Koktajl bÂłonnikowyWykonanie koktajlu
Wykonanie koktajlu nie jest ani trudne, ani pracochÂłonne – przy odrobinie wprawy nie pochÂłania wiĂŞcej czasu, jak trzy minuty. CaÂły proces jest rozÂłoÂżony na trzy kroki:
Krok pierwszy: Do mÂłynka do mielenia nasion (lub mÂłynka do kawy) wsypujemy po ÂłyÂżce stoÂłowej:
nieÂłuskanych pestek dyni,
nieÂłuskanych pestek sÂłonecznika,
siemienia lnianego.
Nastêpnie ca³oœÌ mielemy na drobny proszek.
Krok drugi: Zmielone nasiona wsypujemy do miksera, zalewamy niewielk¹ iloœci¹ wody (by przykry³a zmielone nasiona), dodajemy miód oraz owoce b¹dŸ warzywa. Ca³oœÌ miksujemy oko³o minuty, a¿ mikser bêdzie wydawa³ jednostajny dŸwiêk œwiadcz¹cy o uzyskaniu jednolitej papki.
Krok trzeci: Na koniec dolewamy tak¹ iloœÌ wody, by uzyskaÌ 250 - 300 ml napoju, i przez kilkanaœcie sekund miksujemy, do uzyskania klarownego p³ynu.
Po zmieleniu i rozdrobnieniu, zawarte w koktajlu czynne zwiÂązki organiczne zostajÂą gwaÂłtownie uaktywnione. PoniewaÂż w naszym interesie jest, by to uaktywnienie wykorzystaĂŚ w przewodzie pokarmowym i organizmie (nie w mikserze czy innym naczyniu), to koktajl naleÂży wypiĂŚ stosunkowo szybko – w ciÂągu powiedzmy kwadransa od jego przyrzÂądzenia.
Szczegó³owy opis pierwszego kroku wykonania koktajlu
NieÂłuskane pestki dyni i sÂłonecznika, a takÂże siemiĂŞ lniane, sÂą bazÂą koktajlu bÂłonnikowego, decydujÂącÂą o jego wÂłaÂściwoÂściach, wiĂŞc powinny siĂŞ w nim znaleŸÌ. Niemniej jednak ich iloœÌ moÂżemy doœÌ dowolnie zmieniaĂŚ, kierujÂąc siĂŞ efektami, jakie chcemy uzyskaĂŚ po wypiciu koktajlu. Gdy na przykÂład mamy problem z zaparciami, do koktajlu stosujemy dwie ÂłyÂżki siemienia lnianego i po pó³ ÂłyÂżki pestek dyni i sÂłonecznika, gdy zaÂś jest na odwrĂłt, bo naszym problemem sÂą zbyt rzadkie stolce, postĂŞpujemy na odwrĂłt – do koktajlu stosujemy dwie ÂłyÂżki pestek dyni i po pó³ ÂłyÂżki siemienia lnianego i pestek sÂłonecznika.
OprĂłcz trzech skÂładnikĂłw podstawowych, do koktajlu moÂżna dodaĂŚ jeszcze jeden – czwarty skÂładnik wymagajÂący zmielenia. ChoĂŚ wybĂłr jest tutaj duÂży, to jednak w pierwszym kroku nie dodajemy wiĂŞcej skÂładnikĂłw, niÂż cztery. Najlepsze efekty uzyskuje siĂŞ dodajÂąc nasiona ostropestu albo orzechy – laskowe lub wÂłoskie.
Ostropest plamisty
Nasiona ostropestu plamistego zawierajÂą okoÂło 5% sylimaryny, z ktĂłrej wytwarzane sÂą leki stosowane w leczeniu chorĂłb wÂątroby. Sylimaryna wykazuje niezwykÂły wpÂływ na funkcjonowanie wÂątroby – odtruwajÂący, przeciwzapalny, a takÂże stymulujÂący regeneracjĂŞ i wytwarzanie nowych komĂłrek. Chroni wÂątrobĂŞ przed negatywnym wpÂływem wielu trucizn, m.in. alkoholu, pestycydĂłw, a nawet muchomora sromotnikowego. OprĂłcz sylimaryny, Âżywe, zachowujÂące zdolnoœÌ kieÂłkowania nasiona ostropestu plamistego zawierajÂą takÂże waÂżne dla naszego zdrowia substancje czynne – aminy biogenne, kwas stearynowy i palmitynowy.
