Uduchowiony Piotr
Go¶æ
|
|
« : Sierpieñ 22, 2011, 13:28:08 » |
|
Biblia ¦wiadectwem K³amstw
Witam
Zjawiam siê na waszym forum, poniewa¿ chcia³bym przeprowadziæ sonda¿ z u¿ytkownikami dotycz±cy tre¶ci zawartych w Biblii. Z racji, ¿e jest to stronka o tematyce ezoteryczno-religijnej postanowi³em zarejestrowaæ siê w celu opublikowania materia³ów z pytaniami na które postaracie siê odpowiedzieæ. Je¿eli wyra¿acie dobre chêci przeredagujcie temat i pomy¶lcie nad nim. Jestem ciekaw waszych opini. Stanowi± one obiekt osobistych dzia³añ, a wasza pomoc mo¿e w znacznym stopniu usprawniæ go. Jest to dos³ownie krótki materia³ z kilkoma pytaniami. Zale¿y mi na waszych odpowiedziach, je¶li mo¿ecie po¶wieæcie swój czas i pomy¶lcie nad pytaniami w materiale pod tytu³em: "Biblia ¶wiadectwem k³amstw". Macie okazje wykazaæ siê swoj± nabyt± wiedz± duchow± i przy okazji wykorzystaæ j± w pozytywnym kierunku. Wyobra¼cie sobie, ¿e jeste¶cie nauczycielami duchowymi, a wszystko co od tej pory powiecie jest wynikiem waszej wiedzy z zakresu psychotroniki, ezoteryki, teologi, psychologi i filozofii. Chcê aby¶cie powa¿nie potraktowali ten sprawdzian dojrza³o¶ci duchowej, a przede wszystkim pokierowali siê g³osem serca i rozumu. Chcê, aby ka¿dy odpowiedzia³ to co my¶li. Ka¿dy ma prawo do w³asnego zdania, wyra¿ania tego co my¶li i czuje, a przede wszystkim akceptacji i zrozumienia. Jest to zestaw kilku pytañ odnosz±cych siê do Biblii nie naruszaj±cy cudzych pogl±dów religijnych, ani w ¿aden sposób nie stanowi±cy atak w ich stronê. Postarajcie siê odpowiedzieæ tre¶ciwie na pytania dotycz±ce materia³u pod tytu³em "Biblia ¶wiadectwem k³amstw". Inicjatywa z waszej strony jest tutaj wa¿na.
(Psalm 86, 15) "Bóg mi³osierny i ³agodny, nieskory do gniewu*, bogaty w ³askê i wierno¶æ''
(Ksiêga Wyj¶cia 34, 6) "Bóg mi³osierny i lito¶ciwy, cierpliwy, bogaty w ³askê i wierno¶æ, zachowuj±cy sw± ³askê w tysi±czne pokolenia.."
(Ksiêgi Syracha (17, 29) "Wielkie jest mi³osierdzie Pana i przebaczenie dla tych, którzy siê do niego nawracaj±''
(Ksiêga Izajasza 63, 3) ,,Ja rozdepczê ich w swym gniewie i podepczê ich w mej zapalczywo¶ci, ich krew zbryzga moje szaty i splamiê ca³e swe odzienie"
(Ksiêga Liczb 31, 7) ,,Wed³ug rozkazu jaki otrzyma³ Moj¿esz od Pana, wyruszyli przeciw Madianitom i pozabijali wszystkich mê¿czyzn"
Pytanie: Je¿eli Bóg jest mi³osierny i bogaty w ³aske dlaczego bezlito¶nie zabija?
(Psalm 86, 15) ,,Bóg mi³osierny i ³agodny, nieskory do gniewu, bogaty w ³askê i wierno¶æ"
(Psalm 7, 11 KJV) ,,Bóg gniewa siê na niegodziwych"
(Ksiêga Izajasza 63:3) "Ja rozdepczê ich w swym gniewie* i podepczê ich w mej zapalczywo¶ci, ich krew zbryzga moje szaty i splamiê ca³e swe odzienie".
Bóg nieskory do gniewu* <---- Bóg gniewa siê* <---- Ja rozdepczê ich w swym gniewie*<----
Pytanie: Dlaczego Bóg nieskory do gniewu, gniewa siê i sam do tego przyznaje?
Pytanie: Skoro Bóg jest mi³osierny dlaczego gniewa siê?
Pytanie: Czy k³amstwem jest, ¿e nieskory do gniewu?
(Ksiêga Wyj¶cia 34, 6) ,,Bóg mi³osierny i lito¶ciwy, cierpliwy, bogaty w ³askê i wierno¶æ, zachowuj±cy sw± ³askê w tysi±czne pokolenia.."
(Na 1,2 -3) ,,Zazdrosnym i niszcz±cym Bogiem jest Pan, m¶cicielem i w³adc± gniewu, Pan m¶ci siê nad swoimi wrogami i gniewa siê na swoich nie przyjació³"
Pytanie: Zazdro¶æ, gniew i m¶ciwo¶æ to reakcje emocjonalne zwi±zane z nienawi¶ci±. Dlaczego Biblia g³osi, ¿e Bóg jest mi³osierny i lito¶ciwy skoro ¿ywi nienawi¶æ i czyni zgodnie z ni±?
Jeremiasz (Jr 36,7) ,,Wielki jest bowiem jego gniew i zapalczywo¶æ"
(Psalm 37,8 ) ,,Zaprzestañ gniewu i zaniechaj zapalczywo¶ci! Nie gniewaj siê, gdy¿ to wiedzie do z³ego..."
(Kazn. 7,9) ,,Nie b±d¼ w swym duchu porywczy do gniewu, bo gniew mieszka w piersi g³upców"
(Ksiêga Izajasza 63:3) ,,Ja rozdepczê ich w swym gniewie* i podepczê ich w mej zapalczywo¶ci, ich krew zbryzga moje szaty i splamiê ca³e swe odzienie".
Pytanie: Skoro autorem Biblii jest Bóg, a s³owa w niej zawarte s± przekazem nauk dla cz³owieka czego ucz± je¶li sam Bóg przyznaje, ¿e gniew, który przejawia do ludzi mieszka w piersi g³upców i wiedzie do z³ego? Czy sam za siebie równie¿ siê wypowiada?
(Psalm 37,8 ) ,,Zaprzestañ gniewu i zaniechaj zapalczywo¶ci! Nie gniewaj siê, gdy¿ to wiedzie do z³ego..."
(Kazn. 7,9) ,,Nie b±d¼ w swym duchu porywczy do gniewu, bo gniew mieszka w piersi g³upców"
(1 Tes 5:9) ,,Gniewajcie siê, lecz nie grzeszcie; niech s³oñce nie zachodzi nad gniewem waszym".
Pytanie: Jaki sens i logika Biblii, która nauczaj±c ludzi moralnych m±dro¶ci zaprzecza sama sobie nawo³uj±c ludzi do z³ego czyli tego od czego sama pierw odwodzi?
Pytanie: Czy na podstawie widniej±cych wersetów zgodzisz siê ze stwierdzeniem, ¿e Biblia pod natchnieniem s³owa Bo¿ego stanowi±ca g³ówny fundament ko¶cio³a zaprzecza sama sobie oszukuj±c w ten sposób ludzi?
Przyk³ad: (Psalm 37,8 ) ,,Zaprzestañ gniewu...
(1 Tes 5:9) ,,Gniewajcie siê...
|