Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 12:37:21

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: [1] 2 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Dlaczego teatr ROMA?????  (Przeczytany 27864 razy)
0 u¿ytkowników i 4 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Kiara
Go¶æ
« : Lipiec 10, 2011, 08:52:15 »

Teatr Roma to bardzo interesuj±ce miejsce ( kto jeszcze nie widzia³ jego obecnej zewnêtrzno¶ci , warto zobaczyæ) po³o¿ony na osi , której g³ównym - centralnym punktem jest Pa³ac kultury.
Pó³nocno po³udniowa to dawne dwa obiekty nale¿±ce do KRK , czyli bezpo¶rednio do Watykanu by³ nim Teatr Roma i Ko¶ció³ Wszystkich ¦wiêtych.
Warto wej¶æ w historiê tego miejsca , oj warto , warto....
Na pocz±tek o sprzeda¿y Teatru Roma.

Ratusz kupi Teatr Roma od ko¶cio³a?
Aleksandra Krzy¿aniak-Gumowska, dziob
2005-11-24, ostatnia aktualizacja 2005-11-25 00:00
Miasto chce kupiæ od kurii warszawskiej gmach przy Nowogrodzkiej 49 z Teatrem Roma. W czwartek na transakcjê zgodzi³a siê Rada Warszawy. Zarobione pieni±dze Ko¶ció³ przeznaczy na budowê ¦wi±tyni Opatrzno¶ci Bo¿ej
Budynek przy Nowogrodzkiej zbudowano przed II wojn± ¶wiatow±. Dosta³ imiê Papie¿a Piusa XI. Prócz Romy mie¶ci siê w nim Warszawska Opera Kameralna, lecznica Zwi±zku Artystów Scen Polskich oraz instytucje ko¶cielne (m.in. S±d Metropolitalny Warszawski, hotelik dla ksiê¿y, biura Fundacji ¦wi±tyni Opatrzno¶ci Bo¿ej i zgromadzenie Sióstr S³u¿ebniczek Wielkopolskich).

Na budynek kurii miejskie biuro teatru i muzyki ju¿ dawno ostrzy³o sobie zêby. - Chcemy uregulowaæ sprawy w³asno¶ci wszystkich naszych teatrów, ¿eby op³aca³o siê inwestowaæ w remonty. Rozmowy z Ko¶cio³em toczymy te¿ na temat Teatru Wspó³czesnego. Planujemy te¿ kupienie Komedii i Teatru Rozmaito¶ci. Wszystkie budynki wymagaj± renowacji, ale nie bêdziemy ³o¿yæ pieniêdzy na czyj±¶ w³asno¶æ - mówi Janusz Pietkiewicz, dyrektor biura.

Nieoficjalne negocjacje z Ko¶cio³em tocz± siê od roku. Oficjalne rozpoczn± siê dopiero wtedy, gdy kuria dostanie od Watykanu zgodê na sprzeda¿ nieruchomo¶ci (wszystkie transakcje powy¿ej 1 mln dol. musi zaakceptowaæ Stolica Apostolska). Jak napisa³a "Rzeczpospolita", miasto zap³aci za budynek Teatru Roma 50 mln z³. - W rzeczywisto¶ci damy znacznie mniej - zdradza dyrektor Pietkiewicz.

Kuria uzyskane ze sprzeda¿y pieni±dze planuje przeznaczyæ na budowê ¦wi±tyni Opatrzno¶ci Bo¿ej w Wilanowie. Na postawienie jej w stanie surowym potrzeba jeszcze 35 mln z³. Do tej pory w prace w³o¿ono ju¿ dwadzie¶cia kilka milionów. - Wszystkie pieni±dze pochodz± z ofiar wiernych. Budujemy na tyle, na ile one pozwalaj±. Zakoñczenie stanu surowego planujemy na luty 2008 r. - mówi ks. Bohdan Leszczewicz nadzoruj±cy prace. - W koñcu Licheñ budowano kilkana¶cie lat, £agiewniki kilka. Spo³eczeñstwo nie jest bogate, a nasi ekonomi¶ci powiedzieli, ¿e kredyt siê nie op³aca. Staramy siê wiêc szukaæ innych ¼róde³ finansowania.

Kanclerz kurii ks. pra³at Grzegorz Kalwarczyk mówi jednak, ¿e sprawa sprzeda¿y budynku Romy nie jest jeszcze przes±dzona. Wszystko zale¿y od decyzji Watykanu oraz od tego, czy Ko¶ció³ nie znajdzie innej mo¿liwo¶ci finansowania budowy.

http://wiadomosci.gazeta.pl/kraj/1,34309,3033013.html

ps. Dodaæ warto bo dziwne to bardzo , ale uwa¿nie czytaj±cy zrozumiej±.....

http://www.racjonalista.pl/forum.php/s,423918

perun (2091 punktów)
>Emitowane ju¿ sporo czasu temu, widzia³em w telewizji i by³em zbulwersowany, ale nie mog³em szybko
>znale¼æ w internecie, wiêc równie szybko o sprawie zapomnia³em.
Mam co¶ podobnego . Podaje za FiM . Teatr Roma wystawi³ spektakl ,,Tuwim dla doros³ych ,, Teatr zastosowa³ równie¿ autocenzure w tek¶cie wiersza Tuwima:

,,Ca³ujcie mnie wszyscy w dupe ,, Znikne³a zwrotka
,, I wy glêdziarze i bajdury .
Ci±gn±cy z nieba grub± rente
O , ³apiduchy z Jasnej Góry .
Z Góry Kalwarii parchy ¶wiête ......itd

J. Tuwim.

Równie¿ za redaktorem M. Szenbornem nie pojmujê , z jakiej wyskoko¶ci trzeba waln±æ pyskiem w ko¶cieln± posadzkê , ¿eby niby w wolnej Polsce robiæ to samo , co robiono w najczarniejszym okresie PRL ... Wtedy przynajmniej ojciec Stalin wysy³a³ na wczasy za Ural ...ale dzisiaj chyba wielki bia³y ojciec nie ma ju¿ takich mo¿liow¶ci , a mimo to ....ech tylko dodaæ za Tuwimem
,, I wy , o których zapomnia³em .
 Lub pomin±³em was przez lito¶æ .....,,

Ja nie mam lito¶æ wiêc podaje za wiki , ¿e dyrektorem tego ko³chozu jest towarzysz Wojciech Kêpczyñski

Warto przeczytaæ o teatrze Roma równie¿ post w "Sekrety Pa³acu Kultury"

http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=5646.25

Ale dlaczego to wszystko..... Co¶?

Ps. Kto znajdzie zdjêcie obecnej zewnêtrznej elewacji teatru "Roma" w Warszawie  , lub je ma proszê o wklejenie. Jest bardzo ciekawe symbolicznie , jako¶ nigdzie nie mogê go znale¼æ w necie.
S± stare przed sprzedaniem  go i remontem.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 16, 2011, 10:08:34 wys³ane przez Kiara » Zapisane
east
Go¶æ
« Odpowiedz #1 : Lipiec 10, 2011, 19:51:09 »

Polecam ca³y wiersz Tuwima o którym mowa powy¿ej 
http://www.eioba.pl/a/1rg5/calujcie-mnie-wszyscy-w-dupe-wiersz-j-tuwima

U¶miech
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #2 : Lipiec 10, 2011, 21:34:17 »

Polecam ca³y wiersz Tuwima o którym mowa powy¿ej 
http://www.eioba.pl/a/1rg5/calujcie-mnie-wszyscy-w-dupe-wiersz-j-tuwima

U¶miech

Dodam tylko Julian Tuwim by³ ¯ydem.

"Julian Tuwim (ur. 13 wrze¶nia 1894 w £odzi, zm. 27 grudnia 1953 w Zakopanem) – polski poeta, pisarz, autor wodewili, skeczy, librett operetkowych i tekstów piosenek, ¿ydowskiego pochodzenia,......"

http://pl.wikipedia.org/wiki/Tuwim

Kiara U¶miech U¶miech
« Ostatnia zmiana: Lipiec 10, 2011, 21:35:11 wys³ane przez Kiara » Zapisane
east
Go¶æ
« Odpowiedz #3 : Lipiec 10, 2011, 22:00:19 »

No có¿ , Tuwim by³ kim¶ wiêcej ni¿  ¯ydem ,a ju¿ na pewno nie by³ zbyt poprawnym ¯ydem pisz±c takie strofy :
Izraelitcy doktorkowie,
Widnia, ¿ydowskiej Mekki, flance,
Co w Bochni, Stryju i Krakowie
Szerzycie kulturaln± francê !
Którzy chlipiecie z “Naje Fraje”
Sw± intelektualn± zupê,
M±drale, oczytane faje,
Ca³ujcie mnie wszyscy w dupê.

(..)Item Syjontki palestyñskie,
Haluce, co lejecie tkliwie
Starozakonne ³zy kretyñskie,
¯e “szumi± jod³y w Tel-Avivie”,
I wszechs³owiañscy marzyciele,
Zebrani w malownicz± trupê
Z byle mistycznym kpem na czele,
Ca³ujcie mnie wszyscy w dupê.

Tuwimie, Twoje notowania u mnie wzros³y znacznie dziêki temu wierszowi U¶miech . Na takie uwolnienie siê od zmór do dzi¶ trawi±cych ludzkie egotyczne umys³y nie ka¿dy mia³by si³ê . Ani wtedy, ani dzi¶.
Betti
Go¶æ
« Odpowiedz #4 : Lipiec 11, 2011, 16:18:56 »

teatr Roma

http://pl.wikipedia.org/wiki/Teatr_Muzyczny_Roma
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #5 : Lipiec 11, 2011, 17:11:40 »

Dziêki , ale to zdjêcie jest ju¿ od kilku lat nie aktualne. Bowiem by³ zrobiony kilka lat temu remont , obecnie jest zupe³nie inna fasada.
Bardzo interesuj±ca symbolicznie.

Mo¿e kto¶ z Warszawiaków zrobi zdjêcie i je zamie¶ci?

Bowiem nawet zdjêcie satelitarne tego obiektu jest niedostêpne. Jak dla mnie to trochê dziwne.

Kiara U¶miech U¶miech
« Ostatnia zmiana: Lipiec 11, 2011, 17:12:00 wys³ane przez Kiara » Zapisane
PHIRIOORI
Go¶æ
« Odpowiedz #6 : Lipiec 11, 2011, 18:04:43 »

to ja z innej beczki:

Tkany z Vaty za³apuje ¿e AMOR (Mi³osc) <> ROMA

..niekoniecznie zaliczy akcje zwy¿kowe,
wiêc gdy akcje poleca na ³eb na szyjê, chcia³by mieæ co¶ jeszcze w zanadrzu
Mrugniêcie

Urz±dnik - to ten który umie siê urz±dziæ.
A wiêc
Sprzedac urz±dzenie co s³abo dzia³a i kupiæ urz±dzenie co moze rokowac dzia³aæ lepiej.

Bardzo lubiê bajki Tuwima.

Wspó³za³o¿yciel kabaretu „Pikador”
..Phi-Ka-Dor {drzwi duszy...}

Jedna (z najbardziej znanych) co¶ zdajesie wspomina³a o nici w uchu igielnym.. i jak sobie tañcowa³y
« Ostatnia zmiana: Lipiec 11, 2011, 18:16:21 wys³ane przez PHIRIOORI » Zapisane
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #7 : Lipiec 11, 2011, 19:20:05 »

Cytat: Kiara
Mo¿e kto¶ z Warszawiaków zrobi zdjêcie i je zamie¶ci?

http://www.plejada.pl/18191,1,16,gwiazdy-na-premierze-w-teatrze-roma,fotogaleria.html

http://miasteria.pl/miejsce/Teatr-Muzyczny-Roma.html

Tu mo¿na znale¼æ jeszcze trochê fotek:  http://www.google.pl/search?q=budynek+teatru+ROMA%2Bfoto&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #8 : Lipiec 11, 2011, 21:34:21 »

Pisa³am od dawna to ju¿ nie ta fasada,nowej jako¶ znale¼æ nie mo¿na.
Ale dziêki za dobre chêci.

Kiara U¶miech U¶miech
« Ostatnia zmiana: Lipiec 11, 2011, 21:34:51 wys³ane przez Kiara » Zapisane
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 3453

« Odpowiedz #9 : Lipiec 12, 2011, 09:43:14 »

PHIRIOORI

w googlach zpozycjonowane oznakwanie zbrodni: Krzy¿ katolicki.

Co to ma byæ ? czy sugerujesz ¿e Krzy¿ jest znakiem zbrodni ? nie rozumiem !   ( proszê wyt³umaczyæ ) je¶li tak,to jest to obraza uczuæ religijnych.

a ta Popek kiedy¶ mi sie podoba³a, ale nie zaczê³a mi imponowaæ inteligencj±
..i te jej Lednickie wdupowlazstwo. Tam szkol± imho niez³e betony i niedorozwój na wzory do nasladowania  przebóg
Entuzjastka Fabryki zmasowania megalomañskich droidów. Zdalnie sterowana broñ bli¿ej nieokre¶lonego zasiêgu dla pijanej floty bezpañskiej to¿samo¶ci. Swoj± stypê niedawno robili. Du¿o radochy mieli z wlasnego pogrzebu.

A to co ? Sugerujesz ¿e ludzie którzy je¿dz±na spotkania m³odych w Lednicy to  jacy¶ g³upole ? wk³adasz wszystkich do jednego worka ? To jest obra¿anie ludzi o innych pogl±dach religijnych ni¿ ty .

Po za tym link który wstawi³e¶ nie ma nic wspólnego z teatrem Roma ,zawiera chamskie tre¶ci i nie musia³e¶ go cytowaæ na forum. Nie wiem jak innym ,ale mnie siê to  nie podoba. Zapisa³am sobie ten twój post ,bo wiem ¿e lubisz  zmieniaæ nie dodaj±c s³owa "edit."
Pewnie znowu bêdziesz biadoli³ ¿e siê czepiam ,zostawiam wiêc twoj post ( nie wywalam do ¶mietnika) niech zadecyduje Darek.

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

Ksiêga Koheleta 3,1
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #10 : Lipiec 12, 2011, 10:09:10 »

O okr±g to pe³nia , pe³nia czego¶ co w nim umie¶cimy ,zazwyczaj jest to odno¶nik do wiedzy.

Natomiast ¦wi± .... tynia , lub ¶wiêto¶æ  to zazwyczaj nie ma zwi±zku ze snem nijakiego a z pe³nia uczuæ mi³o¶ci± , najwy¿szym potencja³em energii , któr± reprezentuje Stwórca wobec ca³ego swojego stworzenia , które zawsze powstaje z Jego mi³o¶ci bezwarunkowej.
Co¶ u¶wiêciæ w dawnym znaczeniu , to nape³niæ to co¶ mi³o¶ci± by warto¶æ tego czego¶ by³a najwiêksza najcenniejsza. Obecnie nie wszyscy wiedz± ze tak by³o dawniej.
Po¶wiêcenie to równie¿ nape³nianie czego¶ mi³o¶ci± , utrwalenie dawnej warto¶ci obecn± podarowan± z serca.. Nie jak rozumiemy obecnie obni¿enie jej przez rezygnacjê z czego¶ dla kogo¶ lub czego¶.
To co piszesz Phi jest przekodowaniem dawnych prawdziwych wzorców.

Kiara U¶miech U¶miech
PHIRIOORI
Go¶æ
« Odpowiedz #11 : Lipiec 12, 2011, 11:30:57 »

PHIRIOORI

w googlach zpozycjonowane oznakwanie zbrodni: Krzy¿ katolicki.

Co to ma byæ ? czy sugerujesz ¿e Krzy¿ jest znakiem zbrodni ? nie rozumiem !   ( proszê wyt³umaczyæ ) je¶li tak,to jest to obraza uczuæ religijnych.

Nic nie sugerujê. Zajrzyj na cmenta¿.
Tam na Ciele kazdego niemal masz wibit± chragiew trofeum.
A wiêc Krzy¿ jest nierozerwalnie zwiazany ze ¦MIERCI¡.
Zreszt± ca³y mit o Jezusie te¿ o zbrodni omawia.

Wiêc có¿ Ty tu widzisz obrazaj±cego uczucia?

A skoro jest trup - jest i zbrodnia.
(osobiscie nie dajê wiary w tak niedorzeczne teorie jak "smierc naturalne" - Cz³owiek z NATURY nie jest ¶miertelny)

Czy to ze narzêdzie zbrodni bardziej jest cho³ubione niz czowiek? Je¶li tak - przeciez nikt ci nie kaze cholubiæ krzy¿a.
A jesli robisz co¶ wbrew swoim uczuciom - to dlaczegózto wysuwasz pretensje do mnie,
który jedynie nazywa rzeczy bez ogródek.

Krzy¿ jest symbolem tego, co zostaje z cz³owieka, gdy oddziela siê od swiadomo¶ci
..co polega na t³umieniu pewnych przeplywow energii, informacji i percepcji.

Krzyz Symbolizuje wypatroszone cialo, duszê i pewien zakres dawkowanej energii
zpreparowanego nieKompletnego paliwa zyciowego
, jaki jest mu dawany
o ile jest grzecznym zombie,  który nie zadaje niezrêcznych pytañ,
a zadawala siê alogicznymi wymówkami.

A to co ? Sugerujesz ¿e ludzie którzy je¿dz±na spotkania m³odych w Lednicy to  jacy¶ g³upole ? wk³adasz wszystkich do jednego worka ? To jest obra¿anie ludzi o innych pogl±dach religijnych ni¿ ty .

Sugerujê ze sa podmiotem manipulacji. S± wprowadzani w b³ad.
Osoba, która mialem sposobno¶æ obejrzec w relacji tv tr±cia³a napompowniem pozornymi ideami
i wykazywa³a systemow± bezrefleksyjno¶æ. Nie wiem, czy sa g³upolami.. to Ty powiedzia³a¶.
Wiesz, tam zbudowano przyjemn± atmosferê i ludzie dobrze siê bawili w swoim gronie.. ale szerszy kontekst w jakim zostali u¿yci poza ich ¶wiadomosci±.. hmmm

Po za tym link który wstawi³e¶ nie ma nic wspólnego z teatrem Roma, zawiera chamskie tre¶ci i nie musia³e¶ go cytowaæ na forum. Nie wiem jak innym ,ale mnie siê to  nie podoba

Ma o tyle, ze mówi o celu sprzedarzy ROMY, jako przekierowanie ¶rodkówna ¦wiatynie Opatrznosci,
Oraz zajmuje sie identyfikacj± frazy stanowi±cej jej nazwê. (przekierowanie ¶rodków).[/quote]

Chamskie twoim zdaniem tre¶ci wyedytowalem.

Zapisa³am sobie ten twój post ,bo wiem ¿e lubisz  zmieniaæ nie dodaj±c s³owa "edit."
Skoro lubisz kolekcjonowac chamskie w Twoim odczuciu rzeczy..
Tak,
czêsto zmieniam niedodjac "edit" w czasie powstawania postu, doprecyzowania.
Czasem to trwa kilka dni. Jednak zauwa¿, ze zasadniczo nie zmieniam jego tre¶ci
sensów i znaczeñ, a jedynie dobór s³ownictwa lub uzupe³nienia, które przychodz± w trakcie.

Pewnie znowu bêdziesz biadoli³ ¿e siê czepiam, zostawiam wiêc twoj post ( nie wywalam do ¶mietnika) niech zadecyduje Darek.
Biadolê ¿e siê czepiasz. Nie ma powodów do ¶mietnika.

Zauwa¿ , ¿e pojêcie "urazanie uczuæ" dotyczy nie tylko "nieTYKALNEJ" jedynie s³usznej religii,
ale tak¿e i moich uczuæ
i kazdego uczestnika.

przykladowo
Moim zdaniem, jesli przyk³adowo zlodziej czuje siê urazony, za nazwanie go z³o dziejem,
pomimo ze ukrad³ - to ura¿eniem uczuæ okradzionego bêdzie zabraniaæ mu wypowiedzenia siê w tej kwestii.
I to podwójnym. Chyba siê ze mn± zgodzisz, ¿e wyj±tkowo perfidnym.
(niedo¶c ¿e straci³, to jeszcze ma niby serwowaæ wyrazy uznania, ze jego dobra wyniesiono w miejse "ich lepszej u¿yteczno¶ci" albo "przeznaczenia" Co¶?)

Cytat: kiara
To co piszesz Phi jest przekodowaniem dawnych prawdziwych wzorców.
Mo¿liwe, Kiara. Ja podajê alternatywne znaczenie, które te¿ tam jest zawarte.
Sprawa dotyczy pojêc i ¶wiata  dipolarnego. Wiêc s± one nieodl±czne.

¶wiêciæ - pochodzi prawdopodobnie od ¶wiecic, ¶wietliæ,
wiêc jest to w jaki¶ sposób powi±zane z "efektem mi³o¶ci"

Niemniej duch ¶wietlny pozostaje swietlny dopuki kto¶ go nie u¶pi
poprzez róznorakie rytualy u¶wiecania, u¶wietniania i inne rytua³y,
które per expirience i z prespektywy czasu oraz ich skutków
kojarza siê ze zciemnianiem.

« Ostatnia zmiana: Lipiec 12, 2011, 12:10:44 wys³ane przez PHIRIOORI » Zapisane
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #12 : Lipiec 12, 2011, 15:34:16 »

Mnie ¶wiat³o¶æ kojarzy siê z jasno¶ci± , a ciemno¶æ z brakiem ¶wiat³a.
Dla mnie to nie to samo patrzeæ w s³oñce lub i widzieæ jasno¶æ , lub patrzeæ w ciemno¶ciach i widzieæ mrok.

Tak samo i roz¶wietlanie i ¶ciemnianie to dwie ró¿ne czynno¶ci daj±ce inne efekty nie ma miêdzy nimi znaku równo¶ci.

Kiara U¶miech U¶miech
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #13 : Lipiec 12, 2011, 19:44:28 »

Nic nie sugerujê. Zajrzyj na cmenta¿.
tak, niektórzy maj± zajrzeæ na cmentarz, a niektórzy do s³ownika ortograficznego...

Tam na Ciele kazdego niemal masz wibit± chragiew trofeum.
A wiêc Krzy¿ jest nierozerwalnie zwiazany ze ¦MIERCI¡.
Zreszt± ca³y mit o Jezusie te¿ o zbrodni omawia.
Mi przede wszystkim krzy¿ kojarzy siê o odnow±, zwyciêstwem, chwa³±, po¶wiêceniem i mi³o¶ci±. Owszem przywo³uje my¶li tak¿e o ¶mierci, lecz tak¿e nierozerwalnie z jej pokonaniem i zmartwychwstaniem.

A skoro jest trup - jest i zbrodnia.
(osobiscie nie dajê wiary w tak niedorzeczne teorie jak "smierc naturalne" - Cz³owiek z NATURY nie jest ¶miertelny)
to s± wy³±cznie TWoje przemyslenia, dodatkowo - jak widaæ dooko³a - niewiele maj± wspólnego z rzeczywisto¶ci±.

a np. tutaj i nie tylko uczucia, ale tak¿e osoby:
Tam szkol± imho niez³e betony i niedorozwój na wzory do nasladowania
No chyba, ¿e nic obra¼liwego nie widzisz w okre¶laniu kogo¶ betonem i niedorozwojem, a wtedy, jak rozumiem - nie bêdziesz mia³ nic przeciwko temu aby i do Ciebie siê zwracaæ w ten sam sposób.
Jakbys znowu mia³ zamiar siê wiæ to proszê o odpowied¼ na dwa pytania w nawi±zaniu do Twojej opinii:
kto szkoli?
kogo szkoli?

Krzyz Symbolizuje wypatroszone cialo, duszê i pewien zakres dawkowanej energii
zpreparowanego nieKompletnego paliwa zyciowego
, jaki jest mu dawany o ile jest grzecznym zombie,  który nie zadaje niezrêcznych pytañ, a zadawala siê alogicznymi wymówkami.
Znowu to s± jedynie Twoje... dziwne skojarzenia i twierdzenia.

Sugerujê ze sa podmiotem manipulacji. S± wprowadzani w b³ad.
Masz prawo wyraziæ takow± opiniê - mi³o by³oby gdyby¶ jeszcze spróbowa³ j± uzasadniæ. Jak widaæ jest ogromna przestrzeñ pomiêdzy wyra¿eniem w ten sposób opinii i u¿yciu danych s³ów a wyzywaniem kogo¶ od betonów i niedorozwojów.

Moim zdaniem, jesli przyk³adowo zlodziej czuje siê urazony, za nazwanie go z³o dziejem,pomimo ze ukrad³ - to ura¿eniem uczuæ okradzionego bêdzie zabraniaæ mu wypowiedzenia siê w tej kwestii. I to podwójnym. Chyba siê ze mn± zgodzisz, ¿e wyj±tkowo perfidnym.
Nie podoba mi siê wycieranie sobie gêby wolno¶ci± wypowiedzi i wyra¿ania opinii gdy po prostu dochodzi do zwyk³ego l¿enia. Z³odziejstwo wypada³oby najpierw udowodniæ - lub bezpo¶rednio po wyra¿eniu takowej opinii - w przeciwnym razie jest to oszczerstwo b±d¼ pomówienie.

I ma³a uwaga formalna Phi - pamiêtam, ¿e okre¶lenie kogo¶ mianem betonu (podobnie jak niedorozwojem) nie by³o tolerowane na forum - i polecia³y za to ostrze¿enia... Je¿eli co¶ w miêdzyczasie siê zmieni³o to proszê modów/admina o informacjê.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 12, 2011, 19:45:24 wys³ane przez arteq » Zapisane
PHIRIOORI
Go¶æ
« Odpowiedz #14 : Lipiec 12, 2011, 21:38:16 »

Odniosê siê jedynie do tego:
..trojako..

to s± wy³±cznie Twoje przemyslenia, dodatkowo - jak widaæ dooko³a - niewiele maj± wspólnego z rzeczywisto¶ci±.
Gratuluje spostrzegawczo¶ci: Po napisaniu tu przeze mnie ponad 1,5 kilo postów,
zalapale¶ , zenie pisze dyktanda.
 Skoro ja piszê - to sa moje. A ty piszesz nieswoje? Wiêc czyje?
Pod czyje dyktando piszesz ty?

pozatym nie tyle "przemy¶lenia" - co obserwacje.
Stara³em sie tu podac to, co jest efektem percepcji.

"Jak widac dookola" ..maj± wiecej ni¿ my¶lisz wspolnego z rzeczywisto¶ci±.
Mrugniêcie Nie obra¼ siê , ale ¿eby Ci to unaocznic zaryzykuje stwierdzenie,
¿e istnieje wysokie prawdopodobieñstwo,
¿e ty nigdy na oczy Cz³owieka nie widzia³e¶ (ale to kwestja pojêciownika i terminologii).

« Ostatnia zmiana: Lipiec 12, 2011, 22:30:17 wys³ane przez PHIRIOORI » Zapisane
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #15 : Lipiec 12, 2011, 21:58:41 »

Kto¶ tu mówi o dowodach na co¶ ? Co za hipokryzja?

Wiêkszo¶æ Twoich twierdzeñ arteq oparta jest na przypuszczeniach bez ¿adnych dowodów na nic. I bez tych dowodów padaj± bardzo konkretne oskar¿enia.
Czekaj±ce na w³a¶ciwy dla siebie czas.

Bowiem opieranie swoich twierdzeñ na ; jedna pani drugiej pani powiedzia³a co¶ na ucho.... nie stanowi ¿adnego dowodu na nic!
No i nie my¶l ze ta pani poprze Twoje forumowe pisanki , to nie ten typ, o nie.

Kiara U¶miech U¶miech

ps. Krzy¿ propagowany przez KRK zawsze kojarzy siê ze ¶mierci± z ukrzy¿owaniem , z cierpieniem , bólem , mêczeñstwem  z
koñcem ¿ycia.
I tu nic nie pomo¿e usi³owanie przekodowania tego tragicznego symbolu.
Istotnie jest to symbol pozbawienia kogo¶ w okrutny sposób energii ¿ycia ( d³ugie konanie na krzy¿u), bowiem gdy Dusza opu¶ci cia³o fizyczne i zerwie ³±cz±ca je z nim "niæ ¿ycia definitywnie , nigdy do niego nie wraca.

A mo¿e wrócimy do g³ównego tematu? Teatr Roma?

Mam zdjêcie , otrzyma³am je od kogo¶ ale jest kiepskie jako¶ciowo , jednak je wklejê jutro i poczekamy na nastêpne lepsze.

Elewacja ma typowo masoñsk± symbolikê , zobaczycie jutro.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 12, 2011, 22:09:36 wys³ane przez Kiara » Zapisane
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #16 : Lipiec 12, 2011, 22:43:32 »

Wiêkszo¶æ Twoich twierdzeñ arteq oparta jest na przypuszczeniach bez ¿adnych dowodów na nic. I bez tych dowodów padaj± bardzo konkretne oskar¿enia.
Podajê mocn± argumentacjê, nie uciekam od odpowiedzi na pytania i dyskusjê jak to Ty czynisz, tak¿e dzisiaj w dyskusji z Ptakiem. Na konkretne zarzuty - np. ¿e pomawia³a¶ mnie, ¿e Twoja "wiedza" w wielu przypadkach k³amie - podawa³em dowody, fakty.

Bowiem opieranie swoich twierdzeñ na ; jedna pani drugiej pani powiedzia³a co¶ na ucho.... nie stanowi ¿adnego dowodu na nic! No i nie my¶l ze ta pani poprze Twoje forumowe pisanki , to nie ten typ, o nie.
Nie, nie opieram swoich opinii na plotkach, a co najmniej na bezpo¶rednich relacjach osób bior±cych udzia³ w dany zdarzeniu. I nieco pud³o - bo pewne "pisanki" - jak raczy³a¶ to okre¶liæ - opieram NA podstawie informacji, a nie snujê przypuszczeñ oczekuj±c na ich potwierdzenie. Nie pisze za plecami - masz mo¿liwo¶æ skomentowania i odniesienia siê do moich spostrze¿eñ - je¿eli uwa¿asz ¿e Ciê pomawiam - wska¿ w czym. Dziwnym jest, ¿e unikasz odpowiedzi na wprost zadane pytanie - "nie bêdê mówi³a", a z drugiej strony... tak chêtnie zarzucasz nieprawdziwo¶æ informacji.
Kiaro, nie jestem idiot±, umiem obserwowaæ i dostrzegaæ tre¶ci wypowiedziane pomiêdzy s³owami. Trzymanie siê nawzajem w szachu nie bêdzie trwa³o wiecznie, jak widaæ taki uk³ad przecieka.

ps. Krzy¿ propagowany przez KRK zawsze kojarzy siê ze ¶mierci± z ukrzy¿owaniem , z cierpieniem , bólem , mêczeñstwem  z  koñcem ¿ycia.
Ale¿ nie negujê, ¿e i takie my¶li mog± siê wi±zaæ z krzy¿em. Wyrazi³em jedynie opiniê, ¿e jest to jeden ze sk³adników i to o mniejszym wyd¼wiêku i sile ni¿ zmartwychwstanie, zwyciêstwo i rado¶æ. Je¿eli Ty kojarzysz krzy¿ wy³±cznie ze ¶mierci± - ok, masz przecie¿ do tego prawo. Lecz jest to zawê¿ony ogl±d.

Zdjêcie Romy - Kiaro a nie mo¿esz sam strzeliæ fotki?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 12, 2011, 22:48:32 wys³ane przez arteq » Zapisane
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #17 : Lipiec 12, 2011, 23:31:45 »

Niestety arteq opierasz swoje twierdzenia na plotkach i nie masz na nic ¿adnych dowodów , naprawdê ¿adnych.

Ca³y czas s± to tylko zakulisowe ploty i nic wiêcej.
Nawet w swoich licznych pisankach dowodów nie przedstawiasz na nic, opierasz twierdzenia jak to piszesz na" czytaniu miêdzy wierszami... " mo¿na takich argumentów u¿ywaæ jedynie w towarzyskich dyskusjach a nie w twierdzeniach argumentuj±cych k³amstwa lub prawdy.

Po raz kolejny , nie mam obowi±zku zaspakajania niczyjej ciekawo¶ci co gdzie , kiedy i jak robi³am. Jasne?
Takie wymuszania pomimo odmowy ¶wiadcz± bardzo ¼le o osobach to czyni±cych.
Usi³owanie na si³ê wdzierania siê w cudz± prywatno¶æ nie muszê komentowaæ?

Nit mnie w ¿adnym szachu nie trzyma , bo nie ma czym. A to ¿e ja nie ujawniê ¿adnej informacji na temat prywatno¶ci El¿biety ( o której wiedzê  potwierdzon±  posiadam , to inna sprawa. Nie powinna czuæ siê "trzymana w szachu " jak piszesz.
Nie ja jestem od rozliczania i os±dzania cudzych ¿yæ cudzych sukcesów i pora¿ek. Ka¿dy ma prawo do swoich sekretów , swojej prywatno¶ci. On i tylko on decyduje co che powiedzieæ publicznie a czego nie  i czym nie chce siê dzieliæ z nikim.

Zwyczajnie nie mam takiego zwyczaju wykorzystywaæ tej informacji  przeciw komu¶ i upubliczniaæ jej nigdzie.
Gdy kto¶ mnie obdarowa³ zaufaniem , staram siê nie niszczyæ tego daru pomimo i¿ mój zosta³ zniszczony.
Wolê wycofaæ siê z sytuacji , stan±æ daleko od niej ni¿ grzebaæ w cudzych mocach i niemocach , s³abo¶ciach, wzlotach  i upadkach. Potrafisz to zrozumieæ?
Mo¿e w koñcu do Ciebie to dotrze i¿ nie zni¿am siê do nieetycznych rozgrywek  nawet gdy s± takimi argumentami  prowadzone przeciwko mnie.
Nie i koniec!

I jeszcze jedno nie ma ¿adnego dowodu na ¶mieræ i zmartwychwstanie niczyje , nie ma.

Czym innym jest wiara w mity a czym innym popieranie mitów dowodami.

Skoro nie ma dowodów na zdarzenie krzy¿  KRK nie mo¿e byæ symbolem zdarzenia , które nie zaistnia³o.

Mo¿e byæ symbolem chêci wiary w co¶ ale nie dowodem potwierdzaj±cym t± wiarê.

Kiara U¶miech U¶miech

ps. Nie mogê sama zrobiæ zdjêcia , bo nie jestem teraz w Polsce.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 12, 2011, 23:41:00 wys³ane przez Kiara » Zapisane
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #18 : Lipiec 12, 2011, 23:49:51 »

Kiaro, spokojnie poczekajmy a¿ przyjdzie kolejny "prorokowany" przez Ciebie czas i znowu zweryfikujemy Twoje zapewnienia - jak np. te w my¶l których wszystko co oparte na k³amstwie mia³o upa¶æ do koñca 2009 r (i religie równie¿).
Nie powiedzia³em, ¿e trzymacie siê w szachu z El¿biet±... s± przecie¿ inne osoby które po bli¿szym zapoznaniu z Tob± zdecydowa³y siê przerwaæ "za¿y³o¶ci".
I nie dam siê nabraæ na to, ¿e milczysz wspania³omy¶lnie bo... nie chcesz ujawniaæ jaki¶ informacji i kim¶, moim zdaniem powód jest zupe³nie inny - strach przed zdemaskowaniem.
O Twoich zachowaniach pisze równie¿ w oparciu o swoje ¿ycie np. kiedy zarzuca³a¶ mi, ¿e jestem na innym forum jakim¶ Lazarem, czy te¿ socjotechnikiem, wreszcie bojówk± KK - za du¿o tych pude³ jak na osobê z "wiedz±" i wyczuwaniem wibracji... Co dla Ciebie by³oby wystarczaj±cym dowodem, nawet po¶rednim na zmartwychwstanie Jezusa? Czy istnieje co¶ takiego? Rozumiem, ¿e cuda - np. uzdrowienia, do¶wiadczenia innych ludzi - ich ¶wiadectwa, nag³e zwroty w ¿yciu poprzedzone modlitw± do Jezusa nie s± dla Ciebie nawet mocn± poszlak± na bosko¶æ Jezusa, tak? Za to s³owa jakiego¶ Wojtka w zupe³no¶ci wystarczaj±ce...
« Ostatnia zmiana: Lipiec 12, 2011, 23:52:42 wys³ane przez arteq » Zapisane
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #19 : Lipiec 13, 2011, 00:19:30 »

" Wiesz" na mój temat wiêcej ode mnie! No có¿ mo¿e jaki¶ prorok jeste¶?

Czy masz dowody na wszelakie swoje twierdzenia? Je¿eli nie? S± to kolejne Twoje pomówienia.

Nie upublicznia³am i nie upubliczniam ¿adnych powierzonych mi cudzych sekretów.
Nie mam takich zwyczajów , co jak widaæ Tobie w g³owie siê nie mie¶ci.
Nie mam niczego do demaskowania w moim ¿yciu , ¿yczê ka¿demu by prze¿y³ tak godnie i w sposób prawy swoje jak ja w³asne pomimo wielu , a nawet bardzo wielu ¿yciowych trudno¶ci.
Nie mam nic takiego w moim ¿yciu , czego powinnam siê wstydziæ ni przed sob± ni przed nikim innym.
Jestem zwyk³ym Cz³owiekiem i jak ka¿dy omylnym , nie doskona³ym.
I to koniec spowiedzi.

Nie ma ¿adnych dowodów na zmartwychwstanie Jezusa , nie ma i nigdy nie by³o.

Ro¿ne cudowne uleczania na wskutek modlitw , mog± byæ dowodem uleczeñ modlitewnych , póki co tak to nazwijmy.
A s± pobudzenia wiar± w co¶....  w³asnego systemu odporno¶ciowego , który powoduje nawet b³yskawiczne uzdrowienia i nic wiêcej.
Jest to przes³anie energii w miejsce chore , które ona leczy.

Dlaczego ludzie my¶l± inaczej?
Manipulacja informacjom , lub brak wiedzy na temat u ludzi.
To ludzka wiara czyni cuda , ludzka energia kierowana w chore miejsca je uzdrawia , ludzie  te  "cuda"czyni± to sobie sami.

Kiara U¶miech U¶miech
« Ostatnia zmiana: Lipiec 13, 2011, 08:58:51 wys³ane przez Kiara » Zapisane
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #20 : Lipiec 13, 2011, 00:27:49 »

Tak Kiaro, zapominasz jednak, ¿e du¿o cudów dzieje siê gdy modl± siê najbli¿si - bez wiedzy uzdrawianego. tego nie da siê zgoniæ na pobudzanie w³asnego organizmu czy efekt placebo... Tak, to ludzka wiara czyni cuda - wiara przek³adana przez Boga na efekty: "to Twoja wiara Ciê uzdrowi³a" czy te¿: "gdyby¶cie mieli wiarê jak ziarnko gorczycy..."

Kiaro, nie wiem wiêcej, ale wydaje mi siê, ¿e widzê (jak tez i wiele innych osób) to czego Ty nie chcesz dostrzec u siebie - z ro¿nych powodów. Jedyne czego w³a¶nie nie jestem do koñca pewien - to precyzyjnego okre¶lenia powodów tego os³abienia wzroku...

Darek, czy móg³by¶ ostatnie posty przenie¶æ... chyba najlepiej do "wyra¼ siebie" i przepraszam za naba³aganienie.
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #21 : Lipiec 13, 2011, 01:33:10 »

To o czym mówisz jest znane , jest to przesy³ka energii na odleg³o¶æ , to nic nowego.

Bardzo du¿o uzdrawiaczy stosuje t± metodê do leczenia , s± te¿ ludzie , którzy wykorzystuj± j± w bardzo nieprawy sposub.

Cz³owiek , kochaj±cy drugiego Cz³owieka jest w stanie skumulowaæ w sobie takom dawkê mi³o¶ci i przes³aæ j± drugiemu Cz³owiekowi by go natychmiastowo uzdrowi³a. I dzieje siê to natychmiastowo , modlitwa s³u¿y w tym wzglêdzie do koncentracji my¶li na zamierzanym czynie , czyli skupiania energii.

Wierz mi ¿e wiem o czym piszê , gdy¿ jakie¶ dwadzie¶cia kilka lat temu ( nie posiadaj±c dzisiejszej wiedzy) sama to zrobi³am.
Uratowa³am ¿ycie mojej chorej na raka trzustki siostrze modl±c siê prawie ca³± noc przed jej porann± operacj±.
Jej m±¿ jest lekarzem poinformowa³ mnie szczegó³owo o jej stanie i konsekwencjach tej operacji.
A ja nie chcia³am ¿eby umar³a tak m³odo.
Mia³am do dyspozycji moj± mi³o¶æ do niej wiarê w Boga i moj± modlitwê.
Sta³o siê zgodnie z moj± pro¶b± wszystko , z dowodem na to i¿ by³ to skutek mojej modlitwy.
Moja siostra ¿yje i jest zdrowa.

Przypadek ten jest udokumentowany w medycznych opisach i zanotowany w "Ewenementach medycznych " z tamtych czasów.
Owszem by³ to dla mnie "cud" i jest nadal , ale obecnie , to cud którego istnienie rozumiem , wiem jak siê dzieje i wiem i¿ zale¿ny jest od energii ¿yciowej zarówno osoby chorej jak i prosz±cej o chor±.
Jest to kumulacja energii ¿ycia , któr± przekazujemy choremu miejscu ( chore pozbawione energii) by mog³o dokonaæ regeneracji swojej. Naprawdê nic wiêcej.
Jednak uczciwie dodaæ trzeba i¿ Energie za¶wiatowe wielko¶ci Jezusa te¿ proszone mog± wspieraæ taki akt , jednak musz± byæ to naprawdê Energie o olbrzymim potencjale , nie astralne. Bo Energie astralne korzystaj± z ludzkiej energii do swojego istnienia.

Dodam tylko i¿ nie ka¿dego mo¿na uratowaæ , nie ka¿dego wyleczyæ i ¿e  zawsze decyduje o tym Stwórca , ale równie¿ Dusza chorej osoby musi zgodziæ siê na taki akt by , byæ mog³o wyleczone jej cia³o.

Kiara U¶miech U¶miech

ps. Dobrze ¿e chocia¿ szczerze mówisz i¿ wydaje Ci siê ¿e widzisz.... na szczê¶cie nikt zewnêtrznie nie jest w stanie zburzyæ niczego wewnêtrznego we mnie swoimi odczuciami z przestrzeni wydaje mi siê..... , lub mam wra¿enie.....
« Ostatnia zmiana: Lipiec 13, 2011, 01:37:42 wys³ane przez Kiara » Zapisane
between
Go¶æ
« Odpowiedz #22 : Lipiec 13, 2011, 08:01:12 »

U¶miech oj, jak dzieci, jak dzieci.

Prêdzej czy pó¼niej ka¿da dyskusja, która chocia¿ delikatniuteñko tr±ci strunê pt: "religia" przeobra¿a siê we wci±gaj±cy wszystkich i wszystko wir.

Niestety, niemo¿no¶æ zobaczenia tego co wy¿sze jest cech± przynale¿n± ka¿demu.
Jak siê siedzi w ciemnej d...pie i siê nie wie, ¿e to d..a, to wydaje siê, ¿e to ca³y ¶wiat.
A siê nie wie dlatego, bo cz³owiek wierzy we wszystko oprócz w³asnej ignorancji.

Ciasnota horyzontów + misja do spe³nienia + przekonanie o tym, ¿e siê zjad³o wszystko rozumy = ciê¿ka do wytrzymania mieszanka.

Jedno mi siê jeszcze tylko nasuwa.

Ci, którzy próbuj± np. dyskutowaæ w wyznawcami KK czy innych religii niech pamiêtaj± ¿e stoi za tym si³a o wiele wiêksza ni¿ im siê wydaje. I rzeczowe argumenty, logika itp zupe³nie nie maj± sensu ani zastosowania. Argumentami i logik± mo¿na dotrzeæ do ludzkiego umys³u. Nie-ludzki jest zupe³nie na to obojêtny. Chodzi mu o co¶ innego.

Ci, którzy stoj± po stronie KK niech pamiêtaj± z kim zawarli sojusz.
Wydaje siê wam, ¿e to dobry interes i ¿e ju¿ tam szykuj± nagrodê.
Tak, interes dobry.
Ciekawe tylko dla kogo.

ot, moich parê s³ów z widowni... tzn z ciemnej d...y.

pozdro

ps. ka¿dy ¶wiat w pewnym momencie oka¿e siê ciemn± d..±.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 13, 2011, 08:08:35 wys³ane przez between » Zapisane
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #23 : Lipiec 13, 2011, 09:17:16 »

Cytat: between
ps. ka¿dy ¶wiat w pewnym momencie oka¿e siê ciemn± d..±.

Between, co za ciemna wizja?  Du¿y u¶miech
PHIRIOORI
Go¶æ
« Odpowiedz #24 : Lipiec 13, 2011, 09:18:49 »

Strony: [1] 2 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: