A nie trzeba Darku.
Mam jeszcze sporo innych ciekawostek i to nie tylko wygrzebanych w sieci.
Do jednego z nich sam siê pofatygowa³em ostatnio, co udokumentowa³em fotografi±
kiedy¶ (pocztówkowa wizualizacja samej fontanny).
https://picasaweb.google.com/artforwarding/FontannaPozostaOscPoRestauracjiMittenmuhleUlMacznaZdroje?authuser=0&authkey=Gv1sRgCOTkhfPBv4a-2QE&feat=directlinkPocz±tkowo nawet nie wiedzia³em, ¿e pomnik z napisem na granitowej p³ycie i konstrukcja pod nim mia³y jak±¶ wiêksz± historiê ,poniewa¿ nic na to nie wskazywa³o, a i okolica bagnista.
Umie¶ci³em to zdjêcie z zapytaniem na lokalnym forum i niemal natychmiast otrzyma³em odpowiedzi, które dech mi zapar³y.
Okaza³o siê ,¿e w miejscu dzisiejszego bagna sta³a okaza³a restauracja ze stolikami na zewn±trz a¿ na 2 tysi±ce osób ! . W tym miejscu przed wojn± kwit³o ¿ycie towarzyskie o jakie trudno by³oby nawet dzisiaj. Regularnie, dwa razy w tygodniu (!) koncertowa³y tam zespo³y muzyczne. Go¶cie przybywali t³umnie z odleg³ego o prawie 15 km Szczecina oraz z lokalnego sanatorium, którego zdjêcia zamie¶ci³em w tym dziale na pocz±tku.Wiêcej zdjêæ i trochê historii o tym miejscu do poczytania tutaj
http://www.bukowe.info/index.php?option=com_content&view=article&id=616:tajemnice-puszczy-bukowej-mittelmuehle&catid=71:miejsca&Itemid=192Jeszcze wcze¶niej, przed restauracj± w tym miejscu znajdowa³ siê m³yn, który zasila³a rzeczka - dzi¶ to maleñki strumyk.
Pod koniec roku taka refleksja mnie nasz³a o tym jak szybko przyroda potrafi zagospodarowaæ pozosta³o¶ci po cz³owieku zupe³nie zmieniaj±c ca³± okolicê.
Druga refleksja to zdumienie, ¿e w czasach nie tak odleg³ych w ma³ej miejscowo¶ci, która dzi¶ jest dzielnic± mieszkaln± du¿ego powiatowego miasta, by³y takie miejsca s³yn±ce z hucznych zabaw, têtni±ce ¿yciem i rado¶ci±.
W naszym przekonaniu ludzie ¿yli wówczas bardziej biednie, w gorszych warunkach, a jednak mieli wyobra¼nie i ¶rodki by z fantazj± gospodarzyæ.
Raz zmienione przekonanie na temat dawnych czasów wp³ynê³o równie¿ mój pogl±d na temat odleg³ych, s³owiañskich czasów. Oni równie¿ mogli wznosiæ piêkne, murowane warownie i miasta, a ich cywilizacja kwit³a na tych ziemiach w sposób w jaki nam siê nawet nie ¶ni³o. Wbrew temu, co obecnie usilnie wciskaj± nam tzw. oficjalne czynniki .
Wystarczy wybraæ siê po najbli¿szej okolicy, poszperaæ w zapiskach, popytaæ ludzi. ¦wiat nie jest taki, jakim nam maluj±.