Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 03:45:19

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: [1] 2 3 4 5 6 7 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Trudno¶ci techniczne  (Przeczytany 73222 razy)
0 u¿ytkowników i 3 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024

Zobacz profil Email
« : Pa¼dziernik 27, 2011, 21:40:20 »

Czy zauwa¿yli¶cie, ze niemal 4 godziny nie mieli¶my dostêpu do forum? Szok

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
janusz

Wielki gadu³a ;)

Punkty Forum (pf): 29

Wiadomo¶ci: 1370

« Odpowiedz #1 : Pa¼dziernik 27, 2011, 22:18:22 »

Ano w³a¶nie Smutny Czy¿by si³y WY¯SZE Niezdecydowany
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 27, 2011, 22:19:32 wys³ane przez janusz » Zapisane
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 3453

« Odpowiedz #2 : Pa¼dziernik 27, 2011, 23:28:01 »

No w³a¶nie ! a ja my¶la³am ¿e to moj komp ,a mo¿e to przez tematy które tu poruszamy ? Pewnie jestesmy dla kogo¶ niewygodni  Z politowaniem

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

Ksiêga Koheleta 3,1
Laguna__
Go¶æ
« Odpowiedz #3 : Pa¼dziernik 28, 2011, 00:17:11 »

Czy zauwa¿yli¶cie, ze niemal 4 godziny nie mieli¶my dostêpu do forum? Szok

To byly mary i czary.  a ja myslalam , ze dostalam bana na wlasne zyczenie bo -wysylajac posta , umiescilam w nim -cos o banie- za chwile nie moglam wejsc na forum  Chichot Chichot Mrugniêcie Mrugniêcie
greta
Go¶æ
« Odpowiedz #4 : Pa¼dziernik 28, 2011, 07:11:25 »

Ja tez mialam klopoty.
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #5 : Pa¼dziernik 28, 2011, 11:43:44 »

No w³a¶nie ! a ja my¶la³am ¿e to moj komp ,a mo¿e to przez tematy które tu poruszamy ? Pewnie jestesmy dla kogo¶ niewygodni  Z politowaniem
Sk±d ja wiedzia³em, ¿e kto¶ wyskoczy z tak± teori±. Wiêcej pokory.
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

Wiadomo¶ci: 4934

KIN 213

« Odpowiedz #6 : Pa¼dziernik 28, 2011, 11:54:38 »

by³a awaria serwera, bo inne darmowefora te¿ nie dzia³a³y,-
a kto za tym stoi, i czego siê boi..??

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 3453

« Odpowiedz #7 : Pa¼dziernik 28, 2011, 19:16:06 »

Sk±d ja wiedzia³em, ¿e kto¶ wyskoczy z tak± teori±. Wiêcej pokory.
Oj tam ,oj tam Arteq ty to zawsze bierzesz wszystko na powa¿nie ? Trochê wiêcej luzu  Mrugniêcie

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

Ksiêga Koheleta 3,1
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #8 : Pa¼dziernik 28, 2011, 20:26:33 »

Na szczê¶cie mamy teraz mniej takich "niespodzianek" ni¿ na starym forum, jednak mo¿e warto zacz±æ my¶leæ o czym¶ bezpieczniejszym?

Cytat: Laguna
color=blue]  a ja myslalam , ze dostalam bana na wlasne zyczenie bo [/color]

A Ty od razu tak czarno?
Na "bana" trzeba sobie nie¼le zas³u¿yæ. Mrugniêcie
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 28, 2011, 20:31:58 wys³ane przez Dariusz » Zapisane

Laguna__
Go¶æ
« Odpowiedz #9 : Pa¼dziernik 28, 2011, 21:59:36 »

Na szczê¶cie mamy teraz mniej takich "niespodzianek" ni¿ na starym forum, jednak mo¿e warto zacz±æ my¶leæ o czym¶ bezpieczniejszym?

Zawsze lepiej zapobiegac niz leczyc  U¶miech

A Ty od razu tak czarno?
Na "bana" trzeba sobie nie¼le zas³u¿yæ. Mrugniêcie
[/quote]

To chyba dobra wiadomodc Dariusz  Chichot
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #10 : Pa¼dziernik 28, 2011, 23:10:42 »

Czy ja wiem - bo na nieco ponad rok to mo¿e juz siê i nie op³aci :]
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #11 : Marzec 14, 2012, 19:45:57 »

Czy ja wiem - bo na nieco ponad rok to mo¿e juz siê i nie op³aci :]

Rok nie rok.
Kolejny minus "darmowych for" to fakt, ¿e mog± nam m±ciæ w szeregach wedle ich (w³a¶ciciela serweru) ¿yczenia.
Naj¶wie¿szy przyk³ad.
Stara³em siê utrzymywaæ liczbê zarejestrowanych forumowiczów na poziomie 400 (z ma³ym marginesem w lewo lub w prawo), a tu "masz ci babo placek", góra zredukowa³a nasze szeregi do 277 forumowiczów. I ¿eby uczynili to z g³ow± ale wywalili wszystkich nowo zarejestrowanych, a pozostawili tych, których sam sukcesywnie usuwa³em czyli osoby, które nie odwiedza³y forum najd³u¿ej.
Mam teraz niez³y ambaras, bo ci wszyscy, którzy pozak³adali konta, a zostali usuniêci mog± mieæ pretensje i nie bêd± pomstowaæ na tych od serwera, a na administracji.
My¶lê, ¿e powróc±.

stolo

Gadu³a

Punkty Forum (pf): 13

Wiadomo¶ci: 998

« Odpowiedz #12 : Marzec 17, 2012, 13:52:58 »

takie s± niepisane prawa tego z którego us³ug (bezp³atnie) korzystasz Mrugniêcie

"Jutro to dzi¶, tyle ¿e jutro"

Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #13 : Maj 10, 2012, 16:48:56 »

Ponownie powtórzy³ siê ten sam problem, który sygnalizowa³em w poprzednim po¶cie. Znów wykasowali nam kilkudziesiêciu forumowiczów i mo¿e nie by³oby w tym nic dziwnego, bo mo¿e i serwer "darmowych for" nie wytrzymuje ale dlaczego skurczybyki usuwaj± aktywnych forumowiczów. Otrzyma³em zg³oszenie, ¿e usunêli równie¿ konto >JAN'a<.

Cytat: stolo
takie s± niepisane prawa tego z którego us³ug (bezp³atnie) korzystasz

Mo¿e i tak ale jest to wkurzaj±ce. Smutny

Edycja:

Przejrza³em forum i coraz bardziej utwierdzam siê w przekonaniu, ¿e dzieje siê tu co¶ dziwnego.
Usuniêcie profilów forumowiczów równie¿ tych aktywnych mo¿e i mo¿na zwaliæ na karb w³a¶cicieli "darmowych for" ale usuniêcie wszystkich postów i w±tków >JANA< podpada ju¿ pod kreci± robotê.
Po usuniêtych forumowiczach zawsze zostaj± ich posty, za¶ w tym przypadku wyczyszczono bardzo skutecznie jego tre¶ci. Nie usuniêto do "¶mietnika", a wymazano.
No chyba, ¿e ja co¶ przeoczy³em.
« Ostatnia zmiana: Maj 11, 2012, 20:56:30 wys³ane przez Dariusz » Zapisane

blueray21

Skryba, jakich ma³o

Punkty Forum (pf): 32

Wiadomo¶ci: 1696

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 03, 2012, 20:14:37 »

Jak widaæ ilo¶æ u¿ytkowników robi ró¿nicê dla administratora serwera.
W zwi±zku z tym wskazane by³oby szybkie usuniêcie ok 50 u¿ytkowników, w/g znanych kryteriów, bo jak widaæ "oni" robi± to do poziomu ok. 270.
Po drugie zastanowiæ siê nad Back-upem wybranych ga³êzi albo ca³ego forum, nie wiem jak du¿o tego jest, ale tekst nie zajmuje du¿o przestrzeni, a obrazki i filmy s± tylko linkowane.
Po trzecie rozpatrzyæ p³atny hosting, chyba, ¿e kto¶ z forumowiczów dysponuje serwerem z odpowiednim zapasem wolnej przestrzeni dyskowej i chêci± udostêpnienia.
To rozwi±zanie to niestety inny adres serwera i ewentualna konieczno¶æ "zrzutki", choæ to nie musia³oby byæ wiele.
Reasumuj±c "na szybko" mo¿na wykonaæ kroki 1 i 2, ale pierwszy mocno obci±¿a Admina.

Wiedza ochrania, ignorancja zagra¿a.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #15 : Czerwiec 04, 2012, 23:01:39 »

Rozmawia³em kiedy¶ z jednym z forumowiczów, który posiada swoje koto prywatne i wówczas by³ w stanie udostêpniæ nam woln± czê¶æ swojego serwera ale na dzien dzisiejszy odbi³ siê do naszego forum.
Co do 'back up", co to jest, co to znaczy?

Astre
Go¶æ
« Odpowiedz #16 : Czerwiec 04, 2012, 23:24:41 »

Rozmawia³em kiedy¶ z jednym z forumowiczów, który posiada swoje koto prywatne i wówczas by³ w stanie udostêpniæ nam woln± czê¶æ swojego serwera ale na dzien dzisiejszy odbi³ siê do naszego forum.
Co do 'back up", co to jest, co to znaczy?

Jak na moje oko to najlepiej skorzystaæ z fachowego hostingu firm, które siê w tym specjalizuj± i posiadaj± odpowiednie zaplecze w postaci  macierzy dyskowych, szybkiego i bezawaryjnego dostêp do internetu, bazê zasilania awaryjnego w przypadku braku pr±du, fachowy serwis na miejscu na wypadek awarii  itd...itp...

Pogadaj z Leszkiem Barylskim, bo on przenosi³ siê z darmowefora.pl na inf.
Nie jestem pewien na 100%, ale miejsce mo¿e mieæ w³a¶ciciel serwisu
wolnemedia.net.
A je¿eli nawet nie bêdzie posiada³, to jest to bardzo obrotny cz³owiek i wiele Ci doradzi. Mia³em z nim kiedy¶ kontakt, bo potrzebowa³em wydzier¿awiæ u niego trochê miejsca na serwis i rozmowa z nim by³a naprawdê konkretna i na poziomie.

Edit: Ogólnie hosting nie jest drogi. Oczywi¶cie cena koncowa zale¿y od kogo wykupimy hosting, bo ceny wiadomo miêdzy firmami siê ró¿ni±.  Ale,  w przypadku dzier¿awy, kto posiada niewykorzystane zasoby, to faktycznie mo¿e byæ niewielka cena.
Jak chcemy ¿eby to forum rzetelnie istnia³o to niestety, ale trzeba ponie¶æ koszty na zasadzie wspólnej zrzuty wszystkich forumowiczów, a nie liczyæ ci±gle na darmoche.

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 04, 2012, 23:38:38 wys³ane przez Astre » Zapisane
blueray21

Skryba, jakich ma³o

« Odpowiedz #17 : Czerwiec 05, 2012, 08:32:16 »

Back up. kopiowanie aktualnych danych na jakikolwiek no¶nik mo¿e byæ CD, DVD, lub twardy dysk twojego komputera.
W razie "rozwa³ki" mo¿na odtworzyæ skopiowane zapisy ustawienia itp. choæ mo¿e to czasami byæ czasoch³onne.
Nie wiem jak to wygl±da z poziomu admina, ale s± te¿ inne mo¿liwo¶ci wykonania kopii domeny na swoim komputerze.

Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #18 : Czerwiec 05, 2012, 14:02:34 »

Cytat: Astre
Jak chcemy ¿eby to forum rzetelnie istnia³o to niestety, ale trzeba ponie¶æ koszty na zasadzie wspólnej zrzuty wszystkich forumowiczów, a nie liczyæ ci±gle na darmoche.

Ju¿ od d³u¿szego czasu chodzi mi po g³owie przeniesienie ale pomys³ aby wszyscy forumowicze brali udzia³ w kosztach raczej nie wypali.

Cytat: blueray
Nie wiem jak to wygl±da z poziomu admina, ale s± te¿ inne mo¿liwo¶ci wykonania kopii domeny na swoim komputerze.

To opisz te mo¿liwo¶ci bo jestem zupe³nie ciemny w te klocki. Smutny

blueray21

Skryba, jakich ma³o

« Odpowiedz #19 : Czerwiec 05, 2012, 15:40:13 »

Z poziomu u¿ytkownika mo¿esz skopiowaæ stronê do przegl±dania "off line". Masz wtedy wszystkie dane i ich formatowanie, czyli wygl±d. Natomiast nie wiem jak wygl±da dostêp do czê¶ci niejawnych lub chronionych has³ami i w tym przypadku narzêdzi administracyjnych, bo takich tron nie kopiowa³em.

barneyos

Gawêdziarz

Punkty Forum (pf): 2

Wiadomo¶ci: 689

« Odpowiedz #20 : Czerwiec 05, 2012, 19:24:39 »

Jakby co, to mo¿na pope³niæ jaki¶ automat, który skopiuje na lokalny dysk ca³y wybrany w±tek, b±d¼ kilka w±tków/wszystkie w±tki. Wówczas dany user bêdzie mia³ u siebie lokaln± kopiê, raczej w trybie tekstowym, ale przecie¿ o tekst chodzi najbardziej.

Taka kopie w trybie tekstowym za du¿o raczej nie bêdzie wa¿y³a, tak zgrubsza spoko na jeden dysk DVD powinno siê zmie¶ciæ, tj. 4,7GB.

Pzdr barneyos   Cool

----------------------------------
\"Nie ma rzeczy niemo¿liwych, s± tylko rzeczy, których na razie nie potrafimy zrobiæ\"
\"Im wiêcej wiem, tym bardziej wiem, ¿e mniej wiem\"
blueray21

Skryba, jakich ma³o

« Odpowiedz #21 : Czerwiec 05, 2012, 20:12:07 »

My¶lê, ¿e jest tego wiele mniej, zapuszczê jaki¶ website copier i zobaczymy.
Dobrze by³oby, ¿eby Darek móg³ skopiowaæ ustawienia i profile, wtedy po "akcji" oczyszczania mo¿na by³oby kogo¶ przywróciæ, je¶li wypad³ tak jak Jan.

Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #22 : Czerwiec 05, 2012, 20:17:50 »

Cytat: blueray
...Darek móg³ skopiowaæ ustawienia i profile, wtedy po "akcji" oczyszczania mo¿na by³oby kogo¶ przywróciæ, je¶li wypad³ tak jak Jan.

Szok
Piszecie tu o takich rzeczach, ¿e mi siê w g³owie krêci. Smutny Nie z nat³oku zajêcia, a z niewiedzy o rzeczach/czynno¶ciach, o których wspominacie. Postaram siê zrobiæ jak najwiêcej ale musicie mi podpowiadaæ. Du¿y u¶miech

blueray21

Skryba, jakich ma³o

« Odpowiedz #23 : Czerwiec 05, 2012, 21:18:49 »

Niestety ja ci nie podpowiem, bo nie jestem adminem ¿adnego forum, Ty masz dostêp do pewnych opcji administracyjnych i nawet nie znam ca³ego zakresu twoich mo¿liwo¶ci, tzn mo¿liwo¶ci obs³ugi.
Oczywi¶cie dane tzn. posty i ustawienia stron, ca³y "program" jakiego wymaga u¿ytkownik mogê skopiowaæ na swój dysk i to "wirtualne forum" bêdzie dzia³a³o na moim komputerze dla mnie tak jak prawdziwe z danymi z przed czasu kopiowania.
Dlatego barneyos wspomina o mo¿liwo¶ci automatycznej aktualizacji tego "wirtualnego forum' na komputerze.
Natomiast nie wiem czy i jak i jakie dane mo¿esz jako admin przenie¶æ z "wirtualnego" do rzeczywistego, je¶li co¶ lub kto¶ co¶ wysypie.
S± jeszcze inne kwestie, np. czy próba przywrócenia skasowanego na amen posta postawi go we w³a¶ciwym miejscu i wed³ug czasu utworzenia czy na koñcu, bo nie wiem jak program forum sortuje posty i co Ty z twoimi uprawnieniami mo¿esz w nich zmieniæ.
Teraz przysz³o mi do g³owy, ¿e pociapany w±tek mo¿na wysun±æ do ¶mietnika, za³o¿yæ nowy taki sam i po kolei (kopiuj + wklej) przenosiæ posty z wirtualnego do rzeczywistego , ale sam widzisz co to za robota.
W sumie przypadek Jana uwa¿am za beznadziejny. Tylko "wirtualne forum", czêsto aktualizowane zapewni u¿ytkownikowi dostêp do wszystkich danych (posty, które trafiaj± do ¶mietnika bêd± w dwóch miejscach) jakie by³y.
Uci±¿liwe to nie musi byæ, ale niewygodne na pewno.

Astre
Go¶æ
« Odpowiedz #24 : Czerwiec 05, 2012, 22:59:18 »

Brakuje tu jednego wa¿nego narzêdzia, które widzê na wielu innych forach.
Nazywa siê to ''moje posty''. Klikasz i widzisz co pisa³e¶, kiedy pisa³e¶.
Równie¿ istnieje mo¿liwo¶æ, ¿e czyjego¶ u¿ytkownika sobie wybierasz i czytasz co ciekawego pisa³.
Nie wiem jak Wy, ale czêsto zastanawiam siê, nad wprowadzeniem jakiego¶  tematu, bo po prostu nie pamiêtam, czy ju¿  sam go kiedy¶ nie pisa³em.
A forumowa wyszukiwarka to nêdza.
Ale to w³a¶nie zas³uga darmowej us³ugi  darmowefora.pl gdzie wiele narzêdzi jest niedostêpnych.
Strony: [1] 2 3 4 5 6 7 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: