Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:
 
*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 10:30:56


Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji


Strony: 1 2 [3] 4 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: ZIELONE KOKTAJLE  (Przeczytany 54247 razy)
0 u¿ytkowników i 2 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #50 : Lipiec 13, 2011, 09:08:04 »

a co z pomidorami? w ¿adnym zestawie ich nie ma ...

Zuza, u mnie s±.  Du¿y u¶miech
Zapisane
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #51 : Lipiec 13, 2011, 18:32:44 »

to bardzo proszê o sk³ad U¶miech




Pozdrawiam - Thotal U¶miech




=========================================


Dzisiejszy sk³ad




- maliny
- banan
- miêta
- naæ selera
- siemiê lniane



Pozdrawiam - Thotal U¶miech
« Ostatnia zmiana: Lipiec 14, 2011, 07:56:33 wys³ane przez Thotal » Zapisane
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #52 : Lipiec 14, 2011, 11:00:41 »

Niezapowiedziana wizyta U¶miech

- Dosta³em ogórki, co ja zrobiê z tak± ilo¶ci±? Szok
- Wrzuci³em parê do blenderka, doda³em szalwi -  Smutny
- Doda³em cytryny Smutny
- Doda³em siemiê  Smutny
- Doda³em du¿o rodzynek Co¶
- Niam, niam, niam Du¿y u¶miech



Pozdrawiam - Thotal U¶miech
Zapisane
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #53 : Lipiec 14, 2011, 11:30:18 »

Cytat: Thotal
to bardzo proszê o sk³ad   

Thotal, pomidora dodajê bardzo czêsto do ró¿nych sk³adów.
A to ze wzglêdu na zawarty w nim likopen (najsilniejszy antyoksydant), no chyba, ¿e robiê wy³±cznie koktajl owocowy.

Ponadto prawie ka¿dy koktajl zagêszczam zmielonymi ziarnami s³onecznika i dyni (³±cznie z ³uskami) oraz nasionami lnu i sezamu.
Dziêki Linda za stosowny artyku³.  U¶miech
Planujê jeszcze dokupiæ nasiona ostropestu plamistego (na razie nie mogê go znale¼æ).
No i koniecznie olej lniany w ka¿dym sk³adzie.

A sk³ady improwizujê, w zale¿no¶ci od posiadanych produktów. Zawsze wychodz± smakowite koktajle.
Wspania³y posi³ek daj±cy uczucie syto¶ci a¿ do obiadu.

Pozdrawiam  U¶miech


Edit:
Zapomnia³am jeszcze dodaæ, ¿e czasami wzbogacam koktajle (i nie tylko koktajle) najbardziej pod s³oñcem
przyswajalnym wapniem, czyli zmielonymi skorupkami jajek.  U¶miech

« Ostatnia zmiana: Lipiec 14, 2011, 11:54:28 wys³ane przez ptak » Zapisane
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #54 : Lipiec 14, 2011, 12:22:57 »

Linda,
ja te¿ Ci dziêkujê za artyku³ http://www.bioslone.pl/

z pomidorem czas najwy¿szy zacz±æ Du¿y u¶miech
czê¶æ pestek ju¿ mam, ale nie wszystkie Smutny



Pozdrawiam - Thotal U¶miech
Zapisane
PHIRIOORI
Go¶æ
« Odpowiedz #55 : Lipiec 14, 2011, 13:18:38 »

pomidory - w "koktailu" sa³atkowym

Bardzo Proste.

pomidory - w talarki - sól i pieprz
cebulka -   -- --------||-----------
¶mietany sporo

na upalne dni - rewelacja. Najlepiej ca³y du¿y talerz na jeden raz per osoba
Zapisane
chanell

Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 72
Offline

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 3453



Zobacz profil
« Odpowiedz #56 : Lipiec 14, 2011, 22:31:00 »

ptak
Cytuj
Zapomnia³am jeszcze dodaæ, ¿e czasami wzbogacam koktajle (i nie tylko koktajle) najbardziej pod s³oñcem
przyswajalnym wapniem, czyli zmielonymi skorupkami jajek.


A ju¿ mysla³am ¿e alkoholem  Z politowaniem  Du¿y u¶miech

Zapisane

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

            Ksiêga Koheleta 3,1
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #57 : Lipiec 14, 2011, 22:51:16 »

ptak
Cytuj
Zapomnia³am jeszcze dodaæ, ¿e czasami wzbogacam koktajle (i nie tylko koktajle) najbardziej pod s³oñcem
przyswajalnym wapniem, czyli zmielonymi skorupkami jajek.


A ju¿ mysla³am ¿e alkoholem  Z politowaniem  Du¿y u¶miech

No co¶ Ty ChanellDu¿y u¶miech
Od kiedy to alkohol zawiera wapñ? Raczej go wyp³ukuje.  Chichot

A dzi¶ uda³o mi siê kupiæ nasiona ostropestu plamistego (rarytas dla w±troby), trochê ju¿ ich pogryz³am,
jutro zmielê i dodatkowo wzbogacê koktajl. Czarne jagody za¶ czekaj± w lodówce, jako temat przewodni jutrzejszej rozpusty. 
Uwielbiam sk³ad z czarnymi jagodami.

Pozdrawiam  U¶miech
Zapisane
chanell

Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 72
Offline

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 3453



Zobacz profil
« Odpowiedz #58 : Lipiec 14, 2011, 23:04:53 »

Ptaku U¶miech interesuje mnie ten ostropest plamisty ,poniewa¿ moja w±troba jest nieco nadwyrê¿ona ( nie alkoholem  Du¿y u¶miech ) To w jakiej postaci najlepiej spozywaæ to zio³o ?
Zapisane

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

            Ksiêga Koheleta 3,1
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #59 : Lipiec 14, 2011, 23:19:30 »

Ostropest Plamisty

Z opisu na opakowaniu (wiêcej znajdziesz w Internecie).

Dzia³anie: przeciwzapalne, stymuluj±ce regeneracjê i wytwarzanie nowych komórek w±troby, odtruwaj±ce.
Chroni w±trobê przed truciznami: alkohol, pestycydy, dwusiarczek wêgla, a nawet muchomor sromotnikowy.

Przygotowanie i dawkowanie: Przygotowaæ napar.
Jedn± szklank± wrz±tku zalaæ jedn± ³y¿kê ok. 15g mielonych nasion. Parzyæ 10-15 min. Stosowaæ 3 razy dziennie.
Mo¿na równie¿ u¿ywaæ jako przyprawê do potraw, lub gryz±c ca³e nasiona.

Pozdr.  U¶miech


Zapisane
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #60 : Lipiec 15, 2011, 08:52:17 »

Temat przewodni - JAGODY + BORÓWKI A.



- jagody +ba
- ananas
- banan
- miêta
- siemiê lniane



Pozdrawiam - Thotal U¶miech
P.s.
nasiona ostropestu moczymy przez 24h w spirytusie.
nastêpnie spo¿ywamy pojedyncze nasiona, a¿ do osi±gniêcia pozycji poziomej.
Pacjenta nie budziæ!!!
Zapisane
zuza
Go¶æ
« Odpowiedz #61 : Lipiec 15, 2011, 11:46:35 »

czy ostropest mo¿na pogryzaæ wy³±cznie profilaktycznie, czy te¿ trzeba mieæ ju¿ okre¶lone dolegliwo¶ci w±troby?
Z ró¿nych opisów wynika, choæ nie do koñca jednoznacznie dla mnie, ¿e chyba mo¿na czysto profilaktycznie...
Zapisane
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #62 : Lipiec 15, 2011, 12:05:47 »

Zuza, wszystko mo¿na profilaktycznie, kwestia skali.

Poza tym, raczej nikt, ¿yj±c w tak ska¿onym ¶rodowisku nie posiada ca³kowicie czystej i zdrowej w±troby.
Jednak nie poleca³abym przepisu Thotala na przegryzanie nasionek moczonych w spirytusie.  Mrugniêcie
Mimo, ¿e one same chroni± w±trob± tak¿e przed alkoholem.

No chyba, ¿e lubimy lewitowaæ w pozycji horyzontalnej.  Du¿y u¶miech

Pozdr.   
Zapisane
zuza
Go¶æ
« Odpowiedz #63 : Lipiec 15, 2011, 14:13:05 »

Ptaku U¶miech dziêki ...

==================================

a co w zimie z koktajlami? Chyba nabieraj± charakteru warzywno-jarzynowego, bo bogactwa owoców ju¿ nie ma takiego, jak w lecie.
Chyba te¿ nie da siê wytrzymaæ do obiadu /my¶lê o sobie/, bo i nie s± ciep³e i s± ma³o kaloryczne...

Scali³em posty
Darek
« Ostatnia zmiana: Lipiec 16, 2011, 12:36:13 wys³ane przez Dariusz » Zapisane
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #64 : Lipiec 16, 2011, 12:38:50 »

>Zuza<,
powrócê jeszcze do oleju lnianego. Nie wiem, czy kto¶ o tym wspomina³, ale je¶li kupujemy w butelkach - nie ten lu¼ny na straganach, bezpo¶rednio od producenta, to powinni¶my dbaæ by nie by³ starszy ni¿ dwa tygodnie od rozlewu. Wówczas ma najlepsze w³a¶ciwo¶ci.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 16, 2011, 12:39:05 wys³ane przez Dariusz » Zapisane

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
zuza
Go¶æ
« Odpowiedz #65 : Lipiec 16, 2011, 13:05:51 »

>Zuza<,
powrócê jeszcze do oleju lnianego. Nie wiem, czy kto¶ o tym wspomina³, ale je¶li kupujemy w butelkach - nie ten lu¼ny na straganach, bezpo¶rednio od producenta, to powinni¶my dbaæ by nie by³ starszy ni¿ dwa tygodnie od rozlewu. Wówczas ma najlepsze w³a¶ciwo¶ci.

Darku U¶miech dziêki za informacjê i za scalenie postów...
Zapisane
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #66 : Lipiec 16, 2011, 13:08:17 »

Ciekawa tylko jestem czy ju¿ zadali¶cie sobie trud sprawdzenia jakie konsekwencje powoduj± te barwne i przebogate po³±czenia ró¿nych zió³ warzyw i owoców?

Bo ¿e powoduj± , to jest pewne, bowiem naprawdê nie wszystko ze wszystkim siê ³±czy chocia¿ pojedyncze sk³adnik s± dla nas dobre.

I nie wszystko jest dobre i w³a¶ciwe dla ka¿dego.
A czasami nawet nie wskazane.


Kiara U¶miech U¶miech
Zapisane
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #67 : Lipiec 16, 2011, 13:26:45 »

Co¶ w tym jest >Kiaro<. Dobrze jest zapoznaæ siê z poradnikami zielarskimi.
Poza tym warto pamiêtaæ, ¿e najkorzystniej jest dobieraæ sk³ad w ilo¶ciach "nieparzystych" - tak radz± poradniki (choæ nie we wszystkich dowiemy siê o tym) i my¶lê, ¿e dotyczy to równie¿ owoców i warzyw.
Zapisane

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #68 : Lipiec 16, 2011, 15:00:38 »

Jest , jest .. warto sprawdzaæ przed u¿yciem , bo po , to ju¿ tylko droga leczenia i oczyszczania zostaje.

A swoj± drog± zastanawiaj±ce jest jak szybko ludzie ³api± siê na sloganowe has³a; koktajle to samo  zdrowie ..... i wk³adaj± do miksera wszystko co sezonowego pod rêk±.

A po³±czenia  ze sob± pewnych produktów daj± fatalne skutki. I na dodatek ka¿dy organizm jest inny inne produkty toleruje i nie toleruje.  Zatem trzeba siê dowiedzieæ czego naszemu organizmowi potrzeba , a co dla nas jest zbêdne, szkodliwe , czy obojêtne.
Zawsze przed a nie po.....

Kiara U¶miech U¶miech
Zapisane
Dariusz


Maszyna do pisania...


Punkty Forum (pf): 3
Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #69 : Lipiec 16, 2011, 20:03:08 »

Posty >Kiary< i >ptaka< przenios³em do:Wyra¼ siebie!
Zapisane

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #70 : Lipiec 17, 2011, 08:20:08 »

Dziewczynki ³adnie siê wyra¿a³y, nie by³o brzydkich wyrazów Du¿y u¶miech

Mam ogromn± pro¶bê do Kiary, by poda³a wszystkie informacje na temat ³±czenia sk³adników, ich relacji miêdzy sob± i skutków w wyniku b³êdów. To bardzo wa¿na sprawa! My¶lê ¿e wielu z nas chêtnie skorzysta z tej wiedzy.




Pozdrawiam - Thotal U¶miech
Zapisane
Linda
Go¶æ
« Odpowiedz #71 : Lipiec 17, 2011, 09:18:44 »

 U¶miech

Cytat: Thotal
nasiona ostropestu moczymy przez 24h w spirytusie.
nastêpnie spo¿ywamy pojedyncze nasiona, a¿ do osi±gniêcia pozycji poziomej.
Pacjenta nie budziæ!!!


 Chichot
 Spirytusu  to ja nie polecam .....ale warto wiedzieæ np. ¿e.....¶wietnym rozwi±zaniem nie tylko do koktajli jest stosowanie wody krzemionkowej....
Wklejam fragmenty artyku³u dla leniwych ...na koñcu link do ca³ego artyku³u...

 Oko³o 70 pierwiastków nie jest przyswajanych, je¿eli brakuje krzemu.

Wprowadzanie krzemu do organizmu – kiedy¶ w sposób naturalny, a obecnie wraz z wod± krzemionkow± – znacznie poprawia zdrowie cz³owieka, to znaczy jako¶æ „¯ywej Substancji” jego organizmu. Nadie¿da Siemionowa pyta: Dlaczego my, ludzie, zachowujemy siê tak beztrosko? Dlaczego nie zapoznajemy siê z nagromadzon± wiedz± o pierwiastku ¿ycia – krzemie, dlaczego nie zwracamy uwagi na jego zawarto¶æ w p³ynach naszego cia³a i nie studiujemy naszej w³asnej „¯ywej Substancji”?
Czy¿by w Rosji nie by³y prowadzone podstawowe badania dotycz±ce krzemu? Czy nikt nigdy nie ocenia³ jego wp³ywu na zdrowie cz³owieka?

W Zwi±zku Radzieckim podstawowe badania pierwiastka Si oraz jego roli w ¿yciu cz³owieka przeprowadzi³a grupa uczonych, którzy stworzyli ga³±¼ nauki, z której wnioski bezpo¶rednio odpowiadaj± na pytania dotycz±ce konkretnych dolegliwo¶ci doskwieraj±cych wspó³czesnemu ¶wiatu. Wnioskom radzieckich uczonych odpowiadaj± wnioski uczonych z innych krajów: krzem to pierwiastek ¿ycia. Jego prawid³owa zawarto¶æ w organizmie cz³owieka to naturalny klucz do zdrowia.

O wodzie krzemionkowej

Uczeni twierdz±, ¿e organiczne szcz±tki w krzemieniu to unikalne biokatalizatory („organizatory”), które s± w stanie przetwarzaæ energiê ¶wietln± i dziesi±tki razy przyspieszaæ reakcje utleniania i redukcji zachodz±ce w wodnych roztworach naszego cia³a. Ta biologiczna materia okazuje siê byæ baz± do budowy skomplikowanych zwi±zków organicznych, podstaw ¿ywego organizmu – chlorofilu i hemoglobiny. Owe wodne roztwory, tworz±ce siê w oparciu o krzem, odgrywaj± ogromn± rolê w rozwoju wszystkich form ¿ycia i pozytywnie wp³ywaj± na organizm.
W krzemionkowej wodzie nastêpuje proces tworzenia siê uporz±dkowanej wodnej struktury z elektryczn± siatk± ciek³ych kryszta³ów krzemu, który nie pozostawia w niej miejsca dla patogenów, mikroorganizmów niesymbiotycznych i obcych substancji chemicznych. Te obce domieszki wytr±caj± siê z wody w formie osadu.

Wodê krzemionkow± tworzy samo ¿ycie. Wed³ug wska¼nika wodorowego i innych parametrów jest ona podobna do plazmy krwi i p³ynu miêdzykomórkowego. Woda krzemionkowa ³±czy w sobie smak i ¶wie¿o¶æ wody ¼ródlanej z ujêæ krzemionkowych, czysto¶æ i strukturê wody

topionej (ze ¶niegu lub lodu) oraz bakteriobójcze w³a¶ciwo¶ci wody srebrnej. Tak± wodê ludzie pili ze ¼róde³ i z naturalnych zbiorników wodnych czy te¿ z krzemionkowych naczyñ. Tradycja wyk³adania krzemieniem dna studni dotrwa³a i do naszych czasów.

Deficyt krzemu w organizmie to choroba

Po raz pierwszy o krzemie Siemionowa przeczyta³a w ksi±¿ce Litoterapia (Pedagogika-Press, Moskwa 1994). W rozdziale „Lecznicze w³a¶ciwo¶ci glin, b³ota i innych substancji mineralnych” znajduj± siê ¶wiadectwa powa¿nych badañ naukowych zwi±zanych z krzemem po¶wiêconych litofagii [spo¿ywaniu ska³ i minera³ów] i naturalnym drogom dostarczania krzemu do organizmu. Pierwszy raz dowiedzia³a siê wtedy o pracach instytutu krzemu istniej±cego przez wiele lat w Rosji. Oto pracuj±cy w nim uczeni: M. Woronkow, I. Kuzniecow, A. Panicziew, £. Zardaszwili, P. Drawiert, M. Triwin i D. Zwiagincew.

Krzem to atomowa jednostka strukturalna ³±cz±ca mózg z cia³em. Gdy krzemu w organizmie jest zbyt ma³o, praca po³±czeñ jest zak³ócona. Rezultatem jest choroba.

Wydawa³oby siê, ¿e to proste, przystêpne i zrozumia³e. Proszê wyobraziæ sobie wspó³czesne urz±dzenie elektroniczne – telewizor. W jego schemacie zawarto okre¶lon± ilo¶æ elementów i przetworników. Wszystkie one oparte s± na kryszta³kach krzemu. Je¶li wyrzuci siê z tego schematu 2/3 tych kryszta³ków, telewizor siê nie w³±czy, a jego ekran siê nie za¶wieci.

Dlaczego wiêc nie zauwa¿amy gro¼nego faktu: wylewy i zawa³y powalaj± tych, u których zawarto¶æ krzemu wynosi 1,2 jednostek umownych w stosunku do wymaganych 4,7 jednostek umownych. Cukrzyca nastêpuje na skutek wielu etiologicznych czynników, je¶li zawarto¶æ krzemu wynosi 1,4 jednostek umownych lub mniej. Wirus zapalenia w±troby mo¿e siê rozwin±æ, je¿eli zawarto¶æ krzemu obni¿y³a siê do 1,6 jednostek umownych. Rak rozwija siê przy 1,3 jednostek umownych. Listê chorób mo¿na ci±gn±æ w nieskoñczono¶æ. Tym bardziej, ¿e przywykli¶my myæ siê tylko z zewn±trz, a zanieczyszczone jelita dostarczaj± do krwi dziesi±tki tysiêcy chorób. Paso¿yty zjadaj± cz³owieka ¿ywcem. Procesowi adsorpcji zanieczyszczeñ usuwanych z jelit równie¿ s± potrzebne koloidalne roztwory krzemu, które tworz± siê we krwi i w jelitach tylko przy okre¶lonej i wystarczaj±cej ilo¶ci krzemu.

Ps.

Cytat: Ptak
Zapomnia³am jeszcze dodaæ, ¿e czasami wzbogacam koktajle (i nie tylko koktajle) najbardziej pod s³oñcem
przyswajalnym wapniem, czyli zmielonymi skorupkami jajek. 


Radzê bardzo uwa¿ac na suplementacjê wapnia..Przedawkowanie moze byc naprawdê grozne....Zupe³nie wystarcza nam wapnia z codziennego pozywienia...Nie wiem czy wiecie ale np dwa plasterki sera ¿óltego dostarczaj± tyle wapnia co szklanka mleka.... w tym artykule tez cos jest o przedawkowaniu wapnia... U¶miech

"Wapñ to podstawowy pierwiastek budulcowy twardych tkanek kostnych. W miêkkich strukturach – w naczyniach krwiono¶nych, jelitach, stawach i ¶ciêgnach – zastêpuje krzem i sprawia, ¿e staj± siê twarde. W³a¶nie tak powstaje arterioskleroza, atonia jelit, osteochondroza, poliartretyzm, zwapnienie zastawek serca i inne choroby. Ogólnie rzecz bior±c, pojawia siê wiele chorób o ³aciñskich nazwach, wiele prac opisuj±cych przebieg tych chorób oraz sposoby ³agodzenia ich symptomów. A przyczyn± jest niedobór krzemu w organizmie."  U¶miech

http://www.igya.pl/przeglad-diet/ciekawostki-zywieniowe/594-krzem-si-jako-pierwiastek-ycia.html


« Ostatnia zmiana: Lipiec 17, 2011, 09:19:54 wys³ane przez Linda » Zapisane
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #72 : Lipiec 20, 2011, 06:06:03 »

Dzisiejszy sk³ad;


- jab³ko
- burak
- cytryna
- imbir
- siemiê lniane
- rodzynki (do os³ody)




Pozdrawiam - Thotal U¶miech
Zapisane
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #73 : Lipiec 24, 2011, 22:18:58 »

Coraz wiêcej owoców pokazuje siê na rynku U¶miech


- ¶liwki
- pokrzywa (odm³odzona Du¿y u¶miech)
- banan
- arbuz
- siemiê lniane



Pozdrawiam - Thotal U¶miech
p.s. moja le¶na "plantacja" po postrzy¿ynach daje ju¿ nowe plony U¶miech
Zapisane
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #74 : Lipiec 24, 2011, 22:26:25 »

Cytat: Thotal
pokrzywa (odm³odzona  )
p.s. moja le¶na "plantacja" po postrzy¿ynach daje ju¿ nowe plony   

Ja równie¿ ostatnio zrywam tak± odm³odzon± pokrzywê, która odrasta na skoszonej ³±ce. Ale nie ja j± kosi³am.  Du¿y u¶miech
Zapisane
Strony: 1 2 [3] 4 |   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap

Strona wygenerowana w 0.033 sekund z 20 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

phacaiste-ar-mac-tire maho x22-team zipcraft granitowa3