CZERWONE WINO zwalcza wolne rodniki, chroni przed mia¿d¿yc± i zawa³em sercaWypijaj kieliszek czerwonego wina do obiadu, je¶li chcesz mieæ zdrowe serce, jasny umys³ i zachowaæ m³odo¶æ jak najd³u¿ej. Gdyby kupno czerwone wina trunku wymaga³o recepty, lekarz móg³by j± wypisaæ z czystym sumieniem! Sk±d bior± siê w³a¶ciwo¶ci zdrowotne czerwonego wina?
Jeszcze do niedawna z rezerw± odnosili¶my siê do w³a¶ciwo¶ci tego trunku, ceni±c bardziej jego walory smakowe i rozweselaj±ce ni¿ lecznicze. I choæ mówi³o siê, ¿e czerwone wino wywiera korzystny wp³yw na uk³ad krwiono¶ny i serce, nie byli¶my do koñca przekonani, czy to prawda.
Prze³om w podej¶ciu do wp³ywu wina na zdrowie nast±pi³ dopiero na pocz±tku lat 90. ubieg³ego wieku. Naukowców zastanowi³o, dlaczego Francuzi z regioniu Bordeaux umieraj± na choroby serca najrzadziej na ¶wiecie. Badania wykaza³y, ¿e Francuzi zawdziêczaj± zdrowie mi³o¶ci do czerwonego wina, które pij± systematycznie, ale w niewielkich ilo¶ciach.
Co zawiera czerwone wino?W czerwonym winie jest dziesiêæ razy wiêcej antyoksydantów ni¿ w bia³ym. Zwi±zki te zwalczaj± wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie siê komórek. Cenne polifenole znajduj± siê g³ównie w pestkach, skórce i szypu³kach winogron. A wina czerwone wyrabia siê z ca³ych gron owoców wraz ze skórk±, pestkami i ³ody¿kami. Wina bia³e powstaj± z samego soku, a skórka i pestki zostaj± usuniête z owoców na pocz±tku procesu. Zawarto¶æ polifenoli zale¿y od szczepu winogron, regionu uprawy i technik stosowanych przy wyrobie wina. Pod tym wzglêdem bezkonkurencyjne s± wina francuskie z Burgundii (patrz ramka).
Wino obfituje te¿ w potas, magnez i wapñ. Niektóre gatunki (np. Medoc) dostarczaj± dobrze przyswajane ¿elazo, kwasy organiczne (jab³kowy, winowy i acetylosalicylowy), aminokwasy oraz rozpuszczalny b³onnik.
Czerwone wino dobroczynne dla serca i ¿o³±dkaZawarte w czerwonym winie flawonoidy chroni± przed mia¿d¿yc± i zakrzepami. Przeciwdzia³aj± bowiem utlenianiu siê z³ego cholesterolu LDL, dbaj±c te¿ o to, ¿eby p³ytki krwi nie zlepia³y siê ze sob±, zapobiegaj± tworzeniu siê zakrzepów i udarowi mózgu. Silne przeciwutleniacze (resweratrol i kwercetyna) chroni± DNA i niszcz± wolne rodniki odpowiedzialne za chorobê wieñcow±. Resweratrol wystêpuje te¿ w soku wyci¶niêtym z czerwonych winogron, ale jest go tam trzy razy mniej ni¿ w winie. Zawarty w winie kwas acetylosalicylowy (aspiryna) rozrzedza krew. Nie traktujmy jednak wina jako sposobu na unikniêcie mia¿d¿ycy. Nie zast±pi ono zdrowej diety! Pamiêtajmy, by jadaæ du¿o surowych warzyw, owoców i ryb morskich, mniej miêsa i jego przetworów, a t³uszcze zwierzêce zastêpowaæ ro¶linnymi. Polifenole obni¿aj± ci¶nienie têtnicze, zapobiegaj±c zawa³owi serca.
Czerwone wino jest te¿ naszym sprzymierzeñcem w leczeniu nadci¶nienia têtniczego ze wzglêdu na du¿± zawarto¶æ potasu, który reguluje ci¶nienie. Wino, jak ka¿dy alkohol, rozszerza naczynia: zwiêksza ¶rednicê têtnic wieñcowych, wp³ywaj±c na lepsze od¿ywienie serca i zmniejszaj±c ryzyko niedokrwienia organu. Alkohol przeciwdzia³a zwê¿aniu siê naczyñ, zapobiegaj±c palpitacjom serca, które czêsto wystêpuj± na skutek stresu.
Dziêki zawarto¶ci garbników wino sprzyja prawid³owej pracy uk³adu pokarmowego. Pite podczas posi³ków, zwiêksza wydzielanie ¶liny i produkcjê enzymów trawiennych oraz poprawia ukrwienie uk³adu. Dziêki temu sk³adniki od¿ywcze szybciej trafiaj± do krwi. Niektóre substancje zawarte w winie (np. kwas cynamonowy) sprzyjaj± wydzielaniu ¿ó³ci, co przy¶piesza trawienie t³uszczów. Delikatne dra¿nienie ¶ciany ¿o³±dka niewielkimi dawkami alkoholu zwiêksza odporno¶æ na dzia³anie kwasów trawiennych. Wino zmniejsza te¿ ryzyko powstania kamicy ¿ó³ciowej.
Aby wino ochroni³o ciê przed chorobami: •pij je systematycznie, ale nie wiêcej ni¿ 1-2 lampki dziennie. Wypicie wiêkszej ilo¶ci jednorazowo, np. raz na tydzieñ, nie do¶æ, ¿e nie pomo¿e, to zaszkodzi trzustce i w±trobie, upo¶ledza te¿ wch³anianie witaminy D, a tym samym przyswajanie wapnia, co prowadzi do osteoporozy.
•zrezygnuj z wina, je¶li zauwa¿ysz, ¿e nie mo¿esz bez niego normalnie funkcjonowaæ albo pijesz go coraz wiêcej,
•nie pij wina, je¶li jeste¶ w ci±¿y lub karmisz, chorujesz na cukrzycê, w±trobê i trzustkê, cierpisz na migrenê albo masz astmê. Z wina powinni te¿ zrezygnowaæ alergicy, bo mo¿e ono uczulaæ.
Czerwone wino zwalcza infekcje, przed³u¿a m³odo¶æFlawonoidy, niszcz±c wolne rodniki, wzmacniaj± uk³ad odporno¶ciowy organizmu i przeciwdzia³aj± infekcjom. Bakteriobójcze dzia³anie maj± zawarte w winie zwi±zki polifenolowe, które uwalniaj± siê podczas fermentacji. St±d pewnie wzi±³ siê zwyczaj podawania wina do obiadu, zw³aszcza do dañ ciê¿ko strawnych.
Coraz czê¶ciej mówi siê te¿ o antywirusowym dzia³aniu czerwonego wina. Badania wykaza³y, ¿e osoby niepal±ce i pij±ce wino znacznie rzadziej zapadaj± na grypê ni¿ niepal±cy abstynenci. Zawarte w winie antyoksydanty przeciwdzia³aj± starzeniu siê skóry. Rozprawiaj±c siê z wolnymi rodnikami, pomagaj± przed³u¿yæ jej m³ody wygl±d: nawil¿yæ, od¿ywiæ, wzmocniæ i wyg³adziæ. Wed³ug najnowszych badañ czerwone wino mo¿e ochroniæ przed uszkodzeniem s³uchu.
Antyoksydanty zwalczaj± wolne rodniki, które uszkadzaj± komórki znajduj±ce siê w uchu ¶rodkowym odpowiedzialne za to, ¿e s³yszymy. Polifenole opó¼niaj± zmiany postêpuj±ce z wiekiem, mog± te¿ hamowaæ os³abienie s³uchu spowodowane nadmiernym ha³asem.
Wa¿neW antycznej Grecji wino uchodzi³o za panaceum. Stosowano zarówno bia³e, ró¿owe, jak i czerwone, odpowiednio je doprawiaj±c. Wino z mlekiem, burakiem i gotowanymi ogórkami podawano na biegunkê; z ja³owcem i rzep± - na wzmocnienie; z mirtem - w chorobach kobiecych. Hipokrates nie zaleca³ go dzieciom, kobietom w ci±¿y, a tak¿e w przypadku migreny, zawrotów i padaczki.
Które wybraæ? By³oby najlepiej, aby na etykiecie wina by³a in formacja, ile jest w nim antyoksydantów. Zanim to nast±pi, korzystajmy z tabeli zawarto¶ci polifenoli w winach czo³owych ¶wiatowych producentów (okre¶la siê je wg stê¿enia resweratrolu):
Francja:
Burgundia 4,39 mg/l
Bordeaux 3,89 mg/l
Beaujolais 2,88 mg/l
Kanada: ¶r. 3,16 mg/l
Stany Zjednoczone:
Oregon 4,3 mg/l
Kalifornia 1,47 mg/l
Australia: ¶r. 1,47 mg/l
W³ochy: ¶r. 1,76 mg/l
Hiszpania i Portugalia: ¶r. 1,64 mg/l
(¬ród³o: Frank Jones, "Chroñ swoje serce")