Sztuka kamuflaÂżu21 wrz 2011
(Tu film, i choĂŚ na Y.T. to niedostĂŞpny).Roger Hanlon: MuszĂŞ siĂŞ przyznaĂŚ, Âże krzyczaÂłem podczas nakrĂŞcania tego wideo
Flora: Co sprawiÂło, Âże morski biolog krzyczaÂł ze strachu?
Flora: Roger Hanlon nakrĂŞciÂł tÂą scenĂŞ jakieÂś 10 lat temu studiujÂąc Âżycie morskie KaraibĂłw. ÂŚledziÂł oÂśmiornicĂŞ przez ok. godzinĂŞ, kiedy schowaÂła siĂŞ w kamieniach, zmieniÂła styl kamuflaÂżu i…
RH: PostawiÂłem kamerĂŞ prosto przed jej pyskiem, Âże tak powiem…
Flora: i oÂśmiornica zmieniÂła wyglÂąd swojego kamuflaÂżu w sposĂłb zaskakujÂący.
RH: wybieliÂła siĂŞ w bardzo szybki sposĂłb
Flora: i potem oblaÂła sepiÂą
RH: ale ja pod¹¿yÂłem za niÂą i dokoĂączyÂłem nurkowanie. WynurzyÂłem siĂŞ na powierzchniĂŞ – byÂło tam tylko pó³tora metra g³êbokoÂści i krzyczaÂłem jak opĂŞtany, aÂż inni pomyÂśleli, Âże miaÂłem wypadek podczas nurkowania
Flora: A naprawdĂŞ byÂł to…
RH: ByÂł to moment, ktĂłry nazywamy eurekÂą. Nie mam co do tego wÂątpliwoÂści
Flora: ByÂło tak dlatego, Âże Hanlon staraÂł siĂŞ zrozumieĂŚ jak dziaÂła kamuflaÂż u gÂłowonogĂłw
RH: GÂłowonogi: kaÂłamarnice, oÂśmiornice i mÂątwy
Flora: Mistrzowie optycznej iluzji
RH: SÂą znane z tego, Âże gdziekolwiek siĂŞ nie znajdÂą, potrafiÂą siĂŞ doskonale zakamuflowaĂŚ. ÂŻadne inne zwierzĂŞ nie jest w stanie rĂłwnaĂŚ siĂŞ z nimi szybkoÂściÂą, rodzajem i wyglÂądem kamuflaÂżu.
Flora: i majÂą one do swojej dyspozycji kilka trickĂłw. OÂśmiornice i mÂątwy mogÂą zmieniĂŚ teksturĂŞ skĂłry.
RH: Jest to jedyna grupa zwierzÂąt jakie znamy, ktĂłra jest w stanie kontrolowaĂŚ wypukÂłoÂści na swojej skĂłrze.
Flora: Porównuje wymiarowoœÌ za pomoc¹ wzroku, a nie poprzez dotyk
RH: Co jest zdumiewajÂące
Flora: I przy tym zmienia kolory. Oto mamy oÂśmiornicĂŞ…
RH: ktĂłra robi trick nazywany przez nas „chodzÂącym kamieniem”
Flora: Jestem kamieniem… jestem kamieniem, ale popatrzcie teraz!
RH: NiezwykÂłe w tym wszystkim jest to, Âże zwierzĂŞta te nie rozpoznajÂą kolorĂłw lecz sÂą zdolne stworzyĂŚ pasujÂącÂą kolorem powierzchniĂŞ. Ale nie wiemy jak to robiÂą.
Flora: OczywiÂście Hanlon chciaÂłby siĂŞ tego dowiedzieĂŚ. Jednym ze sposobĂłw aby przestudiowaĂŚ ten proces jest spojrzeĂŚ z bliska na skĂłrĂŞ kaÂłamarnicy. Na to patrzycie wÂłaÂśnie teraz.
RH: Jest to superzbliÂżenie skĂłry, Âżywej, uÂśpionej kaÂłamarnicy.
Flora: A te plamki pigmentu zwane sÂą chromatoforami. SÂą one w trzech kolorach…
RH: ¯ó³ty, czerwony i br¹zowy, ale znajduj¹ siê tam reflektory pod pigmentem, które produkuj¹ po³¹czenia krótkofalowe: b³êkity i zielenie.
Flora: I jak moÂżecie zobaczyĂŚ, chromatofory zmieniajÂą swĂłj ksztaÂłt w czasie zmiany koloru skĂłry
RH: KaÂżdy z tych niewielkich punktĂłw jest w stanie powiĂŞkszyĂŚ siĂŞ nawet o 15 razy.
Flora: I wyglÂąda na to, Âże chromatofory kurczÂą i rozkurczajÂą siĂŞ przez caÂły czas.
RH: S¹ ukryte pod kamufla¿em przez ca³¹ noc i z tego co wiemy nie œpi¹.
Flora:[/]b Dzieje siê tak dlatego, ¿e g³owonogi ze swoim elastycznym cia³em polegaj¹ na kamufla¿u jako g³ównym zabezpieczeniu przed drapie¿nikami. Kamufla¿ to nie tylko kolor ale i tekstura. Oto jedna z g³ównych hipotez Hanlona
RH: Uda³o nam siê znaleŸÌ 3-4 tekstury, które tworz¹ po to aby osi¹gn¹Ì odpowiedni kamufla¿.
Flora: Mamy wiĂŞc jednolitÂą…
RH: Przez jednolitÂą rozumiemy, Âże nie ma ona Âżadnego kontrastu.
Flora: ModuÂłowÂą
RH: ModuÂłowa oznacza niewielkie ciemne i jasne cĂŞtki
Flora: i destrukcyjna, ktĂłrej idea polega na…
RH: wpÂływaniu na sposĂłb rozpoznawania czym naprawdĂŞ jest to zwierzĂŞ.
Flora: W oparciu o badania laboratoryjne Hanlona, wybĂłr okreÂślonej powierzchni ukazujÂącej siĂŞ na ciele oÂśmiornicy opiera siĂŞ na kilku spostrzeÂżeniach z otaczajÂącego jÂą Âśrodowiska. Hanlon nie nazywa tego odruchem, bo w proces zaangaÂżowane jest spostrzeganie
RH: Ale przebiega on bardzo szybko
Flora: Kolor i tekstura ulega zmianie w czasie poni¿ej sekundy. Dlaczego one tak dzia³aj¹ jest wci¹¿ czymœ w rodzaju tajemnicy. RzuÌmy okiem na wideo z oœmiornic¹ raz jeszcze. Hanlon analizowa³ to wideo klatka po klatce. Jednak nie jest w stanie powiedzieÌ dlaczego nie mo¿na dostrzec zwierzêcia.
RH: Nie byliœmy w stanie znaleŸÌ prawdziwie statystycznych porównaù wskazuj¹cych na kolor, jasnoœÌ czy element t³a. Kamufla¿ wcale nie wygl¹da identycznie jak t³o.
Flora: KamuflaÂż oznacza oszukanie wszystkich ktĂłrzy na ciebie patrzÂą. Co sugeruje…
RH: Âże jesteÂśmy w kÂłopocie jeÂśli uwaÂżamy, Âże Âświat wyglÂąda tak jak go widzimy. Potrzebujemy znacznie wiĂŞcej informacji, a takÂże wiedzy o tym jak inne zwierzĂŞta widzÂą to w zupeÂłnie inny sposĂłb.
http://nowaatlantyda.com/2011/09/21/sztuka-kamuflazu/