Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 08:04:43

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: [1] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Mo¿ecie mi poleciæ jakie¶ dobre ksi±¿ki fantasy?  (Przeczytany 10965 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
tom1ek

Gadu³a

Punkty Forum (pf): 47

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 946

yeah! ;)

« : Marzec 27, 2009, 20:13:35 »

Strasznie lubiê czytaæ ksi±¿ki, a szczególnie literaturê fantasy. I w³a¶nie (o zgrozo!  Mrugniêcie) zobaczy³em, ¿e nie mam ju¿ co czytaæ. W³a¶nie koñczê jedn± z ksi±¿ek i nie wiem co czytaæ dalej. Poleæcie mi jakie¶ dobre ksi±¿ki z tematyki fantasy. Jak kto¶ te¿ czyta fantasy, niech napisze co poleca.

U mnie ranking najlepszych fantasy które czyta³em wygl±da tak:
1. A.Sapkowski - wszystkie 7 ksi±¿ek o wied¼minie
2. A.Pilipiuk - ksi±¿ki o Jakubie Wêdrowyczu
3. T.Pratchett - seria "¦wiat Dysku"
4. J.R.R.Tolkien - "W³adca Pier¶cieni"
5. A.Sapkowski - trylogia ¶l±ska
6. J. Grzêdowicz - "Pan Lodowego Ogrodu"
7. J.K.K.Rowling - "Harry Potter"

Konto na cheops4.org.pl o tym samym nicku i awatarze nale¿y do mnie. Pozdrawiam starych znajomych U¶miech
Val Dee
Go¶æ
« Odpowiedz #1 : Marzec 27, 2009, 20:16:21 »

te¿ lubiê fantasy U¶miech

mogê poleciæ m. in.
cykl ¦wiata Czarownic A. Norton

jak wrócê do domu to napiszê wiêcej bo teraz jestem w pracy i nie pamiêtam albo tytu³u albo autora ;P

a czy sci-fi te¿ lubisz?
« Ostatnia zmiana: Marzec 27, 2009, 20:17:15 wys³ane przez Val Dee » Zapisane
Bober
Go¶æ
« Odpowiedz #2 : Marzec 27, 2009, 21:15:36 »

Polecam ksi±¿ki Dan Simmons--- Hyperion .... s± to 3 tomy ,4 ju¿ w drodze i do maja br. powinien wyj¶æ. Ponoæ klasuj± siê na 2 miejscu tu¿ za Diun± -Herberta.
Mora
Go¶æ
« Odpowiedz #3 : Marzec 27, 2009, 21:39:17 »

Sam uwielbiam Fantasy ale g³ównie gry(nie tylko na komputerze) Mrugniêcie

No nie wiem nie czytam zbyt du¿o ksi±¿ek wolê opowiadania tak¿e nie wiem co ci poleciæ.

Mo¿e Warcraft - Krypta Grozy ale nie pamiêtam autora.

ambro¿y
Go¶æ
« Odpowiedz #4 : Marzec 27, 2009, 21:49:20 »

Owszem, jest taka seria, bodaj 11-tomowa, je¶li dobrze pamiêtam: Terry Goodkina, pierwszy tom: "Pierwsze prawo magii", itd. Bardzo rzetelna wiedza i  naprawdê solidnie podana. Przy Twoich wymaganiach powinna Ciê U¶miech wci±gn±æ. Czyta siê znakomicie. Ka¿dy tom, coraz bardziej interesuj±cy. Polecam bardzo. Poprzednie mog± siê schowaæ.
 U¶miech

Ps. Zabrak³o powy¿ej klasyki: Lema i Urszuli LeGuin. No, a "W³adca Pie¶cieni", to co?
« Ostatnia zmiana: Marzec 27, 2009, 21:54:14 wys³ane przez ambro¿y » Zapisane
Val Dee
Go¶æ
« Odpowiedz #5 : Marzec 27, 2009, 22:12:39 »

Owszem, jest taka seria, bodaj 11-tomowa, je¶li dobrze pamiêtam: Terry Goodkina, pierwszy tom: "Pierwsze prawo magii", itd. Bardzo rzetelna wiedza i  naprawdê solidnie podana. Przy Twoich wymaganiach powinna Ciê U¶miech wci±gn±æ. Czyta siê znakomicie. Ka¿dy tom, coraz bardziej interesuj±cy. Polecam bardzo. Poprzednie mog± siê schowaæ.
 U¶miech
Ps. Zabrak³o powy¿ej klasyki: Lema i Urszuli LeGuin. No, a "W³adca Pie¶cieni", to co?

przecie¿ Tolkiena wymieni³ w 1 po¶cie...
a Lem to raczej fantastyka naukowa ni¿ fantasy

« Ostatnia zmiana: Marzec 27, 2009, 22:13:19 wys³ane przez Val Dee » Zapisane
Tenebrael
Go¶æ
« Odpowiedz #6 : Marzec 27, 2009, 22:29:42 »

Tom1ek - popieram Ambro¿ego, saga Goodkind'a (Saga Miecza Prawdy) jest ¶wietna. Przemkn±³em 11 tomów w nieca³y miesi±c, czyta siê ¶wietnie, a je¶li w dodatku kto¶ interesuje siê parapsychik±/magi±, to autor przemyca tam wiele ciekawych przemy¶leñ na ten temat (co nie zmienia faktu, ¿e dla "zielonego" w te klocki saga bêdzie równie porywaj±ca). Polecam!

Dodatkowo mogê poleciæ sagê "Ko³o Czasu" Roberta Jordana. Chocia¿ tu opinie s± podzielone, nawet ja sam czasem mam trudno¶ci ze stwierdzeniem, czy jest ¶wietna, czy denna Chichot

Pozdrowienia

Tene
ambro¿y
Go¶æ
« Odpowiedz #7 : Marzec 27, 2009, 22:35:53 »

o, pardon, jak mog³am Tolkiena przegapiæ? Nie mam natomiast zaufania do pani Rowling, a to z kilku wzglêdów. Lecz, to moje osobiste odbiory.
Dariusz
Go¶æ
« Odpowiedz #8 : Marzec 27, 2009, 23:10:31 »

Czyta³em bardzo dawno temu "Lipow± alejê". Nie wiem czy to w³a¶ciwy tytu³, a ju¿ tym bardziej nie znam autora. Jest to równie¿ saga o magicznym pod³o¿u. Du¿o tomów i do¶æ ciekawa.
tom1ek

Gadu³a

yeah! ;)

« Odpowiedz #9 : Marzec 28, 2009, 09:31:23 »

a czy sci-fi też lubisz?
też, ale wolę fantasy

Może Warcraft - Krypta Grozy ale nie pamiętam autora.
gra Warcraft jest fajna, ale książki Blizzarda... nie są złe, ale po prostu średnie. Ostatnio przeczytałem "Diablo #1", też Blizzarda na podstawie znanej gry (Diablo, to klasyka RPG) - fajnie się czytało, bo znajome postacie i lokacje, ale książka ogólnie średnia

Owszem, jest taka seria, bodaj 11-tomowa, jeśli dobrze pamiętam: Terry Goodkina
słyszałem o tym, ~Tenebrael widzę też poleca, chyba skorzystam i sobie wypożyczę
« Ostatnia zmiana: Marzec 28, 2009, 09:32:01 wys³ane przez tom1ek » Zapisane

Konto na cheops4.org.pl o tym samym nicku i awatarze nale¿y do mnie. Pozdrawiam starych znajomych U¶miech
Val Dee
Go¶æ
« Odpowiedz #10 : Marzec 28, 2009, 11:45:17 »

hmmm...

polecam ksi±¿ki:
* Neila Gaimana - "Koralina" (mroczna, nieco przypomina Alicjê w krainie czarów - w kinach teraz jest) czy te¿ np. "Ksiêga cmentarna"
to nie jest typowa fantasy - akcja dzieje siê w naszej rzeczywisto¶ci (choæ niezupe³nie realnej)
* Gordon R. Dickson "Smok i Jerzy"
* Walter Jon Williams "Aristoi"
* Stephen King (tak - to ten od horrorów) "Oczy smoka" (chyba jego jedyna ksi±¿ka fantasy - moim zdaniem bardzo dobra)
* Lawrence Watt-Ewans "Jednym zaklêciem"
* Tad Williams i jego trylogia "Pamiêæ, smutek i cierñ" (chyba tak siê nazywa³a...)

ze sci-fi do mo¿e hmmm...
S. £ukjanienko "Czystopis"
B. Werber "Gwiezdny motyl" (ta mog³aby Ciê bardziej zainteresowaæ ze wzglêdu na do¶æ specyficzn± wizjê dziejów ludzko¶ci)
tom1ek

Gadu³a

yeah! ;)

« Odpowiedz #11 : Marzec 28, 2009, 21:01:34 »

kumpel mi poleci³ "Achajê" Ziemiañskiego, oprócz Goodkinda przeczytam te¿ j±

Val Dee
Go¶æ
« Odpowiedz #12 : Marzec 28, 2009, 22:06:40 »

kumpel mi poleci³ "Achajê" Ziemiañskiego, oprócz Goodkinda przeczytam te¿ j±

achaja jest dobra...

ciekawie napisana i ma fajne fragmenty erotyczne Mrugniêcie
Tenebrael
Go¶æ
« Odpowiedz #13 : Marzec 29, 2009, 20:00:14 »

Ja o Achaji s³ysza³em niestety niezbyt dobre opinie, jednak, jako ¿e sam nie czyta³em, to nie chcê oceniaæ. Natomiast mogê jeszcze poleciæ "Trylogiê Arcymaga" Trudi Canavan. Wci±gaj±ca U¶miech
east
Go¶æ
« Odpowiedz #14 : Marzec 29, 2009, 20:23:43 »

Je¶li lubisz taki mix : wizjonerstwo  Kurta Vonneguta i Philipa K.Dicka, elementy  suspensu Michaela Crichtona i psychologiczn± g³êbiê  postaci  Stephena Kinga w jednym, to polecam Ci  510 stron ksi±¿ki o wielce mówi±cym tytule DYSCYPLINA , Paco Ahlgrena
Motto tej powie¶ci :" jestem wszystkim i jestem niczym...."
W  ksi±¿ce znajdziesz trochê przystêpnie podanej teorii kwantowej, filozofiê wschodu, horror, thriller, wartk± akcjê, ¶wiaty równoleg³e ... przepis na doprowadzenie siebie na samo dno, a stamt±d ... ale nie bêdê  Ci opowiada³ ca³ej akcji hehe .
Gor±co polecam .
East
muszin
Go¶æ
« Odpowiedz #15 : Kwiecieñ 25, 2009, 17:42:27 »

Dla fanów sagi miecza prawdy Chichot przechodz±c w Empiku obok ksi±¿ek, zauwa¿y³em ¿e dodana by³a do nich zawieszka wkrótce saga miecza prawdy w TVP Chichot

http://www.stopklatka.pl/wydarzenia/wydarzenie.asp?wi=43198

zapowiada siê dobrze Chichot
Mobius
Go¶æ
« Odpowiedz #16 : Kwiecieñ 25, 2009, 17:47:53 »

Bardzo polecam ca³± seriê Briana Lumley-a Nekroskop nie jest to mo¿e typowe fantasy ,ale ksi±¿ka bardzo wci±gaj±ca i zwi±zana w jakim¶ stopniu z tematyk± forum.
east
Go¶æ
« Odpowiedz #17 : Maj 09, 2009, 18:14:00 »

Oj taa , Nekroskopy niegdy¶ mnie bardzo wci±gnê³y. Z niecierpliwo¶ci± czeka³em na ukazanie siê kolejnej czê¶ci . Ile ich by³o  ? Sze¶æ chyba w sumie ? Ale nie wszystkie podoba³y mi siê tak samo.
Mobius
Go¶æ
« Odpowiedz #18 : Maj 09, 2009, 19:47:00 »

Te¿ przeczyta³em 6 ,ale z tego co siê dowiedzia³em od kolegi(fana Lumleya)seria jest wci±¿ kontynuowana i w tej chwili jest zdaje siê 14 tomów
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: