Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 21, 2024, 17:40:42

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: 1 [2] 3 4 5 6 7 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Trudno¶ci techniczne  (Przeczytany 73214 razy)
0 u¿ytkowników i 2 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #25 : Czerwiec 06, 2012, 09:57:02 »

Brakuje tu jednego wa¿nego narzêdzia, które widzê na wielu innych forach.
Nazywa siê to ''moje posty''. Klikasz i widzisz co pisa³e¶, kiedy pisa³e¶.
Równie¿ istnieje mo¿liwo¶æ, ¿e czyjego¶ u¿ytkownika sobie wybierasz i czytasz co ciekawego pisa³.
Nie wiem jak Wy, ale czêsto zastanawiam siê, nad wprowadzeniem jakiego¶  tematu, bo po prostu nie pamiêtam, czy ju¿  sam go kiedy¶ nie pisa³em.
A forumowa wyszukiwarka to nêdza.
Ale to w³a¶nie zas³uga darmowej us³ugi  darmowefora.pl gdzie wiele narzêdzi jest niedostêpnych.

Astre, ale przecie¿ mo¿esz wy¶wietliæ swoje lub czyjekolwiek posty.
Klikasz na ‘zobacz profil’ lub na nick, potem na ‘lista ostatnich wiadomo¶ci tego u¿ytkownika’ i masz.
Wszystkie wiadomo¶ci od pocz±tku ¶wiata, z godzinami i tematami. Nie widzia³e¶ tego?  U¶miech
A wyszukiwarka faktycznie do bani.
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 4934

KIN 213

« Odpowiedz #26 : Czerwiec 06, 2012, 10:00:46 »

Brakuje tu jednego wa¿nego narzêdzia, które widzê na wielu innych forach.
Nazywa siê to ''moje posty''. Klikasz i widzisz co pisa³e¶, kiedy pisa³e¶.
Równie¿ istnieje mo¿liwo¶æ, ¿e czyjego¶ u¿ytkownika sobie wybierasz i czytasz co ciekawego pisa³.
Nie wiem jak Wy, ale czêsto zastanawiam siê, nad wprowadzeniem jakiego¶  tematu, bo po prostu nie pamiêtam, czy ju¿  sam go kiedy¶ nie pisa³em.
A forumowa wyszukiwarka to nêdza.
Ale to w³a¶nie zas³uga darmowej us³ugi  darmowefora.pl gdzie wiele narzêdzi jest niedostêpnych.

Klikasz na ‘zobacz profil’ lub na nick, potem na ‘lista ostatnich wiadomo¶ci tego u¿ytkownika’ i masz.
Wszystkie wiadomo¶ci od pocz±tku ¶wiata, z godzinami i tematami. Nie widzia³e¶ tego?  U¶miech

dok³adnie tak, jedyny "problem", ¿e nie ma takiej scalonej instrukcji obs³ugi forum w jakim¶ krótkim pliku z paroma najwa¿niejszymi punktami,-
choæ z drugiej strony, czy kto¶ jeszcze czyta instrukcje..?

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Wiadomo¶ci: 6024

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #27 : Czerwiec 06, 2012, 12:13:08 »

Cytat: blueray
S± jeszcze inne kwestie, np. czy próba przywrócenia skasowanego na amen posta postawi go we w³a¶ciwym miejscu i wed³ug czasu utworzenia czy na koñcu, bo nie wiem jak program forum sortuje posty i co Ty z twoimi uprawnieniami mo¿esz w nich zmieniæ.

Je¶li post wyl±dowa³ w "¶mietniku" to trafi  w swoje miejsce i czas, gorzej je¶li post spotka³o to co wszystkie wypowiedzi >JAN'a< - one po prostu wyparowa³y. Tego nie ma mo¿liwo¶ci odtworzenia nie mówi±c o jakiejkolwiek lokacji.
Na tym serwerze mamy bardzo ograniczone mo¿liwo¶ci.

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
blueray21

Skryba, jakich ma³o

Punkty Forum (pf): 32

Wiadomo¶ci: 1696

« Odpowiedz #28 : Czerwiec 06, 2012, 13:55:53 »

Maj±c jak±kolwiek kopiê, mozolnie, ale mo¿na przywróciæ post po po¶cie, choæ mo¿e nie w tym miejscu co by³, ale to te¿ jest do przeskoczenia, bo mo¿na by³oby go  wstawiæ edytuj±c post, który by³ poprzednikiem skasowanego, choæ wygl±da³oby tak sobie to funkcjonalno¶æ by³aby zachowana.

Wiedza ochrania, ignorancja zagra¿a.
Astre
Go¶æ
« Odpowiedz #29 : Czerwiec 06, 2012, 14:08:15 »

Ok.
Tylko, ¿e :
powiedzcie mi,  co dla Was oznacza - lista ostatnich wiadomo¶ci tego u¿ytkowanika ?
Oznacza ona zgodnie z zapisem - ostatnie wiadomo¶ci ! Nikt chyba nawet nie pyta ile ich jest ? Bo pisze - ostatnie !
Na tym polega ba³amutna ''twórczo¶æ''  wspó³czesnych mód i fascynacji jak¿e daleko stoj±ca od prosty i m±dro¶ci.
A, zamiast tej ja³owej i pustej gimnastyki wystarczy³oby napisaæ :

1.Posty u¿ytkownika.
A, te dwa s³owa oznaczaj± - wszystko.

Kto¶ powie, ¿e siê czepiam. Ale, jasno¶æ i czytelno¶æ przekazów to absolutna podstawa. To prostota i m±dro¶æ.
Za pomoc± prostoty i  m±dro¶ci za pomoc± 9 liczb zbudowana jest ca³a przestrzeñ, ca³y Wszech¶wiat.
A co z postami uzytkownika o nazwie ''go¶æ''.

Fair Lady
Go¶æ
« Odpowiedz #30 : Czerwiec 06, 2012, 14:33:20 »

Uzytkownik o nazwie "gosc" nie jest juz uzytkownikiem, wiec przechodzi do archiwum. Z serwera nic nie znika, moze byc tylko widzialne dla nas, albo niewidzialne
"Visible" albo "Invisible" -
Na tym polega wlasnie czar czapek-niewidekU¶miech

A wyszukiwarka faktycznie do kitu, bo odpowiedzialnym za linkowanie bazy danych nie chce sie wklikiwac nowych informacji, zreszta robota nudna i za friko nikt nie bedzie czasu swego poswiecal.

//Tylescie o tym JANie pisali, ze az zaciekawilo mnie to, co ON tam nawypisywal, ze go tak zresetowali:)//:)
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #31 : Czerwiec 06, 2012, 16:57:38 »

Cytat: Fair Lady
//Tylescie o tym JANie pisali, ze az zaciekawilo mnie to, co ON tam nawypisywal, ze go tak zresetowali:)//:)

Lady, aktualne miejsce pobytu JANA, to forum ¦wiêtej Geometrii. http://forum.swietageometria.info/
Tam mo¿esz zobaczyæ o czym pisze. Czê¶æ informacji, które tu zniknê³y, s± tam. 
Postaæ o tyle¿ barwna co i historyczna.  Du¿y u¶miech Starzy u¿ytkownicy wiedz± co mam na my¶li. 
Spodoba Ci siê, bo to wojownik, jeden z ostatnich. Chichot
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #32 : Czerwiec 06, 2012, 19:53:08 »

Natomiast nie wiem czy i jak i jakie dane mo¿esz jako admin przenie¶æ z "wirtualnego" do rzeczywistego, je¶li co¶ lub kto¶ co¶ wysypie.

Jestem administratorem tylko w ramach tego forum i tylko w tych ramach mam wgl±d do profili u¿ytkowników, nie przypuszczam by ktokolwiek z u¿ytkowników chcia³ bym kopiowa³ jego profil.
Uwa¿am, ¿e du¿o rozs±dniejszym by³oby rozes³anie do wszystkich informacji systemowej o mo¿liwo¶ci zarejestrowania siê na innym, nowym forum - jak uczyni³ to Leszek przenosz±c swoje forum.

Maj±c jak±kolwiek kopiê,...

W tym w³a¶nie problem, te posty WYPAROWA£Y, nie ma ich ani w ¶mietniku, ani nigdzie wiêc i nie ma z czego kopiowaæ.

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 06, 2012, 19:53:33 wys³ane przez Dariusz » Zapisane

Fair Lady
Go¶æ
« Odpowiedz #33 : Czerwiec 06, 2012, 20:16:57 »

Skoro Sw. Geometria, to nic innego tylko trzeba mi sprzatac i isc za glosem Akademii.
A jesli tam jest i Lucyfer i Leszek i JAN to i mnie tam "po drodze".
Tylko ... ich forum nie specjalnie chodzi...

Darek masz 10 PUNKTOW ode mnie:)

Ordnung muss sein! Mrugniêcie
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #34 : Czerwiec 06, 2012, 21:45:11 »

Cytat: Astre
...Nie jestem pewien na 100%, ale miejsce mo¿e mieæ w³a¶ciciel serwisu
wolnemedia.net.
A je¿eli nawet nie bêdzie posiada³, to jest to bardzo obrotny cz³owiek i wiele Ci doradzi. Mia³em z nim kiedy¶ kontakt, ...

Jak Twoim zdaniem kszta³tuj± siê ceny takich serwerów?

Cytat: Fair Lady
Darek masz 10 PUNKTOW ode mnie:)

Bardzo dziêkujê. U¶miech
A mogê wiedzieæ za co?

Astre
Go¶æ
« Odpowiedz #35 : Czerwiec 06, 2012, 23:46:36 »

Jak Twoim zdaniem kszta³tuj± siê ceny takich serwerów?

Trudno mi tak na gor±co powiedzieæ.
My¶lê jednak,  ¿e za dzier¿awê przestrzeni u kogo¶, kto ma wolne niewykorzystane  miejsce to cena nie przekroczy³a by 200-300 z³ rocznie.

Trzeba by by³o jednak wcze¶niej zarejestrowaæ i wykupiæ domenê na stronie  www.az.pl
To mo¿na zrobiæ w 10 minut samemu wchodz±c na stronê az.pl.
 Nazwê domeny trzeba sobie samemu wymy¶leæ i tak± zrejestrowaæ, a nastêpnie op³aciæ z góry na rok.

W naszym wypadku pasowa³o by, aby domena mia³a nazwê cheops.pl
Ale (pl) mo¿e byæ zajêta, ale to idzie równie¿ sprawdziæ bez problemu na stronie az.pl.
Je¿eli by³aby zajêta, to mo¿e byæ wolna np. cheops.net, lub cheops.inf.

Zauwa¿, ¿e  www.swietageometria.inf  jest pod inf, a nie pod pl. bo prawdpodobnie ju¿ kto¶ zaj±³ wcze¶niej domenê swietageometria.pl

Ale nie ma to wiêkszego znaczenia, czy  nazwa domeny pod forum bêdzie :  cheops.pl, cheops.inf, czy nawet cheops.edu

W ka¿dym razie przenosiny trzeba rozpocz±æ od zarejestrowania i wykupienia domeny pod któr± umieszcza/ przenosi siê serwis. Cena zarejestrowania i wykupienia domeny to kwoty raczej nie przekraczaj±ce 50 z³ na rok.
Ale, wpierw trzeba znale¼æ miejsce do przenosin, a potem zarejestrowaæ domenê.
Mogê zapytaæ dok³adnie o ceny hostingów, czy pokombinowaæ gdzie by tu siê do kogo¶ niedrogo ''przykleiæ''

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2012, 00:20:41 wys³ane przez Astre » Zapisane
blueray21

Skryba, jakich ma³o

« Odpowiedz #36 : Czerwiec 07, 2012, 08:24:14 »

Widzê, ¿e u¿ytkowników znów uby³o, czy to nastêpne podej¶cie "darmowych"?
Testujê ró¿ne programy do ¶ci±gania forów, jeden jest obiecuj±cy, ale ma jeden powa¿ny b³±d i kilka mniejszych, za to ilo¶æ zajmowanego miejsca jest ma³a.

Fair Lady
Go¶æ
« Odpowiedz #37 : Czerwiec 07, 2012, 08:26:29 »

Swieta geometria ma malo "wibracji", sa tam ciekawe tematy, ale sucho jakos. A tu Darek & Co. dbaja o "przejrzystosc", wiec wtracaja sie na okraglo do wszystkiego i porzadkuja, co zaciekawia innych i robi wir.
Dlatego przyznalam mu 10 (X) punktow!;)

Pytanie, czy jak forum przeniesiecie na innego serwera, to tez Darek bedzie dalej Adminem?

edit:

a nie mozna reklam powstawiac i w ten sposob zasponorowac forum? A co wy myslicie, ze nasze klikanie bezwartosciowe jest? To kopalnia wiedzy. Wiec szacun dla siebie.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2012, 08:28:17 wys³ane przez Fair Lady » Zapisane
barneyos

Gawêdziarz

Punkty Forum (pf): 2

Wiadomo¶ci: 689

« Odpowiedz #38 : Czerwiec 07, 2012, 11:46:17 »

a zalukajcie no na stronkê:

www.c0.pl

pisz±, ¿e daj± darmowe fora te¿. Bez limitów

Pzdr barneyos   Cool

----------------------------------
\"Nie ma rzeczy niemo¿liwych, s± tylko rzeczy, których na razie nie potrafimy zrobiæ\"
\"Im wiêcej wiem, tym bardziej wiem, ¿e mniej wiem\"
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #39 : Czerwiec 07, 2012, 14:33:58 »

Cytat: Astre
Mogê zapytaæ dok³adnie o ceny hostingów, czy pokombinowaæ gdzie by tu siê do kogo¶ niedrogo ''przykleiæ''

Podpytaj, dobry cz³owieku.  Du¿y u¶miech

Widzê, ¿e u¿ytkowników znów uby³o, czy to nastêpne podej¶cie "darmowych"?

Nie, tym razem to moja sprawka. Mo¿e dziêki temu unikniemy takiej czystki jak± mieli¶my ostatnio.

Astre
Go¶æ
« Odpowiedz #40 : Czerwiec 07, 2012, 18:49:16 »

Podpytaj, dobry cz³owieku.  Du¿y u¶miech

Jak siê co¶ konkretnego dowiem dam znaæ.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #41 : Czerwiec 07, 2012, 19:18:28 »

Z góry dziêkujê, >Astre<.

Cytat: barneyos
a zalukajcie no na stronkê:

www.c0.pl

pisz±, ¿e daj± darmowe fora te¿. Bez limitów

Dziêki za to info, mo¿e kiedy¶ siê przyda ale nale¿y pamiêtaæ, ¿e to zawsze darmowe fora, a z tymi mamy ju¿ niejakie do¶wiadczenia. P³acz  Mrugniêcie
No i to strona CBA, wiêc chyba te¿ nie bardzo po drodze nam bo strona Leszka Klimka >> jest na tym serwerze i wklejenie z niej czegokolwiek koñczy siê wielkim banerem z logo CBA >> oraz z czasowym zablokowaniem mo¿liwo¶ci przegl±dania fotek na ich stronach.. Smutny Du¿y u¶miech
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2012, 19:37:30 wys³ane przez Dariusz » Zapisane

blueray21

Skryba, jakich ma³o

« Odpowiedz #42 : Czerwiec 07, 2012, 19:47:56 »

Darku, czy próbowa³e¶ rozmawiaæ z "darmowefora.pl", mo¿e to by³y jakie¶ awarie techniczne, zreszt± by³y przerwy, ale chyba nie wtedy co wyciê³o. Bo na stronie tytu³owej maj±, ¿e wszystko bez limitów, bez uci±¿liwych reklam (to fakt, nie s± uci±¿liwe) itd. A mo¿e prowadz± te¿ p³atny hosting, ale to do zapytania w drugiej kolejno¶ci.
Niestety, wygl±da na to, ¿e jedyny kontakt z Adminem jest przez jego w³asne forum w temacie "Problemy i pytania".

Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #43 : Czerwiec 07, 2012, 19:55:27 »

Nie, jeszcze nie rozmawia³em i od³o¿ê tê dysputê na pó¼niej bo jak wymacaj±, ¿e kombinujemy z przeniesieniem to utrudni±, a nawet uniemo¿liwi± nam kopiowanie tre¶ci naszego forum.

blueray21

Skryba, jakich ma³o

« Odpowiedz #44 : Czerwiec 07, 2012, 20:51:16 »

Poczyta³em to jego forum i wygl±da na to, ¿e o przenosinach zapomnij.
Kopii bazy danych nie chce nikomu udostêpniæ, wiêc przenosiny mamy z g³owy, takie pytania by³y.
Mo¿esz siê u¿eraæ o przywrócenie tego co zginê³o, bo podobno robi backup baz regularnie, ale na moje widzi mi siê nie bêdzie mu siê chcia³o.
Reklamy wy¶wietlaj± siê niezalogowanym i st±d pochodz± pieni±dze, wiêc nie dziwota, ¿e ucieczki s± niedozwolone, bo jak poczytne forum publiczne siê przeniesie to ilo¶æ wy¶wietleñ reklam gwa³townie spadnie.
Nasze forum ma ok 10% "udzia³u" w postach w±tkach itp. "darmowych", wiêc to jest Pan Piku¶ dla niego i powinien nieco siê poczuwaæ.
W ka¿dym razie mo¿esz go maglowaæ o przywrócenie danych z przed ostatniego zawirowania.
Wyciêcie z baz jednego u¿ytkownika (danych i postów) jest mo¿liwe tylko z poziomu bezpo¶redniego dostêpu do baz danych na serwerze, czyli kogo¶ z uprawnieniami admina serwera. Bazy danych s± chyba typu MySQL1.0, a on chce je uaktualniæ do wersji 2.0, je¿eli co¶ spieprzy w skrypcie translacji (podobno nie ma gotowego) to zamieszanie mo¿e byæ du¿o wiêksze ni¿ teraz. Chyba siê tego boi, bo nowe skrypty forum dla wersji 2.0 istniej± ju¿ dawno.
I to by by³o na tyle w temacie.
Wiêc chyba bêdziemy to ci±gnêli to dalej do "koñca ¶wiata", a mo¿e d³u¿ej.
Alternatywa to za³o¿yæ nowe forum, przenie¶æ rêcznie ostatnie wpisy, ale profile, punkty ilo¶ci postów, albo trudno, albo szlag trafi. natomiast dotychczasowe forum skopiowaæ do przegl±dania offline (chyba siê w koñcu da, ale nie wiem jak du¿e to bêdzie). Raz ju¿ by³o "stare forum" ale nic nie robiono z u¿ytkownikami.
Nowe forum to redukcja nieaktywnych i mo¿e trochê leniwych.
Wydaje mi siê, ¿e ogl±d mamy.

Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #45 : Czerwiec 07, 2012, 20:57:50 »

Pozostaje nam kopiowanie.
No i zagadnienia techniczne zwi±zane z innymi serwerami.
Leszkowi i jego forum siê uda³o wiêc i my damy radê. Du¿y u¶miech

blueray21

Skryba, jakich ma³o

« Odpowiedz #46 : Czerwiec 07, 2012, 21:16:29 »

A Leszek te¿ mia³ na "darmowefora.pl" ? Bo z innych serwerów nie robi± takich problemów, ale mo¿e inne.

Fair Lady
Go¶æ
« Odpowiedz #47 : Czerwiec 07, 2012, 21:34:10 »

Leszkowi i jego forum siê uda³o wiêc i my damy radê

Darek mylisz sie. Wlasnie nie udalo sie.

Zostan, tak jaki jestes.

edit:

Mam doswiadczenie wlasne . Programowalam (sama) chat na moja priv i juz latal supi! i nagle serwer zatrzymal darmowe "nadawanie" , akurat moj laptop tez odmowil posluszenstwa, wiec z mojej pracy (nie robilam kopii) tylko szare komory...

... zabolalo...
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2012, 21:37:02 wys³ane przez Fair Lady » Zapisane
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #48 : Czerwiec 07, 2012, 21:35:01 »

Ostatnio mówimy o dwóch Leszkach (przynajmniej ja o nich napomykam):
  1 - Leszek od "¶wiêtej geometrii" >>
  2 - Leszek od

Tak wiêc, ten pierwszy drzewiej mia³ [url=http://www.swietageometria.darmowefora.pl/]swoje forum >>
  na "darmowych forach" i uciek³ z tego serwera.
Ten drugi za¶ ma do tej pory swoj± stronê a serwerze CBA >> i mo¿e oni s± mniej restrykcyjni ale te¿ maj± swoje przywary >> Mrugniêcie.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2012, 21:38:20 wys³ane przez Dariusz » Zapisane

Fair Lady
Go¶æ
« Odpowiedz #49 : Czerwiec 07, 2012, 21:44:51 »

Bylam dzis na tej sw. geo i coz widze???
Chaos.
Ale widac z chaosu sie rodzi.U¶miech

reklamka do przodu i do tylu. Kufelek piwka (zupki chmielowej) za friko!°° Hej!

Darek - zostan.

P.S. Leszek jest ten prawdziwy jeden... Lasco...U¶miech
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2012, 21:45:37 wys³ane przez Fair Lady » Zapisane
Strony: 1 [2] 3 4 5 6 7 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: