Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Kwiecień 08, 2025, 11:16:54

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 [2] 3 4 5 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Anomalie w naturze  (Przeczytany 59586 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
wiki
Gość
« Odpowiedz #25 : Październik 03, 2011, 17:05:49 »

ehh a u mnie nie zakwitÂły bzy Smutny  a tak lubiĂŞ ten zapach

kasztany kwitnÂą nie ze wzglĂŞdu na anomalie ( takowych nie dostrzegÂłam w tym roku, byĂŚ moÂże za krĂłtko Âżyje) tylko ze wzglĂŞdu na szkodnika (szrotĂłwek kasztanowcowiaczek) jest to reakcja obronna  -- tak siĂŞ dzieje od kilku lat

jak tylko siegam paniĂŞciÂą co roku cos zakwitaÂło jako "anomalia"  mieszkam na wsi i obserwowaÂłam czasem kwiaty na jabÂłoni, oczywiÂście nie sa to takie kwiaty jak wiosnÂą, sÂą one na pojedynczych ga³¹zkach

ale oczywiÂści z igÂły zawszcze moÂżna zrobiĂŚ widÂły hihi

pozdrawiam UÂśmiech))
Kiara
Gość
« Odpowiedz #26 : Październik 03, 2011, 19:21:06 »

Wszystko moÂżna wszystkim wytÂłumaczyĂŚ , nawet zignorowaĂŚ i wyÂśmiaĂŚ... bo czemu nie?

Tylko dlaczego te robaczki dobra³y siê do jednego œrodkowego drzewa a ominê³y dwa rosn¹ce tu¿ obok? Wszystkie powinny chocia¿ trochê kwitn¹Ì i mieÌ jesienn¹ szatê. A tylko jeden z nich jest ca³y okwiecony , ca³y bia³y a dwa obok jesienne.

Kiara UÂśmiech UÂśmiech
wiki
Gość
« Odpowiedz #27 : Październik 04, 2011, 06:57:48 »

bo widoczne ten Âśrodkowy im lepiej smakowaÂł hihi

Pozdrawiam:))

nie szukajmy na si³ê sensacji tam gdzie ich nie ma Mrugniêcie
arteq
Gość
« Odpowiedz #28 : Październik 04, 2011, 23:17:55 »

Wiki, mia³em Ciê ju¿ wczeœniej zapytaÌ, ale mo¿e teraz skorzystam z okazji... skoro ju¿ o owadach. Mianowicie ciekawy jestem jak wygl¹da sprawa z pszczo³ami w tym roku w odniesieniu do poprzednich. ByÌ mo¿ne poniek¹d za spraw¹ pogody ale w tym roku widzia³em ma³o pszczó³, niestety bardzo ma³o. W poprzednim roku przyjemnie brzêcza³o w sadku z daleka ju¿, a w tym - pojedyncze sztuki.
PHIRIOORI
Gość
« Odpowiedz #29 : Październik 04, 2011, 23:41:36 »

Cytat: between
To byÂła taka zima bez zimy. Mnie akurat to pasowaÂło.
Mnie tez. Zreszta sam robiÂłem.
Jesli ktoÂś czytaÂł wĂłwczas uwaznie moje posty - wie Âże poinformowalem o experymencie
PRZED experymentem - we wrzeÂśniu jeszcze (pamiĂŞtam, jak nikt nie dawaÂł wiary,
 a potem gdy fakt staÂł siĂŞ DOKONANYM 
..ale dopiero w poznym listopadzie Era siĂŞ podÂłaczyÂła z jakims projektem marketingowym.

ÂŻeby nie byÂło pĂłr roku nie trzeba zaprzestawaĂŚ siĂŞ krĂŞciĂŚ. Wystarczy zlikwidowaĂŚ pochylenie osi ziemskiej.
..w pakiecie z ksiĂŞÂżycem..

A stare siĂŞ juÂż nie nadaje? CaÂłkiem Âładnie Âświeci.
Owszem, moÂże trochĂŞ dziurawe i dmucha w naszÂą stronĂŞ.
Ale pogoda jest ostatnio caÂłkiem ok.
DuÂży uÂśmiech
A jak Âślicznie odbijajÂą siĂŞ jego promienie od rĂłznych planet!
Gdzie zauwazasz te dziury?.. to pewnie po "odwiertach geoTERMalnych"

Cytat: Kiara
A mnie siĂŞ tam podoba bardzo nasze sÂłoĂące
i chcĂŞ Âżeby byÂło i przekazywaÂło nam wszystko co jest najlepsze dla nas
Nie pytaj, co sÂłoĂące moze najlepszego przekazaĂŚ dla Was
-spytaj, co najlepszego dla SÂłoĂąca mozecie przekazac Wy UÂśmiech)))

Ojcowie kwitnÂą magnolie(...)
Dlaczego tak?
Pewnie jakiemuÂś Ojcu kwitnie Mag NOL iA.

Ja widze ostatnio sporo przczó³..coraz wiêcej
« Ostatnia zmiana: Październik 04, 2011, 23:42:35 wysłane przez PHIRIOORI » Zapisane
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

KIN 213

« Odpowiedz #30 : Październik 05, 2011, 06:54:30 »

Ten kot ma dwa pyszczki i pobiÂł rekord Guinessa!
SÂłowa kluczowe: kot, zwierzĂŞ, wada genetyczna, DNA, fenomen
30.09.2011, 15:57

Na Âświat przyszedÂł z dwoma pyszczkami i trzema oczkami. MiaÂł jednak szczĂŞÂście, bo trafiÂł pod opiekĂŞ dobrych ludzi. Teraz kot o podwĂłjnym imieniu Frank (lewy pyszczek) i Louie (prawy pyszczek) pobiÂł rekord Guinessa. Dlaczego? DziĂŞki swojej dÂługowiecznoÂści

W przyrodzie zdarzaj¹ siê przypadki narodzin zwierz¹t z dwoma g³ówkami. Jednak takie zwierzaki prze¿ywaj¹ najwy¿ej kilka dni. W przypadku kota o dwóch imionach Frank i Louie by³o inaczej. Urodzi³ siê w 1999 roku w amerykaùskim stanie Massachusetts i ¿yje w zdrowiu a¿ do dzisiaj. Jego los nie u³o¿y³by siê tak dobrze, gdyby nie Marty Stevens, pielêgniarka pe³ni¹ca dy¿ur, w klinice weterynaryjnej. Dzieù po narodzinach dwug³owego kota, jego w³aœciciele przywieŸli go do weterynarza, w celu uœpienia. Zlitowa³a siê nad nim w³aœnie Marty Stevens - to ona przygarnê³a kociaka.

- ChciaÂłam sprĂłbowaĂŚ go uratowaĂŚ. Ludzie mĂłwili mi, aby nie robiÂła sobie nadziei, bo takie koty nie przeÂżywajÂą kilku dni. Praktycznie zawsze umierajÂą. A tu proszĂŞ, Âżyje juÂż 12 lat - mĂłwi wÂłaÂścicielka zwierzaka.

<a href="http://www.youtube.com/v/0zvxZF0dQLs?version=3&amp;amp;hl=pl_PL" target="_blank">http://www.youtube.com/v/0zvxZF0dQLs?version=3&amp;amp;hl=pl_PL</a>

Koty o dwĂłch gÂłowach nazywane sÂą Janusami - od rzymskiego boga Janusa, ktĂłry miaÂł dwie twarze.
D³ugowiecznoœÌ Franka-Louiesa zapewni³a mu wpis do ksiêgi Rekordów Guinessa, jako najstarszy "janusowy kot" na œwiecie.

i jeszcze to, choĂŚ moÂże byÂło..?

SzeÂściopazurkowe koty Hemingwaya.

W Key West na Florydzie znajduje siê muzeum Hemingwaya w domu, w którym pisarz mieszka³ przez dziesiêÌ lat. Muzeum odwiedzane jest codziennie przez 400 do 600 goœci, g³ównie turystów zainteresowanych twórczoœci¹ Ernesta Hemingwaya, ale nie tylko. Mi³oœnicy i mi³oœnice kotów interesuj¹ siê te¿ jego kotami. A jest ich obecnie w domu Hemingwaya, 44 sztuk. Wszystkie s¹ potomkami kota Hemingwaya, który zosta³ mu podarowany w 1935 roku. Koty nosz¹ imiona znanych osobistoœci z jego czasów.
 Floryda zawsze zagroÂżona jest tajfunami, wiĂŞc stadko zabezpieczone jest odpowiedniÂą iloÂściÂą poÂżywienia i schron, na wypadek zalania.
 SzczegĂłlnÂą cechÂą kotĂłw Hemingwaya jest to, Âże sÂą one szeÂściopazurkowe, bo tyle pazurkĂłw miaÂł kot 'wyjÂściowy' z r. 1935. Obecnie nie wszystkie majÂą tĂŞ liczbĂŞ pazurkĂłw, ale wszystkie maja gen szeÂściopazurkowatoÂści, czasem tylko ukryty.

« Ostatnia zmiana: Październik 05, 2011, 10:16:20 wysłane przez songo1970 » Zapisane

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
wiki
Gość
« Odpowiedz #31 : Październik 05, 2011, 07:08:00 »

Witaj Artqu:)

Z pszczoÂłami u mnie w tym roku byÂło chyba najlepiej jak pamiĂŞtam, miodu byÂło duÂżo, nie roiÂły siĂŞ same, nowe mateczki  chĂŞtnie przyjĂŞÂły, tylko w lipcu trzeba byÂło wiĂŞcej cukru daĂŚ Âżeby nie przestaÂły siĂŞ rozwijaĂŚ.

Je¿eli u Ciebie by³o ma³o pszczó³, to wniosek chyba taki, ¿e ten zawód a raczej hobby zanika

Pozdrawiam:)
arteq
Gość
« Odpowiedz #32 : Październik 05, 2011, 09:31:22 »

Zreszta sam robiÂłem. Jesli ktoÂś czytaÂł wĂłwczas uwaznie moje posty - wie Âże poinformowalem o experymencie PRZED experymentem - we wrzeÂśniu jeszcze
No rozwaliÂło mnie, buta niesamowita (bo pamiĂŞtam wiele ciepÂłych zim, np widziaÂłem jak rolnik oraÂł pole w lutym kilka lat temu), no ale Âżeby nie byÂło, Âże siĂŞ czepiam to moÂże zdradzisz forumowiczom jak tego "dokonaÂłeÂś".

Ale ¿eby dowieœÌ i swoich "mocy" zapowiadam - oczywiœcie przed wykonaniem - ¿e w tym tygodniu zeslê nieco deszczu w pewnych rejonach Polski, a na dodatek jutro rankiem sprawiê, ¿e S³oùce wzejdzie.

Wiki, dziêkujê za info, nieco mnie uspokoi³aœ. Szkoda, ¿e u mnie w okolicy jak zauwa¿y³em tendencja spadkowa dla pszczó³, widzia³em za to wiêcej trzmieli.
« Ostatnia zmiana: Październik 05, 2011, 09:33:10 wysłane przez arteq » Zapisane
PHIRIOORI
Gość
« Odpowiedz #33 : Październik 05, 2011, 11:12:04 »

(bo pamiĂŞtam wiele ciepÂłych zim, np widziaÂłem jak rolnik oraÂł pole w lutym kilka lat temu), no ale Âżeby nie byÂło, Âże siĂŞ czepiam to moÂże zdradzisz forumowiczom jak tego "dokonaÂłeÂś".

..to pewnie jedna z tych dwuch zim.
MrugniĂŞcie
1. Po co miaÂłbym nieznanym forumowiczom udostĂŞpniaĂŚ takie sprawy?
(temat owszem.. jest dostepny dla zainteresowanych,
ale prezentacje odbywajÂą siĂŞ sukcesywnie i na moich warunkach.
SÂą popierane na bieÂżaco przykÂładami praktycznymi.)

2. podejrzewam rĂłwnieÂż, ze nie jestes na tyle naiwny, by sadzic,
Âże takie rzeczy moÂżna przekazaĂŚ w kilku postach na forum moderowanym za pomocÂą
priorytetu punktu regulaminu o wulgaryzmach.

WiĂŞc z doÂświadczenia tutaj, przyjmujĂŞ ze artek nie jest zainteresowany,
gdyz takie zjawiska nie mieszczÂą siĂŞ raczej w jego glowie (ocena: "buta niesamowita")
WiĂŞc przyjmujĂŞ , ze tu wprowadza w blÂąd perfidnie,
tworzÂąc pozĂłr iÂż "dopytuje" - podczas gdy zawsze "wie lepiej". Odpowiedzi go nie interesujÂą, jesli nie da siĂŞ ich wykorzystaĂŚ na uÂżytek z gĂłry ustalonych kreacji opiniotwĂłrczych.

« Ostatnia zmiana: Październik 05, 2011, 11:13:00 wysłane przez PHIRIOORI » Zapisane
between
Gość
« Odpowiedz #34 : Październik 05, 2011, 11:35:22 »

A stare siĂŞ juÂż nie nadaje? CaÂłkiem Âładnie Âświeci.
Owszem, moÂże trochĂŞ dziurawe i dmucha w naszÂą stronĂŞ.
Ale pogoda jest ostatnio caÂłkiem ok.
DuÂży uÂśmiech
A jak Âślicznie odbijajÂą siĂŞ jego promienie od rĂłznych planet!
Gdzie zauwazasz te dziury?.. to pewnie po "odwiertach geoTERMalnych"
Odbija siĂŞ koncertowo.
Nie pamiĂŞtam tak jasnego Jowisza jak jest teraz.
Co do dziurek na SÂłoĂącu, to moÂżna podejrzeĂŚ poniÂżej:

Wydaje mi siĂŞ jednak, Âże ono bardziej jest piegowate MrugniĂŞcie niÂż dziurawe.

Myœlê, ¿e te dziury s¹ jak dziury w serze. Bez owych dziur nie by³oby sera. S¹ nieod³¹czn¹ czêœci¹.

pozdro
« Ostatnia zmiana: Październik 05, 2011, 11:36:05 wysłane przez between » Zapisane
arteq
Gość
« Odpowiedz #35 : Październik 05, 2011, 12:44:49 »

Jestem zainteresowany - wystarczyÂło zapytaĂŚ zamiast domniemywaĂŚ (to chyba nawet Twoje wÂłasne sÂłowa - zalecenia). Nie po to by uÂżywaĂŚ czy wchodziĂŚ lecz po to by zweryfikowaĂŚ moÂżliwoÂści pod kÂątem wiarygodnoÂści.
PHIRIOORI
Gość
« Odpowiedz #36 : Październik 06, 2011, 10:38:17 »

Myœlê, ¿e te dziury s¹ jak dziury w serze. Bez owych dziur nie by³oby sera. S¹ nieod³¹czn¹ czêœci¹.

Ruch, wymiana energii miĂŞdzy PLANetami naszego ukladu
a galaktykami i resztÂą kosmosu
odbywa siê g³ównie przez dwa miejsca:
Âśrodek i obrzeÂże(zewnĂŞtrze): czyli SÂłoĂące i (oficjalnie) Pluton(Oz&rys).

Cytat: arteq
Nie po to by uÂżywaĂŚ czy wchodziĂŚ
lecz po to by zweryfikowaĂŚ moÂżliwoÂści pod kÂątem wiarygodnoÂści.
Dopóki sam nie u¿yjesz - nie zweryfikujesz.. bêdzie to wci¹¿ czymœ zewnêtrznym, czemu mo¿esz daÌ wiarê lub nie. Nawet kiedy ogarniesz wszystkie czynniki i uzyjesz.. na pocz¹tku nie dasz temu wiary s¹dz¹c ¿e s¹ czynniki , których nie ogarniasz.. wtedy dla weryfikacji potrzebna bêdzie powtarzalnoœÌ.
Jaka iloœÌ powtórzeù Ciê zaspokoi - by móc powiedzieÌ sobie, ze siê da?
arteq
Gość
« Odpowiedz #37 : Październik 06, 2011, 12:20:15 »

czyli idziemy w "jak byÂłoby gdyby..." zamiast w konkrety, tak?
Napisa³em o "nie u¿ywaniu" abyœ nie odparowa³, ¿e Ty opracowywa³eœ, ternowa³eœ, a ja chcia³bym przyjœÌ na gotowe...
between
Gość
« Odpowiedz #38 : Październik 06, 2011, 13:18:15 »

czyli idziemy w "jak byÂłoby gdyby..." zamiast w konkrety, tak?
Napisa³em o "nie u¿ywaniu" abyœ nie odparowa³, ¿e Ty opracowywa³eœ, ternowa³eœ, a ja chcia³bym przyjœÌ na gotowe...

To tak jakbyÂś powiedziaÂł jakiemuÂś muzykowi, Âżeby daÂł Ci intrument a Ty zagrasz koncert tak jak i on.
Ale wielce prawdopodobne jest, Âże wydasz jedynie parĂŞ bezsensowych dÂźwiekĂłw.
Co w takim razie?
MoÂże instrument zepsuty? CoÂż bowiem trudnego w gÂłupim naciskaniu klawiszy, prawda?

Ale zanim nie nauczysz siĂŞ graĂŚ nie pojmiesz tego, Âże granie na instrumencie to wcale nie naciskanie klawiszy.
Dla ludzi z zewnÂątrz muzyk jedynie naciska klawisze
A muzyk wie, Âże to on gra muzykĂŞ. CaÂłym sobÂą. Muzyka jest Âśrodku niego.
On jÂą jedynie przelewa przy pomocy dÂłoni na zewnÂątrz siebie.
Naciskanie klawiszy to jedynie Âśrodek do uzyskania tego efektu, przejaw tego grania.

Phi SIEBIE SAMEGO gra na instrumencie naciskajÂąc klawisze.
A Ty domagasz siĂŞ aby Ci powiedziaÂł jak naciska, naiwnie myÂślÂąc, Âże jak zaczniesz naciskaĂŚ tak samo jak on to takÂże bĂŞdzie muzyka.

Jest takÂże drugi aspekt.
KomuÂś, kto nie ma pojĂŞcia o graniu nie daje siĂŞ drogiego i cennego instrumentu do rÂąk.

pozdro
« Ostatnia zmiana: Październik 06, 2011, 13:25:05 wysłane przez between » Zapisane
arteq
Gość
« Odpowiedz #39 : Październik 06, 2011, 13:28:31 »

Between, w przytoczonym przez Ciebie obrazie-porównaniu brakuje dwóch, lecz bardzo wa¿nych "szczegó³ów".
Pierwszy - otó¿ ten muzyk tr¹bi wszem i wobec jaki to z niego wirtuoz, ale jak s³yszy proœby o to aby raczy³ zagraÌ i powali³ tym samym innych na kolana... jakoœ nie gra, ewentual;nie rzuci coœ w stylu "dla plebsu nie bêdê gra³", lub "myœlicie, ¿e zagram bo chcialibyœcie pos³uchaÌ...".
Drugi - kwestia istnienia samego instrumentu. Je¿eli - co mo¿e byÌ zasadne - ja nie potrafiê zagraÌ, to z pewnoœÌi¹ znajdzie siê ktoœ kto to potrafi np. na bazie nut.
between
Gość
« Odpowiedz #40 : Październik 06, 2011, 13:36:45 »

[...]
Pierwszy - otó¿ ten muzyk tr¹bi wszem i wobec jaki to z niego wirtuoz, ale jak s³yszy proœby o to aby raczy³ zagraÌ i powali³ tym samym innych na kolana... jakoœ nie gra, ewentual;nie rzuci coœ w stylu "dla plebsu nie bêdê gra³", lub "myœlicie, ¿e zagram bo chcialibyœcie pos³uchaÌ...".

PrzecieÂż zagraÂł. MĂłwiÂł, Âże bĂŞdzie lekka zima i byÂła.
SÂą dwie moÂżliwoÂści:
- albo maczaÂł w tym paluszki
- albo jest megalomanem i mu siĂŞ poszczĂŞÂściÂło.
To juÂż sam wybierz, ktĂłra odpowiedÂź jest Ci bliÂższa.

Drugi - kwestia istnienia samego instrumentu. Je¿eli - co mo¿e byÌ zasadne - ja nie potrafiê zagraÌ, to z pewnoœÌi¹ znajdzie siê ktoœ kto to potrafi np. na bazie nut.
Ale ten ktoÂś musi umieĂŚ graĂŚ, prawda? Musi umieĂŚ rozczytaĂŚ siĂŞ w nutach i musi umieĂŚ te nuty przeÂłoÂżyĂŚ na dÂźwiĂŞki.
To niczego nie dowodzi.
Phi nigdzie nie powiedziaÂł, Âże jego umiejÂątnoÂści sÂą wyjÂątkowe i jedyne w caÂłej galaktyce.
Kto wie? MoÂże Phi "koncertuje" w wiĂŞkszym gronie?

pozdro

edit:
Granie na drogim i cennym instrumencie wi¹¿e siê z du¿¹ odpowiedzialnoœci¹.
Je¿eli jego dŸwiêki wywieraj¹ wp³yw na otoczenie to graj¹c na nim bierzesz odpowiedzialnoœÌ za ten wp³yw.
Nie ma letko UÂśmiech

« Ostatnia zmiana: Październik 06, 2011, 13:43:53 wysłane przez between » Zapisane
arteq
Gość
« Odpowiedz #41 : Październik 06, 2011, 14:24:21 »

PrzecieÂż zagraÂł. MĂłwiÂł, Âże bĂŞdzie lekka zima i byÂła.
PrzecieÂż ja teÂż "zagraÂłem" - wczoraj czy przedwczoraj na tym forum zapowiadaÂłem, Âże sprawiĂŞ, Âże SÂłoĂące dzisiaj wzejdzie. I wzeszÂło. :]
Aha, wspominaÂłem jeszcze, Âże sprawiĂŞ aby w tym tygodniu popadaÂło gdzieniegdzie w Polsce.
To tyle.
between
Gość
« Odpowiedz #42 : Październik 06, 2011, 14:35:49 »

PrzecieÂż ja teÂż "zagraÂłem" - wczoraj czy przedwczoraj na tym forum zapowiadaÂłem, Âże sprawiĂŞ, Âże SÂłoĂące dzisiaj wzejdzie. I wzeszÂło. :]
Aha, wspominaÂłem jeszcze, Âże sprawiĂŞ aby w tym tygodniu popadaÂło gdzieniegdzie w Polsce.
To tyle.
ZagraÂłeÂś - ale z playbacku MrugniĂŞcie

Czyli wybierasz odpowiedÂź B - megaloman.
No i OK.

Edit:
SwojÂą drogÂą fascynujÂące jest z jakÂą zaciĂŞtoÂściÂą prĂłbujesz udowodniĂŚ Âże Phi ma pomieszane w gÂłowie.
MoÂże Phi faktycznie jest stukniĂŞty. No i co? Szkodzi to komu? UÂśmiech
NiektĂłrzy twierdzÂą, Âże sÂą Napoleonem czy Elvisem i czy to komuÂś przeszkadza?

Znasz dowcip o wariacie i truskawkach?...

pozdro
« Ostatnia zmiana: Październik 06, 2011, 15:22:27 wysłane przez between » Zapisane
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #43 : Październik 17, 2011, 20:08:27 »

W Rosji powtĂłrnie w tym roku kwitnÂą wiÂśnie i jabÂłonie
pon., 2011-10-17 15:56

<a href="http://www.youtube.com/v/erg56YW4uB4?version=3&amp;amp;hl=pl_PL" target="_blank">http://www.youtube.com/v/erg56YW4uB4?version=3&amp;amp;hl=pl_PL</a>

MieszkaĂący rosyjskiego miasta Mozdok sÂą tej jesieni Âświadkami niezwykÂłego zjawiska. Ponownie zakwitajÂą jabÂłonie i wiÂśnie.

Zdaniem ekspertów dodatkowe kwiaty nie s¹ du¿e to tylko po kilka paków w rozkwicie. Niewielka liczba letnio-jesiennych kwiatów na drzewach owocowych jest spotykana i uwa¿ana bywa za na ogó³ niekorzystne zjawisko.

(Tu aktywna mapka)

JeÂśli kwiaty sÂą silne z roÂśliny sÂą wydawane skÂładniki odÂżywcze co moÂże doprowadziĂŚ do jej ogĂłlnego osÂłabienia i Âśmierci w zimie. Takie pĂłxne kwitnienie moÂże teÂż spowodowaĂŚ, Âże drzewa nie zakwitnÂą wiosnÂą.

Dodatkowo na Ukrainie w miejscowoÂści Mariupol zakwitÂły bzy. TÂą anomaliÂą zainteresowaÂła siĂŞ lokalna telewizja.

<a href="http://www.youtube.com/v/wbWEqjnqO6M?version=3&amp;amp;hl=pl_PL" target="_blank">http://www.youtube.com/v/wbWEqjnqO6M?version=3&amp;amp;hl=pl_PL</a>

(Tu aktywna mapka)

ÂŹrĂłdÂło: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=erg56YW4uB4#!

http://zmianynaziemi.pl/wideo/w-rosji-powtornie-w-tym-roku-kwitna-wisnie-jablonie

« Ostatnia zmiana: Październik 17, 2011, 21:32:44 wysłane przez Dariusz » Zapisane

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #44 : Listopad 12, 2011, 23:08:31 »

8 XI zrobi³em fotki magnolii, która ju¿ niemal rozwinê³a listki, nim jednak je zamieszczê na forum za³¹czam to:

Zdezorientowane roÂśliny wchodzÂą w drugÂą wegetacjĂŞ
sob., 2011-11-12 09:49

<a href="http://www.youtube.com/v/V27YmDatTB8?version=3&amp;amp;hl=pl_PL" target="_blank">http://www.youtube.com/v/V27YmDatTB8?version=3&amp;amp;hl=pl_PL</a>

IloœÌ doniesieù o wystêpowaniu kwiatostanów jest wrêcz szokuj¹ca. W rosyjskim Chabarowsku zakwit³y mlecze. Jest to zjawisko bez precedensu, bo roœliny te zwykle kwitn¹ w maju a nie w listopadzie.

Naukowcy stwierdzaj¹ niezbyt odkrywczo, ¿e winna jest ciep³¹ aura powoduj¹ca w³¹czenie siê naturalnych mechanizmów wegetacji.

PoniÂższe zdjĂŞcia pochodzÂą z bloga Galiny Palaginy i zostaÂły wykonane na Litwie. MoÂżna to chyba pozostawiĂŚ bez komentarza ...

http://zmianynaziemi.pl/wideo/zdezorientowane-rosliny-wchodza-w-druga-wegetacje

Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #45 : Listopad 27, 2011, 14:50:22 »

Niedziela 27.11.2011, 09:01

Tak w Polsce zmienia siĂŞ klimat. Kto zyska, a kto straci?

stock.xchng

Zobacz, co nas czeka.

W Polsce jest coraz cieplej – wynika z dÂługoletnich obserwacji.

Od 1901 do 1990 roku wzrost temperatur wyniĂłsÂł od 0,4 st. C w Krakowie do 0,7 st. C w Koszalinie.

Badacze przewidujÂą takÂże dalszy wzrost Âśredniej rocznej temperatury powietrza o okoÂło 2-4 st. C do koĂąca stulecia. BĂŞdzie to wynikaĂŚ przede wszystkim ze wzrostu temperatury w zimie - pisze gazeta.pl.

ZIEMIA NIE MA CZYM ODDYCHAÆ>>

Wzrost œrednich temperatur mo¿e pozytywnie wp³yn¹Ì m.in. na sadownictwo. Negatywnie: na uprawê ziemniaków i warzyw - twierdzi dr hab. Aleksandra Grzelaka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki ¯ywnoœciowej.

Ocieplenie wp³ynie te¿ na wzrost chwastów i szkodników, których uci¹¿liwoœÌ mo¿e siê zwiêkszyÌ.

Naukowcy ostrzegajÂą, Âże wysoka temperatura sprzyja teÂż powstawaniu silnego wiatru i trÂąb powietrznych.

TM

Naukowcy: ocieplanie klimatu przyspiesza rozwĂłj upraw - Stooq

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,10715700,Klimat_w_Polsce_ocie…

http://www.sfora.pl/Tak-w-Polsce-zmienia-sie-klimat-Kto-zyska-a-kto-straci-a38102

east
Gość
« Odpowiedz #46 : Listopad 27, 2011, 20:34:35 »

DziÂś u mnie wieje ciepÂły wiatr. To pewnie efekt cyklonu znad Norwegii. Ale wraÂżenie robi.
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #47 : Listopad 27, 2011, 20:44:47 »

Deszcz nie padaÂł od tygodni. To juÂż susza!

Tak suchej jesieni nie by³o ju¿ od ponad pó³ wieku. W Katowicach i Czêstochowie od pocz¹tku listopada nie spad³a ani kropla deszczu, w Bielsku-Bia³ej ostatni raz pada³o 16 paŸdziernika. Meteorolodzy nie pozostawiaj¹ nadziei: przez najbli¿sze tygodnie nic siê nie zmieni.
 - Opady Âśniegu mogÂą pojawiĂŚ siĂŞ dopiero w poÂłowie grudnia - ostrzega profesor Tadeusz NiedÂźwiedÂź, klimatolog z WydziaÂłu Nauk o Ziemi Uniwersytetu ÂŚlÂąskiego.

NAJBARDZIEJ SUCHA WIOSNA BYÂŁA W 2009 ROKU

Tymczasem efekty suszy juÂż dzisiaj widaĂŚ. NajwyraÂźniej w Beskidach. WÂłaÂściciele wyciÂągĂłw i oÂśrodkĂłw narciarskich obawiajÂą siĂŞ, Âże zimÂą moÂże nie byĂŚ czym naÂśnieÂżaĂŚ stokĂłw.

- W tej chwili naÂśnieÂżanie byÂłoby bardzo kosztowne. Liczymy jednak na to, Âże jednak szczĂŞÂście nam dopisze i spadnie naturalny Âśnieg - mĂłwi WÂładysÂław Sanecki z kompleksu narciarskiego Nowa Osada w WiÂśle.

Czarno widz¹ swoj¹ przysz³oœÌ równie¿ rolnicy z okolic ¯ywca i Bielska-Bia³ej. Ju¿ wiedz¹, ¿e brak wody w studniach pogorszy ich zbiory zbó¿ ozimych. Roman W³odarz, prezes Œl¹skiej Izby Rolniczej, w sprawie ceny ¿ywnoœci jednak zachowuje spokój.

- Ceny pieczywa w Âżaden sposĂłb z powodu suszy nie wzrosnÂą - ucina WÂłodarz.

W górê pójd¹ natomiast ceny owoców. Wielu sadowników nie przygotowa³o siê na wypadek tak d³ugotrwa³ej suszy. Brak studni g³êbinowych i przed³u¿aj¹cy siê brak deszczu mo¿e zakoùczyÌ siê dla nich katastrof¹ - po prostu nie bêdzie czym podlewaÌ roœlin w szklarniach.

Optymizmu nie trac¹ natomiast przedstawiciele Górnoœl¹skiego Przedsiêbiorstwa Wodoci¹gów, które zaopatruje w wodê ponad 3,5 miliona mieszkaùców województwa œl¹skiego. El¿bieta Zielonka z Biura Wspó³pracy i Kontaktów Zewnêtrznych zapewnia, ¿e woda w kranach bêdzie.

- Gdyby w jakiejÂś czĂŞÂści aglomeracji jej zabrakÂło, to wĂłwczas dostarczymy jÂą z innego ÂźrĂłdÂła. Teraz pobieramy wodĂŞ z rzeki SoÂły, ale mamy rĂłwnieÂż zapasowy zbiornik w GoczaÂłkowicach - mĂłwi Zielonka.

Pozostaje wierzyĂŚ, Âże wodociÂągowcy nie pomylÂą siĂŞ w swoich prognozach. Wedle danych Izby Gospodarczej WodociÂągi Polskie, kaÂżdy z nas codziennie zuÂżywa ok. 100 litrĂłw wody. W przeÂłoÂżeniu na realia wojewĂłdztwa ÂślÂąskiego oznacza to, Âże miesiĂŞcznie tylko na potrzeby gospodarstw domowych potrzebujemy okoÂło 460 tysiĂŞcy metrĂłw szeÂściennych wody.

Sucho jest w lasach caÂłego regionu. StraÂżacy i leÂśnicy mĂłwiÂą jednak, Âże nie oznacza to wzrostu iloÂści poÂżarĂłw. SuszĂŞ dotkliwie odczuli natomiast grzybiarze. Normalnie o tej porze roku mieliby jeszcze szansĂŞ wybraĂŚ siĂŞ do lasu po opieĂąki miodowe lub boczniaki ostrygowate. W tym roku mogÂą siĂŞ nie fatygowaĂŚ.

- Obawiam siĂŞ, Âże moÂże to zawaÂżyĂŚ rĂłwnieÂż na przyszÂłorocznych zbiorach - ocenia Krzysztof Batko, prezes Stowarzyszenia Darz Grzyb.

Suszy nie obawiajÂą siĂŞ natomiast wielkie przedsiĂŞbiorstwa hutnicze, takie jak ArcelorMittal Poland.

- Do tej pory nie odczuliÂśmy Âżadnych nastĂŞpstw braku opadĂłw. Nie ma to jakiegokolwiek wpÂływu na naszÂą produkcjĂŞ - zapewnia Sylwia Winiarek, przedstawicielka prasowa huty ArcelorMittal Poland.

Jest tak sucho, ¿e wkrótce rzeki mog¹ przestaÌ p³yn¹Ì

Rozmowa z Grzegorzem Walijewskim, hydrologiem z Instytutu Meteorologii i Gospodarki Wodnej
Nie padaÂło juÂż od dwĂłch miesiĂŞcy. Czy mamy juÂż stan suszy?
Na razie mamy znamiona suszy atmosferycznej. Nie jest to stan naturalny. Suszê mo¿na podzieliÌ na trzy etapy: atmosferyczn¹ - gdy od d³u¿szego czasu nie wystêpuj¹ opady, glebow¹ - kiedy mamy niedobór wilgoci w ziemi, oraz na hydrologiczn¹ - gdy jest niski poziom wód w rzekach. Wyró¿niamy równie¿ suszê ekonomiczn¹, wystêpuj¹c¹, gdy jest problem z zaopatrzeniem ludnoœci w wodê. Od 1 listopada do teraz w Warszawie spad³ tylko milimetr opadów, a powinno byÌ 36 mm. A¿ w 25 miejscach w kraju stan wody w rzekach jest tak niski, ¿e mo¿e ona w ogóle przestaÌ p³yn¹Ì, o czym informujemy na www.posucha.imgw.pl Jednak jakie bêd¹ skutki suszy, bêdzie mo¿na okreœliÌ dopiero za jakiœ czas. Konsekwencj¹ mog¹ byÌ ma³e plony rolnicze. Wi¹¿e siê to z podwy¿k¹ cen warzyw i owoców.

Czy wczeÂśniej wystĂŞpowaÂła podobna sytuacja?
Wielkie susze w Polsce ju¿ wystêpowa³y. Latem 1992 r. dosz³o do tak g³êbokiej ni¿ówki, ¿e trudno by³o okreœliÌ, w jakim miejscu p³ynie Pilica. Podobnie sytuacja wygl¹da³a w 2002 i 2003 roku.

Jakie sÂą wobec tego prognozy na najbliÂższe dni?
Nasi metrolodzy ukÂładajÂą prognozy pogody na najbliÂższe 7 dni. Niestety, nie przewidujemy hydrologicznej poprawy. Dzisiaj i jutro opady w caÂłym kraju bĂŞdÂą skÂąpe. W sobotĂŞ i niedzielĂŞ popada odrobinĂŞ wiĂŞcej, ale nie bĂŞdzie to intensywny deszcz. W poniedziaÂłek moÂże pojawiĂŚ siĂŞ deszcz ze Âśniegiem. Nie poprawi to jednak kiepskiej sytuacji rolnikĂłw.

Ciekawostka! Jedno z miast woj. ¶l±skiego odbudowa³o swoje ¶redniowieczne mury! [ZDJÊCIA]
Mieszkañcy kontra górnicy - wojna w Bytomiu o fedrowanie. KTO MA RACJÊ?

Praktyczne sposoby na oszczĂŞdzanie wody w domu

Na razie w naszych kranach nie zabraknie wody. Jednak jej zuÂżycie jest tak duÂże, Âże moÂże warto zastanowiĂŚ siĂŞ, w jaki sposĂłb jÂą zaoszczĂŞdziĂŚ. Oto nasze podpowiedzi:

Unikaj zbĂŞdnego spÂłukiwania wody w toalecie, np. po wrzuceniu tam chusteczki do nosa. Lepiej jÂą wrzuciĂŚ do kosza na Âśmieci.
Bierz szybki prysznic. ZastÂąp natrysk wersjÂą oszczĂŞdnoÂściowÂą, z maÂłym strumieniem.
Napraw kapiÂące krany, wymieniajÂąc uszczelki.
Nie pozwĂłl, aby woda byÂła odkrĂŞcona, gdy siĂŞ golisz lub myjesz zĂŞby.
UÂżywaj zmywarki lub pralki tylko wtedy, gdy jest caÂłkowicie zapeÂłniona lub ustawiona na program oszczĂŞdnoÂściowy.
Nie wylewaj wody, kiedy moÂżna jej uÂżyĂŚ do podlewania kwiatĂłw, ogrodu lub do sprzÂątania.
WymieĂą wszystkie nieoszczĂŞdzajÂące wody krany przez zainstalowanie w domu napowietrzaczy z ogranicznikiem strumienia.
Kiedy zmywasz rêcznie, nape³nij jedn¹ komorê zlewu lub miskê wod¹ z p³ynem. Sp³ukuj szybko pod niewielkim strumieniem bie¿¹cej wody.
Nie u¿ywaj bie¿¹cej wody do rozmra¿ania miêsa lub mro¿onek. Odmra¿aj jedzenie przez noc w lodówce lub mikrofalówce.
Uszczelnij spÂłuczki w toaletach oraz nieszczelne baterie przy umywalkach, zlewozmywakach i wannach. W zaleÂżnoÂści od stopnia nieszczelnoÂści, ze spÂłuczki moÂże wyciekaĂŚ dziennie nawet 50 litrĂłw wody, a z kranu okoÂło 30.

http://www.dziennikzachodni.pl/wiadomosci/475566,deszcz-nie-padal-od-tygodni-to-juz-susza,id,t.html?cookie=1#drukuj_gora
« Ostatnia zmiana: Listopad 27, 2011, 20:47:33 wysłane przez songo1970 » Zapisane

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #48 : Grudzień 04, 2011, 15:24:46 »

25 Listopada w Strykowie pstrykn¹³em foto g³ogu, który wypuœci³ m³ode listki. Kilka dni póŸniej, 2 grudnia w £odzi zrobi³em fotki bzu, który rozwija m³ode listki i kilka posesji dalej uwieczni³em ¿ó³te kwiatki forsycji.

W Moskwie zamiast Âśniegu zazieleniÂły siĂŞ bzy
ndz., 2011-12-04 11:22

KwitnÂący bez

Pierwszego dnia grudnia, mieszkaĂącĂłw stolicy Rosji spotkaÂła niespodzianka. Zamiast Âśniegu i zasp za oknami pojawiÂły siĂŞ nowe zielone pĂŞdy drzew.

"Pó³ wieku ¿ycia na œwiecie i pierwszy raz widzê coœ takiego! twierdzi œwiadek zjawiska Olga Petrova, mieszkaniec dzielnicy Moskwy Lianozovo. "Rano, zauwa¿y³am coœ k¹tem oka. Coœ na krzewach bzu, znajduj¹cych siê dom obok, by³y one zielone."

Normalne p¹ki i zielone pêdy w grudniu? WiêkszoœÌ osób jest zaskoczona tym, co widzi, ale wielu nie zwraca na to uwagi.

W tym roku mia³y ju¿ miejsce ró¿nego rodzaju anomalie. Obserwowaliœmy je w przypadku warzyw, i drzew owocowych a zw³aszcza jab³oni oraz wiœni. Ju¿ wtedy, gdy póŸne kwitniêcie przebiega³o w sierpniu sytuacja wydawa³a siê dziwna. Gdy bzy kwit³y we wrzeœniu naukowcy uspokajali, ¿e tak czasami bywa. Ale rozkwitaj¹ce p¹ki w grudniu? W Moskwie?

"To jest moÂżliwe, jeÂśli roÂślina jest osÂłabiona" wyjaÂśniÂł zjawisko szef Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Moskiewskiego Anton Dubenyuk  "Zdrowe drzewa w zimie sÂą w stanie uÂśpienia, nie obawiajÂą siĂŞ Âżadnych czynnikĂłw zewnĂŞtrznych. Ale jeÂśli roÂślina jest chora, nie moÂże przejœÌ do g³êbokiego "uÂśpienia", a nastĂŞpnie moÂże siĂŞ w kaÂżdej chwili obudziĂŚ."

Powodem tego zjawiska moÂże byĂŚ ciepÂło i dodatnia temperatura w ciÂągu dnia, ktĂłra w Moskwie trwa od dÂłuÂższego czasu.

ÂŹrĂłdÂło: http://kp.ru/daily/25797.4/2779106/

http://zmianynaziemi.pl/wiadomosc/w-moskwie-zamiast-sniegu-zazielenily-sie-bzy

« Ostatnia zmiana: Grudzień 04, 2011, 15:27:40 wysłane przez Dariusz » Zapisane

songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #49 : Grudzień 04, 2011, 17:49:00 »

nie wiem czy to anomalia, a raczej czêœÌ ziemskiej fauny i flory, której dotychczas nie znaliœmy,-
jak siĂŞ komuÂś chomik juÂż znudziÂł- to w sam raz
DuÂży uÂśmiech mniam mniam

Monstrualny insekt z Nowej Zelandii
admin, ndz., 2011-12-04 15:13

Owad nazywa siĂŞ Weta a wÂłaÂściwie Weta Gigant. Nie jest to najwiĂŞkszy insekt na Âświecie, w Amazonii sÂą wiĂŞksze, ale przedstawiciele tego gatunku to najciĂŞÂższe owady Âświata.

<a href="http://www.youtube.com/v/Eg9qVkQgHrE?version=3&amp;amp;hl=pl_PL" target="_blank">http://www.youtube.com/v/Eg9qVkQgHrE?version=3&amp;amp;hl=pl_PL</a>

Stworzenie jest spokrewnione ze znanymi nam pasikonikami. Jeden z entomologów odnalaz³ ten okaz na jednej z wysp nale¿¹cych do Nowej Zelandii. Zwierze odnaleziono w przesz³oœci tak¿e na g³ównej wyspie, ale przywiezione z Europy szczury zdziesi¹tkowa³y populacjê tych owadów.

To trochĂŞ szokujÂące, gdy widzi siĂŞ owada karmionego marchewkÂą, ale wyglÂąda na to, Âże to popularne warzywo bardzo przypadÂło do gustu rzadkiemu zwierzĂŞciu.

Stworzenie wa¿y³o tyle ile dwie myszy, czyli oko³o 70 gramów. WielkoœÌ owada to prawie 18 centymetrów. WiêkszoœÌ ludzi nie chcia³oby zobaczyÌ czegoœ takiego w swoim domu.

http://innemedium.pl/wideo/monstrualny-insekt-nowej-zelandii

ÂŹrĂłdÂło: http://socialmediaseo.net/2011/12/02/giant-weta-insect-pictures-the-world’s-biggest-insect-eats-carrots/

Strony: 1 [2] 3 4 5 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: