Kiara
Gość
|
 |
« : Lipiec 10, 2011, 08:52:15 » |
|
Teatr Roma to bardzo interesuj¹ce miejsce ( kto jeszcze nie widzia³ jego obecnej zewnêtrznoœci , warto zobaczyÌ) po³o¿ony na osi , której g³ównym - centralnym punktem jest Pa³ac kultury. Pó³nocno po³udniowa to dawne dwa obiekty nale¿¹ce do KRK , czyli bezpoœrednio do Watykanu by³ nim Teatr Roma i Koœció³ Wszystkich Œwiêtych. Warto wejœÌ w historiê tego miejsca , oj warto , warto.... Na pocz¹tek o sprzeda¿y Teatru Roma. ****** Ratusz kupi Teatr Roma od koœcio³a? Aleksandra Krzy¿aniak-Gumowska, dziob 2005-11-24, ostatnia aktualizacja 2005-11-25 00:00 Miasto chce kupiÌ od kurii warszawskiej gmach przy Nowogrodzkiej 49 z Teatrem Roma. W czwartek na transakcjê zgodzi³a siê Rada Warszawy. Zarobione pieni¹dze Koœció³ przeznaczy na budowê Œwi¹tyni Opatrznoœci Bo¿ej Budynek przy Nowogrodzkiej zbudowano przed II wojn¹ œwiatow¹. Dosta³ imiê Papie¿a Piusa XI. Prócz Romy mieœci siê w nim Warszawska Opera Kameralna, lecznica Zwi¹zku Artystów Scen Polskich oraz instytucje koœcielne (m.in. S¹d Metropolitalny Warszawski, hotelik dla ksiê¿y, biura Fundacji Œwi¹tyni Opatrznoœci Bo¿ej i zgromadzenie Sióstr S³u¿ebniczek Wielkopolskich). Na budynek kurii miejskie biuro teatru i muzyki ju¿ dawno ostrzy³o sobie zêby. - Chcemy uregulowaÌ sprawy w³asnoœci wszystkich naszych teatrów, ¿eby op³aca³o siê inwestowaÌ w remonty. Rozmowy z Koœcio³em toczymy te¿ na temat Teatru Wspó³czesnego. Planujemy te¿ kupienie Komedii i Teatru Rozmaitoœci. Wszystkie budynki wymagaj¹ renowacji, ale nie bêdziemy ³o¿yÌ pieniêdzy na czyj¹œ w³asnoœÌ - mówi Janusz Pietkiewicz, dyrektor biura. Nieoficjalne negocjacje z Koœcio³em tocz¹ siê od roku. Oficjalne rozpoczn¹ siê dopiero wtedy, gdy kuria dostanie od Watykanu zgodê na sprzeda¿ nieruchomoœci (wszystkie transakcje powy¿ej 1 mln dol. musi zaakceptowaÌ Stolica Apostolska). Jak napisa³a "Rzeczpospolita", miasto zap³aci za budynek Teatru Roma 50 mln z³. - W rzeczywistoœci damy znacznie mniej - zdradza dyrektor Pietkiewicz. Kuria uzyskane ze sprzeda¿y pieni¹dze planuje przeznaczyÌ na budowê Œwi¹tyni Opatrznoœci Bo¿ej w Wilanowie. Na postawienie jej w stanie surowym potrzeba jeszcze 35 mln z³. Do tej pory w prace w³o¿ono ju¿ dwadzieœcia kilka milionów. - Wszystkie pieni¹dze pochodz¹ z ofiar wiernych. Budujemy na tyle, na ile one pozwalaj¹. Zakoùczenie stanu surowego planujemy na luty 2008 r. - mówi ks. Bohdan Leszczewicz nadzoruj¹cy prace. - W koùcu Licheù budowano kilkanaœcie lat, £agiewniki kilka. Spo³eczeùstwo nie jest bogate, a nasi ekonomiœci powiedzieli, ¿e kredyt siê nie op³aca. Staramy siê wiêc szukaÌ innych Ÿróde³ finansowania. Kanclerz kurii ks. pra³at Grzegorz Kalwarczyk mówi jednak, ¿e sprawa sprzeda¿y budynku Romy nie jest jeszcze przes¹dzona. Wszystko zale¿y od decyzji Watykanu oraz od tego, czy Koœció³ nie znajdzie innej mo¿liwoœci finansowania budowy. http://wiadomosci.gazeta.pl/kraj/1,34309,3033013.htmlps. DodaÌ warto bo dziwne to bardzo , ale uwa¿nie czytaj¹cy zrozumiej¹..... http://www.racjonalista.pl/forum.php/s,423918perun (2091 punktów) >Emitowane ju¿ sporo czasu temu, widzia³em w telewizji i by³em zbulwersowany, ale nie mog³em szybko >znaleŸÌ w internecie, wiêc równie szybko o sprawie zapomnia³em. Mam coœ podobnego . Podaje za FiM . Teatr Roma wystawi³ spektakl ,,Tuwim dla doros³ych ,, Teatr zastosowa³ równie¿ autocenzure w tekœcie wiersza Tuwima: ,,Ca³ujcie mnie wszyscy w dupe ,, Znikne³a zwrotka ,, I wy glêdziarze i bajdury . Ci¹gn¹cy z nieba grub¹ rente O , ³apiduchy z Jasnej Góry . Z Góry Kalwarii parchy œwiête ......itdJ. Tuwim. Równie¿ za redaktorem M. Szenbornem nie pojmujê , z jakiej wyskokoœci trzeba waln¹Ì pyskiem w koœcieln¹ posadzkê , ¿eby niby w wolnej Polsce robiÌ to samo , co robiono w najczarniejszym okresie PRL ... Wtedy przynajmniej ojciec Stalin wysy³a³ na wczasy za Ural ...ale dzisiaj chyba wielki bia³y ojciec nie ma ju¿ takich mo¿liowœci , a mimo to ....ech tylko dodaÌ za Tuwimem ,, I wy , o których zapomnia³em . Lub pomin¹³em was przez litoœÌ .....,, Ja nie mam litoœÌ wiêc podaje za wiki , ¿e dyrektorem tego ko³chozu jest towarzysz Wojciech Kêpczyùski Warto przeczytaÌ o teatrze Roma równie¿ post w "Sekrety Pa³acu Kultury" http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=5646.25Ale dlaczego to wszystko.....  ? Ps. Kto znajdzie zdjêcie obecnej zewnêtrznej elewacji teatru "Roma" w Warszawie , lub je ma proszê o wklejenie. Jest bardzo ciekawe symbolicznie , jakoœ nigdzie nie mogê go znaleŸÌ w necie. S¹ stare przed sprzedaniem go i remontem.
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 16, 2011, 10:08:34 wysłane przez Kiara »
|
|
|
|
|
east
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 10, 2011, 19:51:09 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
Kiara
Gość
|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 10, 2011, 21:34:17 » |
|
Dodam tylko Julian Tuwim byÂł ÂŻydem. "Julian Tuwim (ur. 13 wrzeÂśnia 1894 w ÂŁodzi, zm. 27 grudnia 1953 w Zakopanem) – polski poeta, pisarz, autor wodewili, skeczy, librett operetkowych i tekstĂłw piosenek, Âżydowskiego pochodzenia,......" http://pl.wikipedia.org/wiki/TuwimKiara 
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 10, 2011, 21:35:11 wysłane przez Kiara »
|
|
|
|
|
east
Gość
|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipiec 10, 2011, 22:00:19 » |
|
No có¿ , Tuwim byÂł kimÂś wiĂŞcej niÂż ÂŻydem ,a juÂż na pewno nie byÂł zbyt poprawnym ÂŻydem piszÂąc takie strofy : Izraelitcy doktorkowie, Widnia, Âżydowskiej Mekki, flance, Co w Bochni, Stryju i Krakowie Szerzycie kulturalnÂą francĂŞ ! KtĂłrzy chlipiecie z “Naje Fraje” SwÂą intelektualnÂą zupĂŞ, MÂądrale, oczytane faje, CaÂłujcie mnie wszyscy w dupĂŞ. (..)Item Syjontki palestyĂąskie, Haluce, co lejecie tkliwie Starozakonne Âłzy kretyĂąskie, ÂŻe “szumiÂą jodÂły w Tel-Avivie”, I wszechsÂłowiaĂąscy marzyciele, Zebrani w malowniczÂą trupĂŞ Z byle mistycznym kpem na czele, CaÂłujcie mnie wszyscy w dupĂŞ. Tuwimie, Twoje notowania u mnie wzrosÂły znacznie dziĂŞki temu wierszowi  . Na takie uwolnienie siĂŞ od zmĂłr do dziÂś trawiÂących ludzkie egotyczne umysÂły nie kaÂżdy miaÂłby si³ê . Ani wtedy, ani dziÂś.
|
|
|
|
|
|
|
Betti
Gość
|
 |
« Odpowiedz #4 : Lipiec 11, 2011, 16:18:56 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
Kiara
Gość
|
 |
« Odpowiedz #5 : Lipiec 11, 2011, 17:11:40 » |
|
DziĂŞki , ale to zdjĂŞcie jest juÂż od kilku lat nie aktualne. Bowiem byÂł zrobiony kilka lat temu remont , obecnie jest zupeÂłnie inna fasada. Bardzo interesujÂąca symbolicznie. MoÂże ktoÂś z WarszawiakĂłw zrobi zdjĂŞcie i je zamieÂści? Bowiem nawet zdjĂŞcie satelitarne tego obiektu jest niedostĂŞpne. Jak dla mnie to trochĂŞ dziwne. Kiara 
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 11, 2011, 17:12:00 wysłane przez Kiara »
|
|
|
|
|
PHIRIOORI
Gość
|
 |
« Odpowiedz #6 : Lipiec 11, 2011, 18:04:43 » |
|
to ja z innej beczki:Tkany z Vaty zaÂłapuje Âże AMOR (MiÂłosc) <> ROMA ..niekoniecznie zaliczy akcje zwyÂżkowe, wiĂŞc gdy akcje poleca na Âłeb na szyjĂŞ, chciaÂłby mieĂŚ coÂś jeszcze w zanadrzu  UrzÂądnik - to ten ktĂłry umie siĂŞ urzÂądziĂŚ. A wiĂŞc Sprzedac urzÂądzenie co sÂłabo dziaÂła i kupiĂŚ urzÂądzenie co moze rokowac dziaÂłaĂŚ lepiej. Bardzo lubiĂŞ bajki Tuwima. Wspó³zaÂłoÂżyciel kabaretu „Pikador” ..Phi-Ka-Dor {drzwi duszy...} Jedna (z najbardziej znanych) coÂś zdajesie wspominaÂła o nici w uchu igielnym.. i jak sobie taĂącowaÂły
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 11, 2011, 18:16:21 wysłane przez PHIRIOORI »
|
|
|
|
|
Dariusz
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Email
|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipiec 11, 2011, 19:20:05 » |
|
|
|
|
|
PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
|
|
|
Kiara
Gość
|
 |
« Odpowiedz #8 : Lipiec 11, 2011, 21:34:21 » |
|
Pisa³am od dawna to ju¿ nie ta fasada,nowej jakoœ znaleŸÌ nie mo¿na. Ale dziêki za dobre chêci. Kiara 
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 11, 2011, 21:34:51 wysłane przez Kiara »
|
|
|
|
|
chanell
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
|
 |
« Odpowiedz #9 : Lipiec 12, 2011, 09:43:14 » |
|
PHIRIOORIw googlach zpozycjonowane oznakwanie zbrodni: KrzyÂż katolicki. Co to ma byĂŚ ? czy sugerujesz Âże KrzyÂż jest znakiem zbrodni ? nie rozumiem ! ( proszĂŞ wytÂłumaczyĂŚ ) jeÂśli tak,to jest to obraza uczuĂŚ religijnych. a ta Popek kiedyÂś mi sie podobaÂła, ale nie zaczĂŞÂła mi imponowaĂŚ inteligencjÂą ..i te jej Lednickie wdupowlazstwo. Tam szkolÂą imho niezÂłe betony i niedorozwĂłj na wzory do nasladowania przebĂłg Entuzjastka Fabryki zmasowania megalomaĂąskich droidĂłw. Zdalnie sterowana broĂą bliÂżej nieokreÂślonego zasiĂŞgu dla pijanej floty bezpaĂąskiej toÂżsamoÂści. SwojÂą stypĂŞ niedawno robili. DuÂżo radochy mieli z wlasnego pogrzebu.
A to co ? Sugerujesz Âże ludzie ktĂłrzy jeÂżdzÂąna spotkania mÂłodych w Lednicy to jacyÂś gÂłupole ? wkÂładasz wszystkich do jednego worka ? To jest obraÂżanie ludzi o innych poglÂądach religijnych niÂż ty . Po za tym link ktĂłry wstawiÂłeÂś nie ma nic wspĂłlnego z teatrem Roma ,zawiera chamskie treÂści i nie musiaÂłeÂś go cytowaĂŚ na forum. Nie wiem jak innym ,ale mnie siĂŞ to nie podoba. ZapisaÂłam sobie ten twĂłj post ,bo wiem Âże lubisz zmieniaĂŚ nie dodajÂąc sÂłowa "edit." Pewnie znowu bĂŞdziesz biadoliÂł Âże siĂŞ czepiam ,zostawiam wiĂŞc twoj post ( nie wywalam do Âśmietnika) niech zadecyduje Darek.
|
|
|
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
KsiĂŞga Koheleta 3,1
|
|
|
Kiara
Gość
|
 |
« Odpowiedz #10 : Lipiec 12, 2011, 10:09:10 » |
|
O okr¹g to pe³nia , pe³nia czegoœ co w nim umieœcimy ,zazwyczaj jest to odnoœnik do wiedzy. Natomiast Œwi¹ .... tynia , lub œwiêtoœÌ to zazwyczaj nie ma zwi¹zku ze snem nijakiego a z pe³nia uczuÌ mi³oœci¹ , najwy¿szym potencja³em energii , któr¹ reprezentuje Stwórca wobec ca³ego swojego stworzenia , które zawsze powstaje z Jego mi³oœci bezwarunkowej. Coœ uœwiêciÌ w dawnym znaczeniu , to nape³niÌ to coœ mi³oœci¹ by wartoœÌ tego czegoœ by³a najwiêksza najcenniejsza. Obecnie nie wszyscy wiedz¹ ze tak by³o dawniej. Poœwiêcenie to równie¿ nape³nianie czegoœ mi³oœci¹ , utrwalenie dawnej wartoœci obecn¹ podarowan¹ z serca.. Nie jak rozumiemy obecnie obni¿enie jej przez rezygnacjê z czegoœ dla kogoœ lub czegoœ. To co piszesz Phi jest przekodowaniem dawnych prawdziwych wzorców. Kiara 
|
|
|
|
|
|
|
PHIRIOORI
Gość
|
 |
« Odpowiedz #11 : Lipiec 12, 2011, 11:30:57 » |
|
PHIRIOORI
w googlach zpozycjonowane oznakwanie zbrodni: KrzyÂż katolicki.
Co to ma byÌ ? czy sugerujesz ¿e Krzy¿ jest znakiem zbrodni ? nie rozumiem ! ( proszê wyt³umaczyÌ ) jeœli tak,to jest to obraza uczuÌ religijnych. Nic nie sugerujê. Zajrzyj na cmenta¿. Tam na Ciele kazdego niemal masz wibit¹ chragiew trofeum. A wiêc Krzy¿ jest nierozerwalnie zwiazany ze ŒMIERCI¥. Zreszt¹ ca³y mit o Jezusie te¿ o zbrodni omawia. Wiêc có¿ Ty tu widzisz obrazaj¹cego uczucia? A skoro jest trup - jest i zbrodnia. (osobiscie nie dajê wiary w tak niedorzeczne teorie jak "smierc naturalne" - Cz³owiek z NATURY nie jest œmiertelny) Wiêc có¿ Ty tu widzisz obrazaj¹cego uczucia? Czy to ze narzêdzie zbrodni bardziej jest cho³ubione niz czowiek? Jeœli tak - przeciez nikt ci nie kaze cholubiÌ krzy¿a. A jesli robisz coœ wbrew swoim uczuciom - to dlaczegózto wysuwasz pretensje do mnie, który jedynie nazywa rzeczy bez ogródek. Krzy¿ jest symbolem tego, co zostaje z cz³owieka, gdy oddziela siê od swiadomoœci ..co polega na t³umieniu pewnych przeplywow energii, informacji i percepcji. Krzyz Symbolizuje wypatroszone cialo, duszê i pewien zakres dawkowanej energii zpreparowanego nieKompletnego paliwa zyciowego, jaki jest mu dawany o ile jest grzecznym zombie, który nie zadaje niezrêcznych pytaù, a zadawala siê alogicznymi wymówkami. A to co ? Sugerujesz ¿e ludzie którzy je¿dz¹na spotkania m³odych w Lednicy to jacyœ g³upole ? wk³adasz wszystkich do jednego worka ? To jest obra¿anie ludzi o innych pogl¹dach religijnych ni¿ ty . Sugerujê ze sa podmiotem manipulacji. S¹ wprowadzani w b³ad. Osoba, która mialem sposobnoœÌ obejrzec w relacji tv tr¹cia³a napompowniem pozornymi ideami i wykazywa³a systemow¹ bezrefleksyjnoœÌ. Nie wiem, czy sa g³upolami.. to Ty powiedzia³aœ. Wiesz, tam zbudowano przyjemn¹ atmosferê i ludzie dobrze siê bawili w swoim gronie.. ale szerszy kontekst w jakim zostali u¿yci poza ich œwiadomosci¹.. hmmm Po za tym link który wstawi³eœ nie ma nic wspólnego z teatrem Roma, zawiera chamskie treœci i nie musia³eœ go cytowaÌ na forum. Nie wiem jak innym ,ale mnie siê to nie podoba Ma o tyle, ze mówi o celu sprzedarzy ROMY, jako przekierowanie œrodkówna Œwiatynie Opatrznosci, Oraz zajmuje sie identyfikacj¹ frazy stanowi¹cej jej nazwê. (przekierowanie œrodków).[/quote] Chamskie twoim zdaniem treœci wyedytowalem. Zapisa³am sobie ten twój post ,bo wiem ¿e lubisz zmieniaÌ nie dodaj¹c s³owa "edit." Skoro lubisz kolekcjonowac chamskie w Twoim odczuciu rzeczy.. Tak, czêsto zmieniam niedodjac "edit" w czasie powstawania postu, doprecyzowania. Czasem to trwa kilka dni. Jednak zauwa¿, ze zasadniczo nie zmieniam jego treœci sensów i znaczeù, a jedynie dobór s³ownictwa lub uzupe³nienia, które przychodz¹ w trakcie. Pewnie znowu bêdziesz biadoli³ ¿e siê czepiam, zostawiam wiêc twoj post ( nie wywalam do œmietnika) niech zadecyduje Darek. Biadolê ¿e siê czepiasz. Nie ma powodów do œmietnika. Zauwa¿ , ¿e pojêcie "urazanie uczuÌ" dotyczy nie tylko "nieTYKALNEJ" jedynie s³usznej religii, ale tak¿e i moich uczuÌ i kazdego uczestnika.przykladowoMoim zdaniem, jesli przyk³adowo zlodziej czuje siê urazony, za nazwanie go z³o dziejem, pomimo ze ukrad³ - to ura¿eniem uczuÌ okradzionego bêdzie zabraniaÌ mu wypowiedzenia siê w tej kwestii. I to podwójnym. Chyba siê ze mn¹ zgodzisz, ¿e wyj¹tkowo perfidnym. (niedoœc ¿e straci³, to jeszcze ma niby serwowaÌ wyrazy uznania, ze jego dobra wyniesiono w miejse "ich lepszej u¿ytecznoœci" albo "przeznaczenia"  ?) To co piszesz Phi jest przekodowaniem dawnych prawdziwych wzorców. Mo¿liwe, Kiara. Ja podajê alternatywne znaczenie, które te¿ tam jest zawarte. Sprawa dotyczy pojêc i œwiata dipolarnego. Wiêc s¹ one nieodl¹czne. œwiêciÌ - pochodzi prawdopodobnie od œwiecic, œwietliÌ, wiêc jest to w jakiœ sposób powi¹zane z "efektem mi³oœci" Niemniej duch œwietlny pozostaje swietlny dopuki ktoœ go nie uœpi poprzez róznorakie rytualy uœwiecania, uœwietniania i inne rytua³y, które per expirience i z prespektywy czasu oraz ich skutków kojarza siê ze zciemnianiem.
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 12, 2011, 12:10:44 wysłane przez PHIRIOORI »
|
|
|
|
|
Kiara
Gość
|
 |
« Odpowiedz #12 : Lipiec 12, 2011, 15:34:16 » |
|
Mnie œwiat³oœÌ kojarzy siê z jasnoœci¹ , a ciemnoœÌ z brakiem œwiat³a. Dla mnie to nie to samo patrzeÌ w s³oùce lub i widzieÌ jasnoœÌ , lub patrzeÌ w ciemnoœciach i widzieÌ mrok. Tak samo i rozœwietlanie i œciemnianie to dwie ró¿ne czynnoœci daj¹ce inne efekty nie ma miêdzy nimi znaku równoœci. Kiara
|
|
|
|
|
|
|
arteq
Gość
|
 |
« Odpowiedz #13 : Lipiec 12, 2011, 19:44:28 » |
|
Nic nie sugerujê. Zajrzyj na cmenta¿. tak, niektórzy maj¹ zajrzeÌ na cmentarz, a niektórzy do s³ownika ortograficznego... Tam na Ciele kazdego niemal masz wibit¹ chragiew trofeum. A wiêc Krzy¿ jest nierozerwalnie zwiazany ze ŒMIERCI¥. Zreszt¹ ca³y mit o Jezusie te¿ o zbrodni omawia. Mi przede wszystkim krzy¿ kojarzy siê o odnow¹, zwyciêstwem, chwa³¹, poœwiêceniem i mi³oœci¹. Owszem przywo³uje myœli tak¿e o œmierci, lecz tak¿e nierozerwalnie z jej pokonaniem i zmartwychwstaniem. A skoro jest trup - jest i zbrodnia. (osobiscie nie dajê wiary w tak niedorzeczne teorie jak "smierc naturalne" - Cz³owiek z NATURY nie jest œmiertelny) to s¹ wy³¹cznie TWoje przemyslenia, dodatkowo - jak widaÌ dooko³a - niewiele maj¹ wspólnego z rzeczywistoœci¹. Wiêc có¿ Ty tu widzisz obrazaj¹cego uczucia? a np. tutaj i nie tylko uczucia, ale tak¿e osoby: Tam szkol¹ imho niez³e betony i niedorozwój na wzory do nasladowania No chyba, ¿e nic obraŸliwego nie widzisz w okreœlaniu kogoœ betonem i niedorozwojem, a wtedy, jak rozumiem - nie bêdziesz mia³ nic przeciwko temu aby i do Ciebie siê zwracaÌ w ten sam sposób. Jakbys znowu mia³ zamiar siê wiÌ to proszê o odpowiedŸ na dwa pytania w nawi¹zaniu do Twojej opinii: kto szkoli? kogo szkoli? Krzyz Symbolizuje wypatroszone cialo, duszê i pewien zakres dawkowanej energii zpreparowanego nieKompletnego paliwa zyciowego, jaki jest mu dawany o ile jest grzecznym zombie, który nie zadaje niezrêcznych pytaù, a zadawala siê alogicznymi wymówkami. Znowu to s¹ jedynie Twoje... dziwne skojarzenia i twierdzenia. Sugerujê ze sa podmiotem manipulacji. S¹ wprowadzani w b³ad. Masz prawo wyraziÌ takow¹ opiniê - mi³o by³oby gdybyœ jeszcze spróbowa³ j¹ uzasadniÌ. Jak widaÌ jest ogromna przestrzeù pomiêdzy wyra¿eniem w ten sposób opinii i u¿yciu danych s³ów a wyzywaniem kogoœ od betonów i niedorozwojów. Moim zdaniem, jesli przyk³adowo zlodziej czuje siê urazony, za nazwanie go z³o dziejem,pomimo ze ukrad³ - to ura¿eniem uczuÌ okradzionego bêdzie zabraniaÌ mu wypowiedzenia siê w tej kwestii. I to podwójnym. Chyba siê ze mn¹ zgodzisz, ¿e wyj¹tkowo perfidnym. Nie podoba mi siê wycieranie sobie gêby wolnoœci¹ wypowiedzi i wyra¿ania opinii gdy po prostu dochodzi do zwyk³ego l¿enia. Z³odziejstwo wypada³oby najpierw udowodniÌ - lub bezpoœrednio po wyra¿eniu takowej opinii - w przeciwnym razie jest to oszczerstwo b¹dŸ pomówienie. I ma³a uwaga formalna Phi - pamiêtam, ¿e okreœlenie kogoœ mianem betonu (podobnie jak niedorozwojem) nie by³o tolerowane na forum - i polecia³y za to ostrze¿enia... Je¿eli coœ w miêdzyczasie siê zmieni³o to proszê modów/admina o informacjê.
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 12, 2011, 19:45:24 wysłane przez arteq »
|
|
|
|
|
PHIRIOORI
Gość
|
 |
« Odpowiedz #14 : Lipiec 12, 2011, 21:38:16 » |
|
Odniosê siê jedynie do tego: ..trojako.. to s¹ wy³¹cznie Twoje przemyslenia, dodatkowo - jak widaÌ dooko³a - niewiele maj¹ wspólnego z rzeczywistoœci¹. Gratuluje spostrzegawczoœci: Po napisaniu tu przeze mnie ponad 1,5 kilo postów, zalapaleœ , zenie pisze dyktanda. Skoro ja piszê - to sa moje. A ty piszesz nieswoje? Wiêc czyje? Pod czyje dyktando piszesz ty? pozatym nie tyle "przemyœlenia" - co obserwacje. Stara³em sie tu podac to, co jest efektem percepcji. "Jak widac dookola" ..maj¹ wiecej ni¿ myœlisz wspolnego z rzeczywistoœci¹.  Nie obraŸ siê , ale ¿eby Ci to unaocznic zaryzykuje stwierdzenie, ¿e istnieje wysokie prawdopodobieùstwo, ¿e ty nigdy na oczy Cz³owieka nie widzia³eœ (ale to kwestja pojêciownika i terminologii).
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 12, 2011, 22:30:17 wysłane przez PHIRIOORI »
|
|
|
|
|
Kiara
Gość
|
 |
« Odpowiedz #15 : Lipiec 12, 2011, 21:58:41 » |
|
Ktoœ tu mówi o dowodach na coœ ? Co za hipokryzja? WiêkszoœÌ Twoich twierdzeù arteq oparta jest na przypuszczeniach bez ¿adnych dowodów na nic. I bez tych dowodów padaj¹ bardzo konkretne oskar¿enia. Czekaj¹ce na w³aœciwy dla siebie czas. Bowiem opieranie swoich twierdzeù na ; jedna pani drugiej pani powiedzia³a coœ na ucho.... nie stanowi ¿adnego dowodu na nic!No i nie myœl ze ta pani poprze Twoje forumowe pisanki , to nie ten typ, o nie. Kiara  ps. Krzy¿ propagowany przez KRK zawsze kojarzy siê ze œmierci¹ z ukrzy¿owaniem , z cierpieniem , bólem , mêczeùstwem z koùcem ¿ycia. I tu nic nie pomo¿e usi³owanie przekodowania tego tragicznego symbolu. Istotnie jest to symbol pozbawienia kogoœ w okrutny sposób energii ¿ycia ( d³ugie konanie na krzy¿u), bowiem gdy Dusza opuœci cia³o fizyczne i zerwie ³¹cz¹ca je z nim "niÌ ¿ycia definitywnie , nigdy do niego nie wraca. A mo¿e wrócimy do g³ównego tematu? Teatr Roma? Mam zdjêcie , otrzyma³am je od kogoœ ale jest kiepskie jakoœciowo , jednak je wklejê jutro i poczekamy na nastêpne lepsze. Elewacja ma typowo masoùsk¹ symbolikê , zobaczycie jutro.
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 12, 2011, 22:09:36 wysłane przez Kiara »
|
|
|
|
|
arteq
Gość
|
 |
« Odpowiedz #16 : Lipiec 12, 2011, 22:43:32 » |
|
WiêkszoœÌ Twoich twierdzeù arteq oparta jest na przypuszczeniach bez ¿adnych dowodów na nic. I bez tych dowodów padaj¹ bardzo konkretne oskar¿enia. Podajê mocn¹ argumentacjê, nie uciekam od odpowiedzi na pytania i dyskusjê jak to Ty czynisz, tak¿e dzisiaj w dyskusji z Ptakiem. Na konkretne zarzuty - np. ¿e pomawia³aœ mnie, ¿e Twoja "wiedza" w wielu przypadkach k³amie - podawa³em dowody, fakty. Bowiem opieranie swoich twierdzeù na ; jedna pani drugiej pani powiedzia³a coœ na ucho.... nie stanowi ¿adnego dowodu na nic! No i nie myœl ze ta pani poprze Twoje forumowe pisanki , to nie ten typ, o nie. Nie, nie opieram swoich opinii na plotkach, a co najmniej na bezpoœrednich relacjach osób bior¹cych udzia³ w dany zdarzeniu. I nieco pud³o - bo pewne "pisanki" - jak raczy³aœ to okreœliÌ - opieram NA podstawie informacji, a nie snujê przypuszczeù oczekuj¹c na ich potwierdzenie. Nie pisze za plecami - masz mo¿liwoœÌ skomentowania i odniesienia siê do moich spostrze¿eù - je¿eli uwa¿asz ¿e Ciê pomawiam - wska¿ w czym. Dziwnym jest, ¿e unikasz odpowiedzi na wprost zadane pytanie - "nie bêdê mówi³a", a z drugiej strony... tak chêtnie zarzucasz nieprawdziwoœÌ informacji. Kiaro, nie jestem idiot¹, umiem obserwowaÌ i dostrzegaÌ treœci wypowiedziane pomiêdzy s³owami. Trzymanie siê nawzajem w szachu nie bêdzie trwa³o wiecznie, jak widaÌ taki uk³ad przecieka. ps. Krzy¿ propagowany przez KRK zawsze kojarzy siê ze œmierci¹ z ukrzy¿owaniem , z cierpieniem , bólem , mêczeùstwem z koùcem ¿ycia. Ale¿ nie negujê, ¿e i takie myœli mog¹ siê wi¹zaÌ z krzy¿em. Wyrazi³em jedynie opiniê, ¿e jest to jeden ze sk³adników i to o mniejszym wydŸwiêku i sile ni¿ zmartwychwstanie, zwyciêstwo i radoœÌ. Je¿eli Ty kojarzysz krzy¿ wy³¹cznie ze œmierci¹ - ok, masz przecie¿ do tego prawo. Lecz jest to zawê¿ony ogl¹d. Zdjêcie Romy - Kiaro a nie mo¿esz sam strzeliÌ fotki?
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 12, 2011, 22:48:32 wysłane przez arteq »
|
|
|
|
|
Kiara
Gość
|
 |
« Odpowiedz #17 : Lipiec 12, 2011, 23:31:45 » |
|
Niestety arteq opierasz swoje twierdzenia na plotkach i nie masz na nic ¿adnych dowodów , naprawdê ¿adnych. Ca³y czas s¹ to tylko zakulisowe ploty i nic wiêcej. Nawet w swoich licznych pisankach dowodów nie przedstawiasz na nic, opierasz twierdzenia jak to piszesz na" czytaniu miêdzy wierszami... " mo¿na takich argumentów u¿ywaÌ jedynie w towarzyskich dyskusjach a nie w twierdzeniach argumentuj¹cych k³amstwa lub prawdy. Po raz kolejny , nie mam obowi¹zku zaspakajania niczyjej ciekawoœci co gdzie , kiedy i jak robi³am. Jasne? Takie wymuszania pomimo odmowy œwiadcz¹ bardzo Ÿle o osobach to czyni¹cych. Usi³owanie na si³ê wdzierania siê w cudz¹ prywatnoœÌ nie muszê komentowaÌ? Nit mnie w ¿adnym szachu nie trzyma , bo nie ma czym. A to ¿e ja nie ujawniê ¿adnej informacji na temat prywatnoœci El¿biety ( o której wiedzê potwierdzon¹ posiadam , to inna sprawa. Nie powinna czuÌ siê "trzymana w szachu " jak piszesz. Nie ja jestem od rozliczania i os¹dzania cudzych ¿yÌ cudzych sukcesów i pora¿ek. Ka¿dy ma prawo do swoich sekretów , swojej prywatnoœci. On i tylko on decyduje co che powiedzieÌ publicznie a czego nie i czym nie chce siê dzieliÌ z nikim. Zwyczajnie nie mam takiego zwyczaju wykorzystywaÌ tej informacji przeciw komuœ i upubliczniaÌ jej nigdzie. Gdy ktoœ mnie obdarowa³ zaufaniem , staram siê nie niszczyÌ tego daru pomimo i¿ mój zosta³ zniszczony. Wolê wycofaÌ siê z sytuacji , stan¹Ì daleko od niej ni¿ grzebaÌ w cudzych mocach i niemocach , s³aboœciach, wzlotach i upadkach. Potrafisz to zrozumieÌ? Mo¿e w koùcu do Ciebie to dotrze i¿ nie zni¿am siê do nieetycznych rozgrywek nawet gdy s¹ takimi argumentami prowadzone przeciwko mnie. Nie i koniec! I jeszcze jedno nie ma ¿adnego dowodu na œmierÌ i zmartwychwstanie niczyje , nie ma.Czym innym jest wiara w mity a czym innym popieranie mitów dowodami. Skoro nie ma dowodów na zdarzenie krzy¿ KRK nie mo¿e byÌ symbolem zdarzenia , które nie zaistnia³o. Mo¿e byÌ symbolem chêci wiary w coœ ale nie dowodem potwierdzaj¹cym t¹ wiarê. Kiara  ps. Nie mogê sama zrobiÌ zdjêcia , bo nie jestem teraz w Polsce.
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 12, 2011, 23:41:00 wysłane przez Kiara »
|
|
|
|
|
arteq
Gość
|
 |
« Odpowiedz #18 : Lipiec 12, 2011, 23:49:51 » |
|
Kiaro, spokojnie poczekajmy a¿ przyjdzie kolejny "prorokowany" przez Ciebie czas i znowu zweryfikujemy Twoje zapewnienia - jak np. te w myœl których wszystko co oparte na k³amstwie mia³o upaœÌ do koùca 2009 r (i religie równie¿). Nie powiedzia³em, ¿e trzymacie siê w szachu z El¿biet¹... s¹ przecie¿ inne osoby które po bli¿szym zapoznaniu z Tob¹ zdecydowa³y siê przerwaÌ "za¿y³oœci". I nie dam siê nabraÌ na to, ¿e milczysz wspania³omyœlnie bo... nie chcesz ujawniaÌ jakiœ informacji i kimœ, moim zdaniem powód jest zupe³nie inny - strach przed zdemaskowaniem. O Twoich zachowaniach pisze równie¿ w oparciu o swoje ¿ycie np. kiedy zarzuca³aœ mi, ¿e jestem na innym forum jakimœ Lazarem, czy te¿ socjotechnikiem, wreszcie bojówk¹ KK - za du¿o tych pude³ jak na osobê z "wiedz¹" i wyczuwaniem wibracji... Co dla Ciebie by³oby wystarczaj¹cym dowodem, nawet poœrednim na zmartwychwstanie Jezusa? Czy istnieje coœ takiego? Rozumiem, ¿e cuda - np. uzdrowienia, doœwiadczenia innych ludzi - ich œwiadectwa, nag³e zwroty w ¿yciu poprzedzone modlitw¹ do Jezusa nie s¹ dla Ciebie nawet mocn¹ poszlak¹ na boskoœÌ Jezusa, tak? Za to s³owa jakiegoœ Wojtka w zupe³noœci wystarczaj¹ce...
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 12, 2011, 23:52:42 wysłane przez arteq »
|
|
|
|
|
Kiara
Gość
|
 |
« Odpowiedz #19 : Lipiec 13, 2011, 00:19:30 » |
|
" Wiesz" na mój temat wiêcej ode mnie! No có¿ mo¿e jakiœ prorok jesteœ? Czy masz dowody na wszelakie swoje twierdzenia? Je¿eli nie? S¹ to kolejne Twoje pomówienia. Nie upublicznia³am i nie upubliczniam ¿adnych powierzonych mi cudzych sekretów.Nie mam takich zwyczajów , co jak widaÌ Tobie w g³owie siê nie mieœci. Nie mam niczego do demaskowania w moim ¿yciu , ¿yczê ka¿demu by prze¿y³ tak godnie i w sposób prawy swoje jak ja w³asne pomimo wielu , a nawet bardzo wielu ¿yciowych trudnoœci. Nie mam nic takiego w moim ¿yciu , czego powinnam siê wstydziÌ ni przed sob¹ ni przed nikim innym. Jestem zwyk³ym Cz³owiekiem i jak ka¿dy omylnym , nie doskona³ym. I to koniec spowiedzi. Nie ma ¿adnych dowodów na zmartwychwstanie Jezusa , nie ma i nigdy nie by³o. Ro¿ne cudowne uleczania na wskutek modlitw , mog¹ byÌ dowodem uleczeù modlitewnych , póki co tak to nazwijmy. A s¹ pobudzenia wiar¹ w coœ.... w³asnego systemu odpornoœciowego , który powoduje nawet b³yskawiczne uzdrowienia i nic wiêcej. Jest to przes³anie energii w miejsce chore , które ona leczy. Dlaczego ludzie myœl¹ inaczej? Manipulacja informacjom , lub brak wiedzy na temat u ludzi. To ludzka wiara czyni cuda , ludzka energia kierowana w chore miejsca je uzdrawia , ludzie te "cuda"czyni¹ to sobie sami. Kiara 
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 13, 2011, 08:58:51 wysłane przez Kiara »
|
|
|
|
|
arteq
Gość
|
 |
« Odpowiedz #20 : Lipiec 13, 2011, 00:27:49 » |
|
Tak Kiaro, zapominasz jednak, Âże duÂżo cudĂłw dzieje siĂŞ gdy modlÂą siĂŞ najbliÂżsi - bez wiedzy uzdrawianego. tego nie da siĂŞ zgoniĂŚ na pobudzanie wÂłasnego organizmu czy efekt placebo... Tak, to ludzka wiara czyni cuda - wiara przekÂładana przez Boga na efekty: "to Twoja wiara CiĂŞ uzdrowiÂła" czy teÂż: "gdybyÂście mieli wiarĂŞ jak ziarnko gorczycy..."
Kiaro, nie wiem wiĂŞcej, ale wydaje mi siĂŞ, Âże widzĂŞ (jak tez i wiele innych osĂłb) to czego Ty nie chcesz dostrzec u siebie - z roÂżnych powodĂłw. Jedyne czego wÂłaÂśnie nie jestem do koĂąca pewien - to precyzyjnego okreÂślenia powodĂłw tego osÂłabienia wzroku...
Darek, czy móg³byœ ostatnie posty przenieœÌ... chyba najlepiej do "wyraŸ siebie" i przepraszam za naba³aganienie.
|
|
|
|
|
|
|
Kiara
Gość
|
 |
« Odpowiedz #21 : Lipiec 13, 2011, 01:33:10 » |
|
To o czym mówisz jest znane , jest to przesy³ka energii na odleg³oœÌ , to nic nowego. Bardzo du¿o uzdrawiaczy stosuje t¹ metodê do leczenia , s¹ te¿ ludzie , którzy wykorzystuj¹ j¹ w bardzo nieprawy sposub. Cz³owiek , kochaj¹cy drugiego Cz³owieka jest w stanie skumulowaÌ w sobie takom dawkê mi³oœci i przes³aÌ j¹ drugiemu Cz³owiekowi by go natychmiastowo uzdrowi³a. I dzieje siê to natychmiastowo , modlitwa s³u¿y w tym wzglêdzie do koncentracji myœli na zamierzanym czynie , czyli skupiania energii. Wierz mi ¿e wiem o czym piszê , gdy¿ jakieœ dwadzieœcia kilka lat temu ( nie posiadaj¹c dzisiejszej wiedzy) sama to zrobi³am. Uratowa³am ¿ycie mojej chorej na raka trzustki siostrze modl¹c siê prawie ca³¹ noc przed jej porann¹ operacj¹. Jej m¹¿ jest lekarzem poinformowa³ mnie szczegó³owo o jej stanie i konsekwencjach tej operacji. A ja nie chcia³am ¿eby umar³a tak m³odo. Mia³am do dyspozycji moj¹ mi³oœÌ do niej wiarê w Boga i moj¹ modlitwê. Sta³o siê zgodnie z moj¹ proœb¹ wszystko , z dowodem na to i¿ by³ to skutek mojej modlitwy. Moja siostra ¿yje i jest zdrowa. Przypadek ten jest udokumentowany w medycznych opisach i zanotowany w "Ewenementach medycznych " z tamtych czasów. Owszem by³ to dla mnie "cud" i jest nadal , ale obecnie , to cud którego istnienie rozumiem , wiem jak siê dzieje i wiem i¿ zale¿ny jest od energii ¿yciowej zarówno osoby chorej jak i prosz¹cej o chor¹. Jest to kumulacja energii ¿ycia , któr¹ przekazujemy choremu miejscu ( chore pozbawione energii) by mog³o dokonaÌ regeneracji swojej. Naprawdê nic wiêcej. Jednak uczciwie dodaÌ trzeba i¿ Energie zaœwiatowe wielkoœci Jezusa te¿ proszone mog¹ wspieraÌ taki akt , jednak musz¹ byÌ to naprawdê Energie o olbrzymim potencjale , nie astralne. Bo Energie astralne korzystaj¹ z ludzkiej energii do swojego istnienia. Dodam tylko i¿ nie ka¿dego mo¿na uratowaÌ , nie ka¿dego wyleczyÌ i ¿e zawsze decyduje o tym Stwórca , ale równie¿ Dusza chorej osoby musi zgodziÌ siê na taki akt by , byÌ mog³o wyleczone jej cia³o. Kiara  ps. Dobrze ¿e chocia¿ szczerze mówisz i¿ wydaje Ci siê ¿e widzisz.... na szczêœcie nikt zewnêtrznie nie jest w stanie zburzyÌ niczego wewnêtrznego we mnie swoimi odczuciami z przestrzeni wydaje mi siê..... , lub mam wra¿enie.....
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 13, 2011, 01:37:42 wysłane przez Kiara »
|
|
|
|
|
between
Gość
|
 |
« Odpowiedz #22 : Lipiec 13, 2011, 08:01:12 » |
|
 oj, jak dzieci, jak dzieci. Prêdzej czy póŸniej ka¿da dyskusja, która chocia¿ delikatniuteùko tr¹ci strunê pt: "religia" przeobra¿a siê we wci¹gaj¹cy wszystkich i wszystko wir. Niestety, niemo¿noœÌ zobaczenia tego co wy¿sze jest cech¹ przynale¿n¹ ka¿demu. Jak siê siedzi w ciemnej d...pie i siê nie wie, ¿e to d..a, to wydaje siê, ¿e to ca³y œwiat. A siê nie wie dlatego, bo cz³owiek wierzy we wszystko oprócz w³asnej ignorancji. Ciasnota horyzontów + misja do spe³nienia + przekonanie o tym, ¿e siê zjad³o wszystko rozumy = ciê¿ka do wytrzymania mieszanka. Jedno mi siê jeszcze tylko nasuwa. Ci, którzy próbuj¹ np. dyskutowaÌ w wyznawcami KK czy innych religii niech pamiêtaj¹ ¿e stoi za tym si³a o wiele wiêksza ni¿ im siê wydaje. I rzeczowe argumenty, logika itp zupe³nie nie maj¹ sensu ani zastosowania. Argumentami i logik¹ mo¿na dotrzeÌ do ludzkiego umys³u. Nie-ludzki jest zupe³nie na to obojêtny. Chodzi mu o coœ innego. Ci, którzy stoj¹ po stronie KK niech pamiêtaj¹ z kim zawarli sojusz. Wydaje siê wam, ¿e to dobry interes i ¿e ju¿ tam szykuj¹ nagrodê. Tak, interes dobry. Ciekawe tylko dla kogo. ot, moich parê s³ów z widowni... tzn z ciemnej d...y. pozdro ps. ka¿dy œwiat w pewnym momencie oka¿e siê ciemn¹ d..¹.
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 13, 2011, 08:08:35 wysłane przez between »
|
|
|
|
|
ptak
Gość
|
 |
« Odpowiedz #23 : Lipiec 13, 2011, 09:17:16 » |
|
ps. kaÂżdy Âświat w pewnym momencie okaÂże siĂŞ ciemnÂą d..Âą. Between, co za ciemna wizja? 
|
|
|
|
|
|
|
PHIRIOORI
Gość
|
 |
« Odpowiedz #24 : Lipiec 13, 2011, 09:18:49 » |