Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Kwiecień 07, 2025, 10:41:05

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Nie tylko na ÂŚlÂąsku  (Przeczytany 6650 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
east
Gość
« : Grudzień 20, 2011, 22:14:21 »

PoniÂżej chciaÂłbym przedstawiĂŚ najbliÂższÂą okolicĂŞ w ktĂłrej mieszkam. Jak wyglÂądaÂła dawniej a jak dzisiaj.
Ludzie, pasjonaci Puszczy Bukowej zebrali wcale niezÂły materiaÂł faktograficzny na temat historii dawnej Szczecina.
Jak choĂŚby ten
http://wiercipiety.ros.pttk.pl/2004_10_03_impreza.htm
http://bukowa.szczecin.pl/miejsca/wiea-barasel.html
Dzisiaj natomiast , planujÂąc przedÂświÂąteczny dÂłuuugi spacer znalazÂłem materiaÂł i zdjĂŞcia obiektĂłw, ktĂłre byÂły tu kiedyÂś w moim pobliÂżu, jakieÂś 300 metrĂłw od miejsca gdzie mieszkam.

Kompleks mĂłgÂł robiĂŚ wraÂżenie - skÂładaÂł siĂŞ zasadniczo z dwĂłch czĂŞÂści: pawilonu zimowego, w ktĂłrym mieÂściÂła siĂŞ duÂża oszklona sala jadalna, oraz z pawilonu letniego, gdzie znajdowaÂły siĂŞ pokoje mieszkalne. Oba budynki po³¹czone byÂły korytarzem. Ok. 1910 r. zmieniono nazwĂŞ na „Sanatorium BismarckhĂśhe”
a teraz zostaÂło tylko to

i to

OgĂłlnie moje okolice caÂłe obfitujÂą w tego typu historiĂŞ. CaÂła puszcza bukowa jest tymi miejscami naszpikowana.
Pewien koleÂś zadaÂł sobie nawet trud, by zrobiĂŚ stronĂŞ z mapami, szlakami i opisem
http://www.szymongiemza.republika.pl/puszcza/21.html

Po prostu zwiedzaÌ. Bez przewodników, ¿adnej komercji, czysta przygoda Uœmiech Mój syn znalaz³ na którymœ szlaku podczas wycieczki rowerowej autentyczny znaczek z czasów wojny, swastykê w oryginalnych kolorach jakieœ 2 lata temu. Takie rzeczy wci¹¿ tu mo¿na znaleŸÌ jak siê ma szczêœcie. Nawet zardzewia³¹ broù.
Jak bĂŞdzie tu zainteresowanie to wrzucĂŞ  wiĂŞcej informacji o moich okolicach UÂśmiech

To wprawdzie nie Riese, ale teÂż ciekawe.
pozdr
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

« Odpowiedz #1 : Grudzień 20, 2011, 22:41:52 »

Czekamy East UÂśmiech PiĂŞkne miejsca UÂśmiech

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

KsiĂŞga Koheleta 3,1
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #2 : Grudzień 20, 2011, 22:54:24 »

Tak, ciekawe ale moÂże bardziej pasowaÂłoby do dziaÂłu "POLSKA" niÂż tu?
Jak myÂślisz? UÂśmiech

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
east
Gość
« Odpowiedz #3 : Grudzień 20, 2011, 23:01:57 »

Jestem pewien, ¿e i w Twojej okolicy historia a¿ kipi, by j¹ przedstawiÌ. By siê jej pok³oniÌ w³aœnie w ten czas przedœwi¹teczny, niejako z szacunku do ludzi, obojêtnie jakiej narodowoœci byli ci, którzy mieszkali wczeœniej. Oni tu ¿yli i tworzyli, równie¿ na Twojej ziemi, z mi³oœci do tej ziemi. Bez wzglêdu na czas, jêzyk i mentalnoœÌ mamy podobne d¹¿enia. Kochamy tak samo.
Oto miejsce w Puszczy Bukowej przy którym zakochani œlubowali sobie mi³oœÌ
(wizualizacja wspó³czesna)
dziÂś to miejsce wyglÂąda tak :

( http://bukowa.szczecin.pl/miejsca/-ciurkadeko.html )
Ale byÂło kiedyÂś inaczej...

Mo¿liwe, ¿e m³odzi ludzie dzisiaj , wolni ju¿ od nienawiœci i po¿ogi wojennej, we wspólnej Europie znajd¹ doœÌ si³ i œrodków by przywróciÌ dawne, magiczne znaczenie miejscom takim jak te wy¿ej.
Niemcy o tym dziedzictwie zapomnieli, ale Polacy pamiĂŞtajÂą i gromadzÂą dokumentacjĂŞ. Nam brak ÂśrodkĂłw finansowych, im nie, ale czy oni zechcÂą sobie przypomnieĂŚ ?
Czasy siĂŞ zupeÂłnie zmieniÂły. Do czego to doszÂło, by Polak o Niemcach pamiĂŞtaÂł UÂśmiech

ps. Darku przenoÂś gdzie chcesz UÂśmiech

==============================================================

[usuniĂŞte]

ScaliÂłem posty
Darek
« Ostatnia zmiana: Grudzień 21, 2011, 13:43:31 wysłane przez east » Zapisane
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

« Odpowiedz #4 : Grudzień 26, 2011, 04:53:26 »

PiĂŞknie, dziko  i romantycznie ,tylko dlaczego tak zaniedbane ? Skad ten pomaraĂączowy odceĂą kamieni ? Chyba Âże to cegÂła  CoÂś

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

KsiĂŞga Koheleta 3,1
east
Gość
« Odpowiedz #5 : Grudzień 26, 2011, 12:02:41 »

No wÂłaÂśnie -zaniedbane .
ChociaÂż juÂż wiele obiektĂłw zostaÂło objĂŞte ochronÂą oraz dziĂŞki zaangaÂżowaniu spoÂłecznikĂłw powstaÂło oznakowanie tych miejsc
http://www.bukowe.info/index.php?option=com_content&view=article&id=1151:oznakowanie-puszczy-bukowej-marzenie-ktore-staje-si-faktem-&catid=122:oznakowanie-puszczy-bukowej&Itemid=61

W dalszej kolejnoœci uda siê z czasem pozyskaÌ œrodki (g³ównie unijne ) na przywrócenie œwietnoœci historycznym obiektom.
ChociaÂż wielu ludzi, nie bez racji, obawia siĂŞ, Âże szlaki turystyczne to pierwszy etap do komercjalizacji takich dzikich miejsc, co powoduje, Âże uroczy spokĂłj gdzieÂś siĂŞ ulatnia, a w efekcie pozostaje tylko zimny, choĂŚ Âładny, kamieĂą.

Ja mam inne zdanie na ten temat. O klimacie obiektu Âświadczy to, co doĂą wnosimy choĂŚby jako turyÂści. Ono bez ludzi nie istnieje. PowinniÂśmy zatem w przyjazny dla Âśrodowiska sposĂłb o te miejsca dbaĂŚ. Dobre oznakowanie, kosze na Âśmieci, trwaÂłe wykonanie koniecznych zabudĂłw i przyjazne nastawienie do turystĂłw to podstawy.
No i naleÂży oczywiÂście edukowaĂŚ mÂłodzieÂż od szkoÂły podstawowej, Âże to co jest w okolicy to sÂą skarby, a jest siĂŞ czym pochwaliĂŚ.

PrzykÂładowo tutaj znajdziemy tylko jeden z wielu szlakĂłw :
http://www.szymongiemza.republika.pl/puszcza/13.html

ÂŚwietnie opracowana informacja.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #6 : Grudzień 26, 2011, 14:20:35 »

>east< czy to Ty usun¹³eÂś czêœÌ tego posta: http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=7629.msg88902#msg88902  ?

east
Gość
« Odpowiedz #7 : Grudzień 27, 2011, 16:14:47 »

Tak. Bo coÂś mi siĂŞ tam nie wyÂświetlaÂło zdjĂŞcie jak naleÂży.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #8 : Grudzień 27, 2011, 18:55:26 »

Tak. Bo coÂś mi siĂŞ tam nie wyÂświetlaÂło zdjĂŞcie jak naleÂży.

To moÂże byĂŚ przyczynek jakiegoÂś sterownika, bo u mnie dobrze wszystko wyÂświetlaÂło.
Jeœli chcesz to przywrócê tê ujêt¹ czêœÌ.

east
Gość
« Odpowiedz #9 : Grudzień 29, 2011, 12:55:53 »

A nie trzeba Darku.
Mam jeszcze sporo innych ciekawostek i to nie tylko wygrzebanych w sieci.
Do jednego z nich sam siĂŞ pofatygowaÂłem ostatnio, co udokumentowaÂłem fotografiÂą

kiedyÂś (pocztĂłwkowa wizualizacja samej fontanny).

https://picasaweb.google.com/artforwarding/FontannaPozostaOscPoRestauracjiMittenmuhleUlMacznaZdroje?authuser=0&authkey=Gv1sRgCOTkhfPBv4a-2QE&feat=directlink

Pocz¹tkowo nawet nie wiedzia³em, ¿e pomnik z napisem na granitowej p³ycie i konstrukcja pod nim mia³y jak¹œ wiêksz¹ historiê ,poniewa¿ nic na to nie wskazywa³o, a i okolica bagnista.
UmieÂściÂłem to zdjĂŞcie z zapytaniem na lokalnym forum i niemal natychmiast otrzymaÂłem odpowiedzi, ktĂłre dech mi zaparÂły.

OkazaÂło siĂŞ ,Âże w miejscu dzisiejszego bagna staÂła okazaÂła restauracja ze stolikami na zewnÂątrz aÂż na 2 tysiÂące osĂłb ! . W tym miejscu przed wojnÂą  kwitÂło Âżycie towarzyskie o jakie trudno byÂłoby nawet dzisiaj. Regularnie, dwa razy w tygodniu (!) koncertowaÂły tam zespoÂły muzyczne. GoÂście przybywali tÂłumnie z odlegÂłego o prawie 15  km Szczecina oraz z lokalnego sanatorium, ktĂłrego zdjĂŞcia zamieÂściÂłem w tym dziale na poczÂątku.

WiĂŞcej zdjĂŞĂŚ i trochĂŞ historii o tym miejscu do poczytania tutaj
http://www.bukowe.info/index.php?option=com_content&view=article&id=616:tajemnice-puszczy-bukowej-mittelmuehle&catid=71:miejsca&Itemid=192

Jeszcze wczeÂśniej, przed restauracjÂą w tym miejscu znajdowaÂł siĂŞ mÂłyn, ktĂłry zasilaÂła rzeczka - dziÂś to maleĂąki strumyk.

Pod koniec roku taka refleksja mnie nasz³a o tym jak szybko przyroda potrafi zagospodarowaÌ pozosta³oœci po cz³owieku zupe³nie zmieniaj¹c ca³¹ okolicê.
Druga refleksja to zdumienie, Âże w czasach nie tak odlegÂłych w maÂłej miejscowoÂści, ktĂłra dziÂś jest dzielnicÂą mieszkalnÂą duÂżego powiatowego miasta, byÂły takie miejsca sÂłynÂące z hucznych zabaw, tĂŞtniÂące Âżyciem i radoÂściÂą.

W naszym przekonaniu ludzie Âżyli wĂłwczas bardziej biednie, w gorszych warunkach, a jednak mieli wyobraÂźnie i Âśrodki by z fantazjÂą gospodarzyĂŚ.
Raz zmienione przekonanie na temat dawnych czasĂłw wpÂłynĂŞÂło rĂłwnieÂż mĂłj poglÂąd na temat odlegÂłych, sÂłowiaĂąskich czasĂłw. Oni rĂłwnieÂż mogli wznosiĂŚ piĂŞkne, murowane warownie i miasta, a ich cywilizacja kwitÂła na tych ziemiach w sposĂłb w jaki nam siĂŞ nawet nie ÂśniÂło. Wbrew temu, co obecnie usilnie wciskajÂą nam tzw. oficjalne czynniki .

Wystarczy wybraĂŚ siĂŞ po najbliÂższej okolicy, poszperaĂŚ w zapiskach, popytaĂŚ ludzi. ÂŚwiat nie jest taki, jakim nam malujÂą.
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: