Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Kwiecień 08, 2025, 04:07:41

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: MoÂżecie mi poleciĂŚ jakieÂś dobre ksi¹¿ki fantasy?  (Przeczytany 11409 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
tom1ek

GaduÂła

Punkty Forum (pf): 47

yeah! ;)

« : Marzec 27, 2009, 20:13:35 »

Strasznie lubiĂŞ czytaĂŚ ksi¹¿ki, a szczegĂłlnie literaturĂŞ fantasy. I wÂłaÂśnie (o zgrozo!  MrugniĂŞcie) zobaczyÂłem, Âże nie mam juÂż co czytaĂŚ. WÂłaÂśnie koĂączĂŞ jednÂą z ksi¹¿ek i nie wiem co czytaĂŚ dalej. PoleĂŚcie mi jakieÂś dobre ksi¹¿ki z tematyki fantasy. Jak ktoÂś teÂż czyta fantasy, niech napisze co poleca.

U mnie ranking najlepszych fantasy ktĂłre czytaÂłem wyglÂąda tak:
1. A.Sapkowski - wszystkie 7 ksi¹¿ek o wiedŸminie
2. A.Pilipiuk - ksi¹¿ki o Jakubie Wêdrowyczu
3. T.Pratchett - seria "ÂŚwiat Dysku"
4. J.R.R.Tolkien - "WÂładca PierÂścieni"
5. A.Sapkowski - trylogia ÂślÂąska
6. J. GrzĂŞdowicz - "Pan Lodowego Ogrodu"
7. J.K.K.Rowling - "Harry Potter"

Konto na cheops4.org.pl o tym samym nicku i awatarze naleÂży do mnie. Pozdrawiam starych znajomych UÂśmiech
Val Dee
Gość
« Odpowiedz #1 : Marzec 27, 2009, 20:16:21 »

teÂż lubiĂŞ fantasy UÂśmiech

mogĂŞ poleciĂŚ m. in.
cykl ÂŚwiata Czarownic A. Norton

jak wrĂłcĂŞ do domu to napiszĂŞ wiĂŞcej bo teraz jestem w pracy i nie pamiĂŞtam albo tytuÂłu albo autora ;P

a czy sci-fi teÂż lubisz?
« Ostatnia zmiana: Marzec 27, 2009, 20:17:15 wysłane przez Val Dee » Zapisane
Bober
Gość
« Odpowiedz #2 : Marzec 27, 2009, 21:15:36 »

Polecam ksi¹¿ki Dan Simmons--- Hyperion .... s¹ to 3 tomy ,4 ju¿ w drodze i do maja br. powinien wyjœÌ. PonoÌ klasuj¹ siê na 2 miejscu tu¿ za Diun¹ -Herberta.
Mora
Gość
« Odpowiedz #3 : Marzec 27, 2009, 21:39:17 »

Sam uwielbiam Fantasy ale g³ównie gry(nie tylko na komputerze) Mrugniêcie

No nie wiem nie czytam zbyt du¿o ksi¹¿ek wolê opowiadania tak¿e nie wiem co ci poleciÌ.

MoÂże Warcraft - Krypta Grozy ale nie pamiĂŞtam autora.

ambroÂży
Gość
« Odpowiedz #4 : Marzec 27, 2009, 21:49:20 »

Owszem, jest taka seria, bodaj 11-tomowa, jeÂśli dobrze pamiĂŞtam: Terry Goodkina, pierwszy tom: "Pierwsze prawo magii", itd. Bardzo rzetelna wiedza i  naprawdĂŞ solidnie podana. Przy Twoich wymaganiach powinna CiĂŞ UÂśmiech wciÂągn¹Ì. Czyta siĂŞ znakomicie. KaÂżdy tom, coraz bardziej interesujÂący. Polecam bardzo. Poprzednie mogÂą siĂŞ schowaĂŚ.
 UÂśmiech

Ps. ZabrakÂło powyÂżej klasyki: Lema i Urszuli LeGuin. No, a "WÂładca PieÂścieni", to co?
« Ostatnia zmiana: Marzec 27, 2009, 21:54:14 wysłane przez ambroÂży » Zapisane
Val Dee
Gość
« Odpowiedz #5 : Marzec 27, 2009, 22:12:39 »

Owszem, jest taka seria, bodaj 11-tomowa, jeÂśli dobrze pamiĂŞtam: Terry Goodkina, pierwszy tom: "Pierwsze prawo magii", itd. Bardzo rzetelna wiedza i  naprawdĂŞ solidnie podana. Przy Twoich wymaganiach powinna CiĂŞ UÂśmiech wciÂągn¹Ì. Czyta siĂŞ znakomicie. KaÂżdy tom, coraz bardziej interesujÂący. Polecam bardzo. Poprzednie mogÂą siĂŞ schowaĂŚ.
 UÂśmiech
Ps. ZabrakÂło powyÂżej klasyki: Lema i Urszuli LeGuin. No, a "WÂładca PieÂścieni", to co?

przecieÂż Tolkiena wymieniÂł w 1 poÂście...
a Lem to raczej fantastyka naukowa niÂż fantasy

« Ostatnia zmiana: Marzec 27, 2009, 22:13:19 wysłane przez Val Dee » Zapisane
Tenebrael
Gość
« Odpowiedz #6 : Marzec 27, 2009, 22:29:42 »

Tom1ek - popieram Ambro¿ego, saga Goodkind'a (Saga Miecza Prawdy) jest œwietna. Przemkn¹³em 11 tomów w nieca³y miesi¹c, czyta siê œwietnie, a jeœli w dodatku ktoœ interesuje siê parapsychik¹/magi¹, to autor przemyca tam wiele ciekawych przemyœleù na ten temat (co nie zmienia faktu, ¿e dla "zielonego" w te klocki saga bêdzie równie porywaj¹ca). Polecam!

Dodatkowo mogĂŞ poleciĂŚ sagĂŞ "KoÂło Czasu" Roberta Jordana. ChociaÂż tu opinie sÂą podzielone, nawet ja sam czasem mam trudnoÂści ze stwierdzeniem, czy jest Âświetna, czy denna Chichot

Pozdrowienia

Tene
ambroÂży
Gość
« Odpowiedz #7 : Marzec 27, 2009, 22:35:53 »

o, pardon, jak mogÂłam Tolkiena przegapiĂŚ? Nie mam natomiast zaufania do pani Rowling, a to z kilku wzglĂŞdĂłw. Lecz, to moje osobiste odbiory.
Dariusz
Gość
« Odpowiedz #8 : Marzec 27, 2009, 23:10:31 »

Czyta³em bardzo dawno temu "Lipow¹ alejê". Nie wiem czy to w³aœciwy tytu³, a ju¿ tym bardziej nie znam autora. Jest to równie¿ saga o magicznym pod³o¿u. Du¿o tomów i doœÌ ciekawa.
tom1ek

GaduÂła

yeah! ;)

« Odpowiedz #9 : Marzec 28, 2009, 09:31:23 »

a czy sci-fi też lubisz?
też, ale wolę fantasy

Może Warcraft - Krypta Grozy ale nie pamiętam autora.
gra Warcraft jest fajna, ale książki Blizzarda... nie są złe, ale po prostu średnie. Ostatnio przeczytałem "Diablo #1", też Blizzarda na podstawie znanej gry (Diablo, to klasyka RPG) - fajnie się czytało, bo znajome postacie i lokacje, ale książka ogólnie średnia

Owszem, jest taka seria, bodaj 11-tomowa, jeśli dobrze pamiętam: Terry Goodkina
słyszałem o tym, ~Tenebrael widzę też poleca, chyba skorzystam i sobie wypożyczę
« Ostatnia zmiana: Marzec 28, 2009, 09:32:01 wysłane przez tom1ek » Zapisane

Konto na cheops4.org.pl o tym samym nicku i awatarze naleÂży do mnie. Pozdrawiam starych znajomych UÂśmiech
Val Dee
Gość
« Odpowiedz #10 : Marzec 28, 2009, 11:45:17 »

hmmm...

polecam ksi¹¿ki:
* Neila Gaimana - "Koralina" (mroczna, nieco przypomina AlicjĂŞ w krainie czarĂłw - w kinach teraz jest) czy teÂż np. "KsiĂŞga cmentarna"
to nie jest typowa fantasy - akcja dzieje siĂŞ w naszej rzeczywistoÂści (choĂŚ niezupeÂłnie realnej)
* Gordon R. Dickson "Smok i Jerzy"
* Walter Jon Williams "Aristoi"
* Stephen King (tak - to ten od horrorów) "Oczy smoka" (chyba jego jedyna ksi¹¿ka fantasy - moim zdaniem bardzo dobra)
* Lawrence Watt-Ewans "Jednym zaklĂŞciem"
* Tad Williams i jego trylogia "PamiĂŞĂŚ, smutek i cierĂą" (chyba tak siĂŞ nazywaÂła...)

ze sci-fi do moÂże hmmm...
S. ÂŁukjanienko "Czystopis"
B. Werber "Gwiezdny motyl" (ta mog³aby Ciê bardziej zainteresowaÌ ze wzglêdu na doœÌ specyficzn¹ wizjê dziejów ludzkoœci)
tom1ek

GaduÂła

yeah! ;)

« Odpowiedz #11 : Marzec 28, 2009, 21:01:34 »

kumpel mi poleciÂł "AchajĂŞ" ZiemiaĂąskiego, oprĂłcz Goodkinda przeczytam teÂż jÂą

Val Dee
Gość
« Odpowiedz #12 : Marzec 28, 2009, 22:06:40 »

kumpel mi poleciÂł "AchajĂŞ" ZiemiaĂąskiego, oprĂłcz Goodkinda przeczytam teÂż jÂą

achaja jest dobra...

ciekawie napisana i ma fajne fragmenty erotyczne MrugniĂŞcie
Tenebrael
Gość
« Odpowiedz #13 : Marzec 29, 2009, 20:00:14 »

Ja o Achaji sÂłyszaÂłem niestety niezbyt dobre opinie, jednak, jako Âże sam nie czytaÂłem, to nie chcĂŞ oceniaĂŚ. Natomiast mogĂŞ jeszcze poleciĂŚ "TrylogiĂŞ Arcymaga" Trudi Canavan. WciÂągajÂąca UÂśmiech
east
Gość
« Odpowiedz #14 : Marzec 29, 2009, 20:23:43 »

JeÂśli lubisz taki mix : wizjonerstwo  Kurta Vonneguta i Philipa K.Dicka, elementy  suspensu Michaela Crichtona i psychologicznÂą g³êbiĂŞ  postaci  Stephena Kinga w jednym, to polecam Ci  510 stron ksi¹¿ki o wielce mĂłwiÂącym tytule DYSCYPLINA , Paco Ahlgrena
Motto tej powieÂści :" jestem wszystkim i jestem niczym...."
W  ksi¹¿ce znajdziesz trochĂŞ przystĂŞpnie podanej teorii kwantowej, filozofiĂŞ wschodu, horror, thriller, wartkÂą akcjĂŞ, Âświaty rĂłwnolegÂłe ... przepis na doprowadzenie siebie na samo dno, a stamtÂąd ... ale nie bĂŞdĂŞ  Ci opowiadaÂł caÂłej akcji hehe .
GorÂąco polecam .
East
muszin
Gość
« Odpowiedz #15 : Kwiecień 25, 2009, 17:42:27 »

Dla fanów sagi miecza prawdy Chichot przechodz¹c w Empiku obok ksi¹¿ek, zauwa¿y³em ¿e dodana by³a do nich zawieszka wkrótce saga miecza prawdy w TVP Chichot

http://www.stopklatka.pl/wydarzenia/wydarzenie.asp?wi=43198

zapowiada siĂŞ dobrze Chichot
Mobius
Gość
« Odpowiedz #16 : Kwiecień 25, 2009, 17:47:53 »

Bardzo polecam ca³¹ seriê Briana Lumley-a Nekroskop nie jest to mo¿e typowe fantasy ,ale ksi¹¿ka bardzo wci¹gaj¹ca i zwi¹zana w jakimœ stopniu z tematyk¹ forum.
east
Gość
« Odpowiedz #17 : Maj 09, 2009, 18:14:00 »

Oj taa , Nekroskopy niegdyÂś mnie bardzo wciÂągnĂŞÂły. Z niecierpliwoÂściÂą czekaÂłem na ukazanie siĂŞ kolejnej czĂŞÂści . Ile ich byÂło  ? SzeœÌ chyba w sumie ? Ale nie wszystkie podobaÂły mi siĂŞ tak samo.
Mobius
Gość
« Odpowiedz #18 : Maj 09, 2009, 19:47:00 »

Te¿ przeczyta³em 6 ,ale z tego co siê dowiedzia³em od kolegi(fana Lumleya)seria jest wci¹¿ kontynuowana i w tej chwili jest zdaje siê 14 tomów
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: