Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 07:09:42

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: [1] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: "Marsz Oburzonych" w Warszawie. "Wypowiadamy siê w imieniu 30 milionów"  (Przeczytany 10778 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 4934

KIN 213

« : Pa¼dziernik 15, 2011, 06:52:23 »

"Marsz Oburzonych" w Warszawie. "Wypowiadamy siê w imieniu 30 milionów"

Karolina Opolska 2011-10-14, ostatnia aktualizacja 2011-10-14 23:27:24.0

W sobotê w Warszawie odbêdzie siê "Marsz Oburzonych". - Stracili¶my jakikolwiek wp³yw na w³adzê, to nie jest w³adza dla ludzi, tylko dla elit - mówili w TOK FM organizatorzy, uczniowie Wielokulturowego Liceum Humanistycznego im. Jacka Kuronia, za³o¿yciele Porozumienia 15 Pa¼dziernika.
''Porozumienie 15 pa¼dziernika powsta³o z inicjatywy m³odych''

Jacek ¯akowski pyta³ o postulaty Porozumienia 15 Pa¼dziernika. - Chcieliby¶my jako spo³eczeñstwo mieæ wiêkszy wp³yw na kszta³towanie polityki naszego pañstwa, ni¿ symboliczne g³osowanie co 4 lata - odpowiada³ Pawe³ Szczepura z Liceum im. Jacka Kuronia. I podkre¶la³: - Tak¿e wiêkszy wp³yw na politykê gospodarcz±, która w ogóle nie jest kontrolowana.

- Takich osób, które chcia³yby mieæ wiêkszy wp³yw, w Polsce jest pewnie 30 milionów - zaznaczy³ red. ¯akowski. - My nie wypowiadamy siê tylko w swoim imieniu. Jest 30 milionów osób, których nikt nie wys³ucha, bo politycy zajmuj± siê swoimi konfliktami i w ogóle nie staraj± siê rozmawiaæ ze spo³eczeñstwem, poza pozornymi ruchami - odpowiada³ Szczeputa. - Chodzi nam g³ównie o to, ¿e stracili¶my jakikolwiek wp³yw na w³adzê, ona nas nie reprezentuje, zajmuje siê tylko i wy³±cznie zarz±dzaniem - doda³a Daria Krotkowska. - To nie jest w³adza dla ludzi, tylko dla elit - ubolewa³a uczennica Liceum im. Kuronia.

Uczniowie Wielokulturowego Liceum Humanistycznego w Warszawie mówili te¿, jakie maj± pomys³y na zmianê sytuacji. - Wszystko zaczyna siê u nas od dyskusji. Po to napisali¶my te 21 postulatów, ¿eby skonkretyzowaæ sprawy, o których bêdziemy rozmawiaæ. Wybrali¶my te sprawy, które nam siê wydaj± w Polsce nieruszone - mówi³a Daria Krotkowska.

Protesty trwaj± w Nowym Jorku od po³owy wrze¶nia - manifestanci zaprosili nawet Lecha Wa³êsê. Czytaj wiêcej>>

Jutro manifestacja

Ju¿ jutro ulicami Warszawy przejdzie manifestacja poparcia dla ruchu spo³ecznego "oburzonych" z Hiszpanii. - Organizujemy przemarsz z pod bram Uniwersytetu Warszawskiego a¿ po kancelarie premiera - wyja¶nia³a Krotkowska. I t³umaczy³a, ¿e na wzór Hiszpanii chc±, ¿eby marsz opiera³ siê na dyskutowaniu postulatów Porozumienia 15 Pa¼dziernika i wszystkich tematów, które ludzi dotykaj±. - Zabierzcie ze sob± gwizdki i karimaty, ¿eby mo¿na by³o na nich siedzieæ - apelowa³a jedna z za³o¿ycielek Porozumienia w Poranku TOK FM.

"Z³o¶cicie siê na w³a¶ciwych ludzi". Noblista analizuje protest na Wall Street
http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103086,10466189,_Zloscicie_sie_na_wlasciwych_ludzi____noblista_analizuje.html

Tekst pochodzi z portalu Gazeta.pl - www.gazeta.pl © Agora SA

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,10469144,_Marsz_Oburzonych__w_Warszawie___Wypowiadamy_sie_w.html

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
krzysiek
Go¶æ
« Odpowiedz #1 : Pa¼dziernik 15, 2011, 10:23:34 »

No to mamy swoiste "przebiegunowanie". Nastrojów spo³ecznych. Zaczê³o siê w Pó³nocnej Afryce i idzie "do góry": Europa, Stany, itd. Oj bêdzie siê dzia³o...!

Tylko ¿e ludzie nie do koñca rozumiej±, ¿e w³adza nie jest dla ludu, ale dla W³adzy! Dopóki systemy polityczne bêd± oparte na "W³adzy" elit nad reszt± pospólstwa, dopóty - mimo pozorów demokracji - rodziæ sie bêd± frustracje i konflikty. Bo "w³adza" zawsze deprawuje, a to dlatego, ¿e ludzie s± genetycznie sk³onni do ulegania pokusom, jakie ona im przynosi.

Alternatyw± jest utopijny system bez w³adzy - wspólnota pierwotna, czy co¶ takiego. Co prawda w prawdziwej naturze ka¿de stado ma swojego przewodnika, ale nie ma on wp³ywu na losy ¶wiata, czy jego czê¶ci.

Do zobaczenia na drzewach!  Du¿y u¶miech
east
Go¶æ
« Odpowiedz #2 : Pa¼dziernik 15, 2011, 10:40:35 »

Na pocz±tek wystarczy wiêksza spo³eczna kontrola nad bie¿±cymi pracami Rz±du i wybranych przedstawicieli do Sejmu. Mamy przecie¿ internet. Przy odrobinie dobrej  woli da³oby siê stworzyæ taki wirtualny "sejm ludowy" - czyli dla ka¿dego zalogowanego - na którym bêd± projekty ustaw i rozporz±dzeñ,streszczone w prostych s³owach (plus rozszerzenia do pe³nego tekstu) na które mo¿na oddaæ swój g³os przez prosty wybór TAK /NIE/ DO PRZERÓBKI . Do tego opcja zg³oszenia inicjatywy oddolnej po zebraniu na przyk³ad 100 tys podpisów.

Oczywi¶cie po pierwsze nale¿a³oby wyegzekwowaæ praktyczne wdro¿enie has³a wyborczego " internet dla ka¿dego". Kto nie ma komputera (czy te¿ komórki z dostêpem) móg³by g³osowaæ w najbli¿szej szkole przy których funkcjonowa³yby darmowe kafejki internetowe.
Takie g³osowanie bezpo¶rednie, ka¿dego dnia, ci±g³a weryfikacja pracy wybranego polityka jest bli¿sze idei demokracji ni¿ to co mamy do tej pory.
Mo¿e nie od razu takie g³osowania by³yby popularne ( przymusu wszak nie ma) no i by³by to raczej sonda¿, ale z czasem mo¿na by wprowadziæ ten system na powa¿nie. Wybrañcy w wyborach powszechnych musieliby realizowaæ  to czego na bie¿±co oczekuj± ich wyborcy.

ps. w naturze jako¶ ca³y ekosystem funkcjonuje sobie sprawnie bez ¶wiatowych przywódców.
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 15, 2011, 10:41:07 wys³ane przez east » Zapisane
kamil771
Go¶æ
« Odpowiedz #3 : Pa¼dziernik 15, 2011, 19:53:31 »

Moim zdaniem ludzie powinni zaprotestowaæ przeciwko protestom ''ruchu oburzonych''.
Wszyscy maj± ju¿ do¶æ chuliganów niszcz±cych sklepowe witryny, siej±cych zniszczenia na ulicach miast; ogólno¶wiatowa rewolucja? ha, ¶mieszy mnie to.
Tysi±ce leni bez pomys³ów protestuj±cych na ulicach wielkich miast maj± co¶ zmieniæ? dobre...
My¶lice ¿e takiemu m³odemu W³ochowi,Niemcowi czy Hiszpanowi nagle wielkie korporacje i banki zniszczy³y ¿ycie, pozbawi³y przysz³o¶ci? ¦mieszne.
Wiêkszo¶æ m³odych z tych pañstw od lat by³a przyzwyczajona do ¿ycia w dobrobycie i luksusie.
Kiedy nadszed³ okres kryzysu, i trzeba trochê zacisn±æ pasa  ( nic nienaturalnego) to nagle wielkie oburzenie, p³acz, protesty i wieszczenie koñca ¶wiata.
Pewnie ¿e super by³o jak taki Hiszpan,W³och,Grek siedzia³ przed komputerem, przy piwku, a rodzice dawali kilkaset euro kieszonkowego,jeszcze samochód kupili, za³atwili jak±¶ ³atw±, przyjemn± pracê przy biurku na wakacjach to by³o ok., ale jak przysz³o zrezygnowaæ z niektórych przyjemno¶ci to wielki wybuch gniewu przeciwko ca³emu ¶wiatu.
W rzeczywisto¶ci ci m³odzi protestuj±cy w³osi, Hiszpanie to banda leni i nierobów.
Ka¿dego roku ( nie tylko w okresie wakacyjnym) dziesi±tki tysiêcy polaków wyje¿dzaj± w³a¶nie do tych pañstw do pracy sezonowej, dlaczego m³odzi Hiszpanie czy w³osi nie chc± ciê¿ko  pracowaæ w polu?
Bo im siê nie chce, po co maj± ciê¿ko pracowaæ jak maj± wystarczaj±co pieniêdzy ¿eby zaspokoiæ swoje zachcianki.
tak to wygl±da. tak strasznie jest im ¼le.
 Â¯a³osne.
Dlatego nie ma sensu tak siê t± ca³± wymy¶ln± ''rewolucj±'' podniecaæ, bo to jest ¶mieszne, no mo¿e nie tak do koñca ¶mieszne...
hordy grasuj±cych chuliganów, homosie z transparentami, lewackie bojówki z czerwonymi flagami, i inne tego typu podgrupy spo³eczne na ulicach miasta w sobotnie popo³udnie to nie jest nic ¶miesznego.
Jako¶ nikt nie protestuje przeciwko obojêtno¶ci ¶wiata na problem strasznego g³odu w Afryce, ¿e ka¿dego dnia z g³odu umiera 20 tysiêcy osób? Z G£ODU!.
Ale kogo to obchodzi w tych chorych zgni³ych zachodnich demokracjach.
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 15, 2011, 19:56:05 wys³ane przez kamil771 » Zapisane
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #4 : Pa¼dziernik 15, 2011, 20:35:45 »

Bardzo mi sie podoba, ze tu na forum wypowiadaja sie ludzie co o tym wszystkim mysla. Napewno kazdy z jakiegos punktu widzenia ma racje.
Mysle ze nie tylko lenie i obiboki demonstruja. Demonstruja ludzie mlodzi  bo nie widza przyszlosci dla siebie. Rodzice nie maja pracy, albo pracuja za marne grosze z ktorych rodzina czesto nie jest w stanie wyzyc. W takim przypadku dzieci nie moga sie ksztalcic, bo na zachodzie niestety ale dobra szkola, czy studja kosztuja. Miejsca pracy zostaly przejete przez super maszyny, ktore pracuja 24 godziny a 4 lub 5  takich maszyn obsluguje
na zmianie tylko jeden czlowiek. Na taki stan zeczy pracowali latami rodzice i to czesto tez za male pieniadze. Dzis sa na ulicy. Technika ktora dzisiaj
ma swiat, powinna sluzyc wszystkim. Mlodym i starym. Renty sa marne, tak wiec nie latwo jest zyc rencistom i ludziom chorym. Te problemy beda odbijaly sie na mlodych pokoleniach. W ostatnim dwudziestoleciu natworzylo sie ogromne ilosci miljonerow, ktorzy nie sa w stanie przezyc tych pieniedzy we wlasnym zyciu. Obok zyja rodziny ktorym brak pracy i srodkow do zycia. Mozna by duzo opowiadac. Obecne wladze na calym swiecie
sa slepe i gluche. Czy ta nowa organizacja jest czyms dobrym- okaze sie w czasie, ale trzeba cos robic.

Pozdrawiam serdecznie. Rafaela
greta
Go¶æ
« Odpowiedz #5 : Pa¼dziernik 15, 2011, 21:22:02 »

Szkoda,ze nie moglam byc z protestujacymi.Popieram ich calym sercem!
Mysle,ze kiedys jak bede bardziej wolna tez pojde i to w pierwszym rzedzie!

Wreszcie prawdziwi obywatele tego swiata zrobia porzadek i beda mogli zyc jak ludzie!
kamil771
Go¶æ
« Odpowiedz #6 : Pa¼dziernik 15, 2011, 21:32:53 »

Szkoda,ze nie moglam byc z protestujacymi.Popieram ich calym sercem!

A co dok³adnie popierasz?

Wreszcie prawdziwi obywatele tego swiata zrobia porzadek i beda mogli zyc jak ludzie!

Prawdziwi obywatele? hm....
Jak na razie to robi± tylko ba³agan,
i w±tpiê ¿eby jutro po swoich ''harcach'' posprz±tali....
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 15, 2011, 21:33:05 wys³ane przez kamil771 » Zapisane
Aiedail
Go¶æ
« Odpowiedz #7 : Pa¼dziernik 15, 2011, 21:45:53 »

A nie przysz³o wam do g³owy ¿e te protesty mog± byæ kontrolowane, tak samo jak by³a/jest kontrolowana rewolucja w pañstwach arabskich? Nie wydaje wam siê podejrzane, ¿e ludzie, którzy s± uwa¿ani za przedstawicieli "elity" wyra¿aj± zadowolenie z takiego przebiegu sytuacji?

- Nic tak nie koncentruje my¶lenia, jak to, ¿e wkrótce bêdzie siê powieszonym. Poniewa¿ kryzys finansowy jest tak gro¼ny, zmobilizuje to Amerykê i Europê, ¿eby przeprowadziæ poprawki, by uchroniæ siê przed sytuacj±, w której traci siê wszystko - powiedzia³ w programie TVN24 "Horyzont" prof. Zbigniew Brzeziñski, by³ doradca prezydenta Cartera ds. bezpieczeñstwa.

http://www.tvn24.pl/-1,1720988,0,1,nic-tak-nie-koncentruje--jak-to--ze-bedzie-sie-powieszonym,wiadomosc.html
east
Go¶æ
« Odpowiedz #8 : Pa¼dziernik 15, 2011, 22:03:19 »

Tak tak, to wszystko jest przecie¿ kontrolowane i oni rob± wszyscy ba³agan.

Ciekawe komu zale¿y na tym by w ten sposób postrzegaæ ¶wiat ? Ciep³e posadki nie nastrajaj± do wyj¶cia na ulicê. Urzêdnicy kochaj± swoje sto³ki  a niektórzy nawet oddaj± swoje umys³y i serca by wspieraæ bud¿etówkê ca³ym sob± do koñca swoich dni wg jedynie slusznego programu. Nie mo¿e byæ tak, ¿eby jacy¶ protestuj±cy Wam tu bru¼dzili , co nie ?
To s± wszystko nieprawdziwi obywatele, niepraworz±dni, chorzy jacy¶. Nale¿y im zaaplikowaæ systemow± kuracjê, albo szczepionke , bo robi± ba³agan. Jak ¶mi± protestowaæ w ogóle ? Przeciez wladza ich kocha.

Moze nareszcie  Wielki Brat czytajacy Was doceni Wasza prace. Jesli nie , to niestety, ale musicie sie bardziej postarac Mrugniêcie
krzysiek
Go¶æ
« Odpowiedz #9 : Pa¼dziernik 15, 2011, 23:19:47 »

Wczoraj w TV jaki¶ nawiedzony polityk Zwyciêskiej Partii grzmia³. ¿e nie ma problemu bezrobocia. Jeste¶my leniami! Przecie¿ m³odzi ludzie powinni zak³adaæ w³asne firmy! S± udogodnienia. Mo¿na to zrobiæ nawet przez Internet, wiêc o co chodzi?

O co chodzi Durny Polityku? O to, ¿e ty teraz bêdziesz bra³ z naszych podatków sowite wynagrodzenie za tak M±dre My¶li i Rady. Tylko pytam siê: o jakie firmy chodzi? Co one maj± produkowaæ, ¿eby siê utrzymaæ? Czy chodzi o 1.647-me solarium w mie¶cie albo 2.389-ty zak³ad fryzjerski...? A mo¿e studio tatua¿u? Sk±d maj± braæ kapita³ na rozwój tej bli¿ej nie okre¶lonej dzia³alno¶ci. Z banków? A z czego to sp³ac±?

W moim 200-tysiêcznym mie¶cie jest g³ówna ulica, gdzie kiedy¶ prosperowa³o kilkadziesi±t sklepów z dobrami materialnymi dla ludzi: spo¿ywcze, obuwnicze, ubraniowe, AGD, itp. A teraz jest tam kilkadziesi±t banków i kilkana¶cie salonów telefonii komórkowej. Zniknê³o kilkana¶cie du¿ych zak³adów produkcyjnych, a te, co osta³y masowo zwalniaj± pracowników. Ci za¶ zad³u¿eni s± po uszy w systemie bankowym. Nie s± w stanie, jako bezrobotni, sp³acaæ kredytów, zw³aszcza hipotecznych. Ro¶nie rozmiar tragedii tych ludzi. Trac± mieszkania, które przechodz± w rêce banków. Te, w swej zach³anno¶ci, oferuj± g³oduj±cym emerytom wyp³atê dodatków do emerytury za zobowi±zanie oddania ich mieszkañ po ¶mierci. Ohyda!!! Ale komu pomagaj± rz±dy ¶wiatowe? Pompuj± miliardy euro i dolarów w system bankowy! Paranoja. I Armagedon, który ju¿ dzi¶ dzieje siê na naszych oczach.

Do zobaczenia na drzewach! Smutny
east
Go¶æ
« Odpowiedz #10 : Pa¼dziernik 15, 2011, 23:42:10 »

Krzysiek  ¶wiat siê zmienia.
I dobrze.
Bo musimy siê obudziæ w koñcu.  Do¶æ wodzenia za nos. I powiem nawet tak, ze to dobrze, ze zabior± domy ,ze wytraca ludzi z ich marazmu ¿ycia w cieniu gwarantowanej posady  z gwarantowana ja³mu¿na do ¶mierci.
Wybacz ,to moze brzmiec okrutnie co pisze, ale niestety na to wyglada, ze potrzebne to jest
Linda
Go¶æ
« Odpowiedz #11 : Pa¼dziernik 16, 2011, 09:08:46 »

U¶miech

Cytat: East
Krzysiek  ¶wiat siê zmienia.
I dobrze.
Bo musimy siê obudziæ w koñcu.  Do¶æ wodzenia za nos. I powiem nawet tak, ze to dobrze, ze zabior± domy ,ze wytraca ludzi z ich marazmu ¿ycia w cieniu gwarantowanej posady  z gwarantowana ja³mu¿na do ¶mierci.
Wybacz ,to moze brzmiec okrutnie co pisze, ale niestety na to wyglada, ze potrzebne to jest

No w³asnie East  musimy siê obudzic..tylko czy akurat  w taki sposób?  Czy bedziemy konsekwentni w g³oszeniu swoich pogladów tylko w odniesieniu do niektórych spraw? Czy juz nasza odpowiedzialno¶c jako jednostki za dzisiejsza sytuacjê nie jest wazna,czy dzi¶ mamy juz mniejsza zdolnosc tworzenia w³asnej rzeczywistosci  niz pare w±tków wyzej ,kiedy sie t± mozliwosci± tak wspólnie zachwycalismy. Dzis wygodnie jest nam byæ ofiarami systemu i glosno protestowac ,ze kto¶ nas wykorzystuje...To gdzie jest prawda? Wczoraj czy dzi¶?
Jest zle ,wala sie struktury finansowe,na skraju bankructwa sa najwieksze gospodarki ¶wiata.Ludzie protestuj± .Chca zwrócic uwage ca³ego swiata na to w jaki sposób jestesmy wykorzystywani...Tylko czy w ¶wietle tych lekcji ,które tu przerabialismy wspólnie, takie dzia³ania nie umacniaja tylko tych faktów.Nie ma watpliwosci ,ze powsta³o ogromnych rozmiarów wahad³o ,które z ³atwoscia karmi sie energi± ogromnej rzeszy ludzi...Jesli wierzyc Zelandowi ,nie moze sie to skonczyc  dobrze dla popleczników wahad³a .(w tym wypadku dla oburzonych).Zasilaja oni tylko energetyczie te problemy i umacniaja je.Protesty sie skoncza ,pewnie znowu skorzysta na nich jakas opcja polityczna ,inna w kazdym z krajów...Inaczej sie skonczyc nie moze...Tak bedzie jezeli to o czym próbujemy sie przekonac ,czytajac np.Transerfing Rzeczywisto¶ci jest prawd±. Istota energetyczna cz³owieka jest rzecz± naprawdê niezwykle wa¿n±...  Zeland uczy nas jak oszczednie w³asn± energi± gospodarowac....Ja wiem ,ze nie sposób zyc nie oddajac energii wahad³u,trzeba tylko oddawac ja ¶wiadomie ,wiedzac w jakiej sprawie j± oddajemy i jak± jej czêsæ.Trzeba likwidowaæ nadmierny potencja³ by nie wyrz±dzic szkody przede wszystkim sobie.Bo od siebie musimy zacz±æ...
 .Matka Teresa na przyk³ad nigdy nie bra³a udzia³u w manifestacjach przeciwko wojnie ,natomiast czesto bra³± udzia³ w manifestacjach na rzecz pokoju.Pewnie nie czyta³a Transerfingu...wiedzia³a to i stosowa³a a wiedze mia³a pewnie z innych ¿róde³.Kazdy z nas moze sie przekonaæ jak wazna jest energetyka naszego organizmu na wielu p³aszczyznach.Najlepiej sprawdzic to na poziomie fizycznym ,gdy drêcza nas jakies dolegliwosci..Przy æwiczeniach opisanych w" Deir ",lub przy pomocy zwyk³ego swiadomego oddychania dolegliwosci te ustepuja po kilku dniach...
Przekona³±m sie na sobie ...To pierwszy krok by uswiadomic sobie jak wazna jest nasza energia i by móc z pe³na ¶wiadomoscia nia gospodarowac.My musimy rozwiazac rózne problemy ..ale musimy zaczac od siebie..
To juz jest o wiele trudniejsze...ale mozliwe..Moze wiec za³ozymy osobny watek "Jak w dzisiejszych czasach ¿yc .by nie pog³ebiac tej katastrofy".Problemy te wymienia trzynastoletnia dziewczynka na forum ONZ..Przeczytajcie..
Ile jest tu wskazówek....

Witam,

Jestem Severn Suzuki i mówiê w imieniu Dzieciêciej Organizacji do spraw ¦rodowiska Naturalnego. Jeste¶my grup± dwunasto i trzynastolatków z Kanady próbuj±c± zmieniaæ ¶wiat: Vanessa Suttie, Morgan Geisler, Michelle Quigg i ja. Wydali¶my wszystkie nasze oszczêdno¶ci, aby przebyæ sze¶æ tysiêcy mil i powiedzieæ Wam doros³ym, ¿e musicie zmieniæ swój sposób dzia³ania. Przychodz±c tu dzi¶, nie mam ¿adnych ukrytych zamiarów. Walczê o swoj± przysz³o¶æ.

Utrata mojej przysz³o¶ci nie jest jak przegrywanie wyborów albo zni¿ka kilku punktów na rynku papierów warto¶ciowych. Jestem tu aby przemówiæ w imieniu wszystkich pokoleñ.
Jestem tu aby mówiæ w imieniu g³oduj±cych dzieci na ca³ym ¶wiecie, dzieci, których p³acz pozostaje bez echa.
Jestem tu aby mówiæ w imieniu niezliczonych zwierz±t gin±cych na Ziemi, poniewa¿ nie maj± ju¿ swojego miejsca. Nie mo¿emy sobie pozwoliæ na bycie nies³yszanym.
Bojê siê teraz wyj¶æ na s³oñce z powodu dziur w warstwie ozonowej. Bojê siê oddychaæ powietrzem, poniewa¿ nie wiem jakie chemiczne substancje zawiera.
Kiedy¶ chodzi³am z moim tat± na ryby w Vancouver, do czasu gdy przed paru laty znale¼li¶my rybê cierpi±ca na ro¿ne odmiany raka. I teraz s³yszymy o gatunkach zwierz±t i ro¶lin które z dnia na dzieñ gin± - gin± na zawsze.
W moim ¿yciu, ¶ni³am o wielkich stadach dzikich zwierz±t, d¿unglach i lasach deszczowych pe³nych ptaków i motyli, ale teraz zastanawiam siê czy moje dzieci bêd± mia³y mo¿liwo¶æ je zobaczyæ..

Czy kiedy byli¶cie w moim wieku musieli¶cie martwiæ siê o takie sprawy?

Wszystko to dzieje siê przed Waszymi oczami, a jednak dzia³cie jakby¶my mieli mnóstwo czasu i wszelkie rozwi±zania. Jestem tylko dzieckiem i nie mam wszystkich rozwi±zañ, podobnie jak Wy ich nie macie; chcê Wam to u¶wiadomiæ:

a.. Nie wiecie jak naprawiæ dziury w warstwie ozonowej,
  b.. Nie wiecie jak przywróciæ ³ososie do martwych rzek,
  c.. Nie wiecie jak przywróciæ gatunki wymar³ych zwierz±t,
  d.. I nie mo¿na przywróciæ lasów tam gdzie jest ju¿ pustynia,
  e.. Je¶li nie wiecie jak to wszystko naprawiæ, proszê przestañcie niszczyæ!

Tutaj jeste¶cie delegatami swoich rz±dów, lud¼mi biznesu, organizatorami, reporterami albo politykami - ale naprawdê jeste¶cie matkami i ojcami, braæmi i siostrami, ciotkami i wujami - wszyscy jeste¶cie czyimi¶ dzieæmi.
Ja jestem tylko dzieckiem ale wiem, wszyscy jeste¶my czê¶ci± piêciomiliardowej rodziny... a w³a¶ciwie to jest nas ponad 30 mln gatunków i  wszyscy potrzebujemy tego samego powietrza, wody i gleby - granice i rz±dy tego nie  zmieni±.
Ja jestem tylko dzieckiem ale wiem, wszyscy jeste¶my jedno¶ci± i powinny¶my dzia³aæ jako jeden ¶wiat w kierunku jednego celu.
W moim gniewie nie jestem niewidoma i dlatego nie bojê siê powiedzieæ ¶wiatu  co czujê.
W moim kraju, produkujemy mnóstwo ¶mieci, kupujemy i wyrzucamy, a jednak kraje Pó³nocy nie chc± siê dzieliæ siê z ubogimi. Nawet je¶li mamy zbyt  du¿o, boimy siê utraciæ cokolwiek z naszego dobrobytu, boimy siê dzieliæ.
W Kanadzie wiedziemy uprzywilejowane ¿ycie, z mnóstwem jedzenia, wod± i schronieniem -- mamy zegarki, rowery, komputery i telewizory.

Dwa dni temu tu w Brazylii, byli¶my wstrz±¶niêci kiedy spêdzili¶my trochê czasu z dzieæmi ¿yj±cymi na ulicy. Jedno dziecko powiedzia³o nam: "Chcia³bym byæ bogaty bo wtedy da³bym wszystkim dzieciom ulicy ¿ywno¶æ, ubranie, lekarstwa, schronienie, mi³o¶æ i sympatiê."

Je¶li dziecko ulicy, która nie ma niczego, jest sk³onne do dzielenia, dlaczego my którzy mamy wszystko jeste¶my wci±¿ tak zach³anni?

Nie mogê przestawaæ my¶leæ o tym, ¿e te dzieci s± w moim wieku, ¿e to gdzie urodzisz siê robi ogromn± ró¿nicê, ¿e mog³am byæ jednym z tych dzieci ¿yj±cych w Favellas Rio; mog³am byæ dzieckiem g³oduj±cym w Somalii; ofiar± wojny na Bliskim Wschodzie albo ¿ebrakiem w Indiach.
Jestem tylko dzieckiem ale wiem, ¿e gdyby pieni±dze wydane na wojnê zosta³y  przeznaczone na za¿egnanie ubóstwu i ochronê ¶rodowiska to Ziemia by³aby  cudownym miejscem.

W szkole, nawet w przedszkolu, uczycie nas jak siê zachowaæ ¶wiecie. Uczycie  nas:
  a.. nie walczyæ z innymi,
  b.. byæ wyrozumia³ym/tolerancyjnym,
  c.. szanowaæ innych,
  d.. sprz±taæ nasz ba³agan,
  e.. nie sprawiaæ bólu innym istotom ¿ywym
  f.. dzieliæ siê - nie byæ zach³annym.

Dlaczego robicie rzeczy, które nam zakazujecie?

Nie zapominajcie dlaczego jeste¶cie obecni na tych kongresach, dla kogo to robicie - jeste¶my Waszymi w³asnymi dzieæmi. Tworzycie ¶wiat w którym my bêdziemy wzrastaæ. Rodzicie powinni móc pocieszyæ dzieci s³owami "wszystko bêdzie dobrze", "robimy najlepiej jak potrafimy" i "to jeszcze nie koniec ¶wiata".

Ale nie my¶lê, ¿e obecnie mo¿ecie nam tak mówiæ. Czy jeste¶my w ogóle na  Waszej li¶cie priorytetów? Mój tata zawsze mówi "jeste¶ tym co robisz, nie tym  co  mówisz."

Wasze dzia³ania doprowadzaj± mnie co noc do ³ez. Wy doro¶li mówicie, ¿e nas kochacie. Wzywam Was do sprawdzenia czy Wasze dzia³ania odzwierciedlaj± Wasze s³owa. Dziêkujê za uwagê.

zród³o:http://www.icppc.pl/pl/
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 16, 2011, 12:10:09 wys³ane przez Linda » Zapisane
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #12 : Pa¼dziernik 16, 2011, 09:24:49 »

Dlaczego mog± powstawaæ takie rozbie¿no¶ci miêdzy wczorajszymi deklaracjami a dzisiejszymi czynami? Bo nie jest to jeszcze osobisty rozwój ugruntowany wiedz± i zespolony w³asn± n± energiom.
Niestety jest to paplanie z powtarzaniem cudzych tekstów chwilowo akceptowanych w euforii zachwytu ale nie osobista ¶wiadomo¶æ , która przekroczy³a ten okre¶lony poziom.

Egzaminy z rozwoju osobistego zdaje siê zaistnia³ymi czynami a nie wypisywaniem m±drzejszych , lub mniej m±drych tekstów. Tak jest na planie fizycznym , CZYNY s± wa¿ne. I nie my je oceniamy a nasza Energia niewcielona , ona to weryfikuje perfekcyjnie po naszej ¶wietlisto¶ci i barwie osobistej a nie po górnolotno¶ci  piêknych s³ów.
Te same s³owa mo¿e wypowiadaæ ka¿dy ale nie ka¿dy dokona tych samych czynów z t± sam± warto¶ci± energetyczn±.
Czasami zdecydowanie wa¿niejsze jest nic nie powiedzieæ i nic nie zrobiæ ni¿ trwoniæ energiê wzmacniaj±c przeciwieñstwa swoje.

Jeszcze nie  nast±pi³ moment wiedzy osobistej  u wielu Ludzi, dlatego w realu w obliczu sytuacji sprawdzaj±cej ten fakt powstaj± rozbie¿no¶ci , awantury i rozpad. Brak spójno¶ci , brak osobistej wiedzy , której nic nie zast±pi ¿adna nawet najwspanialsza informacja.

Jeszcze raz. To osobisty poziom energetyczny decyduje o rozwoju osobistym , rozwój o ¶wiadomym podejmowaniu decyzji i nic wiêcej.

Kiara U¶miech U¶miech
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 16, 2011, 09:42:38 wys³ane przez Kiara » Zapisane
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 3453

« Odpowiedz #13 : Pa¼dziernik 16, 2011, 09:28:57 »

strona na FB http://www.facebook.com/pages/Ruch-BASTA/231775980210165

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

Ksiêga Koheleta 3,1
east
Go¶æ
« Odpowiedz #14 : Pa¼dziernik 16, 2011, 18:25:59 »

@Linda Na pocz±tku dziêkujê za przypomnienie wzruszaj±cego wyst±pienia dziewczynki.
Jednak do koñca  nie rozumiem do czego pijesz pisz±c :
Czy juz nasza odpowiedzialno¶c jako jednostki za dzisiejsza sytuacjê nie jest wazna,czy dzi¶ mamy juz mniejsza zdolnosc tworzenia w³asnej rzeczywistosci  niz pare w±tków wyzej ,kiedy sie t± mozliwosci± tak wspólnie zachwycalismy. Dzis wygodnie jest nam byæ ofiarami systemu i glosno protestowac ,ze kto¶ nas wykorzystuje...To gdzie jest prawda? Wczoraj czy dzi¶?

Zdolno¶æ o której piszesz nie jest ¿adn± zdolno¶ci±, tylko faktem ,który wydarza siê na co dzieñ.
Napisa³em, ¿e nie ochronimy siê przed systemem broni±c do upad³ego tego ,co mamy, bo to jest tylko zasilanie tego wahad³a. Stosowaæ Transfering - tak ,w spokoju, ciszy, konsekwentnie. Zacz±æ od siebie. Rola protestuj±cych powinna siê skupiæ na tym by pokazaæ w³asn± zmianê. Na zasadzie " popatrz ,ja tego dokona³em, on, ona ,oni, kiedy Ty do³±czysz ? " .

Masz racjê, ¿e formalizowanie nowego ruchu koniec koñców niczego dobrego nie przyniesie. Korzy¶æ przyniesie ju¿ sama ¶wiadomo¶æ, ¿e ludzi gotowych na zmiany WIDAÆ.

@kiaro
Niestety jest to paplanie z powtarzaniem cudzych tekstów chwilowo akceptowanych w euforii zachwytu .

Masz na my¶li My¶licieli ? Mrugniêcie
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #15 : Pa¼dziernik 16, 2011, 19:10:24 »

Przemarsz w Warszawie by³ grzecznym wyrazem i odpowiedzi± na ¶wiatowe trendy Du¿y u¶miech

LICHWA w Polsce jeszcze nie wysy³a swoich ¿o³nierzy do ograbiania obywateli, dlatego nasze protesty s± raczej symboliczne, solidarno¶ciowe...
Przemarsz zorganizowa³a lewicuj±ca m³odzie¿ poczuwaj±ca siê wewnêtrznie do takich dzia³añ, raczej z "obowi±zku" ni¿ autentycznej potrzeby.

Pozdrawiam - Thotal U¶miech
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #16 : Pa¼dziernik 16, 2011, 22:20:59 »

Twoja ironia jest ¿enuj±ca east.

"@kiaro
Niestety jest to paplanie z powtarzaniem cudzych tekstów chwilowo akceptowanych w euforii zachwytu .

Masz na my¶li My¶licieli ? Mrugniêcie"

Kogo , czyje teksty plagiatuj± My¶liciele? Mo¿esz to powiedzieæ i potwierdziæ?

Natomiast ja opieram siê i bêdê nadal opiera³a na ca³ej m±dro¶ci i etyce przekazów od My¶licieli. Znasz lepsze? To mo¿e zacytuj.

Kiara U¶miech U¶miech
east
Go¶æ
« Odpowiedz #17 : Pa¼dziernik 17, 2011, 09:51:25 »

Kiara
Natomiast ja opieram siê i bêdê nadal opiera³a na ca³ej m±dro¶ci i etyce przekazów od My¶licieli

¯adna ironia, tylko to, co sama powy¿ej potwierdzi³a¶, czyli powtarzaniem cudzych tekstów. Nie oceniam tu czy dobrych, czy z³ych. Ludzie maj± prawo do wyboru Mistrza zgodnego z w³asnym wyczuciem. Tyle.
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #18 : Pa¼dziernik 17, 2011, 09:56:22 »

Kiara
Natomiast ja opieram siê i bêdê nadal opiera³a na ca³ej m±dro¶ci i etyce przekazów od My¶licieli

¯adna ironia, tylko to, co sama powy¿ej potwierdzi³a¶, czyli powtarzaniem cudzych tekstów. Nie oceniam tu czy dobrych, czy z³ych. Ludzie maj± prawo do wyboru Mistrza zgodnego z w³asnym wyczuciem. Tyle.

A kto im broni?

My¶liciele zawsze podkre¶laj± dokonuj wyboru samodzielnie miar± swojego pojmowania i odczuwania rzeczywisto¶ci.
Nigdy inaczej!

Na tym miêdzy innymi polega wielko¶æ My¶licieli.

Kiara U¶miech U¶miech
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 17, 2011, 09:58:48 wys³ane przez Kiara » Zapisane
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: