Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:
 
*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 02:07:07


Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji


Strony: [1] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Cukry naturalne  (Przeczytany 7919 razy)
0 u¿ytkowników i 3 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Rafaela
Go¶æ
« : Kwiecieñ 02, 2010, 22:10:07 »

                                                    STEWIA

Stewia ro¶lina s³odsza od miodu! Drzemie w niej olbrzymi potencja³ leczniczy.
Tagi: "kaa- hee", cukier, gospodarstwa ekologiczne, medycyna ludowa, miód, Porady na zdrowie, stewia.

Stewia (Stevia rebaudiana Bertoni) to ro¶lina, o jakiej ma³o kto s³ysza³, a szkoda – bo drzemie w niej ogromny potencja³ leczniczy. Ju¿ du¿o wcze¶niej zanim hiszpañscy i portugalscy ¿eglarze w XVI w. wyl±dowali na kontynencie po³udniowoamerykañskim, znali j± i u¿ywali Indianie Guarani i Mato Grosso. Nazywali j± „Kaa-Hee”, co w ich jêzyku oznacza miodowy li¶æ. S³odzili ni± potrawy i napoje np. herbatê mate, ¿uli li¶cie, a tak¿e stosowali jako lekarstwo.
Ojczyzn± stewii jest pó³nocno-wschodni region Paragwaju oraz granicz±ce z nim tereny Brazylii. Tam najpierw zaczêto j± uprawiaæ na wiêksz± skalê. Poniewa¿ zapotrzebowanie ros³o, plantacje stewii pojawi³y siê w Chinach, Korei, Izraelu, Indiach oraz Hiszpanii. Nawet w Polsce niektóre gospodarstwa ekologiczne przymierzaj± siê do jej uprawy. Jednak prawdziw± karierê zrobi³a w Japonii, gdzie od 30 lat na sta³e zadomowi³a siê w przemy¶le spo¿ywczym. Jest tam u¿ywana do produkcji s³odyczy, lodów, gum do ¿ucia. S³odzi siê ni± produkty mleczne, przyprawia tradycyjne sosy sojowe. W japoñskich restauracjach i kawiarniach ma te¿ sta³e miejsce na stole, jako zdrowsza alternatywa cukru. „Kraj kwitn±cej wi¶ni” jest swoistym rekordzist±, je¶li chodzi o produkcjê i konsumpcjê s³odzika stewiowego, jego spo¿ycie wynosi tam kilka tysiêcy ton rocznie.
Choæ stewia by³a znana Europejczykom od dawna, nauka zajê³a siê ni± dopiero pod koniec XIX w. Jej klasyfikacji botanicznej podj±³ siê szwajcarski przyrodnik Bertoni, za¶ chemik dr Rebaudi jako pierwszy zbada³ substancjê odpowiedzialn± za s³odki smak li¶ci. W publikacji z 1918 roku Bertoni podkre¶li³ ogromne walory zdrowotne stewii oraz znaczenie jako substancji s³odz±cej, która – jego zdaniem – mog³a zast±piæ stosowan± ju¿ wtedy, szkodliw± sacharynê. Uwypukli³ takie jej zalety, jak nietoksyczno¶æ, ogromny potencja³ s³odz±cy, mo¿liwo¶æ stosowania w postaci naturalnej jako ususzone, sproszkowane li¶cie.
S³odsza od cukru
Stewia jest ro¶lin± wyj±tkowo szczodrze obdarowan± przez naturê. Intensywny s³odki smak (150 razy s³odszy od rafinowanego cukru) zawdziêcza stewiozydom (glikozydy-dwuterepenowe), znajduj±cym siê w li¶ciach, równie¿ rebaaudiozydom i dulkozydom. Prócz tego zawiera bia³ka, substancje t³uszczowe, bogaty asortyment cennych minera³ów i mikroelementów takich, jak: wapñ, potas, magnez, ¿elazo, chrom, mangan, selen, krzem, kobalt, cynk. W jej sk³ad wchodzi równie¿ szereg witamin z grupy B, witamina C, beta-karoten itp. Zdaniem naukowców, posiada jeszcze kilkaset innych substancji biologicznie czynnych, których dot±d nie uda³o siê zidentyfikowaæ.
S³odki lek
Dziêki tym wszystkim sk³adnikom znalaz³a bardzo szerokie zastosowanie terapeutyczne. Medycyna ludowa Indian z Paragwaju poleca j± szczególnie jako ¶rodek wzmacniaj±cy serce, uk³ad kr±¿enia, reguluj±cy ci¶nienie krwi. Stosuje siê stewiê w schorzeniach w±troby, bólach ¿o³±dka i nadkwasocie. Sprawdzi³a siê równie¿ jako ³agodny ¶rodek stymuluj±cy uk³ad nerwowy i naturalne „antydepresivum”. Z pewno¶ci± herbatka z dziurawca os³odzona li¶æmi stewii by³aby wspania³ym antidotum na szarobur±, zap³akan± jesieñ.
Zasobna w witaminê C, selen i cynk stewia wzmacnia uk³ad odporno¶ciowy, zmniejszaj±c tym samym czêstotliwo¶æ przeziêbieñ i grypowych infekcji. Ma równie¿ zastosowanie w medycynie dentystycznej. Byæ mo¿e wyda siê to paradoksem, ale w³a¶nie bardzo s³odka stewia okaza³a siê skutecznym ¶rodkiem w leczeniu paradontozy i próchnicy zêbów. Za¶ regularne p³ukanie jamy ustnej naparem z jej li¶ci zapobiega tworzeniu siê kamienia i osadu na zêbach. Dziêki silnym w³a¶ciwo¶ciom antybakteryjnym sprawdza siê te¿ doskonale w leczeniu oparzeñ, skaleczeñ i trudno goj±cych siê ran. Od dawna zalecana jest do pielêgnacji skóry.
Indiankom Guarani znane s± jej walory kosmetyczne: maseczki i ok³ady ze sproszkowanych li¶ci ujêdrniaj± cerê, poprawiaj± jej koloryt, wyg³adzaj± zmarszczki, szczególnie w okolicach oczu. W literaturze pojawi³y siê wzmianki o tym, ¿e stewia jest pomocna w ograniczeniu uzale¿nienia od papierosów i alkoholu.
Diabetykom na receptê
W Paragwaju i Brazylii, gdzie medycyna ludowa nie zosta³a jeszcze tak zmarginalizowana jak w krajach „wysoko rozwiniêtych”, a spora czê¶æ ludno¶ci kupuje lekarstwa u zielarzy, stewiê stosuje siê w pierwszej kolejno¶ci jako lek na cukrzycê. Równie¿ tamtejsi lekarze pok³adaj± w niej du¿e nadzieje. Na VII Kongresie Miêdzynarodowej Federacji Diabetycznej przedstawili wyniki badañ, z jakich wynika³o, ¿e regularna konsumpcja stewii, nawet w ma³ych ilo¶ciach, normalizuje poziom cukru we krwi. Podkre¶lili fakt, ¿e w czasie terapii nie zauwa¿ono dotychczas ¿adnych skutków ubocznych. Wrêcz przeciwnie, dr Miguel Ovidio, profesor National Universitet z Paragwaju, aplikuj±c chorym na cukrzycê pó³ ³y¿eczki ekstraktu ze stewii dziennie, jako pierwsz± reakcjê zauwa¿y³ ogóln± poprawê samopoczucia u badanych pacjentów.
Bezspornie najwiêksz± zalet± stewii z punktu widzenia chorego na cukrzycê jest to, ¿e mimo intensywnej s³odko¶ci, jest absolutnie bezkaloryczna, nie podnosi poziomu cukru we krwi. Wspomaga utratê nadwagi przez redukowanie apetytu na potrawy t³uste, a przede wszystkim na s³odycze. W przeciwieñstwie do cukru nie powoduje procesów fermentacyjnych w jelitach. Stewi±, bêd±c± produktem natury, doskonale mo¿na zast±piæ cukier w jad³ospisie oraz niezdrowe, sztuczne s³odziki. Ze wzglêdu na to, ¿e nie ulega rozk³adowi do temp. 200 st. C mo¿na j± z powodzeniem stosowaæ do gotowania i wypiekania ciast (2 ³y¿eczki sproszkowanych li¶ci odpowiadaj± 1 szklance cukru).
Bardzo wa¿nym atutem stewii jest jej nietoksyczno¶æ, co potwierdzi³y badania naukowe. Z relacji chorych na cukrzycê, którzy zast±pili stewi± cukier i sztuczne s³odziki, a jednocze¶nie pili herbatê z jej li¶ci, wynika, ¿e poprawi³o siê ich samopoczucie fizyczne i psychiczne, niektórzy nawet mogli zmniejszyæ dawkê insuliny. To w³a¶nie warto przemy¶leæ lub przedyskutowaæ z lekarzem czy dietetykiem.
¦ci¶le tajne?
Mo¿na spokojnie wysun±æ tezê, ¿e stewia jest prawdziwym b³ogos³awieñstwem nie tylko dla cukrzyków, a dla wszystkich dotkniêtych chorobami cywilizacyjnymi. W tym ¶wietle kuriozalne wydaje siê, ¿e prawie nikt u nas nie zna tej ro¶liny, nikt jej nie reklamuje, jakby nikomu nie zale¿a³o na tym, ¿eby wie¶æ o niej dotar³a do spo³eczeñstwa. A przecie¿ ¿yjemy w czasach, kiedy informacja jest cennym towarem, za¶ cukrzyca nale¿y do najgro¼niejszych chorób cywilizacyjnych! Czêstotliwo¶æ z jak± wystêpuje, nabiera wymiaru epidemii. Dotyka nie tylko doros³ych, choruje na ni± coraz wiêcej dzieci.
Dzisiejsza medycyna stoi na stanowisku, ¿e nie istnieje ¿adne lekarstwo ani zabieg mog±cy wyleczyæ cukrzycê, a jedynym paliatywnym specyfikiem jest rzekomo insulina. Z drugiej za¶ strony w 25. rocznicê jej odkrycia oficjalnie og³oszono, ¿e wcale nie jest tak skuteczna jak siê wydaje. Np. w USA cukrzyca jest trzeci± w kolejno¶ci przyczyn± umieralno¶ci Amerykanów. Przed ni± s± choroby uk³adu kr±¿enia i nowotwory. Mimo miliardowych sum zainwestowanych w badania naukowe zwi±zane z poszukiwaniem nowych metod diagnostycznych, leków, lepszych mo¿liwo¶ci aplikowania insuliny, zachorowalno¶æ na cukrzycê nie maleje. Wrêcz przeciwnie, ro¶nie w szokuj±cym tempie. W ostatnich kilkudziesiêciu latach wzros³a o 1800 procent!
Trzeba wiêc postawiæ pytanie: Czy to w³a¶ciwa droga? Bo koncentruj±c siê tak bardzo na samej chorobie w ogóle nie dostrzega siê chorego. Walcz±c na ¶lepo z objawami (obni¿anie cukru we krwi) zupe³nie zapominamy o przyczynach, które – nota bene- znajdziemy na naszych talerzach! Owszem, objawy trzeba stabilizowaæ, ale g³ówne wysi³ki zwalczania choroby musz± byæ kierowane na eliminacjê przyczyny i systematyczn± profilaktykê. Prawdziwa sztuka medyczna polega bowiem na tym, by pacjent za¿ywaj±c leki powraca³ do zdrowia bez konieczno¶ci ci±g³ego ich stosowania. Wiem, ¿e teraz podnios± siê krytyczne g³osy pod adresem lekarzy przepisuj±cych nam tony medykamentów. B±d¼my jednak sprawiedliwi – to nie lekarze zaopatruj± nasze lodówki i nie oni gotuj± w kuchniach…
Lecz siê sam!
My sami tworzymy nasz jad³ospis. Nie przejmujemy siê zbytnio tym, ¿e posi³ki s± pozbawione wa¿nych sk³adników od¿ywczych, enzymów, energii, ¿e naszpikowane barwnikami, konserwantami, polepszaczami itp. oraz tym, ¿e króluje w nich cukier, t³uszcz i zwierzêce bia³ko. Najczê¶ciej jedynymi kryteriami, jakie stosujemy w doborze potraw to estetyka, smak i ilo¶æ. No i oczywi¶cie reklama!
Wa¿ne by¶my zrozumieli, ¿e nasze zdrowie zale¿y g³ównie od nas samych. Znacznie ³atwiej i taniej jest przecie¿ zapobiegaæ chorobie ani¿eli j± leczyæ. Zapobiegaæ – nie oznacza nic innego jak tylko przestaæ je¶æ, a zacz±æ siê od¿ywiaæ.
Jolanta Miklar

RAMKA lub APLA

Gdzie mo¿na kupiæ stewiê?
W USA i Europie Zachodniej mo¿na j± nabyæ w aptekach, drogeriach i sklepach z ¿ywno¶ci± ekologiczn±. Jest dostêpna w postaci suszonych li¶ci, zielonego lub bia³ego proszku, w postaci p³ynu jako wodny i alkoholowy ekstrakt oraz jako bia³e drobne tabletki, podobnie jak sztuczny s³odzik. W Polsce widzia³am stewiê w sklepach zielarsko-medycznych w postaci suszonych li¶ci. Do gotowania czy pieczenia mo¿na je lekko podsuszyæ w piekarniku i zemleæ na proszek w m³ynku do kawy. Napoje, np. herbatê mo¿emy s³odziæ bezpo¶rednio suchymi li¶æmi. Pamiêtajmy o tym, ¿e stewia jest bardzo s³odka, jedn± ³y¿eczk± suszu os³odzimy 1litr herbaty.
Autor: Jolanta Miklar.

Artyku³ zosta³ zamieszczony w Kwartalniku „Porady na zdrowie”
www.poradynazdrowie.manpol.pl
Adres: ul. Mickiewicza 23/63 38-402 Krosno
Tel. 0-604 13 98 93, 0-13 43 25704
e- mail: krzkam@wp.pl

« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 21, 2011, 15:21:33 wys³ane przez Dariusz » Zapisane
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #1 : Listopad 14, 2011, 13:49:56 »

ksylitol. 

                                          KSYLITOL - slodycz dla zdrowia

XYLITOL NA RATUNEK!

Podczas drugiej wojny ¶wiatowej Finlandia cierpia³a na dotkliwy niedostatek cukru. In der Abwesenheit lokaler Quellen, suchten die Finnen nach einer Alternative und das ist, wenn finnische Wissenschaftler entdeckten eine zweite Xylit, niskokaloryczny cukier wytwarzany z kory brzozowej. W rzeczywisto¶ci by³ on znany chemii organicznej od roku 1891, kiedy to po raz pierwszy wyprodukowa³ go pewien niemiecki chemik.

W roku 1930 ksylitol istnia³ ju¿ w formie oczyszczonej, ale dopiero w czasie drugiej wojny ¶wiatowej, kiedy zabrak³o cukru, naukowcy zostali zmuszeni do szukania alternatywnych s³odzików i dopiero kiedy uda³o siê ustabilizowaæ ksylitol, sta³ siê on praktycznym s³odzikiem. W tym samym czasie naukowcy odkryli równie¿ jego niezale¿n± od insuliny naturê (zwi±zek ten ulega przemianie w organizmie bez udzia³u insuliny).

W latach sze¶ædziesi±tych ksylitol by³ ju¿ stosowany w Niemczech, Schweiz, Zwi±zku Radzieckim i Japonii jako s³odzik zalecany w diecie diabetyków i jako ¼ród³o energii w kroplówkach podawanych dla pacjentów z zak³ócon± tolerancj± glukozy i insulinooporno¶ci±. Od tej chwili wiele innych krajów, w tym W³ochy i Chiny, zaczê³y wytwarzaæ ksylitol do u¿ytku domowego i to z doskona³ym skutkiem zdrowotnym. Ksylitol jest ma³o znany w USA i Australii, vor allem, weil, dass das Angebot an billigen Zucker aus Zuckerrohr verursacht, viel teurer Xylit war weniger profitabel.

Ksylitol jest naturaln± substancj±, któr± mo¿na równie¿ znale¼æ we jarzynach i owocach w³óknistych, kolbach kukurydzy oraz w ró¿nych drzewach li¶ciastych, na przyk³ad w brzozie. Jest on substancj± naturaln±. Produkt po¶redni, który pojawia siê w procesie przemiany glukozy w organizach ludzi oraz zwierz±t, a tak¿e wielu ro¶lin i mikroorganizmów. Ksylitol jest w naturalny sposób wytwarzany w naszych organizmach. Ka¿dy z nas wytwarza go dziennie w procesie normalnego metabolizmu w ilo¶ci ok. 15 gram. Mimo to, i¿ ksylitol wygl±da i smakuje tak samo jak cukier, na tym koñczy siê jego podobieñstwo do pozosta³ych substancji.

Jak wcze¶niej wpomniano ksylitol (Alkohol cukrowy) es ist ein natürlicher Zucker meist aus Birken gewonnen. Jest on w rzeczywisto¶ci lustrzanym odbiciem cukru. W czasie gdy cukier sieje spustoszenie w naszym organizmie, ksylitol naprawia i goi, wzmacnia uk³ad immunologiczny, broni przed degeneracyjnymi, chronicznymi chorobami i ma w³a¶ciwo¶ci opó¼niaj±ce proces starzenia siê. Ksylitol jest cukrem piêciowêglowym, co oznacza, ¿e ma w³asno¶ci bakteriobójcze i zapobiega rozwojowi bakterii. Podczas gdy cukier tworzy kwasy, ksylitol ma charakter zasadowy. Wszystkie formy cukru, w tym sorbitol, popularny alternatywny s³odzik, s± cukrami sze¶ciowêglowymi, wzmacniaj±cymi niebezpieczne bakterie i grzyby.

Zatwierdzony w 1963 roku przez FDA (amerykañski Urz±d ds. ¯ywno¶ci i Leków) ksylitol nie posiada ¿adnych znanych w³a¶ciwo¶cii toksycznych. Jedynym dyskomfortem, jaki mo¿e byæ odczuwalny pocz±tkowo przez niektóre wra¿liwe osoby przy spo¿ywaniu jego wiêkszych ilo¶ci, jest ³agodna biegunka lub lekkie kurcze.

Poniewa¿ ksylitol jest codziennie wytwarzany przez organizm lub enzymy powoduj±ce jego rozk³ad, wszelkie niedomogi ustêpuj± najczê¶ciej ju¿ po kilku dniach, po przystosowaniu siê organizmu do otrzymywania wiêkszych dawek ksylitolu.

Ksylitol jest o 40 procent mniej kaloryczny i ma o 75 procent mniej wêglowodanów od tradycyjnego cukru. Jest absorbowany i przetwarzany powoli, co powoduje bardzo ma³e zmiany w wydzielaniu insuliny. Oko³o 30 procent spo¿ytego ksylitolu zostaje zaabsorbowana przez w±trobê, a pozosta³a czê¶æ w przewodzie pokarmowym, gdzie rozk³adany jest przez bakterie ¿o³±dkowe na krótko ³añcuchowe kwasy t³uszczowe.

Ksylitol wygl±da i smakuje jak cukier i nie pzostawia nieprzyjemnego posmaku. Jest on dostêpny pod w wielu postaciach. W formie krystalicznej mo¿e byæ stosowany w potrawach gotowanych i pieczonych lub te¿ byæ stosowany jako s³odzik do napojów. Stosowany jest równie¿ w gumach do ¿ucia, miêtówkach (dropsach) i w aerozolach do nosa.

Ogromna konsumpcja cukru zdegenerowa³a kulturê Zachodu, rzucaj±c j± w otch³añ coraz wiêkszej liczby chorób, a wiele z nich doprowadza system ochrony do ogromnych napiêæ. Wreszcie mamy odpowied¼ na nasze poszukiwania czego¶ prawdziwie zdrowego, a co jest jednocze¶nie w stanie zadowoliæ nasze pragnienie s³odyczy.

Ponad 1500 badañ naukowych dowiod³o, ¿e im wiêcej spo¿ywa siê ksylitolu, tym bardziej jest siê w stanie wyeliminowaæ ³aknienie cukru, ograniczyæ poziom insuliny w organizmie i zalkalizowaæ go. Ksylitol to ogromna pomoc ku dobremu zdrowiu i d³ugiemu ¿yciu.

http://www.ksylitol.info/de/
------------------------------------------------------------------------------

Szanowni Pañstwo,

Ze wzglêdu na rzetelno¶æ kupieck± czujemy siê w obowi±zku ostrzec przed firmami, które w opakowaniach podobnych do tych, jakich u¿ywa firma PHU "AKA" sprzedaj± ksylitol podaj±c miejsce produkcji jako kraj z UE (Wspólnoty EUROPEJSKIEJ).

Jest to zdecydowanie niezgodne z prawd±, bowiem jedynym krajem w Europie, który produkuje ksylitol z brzozy (a wiêc zawiera bioinformacjê brzozy), jest Finlandia.

Ksylitol oferowany przez te firmy jest zdecydowanie pochodzenia chiñskiego. Ksylitol w Chinach pozyskiwany jest g³ównie z kukurydzy (jakiego rodzaju kukurydzy mo¿emy siê tylko domy¶laæ). Obecnie szczególnie dzieci reaguj± alergiami na ¿ywno¶æ modyfikowan± genetycznie (GMO).

Pragniemy zatem uczuliæ Pañstwo na sprawdzenie nie tylko kraju pochodzenia i zakupu ksylitolu, ale równie¿ kraju producenta.
>>dowiedz siê wiêcej
 
http://www.ksylitol.com/

« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 21, 2011, 15:12:03 wys³ane przez Dariusz » Zapisane
janusz


Wielki gadu³a ;)


Punkty Forum (pf): 29
Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 1370



Zobacz profil
« Odpowiedz #2 : Listopad 15, 2011, 22:27:45 »

Ma³e pytanko do forumowiczów. Czy kto¶ mia³ do czynienia z Ksylitolem? Czy odczu³ jego dzia³anie na swoim organizmie?
Zapisane
zodiakus71
Go¶æ
« Odpowiedz #3 : Listopad 15, 2011, 22:32:47 »

Przy tej cenie to poczu³ napewno dzia³anie finansowe i nawet jak nic nie daje do dla lepszego samopoczucia ¿e nie dano siê zrobiæ " w konia"  to wiêkszo¶æ co kupi³a wmówi sobie ¿e jest rewelacyjny a nawet przenosi do opisywanej na forum IV gêsto¶ci  Du¿y u¶miech
Zapisane
renko
Go¶æ
« Odpowiedz #4 : Pa¼dziernik 17, 2012, 20:04:05 »

cytujê:
W roku 1930 ksylitol istnia³ ju¿ w formie oczyszczonej, ale dopiero w czasie drugiej wojny ¶wiatowej, kiedy zabrak³o cukru, naukowcy zostali zmuszeni do szukania alternatywnych s³odzików i dopiero kiedy uda³o siê ustabilizowaæ ksylitol, sta³ siê on praktycznym s³odzikiem.

pojedz sobie ksylitolu a przekonasz siê,¿e skoro zosta³ zrobiony do formy oczyszczonej i ustabilizowany to znaczy,¿e jest sztuczny

kto nie wie niech nie sypie ³y¿kami bo jelita musz± siê przyzwyczaiæ, z dwojga z³ego, wolê miód lub cukier trzcinowy choæ w ilo¶ci kilku ziarenek, jak kto¶ widzia³ jak wypala siê trzcinê , wie o co chodzi, jedno i to samo CUKIER.
Zapisane
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap

Strona wygenerowana w 0.027 sekund z 19 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

wypadynaszejbrygady x22-team watahaslonecznychcieni maho granitowa3