A nie trzeba Darku.
Mam jeszcze sporo innych ciekawostek i to nie tylko wygrzebanych w sieci.
Do jednego z nich sam siĂŞ pofatygowaÂłem ostatnio, co udokumentowaÂłem fotografiÂą

kiedyÂś (pocztĂłwkowa wizualizacja samej fontanny).
https://picasaweb.google.com/artforwarding/FontannaPozostaOscPoRestauracjiMittenmuhleUlMacznaZdroje?authuser=0&authkey=Gv1sRgCOTkhfPBv4a-2QE&feat=directlinkPocz¹tkowo nawet nie wiedzia³em, ¿e pomnik z napisem na granitowej p³ycie i konstrukcja pod nim mia³y jak¹œ wiêksz¹ historiê ,poniewa¿ nic na to nie wskazywa³o, a i okolica bagnista.
UmieÂściÂłem to zdjĂŞcie z zapytaniem na lokalnym forum i niemal natychmiast otrzymaÂłem odpowiedzi, ktĂłre dech mi zaparÂły.
OkazaÂło siĂŞ ,Âże w miejscu dzisiejszego bagna staÂła okazaÂła restauracja ze stolikami na zewnÂątrz aÂż na 2 tysiÂące osĂłb ! . W tym miejscu przed wojnÂą kwitÂło Âżycie towarzyskie o jakie trudno byÂłoby nawet dzisiaj. Regularnie, dwa razy w tygodniu (!) koncertowaÂły tam zespoÂły muzyczne. GoÂście przybywali tÂłumnie z odlegÂłego o prawie 15 km Szczecina oraz z lokalnego sanatorium, ktĂłrego zdjĂŞcia zamieÂściÂłem w tym dziale na poczÂątku.
WiĂŞcej zdjĂŞĂŚ i trochĂŞ historii o tym miejscu do poczytania tutaj
http://www.bukowe.info/index.php?option=com_content&view=article&id=616:tajemnice-puszczy-bukowej-mittelmuehle&catid=71:miejsca&Itemid=192Jeszcze wczeÂśniej, przed restauracjÂą w tym miejscu znajdowaÂł siĂŞ mÂłyn, ktĂłry zasilaÂła rzeczka - dziÂś to maleĂąki strumyk.
Pod koniec roku taka refleksja mnie nasz³a o tym jak szybko przyroda potrafi zagospodarowaÌ pozosta³oœci po cz³owieku zupe³nie zmieniaj¹c ca³¹ okolicê.
Druga refleksja to zdumienie, Âże w czasach nie tak odlegÂłych w maÂłej miejscowoÂści, ktĂłra dziÂś jest dzielnicÂą mieszkalnÂą duÂżego powiatowego miasta, byÂły takie miejsca sÂłynÂące z hucznych zabaw, tĂŞtniÂące Âżyciem i radoÂściÂą.
W naszym przekonaniu ludzie Âżyli wĂłwczas bardziej biednie, w gorszych warunkach, a jednak mieli wyobraÂźnie i Âśrodki by z fantazjÂą gospodarzyĂŚ.
Raz zmienione przekonanie na temat dawnych czasĂłw wpÂłynĂŞÂło rĂłwnieÂż mĂłj poglÂąd na temat odlegÂłych, sÂłowiaĂąskich czasĂłw. Oni rĂłwnieÂż mogli wznosiĂŚ piĂŞkne, murowane warownie i miasta, a ich cywilizacja kwitÂła na tych ziemiach w sposĂłb w jaki nam siĂŞ nawet nie ÂśniÂło. Wbrew temu, co obecnie usilnie wciskajÂą nam tzw. oficjalne czynniki .
Wystarczy wybraĂŚ siĂŞ po najbliÂższej okolicy, poszperaĂŚ w zapiskach, popytaĂŚ ludzi. ÂŚwiat nie jest taki, jakim nam malujÂą.