Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Kwiecień 07, 2025, 01:24:16

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 2 [3] 4 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: ZIELONE KOKTAJLE  (Przeczytany 55889 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
ptak
Gość
« Odpowiedz #50 : Lipiec 13, 2011, 09:08:04 »

a co z pomidorami? w Âżadnym zestawie ich nie ma ...

Zuza, u mnie sÂą.  DuÂży uÂśmiech
Thotal
Gość
« Odpowiedz #51 : Lipiec 13, 2011, 18:32:44 »

to bardzo proszĂŞ o skÂład UÂśmiech

Pozdrawiam - Thotal UÂśmiech

=========================================

Dzisiejszy skÂład

- maliny
- banan
- miĂŞta
- naĂŚ selera
- siemiĂŞ lniane

« Ostatnia zmiana: Lipiec 14, 2011, 07:56:33 wysłane przez Thotal » Zapisane
Thotal
Gość
« Odpowiedz #52 : Lipiec 14, 2011, 11:00:41 »

Niezapowiedziana wizyta UÂśmiech

- DostaÂłem ogĂłrki, co ja zrobiĂŞ z takÂą iloÂściÂą? Szok
- WrzuciÂłem parĂŞ do blenderka, dodaÂłem szalwi -  Smutny
- DodaÂłem cytryny Smutny
- DodaÂłem siemiĂŞ  Smutny
- DodaÂłem duÂżo rodzynek CoÂś
- Niam, niam, niam DuÂży uÂśmiech

ptak
Gość
« Odpowiedz #53 : Lipiec 14, 2011, 11:30:18 »

Cytat: Thotal
to bardzo proszĂŞ o skÂład   

Thotal, pomidora dodajê bardzo czêsto do ró¿nych sk³adów.
A to ze wzglêdu na zawarty w nim likopen (najsilniejszy antyoksydant), no chyba, ¿e robiê wy³¹cznie koktajl owocowy.

Ponadto prawie ka¿dy koktajl zagêszczam zmielonymi ziarnami s³onecznika i dyni (³¹cznie z ³uskami) oraz nasionami lnu i sezamu.
DziĂŞki Linda za stosowny artykuÂł.  UÂśmiech
Planujê jeszcze dokupiÌ nasiona ostropestu plamistego (na razie nie mogê go znaleŸÌ).
No i koniecznie olej lniany w kaÂżdym skÂładzie.

A skÂłady improwizujĂŞ, w zaleÂżnoÂści od posiadanych produktĂłw. Zawsze wychodzÂą smakowite koktajle.
WspaniaÂły posiÂłek dajÂący uczucie sytoÂści aÂż do obiadu.

Pozdrawiam  UÂśmiech

Edit:
ZapomniaÂłam jeszcze dodaĂŚ, Âże czasami wzbogacam koktajle (i nie tylko koktajle) najbardziej pod sÂłoĂącem
przyswajalnym wapniem, czyli zmielonymi skorupkami jajek.  UÂśmiech

« Ostatnia zmiana: Lipiec 14, 2011, 11:54:28 wysłane przez ptak » Zapisane
Thotal
Gość
« Odpowiedz #54 : Lipiec 14, 2011, 12:22:57 »

Linda,
ja teÂż Ci dziĂŞkujĂŞ za artykuÂł http://www.bioslone.pl/

z pomidorem czas najwy¿szy zacz¹Ì Du¿y uœmiech
czêœÌ pestek ju¿ mam, ale nie wszystkie Smutny

PHIRIOORI
Gość
« Odpowiedz #55 : Lipiec 14, 2011, 13:18:38 »

pomidory - w "koktailu" saÂłatkowym

Bardzo Proste.

pomidory - w talarki - sĂłl i pieprz
cebulka -   -- --------||-----------
Âśmietany sporo

na upalne dni - rewelacja. Najlepiej caÂły duÂży talerz na jeden raz per osoba
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

« Odpowiedz #56 : Lipiec 14, 2011, 22:31:00 »

ptak
ZapomniaÂłam jeszcze dodaĂŚ, Âże czasami wzbogacam koktajle (i nie tylko koktajle) najbardziej pod sÂłoĂącem
przyswajalnym wapniem, czyli zmielonymi skorupkami jajek.

A juÂż myslaÂłam Âże alkoholem  Z politowaniem  DuÂży uÂśmiech

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

KsiĂŞga Koheleta 3,1
ptak
Gość
« Odpowiedz #57 : Lipiec 14, 2011, 22:51:16 »

ptak

A juÂż myslaÂłam Âże alkoholem  Z politowaniem  DuÂży uÂśmiech

No coÂś Ty ChanellDuÂży uÂśmiech
Od kiedy to alkohol zawiera wapĂą? Raczej go wypÂłukuje.  Chichot

A dziÂś udaÂło mi siĂŞ kupiĂŚ nasiona ostropestu plamistego (rarytas dla wÂątroby), trochĂŞ juÂż ich pogryzÂłam,
jutro zmielĂŞ i dodatkowo wzbogacĂŞ koktajl. Czarne jagody zaÂś czekajÂą w lodĂłwce, jako temat przewodni jutrzejszej rozpusty. 
Uwielbiam skÂład z czarnymi jagodami.

Pozdrawiam  UÂśmiech
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

« Odpowiedz #58 : Lipiec 14, 2011, 23:04:53 »

Ptaku UÂśmiech interesuje mnie ten ostropest plamisty ,poniewaÂż moja wÂątroba jest nieco nadwyrĂŞÂżona ( nie alkoholem  DuÂży uÂśmiech ) To w jakiej postaci najlepiej spozywaĂŚ to zioÂło ?

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

KsiĂŞga Koheleta 3,1
ptak
Gość
« Odpowiedz #59 : Lipiec 14, 2011, 23:19:30 »

Ostropest Plamisty

Z opisu na opakowaniu (wiĂŞcej znajdziesz w Internecie).

DziaÂłanie: przeciwzapalne, stymulujÂące regeneracjĂŞ i wytwarzanie nowych komĂłrek wÂątroby, odtruwajÂące.
Chroni wÂątrobĂŞ przed truciznami: alkohol, pestycydy, dwusiarczek wĂŞgla, a nawet muchomor sromotnikowy.

Przygotowanie i dawkowanie: PrzygotowaĂŚ napar.
JednÂą szklankÂą wrzÂątku zalaĂŚ jednÂą ÂłyÂżkĂŞ ok. 15g mielonych nasion. ParzyĂŚ 10-15 min. StosowaĂŚ 3 razy dziennie.
MoÂżna rĂłwnieÂż uÂżywaĂŚ jako przyprawĂŞ do potraw, lub gryzÂąc caÂłe nasiona.

Pozdr.  UÂśmiech

Thotal
Gość
« Odpowiedz #60 : Lipiec 15, 2011, 08:52:17 »

Temat przewodni - JAGODY + BORÓWKI A.

- jagody +ba
- ananas
- banan
- miĂŞta
- siemiĂŞ lniane

P.s.
nasiona ostropestu moczymy przez 24h w spirytusie.
nastĂŞpnie spoÂżywamy pojedyncze nasiona, aÂż do osiÂągniĂŞcia pozycji poziomej.
Pacjenta nie budziĂŚ!!!
zuza
Gość
« Odpowiedz #61 : Lipiec 15, 2011, 11:46:35 »

czy ostropest mo¿na pogryzaÌ wy³¹cznie profilaktycznie, czy te¿ trzeba mieÌ ju¿ okreœlone dolegliwoœci w¹troby?
Z ró¿nych opisów wynika, choÌ nie do koùca jednoznacznie dla mnie, ¿e chyba mo¿na czysto profilaktycznie...
ptak
Gość
« Odpowiedz #62 : Lipiec 15, 2011, 12:05:47 »

Zuza, wszystko moÂżna profilaktycznie, kwestia skali.

