CZERWONE WINO zwalcza wolne rodniki, chroni przed mia¿d¿yc¹ i zawa³em sercaWypijaj kieliszek czerwonego wina do obiadu, jeœli chcesz mieÌ zdrowe serce, jasny umys³ i zachowaÌ m³odoœÌ jak najd³u¿ej. Gdyby kupno czerwone wina trunku wymaga³o recepty, lekarz móg³by j¹ wypisaÌ z czystym sumieniem! Sk¹d bior¹ siê w³aœciwoœci zdrowotne czerwonego wina?
Jeszcze do niedawna z rezerwÂą odnosiliÂśmy siĂŞ do wÂłaÂściwoÂści tego trunku, ceniÂąc bardziej jego walory smakowe i rozweselajÂące niÂż lecznicze. I choĂŚ mĂłwiÂło siĂŞ, Âże czerwone wino wywiera korzystny wpÂływ na ukÂład krwionoÂśny i serce, nie byliÂśmy do koĂąca przekonani, czy to prawda.
PrzeÂłom w podejÂściu do wpÂływu wina na zdrowie nastÂąpiÂł dopiero na poczÂątku lat 90. ubiegÂłego wieku. NaukowcĂłw zastanowiÂło, dlaczego Francuzi z regioniu Bordeaux umierajÂą na choroby serca najrzadziej na Âświecie. Badania wykazaÂły, Âże Francuzi zawdziĂŞczajÂą zdrowie miÂłoÂści do czerwonego wina, ktĂłre pijÂą systematycznie, ale w niewielkich iloÂściach.
Co zawiera czerwone wino?W czerwonym winie jest dziesiêÌ razy wiêcej antyoksydantów ni¿ w bia³ym. Zwi¹zki te zwalczaj¹ wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie siê komórek. Cenne polifenole znajduj¹ siê g³ównie w pestkach, skórce i szypu³kach winogron. A wina czerwone wyrabia siê z ca³ych gron owoców wraz ze skórk¹, pestkami i ³ody¿kami. Wina bia³e powstaj¹ z samego soku, a skórka i pestki zostaj¹ usuniête z owoców na pocz¹tku procesu. ZawartoœÌ polifenoli zale¿y od szczepu winogron, regionu uprawy i technik stosowanych przy wyrobie wina. Pod tym wzglêdem bezkonkurencyjne s¹ wina francuskie z Burgundii (patrz ramka).
Wino obfituje teÂż w potas, magnez i wapĂą. NiektĂłre gatunki (np. Medoc) dostarczajÂą dobrze przyswajane Âżelazo, kwasy organiczne (jabÂłkowy, winowy i acetylosalicylowy), aminokwasy oraz rozpuszczalny bÂłonnik.
Czerwone wino dobroczynne dla serca i ¿o³¹dkaZawarte w czerwonym winie flawonoidy chroni¹ przed mia¿d¿yc¹ i zakrzepami. Przeciwdzia³aj¹ bowiem utlenianiu siê z³ego cholesterolu LDL, dbaj¹c te¿ o to, ¿eby p³ytki krwi nie zlepia³y siê ze sob¹, zapobiegaj¹ tworzeniu siê zakrzepów i udarowi mózgu. Silne przeciwutleniacze (resweratrol i kwercetyna) chroni¹ DNA i niszcz¹ wolne rodniki odpowiedzialne za chorobê wieùcow¹. Resweratrol wystêpuje te¿ w soku wyciœniêtym z czerwonych winogron, ale jest go tam trzy razy mniej ni¿ w winie. Zawarty w winie kwas acetylosalicylowy (aspiryna) rozrzedza krew. Nie traktujmy jednak wina jako sposobu na unikniêcie mia¿d¿ycy. Nie zast¹pi ono zdrowej diety! Pamiêtajmy, by jadaÌ du¿o surowych warzyw, owoców i ryb morskich, mniej miêsa i jego przetworów, a t³uszcze zwierzêce zastêpowaÌ roœlinnymi. Polifenole obni¿aj¹ ciœnienie têtnicze, zapobiegaj¹c zawa³owi serca.
Czerwone wino jest te¿ naszym sprzymierzeùcem w leczeniu nadciœnienia têtniczego ze wzglêdu na du¿¹ zawartoœÌ potasu, który reguluje ciœnienie. Wino, jak ka¿dy alkohol, rozszerza naczynia: zwiêksza œrednicê têtnic wieùcowych, wp³ywaj¹c na lepsze od¿ywienie serca i zmniejszaj¹c ryzyko niedokrwienia organu. Alkohol przeciwdzia³a zwê¿aniu siê naczyù, zapobiegaj¹c palpitacjom serca, które czêsto wystêpuj¹ na skutek stresu.
Dziêki zawartoœci garbników wino sprzyja prawid³owej pracy uk³adu pokarmowego. Pite podczas posi³ków, zwiêksza wydzielanie œliny i produkcjê enzymów trawiennych oraz poprawia ukrwienie uk³adu. Dziêki temu sk³adniki od¿ywcze szybciej trafiaj¹ do krwi. Niektóre substancje zawarte w winie (np. kwas cynamonowy) sprzyjaj¹ wydzielaniu ¿ó³ci, co przyœpiesza trawienie t³uszczów. Delikatne dra¿nienie œciany ¿o³¹dka niewielkimi dawkami alkoholu zwiêksza odpornoœÌ na dzia³anie kwasów trawiennych. Wino zmniejsza te¿ ryzyko powstania kamicy ¿ó³ciowej.
Aby wino ochroniÂło ciĂŞ przed chorobami: •pij je systematycznie, ale nie wiĂŞcej niÂż 1-2 lampki dziennie. Wypicie wiĂŞkszej iloÂści jednorazowo, np. raz na tydzieĂą, nie doœÌ, Âże nie pomoÂże, to zaszkodzi trzustce i wÂątrobie, upoÂśledza teÂż wchÂłanianie witaminy D, a tym samym przyswajanie wapnia, co prowadzi do osteoporozy.
•zrezygnuj z wina, jeÂśli zauwaÂżysz, Âże nie moÂżesz bez niego normalnie funkcjonowaĂŚ albo pijesz go coraz wiĂŞcej,
•nie pij wina, jeÂśli jesteÂś w ci¹¿y lub karmisz, chorujesz na cukrzycĂŞ, wÂątrobĂŞ i trzustkĂŞ, cierpisz na migrenĂŞ albo masz astmĂŞ. Z wina powinni teÂż zrezygnowaĂŚ alergicy, bo moÂże ono uczulaĂŚ.
Czerwone wino zwalcza infekcje, przed³u¿a m³odoœÌFlawonoidy, niszcz¹c wolne rodniki, wzmacniaj¹ uk³ad odpornoœciowy organizmu i przeciwdzia³aj¹ infekcjom. Bakteriobójcze dzia³anie maj¹ zawarte w winie zwi¹zki polifenolowe, które uwalniaj¹ siê podczas fermentacji. St¹d pewnie wzi¹³ siê zwyczaj podawania wina do obiadu, zw³aszcza do daù ciê¿ko strawnych.
Coraz czĂŞÂściej mĂłwi siĂŞ teÂż o antywirusowym dziaÂłaniu czerwonego wina. Badania wykazaÂły, Âże osoby niepalÂące i pijÂące wino znacznie rzadziej zapadajÂą na grypĂŞ niÂż niepalÂący abstynenci. Zawarte w winie antyoksydanty przeciwdziaÂłajÂą starzeniu siĂŞ skĂłry. RozprawiajÂąc siĂŞ z wolnymi rodnikami, pomagajÂą przedÂłuÂżyĂŚ jej mÂłody wyglÂąd: nawilÂżyĂŚ, odÂżywiĂŚ, wzmocniĂŚ i wygÂładziĂŚ. WedÂług najnowszych badaĂą czerwone wino moÂże ochroniĂŚ przed uszkodzeniem sÂłuchu.
Antyoksydanty zwalczaj¹ wolne rodniki, które uszkadzaj¹ komórki znajduj¹ce siê w uchu œrodkowym odpowiedzialne za to, ¿e s³yszymy. Polifenole opóŸniaj¹ zmiany postêpuj¹ce z wiekiem, mog¹ te¿ hamowaÌ os³abienie s³uchu spowodowane nadmiernym ha³asem.
Wa¿neW antycznej Grecji wino uchodzi³o za panaceum. Stosowano zarówno bia³e, ró¿owe, jak i czerwone, odpowiednio je doprawiaj¹c. Wino z mlekiem, burakiem i gotowanymi ogórkami podawano na biegunkê; z ja³owcem i rzep¹ - na wzmocnienie; z mirtem - w chorobach kobiecych. Hipokrates nie zaleca³ go dzieciom, kobietom w ci¹¿y, a tak¿e w przypadku migreny, zawrotów i padaczki.
KtĂłre wybraĂŚ? ByÂłoby najlepiej, aby na etykiecie wina byÂła in formacja, ile jest w nim antyoksydantĂłw. Zanim to nastÂąpi, korzystajmy z tabeli zawartoÂści polifenoli w winach czoÂłowych Âświatowych producentĂłw (okreÂśla siĂŞ je wg stĂŞÂżenia resweratrolu):
Francja:
Burgundia 4,39 mg/l
Bordeaux 3,89 mg/l
Beaujolais 2,88 mg/l
Kanada: Âśr. 3,16 mg/l
Stany Zjednoczone:
Oregon 4,3 mg/l
Kalifornia 1,47 mg/l
Australia: Âśr. 1,47 mg/l
WÂłochy: Âśr. 1,76 mg/l
Hiszpania i Portugalia: Âśr. 1,64 mg/l
(ÂŹrĂłdÂło: Frank Jones, "ChroĂą swoje serce")