego dnia JPII pokaza³ siê w swoim oknie i powiedzia³:

- Kochani... chcia³em Wam powiedzieæ, ¿e to wszystko to ¶ciema nie warta funta k³aków. I zamiast zajmowaæ siê tym, co bêdzie po ¶mierci zajmijcie siê lepiej tym co jest teraz. No....... to tyle. Idê poje¼dziæ na nartach.

Jaki by³by skutek?
Jedna cze¶æ wiernych, pewnie najwiêksza, stwierdzi³a by, ¿e zwariowa³.
A druga czê¶æ wzie³aby odwet  - skoñczy³oby siê paleniem ko¶cio³ów, mordowaniem biskupów, itp
Jest jeszcze trzecia grupa - tych, którzy maj± to g³êboko w nosie.

[...]
Owieczki same musz± tego dokonaæ odnajduj±c w sobie prawdê.

U¶miech
Ale wiadomo, ¿e do tego s± potrzebne odpowiednio udokumentowane ¼ród³a.
¯artuje oczywi¶cie.

Co do tego, ¿e za zamachem na JPII sta³ Watykan - pewnie nie mo¿na wykluczyæ takiej tezy.
Co do tego, ¿e szeroko rozumiana Komuna - pewnie tak¿e nie mo¿na.
A przecie¿ wiadomo, ¿e re¿imy lubi± ze sob± wspó³pracowaæ. Podobne przyci±ga podobne. (Z psychologicznego punktu widzenia oczywi¶cie  - bo pewnie zaraz jaki¶ fizyk wyskoczy z info, ¿e to nieprawda.)
Jedne re¿imy opanowa³y do perfekcji zarz±dzanie ¿yciem doczesnym, a drugie - wiecznym.
Nikomu nie zale¿y na tym, aby burzyæ status quo.

JPII mia³ wtedy tak± si³ê, ¿e mog³o pój¶æ za nim wtedy bardzo wielu. I chyba tego siê obawiano.

Proponujê tak¿e, ¿eby¶my przestali wzajemnie dyskutowaæ o walorach osobistych dystkutantów.
Ka¿dy prowadzi dyskuje po swojemu.  I je¿eli komu¶ nie pasuje to przecie¿ zawsze mo¿na NIE PISAÆ.

A wracaj±c, bo pewnie gdzie¶ umknê³o.

Zmys³em dotyku, czucia - bo wiem co czu³em podczas modlitw i rozmów kierowanych do Boga. Czuciem zarówno w sposób fizyczny jak i psychiczny, duchowy.

Ponawiam pytanie - sk±d masz pewno¶æ Artqu, ¿e to co czujesz to Bóg, ew. kontakt z nim?
A nie np. z kim¶/czym¶ co pragnie aby¶ tak my¶la³. I wykorzystuje Twoje zaanga¿owanie.

pozdro
« Ostatnia zmiana: Maj 23, 2011, 09:17:50 wys³ane przez between » Zapisane
koliberek33
Go¶æ
« Odpowiedz #72 : Maj 23, 2011, 14:40:48 »

Artqu! Oto spieszê z malutkim wyznaniem do Ciebie... Mo¿e dwa lata temu ogl±da³em  film na Discovery o wszystkich obserwatoriach astronomicznych na ¶wiecie,  i oczywi¶cie, wg. relacji, to watykañskie mia³o najwy¿szy standard i by³o najlepiej wyposa¿one...

Watykañskie Obserwatorium Astronomiczne:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Watyka%C5%84skie_Obserwatorium_Astronomiczne

Ponadto czyta³em o tym gdzie indziej te¿. Daruj Artqu, nie jestem w stanie wszystkiego spamiêtaæ, by Ciê zadowoliæ. Mo¿e gdybym czyta³ bardzo ma³o, to by mi co¶ tam we ³bie zosta³o.

Kahuna: Mówimy zdaje siê o innym watykañskim przedstawicielu. Rozdajê stare "Nieznane ¦wiaty" "Nexusy", i inne wydawnictwa tym znajomym, co ich na to nie staæ. Podobnie, ksi±¿ki oddajê do bibliotek: trudno mi wiêc odnale¼æ teraz szczegó³y i nazwiska. Bo w relacji, o której mówiê, by³y podane szczegó³y dotycz±ce wspó³pracy z innymi przedstawicielami spoza Ziemi. Dotyczy to tak¿e opinii, które przytoczy³em wy¿ej.

Artu Mi³y,  g³owê mam owaln±, ponoæ kaukask±, ale nie kwadratow± jeszcze. Mrugniêcie Wiêc wybaczysz, ¿e Ciê nie zadowolê w pe³ni, co nie jest absolutnie równoznaczne z unikami.

Priviet towarzyszom janopaw³owcom etc.... U¶miech

koliberek33
« Ostatnia zmiana: Maj 23, 2011, 17:38:25 wys³ane przez koliberek33 » Zapisane
Kahuna
Go¶æ
« Odpowiedz #73 : Maj 23, 2011, 19:59:36 »

Kahuna: Mówimy zdaje siê o innym watykañskim przedstawicielu. Rozdajê stare "Nieznane ¦wiaty" "Nexusy", i inne wydawnictwa tym znajomym, co ich na to nie staæ...
No dobrze juz,koliberku,nie klopocz sie juz wiecej.Tak myslalem od
samego poczatku,ale teraz widzisz, jak bardzo wazne jest przytaczanie
zrodel podawanych czy rzucanych,ot tak,informacji.
...a watykanski teleskop w Tucson,Arizona,nie wiem czy miesci sie w pierwszej
dziesiatce tych obecnie najwiekszych.Nie znalazlem rowniez wzmianki,ze byl budowany
na zyczenie JPII.
Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Maj 24, 2011, 03:34:06 wys³ane przez Kahuna » Zapisane
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #74 : Maj 23, 2011, 22:46:15 »

No i ubieg³e¶ mnie Kahuna. Dodam tylko, ¿e nie znalaz³em równie¿ wzmianki o tym, ¿e mia³ równie¿ u³atwiaæ ewangelizacjê "zielonych ludzików". Teleskop nie by³ równie¿ jednym z najwiêkszych tak¿e podczas budowy.
K33 - to siê nazywa w³a¶nie plotkowaniem - delikatnie mówi±c, a manipulacj± i k³amstwem - nazywaj±c rzeczy po imieniu.

Je¿eli czego¶ "nie pamiêtam", szczególnie ¼ród³a, to po prostu nie k³apiê rozpowiadaj±c, ¿e to najczystsza prawda... Proste i skuteczne. Je¿eli jednak - z innych, niezamierzonych powodów - okazuje siê, ¿e co¶ chlapn±³em - to prostujê i wyja¶niam, a nie silê siê na sarkazm i ¿a³osny ¿art próbuj±c rozmyæ odpowiedzialno¶æ.

Podsumowuj±c Twoje info:
Jan Pawe³ II najbardziej niebezpiecznym by³ dla Watykanu w³a¶nie.
Lu¼na, bardzo lu¼na teza - brak logicznych przes³anek aby j± nawet próbowaæ udowadniaæ.
Jego zadaniem by³o zdemaskowaæ instytucjê KK i nadaæ nowy wymiar historii ludzko¶ci.
nadal nie wiem z czego mia³by demaskowaæ.
zdumiewa nikogo fakt, i¿ tak wysportowany, silny, niez³omny wrêcz mê¿czyzna, zaczyna siê tak nagle i tragicznie starzec? Mo¿e informacje o tym, ¿e  w szpitalu po wypadku zatruto mu krew, skoro nie da³ siê ubiæ, nie s± a¿ takie wyssane z palca.
Nic na poparcie tej tezy. Du¿o bardziej prawdopodobnym jest, ¿e w pó¼niejszym ¿yciu cz³owieka /szczególnie w podesz³ym wieku/ ujawniaj± siê skutki przebytych wcze¶niej urazów, zw³aszcza takich których o ma³y w³os nie przyp³aci³o siê ¿yciem. Tak jakby zdumiewaj±cym by³o, ze cz³owiek który pó³ ¿ycia nosi³ ciê¿ary na staro¶æ narzeka³ na krêgos³up - "no jak to, przecie¿ by³ zawsze taki silny, d¼wiga³ ciê¿ary i siê nie skar¿y³..."
Niemniej ¶wiadomo¶æ (bia³a energia, w tym i moc) wskutek powy¿szych umy¶lnych dzia³añ, go opu¶ci³a.
Jakich dzia³añ? Postrza³u? Jaka bia³a moc, no i sk±d wniosek, ¿e go opu¶ci³a?
Warto jednak pamiêtaæ, ¿e to Jan Pawe³ kaza³ zbudowaæ najwiêksze obserwatorium astronomiczne na ¶wiecie
K³amstwo - ¿adne najwiêksze.
niby w celu szerzenia ewangelii na innych planetach.
kolejne k³amstwo i do tego g³upie - kiedy i gdzie tak niby powiedzia³?
A jeden z dawnych dostojników watykañskich ( nie pamiêtam nazwiska) poda³ informacje o wspó³pracy Watykanu z innymi cywilizacjami ( poda³ nawet jakimi, ale te¿ mi ulecia³o).
no tak, "jaki¶", "nie pamiêtam", "ulecia³o mi" - ale efekt brukowego newsa pozosta³, nie?
Strony: 1 2 [3] 4 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: