ptak
Gość
|
|
« Odpowiedz #25 : Grudzień 08, 2012, 13:14:43 » |
|
Coraz wiêcej g³osów pojawia siê, ¿e wszelkie suplementy oraz syntetyczne witaminy przynosz¹ wiêcej szkody, ni¿ po¿ytku. ¯e potrzebnych sk³adników powinno siê dostarczaÌ ze zbilansowanego od¿ywiania. Syntetyki s¹ martwe, Ÿle przyswajalne oraz negatywnie dzia³aj¹ na ¿ywe komórki, bo zatruwaj¹ je i obci¹¿aj¹ procesem roz³o¿enia oraz wydalenia z organizmu sztucznych substancji.
Poza tym, by stwierdziÌ ich korzystny wp³yw, potrzebne by³yby szeroko zakrojone i rzetelne badania naukowe. A tych, niestety najczêœciej brak lub s¹ niemiarodajne. No i wypada³oby zastanowiÌ siê, jaki jest g³ówny cel coraz bardziej masowej produkcji owych, drogich paraleków? Czy nie ma tu zbie¿nych interesów z producentami leków?
Zdrowie w ogromnej wiêkszoœci zale¿y od nas samych. Wystarczy przyjrzeÌ siê szkodliwym nawykom, nieznajomoœci funkcjonowania w³asnego organizmu, lekcewa¿enia p³yn¹cych z niego sygna³ów, itp. itd. Nie ma cudownych specyfików. ¯aden suplement nie zast¹pi codziennej troski o w³asne zdrowie. Ale niestety, trzeba by zmieniÌ myœlenie i dzia³anie w bardzo szerokim zakresie, a na to staliœmy siê zbyt leniwi.
No i oddajemy swĂłj najwiĂŞkszy skarb w nieodpowiednie rĂŞce, ktĂłre bardzo sprawnie liczÂą pieniÂądze pÂłynÂące z naszych chorĂłb.
|
|
|
|
|
|
|
songo1970
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 22
KIN 213
|
|
« Odpowiedz #26 : Grudzień 08, 2012, 13:20:41 » |
|
to ich ostatnie podrygi, nasze zdrowie i ¿ywnoœÌ,- ale program dobiega koùca- to na zdrowie, w³aœnie kupi³em wyci¹g z Jemio³y i Ìwik³ê z chrzanem na œwiêta
|
|
|
|
"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
|
|
|
ptak
Gość
|
|
« Odpowiedz #27 : Grudzień 08, 2012, 13:27:22 » |
|
to na zdrowie, w³aœnie kupi³em wyci¹g z Jemio³y i Ìwik³ê z chrzanem na œwiêta Myœlê, ¿e du¿o wiêkszy po¿ytek z tej jemio³y by³by, gdybyœ powiesi³ j¹ w domu i ca³owa³ pod ni¹ ukochan¹ osobê. Co do chrzanu z Ìwik³¹, nie mam zastrze¿eù ani propozycji innych zastosowaù. To pa
|
|
|
|
|
|
|
songo1970
Maszyna do pisania...
KIN 213
|
|
« Odpowiedz #28 : Grudzień 08, 2012, 13:33:39 » |
|
to na zdrowie, w³aœnie kupi³em wyci¹g z Jemio³y i Ìwik³ê z chrzanem na œwiêta Myœlê, ¿e du¿o wiêkszy po¿ytek z tej jemio³y by³by, gdybyœ powiesi³ j¹ w domu i ca³owa³ pod ni¹ ukochan¹ osobê. Co do chrzanu z Ìwik³¹, nie mam zastrze¿eù ani propozycji innych zastosowaù. To pa moja iskierka jest 2000 mil st¹d, ale mam j¹ w sercu ca³y czas
|
|
|
|
"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
|
|
|
ptak
Gość
|
|
« Odpowiedz #29 : Grudzień 08, 2012, 13:38:00 » |
|
moja iskierka jest 2000 mil st¹d, ale mam j¹ w sercu ca³y czas To przykre, ¿e tak daleko. ¯yczê Ci zatem (ju¿ œwi¹tecznie) po³¹czenia iskierek i du¿ego ognia.
|
|
|
|
|
|
|
songo1970
Maszyna do pisania...
KIN 213
|
|
« Odpowiedz #30 : Grudzień 08, 2012, 13:45:17 » |
|
moja iskierka jest 2000 mil st¹d, ale mam j¹ w sercu ca³y czas To przykre, ¿e tak daleko. ¯yczê Ci zatem (ju¿ œwi¹tecznie) po³¹czenia iskierek i du¿ego ognia. jest b.odwa¿na, ¿e wybra³a sobie takie wcielenie,- mogê j¹ tylko podziwiaÌ i kochaÌ.
|
|
|
|
|
|
|
ptak
Gość
|
|
« Odpowiedz #31 : Grudzień 08, 2012, 13:51:32 » |
|
jest b.odwaÂżna, Âże wybraÂła sobie takie wcielenie,- mogĂŞ jÂą tylko podziwiaĂŚ i kochaĂŚ. Nie ujmujÂąc odwagi Twojej iskierce, myÂślĂŞ, Âże wszystkim nam tu wcielonym, nie brakowaÂło odwagi. Bo inaczej, czyÂżbyÂśmy tu byli? To pa
|
|
|
|
|
|
|
acentaur
Wielki gaduÂła ;)
Punkty Forum (pf): 12
Email
|
|
« Odpowiedz #32 : Grudzień 08, 2012, 13:57:08 » |
|
Witam, wlasnie zajmuje sie od kilku lat zawodowo tym tematem. Najpierw poszla klasyfikacja wyssana z palca. Podzielono zwiazki chemiczne wystepujace w roslinach czy w mineralach na grupy. Te malo interesujace zakwalifikowano jako drugorzedowe. Po latach okazalo sie , ze one sa bardzo interesujace. Sa to cale klasy zwiazkow jak polifenole czy antyoksydanty, fitosterole...o kluczowym znaczeniu dla zdrowego ciala. Ich badanie wymaga dlugoletnich studiow. Oprocz spodziewanych korzysci dla firm finansujacych badania, nie dopatrzylem sie tam innego celu. Po badaniach wprowadza sie rozne technologie " wzbogacania" produktow zywnosciowych wlasnie w te zwiazki. Czyli to co kiedys bylo za darmo i w nadmiarze, pojawia sie pod postacia drogich produktow. To samo dotyczy tzw. suplementow czy jakis innych. Czesc ma niewatpliwie korzystny wplyw ale zamiast sluzyc czlowiekowi, zasila kasy koncernow Tlumy naukofcow "pracuja" intensywnie nad wymysleniem zgrabnej i anglojezycznej nazwy dla produktu majacego wejsc do sklepow, potem nad ich opakowaniem ...itd. Wszystko to wiedzialy roznego rodzaju "wiedzmy" oczywiscie tylko pod innymi nazwami i bez pieczatki zlodziejskiego urzedu. pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
songo1970
Maszyna do pisania...
KIN 213
|
|
« Odpowiedz #33 : Grudzień 08, 2012, 13:57:38 » |
|
jest b.odwaÂżna, Âże wybraÂła sobie takie wcielenie,- mogĂŞ jÂą tylko podziwiaĂŚ i kochaĂŚ. Nie ujmujÂąc odwagi Twojej iskierce, myÂślĂŞ, Âże wszystkim nam tu wcielonym, nie brakowaÂło odwagi. Bo inaczej, czyÂżbyÂśmy tu byli? To pa tak, ponoĂŚ cierpienie uszlachetnia.. ace kto to wie, bo ja nie wiedziaÂłem.. Burak ĂŚwikÂłowy – grupa kultywarĂłw podgatunku buraka zwyczajnego (Beta vulgaris L. subsp. vulgaris). Ma formy jednoroczne, dwuletnie i trwaÂłe. ByÂł uprawiany w czasach staroÂżytnych dla celĂłw spoÂżywczych i leczniczych, przy czym uprawiane wĂłwczas formy ró¿niÂły siĂŞ znacznie od wspó³czesnych[2]. za wiki.
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 08, 2012, 14:00:45 wysłane przez songo1970 »
|
|
|
|
|
blueray21
Skryba, jakich maÂło
Punkty Forum (pf): 32
|
|
« Odpowiedz #34 : Grudzień 08, 2012, 14:09:12 » |
|
Myœlê, ptaku, ¿e krótko mówi¹c ten wywód pochodzi od Big Pharma i to oni chc¹ aby od nowa testowaÌ wszystko, nawet to co pomaga³o ludziom ju¿ tysiêcy lat. Wiadomo chodzi o pieni¹dze przynajmniej 2 razy. Z drugiej strony powsta³o wiele firm, nie nazywaj¹c ich krzakami, ¿eby wykorzystaÌ rynek, który zaistnia³. I rzeczywiœcie jesteœmy w pewnej pu³apce z suplementami. Samemu trudno, ale trzeba sprawdzaÌ, przynajmniej "nowoœci". Trzeba sprawdzaÌ firmê i opinie "konsumentów", ale w miejscach z firm¹ nie zwi¹zanych. I tu jest ból, bo trudno, albo siê nie chce. Ogólnie istnieje du¿o starych sprawdzonych produktów, ale jesteœmy zasypywani ró¿nymi modernizacjami i "wynalazkami", z tymi ostatnimi by³bym ostro¿ny. Tak¿e z ró¿nymi wyci¹gami z roœlin z dalekich krajów, tam te¿ to pachnie przemys³em obecnie. Otwieraj¹cy w¹tek próbuje znaleŸÌ w³aœnie opinie o produkcie. Jak widaÌ z obecnych tutaj nikt nie za¿ywa³. W sumie najwa¿niejszy jest powód poszukiwania specyfiku. Wtedy s¹ szanse znaleŸÌ zamiennik, lub lepsze rozwi¹zanie.
|
|
|
|
Wiedza ochrania, ignorancja zagraÂża.
|
|
|
ptak
Gość
|
|
« Odpowiedz #35 : Grudzień 08, 2012, 14:37:51 » |
|
Ace, mam zatem do Ciebie, jako zawodowca pytanie. Czy wyekstrahowane z pewnej ca³oœci (roœlinnej lub zwierzêcej) pojedyncze zwi¹zki zachowuj¹ takie samo dzia³anie jak w koherencji z innymi zwi¹zkami tej¿e ca³oœci? Czy zwi¹zki owe zachowuj¹ swoj¹ ¿ywotnoœÌ? Czy badania nad ich dzia³aniem in vitro s¹ miarodajne? Czy sam u¿ywasz suplementów i masz w³asne opinie na temat ich skutecznoœci? Wydaje mi siê, ¿e w naturalnym stanie wszystko dzia³a inaczej. Ale, czy nasze organizmy s¹ jeszcze naturalne? Czy chemizacja nie posz³a za daleko? Blueray21, trudno nie zgodziÌ siê z Twoimi wnioskami. Podobnie jak z wnioskami Ace. To pa
|
|
|
|
|
|
|
sfinks
Gość
|
|
« Odpowiedz #36 : Grudzień 08, 2012, 14:56:02 » |
|
Wszystkie choroby majÂą swoje podÂłoÂże w umyÂśle . jednak lekarze mimo swojej ogromnej wiedzy ,nie leczÂą ludzi zaczynajÂąc od ÂźrĂłdÂła choroby ,tylko uparcie leczÂą skutki ,objawy choroby ,ewentualnie likwidujÂą te symptomy . Natomiast choroba w najlepsze trwa ,lub jest zaleczona ale nigdy wyleczona caÂłkowicie .SÂą przypadki caÂłkowitego wyleczenia ,ale skÂłada siĂŞ na to wiele czynnikĂłw i zabiegĂłw ,a przede wszystkim prawidÂłowe rozpoznanie przyczyn jej powstawania.
Ogólnie zaœ lekarze pos³uguj¹ siê chemi¹ i œrodkami usuwaj¹cymi objawy i symptomy chorobowe .Lekarze s¹ potrzebni ,bo œrodki chemiczne daj¹ czasami natychmiastow¹ ulgê w cierpieniu ,a nawet potrafi¹ Ÿród³o choroby usun¹Ì .
|
|
|
|
|
|
|
songo1970
Maszyna do pisania...
KIN 213
|
|
« Odpowiedz #37 : Grudzień 08, 2012, 15:05:59 » |
|
wszystkie lekarstwa sÂą w naturze, ale ich siĂŞ nie da sprzedawaĂŚ,- wiĂŞc siĂŞ syntetyzuje chemiĂŞ i Big Pharma na tym robi mld. $,- racja, choroba to stan umysÂłu, ale natura i matka Gaja zawsze dawaÂła to co trzeba czÂłowiekowi,- tyle Âże nie zawsze jesteÂśmy tego Âświadomi, ale to siĂŞ zmienia na lepsze- "burak ĂŚwikÂłowy"
|
|
|
|
|
|
|
blueray21
Skryba, jakich maÂło
|
|
« Odpowiedz #38 : Grudzień 08, 2012, 15:17:55 » |
|
Mo¿e nie do koùca z tym pochodzeniem chorób z umys³u. Choroby bezpoœrednio pochodz¹ raczej z mnogoœci ró¿nych blokad energetycznych, z których czêœÌ jest rzeczywiœcie generowana przez umys³, ale tylko czêœÌ. S¹ dos³ownie tysi¹ce przyczyn ró¿nych chorób i pojawienie siê jakiejkolwiek z nich, zwykle ma ca³¹ drogê przyczynowo skutkow¹ z wieloma punktami (blokadami) po drodze. Raczej nie ma nigdy pojedynczej przyczyny. Oczywiœcie, ¿e s¹ œrodki chemiczne i suplementy, które dzia³aj¹ na przyczyny chorób, choÌ jak wspominasz lekarze g³ównie lecz¹ objawy, nie przyczyny, ale jak ju¿ wspomnia³em celem nie jest wyleczenie, tylko leczenie (d³ugie) samo w sobie. Big Pharma o tym myœli ca³y czas. W wielu przypadkach potrzebne i istotne jest rozpoznanie dobrego bioenergoterapeuty, przy wspó³pracy samego zainteresowanego mo¿e on wyjœÌ z powa¿nych zasz³oœci. Ptaku, pytanie by³o do Ace, ale ja te¿ odpowiem - zdecydowanie nie. Ale to nie oznacza, ¿e wyekstrahowany element nie mo¿e byÌ lepszy od ca³oœci dla konkretnego przypadku, a nawet czêsto jest. Istotna jest wiedza w jego dzia³aniu i stosowaniu. Zamiast tego zwykle mamy marketing i bajki.
|
|
|
|
|
|
|
acentaur
Wielki gaduÂła ;)
Punkty Forum (pf): 12
Email
|
|
« Odpowiedz #39 : Grudzień 08, 2012, 16:15:25 » |
|
Witaj ptaku, Ace, mam zatem do Ciebie, jako zawodowca pytanie. Czy wyekstrahowane z pewnej ca³oœci (roœlinnej lub zwierzêcej) pojedyncze zwi¹zki zachowuj¹ takie samo dzia³anie jak w koherencji z innymi zwi¹zkami tej¿e ca³oœci? Czy zwi¹zki owe zachowuj¹ swoj¹ ¿ywotnoœÌ? Czy badania nad ich dzia³aniem in vitro s¹ miarodajne? Czy sam u¿ywasz suplementów i masz w³asne opinie na temat ich skutecznoœci? W Wydaje mi siê, ¿e w naturalnym stanie wszystko dzia³a inaczej. Ale, czy nasze organizmy s¹ jeszcze naturalne? Czy chemizacja nie posz³a za daleko? chociaz blueray21 juz wczesniej odpowiedzial, to ja dodam, ze nie da sie jednoznacznie odpowiedziec. Czasem sposob extrakcji eliminuje jakis skladnik, ktory jest niepozadany. Ale to wymaga kosztownych i dlugotrwalych badan, praktycznie niemozliwych. Tak wiec ogolnie mozna powiedziec, ze w naturalnej formie, jako zespol skladnikow , lepiej jest stosowac oryginalne produkty. Z zywotnoscia jest to samo. Dlugookresowych badan raczej sie nie przeprowadza, wiec efekty uboczne sa nieznane. Badania mieszane z udzialem biologow czy farmakologow rzadko sa przeprowadzane. Standartowo na pewno nie, tylko czasem jak preparat rokuje nadzieje na pieniadze dla koncernu. Czesciej w ten sposob bada sie zwiazki o dzialaniu antyrakotworczym, wykazujacym od poczatku jakies spektakularna dzialanie. Suplementy, ktore sam analizowalem, byly to produkty mineralne, troche uzywalem ale nie bralem udzialu w testach na ich skutecznosc. Te testy sa moze i miarodajne na teraz, ale nie oddaja zlozonej sytuacji a jedynie wybrane aspekty= formularz z krzyzykami pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
ptak
Gość
|
|
« Odpowiedz #40 : Grudzień 08, 2012, 20:16:28 » |
|
Ace, dziĂŞkujĂŞ za wyczerpujÂącÂą odpowiedÂź. Potwierdzasz jedynie moje przypuszczenia. ZaÂś na tytuÂłowe pytanie, czy trzeba chroniĂŚ siĂŞ przed lekarzami, niech kaÂżdy odpowie sobie sam. Ja generalnie siĂŞ chroniĂŞ. ChociaÂż nie moÂżna wykluczyĂŚ, Âże czasami mogÂą pomĂłc, szczegĂłlnie, gdy potrzebna jest natychmiastowa interwencja chirurgiczna, ratujÂąca Âżycie. Wszystko zaleÂży od okolicznoÂści. No i od lekarza. To pa
|
|
|
|
|
|
|
blueray21
Skryba, jakich maÂło
|
|
« Odpowiedz #41 : Grudzień 08, 2012, 20:32:36 » |
|
No w³aœnie, "dziœ prawdziwych cyganów ju¿ nie ma" i to w du¿ej wiêkszoœci dotyczy lekarzy. Niestety to z nielicznymi wyj¹tkami biokomputery, ¿eby nie u¿yÌ innego okreœlenia. Nawet w tej chirurgii ile¿ by³o afer, pomy³ek lekarskich, choÌ niezaprzeczalnie i czêsto ratuj¹ ¿ycie. Ja te¿ ich unikam od bardzo, bardzo dawno. Oczywiœcie s¹ wyj¹tki, choÌ zwykle d³ugo w jednym miejscu nie posiedz¹, to trudne œrodowisko jeszcze gorzej ni¿ na uczelniach. Sam bardziej wierzê w diagnozê bioenergoterapeuty, ni¿ lekarzy, którzy s¹ zbyt niedbali, aby zebraÌ wystarczaj¹c¹ iloœÌ danych do prawid³owej diagnozy, zreszt¹ obecny system skutecznie ich od tego odwodzi.
|
|
|
|
|
|
|
|