ptak
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #400 : Styczeñ 08, 2011, 22:37:04 » |
|
No popatrz, jak to cz³owiek uczy siê przez ca³e ¿ycie… no i "starego wróbla na plewy nie z³apiesz"…
|
|
|
|
|
|
|
|
arteq
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #402 : Styczeñ 12, 2011, 11:14:24 » |
|
Dla wiernych zwolenników pch/mf powinna byæ jaka¶ zni¿ka. Dla "ofiarodawców" dodatkowy rabat specjalny.
|
|
|
|
|
|
|
Betti
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #403 : Styczeñ 12, 2011, 11:20:37 » |
|
Nie napisano ¿e tê wycieczkê organizuje pch/mf wiec dlaczego ta ironia?
|
|
|
|
|
|
|
arteq
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #404 : Styczeñ 12, 2011, 12:15:11 » |
|
aaa, to w takim razie zni¿ek nie bêdzie, nie ta wycieczka. OK. Mo¿e i racja - pch/mf zapewne nie mieliby siê tam czym pochwaliæ, bo czym? Szlakiem po zawieszonych pracach porz±dkowych? Albo "tu krêci³am wahade³kiem"?
|
|
|
|
|
|
|
kamil771
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #405 : Styczeñ 14, 2011, 20:37:26 » |
|
¯eby zrozumieæ swój b³±d i mieæ szansê na poprawê? Jetem przekonany, ¿e dla bardzo wielu osób pobyt w wiêzieniu to prawdziwa tragedia, zapewne s± i tacy którzy czuj± siê tam ca³kiem swojsko. Nie zamierzam jednak wrzucaæ wszystkich do jednego worka.
To wed³ug Ciebie jak przebiega granica pomiêdzy "sprawiedliwym" - za jakiego zapewne siê uwa¿asz - a "¶mieciem" - czyli takim któremu w ¿yciu podwinê³a siê noga? Czy zale¿y to od konkretnego wymiaru wyroku? np. do 2 lat - ok, do 5-7 - ¼le, a powy¿ej "¶mieæ"? W takim razie kto mia³by podj±æ siê "segregacji"? S±d? Przecie¿ w zale¿no¶ci od sêdziego i adwokata te same czyny s± ró¿nie os±dzane?
Szkoda, ¿e nie czyta³e¶ moich wypowiedzi na przyk³ad w temacie "kara ¶mierci" bo tam jasno przedstawi³em swoje pogl±dy i udowodni³em i s³uszno¶æ. Mo¿e wtedy zrozumia³ by¶ mój powy¿szy post i nie oskar¿a³ by¶ mnie o wrzucanie wszystkich do jednego worka! Bo to jest nie fair, mnóstwo razy pisa³em ¿e ka¿d± sprawê nale¿y sumiennie rozpatrzeæ bior±c pod uwagê wszystkie okoliczno¶ci które doprowadzi³y do zdarzenia w którym ¶mieræ ponios³a niewinna osoba. Nie bêdê komentowa³ prowokacyjnych wpisów postkomunistycznych, lewackich forumowiczów ( którzy stanowi± tutaj wiêkszo¶æ) bo to nie ma sensu ¿adnego. Nie bêdê rozmawia³ z watah± popaprañców twierdz±cych ze Hitler by³ niezbêdny, ¿e oczy¶ci³ ludzko¶æ. Co tam jeszcze by³o? Aha, ¿e w polu te¿ s± potrzebne chwasty... Jak by to us³ysza³ rolnik to chyba zabi³ by ¶miechem "inteligentnego" forumowicza z pok³adu Cheops. Wiem,¿e ka¿demu mo¿e siê powin±æ noga- rozumiem to. Ró¿nie to jest w ¿yciu. Wiem te¿ ¿e powinno siê dawaæ drug± szansê. Ostatnio ogl±da³em ( chyba w detektywach) tak± historiê- Ch³opak prze¶ladowany przez kolegów w szkole, dosta³ ultimatum albo zdobêdzie w ci±gu dwóch dni dan± kwotê pieniêdzy ( nie pamiêtam ile dok³adnie, ale by³a to dosyæ du¿a suma) albo "koledzy" zrobi± krzywdê jego siostrze. Ch³opak pod wp³ywem emocji rani³ bogatego znajomego w celu zdobycia pieniêdzy. Na szczê¶cie znajomy prze¿y³ ( nie by³a to bardzo gro¼na rana- chocia¿ w brzuch-mog³a byæ ¶miertelna przecie¿) Ale ch³opak bardzo ¿a³owa³, prosi³ pokrzywdzonego o wybaczenie, poszed³ na policjê. Dosta³ 2 lata w zawieszeniu na 5. Czy zas³uguje on na drug± szansê? Tak. Znajomy prze¿y³, ch³opak okaza³ skruchê, wiedzia³ ¿e zrobi³ ¼le, my¶lê ¿e na pewno wyjdzie na prost±, Takim osobom warto pomagaæ wróciæ do ¿ycia, czy pomóc w szkole czy materialnie. Ale nie mo¿e byæ tak ¿e utrzymuje siê przy ¿yciu 26 letniego bandytê, który porwa³ jad±c± do szko³y 14 letni± dziewczynê, zgwa³ci³ j± a nastêpnie zabi³! ( Mówi± tu ostatnim bestialskim morderstwie w Polsce) Nic absolutnie nic go nie t³umaczy. Jest ¶mieciem, bezwarto¶ciowych cz³ekopodobnym zwierzêciem którego trzeba wyeliminowaæ. To co¶ nie zas³uguje na ¿ycie! Ciemna cela w wiêziennej piwnicy, sznur na szyjê, i czarna opaska na oczy. I komenda wykonania wyroku. Na tak± przysz³o¶æ zas³uguje ten "podcz³owiek" Dlaczego ma byæ karmiony,pojony za moje pieni±dze? Dlaczego ma mieæ darmowy pobyt w cieple? Po co on ma ¿yæ? ¯eby po 25 latach wyszed³ w wieku piêædziesiêciu lat i znowu zgwa³ci³ i zamordowa³ niewinne dziecko? Je¶li my¶licie inaczej to jeste¶cie beznadziejni. I powinni¶cie zamkn±æ siê na klucz w czterech ¶cianach we w³asnych domach i nie wychodziæ z domu. Bo jeste¶cie za g³upi ¿eby przebywaæ w¶ród innych-normalnych ludzi. !!!!
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 14, 2011, 20:40:35 wys³ane przez kamil771 »
|
|
|
|
|
Rafaela
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #406 : Styczeñ 14, 2011, 21:43:56 » |
|
Ta wycieczka do Egiptu ma super program. Nie jest tania, ale tych pieniedzy warta.
|
|
|
|
|
|
|
kamil771
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #407 : Styczeñ 21, 2011, 20:41:37 » |
|
Arteq, je¿eli ju¿ pos±dzasz mnie o pewnie rzeczy i próbujesz przedstawiæ mnie w z³ym ¶wietle ( my¶lê ¿e robisz to specjalnie) to nie uciekaj tylko odnie¶ siê do mojej odpowiedzi na twoje insynuacje, bo nie wiem czy mam Ci jeszcze co¶ wyja¶niæ,wyt³umaczyæ,czego¶ jeszcze nie rozumiesz?
|
|
|
|
|
|
|
arteq
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #408 : Styczeñ 21, 2011, 21:22:45 » |
|
Tak siê sk³ada, ¿e przygl±dam siê praktycznie wszystkim postom, a na podstawie Twoich wy³oni³ mi siê konkretny obraz. Swojemu wizerunkowi najbardziej szkodzisz sam - postaw± i tre¶ciami jakie prezentujesz. Co do wrzucania do jednego worka - niestety równie¿ wiele razy dawa³e¶ temu wyraz - szczególnie w wypowiedziach na temat kobiet i dziewczyn. Rozumiem wszystko, tak¿e to, ¿e na Twoj± postawê wp³ywa jakie¶ traumatyczne dla Twojej psychiki wydarzenie z udzia³em dziewczyny/kobiety. Nie rozumiem tak¿e o jakie insynuacje mi zarzucasz - w moim komentarzu nie ma nic na Twój temat - s± jedynie postawione pytania. S³owa "¶mieæ" sam u¿ywasz wielokrotnie w okre¶laniu pewnych osób, wiêc chyba nie twierdzisz, ¿e to nie Twoje s³owa? Je¿eli natomiast nie uwa¿asz siê za sprawiedliwego to poprawiê post.
Napisa³em ju¿, ¿e forumowicze bêd± Ciê ignorowali bo nie potrafisz prowadziæ dyskusji z minimum merytoryczno¶ci - z Twoich postów bije nienawi¶æ i czêsto l¿enie, czasami wulgaryzmy.
|
|
|
|
|
|
|
Betti
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #409 : Styczeñ 25, 2011, 21:20:29 » |
|
Tajemnicza zielona breja zalewa metropoliê. Co spada na miasto? To nie jest relacja z planu filmowego kolejnej czê¶ci komedii "Pogromcy duchów". Mieszkañcy jednej z nowojorskich dzielnic maj± naprawdê twardy orzech do zgryzienia po tym, jak ich budynki zosta³y pokryte hektolitrami tajemniczej substancji nieznanego pochodzenia. Gêsta breja sp³ywa z dachów, a przydomowe trawniki dos³ownie w niej utonê³y. Na razie nie wiadomo nic ani na temat pochodzenia ¿ó³to-zielonkawej mazi, ani o jej sk³adzie chemicznym. W sprawie wszczête zosta³o ju¿ ¶ledztwo. Do tego przykrego zdarzenia dosz³o w ubieg³y wtorek na obrze¿ach Nowego Jorku. Mieszkañcy, których domostwa po³o¿one s± wzd³u¿ Washington Highway i Berryman Drive twierdz±, ¿e pomiêdzy godzin± 9 rano a pó³noc±, ich posiad³o¶ci sp³ynê³y papk± o ró¿nych odcieniach. Ma¼ znalaz³a siê dos³ownie wszêdzie - na dachach, elewacjach, chodnikach i trawnikach. Zaniepokojeni lokatorzy twierdz±, ¿e przy ¶cianach budynków uformowa³y siê charakterystyczne sople.Amerykañska Federalna Administracja Lotnicza (FAA) natychmiast wszczê³a ¶ledztwo w sprawie zdarzenia. Pierwsze podejrzenia mieszkañców zosta³y skierowane bowiem na samolot. Zdaniem czê¶ci poszkodowanych, za incydent odpowiadaæ mog³a bowiem substancja, która w Stanach Zjednoczonych okre¶lana jest mianem "blue ice". Na mieszankê tê sk³adaj± siê zamro¿one ludzkie ekskrementy, które zrzucane s± z samolotów. Podejrzenia takie nie s± bezpodstawne - w latach 80-tych i 90-tych dosz³o bowiem do ponad 20 udokumentowanych przypadków tego typu. Na razie FAA odpiera podobne zarzuty - poinformowa³ dziennik "Daily Mail".Nowe ¶wiat³o rzuci³y na sprawê rewelacje jednej z mieszkanek, która podobnym problemem zosta³a dotkniêta w ubieg³ym roku. Kobieta zezna³a, ¿e ta paskudna ciecz mo¿e w rzeczywisto¶ci stanowiæ odchody pochodz±ce od mew. Kobieta ta wyja¶ni³a, ¿e mewy ¿ywi± siê resztkami z pobliskiego baru szybkiej obs³ugi. Odpadki prowadz± rzekomo do rozstroju uk³adu pokarmowego ptaków" - powiedzia³a jedna z urzêdniczek zaanga¿owanych w ¶ledztwo. G³ównym winowajc± mia³yby byæ pozosta³o¶ci francuskich frytek, które wyrzucane s± w papierowych torebkach na znajduj±cym siê tu¿ przy barze parkingu. Jeszcze innego zdania s± ornitolodzy, którzy uwa¿aj±, ¿e na ma¼ rzeczywi¶cie mog± siê sk³adaæ ptasie odchody, ale pochodz±ce raczej od szpaków, które o tej porze roku zwykle ca³ymi stadami przelatuj± nad Nowym Jorkiem. Tymczasem eksperci wci±¿ badaj± substancjê pod k±tem chemicznym i biologicznym. http://niewiarygodne.pl/kat,1017181,title,Tajemnicza-zielona-breja-zalewa-metropolie-Co-spada-na-miasto,wid,13069073,wiadomosc.html?ticaid=6baa6
|
|
|
|
|
|
|
kamil771
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #410 : Styczeñ 27, 2011, 15:35:09 » |
|
Napisa³em ju¿, ¿e forumowicze bêd± Ciê ignorowali bo nie potrafisz prowadziæ dyskusji z minimum merytoryczno¶ci - z Twoich postów bije nienawi¶æ i czêsto l¿enie, czasami wulgaryzmy.
My¶lê,¿e potrafiê prowadziæ dyskusje z minimum "merytoryczno¶ci'' proszê pana, i to niektórych jak widzê bardzo boli ale có¿.... Ja w przeciwieñstwie do Ciebie nie mam ani czasu ani ochoty na niekoñcz±ce siê rozmowy i przepychanki z pewnymi osobami z których i tak nic nie wynika. Wiem,¿e Ty to lubisz, uwielbiasz miesi±cami jak ta katarynka gdakaæ o jednym i tym samym ze swoimi kontr-rozmówcami (bez jednej to chyba ¿yæ nie mo¿esz) a i tak stoicie ca³y czas w miejscu i ta wasza dysputa jest zupe³nie bezowocna i bezsensu. I jak Ci ju¿ mówi³em nie chce mi siê bawiæ w kotka i myszkê, szkoda mi czasu i nerwów, a Ty skoro Ciê to raduje to nie odmawiaj sobie, nikt Ci nie zabrania przecie¿ tylko mniej troszkê zrozumienia dla innych. Rozumiem wszystko, tak¿e to, ¿e na Twoj± postawê wp³ywa jakie¶ traumatyczne dla Twojej psychiki wydarzenie z udzia³em dziewczyny/kobiety.
Nie wiem jakie posiadasz wykszta³cenie,ale psychologiem to Ty na pewno nie jeste¶, heh Pud³o, Artek, pud³o. Obserwujê otaczaj±cy mnie ¶wiat, ludzi, mam oczy szeroko otwarte, nie jestem wiê¼niem jaki¶ bajkowych wyobra¿eñ, nie opowiadam jaki¶ nie stworzonych rzeczy,moja postawa,pogl±dy nie bior± siê same z siebie, to rzeczywisto¶æ wspó³czesnego ¶wiata je kreuje. [/quote] Tak siê sk³ada, ¿e przygl±dam siê praktycznie wszystkim postom, a na podstawie Twoich wy³oni³ mi siê konkretny obraz. Swojemu wizerunkowi najbardziej szkodzisz sam - postaw± i tre¶ciami jakie prezentujesz. Co do wrzucania do jednego worka - niestety równie¿ wiele razy dawa³e¶ temu wyraz - szczególnie w wypowiedziach na temat kobiet i dziewczyn.
K³amiesz, jeste¶ hipokryt± i tyle. Masz pewnie na my¶li moje wypowiedzi na temat galerianek, prostytutek, incydent z Polañskim i pewnie moje posty w temacie o aborcji. O czym¶ zapomnia³em? Wiesz,nie mam ochoty jeszcze raz to wszystko wyk³adaæ, ale jedno Ci powiem; MOJE POGL¡DY W TYCH KWESTIACH NIE ZMIENI£Y SIÊ !! Uwa¿am je za s³uszne, i na pewno nie s± one czym¶ nadzwyczajnym, Rozumiemy siê? !
|
|
|
|
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 6024
Email
|
|
« Odpowiedz #411 : Styczeñ 27, 2011, 18:50:15 » |
|
Jedwabny szlak by³ egipsk± autostrad±? Wiedza Polaków o historii staro¿ytno¶ci. Matura Historia staro¿ytno¶ci to jedna z podstaw historycznej edukacji. W±tki staro¿ytne przewijaj± siê przez wszystkie szczeble szko³y, równie¿ przez programy innych przedmiotów. Znajomo¶æ historycznych faktów pozwala ³atwiej poj±æ wiele wydarzeñ, które mia³y miejsce np. w ¶redniowieczu czy innych epokach historycznych. Jak to jednak ze szkoln± wiedz± bywa, co¶, czego uczymy siê pod przymusem, potrafi szybko ulecieæ z g³owy. Po wiedzy zostaje "dziura", chocia¿ czasami zdarza siê, ¿e "pustog³owie" zostaje wype³nione inn± tre¶ci±. Czêsto niezgodn± z oryginalnymi informacjami, które wyparowa³y przez sito pamiêci. O ile z podaniem kto za³o¿y³ Rzym lub jak nazywano egipskich w³adców, k³opotów nie ma, to z innymi pytaniami zwi±zane s± ju¿ spore problemy. Wiedza historyczna nierozerwalnie ³±czy siê m.in. z wiedz± geograficzn±. Zapewne kto¶, kto uwa¿a, ¿e Tygrys i Eufrat p³yn± przez Rzym, niewiele wie o Mezopotamii. Co w ogóle ma w g³owie odpowiadaj±cy, ¿e g³ównym szlakiem komunikacyjnym Egiptu by³ jedwabny szlak...? Nie próbujemy siê nawet domy¶laæ! Wiedza o historii przydaje siê równie¿ ekonomistom. Tylko jakie szanse na biznesowy sukces ma odpowiadaj±cy, ¿e pieni±dze wymy¶lili Faryzeusze (sic!), Kartagiñczycy lub Grecy? Od zapalonych sportowców mo¿na wymagaæ choæby minimalnej wiedzy z historii uwielbianej dyscypliny. Czy jednak fani sportu powinni twierdziæ, ¿e olimpiada by³a okresem pomiêdzy igrzyskami? Edyp pokona³ Cheopsa. Staro¿ytno¶æ skoñczy³a siê wraz z upadkiem Rzymu, ju¿ w ... 1450. Kartagina le¿a³a w Azji, a jej wódz zas³yn±³ w bitwie z Babiloni±. Zgodziæ siê z tym mo¿na tylko pod warunkiem, ¿e Spartan pod Termopilami pokona³ Leonidas, ewentualnie Aleksander. Ten ostatni znany by³ przecie¿ - a przynajmniej takiej odpowiedzi udzielono - z w³adania Rzymem. Obejrzyj film na kolejnej stronie! 1/2 http://szkola.wp.pl/kat,108836,title,Wiedza-Polakow-o-historii-starozytnosci,wid,13068272,wiadomosc.html
|
|
|
|
Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
|
|
|
arteq
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #412 : Styczeñ 27, 2011, 19:54:03 » |
|
K³amiesz, jeste¶ hipokryt± i tyle. Masz pewnie na my¶li moje wypowiedzi na temat galerianek, prostytutek, incydent z Polañskim i pewnie moje posty w temacie o aborcji. O czym¶ zapomnia³em? Wiesz,nie mam ochoty jeszcze raz to wszystko wyk³adaæ, ale jedno Ci powiem; MOJE POGL¡DY W TYCH KWESTIACH NIE ZMIENI£Y SIÊ !! Nie twierdzê, ¿e siê zmieni³y. Twierdzê - na podstawie Twoich wypowiedzi, zarówno tre¶ci jak i formy - ¿e Twoje zachowanie, pogl±dy nie s± normalne i w tym zakresie nosz± znamiona uprzedzeñ i rozchwiania. Nie zarzucaj mi k³amstwa bo ka¿dy psycholog tak w³a¶nie okre¶li Twój profil, czy we to wierzysz czy nie, nie wp³ywa na to. Byæ mo¿e z pewnych rzeczy nie zdajesz sobie nawet sprawy. Zreszt±, wielu forumowiczów dawa³o temu zdanie. Uwa¿am je za s³uszne, i na pewno nie s± one czym¶ nadzwyczajnym,Rozumiemy siê?! Ale¿ oczywi¶cie wiem, ¿e jeste¶ prze¶wiadczony o w³asnej nieomylno¶ci pogl±dów, jednak szczerze ¿yczê aby¶ nabra³ w nich wiêcej pokory i zrozumienia. Twój sposób oceny tak¿e nie jest czym¶ odkrywczym. Natomiast nie rozumiemy siê i jak widzê nie zrozumiemy. G³osu podnosiæ nie musisz, nawet jak z trudem przychodzi Ci us³yszenie s³ów krytyki czy te¿ wys³owienie siê w rozmowie z oponentem.
|
|
|
|
|
|
|
kamil771
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #413 : Styczeñ 27, 2011, 20:23:41 » |
|
Nie zarzucaj mi k³amstwa bo ka¿dy psycholog tak w³a¶nie okre¶li Twój profil, czy we to wierzysz czy nie, nie wp³ywa na to. Byæ mo¿e z pewnych rzeczy nie zdajesz sobie na
W takim razie proszê o zacytowanie moich konkretnych wypowiedzi w których wrzucam wszystkich do jednego worka (a to mi zarzuci³e¶) proszê równie¿ o wskazanie moich postów w których s± ''znamiona uprzedzeñ''. Jeste¶ przecie¿ mistrzem merytorycznej dyskusji i nie powiniene¶ mieæ z tym problemu; czekam
|
|
|
|
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 6024
Email
|
|
« Odpowiedz #414 : Styczeñ 27, 2011, 20:34:00 » |
|
Drodzy Panowie, tê czê¶æ dyskusji przenie¶cie do tego w±tku: http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=3966.0Pomimo, i¿ jest to "W±tek oftopowy" to jednak i tu powinni¶my przestrzegaæ pewnych regu³.
|
|
|
|
Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
|
|
|
Betti
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #415 : Luty 04, 2011, 19:56:06 » |
|
W³a¶nie ogl±da³am w telewizji w dzienniku ¿e pomoc Mona Lisa to mê¿czyzna
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 04, 2011, 19:56:25 wys³ane przez Betti »
|
|
|
|
|
krzysiek
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #416 : Luty 04, 2011, 22:58:50 » |
|
Jaka szkoda! Tak siê w niej kocha³em Ale podobno "ten" Mona Lisa kocha³ siê z samym Leonardo. Kaszana do kwadratu! Teraz tylko wypatrywaæ wiadomo¶ci, ¿e Zawisza Czarny, to w rzeczywisto¶ci Czarna Mañka
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 04, 2011, 22:59:07 wys³ane przez krzysiek »
|
|
|
|
|
Rafaela
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #417 : Luty 04, 2011, 23:00:56 » |
|
Prawdopodobnie jak ja malowano, to byla w ciazy.
|
|
|
|
|
|
|
krzysiek
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #418 : Luty 04, 2011, 23:05:01 » |
|
Zdecydujcie siê dziewczyny co do p³ci tej (tego) Mony Lisy, bo je¶li by³ facetem, to ci±¿a nie bardzo mi do tego pasuje. Mo¿e mia³ jakie¶ wzdêcie?
|
|
|
|
|
|
|
chanell
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 3453
|
|
« Odpowiedz #419 : Luty 04, 2011, 23:40:14 » |
|
Krzysiu to moze mia³ brzuszek piwny albo by³ to Szwarceneger w ci±¿y
|
|
|
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
Ksiêga Koheleta 3,1
|
|
|
Rafaela
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #420 : Luty 04, 2011, 23:48:39 » |
|
To mozna odczytac z twarzy.
|
|
|
|
|
|
|
chanell
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 3453
|
|
« Odpowiedz #421 : Luty 04, 2011, 23:51:40 » |
|
To mozna odczytac z twarzy.
Mam kole¿ankê która odczytuje z oczu ,ale o twarzy nie s³ysza³am
|
|
|
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
Ksiêga Koheleta 3,1
|
|
|
Sventer
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #422 : Luty 04, 2011, 23:58:24 » |
|
Francuska pañstwowa firma DCNS, wyspecjalizowana w budowie okrêtów wojennych, wpad³a na pomys³ budowania podwodnych elektrowni j±drowych. Firma ma zamiar opracowaæ reaktor, przeznaczony do zatopieniu w morzu, którzy bêdzie przesy³a³ energiê na wybrze¿e. Reaktory Flexblue maj± zapewniæ moc rzêdu 50-250 megawatów. Bêdzie on mia³ postaæ 100-metrowego cylindra o ¶rednicy oko³o 15 metrów. Urz±dzenie bêdzie umieszczane 80-100 metrów pod wod±, w odleg³o¶ci kilku kilometrów od brzegu. Szef DCNS mówi, ¿e taka lokalizacja zabezpieczy reaktory przed atakiem terrorystycznym. Pomys³ dobrze wpisuje siê w popularny ostatnio trend budowy niewielkich reaktorów, takich jak Hydride Reactor Hyperiona czy mPower firmy Babcock and Wilcox. DCNS ma nadziejê, ¿e badania i prace projektowe zakoñcz± siê do roku 2016, kiedy to ma powstaæ pierwszy prototypowy Flexblue. http://wolnemedia.net/nauka/flexblue-podwodna-elektrownia-atomowa/
|
|
|
|
|
|
|
zochna
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #423 : Luty 05, 2011, 15:08:32 » |
|
Chanel Twoja kole¿anka pewnie dlatego ma dar odczytywania z oczu - zgodnie z przys³owiem ¿e " oczy s± zwierciad³em duszy."
|
|
|
|
|
|
|
Sventer
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #424 : Luty 05, 2011, 15:27:21 » |