Do porcji koktajlu nale¿y dodaÌ jedn¹ ³y¿eczkê do herbaty nasion ostropestu. Koktajle mo¿na stosowaÌ zarówno terapeutycznie, jak i profilaktycznie. W chorobach w¹troby dawka terapeutyczna wynosi trzy koktajle b³onnikowe z dodatkiem ostropestu dziennie. Profilaktycznie jeden koktajl z dodatkiem ostropestu stosujemy zw³aszcza w pocz¹tkowym okresie wdro¿enia Mikstury oczyszczaj¹cej, gdy wystêpuje nadmierne obci¹¿enie w¹troby.
Orzechy
Dla naszych przodków myœliwych-zbieraczy orzechy stanowi³y wa¿ny element po¿ywienia. £atwo mo¿na je przechowywaÌ, a zawartoœÌ olejów, bia³ek, minera³ów i witamin stawia orzechy wysoko w hierarchii ¿ywnoœci najlepiej przyswajalnej dla ludzkiego organizmu. Orzechy zawieraj¹ dobrze przyswajalne bia³ka, spore iloœci olejów nienasyconych, du¿e iloœci witamin A, E oraz B9, a tak¿e wielkie bogactwo minera³ów w postaci organicznych soli, m.in.: magnez, fosfor, potas, cynk, ¿elazo, selen i wapù.
Orzechy powinny byĂŚ w nieuszkodzonych skorupkach. Obieramy je tuÂż przed wykonaniem koktajlu, do ktĂłrego dodajemy dwa orzechy wÂłoskie albo piĂŞĂŚ laskowych.
Szczegó³owy opis drugiego kroku wykonania koktajlu
Koktajle b³onnikowe s³odzimy kieruj¹c siê w³asnym zmys³em smaku. Jako ca³oœÌ, koktajl zawiera dostateczn¹ iloœÌ substancji potrzebnych organizmowi do prawid³owego funkcjonowania, wiêc do jego pos³odzenia, zamiast miodu, spokojnie mo¿emy u¿yÌ cukru, i to bez obawy, ¿e jest to produkt oczyszczony z wartoœciowych substancji od¿ywczych, gdy¿ pozosta³e sk³adniki koktajlu zawieraj¹ te substancje w dostatecznej iloœci. Mo¿na tak¿e u¿yÌ jednoczeœnie miodu i cukru, w dowolnych proporcjach.
Odpowiednio posÂłodzony koktajl zaspokaja ochotĂŞ na sÂłodycze, wiĂŞc moÂże byĂŚ wykorzystany w kuracji odwykowej osĂłb uzaleÂżnionych od sÂłodyczy.
MiĂłd i cukier do sÂłodzenia koktajlu moÂżna z powodzeniem zastÂąpiĂŚ suszonymi rodzynkami, figami oraz daktylami. JeÂśli dodamy sÂłodkich owocĂłw, to koktajlu w ogĂłle nie sÂłodzimy.
Chorzy na cukrzycĂŞ powinni zrezygnowaĂŚ ze sÂłodzenia koktajlu cukrem i miodem, natomiast suszone rodzynki, figi i daktyle, a takÂże sÂłodkie owoce powinni stosowaĂŚ w niewielkich iloÂściach.
IloœÌ owoców nie musi byÌ œciœle odmierzona, ale nie powinno byÌ ich zbyt du¿o, bowiem koktajl powinno siê piÌ, a nie jeœÌ. Tote¿ zalecana iloœÌ owoców w koktajlu dla jednej osoby powinna byÌ porównywalna do wielkoœci kurzego jajka.
JeÂśli akurat mamy – do koktajlu dodajemy resztki cytryny pozostaÂłej po wykonaniu Mikstury oczyszczajÂącej.
Koktajle mogÂą byĂŚ wykonywane z owocĂłw albo warzyw, mogÂą byĂŚ takÂże mieszane. Najlepsze sÂą ÂświeÂże owoce sezonowe – czereÂśnie, wiÂśnie, truskawki, jabÂłka, gruszki, Âśliwki, borĂłwki, maliny, porzeczki, agrest, poziomki, jeÂżyny, arbuzy, winogrona. Poza sezonem, w okresie zimowym, dobre sÂą owoce Âłatwe do przechowywania – jabÂłka, gruszki, a z importowanych – banany, ananasy, kiwi.
Do koktajli warzywnych najlepsze sÂą ÂświeÂże warzywa sezonowe, g³ównie pomidory, papryka, ogĂłrki, dynia, a takÂże wszelkie warzywa okopowe – czerwone buraki, marchew, czarna rzepa, seler. Warzywa okopowe nadajÂą siĂŞ takÂże do wykonywania koktajli w okresie zimowym, gdy brakuje ÂświeÂżych warzyw i owocĂłw.
WaÂżne jest przygotowanie owocĂłw i warzyw przed ich zastosowaniem w koktajlu. Oto trzy najwaÂżniejsze zasady, ktĂłrymi naleÂży siĂŞ kierowaĂŚ przygotowujÂąc koktajl bÂłonnikowy:
Z owoców pestkowych, przed w³o¿eniem do blendera, nale¿y usun¹Ì pestki.
Z owocĂłw takich jak jabÂłka czy gruszki nie usuwamy pestek ani komory nasiennej.
OwocĂłw i warzyw nie obieramy ze skĂłrki, lecz dokÂładnie myjemy i wycieramy.
Koktajli warzywnych z reguÂły nie sÂłodzimy, lecz solimy do smaku. Jako dodatek do koktajli warzywnych doskonale nadaje siĂŞ naĂŚ pietruszki i selera.
Szczegó³owy opis trzeciego kroku wykonania koktajlu
Do wypeÂłnienia koktajlu do wymaganej pojemnoÂści 250 - 300 ml moÂżemy uÂżyĂŚ nie tylko wody, ale takÂże Âśmietany. ZwÂłaszcza koktajle warzywne sÂą wyÂśmienite, gdy do ich wypeÂłnienia uÂżyjemy Âśmietany i do smaku dodamy nieco soli i pieprzu. TakÂże koktajle z dodatkiem poziomek, truskawek, borĂłwek, jeÂżyn i malin majÂą doskonaÂły smak, jeÂśli do ich wypeÂłnienia uÂżyjemy Âśmietany i posÂłodzimy. Taki koktajl, wraz z biaÂłym pieczywem, grubo posmarowanym masÂłem, moÂże stanowiĂŚ samodzielny posiÂłek.
Koktajl cytrynowy
Koktajl cytrynowy wykonuje siĂŞ w ten sposĂłb, Âże w kroku pierwszym dodajemy tylko trzy podstawowe skÂładniki – pestki sÂłonecznika i dyni oraz siemiĂŞ lniane, w kroku drugim dodajemy cienko obranÂą Âśredniej wielkoÂści cytrynĂŞ i sÂłodzimy miodem, a w kroku trzecim dodajemy tylko wodĂŞ.
Koktajle cytrynowe majÂą dziaÂłanie oczyszczajÂące, wspomagajÂące dziaÂłanie Mikstury oczyszczajÂącej w wypadku potrzeby usuniĂŞcia z organizmu nieorganicznych kamieni, krysztaÂłkĂłw i zwapnieĂą, zwÂłaszcza tych zalegajÂących w stawach, ale takÂże w Âśliniankach, przewodach wÂątrobowych i trzustkowych oraz w innych miejscach naszego ciaÂła.
Poniewa¿ kuracja koktajlami cytrynowymi wywo³uje gwa³towne reakcje ze strony systemu odpornoœciowego, nie powinno siê jej wdra¿aÌ, gdy istniej¹ gwa³towne reakcje zwi¹zane z wprowadzeniem Mikstury oczyszczaj¹cej. Jeœli wszystko przebiega w sposób typowy, czyli nie wystêpuj¹ zbyt gwa³towne reakcje organizmu, to optymalnym terminem wprowadzenia kuracji koktajlami cytrynowymi jest siedem miesiêcy od wdro¿enia Mikstury oczyszczaj¹cej. Jest to miesi¹c po zmianie alocitu na bazie soku z aloesu na alocit na bazie ekstraktu z grejpfruta, która to zmiana jest swoistym testem skutecznoœci dotychczasowej kuracji Mikstur¹ oczyszczaj¹c¹. Jeœli po tej zmianie nie wyst¹pi¹ zbyt gwa³towne reakcje organizmu to znaczy, ¿e kuracjê koktajlem cytrynowym mo¿na rozpocz¹Ì.
Kuracja powinna trwaÌ trzy miesi¹ce i polega na wypijaniu codziennie dwóch, trzech koktajli cytrynowych w dowolnych porach dnia. W zasadzie jedna kuracja koktajlem cytrynowym powinna wystarczyÌ, by uzyskaÌ po¿¹dany efekt. Gdyby jednak zaistnia³a taka potrzeba, to mo¿na j¹ powtórzyÌ po co najmniej trzymiesiêcznej przerwie.
CzĂŞstÂą reakcjÂą organizmu w poczÂątkowej fazie kuracji koktajlem cytrynowym jest „wszechogarniajÂący” bĂłl bĂŞdÂący przejawem ustĂŞpowania zmian zwyrodnieniowych stawĂłw, ÂściĂŞgien i wiĂŞzadeÂł. W takim przypadku naleÂży ten bĂłl przetrzymaĂŚ, jeÂśli jest do wytrzymania, albo zrobiĂŚ trzy-, czterodniowÂą przerwĂŞ w kuracji.
Autor: JĂłzef SÂłonecki
http://www.bioslone.pl/odzywianie/koktajl