Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 11:43:48

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: [1] 2 3 4 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: ZIELONE KOKTAJLE  (Przeczytany 54270 razy)
0 u¿ytkowników i 3 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Thotal
Go¶æ
« : Czerwiec 06, 2011, 07:03:54 »

Inspiracj± do za³o¿enia tego w±tku jest ma³a ksi±¿eczka Victorii Boutenko "Rewolucja zielonych koktajli"
Autorka doprowadzi³a ca³± swoj± rodzinê do zdrowia, uleczy³a z chorób nieuleczalnych, takich jak alergia, cukrzyca, wieñcówka... Je¼dzi z wyk³adami po ca³ym ¶wiecie i dostaje podziêkowania od lawinowo pojawiaj±cych siê szczê¶liwych, zdrowych ludzi.

Ksi±¿kê kupi³em w styczniu, pod koniec marca zacz±³em regularnie stosowaæ zielone napoje, jako jeden z czynników wiosennego oczyszczania organizmu. Efektem by³o zrzucenie 8 kilogramów, mimo ¿e oty³y specjalnie ju¿ nie by³em, wróci³em do wagi sprzed 20lat U¶miech

Codzienne, poranne picie zmiksowanych warzyw i owoców poprawi³o mi pracê przewodu pokarmowego, zaoszczêdza czas na sporz±dzenie ¶niadania, zmniejsza ilo¶æ kosztów na jedzenie Mrugniêcie

G³ównym walorem takiego od¿ywiania jest smak.
Koktajl smakuje wszystkim, przede wszystkim dzieciom i najbardziej zagorza³ym miêso¿ercom.
Zarazi³em "blenderkiem"  wielu ludzi, wszyscy chc± wiedzieæ, co spowodowa³o zmianê w moim wygl±dzie, wielu stosuje to na co dzieñ, wielu widzi znakomite efekty na sobie  U¶miech
Zmielone warzywa i owoce oraz zawarte w nich minera³y, witaminy, s± znakomicie wch³aniane, produkty dostarczane do ka¿dej komórki. Organizm jest od¿ywiony, a nie najedzony, w przypadku "zapychaczy", które bardzo czêsto s± jedynym po¿ywieniem w cywilizowanym ¶wiecie Szok

Temat za³o¿y³em celowo w dziale ZDROWIE, bo systematyczne stosowanie takiego po¿ywienia uzdrawia na wielu poziomach.

Dzisiejszy sk³ad;

- jab³ko
- banan
- kiwi
- avocado
- miêta

=============================================

- jab³ko
- banan
- rabarbar
- pokrzywa

============================================

- jab³ko
- banan
- truskawki
- miêta

Pozdrawiam - Thotal U¶miech
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 08, 2011, 06:28:48 wys³ane przez Thotal » Zapisane
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 08, 2011, 10:24:31 »

Cytat: Thoal
Temat za³o¿y³em celowo w dziale ZDROWIE, bo systematyczne stosowanie takiego po¿ywienia uzdrawia na wielu poziomach.

I bardzo dobrze uczyni³e¶.
Je¶li mo¿esz i chcesz to zamieszczaj wiêcej przepisów na te koktajle.

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 08, 2011, 11:26:54 »

A tu parê przepisów zielonych koktajli z polecanej przez Thotala ksi±¿ki:
http://www.kdc.pl/pub/mm/multimedia/application/pdf/9788360170298.pdf

Bêdê musia³a poszukaæ jej w ksiêgarniach, albo zamówiæ.

Pozdrawiam  U¶miech
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 08, 2011, 11:47:26 »

Staram siê codziennie zmieniaæ sk³ad, ca³y czas improwizujê, nie zawsze trafiam w "dziesi±tkê" Du¿y u¶miech
G³ówn± zasad± komponowania smaków jest ³±czenie s³odkiego, kwa¶nego, gorzkiego i ostrego. Jak siê z³apie dryg, to potem ju¿ samo leci. Na pocz±tku przesadza³em z pokrzyw± i mniszkiem, napój robi³ siê gorzki, ale nigdy nie wylewa³em, bo i tak zawsze by³o to zjadliwe. Tragicznych b³êdów nie da siê pope³niæ Mrugniêcie

Uzupe³nieniem do komponowania smaków s± dodatki. Wodê dolewam zawsze, w celu rozrzedzenia, dodajê siemiê lniane, sezam, czasami miód. Zawsze dodajê olej lniany b±d¼ kokosowy, mimo ¿e Victoria, autorka ksi±¿ki tego nie poleca (mam tak± wewnêtrzn± potrzebê, bo ja wiem Du¿y u¶miech)

Jedyn± rzecz± która odpycha nowicjuszy jest kolor...
Do przekroczenia tej bariery potrzebny jest pierwszy ³yk.
WSZYSCY s± zdziwieni i zaskoczeni znakomitym smakiem, dzieci uwielbiaj± zielone napoje U¶miech

Victoria Boutenko opisuje reakcje jej niedosz³ego wnuka bêd±cego w brzuszku, sprawiaj±cego  wra¿enie, jakby zachêca³o mamê do jedzenia "zielonego".

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 08, 2011, 12:01:23 wys³ane przez Thotal » Zapisane
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 08, 2011, 12:34:36 »

Cytat: Thotal
Uzupe³nieniem do komponowania smaków s± dodatki. Wodê dolewam zawsze, w celu rozrzedzenia, dodajê siemiê lniane, sezam, czasami miód. Zawsze dodajê olej lniany b±d¼ kokosowy, mimo ¿e Victoria, autorka ksi±¿ki tego nie poleca (mam tak± wewnêtrzn± potrzebê, bo ja wiem Du¿y u¶miech  )

No w³a¶nie, olej potrzebny, czy nie? Czym owo nie polecanie uzasadnia autorka ksi±¿ki?
Wiadomo, ¿e niektóre witaminy rozpuszczaj± siê tylko w t³uszczach.
Ale, czy natura by³aby taka g³upia i produkowa³a witaminy w danym owocu, czy zielsku bez mo¿liwo¶ci ich przyswojenia?
Z drugiej strony olej, szczególnie lniany jest bardzo korzystny i  wykazuje dzia³anie anty nowotworowe.

Wydaje siê, ¿e koktajl nie wzbogacony t³uszczem stanowi poranny post dla organizmu. Gra on du¿± rolê w oczyszczaniu.
T³uszcz za¶ eliminuje post i jego dobroczynne dzia³anie. Za to wzbogaca od¿ywczo.
No i b±d¼ tu cz³owieku m±dry.  Du¿y u¶miech
Chyba trzeba zdaæ siê na intuicjê i uwa¿nie s³uchaæ, co nam gada nasze kochane cia³o.
Thotal ju¿ us³ysza³, On wie!  Chichot

Pozdrawiam  U¶miech

Ps. I jeszcze jedno. Miksowanie (szybkie obroty) utlenia i niszczy cenne enzymy.
Najlepsza by³aby wolnoobrotowa wyciskarka, ale wówczas otrzymujemy sam sok, bez musu.
barneyos

Gawêdziarz

Punkty Forum (pf): 2

Wiadomo¶ci: 689

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 08, 2011, 13:53:55 »

Aloha !!

Takie soczki jako podstawa od¿ywiania i uzdrawiania z ka¿dej choroby (z raka te¿) serwowane s± w diecie dra Gersona.

Szczegó³y tutaj:

http://www.terapiagersona.com.pl/elementy.html

PS. Dodam, ¿e najwiêkszym oponentem diety dra Gersona by³y koncerny farmaceutyczne. Czyli co¶ w tym jest.

Pzdr barneyos   Cool

----------------------------------
\"Nie ma rzeczy niemo¿liwych, s± tylko rzeczy, których na razie nie potrafimy zrobiæ\"
\"Im wiêcej wiem, tym bardziej wiem, ¿e mniej wiem\"
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 08, 2011, 13:54:26 »

"trociny" w zielonym koktajlu dzia³aj± jak szczotka (wycior Du¿y u¶miech) przelatuj±ca przez jelita.
Nie trzeba ju¿ wówczas je¶æ drogich suplementów napakowanych celuloz±, wystarczy akuratna porcja zmielonej zieleniny.

Je¶li chodzi o olej, to nie zmieniê zdania (chyba, ¿eby Mrugniêcie).
Uwa¿am, ¿e olej jest no¶nikiem witamin i minera³ów, a poza tym bosko smakuje.

Victoria podaje przepisy na bazie owoców tropikalnych, których u nas nie ma.
Mango, genialne w smaku, mo¿na kupiæ w miejscu z którego pochodzi, kupione u nas w hipermarkecie nie nadaje siê do jedzenia, bo kto¶ kto zasmakowa³ siê w tym owocu nie zje nie dojrza³ego badziewia. Inne tropikalne owoce podawane w zestawach te¿ s± nie do zdobycia w Polsce. Uwa¿am, ¿e nale¿y bazowaæ na naszych rodzimych p³odach, a jest z czego wybieraæ.

P.s.
Barney,
prawdopodobnie Victoria, na pocz±tku uzdrawiania swojej rodziny opar³a siê o terapiê Gersona, a jej konsekwencj± by³o miksowanie ró¿nych produktów.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 08, 2011, 13:57:40 wys³ane przez Thotal » Zapisane
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 08, 2011, 14:39:03 »

Thotal, zgadzam siê z Tob±, „trociny” s± niezbêdne dla jelit. I masz racjê co do korzystania z naszych produktów,
zamiast niedojrza³ych owoców tropikalnych.
Je¶li chodzi o olej, to my¶lê, ¿e gdy kto¶ przy okazji picia koktajli chce szybko schudn±æ, to nie powinien go dodawaæ.
Po utracie kilogramów, jak najbardziej. Zreszt± nienasycone kwasy t³uszczowe s± potrzebne.

Od jakiego¶ czasu, chodz±c po ³±kach i patrz±c na nasze piêkne mlecze, zastanawia³am siê jakby tu je wykorzystaæ.
No i proszê, rozwi±zanie ju¿ jest.  Chichot
Mam jeszcze niecne zamiary co do babki lancetowatej, ale nie wiem, czy da siê na surowo.  Du¿y u¶miech
Ale na pewno mo¿na skorzystaæ teraz z kwitn±cej akacji oraz dzikiej ró¿y.
Ma kto¶ jeszcze jakie¶ pomys³y?   Mrugniêcie

Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 08, 2011, 21:34:10 »

Kwiat akacji wrzucam do racuszków, maj± delikatny, ale bardzo mi³y smak.
Do blenderka jeszcze nie wk³ada³em, ale spróbujê, dopóki akacja jeszcze kwitnie.
Zmieli³em natomiast kwiat czarnego bzu i listki wrotycza, delikatnie, tylko na próbê.

P.s.
Olej w po³±czeniu z wêglowodanami faktycznie tuczy, natomiast w warzywach i owocach pe³ni funkcjê myd³a dla oczyszczenia poszczególnych komórek cia³a, to olej sprawia, ¿e wyrzucane s± wszystkie ¶mieci, to znaczy wszelkiego rodzaju podgardla Du¿y u¶miech
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 08, 2011, 21:41:02 wys³ane przez Thotal » Zapisane
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 11, 2011, 09:52:17 »

Truskawka RZ¡DZI Du¿y u¶miech

Przez ostatnie dni truskawka dominuje w blenderkowych napojach;

- truskawki
- banany
- pokrzywa
- olej lniany

W mieszance tej banan ³agodzi ostry i kwa¶ny smak truskawki, a truskawka ca³kowicie eliminuje gorycz pokrzywy.
Koktajl wszystkim smakuje.

ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 11, 2011, 12:25:41 »

Na pro¶bê Thotala z innego w±tku,
Ptaku, podaj sk³ad swojego "zielonego szaleñstwa"
podajê.  Chichot

Moje dzisiejsze koktajlowe szaleñstwo: 

- jab³ko
-banan
-truskawki
-pokrzywa
-babka lancetowata
-zielona pietruszka
-p³atki dzikiej ró¿y (du¿a gar¶æ)
-³y¿ka oliwy (w zastêpstwie oleju lnianego)

- zapomnia³am dodaæ selera naciowego (zrobiê to jutro)

Pozdrawiam  U¶miech
greta
Go¶æ
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 11, 2011, 12:36:56 »

Proponuje sprobowac nie jako zielony koktajl,ale jako wspaniale "mleczko do ciala",olej lniany.Skora jest boska,sprezysta,a przede wszystkim zdrowiutka.
Sama tak robie codziennie dla mojej skory.Goraco polecam.
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 11, 2011, 12:42:40 »

O tak Greto, olej na skórê, wspania³a sprawa. Dobrze te¿ jest zastosowaæ zielony koktajl na twarz,
jako maseczkê. A potem ewentualnie zlizaæ …  Du¿y u¶miech
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 11, 2011, 12:46:00 »

Do zielonych koktajli dodajê tak¿e olej kokosowy, warto siê z nim zapoznaæ; 
http://www.olejkokosowy.pl/

Ju¿ kiedy¶ wspomina³em, ¿e kosmetyki najlepsze s± te, które mo¿na zje¶æ, a olej kokosowy, lniany, z oliwek, nie powinny byæ zdejmowane ze sto³u.

ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 11, 2011, 12:56:34 »

Do zielonych koktajli dodajê tak¿e olej kokosowy, warto siê z nim zapoznaæ; 
http://www.olejkokosowy.pl/

Thotal, przekona³e¶ mnie do oleju kokosowego, tylko ta cena…  Z³y
barneyos

Gawêdziarz

Punkty Forum (pf): 2

Wiadomo¶ci: 689

« Odpowiedz #15 : Czerwiec 11, 2011, 13:14:48 »

Olej, olej i jeszcze raz olej.

Ja standardowo mam ok.6 rodzajów w domu, do wszystkiego. Lniany (budwigowy), oliwê z oliwek (1-sze t³oczenie na zimno) - 3-4 rodzaje, z pestek winogron, kukurydziany, z orzechów ziemnych, ry¿owy, sojowy.
Ostrzegam przed rzepakowym - jest jak Dosia - jako¶ (æ) za rozs±dn± cenê.

Dobry (zdrowy) olej musi kosztowaæ. I najlepiej kupowaæ od producenta, który pochodzi z kraju, gdzie ro¶nie dana ro¶lina (np. W³ochy). Wówczas owoce s± przetwarzane od razu i na miejscu.

Np. akcja z dzisiaj - nale¶niki sma¿one na oleju z pestek winogron. Zero zadymy i przypaleñ. Ciasto nie nasi±ka olejem i nie przejmuje zapachu i smaku oleju (b.wysoka temperatura palenia dal tego oleju).

Pzdr barneyos   Cool

----------------------------------
\"Nie ma rzeczy niemo¿liwych, s± tylko rzeczy, których na razie nie potrafimy zrobiæ\"
\"Im wiêcej wiem, tym bardziej wiem, ¿e mniej wiem\"
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #16 : Czerwiec 11, 2011, 14:08:49 »

Barney,
olej rzepakowy zamieñ na rydzowy.
Oleju z czerwono-czarnych ¿uczków nie polecam Du¿y u¶miech

========================================================================

Dzisiaj truskawka wzbogacona;

- truskawka
- banan
- miêta
- pokrzywa
- olej lniany

Miêta jeszcze bardziej udoskonali³a smak tego zestawu.

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 12, 2011, 20:55:00 wys³ane przez Dariusz » Zapisane
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #17 : Czerwiec 13, 2011, 17:03:36 »

Dzisiejszy zestaw podobny, ale z nut± orzechowego posmaku wywo³anego siemieniem...

- truskawki
- arbuz
- pokrzywa
- siemie lniane

Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #18 : Czerwiec 14, 2011, 06:07:18 »

Poranny blenderek zosta³ nape³niony;

- ananas
- truskawka
- banan
- pokrzywa
- olej lniany

ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #19 : Czerwiec 14, 2011, 11:18:48 »

Za¶ u mnie dzi¶ w blenderku zago¶ci³y:

-banan
-truskawki
-pokrzywa
-zielona pietruszka
-koperek
-kapusta
-seler naciowy
-siemiê lniane
-ziarno sezamu
-oliwa z oliwek

Thotal, a próbowa³e¶ z ogórkiem ma³osolnym?  Du¿y u¶miech
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 14, 2011, 11:19:34 wys³ane przez ptak » Zapisane
greta
Go¶æ
« Odpowiedz #20 : Czerwiec 14, 2011, 11:39:17 »

Ja staram sie nie mieszac.Owoce,to owoce,a jak warzywa to warzywa.
Jeden dzien soki a drugi musy.
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #21 : Czerwiec 14, 2011, 16:17:48 »

Wiele surowych warzyw nie nadaje siê, ze wzglêdu na smak do zjedzenia, nawet po zmieleniu. Owoce pozwalaj± z³amaæ smak warzyw zostawiaj±c tylko delikatn± nutê. Czerwony burak z truskawk± ¶wietnie do siebie pasuj±, kapusta, kalafior te¿ znakomicie ukrywaj± siê pod intensywniejszymi aromatami owoców.

Greto, po³±cz:)

Pozdrawiam - Thotal:)
greta
Go¶æ
« Odpowiedz #22 : Czerwiec 14, 2011, 16:52:11 »

Sprobuje,na pewno.
Linda
Go¶æ
« Odpowiedz #23 : Czerwiec 14, 2011, 17:51:40 »

U¶miech

Zeby nas tylko nie zaczeli leczyc na Othorexia nervosa  Chichot Chichot  Chichot

Artyku³ znaleziony w necie.....http://nowaatlantyda.com/2010/06/30/orthorexia-nervosa/

Nigdy nie mia³em zaufania do oficjalnej medycyny, widz±c w niej sprzeczno¶æ interesów niemo¿liwych ze sob± do pogodzenia. Lekarz jest nie tylko kim¶, kto leczy ludzi z ró¼nych chorób, ale tak¿e biznesmanem, który pobiera z tego tytu³u wynagrodzenie – w wielu przypadkach znacznie wy¿sze od ¶redniej zarobków. Sprzeczno¶æ polega na tym, ¿e lekarz je¶li wyleczy kompletnie swoich pacjentów, straci ¼ród³o swoich intratnych dochodów i popadnie w nêdzê. Tak wiêc choæby z tego powodu jest on zainteresowany w utrzymywaniu choroby u swego pacjenta tak d³ugo jak siê tylko da.

To dlatego mamy dzi¶ do czynienia z gigantyczn± maszyn±, która ¿eruje – mówi±c wprost – na ludzkim nieszczê¶ciu. Lekarze s± na samym czubku tej góry lodowej buduj±c fortuny instytucji medycznych, firm ubezpieczeniowych a przede wszystkim koncernów farmaceutycznych. Nigdy dot±d ludzko¶æ nie chorowa³a na tyle schorzeñ wymagaj±cych natychmiastowej lekarskiej interwencji co dzi¶. A lekarze dwoja siê i troj± aby znajdowaæ kolejne dolegliwo¶ci. W tej dziedzinie niew±tpliwie mistrzami ¶wiata s± psychiatrzy. W angielskim „Guardianie” znalaz³em opis zaburzenia psychicznego zwanego po ³acinie Orthorexia Nervosa i wg. psychiatrów jest to obsesja na punkcie zdrowego jedzenia, któr± nale¿y poddaæ leczeniu (!!!)
o wcale nie jest ¿art. Je¶li wolisz marchewkê organiczn± od tej z pestycydami, jesz jajecznicê z jajek od kur karmionych ziarnem, unikasz konserwantow, s³odzików, barwników i polepszaczy – byæ mo¿e jeste¶ osob± psychicznie niestabiln± i potrzebujesz natychmiastowej lekarskiej interwencji! Nawet nie wiesz, ¿e jeste¶ chory. Z drugiej strony je¶li ¿yjesz na pe³nych antybiotyków i hormonów hamburgerach i zapiekankach z chlorowanej, bromowanej, promieniowanej m±ki i popijasz to wszystko Coca Col± z aspartamem – wszystko jest w najlepszym porz±dku. Czym jest w takim razie „normalne” jedzenie, które nie wzbudza³oby troski psychiatrow? Nieoczekiwanie ludzi, który chc± siê od¿ywiaæ zdrowo zostali ustawieni po przeciwnej stronie barykady bo s± oni wg. lekarzy nie tylko niedo¿ywieni, ale przede wszystkim niezrównowa¿eni psychicznie. Ogl±da³ kto¶ film „Zielony Soylent”? Film jest ci±gle aktualny, mimo up³ywu czasu.

Mo¿na siê zastanawiac dlaczego zaatakowano akurat ludzi, którzy dbaj± o to co zjadaj±? Teoretycznie nie jest to przecie¿ ¿adne zagro¿enie dla systemu…. A mo¿e jednak jest?? Mo¿e mozg takiego kogo¶ przez swoj± w³asn± naturê jest bardziej wybiórczy a przez to krytyczny?? Nie jest te¿ zamglony oparami chemikaliów i my¶li ostrzej? Nie ma MSG, które os³abia³oby zdroworozs±dkowy instynkt, nie ma aspartamu który uzale¼nia, nie ma te¿ tysiêcy innych chorób jakie dostaje siê od jedzenia ¶mieci z fast foodów, a które s± podstaw± istnienia ca³ej wspó³czesnej, po¿al siê bo¿e medycyny.

¯yjemy w spo³eczeñstwie konsumpcyjnym. Musimy ubieraæ siê modnie, mieæ iPody, wyje¿d¿aæ na wakacje na Wyspy Kanaryjskie. Musimy konsumowaæ bo to jest nasz obywatelski obowi±zek. Jednak wybieranie zdrowszego jedzenia mo¿e nieoczekiwanie okazaæ siê pierwszym kamyczkiem, ktory poruszy lawinê mog±c± zniszczyæ ten model. Dlatego psychiatrzy tak ofiarnie ratuj± ten ¶wiat
ps.

Szukaj±c materia³ów do tego wpisu znalaz³em interesuj±c± stronê internetow±, po¶wiêcon± kongresowi psychiatrycznemu, który odbywa siê w³a¶nie w Lipsku. Tematem kongresu jest zdrowie psychiczne noworodków (!!!!!!!!!!!!)
Czy ci ludzi, ci wielcy lekarze naprawdê postradali zmys³y i chc± leczyæ choroby i zaburzenia psychiczne u noworodków?? Na jakiej podstawie je okre¶l±?? Na podstawie rozmowy z tym noworodkiem?? Jestem pewien, ¿e bez wahania zaaplikuj± takim podejrzanym noworodkom jaki¶ paxil albo ritalin. Dlaczego nie?? Je¶li noworodek p³acze po nocach, to z pewno¶ci± cierpi na depresjê, je¶li rzuci grzechotk± to ma ADHD…. itditp… Zdziwilem siê, ¿e na li¶cie go¶ci nie ma dr. Mengele.

W ciekawych czasach przysz³o nam ¿yæ….
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 14, 2011, 18:07:30 wys³ane przez Linda » Zapisane
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #24 : Czerwiec 16, 2011, 06:21:16 »

Dzisiejszy zestaw;

- brzoskwinie
- jab³ko
- banan
- pokrzywa
- kwiat czarnego bzu