Poza tym, raczej nikt, ÂżyjÂąc w tak skaÂżonym Âśrodowisku nie posiada caÂłkowicie czystej i zdrowej wÂątroby.
Jednak nie polecaÂłabym przepisu Thotala na przegryzanie nasionek moczonych w spirytusie.  MrugniĂŞcie
Mimo, Âże one same chroniÂą wÂątrobÂą takÂże przed alkoholem.

No chyba, Âże lubimy lewitowaĂŚ w pozycji horyzontalnej.  DuÂży uÂśmiech

Pozdr.   
zuza
Gość
« Odpowiedz #63 : Lipiec 15, 2011, 14:13:05 »

Ptaku UÂśmiech dziĂŞki ...

==================================

a co w zimie z koktajlami? Chyba nabierajÂą charakteru warzywno-jarzynowego, bo bogactwa owocĂłw juÂż nie ma takiego, jak w lecie.
Chyba teÂż nie da siĂŞ wytrzymaĂŚ do obiadu /myÂślĂŞ o sobie/, bo i nie sÂą ciepÂłe i sÂą maÂło kaloryczne...

ScaliÂłem posty
Darek
« Ostatnia zmiana: Lipiec 16, 2011, 12:36:13 wysłane przez Dariusz » Zapisane
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #64 : Lipiec 16, 2011, 12:38:50 »

>Zuza<,
powrĂłcĂŞ jeszcze do oleju lnianego. Nie wiem, czy ktoÂś o tym wspominaÂł, ale jeÂśli kupujemy w butelkach - nie ten luÂźny na straganach, bezpoÂśrednio od producenta, to powinniÂśmy dbaĂŚ by nie byÂł starszy niÂż dwa tygodnie od rozlewu. WĂłwczas ma najlepsze wÂłaÂściwoÂści.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 16, 2011, 12:39:05 wysłane przez Dariusz » Zapisane

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
zuza
Gość
« Odpowiedz #65 : Lipiec 16, 2011, 13:05:51 »

>Zuza<,
powrĂłcĂŞ jeszcze do oleju lnianego. Nie wiem, czy ktoÂś o tym wspominaÂł, ale jeÂśli kupujemy w butelkach - nie ten luÂźny na straganach, bezpoÂśrednio od producenta, to powinniÂśmy dbaĂŚ by nie byÂł starszy niÂż dwa tygodnie od rozlewu. WĂłwczas ma najlepsze wÂłaÂściwoÂści.

Darku UÂśmiech dziĂŞki za informacjĂŞ i za scalenie postĂłw...
Kiara
Gość
« Odpowiedz #66 : Lipiec 16, 2011, 13:08:17 »

Ciekawa tylko jestem czy ju¿ zadaliœcie sobie trud sprawdzenia jakie konsekwencje powoduj¹ te barwne i przebogate po³¹czenia ró¿nych zió³ warzyw i owoców?

Bo ¿e powoduj¹ , to jest pewne, bowiem naprawdê nie wszystko ze wszystkim siê ³¹czy chocia¿ pojedyncze sk³adnik s¹ dla nas dobre.

I nie wszystko jest dobre i wÂłaÂściwe dla kaÂżdego.
A czasami nawet nie wskazane.

Kiara UÂśmiech UÂśmiech
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #67 : Lipiec 16, 2011, 13:26:45 »

CoÂś w tym jest >Kiaro<. Dobrze jest zapoznaĂŚ siĂŞ z poradnikami zielarskimi.
Poza tym warto pamiĂŞtaĂŚ, Âże najkorzystniej jest dobieraĂŚ skÂład w iloÂściach "nieparzystych" - tak radzÂą poradniki (choĂŚ nie we wszystkich dowiemy siĂŞ o tym) i myÂślĂŞ, Âże dotyczy to rĂłwnieÂż owocĂłw i warzyw.

Kiara
Gość
« Odpowiedz #68 : Lipiec 16, 2011, 15:00:38 »

Jest , jest .. warto sprawdzaĂŚ przed uÂżyciem , bo po , to juÂż tylko droga leczenia i oczyszczania zostaje.

A swojÂą drogÂą zastanawiajÂące jest jak szybko ludzie ÂłapiÂą siĂŞ na sloganowe hasÂła; koktajle to samo  zdrowie ..... i wkÂładajÂą do miksera wszystko co sezonowego pod rĂŞkÂą.

A po³¹czenia  ze sobÂą pewnych produktĂłw dajÂą fatalne skutki. I na dodatek kaÂżdy organizm jest inny inne produkty toleruje i nie toleruje.  Zatem trzeba siĂŞ dowiedzieĂŚ czego naszemu organizmowi potrzeba , a co dla nas jest zbĂŞdne, szkodliwe , czy obojĂŞtne.
Zawsze przed a nie po.....

Kiara UÂśmiech UÂśmiech
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #69 : Lipiec 16, 2011, 20:03:08 »

Posty >Kiary< i >ptaka< przeniosÂłem do:WyraÂź siebie!

Thotal
Gość
« Odpowiedz #70 : Lipiec 17, 2011, 08:20:08 »

Dziewczynki Âładnie siĂŞ wyraÂżaÂły, nie byÂło brzydkich wyrazĂłw DuÂży uÂśmiech

Mam ogromn¹ proœbê do Kiary, by poda³a wszystkie informacje na temat ³¹czenia sk³adników, ich relacji miêdzy sob¹ i skutków w wyniku b³êdów. To bardzo wa¿na sprawa! Myœlê ¿e wielu z nas chêtnie skorzysta z tej wiedzy.

Linda
Gość
« Odpowiedz #71 : Lipiec 17, 2011, 09:18:44 »

UÂśmiech

nasiona ostropestu moczymy przez 24h w spirytusie.
nastĂŞpnie spoÂżywamy pojedyncze nasiona, aÂż do osiÂągniĂŞcia pozycji poziomej.
Pacjenta nie budziĂŚ!!!

Chichot
 Spirytusu  to ja nie polecam .....ale warto wiedzieĂŚ np. Âże.....Âświetnym rozwiÂązaniem nie tylko do koktajli jest stosowanie wody krzemionkowej....
Wklejam fragmenty artykuÂłu dla leniwych ...na koĂącu link do caÂłego artykuÂłu...

OkoÂło 70 pierwiastkĂłw nie jest przyswajanych, jeÂżeli brakuje krzemu.

Wprowadzanie krzemu do organizmu – kiedyÂś w sposĂłb naturalny, a obecnie wraz z wodÂą krzemionkowÂą – znacznie poprawia zdrowie czÂłowieka, to znaczy jakoœÌ „ÂŻywej Substancji” jego organizmu. NadieÂżda Siemionowa pyta: Dlaczego my, ludzie, zachowujemy siĂŞ tak beztrosko? Dlaczego nie zapoznajemy siĂŞ z nagromadzonÂą wiedzÂą o pierwiastku Âżycia – krzemie, dlaczego nie zwracamy uwagi na jego zawartoœÌ w pÂłynach naszego ciaÂła i nie studiujemy naszej wÂłasnej „ÂŻywej Substancji”?
CzyÂżby w Rosji nie byÂły prowadzone podstawowe badania dotyczÂące krzemu? Czy nikt nigdy nie oceniaÂł jego wpÂływu na zdrowie czÂłowieka?

W Zwi¹zku Radzieckim podstawowe badania pierwiastka Si oraz jego roli w ¿yciu cz³owieka przeprowadzi³a grupa uczonych, którzy stworzyli ga³¹Ÿ nauki, z której wnioski bezpoœrednio odpowiadaj¹ na pytania dotycz¹ce konkretnych dolegliwoœci doskwieraj¹cych wspó³czesnemu œwiatu. Wnioskom radzieckich uczonych odpowiadaj¹ wnioski uczonych z innych krajów: krzem to pierwiastek ¿ycia. Jego prawid³owa zawartoœÌ w organizmie cz³owieka to naturalny klucz do zdrowia.

O wodzie krzemionkowej

Uczeni twierdzÂą, Âże organiczne szczÂątki w krzemieniu to unikalne biokatalizatory („organizatory”), ktĂłre sÂą w stanie przetwarzaĂŚ energiĂŞ ÂświetlnÂą i dziesiÂątki razy przyspieszaĂŚ reakcje utleniania i redukcji zachodzÂące w wodnych roztworach naszego ciaÂła. Ta biologiczna materia okazuje siĂŞ byĂŚ bazÂą do budowy skomplikowanych zwiÂązkĂłw organicznych, podstaw Âżywego organizmu – chlorofilu i hemoglobiny. Owe wodne roztwory, tworzÂące siĂŞ w oparciu o krzem, odgrywajÂą ogromnÂą rolĂŞ w rozwoju wszystkich form Âżycia i pozytywnie wpÂływajÂą na organizm.
W krzemionkowej wodzie nastêpuje proces tworzenia siê uporz¹dkowanej wodnej struktury z elektryczn¹ siatk¹ ciek³ych kryszta³ów krzemu, który nie pozostawia w niej miejsca dla patogenów, mikroorganizmów niesymbiotycznych i obcych substancji chemicznych. Te obce domieszki wytr¹caj¹ siê z wody w formie osadu.

Wodê krzemionkow¹ tworzy samo ¿ycie. Wed³ug wskaŸnika wodorowego i innych parametrów jest ona podobna do plazmy krwi i p³ynu miêdzykomórkowego. Woda krzemionkowa ³¹czy w sobie smak i œwie¿oœÌ wody Ÿródlanej z ujêÌ krzemionkowych, czystoœÌ i strukturê wody

topionej (ze Âśniegu lub lodu) oraz bakteriobĂłjcze wÂłaÂściwoÂści wody srebrnej. TakÂą wodĂŞ ludzie pili ze ÂźrĂłdeÂł i z naturalnych zbiornikĂłw wodnych czy teÂż z krzemionkowych naczyĂą. Tradycja wykÂładania krzemieniem dna studni dotrwaÂła i do naszych czasĂłw.

Deficyt krzemu w organizmie to choroba

Po raz pierwszy o krzemie Siemionowa przeczytaÂła w ksi¹¿ce Litoterapia (Pedagogika-Press, Moskwa 1994). W rozdziale „Lecznicze wÂłaÂściwoÂści glin, bÂłota i innych substancji mineralnych” znajdujÂą siĂŞ Âświadectwa powaÂżnych badaĂą naukowych zwiÂązanych z krzemem poÂświĂŞconych litofagii [spoÂżywaniu skaÂł i minera³ów] i naturalnym drogom dostarczania krzemu do organizmu. Pierwszy raz dowiedziaÂła siĂŞ wtedy o pracach instytutu krzemu istniejÂącego przez wiele lat w Rosji. Oto pracujÂący w nim uczeni: M. Woronkow, I. Kuzniecow, A. Panicziew, ÂŁ. Zardaszwili, P. Drawiert, M. Triwin i D. Zwiagincew.

Krzem to atomowa jednostka strukturalna ³¹cz¹ca mózg z cia³em. Gdy krzemu w organizmie jest zbyt ma³o, praca po³¹czeù jest zak³ócona. Rezultatem jest choroba.

WydawaÂłoby siĂŞ, Âże to proste, przystĂŞpne i zrozumiaÂłe. ProszĂŞ wyobraziĂŚ sobie wspó³czesne urzÂądzenie elektroniczne – telewizor. W jego schemacie zawarto okreÂślonÂą iloœÌ elementĂłw i przetwornikĂłw. Wszystkie one oparte sÂą na krysztaÂłkach krzemu. JeÂśli wyrzuci siĂŞ z tego schematu 2/3 tych krysztaÂłkĂłw, telewizor siĂŞ nie w³¹czy, a jego ekran siĂŞ nie zaÂświeci.

Dlaczego wiêc nie zauwa¿amy groŸnego faktu: wylewy i zawa³y powalaj¹ tych, u których zawartoœÌ krzemu wynosi 1,2 jednostek umownych w stosunku do wymaganych 4,7 jednostek umownych. Cukrzyca nastêpuje na skutek wielu etiologicznych czynników, jeœli zawartoœÌ krzemu wynosi 1,4 jednostek umownych lub mniej. Wirus zapalenia w¹troby mo¿e siê rozwin¹Ì, je¿eli zawartoœÌ krzemu obni¿y³a siê do 1,6 jednostek umownych. Rak rozwija siê przy 1,3 jednostek umownych. Listê chorób mo¿na ci¹gn¹Ì w nieskoùczonoœÌ. Tym bardziej, ¿e przywykliœmy myÌ siê tylko z zewn¹trz, a zanieczyszczone jelita dostarczaj¹ do krwi dziesi¹tki tysiêcy chorób. Paso¿yty zjadaj¹ cz³owieka ¿ywcem. Procesowi adsorpcji zanieczyszczeù usuwanych z jelit równie¿ s¹ potrzebne koloidalne roztwory krzemu, które tworz¹ siê we krwi i w jelitach tylko przy okreœlonej i wystarczaj¹cej iloœci krzemu.

Ps.

Cytat: Ptak

Radzê bardzo uwa¿ac na suplementacjê wapnia..Przedawkowanie moze byc naprawdê grozne....Zupe³nie wystarcza nam wapnia z codziennego pozywienia...Nie wiem czy wiecie ale np dwa plasterki sera ¿óltego dostarczaj¹ tyle wapnia co szklanka mleka.... w tym artykule tez cos jest o przedawkowaniu wapnia... Uœmiech

"WapĂą to podstawowy pierwiastek budulcowy twardych tkanek kostnych. W miĂŞkkich strukturach – w naczyniach krwionoÂśnych, jelitach, stawach i ÂściĂŞgnach – zastĂŞpuje krzem i sprawia, Âże stajÂą siĂŞ twarde. WÂłaÂśnie tak powstaje arterioskleroza, atonia jelit, osteochondroza, poliartretyzm, zwapnienie zastawek serca i inne choroby. OgĂłlnie rzecz biorÂąc, pojawia siĂŞ wiele chorĂłb o ÂłaciĂąskich nazwach, wiele prac opisujÂących przebieg tych chorĂłb oraz sposoby Âłagodzenia ich symptomĂłw. A przyczynÂą jest niedobĂłr krzemu w organizmie."  UÂśmiech

http://www.igya.pl/przeglad-diet/ciekawostki-zywieniowe/594-krzem-si-jako-pierwiastek-ycia.html

« Ostatnia zmiana: Lipiec 17, 2011, 09:19:54 wysłane przez Linda » Zapisane
Thotal
Gość
« Odpowiedz #72 : Lipiec 20, 2011, 06:06:03 »

Dzisiejszy skÂład;

- jabÂłko
- burak
- cytryna
- imbir
- siemiĂŞ lniane
- rodzynki (do osÂłody)

Thotal
Gość
« Odpowiedz #73 : Lipiec 24, 2011, 22:18:58 »

Coraz wiĂŞcej owocĂłw pokazuje siĂŞ na rynku UÂśmiech

- Âśliwki
- pokrzywa (odmÂłodzona DuÂży uÂśmiech)
- banan
- arbuz
- siemiĂŞ lniane

p.s. moja leÂśna "plantacja" po postrzyÂżynach daje juÂż nowe plony UÂśmiech
ptak
Gość
« Odpowiedz #74 : Lipiec 24, 2011, 22:26:25 »

pokrzywa (odmÂłodzona  )
p.s. moja leÂśna "plantacja" po postrzyÂżynach daje juÂż nowe plony   

Ja rĂłwnieÂż ostatnio zrywam takÂą odmÂłodzonÂą pokrzywĂŞ, ktĂłra odrasta na skoszonej ³¹ce. Ale nie ja jÂą kosiÂłam.  DuÂży uÂśmiech
Strony: 1 2 [3] 4 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: