Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 11:27:39

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: 1 [2] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: HISTORIA POLSKI - zak³amana i zakazana  (Przeczytany 31043 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 3453

« Odpowiedz #25 : Marzec 21, 2012, 23:55:05 »

Darku ,co  oznaczaj± te ogromne napisy  CBA.PL ? Przyznam ¿e mnie denerwuj± i rozpraszaj±  i  choæ mam ochotê przeczytac ca³y tekst ,to nie dam rady ,przez te napisy.
pozdr. D  Zawstydzony

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

Ksiêga Koheleta 3,1
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 4934

KIN 213

« Odpowiedz #26 : Marzec 22, 2012, 01:18:32 »

Darku ,co  oznaczaj± te ogromne napisy  CBA.PL ? Przyznam ¿e mnie denerwuj± i rozpraszaj±  i  choæ mam ochotê przeczytac ca³y tekst ,to nie dam rady ,przez te napisy.
pozdr. D  Zawstydzony

CBA- czyli Centralne Biuro Adresowe Du¿y u¶miech

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
barneyos

Gawêdziarz

Punkty Forum (pf): 2

Wiadomo¶ci: 689

« Odpowiedz #27 : Marzec 22, 2012, 07:38:49 »

To jest serwer, z którego pochodzi ten tekst. Maj± to jako¶ tak zorganizowane, ¿e jak wklejasz na innej stronie adres do zdjêæ z serwrea cba.pl, to wy¶wietla siê taka grafika zastêpcza. Chyba chodzi im oto, coby nie kopiowaæ na inne strony ich tekstów.

Pzdr barneyos   Cool

----------------------------------
\"Nie ma rzeczy niemo¿liwych, s± tylko rzeczy, których na razie nie potrafimy zrobiæ\"
\"Im wiêcej wiem, tym bardziej wiem, ¿e mniej wiem\"
greta
Go¶æ
« Odpowiedz #28 : Marzec 22, 2012, 09:38:45 »

Najwiêksza zbrodnia Niemców wymierzona w Polaków. Jej konsekwencje odczuwamy do dzi¶
niewiarygodne.pl 21.03.2012 12:57

www.niewiarygodne.pl
barneyos

Gawêdziarz

Punkty Forum (pf): 2

Wiadomo¶ci: 689

« Odpowiedz #29 : Marzec 22, 2012, 10:34:23 »

Chcia³bym podzieliæ siê z Wami pewn± histori± zwi±zan± z jednym ze zdjêæ z powy¿szego artyku³u. Chodzi o zdjêcie:

Egzekucja Polaków przez Einsatzkommando w Lesznie, pa¼dziernik 1939 (fot. wikimedia commons)

Historiê opowiedzia³ mi mój stryj (brat mojego dziadka), który ca³e ¿ycie mieszka³ w Lesznie. W 1918 roku, bêd±c jeszcze dzieckiem, by³ ¶wiadkiem eksodusu czê¶ci Niemców z Leszna, co by³o zwi±zane z odzyskaniem niepodleg³o¶ci i powrotem Polaków. Stryj z kolegami zrywali wówczas owoce na przydro¿nych drzewach, a widz±c kolumnê Niemieckich mieszkañców maszeruj±cych drog±, nazrywali pe³no jab³ek i podarowali im je (przede wszystkim dzieciom, czê¶æ z nich by³a ich kolegami).

11 lat pó¼niej, w pa¼dzierniku 1939 roku, ju¿ jako cz³onek bojówki antyokupacyjnej bojówki, stryj stan±³ pod murem leszczyñskiego aresztu, czekaj±c na egzekucjê. W pewnej chwili podszed³ do niego dowódca tej jednostki i powiedzia³: "id¼, jeste¶ wolny, kiedy¶ Ty uratowa³e¶ mi ¿ycie daj±c mi jedzenie..".

Historia ta kr±¿y od wielu lat, nie jestem w stanie jej zweryfikowaæ, gdy¿ stryj i jego rodzeñstwo ju¿ dawno nie ¿yj±.

Pzdr barneyos   Cool

----------------------------------
\"Nie ma rzeczy niemo¿liwych, s± tylko rzeczy, których na razie nie potrafimy zrobiæ\"
\"Im wiêcej wiem, tym bardziej wiem, ¿e mniej wiem\"
east
Go¶æ
« Odpowiedz #30 : Marzec 22, 2012, 16:55:37 »

barneyos dziêki za t± historiê. Niesie bardzo pozytywne przes³anie.

Moja babcia pracowa³a u Niemki podczas okupacji na gospodarstwie. Stary Niemiec  traktowa³ dobrze robotników  tylko jak w pobli¿u nie by³o ¿adnego innego Niemca. Coby nikt nie podkablowa³ go. Kiedy widzieli inni Niemcy to ¶p. babcia nieraz dosta³a po g³owie ot tak, za nic ,dla pokazówki, ale rozumia³a to. To by³a taka gra. Ona gra³a wtedy przestraszon± niewolnicê , a Niemiec wielkiego Pana. Lecz kiedy nikt nie patrzy³ to nawet jedzeniem siê Niemcy z Polakami dzielili przy jednym stole. Taki by³ to niepisany kodeks "ludzki".

Najgorsi ,jak wspomina³a babcia, byli ruscy "wyzwoliciele". Za nic potrafili cz³owieka zgnoiæ, dla zabawy, bez przyczyny i bez sensu, a w razie sprzeciwu rozstrzeliwali na miejscu bez ceregieli. A najgorsi byli dla swoich. To by³a dzicz.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Wiadomo¶ci: 6024

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #31 : Marzec 22, 2012, 21:09:27 »

pozdr. D  Zawstydzony

Poza wyja¶nieniami podanymi przez innych od siebie dodam, ¿e nieco dziwi± mnie takie zabiegi.
Na stronie, z której pobra³em tekst i obrazki ostatniej modyfikacji dokonano w 2006 czyli strona "umar³a ¶mierci± naturaln±". Trafi³em na ni± przypadkiem, szukaj±c zastêpczych fotek do informacji zamieszczonych w w±tku o Rzymie >>, a link do niej znajdowa³ siê na której¶ z rzêdu stronie wyszukiwarki (teraz mo¿e i troszkê bli¿ej bom tam do¶æ czêstym go¶ciem).
Ksi±¿ki pana Leszka Klimka nie nale¿± do najpopularniejszych (osobi¶cie nigdzie ich nie widzia³em w sprzeda¿y) i to tym bardziej dziwna postawa.
Pan Leszek przekazuje naprawdê ciekawe informacje o naszej (ludzkiej nie tylko polskiej) historii ale forma blokad stosowana przez tê stronê nie przysparza mu popularno¶ci.
Mimo to uwa¿am, ¿e powinna¶ pokusiæ siê o przeczytanie tego materia³u albo kliknij na link podany pod ka¿dym postem i tam bez problemów uzupe³nisz swoje informacje.Du¿y u¶miech

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 3453

« Odpowiedz #32 : Marzec 23, 2012, 00:11:29 »

Tak zrobi³am U¶miech jest faktycznie ciekawie:) Zupe³nie nowa historia ,ale jeszcze nie wszystko przeczyta³am,wiêc nie bêdê siê wypowiadaæ  Mrugniêcie

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

Ksiêga Koheleta 3,1
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Wiadomo¶ci: 6024

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #33 : Kwiecieñ 07, 2012, 21:48:50 »

No i jak siê podoba nieoficjalna czê¶æ naszej historii? Du¿y u¶miech

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #34 : Kwiecieñ 19, 2012, 13:05:47 »

W zwi±zku z innymi obrazami naszej historii polecam gor±co ksi±¿ki które napisa³  Zbigniew ¦wiêch.

http://lubimyczytac.pl/autor/16573/zbigniew-swiech

Ksi±¿ki autora
 (5)

Budzenie Wawelskiej Pani Królowej Jadwigi - Zbigniew ¦wiêch
    Do biblioteczki...
    » sprawd¼ gdzie kupiæ
    Budzenie Wawelskiej Pani Królowej Jadwigi
    Zbigniew ¦wiêch
    czytelników: 1 | opinie: 0 | ocena: 7 (1 g³os)

Kl±twy, mikroby i uczeni.Opowie¶æ wawelska. Tom I. W ciszy otwieranych grobów - Zbigniew ¦wiêch

Kl±twy, mikroby i uczeni.Opowie¶æ wawelska. Tom I. W ciszy otwieranych grobów
    Zbigniew ¦wiêch
    Ta ksi±¿ka jest zarazem reporta¿em, literatur± faktu i esejem popularnonaukowym. Punktem wyj¶cia frapuj±cej opowie¶ci jest moment otwarcia grobu króla Kazimierza Jagielloñczyka (1973) Seria nag³ych ¶m...

Kl±twy mikroby i uczeni. Tom III Ostatni krzy¿owiec Europy. Cz. 1 Oddychaj±cy sarkofag Warneñczyka? - Zbigniew ¦wiêch

Kl±twy mikroby i uczeni. Tom III Ostatni krzy¿owiec Europy. Cz. 1 Oddychaj±cy sarkofag Warneñczyka?
    Zbigniew ¦wiêch
    Z królem W³adys³awem pod Warn± inaczej by³o wszystko! - napisa³a przed laty Kazimiera I³³akowiczówna i bodaj trafi³a w sedno. Skoro nasz w³adca i zarazem wêgierski monarcha, W³adys³aw III Warneñczyk n...

Kl±twy mikroby i uczeni. Tom II. Wileñska kl±twa Jagielloñczyka - Zbigniew ¦wiêch

Kl±twy mikroby i uczeni. Tom II. Wileñska kl±twa Jagielloñczyka
    Zbigniew ¦wiêch
    Ilu królów Polski i Wielkich Ksi±¿±t Litwy, królowych, biskupów, architektów, budowniczych, malarzy i konserwatorów, którzy "tknêli siê murów katedry w Wilnie" zaliczyæ mo¿na do czarnego krêgu ¶mierci...

Szkatu³a z odkryciami - Zbigniew ¦wiêch

Zbigniew ¦wiêch
    Autor przedstawia siebie jako reportera- dokumentalistê, który bierze udzia³ w wa¿nych (archeologicznie i historycznie) wydarzeniach. Szkatu³a z odkryciami zawiera 17 historii-wspomnieñ zwi±zanych ze...

Ja dodam od siebie niezmiernie ciekawy cz³owiek , przeolbrzymia wiedza i lekko¶æ przekazu.

Kiara U¶miech U¶miech
« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 19, 2012, 13:09:02 wys³ane przez Kiara » Zapisane
greta
Go¶æ
« Odpowiedz #35 : Czerwiec 22, 2012, 09:02:41 »

Dzisiaj jest rocznica ustanowienie krzyza Virtuti Militari.
Zostal on pierwszy raz nadany 220 lat temu w 1792 roku.
Pierwszymi osobami,ktore go otrzymaly byli owczesny Krol Polski oraz Stanislaw Kosciuszko.

To tak gwoli przypomnienia.
Strony: 1 [2] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: