Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 12:03:16

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: [1] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Wezownik 13 znak zodiaku  (Przeczytany 11041 razy)
0 u¿ytkowników i 2 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Laguna__
Go¶æ
« : Pa¼dziernik 09, 2011, 22:14:21 »

Czy znacie swój znak zodiaku??? Wiêkszo¶æ uwa¿a ¿e tak, ale po ostatnich obliczeniach profesora Parke Kunkle z Minnesoty, nic ju¿ nie jest takie pewne zw³aszcza, ¿e znaków zodiaku wed³ug niego powinno byæ 13 a nie 12. Tym brakuj±cym jest Wê¿ownik.

Parke Kunkle zak³ada, ¿e zodiak ma miejsce wtedy, gdy dana konstelacja stanowi t³o dla ruchu S³oñca, Ksiê¿yca i gwiazd po niebosk³onie. Dlatego Wê¿ownik powinien mieæ tak¿e swoje miejsce w¶ród innych znaków zodiaku, bo S³oñce przechodzi przez t± konstelacjê od tysiêcy lat. Wed³ug Kunkle’a roz³o¿enie znaków zodiaku nie powinno byæ równomierne jak jest w tej chwili a raczej odzwierciadlaæ czas jaki potrzebuje S³oñce aby przej¶æ astrologicznie przez dan± konstelacjê.............................

http://wolnemedia.net/ezoteryka/wezownik-%E2%80%93-13-ty-znak-zodiaku/

Kozioro¿ec: 20 styczeñ – 16 luty
Wodnik: 16 luty – 11 Marzec
Ryby: 11 Marzec – 18 Kwiecieñ
Baran: 18 kwiecieñ – 13 maj
Byk: 13 maj – 21 czerwiec
Bli¼niêta: 21 czerwiec – 20 lipiec
Rak: 20 lipiec – 10 sierpieñ
Lew: 10 sierpieñ – 16 wrzesieñ
Panna: 16 wrzesieñ – 30 pa¼dziernik
Waga: 30 pa¼dziernik – 23 listopad
Skorpion: 23 listopad – 29 listopad
Wê¿ownik: 29 listopad – 17 grudzieñ
Strzelec: 17 grudzieñ – 20 styczeñ

« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 09, 2011, 22:17:29 wys³ane przez Laguna__ » Zapisane
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 4934

KIN 213

« Odpowiedz #1 : Pa¼dziernik 10, 2011, 06:30:27 »

ma³a korekta..

"Daty zachodz± na siebie bo zodiak to nie kalejdoskop i nie ma tak, ¿e jeden znika i pojawia siê nastêpny. S± dni kiedy zachodza one na siebie i rzeczywiscie mo¿e byæ tak ¿e pojawi sie zarybiony wodnik czy zwodnicza rybka.
 Niektórzy astrologowie porobili ju¿ pewne uproszczenia i je¶li ktos lubi jasne sytuacje mo¿e swojego znaku szukac w tych terminach:

Kozioro¿ec: 19 styczeñ – 15 luty
 Ryby: 12 Marzec – 18 Kwiecieñ
 Baran: 19 kwiecien – 13 maj
 Byk: 14 maj – 19 czerwiec
 Bli¼niêta: 20 czerwiec – 20 lipiec
 Rak: 21 lipiec – 9 sierpieñ
 Lew: 10 sierpieñ – 15 wrzesieñ
 Waga: 31 pa¼dziernik – 22 listopad
 Wê¿ownik: 30 listopad – 17 grudzieñ
 Strzelec: 18 grudzieñ – 18 styczeñ

Z pewno¶ci± nie jest to jeszcze podzial ostateczny i kto wie jak cala awantura siê skoñczy. Póki co mnie udalo siê pozostaæ w zasiegu wodnika, co mi ogromnie odpowiada.

by chris miekina on 16 stycznia 2011 o 19:04. (Reply)"

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
Laguna__
Go¶æ
« Odpowiedz #2 : Pa¼dziernik 30, 2011, 12:19:24 »

ma³a korekta..

"Daty zachodz± na siebie bo zodiak to nie kalejdoskop i nie ma tak, ¿e jeden znika i pojawia siê nastêpny. S± dni kiedy zachodza one na siebie i rzeczywiscie mo¿e byæ tak ¿e pojawi sie zarybiony wodnik czy zwodnicza rybka.
 Niektórzy astrologowie porobili ju¿ pewne uproszczenia i je¶li ktos lubi jasne sytuacje mo¿e swojego znaku szukac w tych terminach:

Kozioro¿ec: 19 styczeñ – 15 luty
 Ryby: 12 Marzec – 18 Kwiecieñ
 Baran: 19 kwiecien – 13 maj
 Byk: 14 maj – 19 czerwiec
 Bli¼niêta: 20 czerwiec – 20 lipiec
 Rak: 21 lipiec – 9 sierpieñ
 Lew: 10 sierpieñ – 15 wrzesieñ
 Waga: 31 pa¼dziernik – 22 listopad
 Wê¿ownik: 30 listopad – 17 grudzieñ
 Strzelec: 18 grudzieñ – 18 styczeñ

Z pewno¶ci± nie jest to jeszcze podzial ostateczny i kto wie jak cala awantura siê skoñczy. Póki co mnie udalo siê pozostaæ w zasiegu wodnika, co mi ogromnie odpowiada.

by chris miekina on 16 stycznia 2011 o 19:04. (Reply)" Co¶

Poruszylam ten watek ze wzgledu na to , ze malo wiem na ten temat i chccialabym dowiedziec sie wiecej.
Songo -Czy mozesz napisac w jakim celu byl pominiety znak wezownika? I dlaczego tak sie stalo ? Jakie sa teorie?
Ja jestem w takim razie wodnikiem , ale w tym starym zestawieniu buu,
  Smutny

Jescze jedno pytanie - Czy ma to jakies istotne znaczenie w interpretacji indywidualnego kosmogramu ?
barneyos

Gawêdziarz

Punkty Forum (pf): 2

Wiadomo¶ci: 689

« Odpowiedz #3 : Pa¼dziernik 30, 2011, 12:34:26 »

No mo¿e Ci, którzy nie chcieli panowania Ksiê¿yca, wymy¶lili, ¿e miesi±c ksiê¿ycowy 28 dni dzieli nam "niepotrzebnie" rok na 13 miesiêcy i zawsze w ten sam dzieñ miesi±ca wypada pe³nia, nów itp. Co za kosmiczny porz±dek !

No to lepiej bêdzie "u³atwiæ" i podzieliæ na 12 z ró¿n± d³ugo¶ci± miesiêcy i latami przestêpnymi co jaki¶ czas. Dziêki temu kto dzi¶ pamiêta daty pe³ni, trzeba u¿ywaæ kalkulatorów astronomicznych.

Mo¿e chciano ograniczyæ wp³yw Ksiê¿yca na ludzi.

Pzdr barneyos   Cool

----------------------------------
\"Nie ma rzeczy niemo¿liwych, s± tylko rzeczy, których na razie nie potrafimy zrobiæ\"
\"Im wiêcej wiem, tym bardziej wiem, ¿e mniej wiem\"
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Wiadomo¶ci: 6024

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #4 : Pa¼dziernik 30, 2011, 12:35:20 »

>Laguna<, zerknij do tego w±tku: Astrologia - zodiak a horoskopy.
Tam trochê dywagowali¶my o tym znaku, mo¿e co¶ Ci pomo¿e. Du¿y u¶miech

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
Laguna__
Go¶æ
« Odpowiedz #5 : Pa¼dziernik 30, 2011, 13:03:36 »

>Laguna<, zerknij do tego w±tku: Astrologia - zodiak a horoskopy.
Tam trochê dywagowali¶my o tym znaku, mo¿e co¶ Ci pomo¿e. Du¿y u¶miech
Dzieki Darku  Buziak

========================================================

No to lepiej bêdzie "u³atwiæ" i podzieliæ na 12 z ró¿n± d³ugo¶ci± miesiêcy i latami przestêpnymi co jaki¶ czas. Dziêki temu kto dzi¶ pamiêta daty pe³ni, trzeba u¿ywaæ kalkulatorów astronomicznych.

Acha ,  zeby wiedzmy i wiedzminowie swiadomie nie skorzystali z tej mocy , tylko Ci ktorzy chca sami korzystac , posiadajc tym samym wieksza przewage nad wiekszoscia.
Mo¿e chciano ograniczyæ wp³yw Ksiê¿yca na ludzi.

Rozumiem , ze to dotyczy tego co napisalam wyzej , a sam napisales , ze w takim przypadku nalezy dokonac dokladnych kalkulacji.

Scali³em posty
Darek
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 30, 2011, 13:28:52 wys³ane przez Dariusz » Zapisane
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #6 : Pa¼dziernik 30, 2011, 13:25:58 »

No tak, tylko co teraz z odwzorowaniem planet na ludzi?
Czy w zwi±zku z tym mamy pozmieniaæ ca³kowicie nasze charaktery,
by dopasowaæ siê do nieba, czy raczej niebo ma dopasowaæ siê do nas?  Du¿y u¶miech
Laguna__
Go¶æ
« Odpowiedz #7 : Pa¼dziernik 30, 2011, 13:42:06 »

No tak, tylko co teraz z odwzorowaniem planet na ludzi?
Czy w zwi±zku z tym mamy pozmieniaæ ca³kowicie nasze charaktery,
by dopasowaæ siê do nieba, czy raczej niebo ma dopasowaæ siê do nas?  Du¿y u¶miech

Wlasnie zastanawialam sie nad tym samym.
Korzystalam kilka razy z uprzejmosci moich znajomych , ktorzy zajmuja sie astrologia-niektore zdarzenia z mojej przeszlosci pokrywaly sie idealnie z opisami analizy kosmogramu, a to w kolei pokrywalo sie z tym co wynika z analizy w numerologii. Biorac to na rozum to pominiecie wezownika nie zmienia faktu , ze w zakres analizy wchodzi pelny rok hm. Co¶
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #8 : Pa¼dziernik 30, 2011, 13:53:41 »

No i znów mamy rozwalenie pewnego schematu. Najpierw zabrano,
teraz podrzucono nam wê¿a, a raczej tañcz±cego z wê¿ami.
Niez³a jazda bez trzymanki. Ja tam trzymam siê siebie. Tak najbezpieczniej.  Du¿y u¶miech
PHIRIOORI
Go¶æ
« Odpowiedz #9 : Pa¼dziernik 30, 2011, 17:32:44 »

Ja tam trzymam siê siebie. Tak najbezpieczniej.  Du¿y u¶miech
Pewnie!

A mi nikt nic nie zabra³ ani nie podrzuci³.

¯e natomiast  kto¶tam co¶tam wypisuje
o swoich okulistycznych problemach oraz jak to targa uczuciami.. rozumem
i czymtam-jeszcze, co mu siê wydawa³o ze ma ?..

..to ja przeciez nie musze brac udzia³u w tych roztelepkach. Nie mój cyrk nie moje ma³py.
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #10 : Pa¼dziernik 30, 2011, 17:44:31 »

Poruszylam ten watek ze wzgledu na to , ze malo wiem na ten temat i chccialabym dowiedziec sie wiecej.
Songo -Czy mozesz napisac w jakim celu byl pominiety znak wezownika? I dlaczego tak sie stalo ? Jakie sa teorie?
Ja jestem w takim razie wodnikiem , ale w tym starym zestawieniu buu,
  Smutny

Jescze jedno pytanie - Czy ma to jakies istotne znaczenie w interpretacji indywidualnego kosmogramu ?

jak zauwa¿y³e¶ w innym w±tku zodiakalny kalendarz astrologiczny i astronomiczny nie pokrywaj± siê,-
nie mówi±c o innych nie¶cis³o¶ciach, a to ¿e breloczek teraz bêdê mia³ z wê¿ownikiem, a nie strzelcem- nic w zasadzie nie zmienia.
Sprawa wydajê sie byæ dêta, ale trafi³em nawet na monetê z patronem nowego znaku:

pozdr.
http://www.supermonety.pl/index.php?products=product&prod_id=1693
http://magia.onet.pl/1635651,poczytaj.html?hashr=1&#mask:80251457

i jeszcze kikla s³ów wyja¶nienia sk±d to siê wziê³o-

"Wiadomo¶æ wydrukowana ze stron: Niewiarygodne.wp.pl

Spalcie wszystkie horoskopy. Nadchodzi rewolucja wê¿ownika!   2011-01-18 (14:25)

Naukowcy nie maj± w±tpliwo¶ci - zawarte w horoskopach wskazania, które wiele osób ¶ledzi z wielkim przejêciem s± nieprawid³owe. Nie chodzi tu o sam± tre¶æ znajduj±cych siê w horoskopach przewidywañ, ale o ich adekwatno¶æ. Zdaniem astronomów, mamy do czynienia z b³êdn± interpretacj± horoskopów na nies³ychan± skalê. Aby wszystko wróci³o do normy konieczne jest ustalenie nowych ram obowi±zywania kolejnych znaków zodiaku oraz wprowadzenie nowego, trzynastego oznaczenia - Wê¿ownika.

Sk±d ca³e to zamieszanie? Prof. Parke Kunkle, który wyk³ada astronomiê na Minneapolis Community and Technical College t³umaczy, ¿e wszystkie problemy zosta³y wywo³ane przez zmianê, jaka zosta³a wprowadzona przez astrologów. Dawno temu opierano siê na ekliptyce, czyli obserwacji "wêdrówki" S³oñca po sferze niebieskiej. Na pocz±tku rzeczywi¶cie by³o tak, ¿e znak zodiaku danej osoby odpowiada³ konstelacji, z któr± pokrywa³o siê S³oñce w chwili jej urodzin.

W pewnym momencie przysz³a jednak rewolucja - osoby zajmuj±ce siê astrologi± zdecydowa³y o matematycznym podziale nieba na równe czê¶ci. Wprowadzenie tych zmian sprawi³o, ¿e obserwacja po³o¿enia na niebie poszczególnych gwiazdozbiorów przesta³a mieæ sens - poinformowa³ dziennik "Daily Mail" powo³uj±c siê na wyniki badañ amerykañskiego naukowca.

Sprawê dodatkowo komplikuje fakt, ¿e na przestrzeni tysiêcy lat pole grawitacyjne Ksiê¿yca wywo³a³o korektê osi Ziemi i doprowadzi³o do miesiêcznego przesuniêcia w ustawieniu gwiazd.

"Obecnie, kiedy ludzie zajmuj±cy siê astrologi± mówi±, ¿e S³oñce jest w Rybach, to tak naprawdê nie jest w Rybach" - o¶wiadczy³ prof. Kunkle. "Dawno temu ludzie patrzyli w gwiazdy, aby zrozumieæ otaczaj±cy nas ¶wiat. Ale nie s±dzê, aby dzi¶ ludzie zajmuj±cy siê astrologi± jako¶ specjalnie przygl±dali siê niebu."

Aby zaradziæ problemowi, wielu astronomów postuluje cofniêcie ram czasowych odpowiadaj±cych poszczególnym znakom zodiaku o jeden miesi±c oraz wprowadzenie jeszcze jednego, trzynastego znaku - wê¿ownika. Nowy znak zodiaku dotyczy³by osób, które obecnie s± spod znaku Skorpiona lub Strzelca. Ale przesuniêcie sprawi³oby, ¿e zmiany dotknê³yby niemal wszystkich.

Nie brakuje ludzi, którzy krytycznie patrz± na proponowan± modyfikacjê horoskopu nazywaj±c j± wrog± i aroganck± manifestacj± ¶wiata nauki. Wprowadzanie nowego znaku zodiaku jest zdaniem wiêkszo¶ci astrologów nonsensem.

"To prawda, ¿e Ziemia uleg³a przesuniêciu, ale astrologowie od lat nie tworz± swoich prognoz na podstawie gwiazdozbiorów" - powiedzia³ dziennikowi "Daily Mail" astrolog Jonathan Cainer. "Znaki zodiaku maj± tylko nazwy poszczególnych konstelacji, ale nie s± oparte ani na nich, ani na ich pozycji na niebie."

A oto, jak zmieni³by siê uk³ad znaków zodiaku, gdyby jednak dosz³o do proponowanych zmian:

Kozioro¿ec: 21 stycznia - 16 lutego
Wodnik: 17 lutego - 11 marca
Ryby: 12 marca - 18 kwietnia
Baran: 19 kwietnia - 13 maja
Byk: 14 maja - 21 czerwca
Bli¼niêta: 22 czerwca - 20 lipca
Rak: 21 lipca - 10 sierpnia
Lew: 11 sierpnia - 16 wrze¶nia
Panna: 17 wrze¶nia - 30 pa¼dziernika
Waga: 31 pa¼dziernika - 23 listopada
Skorpion: 24 listopada - 29 listopada
Wê¿ownik: 30 listopada - 17 grudnia
Strzelec: 18 grudnia - 20 stycznia

Zdjêcie udostêpnione jest na licencji Creative Commons, orygina³ dostêpny pod tym adresem."
http://niewiarygodne.pl/kat,1017181,title,Spalcie-wszystkie-horoskopy-Nadchodzi-rewolucja-wezownika,wid,13048352,wiadomosc.html
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 30, 2011, 18:40:37 wys³ane przez songo1970 » Zapisane

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Wiadomo¶ci: 6024

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #11 : Pa¼dziernik 30, 2011, 18:59:12 »

No to ju¿ nie jestem baranem tylko ryb±? Szok

=========================================

Mówisz o tym zdjêciu:

Scali³em posty
Darek
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 30, 2011, 23:13:02 wys³ane przez Dariusz » Zapisane

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #12 : Pa¼dziernik 30, 2011, 19:12:53 »

jak widaæ, oprócz zmian na ziemi- nastêpuj± równie¿ zmiany na niebie.. Mrugniêcie

krzysiek
Go¶æ
« Odpowiedz #13 : Pa¼dziernik 30, 2011, 23:05:30 »

A ja ju¿ nie by³bym Skorpionem, tylko Wag±! Mo¿e nawet Nadwag±?  Du¿y u¶miech
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #14 : Pa¼dziernik 30, 2011, 23:16:49 »

Nie zgadzam sie na Byka. Jestem prawdziwym Blizniakiem, bardzo szczesliwym.

Pozdrawiam serdecznie.
barneyos

Gawêdziarz

Punkty Forum (pf): 2

Wiadomo¶ci: 689

« Odpowiedz #15 : Pa¼dziernik 31, 2011, 07:38:59 »

No to ja w takim razie wycofujê siê rakiem do bli¼ni±t. A co se bêdê ¿a³owa³ !!

Pzdr barneyos   Cool

----------------------------------
\"Nie ma rzeczy niemo¿liwych, s± tylko rzeczy, których na razie nie potrafimy zrobiæ\"
\"Im wiêcej wiem, tym bardziej wiem, ¿e mniej wiem\"
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #16 : Pa¼dziernik 31, 2011, 08:36:57 »

A ja zgodnie ze wszystkimi znakami na niebie i ziemi jestem RYBA! a nie Baran, nie dam siê ju¿ robiæ w barana , o nie!

Kiara U¶miech U¶miech
between
Go¶æ
« Odpowiedz #17 : Pa¼dziernik 31, 2011, 09:21:56 »

Naukowcy nie maj± w±tpliwo¶ci - zawarte w horoskopach wskazania, które wiele osób ¶ledzi z wielkim przejêciem s± nieprawid³owe. Nie chodzi tu o sam± tre¶æ znajduj±cych siê w horoskopach przewidywañ, ale o ich adekwatno¶æ. Zdaniem astronomów, mamy do czynienia z b³êdn± interpretacj± horoskopów na nies³ychan± skalê. Aby wszystko wróci³o do normy konieczne jest ustalenie nowych ram obowi±zywania kolejnych znaków zodiaku oraz wprowadzenie nowego, trzynastego oznaczenia - Wê¿ownika.

Naukowcy niech siê odstosunkuj± od astrologii bo tylko siê o¶mieszaj± swoj± ignorancj± w temacie.
To, ¿e gwiazdozbiory i znaki zodiaku do siebie "nie pasuj±" to sprawa dawna i znana.

Ale "nie pasuj±" tylko kompletnym ignorantom.

pozdrówki

« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 31, 2011, 09:22:06 wys³ane przez between » Zapisane
Betti
Go¶æ
« Odpowiedz #18 : Pa¼dziernik 31, 2011, 21:10:22 »

No taj  a ja z ryb przeskakuje na wodnika , tak czy tak woda Du¿y u¶miech
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 31, 2011, 21:11:04 wys³ane przez Betti » Zapisane
Laguna__
Go¶æ
« Odpowiedz #19 : Pa¼dziernik 31, 2011, 21:26:03 »

A ciekawe jak jest z zywiolami czy one sa rowniez pomieszane?
Mam jeszcze jedno pytanie -Czym charakteryzowac sie bedzie Era wezonika?
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 31, 2011, 21:29:51 wys³ane przez Laguna__ » Zapisane
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: